Dodaj do ulubionych

czy wasze dzieci też mają tyle ubrań?

• ashraf Re: czy wasze dzieci też mają tyle ubrań? 23.10.14, 09:08
      Moj synek ma tyle ubran, ile mu potrzeba na tydzien + kilka sztuk zapasowych z kazdego rodzaju. Jak bedzie wiekszy i bedzie mu zalezalo, kupie wiecej, na razie nie widze sensu wyrzucania pieniedzy, szczegolnie ze rosnie jak na drozdzach. Pranie robimy 2 x w tyg.
    • antychreza Re: czy wasze dzieci też mają tyle ubrań? 23.10.14, 09:33
      Mojego jeszcze nie ma na świecie, a już ma za dużo sad Kupiłam mu tyle żeby przez pierwsze 2-3 miesiące robić jego pranie co 3-4 dni, teściowa dokupiła drugie tyle. Samych pajacyków będzie ze 12 sztuk, wszystkie nowe, to pierwsze małe dziecko w rodzinie.
      • koza_w_rajtuzach Re: czy wasze dzieci też mają tyle ubrań? 23.10.14, 09:46
        Jeśli ma być na 3 miesiące, to wcale nie jest tak dużo, bo przez ten czas sporo dziecko urośnie i na każdy rozmiar wypada po ok 4 pajacyki. Mój syn w wieku 2 miesięcy nosił już rozmiar 68, a zaczynał od 56smile.
      • monikaj21 Re: czy wasze dzieci też mają tyle ubrań? 23.10.14, 10:30
        Jedno z moich dzieci miało taką przypadłość, że w wieku kilku tygodni zużywało kilka pajacyków w ciągu 1 doby - jak nie ulanie, to sikanie podczas przewijania oraz inne mało estetyczne historie. Był taki dzień (doba), że wykorzystaliśmy 12 pajacyków, więc przy wyjątkowych egzemplarzach 12 to może wcale nie być dużo wink
        • agaja5b Re: czy wasze dzieci też mają tyle ubrań? 23.10.14, 14:04
          O to to dokładnie, dodam że co dziecko to inna przypadłośc może byc i o ile w przypadku starszej uzywałam pajacyków, bo jak sie zarobiła to zdejmowałam bodziaka a wierzch dalej był ok, to przy młodszej pajacyk to była najgorsza opcja z mozliwych, bo strasznie ulewała więc w ruch szło mnóstwo (nawet po 10 dziennie) kaftaników czy bluzeczek i do tego półspiochy, coby nie prac bez sensu dołów gdy są czyste. Co bedzie konkretnemu dziecku przydatne wyjdzie w praniu.
    • mamasiasiulki :-) 23.10.14, 10:33
      Dzieci czworo, pranie w trybie ciągłym ;-P

Mają - każde - po około 20 bluzek z krótkim rękawem, 20 z długim, koło 15 par spodenek długich, z 5 krótkich, dziewczyny dodatkowo po około 10-15 par getrów, 10-15 rajstop. Majtek i skarpetek po około 30-40 par, spódniczek koło 5, z 5 polarów, ze 3 kurtki, 3 kombinezony zimowe, pół szafy czapek, szalików, rękawiczek, sztormiaków, gumowych spodni. Obuwie i kalosze wychodzą nam niemal na korytarz.

Ale fakt, pranie, wieszanie, składanie, chowanie mnie wkurza. Zwłaszcza mnożące się przez pączkowanie skarpety męża... Wszystkie dzieci chodzą niewyprasowane (za wyjątkiem wyjść galowych; dzieci z 2 i 1 klasy, dwoje w przedszkolu) bo bym zwariowała.
    • totorotot Re: czy wasze dzieci też mają tyle ubrań? 23.10.14, 10:35
      to nie prasuj, co za durny zwyczaj
    • agni71 Re: czy wasze dzieci też mają tyle ubrań? 23.10.14, 10:49
      a, ilościowo - no, nie będę liczyć, bo musiałabym tez brudy policzyć i rzeczy wyprane, a czekające na wyprasowanie

ale mamy dwie szafy ubraniowe dwudrzwiowe

https://drobiazgikea.mexcom.pl/foto/dzieci/leksvik_szafa_2_01.JPG https://i4.dobramama.pl/56a22c1f7f4286631df2e98d4424da7d/hemnes-szafa__82355_PE208078_S4.JPG, jedną jednodrzwiową szafę narożną (nie mam zdjęcia)

, dużą komodę Hemnes 8-szufladową

https://komoda.com.pl/photos/32/07/68/hemnes-komoda-8-szuflad-stan-bdb-ikea-3207681860_5_orginal.jpg, komodę Malm 4-szufladową https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/malm-komoda--szuflady__0132189_PE286969_S4.JPG, ale ubrania w 3 szufladach

oraz ubrania dzieci w przedsionku: kilka kurtek i płaszczy w szafie, ok. 10 kurtek na wierzchu na wieszakach, oraz pólka na czapki, szaliki rękawiczki taka: https://img1.sprzedajemy.pl/540x405_polka-leksvik-ikea-859586.jpg

i dwie półki w szafie: jedna z bluzami, druga z czapkami, szalikami itp.
    • tol8 Re: czy wasze dzieci też mają tyle ubrań? 23.10.14, 14:31
      spodnie szkolno-wyjściowe 10 par
      bluzy jw. 8 szt.
      koszulki wyjściowe 10 szt.
      spodenki wyjściowo-szkolne 10 szt.
      majtki 30 szt.
      skarpetki 40 szt.
      piżamy 6 szt.
      szlafrok 1 szt.
      koszulki podwórkowo-domowe 20 szt.
      spodnie domowo-podwórkowe 6 szt.
      bluzy podwórkowo-domowe 6 szt.
      spodenki podwórkowe 10 szt.
      mundurek szkolny 5 szt.

Każde ma mniej więcej tyle samo
    • anika772 Re: czy wasze dzieci też mają tyle ubrań? 23.10.14, 15:02
      Nie chce mi się liczyć, ale staram się zachować umiar.
    • czarneoczy Re: czy wasze dzieci też mają tyle ubrań? 23.10.14, 15:47
      nie liczę wink ale sporo...
      z tym, że mam dziecko utalentowane i jak ma dobry dzień to potrafi zaświnić 4 zestawy...
      dwa dni temu trzy razy wiedźmę małą przebierałam przed wyjście do przedszkola...
      1 - pasta do zębów "wylatła" na bluzeczkę...
      2 - monte "wylatło" na bluzkę nr 2 i leginsy nr 1
      3 - picie "się wylało" na bluzkę nr3 i leginsy nr 2
      pomijam powrót z przedszkola - raz na 4 zestawy udaje mi się ciuchy na drugi dzień przełożyć - albo farbki, albo zupka, albo ślady placu zabaw wink
    • solejrolia Re: czy wasze dzieci też mają tyle ubrań? 23.10.14, 16:07
      własnie jestem po przeglądzie szafy, doszły dwie nowe kurtki parki, przejściowa i zimowa, i już się nie zmieściłyindifferent w związku z tym- generalne porządki, przegląd szafy, i odłożyłam wielką 25kg pakę ciuchów juz za małych/szczupłych lub nienoszonych.
      młoda ma szafę na ciuchy wiszące i 1 szafkę wypełnioną ubraniami, a w tapczanie- te poza sezonem (czyli w tapczanie aktualnie leżą stroje typowo letnie).
      wszystkiego ma dużo, oprócz sukienek- ma jedną, raz założyła,i spódniczek- jedną, nie noszona, i pewnie nie założy jej nigdy.
      ostatnio nawet zastanawiałam się SKĄD młoda ma tyle ciuchów, ja prawie jej nie kupuję, raczej dokupuję (bo wyprzedaż, bo z kurtki wyrosła), no i wyszło, że ciuchy młodej wolno rotująbig_grin
      1,młoda nie niszczy ciuchów,
      i 2, chodzi po 2-3nawet 4lata, zwykle jak kupuję (na wyprzedazy najczęsciej) to kupuję nie na styk, tylko ciut luźniejsze, dlatego te ciuchy starczaja na dłuzej.
      i dlatego gromadzi się ich więcej.
      ale dzieki temu nie mam wrażenia, ze ciągle piorę, składam i prasuję.
      nawet jesli przez tydzień nie będę prała, to w szafie będzie to niezauważalnewink
    • volta2 Re: czy wasze dzieci też mają tyle ubrań? 23.10.14, 17:35
      były czasy że miały po jednych spodniach do szkoły, jednych dresach i jednych "po domu" i 6 bluzek z długim i 6 z krótkim. i to mi wystarczało, ok, jeszcze po 1 swetrze i1 bluzie.

a teraz - po otwarciu doskonałego lumpka i magii wyprzedaży maja tyle, że nie tylko jeden nie zdąży założyć ale i drugi, który z automatu u nas dziedziczy po starszym. no i mam za małe tiszerty z metką albo raz założone.

przyznam, że sama sobie przyznałam szlaban na wizyty w sklepach, i właśnie w tym roku kończą mi się zapasy za dużych rzeczy - syn na przyszły rok nie ma prawie nic(poza 2-3 koszulkami kupionymi na wycieczce w londynie - i stąd się nie powstrzymałam, że będzie na pamiątkę)

co do ilości prania, to nie pomogę, bo u mnie częstotliwość jest w zasadzie ta sama, przecież większa ilosć ciuchów nie przekłada sie na więcej prań, bo jest określona moc przeroboowa - raz dziennie tylko cos na siebie nakłądają, przebieranek u nas prawie nie ma/a raczej nie było, bo jak się przebiorą na zajęcia sportowe to juz po powrocie się nie wbijają w ciuchy z rana.
    • carolla27 [...] 31.07.16, 20:46
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • truscaveczka Re: czy wasze dzieci też mają tyle ubrań? 31.07.16, 20:57
      Nie kupuję prawie ubrań dzieciom, chyba że w szmateksie, albo kurtki. Od znajomych dostaję tyle, że połowę oddaję dalej od razu. W szafach (i głowie) się nie mieści.
    • ludborka Re: czy wasze dzieci też mają tyle ubrań? 31.07.16, 21:13
      W sam ten weekend kupiłam 6 kombinezonów, 7 sukienek, 5 podkoszulków z krótkim rękawem, buty, krótkie spodenki i kurtkę przejściową. A to tylko ten weekend... powinnam się leczyć.
      Ad rem- duuużo za dużo mają rzeczy.
    • stara-a-naiwna Re: czy wasze dzieci też mają tyle ubrań? 31.07.16, 22:44
      za dużo
      zakładając, ze wystąpiła by awaria (pralki, wody, prądu) i nie mogła bym robić prania, mogła bym przez 1,5-2,5 tygodnia ubierać w coś innego moje oba dzieci (jedyne co to mogła bym pożyczać koszulki od syna do córki, albo miała bym deficyt na krótkie spodenki....).
      Gdybym miała "ubrać" dziecko niezależnie czy na bardzo ciepło - ciepło - średnio to myślę,z e spokojnie 3 tygodnie bez prania bym dała radę (jeśli nie lepiej)
    • julita165 Re: czy wasze dzieci też mają tyle ubrań? 31.07.16, 22:55
      Mam 1 prawie 5 latka. Nie mam pojęcie ile ma ciuchów ale spokojnie 3-4 tygodnie mogę nie prać bez względu na pogodę zakładając że od stóp do głów codziennie ma na sobie coś innego. No poza kartkami bo tych ma 5 czy 6

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka