Dodaj do ulubionych

Karta Parkingowa

28.10.14, 10:14
Piszę tutaj, ze względu na duży ruch-proszę moderację o nie usuwanie

Do mam dzieci niepełnosprawnych, których dzieci spełniały przesłanki ustawy Prawo o ruchu drogowym -jak jest u Was ? -stawałyście z dziećmi ponownie na Komisję ?
Nam odebrano prawo do Karty Parkingowej ( zwężenie rdzenia kręgowego + okresowe unieruchomienia pooperacyjne i w trakcie rehabilitacji i kulach)
Nadgorliwie odebrano też ..pkt 7 -ot tak, w 5 min naszej obecności w pokoju Komisji..
Obserwuj wątek
    • stacie_o Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 10:24
      punkt 7 to ten przyznający świadczenia tak? Odebrano wam? U nas we wspólnocie nie ma kart, jak ktoś sobie nie wykupił miejsca parkingowego, to choćby miał glejt od papieża nie zaparkuje...
      • guderianka Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 10:30
        Tak, odebrano.
        • stacie_o Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 10:35
          Nie wiem na ile to prawda, ale bliska mi osoba mówi, że to pokłosie przyznania wyższych świadczeń. Że teraz jest nacisk by odbierać i nie dawać nowych uncertain
          • guderianka Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 10:42
            To jest-w teorii tak
            Skłąda się wniosek o KOmisję ds. Orzekania o Niepełnosprawności podając jakiś powód. My złożyliśmy, bo zmieniło się ustawa Prawo o ruchu drogowym i przyznane uprawnienia w tym zakresie ważne były tylko do listopada.
            Komisja rozpatrzyła wniosek w tym punkcie. Przy okazji zabawiając się w Boga i zabierając kolejny.
            Koleżanki mąż, składając taki sam wniosek o ustalenie prawa do Karty ( tego punktu) -stracił również stopień niepełnosprawności ( dializowany, na rencie)

Możliwe, że jest tak jak piszesz. Że za dużo kasy idzie z budżetu (podwyżki 200zł dla chyba 190 tys osób). Faktycznie, trzepie to państwo po budżecie nieźle..
            • stacie_o Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 10:47
              To wam zrobili przysługę. Nie jestem jasnowidzem, ale ta osoba argumentuje tak, że budżet nie jest z gumy, pieniędzy się nie drukuje, a hajs musi sie zgadzać. więc skoro podniesiono jakość świadczenia, trzeba zmniejszyć jego ilość.
              • guderianka Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 10:52
                Nie wiem, czy innym też zrobiono PRZY OKAZJI tę przysługę. Nie mam takiej wiedzy. Pomijam, że tym samym podważono opinię Zespołu, który wydał orzeczenie z tym przysługującym punktem, które było ważne jeszcze rok.

Na logikę-wydaje mi się to bezsensu. Bo przy całym budżecie koszt jest stosunkowo niewielki, podwyższone świadczenia są płacone od chyba kwietnia. A mamy listopad, niedługo nowy budżet. Jeśłi teraz komuś odbiera się świadczenia to tylko PRZY OKAZJI rozpatrywania punktu 9 ( karta parkingowa)
                • stacie_o Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 11:06
                  guderianka, ale to chodzi i myślenie globalne, nie tu i teraz. Poza tym trzeba się zabezpeiczyć, ponoć kolejne protesty będą i wnioski o rewaloryzacje.
                  • guderianka Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 11:10
                    Dokładnie
                    O myślenie globalne
                    Jeśli w myśleniu globalnym odbiera się wsparcie tym najsłabszym- to co to za myślenie ?

W chwili obecnej rodzic, który ma niepełnosprawne leżące dziecko, które ma 15, 5 roku otrzymuje świadczenie w wysokości 1020zł (łącznie po podwyżce) + 153 zł zasiłku pielęgnacyjnego. Ma zakaz jakiejkolwiek pracy zarobkowej. Gdy jego dziecko skończy 16 lat bodajże otrzyma rentę, która teraz chyba wynosi 630zł+153zł zasiłek. A dziecko dalej leży. Kto się nim zajmie ?
                    Dla mnie-to nie jest myślenie globalne, inwestycyjne, przemyślane, bo nie bierze pod uwagę kosztów jakie może ponosić państwo w przypadku scedowania na nie odpowiedzialności za tę osobę .
    • thea19 Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 10:51
      Karty maja byc wazne do czerwca 2015
      • guderianka Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 10:53
        Thea- skąd masz info , dasz jakiegoś linka ?
        • thea19 Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 11:00
          Jestem na biezaco, nie mam jak wkleic bo pisze na telefonie. Nam karta sie skonczyla a nowej nie przyznali bo tak. Nie bede sie odwolywac, sa bardziej potrzebujacy.
          • guderianka Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 11:03
            Ciekawi mnie, skąd masz tę datę.
            U nas jest info
            Uwaga: Jeżeli karta parkingowa została wydana przed dniem 1 lipca 2014r. bezterminowo to utraci swoją ważność z dniem 1 grudnia 2014 r. Podobnie gdy została wydana na czas określony np. do dnia 31 grudnia 2014 r. Jeżeli natomiast została wydana na czas określony np. do dnia 15 listopada 2014 r. to utraci swoją ważność z tą datą
            Mamy kartę ważną do listopada, wiec kończy się nam w grudniu

My się odwołujemy-ale w kwestii punktu 7
            • thea19 Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 11:09
              Wygugluj karta parkingowa czerwiec 2015 i wyskoczy na poczatku.
              • guderianka Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 11:23
                to faktycznie świeże masz informacje wink
                dzięki bardzo!
                • karme-lowa Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 11:29
                  Guderianka- jestem w szoku że odebrali Wam 7 pkt. Nie wiedziałam że starając się o kartę parkingową można stracić coś z orzeczenia. Czy to jest zgodne z prawem? To co się teraz dzieje po protestach matek w sejmie woła o pomstę do nieba.
                  Guderianka, co teraz zamierzasz? Będziesz się odwoływać?
                  • guderianka Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 11:32
                    No dokładnie o to chodzi.
                    Wniosek był o pkt 9 -odebrali i 9 i 7
                    Podważyli tym samym swoją wcześniejszą decyzję - mimo że dziecko obiektywnie jest w trudniejszej sytuacji ( tyle że starsze wiekiem) -ale ma wadę wrodzoną i nieuleczalną
                    Tak, napisaliśmy odwołanie
    • edelstein Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 11:32
      Najlatwiej odebrac najslabszym.Powiedzmy sobie szczerze,ktory rodzic zajety niepelnosprawnym Dzieckiem Bedzie mial sile I czas uzerac Sie z debilami.Szansa,Ze odwolania bedzie malo jest wysoka,czyli latwe oszczednosci.
      • guderianka Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 11:35
        Edel. to raz
        Dwa.Mnie to...żenuje.
        Wizyta na komisji trwała 5 minut
        Założę się, że pani doktor (pediatra) nawet nie wie, jakie schorzenie ma córa, bo jest ono tak rzadkie, że nie po prostu nie występuje
        Napisaliśmy-bo umiemy pisać i z jakiejś takiej złości.
        Bo to -kolejna-jakaś tam kłoda po nogi, już jestem zmęczona..
        • karme-lowa Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 11:54
          Dokładnie Guderianka. Rozumiem Cię bo ja też jestem zmęczona tą ciągłą walką. Ostatnio biegła sądowa uznała że nie rozumie o co chodzi komisji (odebrali pkt 7) skoro dziecku ten punkt się należy jak psu buda. I że dużo złego zrobiła pani Iwona H.
          • guderianka Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 13:03
            karme-lowa- odebrali Wam i co zrobiłaś ? opisz proszę, ja dopiero wczoraj wysłałam odwołanie, nie wiem na co się nastawiać..
        • gazeta_mi_placi Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 11:58
          Niezłe świństwo sad
        • edelstein Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 12:40
          Dobrze,ze sie odwolakas,ale wiekszosc ludzi tego nie zrobi.Nie maja sily na walke z wiatrakami.
          Pamietam jak znajomy mojej mamy dostal zawiadomienie,ze ma sie stawic na komisji,bo oni musza stwierdzic czy nie zaczal sie nadawac do pracy.Problem w tym,ze poki co nogi i rece nie odrastaja od poboznych zyczen komisjitongue_out
    • helka.pentelka Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 12:03
      O kurcze, bo ja też nie w temacie.
      A co z kartą p. przyznaną na dziecko do 2025 r?
      Trzeba wyrabiać od nowa kartę czy jeszcze dodatkowo stawać na komisji? Dziecko ma niepełnosprawność ruchowa i orzeczenie do 18 r. życia?
      • guderianka Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 13:07
        Helka-zgodnie z tymi dzisiejszymi zmianami- karta traci ważność w czerwcu 2015 roku
        Musisz złożyć wniosek o ponowną komisję -żeby na nowo ustalono orzeczenie. Możesz nie składać w ogóle- i stracić uprawnienia. Albo składać i ryzykować , że stracisz - chociaż może Wam przyznają
        (nam Pani przeczytałą wytyczne, (nie wiem skąd), że jeśli ktoś jest w stanie PRZEMIEŚCIĆ się 50 m to karta się nie należy)
        Jaki kod schorzenia ma Twoje dziecko ?
        • hiacynta333 Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 16:38
          Ja się odwoływałam, mam dwie córki niepełnosprawne, wpierw zabrali mi na starszą, ale młodsza miała więc nic z tym nie zrobiłam.
          Potem jak z młodszą stanęłam i mi odebrali odwołałam się.
          Powtórna komisja jest w przychodni stoczniowej, lekarz trzymał nas ze 20 min, dokładnie wypytał dziecko zbadał i wydał decyzję odmowną, mogłam iść do sądu, ale zacisnęłam zęby i zarejestrowałam się w pup. Moim zdaniem przygotuj się na walkę w sądzie.
          Mam pytanie, kiedy stawałaś na komisję? My byłyśmy 8 października i jeszcze decyzji nie mam.
          • guderianka Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 16:43
            30 września, decyzję dostałam 14 października, wczoraj wysłałam odwołanie

Co jest Młodszej córce ?

Nie wiem co zrobię, to chyba zależy od stopnia mojego wqr^&&*(nia
            Albo zarejestruję się w PUP i ponownie złożę wniosek w styczniu/lutym, gdy córka będzie po kolejnej operacji. Niech szanowna komisja stawi się w domu/szpitalu żeby ocenić stan zdrowia. Do normalnej pracy póki co nie mam po co iść-dopóki córce nie wyciągną z nogi wszystkiego żelastwa ( biodro i kolano)
    • guderianka Re: Karta Parkingowa 28.10.14, 22:06
      up przed nocą..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka