Dodaj do ulubionych

Jak Wy to robici że Wam się chce?

02.11.14, 20:00
Albo i nie chce, ale się zmuszacie?

Mi się nie chce sprzątać, choć lubię mieć czysto. Zacznę coś i robię po łebkach.
Do dnia codziennego się zmuszam. Lubię za to gotować i to robię z werwą.
A sprzątanie, porządkowanie jakoś mi nie idzie. Jak zrobie jedno to drugie czeka i czeka i się doczekać nie może aż to zrobię.

Nie wiem czy w miarę jasno napisałam o co mi chodzi.
Poradźcie coś sad
Obserwuj wątek
    • mamako2216 Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 02.11.14, 20:58
      Ja mam na odwrót ,bardzo lubię sprzątać,a nie znoszę gotować.Jeśli mi się nie chce czegoś zrobić to się nie zmuszam i tyle.Acha i lubie zmywać naczynia.
    • intuicja77 Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 02.11.14, 21:21
      1 nie dopuszczaj do zaleglosci
      2 kazda rzecz musi miec swoje miejsce , pokochaj pudla , segregatory , schowki
      3 jak najmniej durnostojek i bibelotow
      4 zadbaj o dobry sprzet i srodki / np chusteczkie nawilzane środkiem czyszczacym /
      5 jak najmniej wolnych przebiegow , kazda rzecz od razu na swoje miejsce
      6 sprzataj przy dobrej szybkiej muzyce
      7 po sprzątaniu nagroda , np pyszna aromatyczna kawa w czystym salonie.
      • pod.sufitka Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 02.11.14, 22:42
        dobre, dodalabym jeszcze jednen punkt o wspolodpowiedzialnosci za czystosc pozostalych domownikow, sprzatanie czyjegos balaganu to nic przyjemnego
      • nanuk24 Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 03.11.14, 00:55
        > 3 jak najmniej durnostojek i bibelotow

i zero mebli(tym bardziej kanap i lozek), dywanow i zaslon/zaluzji

Nie kazdy lubi mieszkac jak jaskiniowec, wiesz?suspicious
        • intuicja77 Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 03.11.14, 08:11
          To ze nie mam na kredensie kolekcji porcelanowych slonikow czyni ze mnie jaskiniowca ?smile
          To specjalnie dla ciebie ten punkt może brzmiec - schowaj swoje bibeloty za szyba , lepiej ?
        • chipsi Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 03.11.14, 13:03
          Hm, to ja lecę do babci poprosić by podzieliła się kolekcją kryształów. Poustawiam se na komodzie co bym jak jaskiniowiec nie mieszkała.
          • nanuk24 Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 03.11.14, 16:45
            Kiepska macie wyobraznie i zero zmyslu artystycznego, skoro bibelot kojarzy wam sie tylko z porcelanowym slonikiem, wazonem krysztalowym czy wysuszonym slubnym dwudziestoletnim bukietem. Puk, puk.
      • jak-nie-ja-to-kto Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 03.11.14, 07:07
        A u mnie to jest tak, że jak jest mało to odkładam, bo jest mało i zrobię jutro/pojutrze. I nagle okazuje się że zrobiło się mega wiele i znowu mi się nie chce bo za dużo.
        A kiedyś sprzątałam codziennie i nawet tam gdzie nie było trzeba sad
    • agnieszka77_11 Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 02.11.14, 21:47
      Lubię mieć czysto i staram się sprzątać systematycznie. Wtedy nie zarastam i do sprzątania jest mniej. Unikam durnostojek i kurzojadów. Kupuję tylko praktyczne rzeczy, które się mało brudzą i wolno niszczą.
    • madzioreck Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 02.11.14, 21:59
      Wyjdź za mnie, ja mam dokładnie odwrotnie big_grin Mogę sprzątać do upojenia, ale garów nienawidzę (no, zmywać lubię) wink
      • aqua48 Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 02.11.14, 22:15
        Mam jedną radę - zatrudnij sprzątaczkę i odpuść sobie robienie tego czego nie lubisz i nie umiesz.
        • konsta-is-me Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 02.11.14, 22:27
          Mnie sie tez nie chce, a bardzo musze.
          Sprzatac.
          Odkladam z dnia na dzien.
          Wielkie sprzatanie mam.
          Mnostwo rzeczy zalatwilam na muescie, zeby miec wymowke.
    • kalia-kalia Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 02.11.14, 23:03
      O rany, mogłabym dawać lekcje jak się lenić. Jestem w tym zbyt dobra. Nie pomogę sad.
    • panidemonka Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 02.11.14, 23:13
      Ni zmuszam się, sprzątam dla własnego komfortu, bo bajzlu w mieszkaniu nie znoszę.
      Potrafię sprzątać szybko i dokładnie. Mężowi i synowi bałagan przeszkadza średnio."Średnio" to eufemizm.
    • kariwitch00 Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 02.11.14, 23:33
      Chce mi się jak widzę w czyms sens i wartość, to jest podstawa, w sprzątaniu akurat nie widzę, owszem robię to od czasu do czasu z koniecznosci żeby nie zarosnąc brudem ale nie umialabym tego robic ciągle/codziennie bo mam swiadomosc że w moim mieszkaniu nie da sie trwale posprzatac,mam male dziecko zwierzeta efekt jest chwilowy,zatem nie widze w tym sensu, widze jedynie stratę czasu i energii.Moze jest tez cos w tym że nie mam tez jak wiele kobiet poczucia ze musze miec kontrole i ze zawsze wysprzatany dom pomaga mi to osiągnac, nie mam tez tak ze czysty dom powoduje ze mam rownowage psychiczna czy czuje sie bardziej wartościowabig_grin bo takie przypadki tez znam.
      Natomiast dla przykladu widzę wartość w przygotowywaniu domowych posiłków, gotowaniu, nie lubie tego ale widze w tym sens wiec to robię, jest to korzystne dla mojej sylwetki dla zdrowia samopoczucia, tak samo jest np z dbaniem o siebie tez widze w tym wartosc bo to przeklada sie na moje samopoczucie.
    • go-jab Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 03.11.14, 01:27
      1 pomieszczenie dziennie... 10-30 minut I po robocie...
      • naturella Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 03.11.14, 10:25
        Nikomu chyba się nie chce. W tygodniu robię tylko to, co naprawdę muszę, wstawiam pranie, wieszam, odkurzam podłogę, wstawiam i rozładowuję zmywarkę. Mąż też, żeby nie byłosmile Jednak poważne sprzątanie zostawiam na sobotę rano, wstaję o 6 i działam - przez półtorej godziny ogarniam łazienkę, kuchnię, kurze, jakieś drobne rzeczy jeszcze, a od 8 działa mąż - jemu zostają wszystkie podłogi, odkurzanie, mycie itp.
    • cauliflowerpl Audiobooki 03.11.14, 11:31
      Chcieć to mi się nie chce, ale część rzeczy w domu robić trzeba. Ale z dobrą książką na uszach nawet nie odczuwam tych czynności (głównie sprzątanie) jako upierdliwe czy czasochłonne. Spróbuj.
    • 1yna-taka Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 03.11.14, 12:48
      Ja nienawidzę gotować i rzadko to robię, no ale jak już zrobię to nawet dobre i nie przypalone, jakieś 2x w tyg to max. Dzieci jedzą w szkole smile a chłop niewybredny jak chce to sam se zrobi big_grin
    • dziennik-niecodziennik Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 03.11.14, 13:07
      sprzątaczka albo zagonienie dzieci i partnera.
    • chipsi Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 03.11.14, 13:13
      Jak mi się nie chce to czekam aż mi się zachce. Wychodzi mi średnio raz na tydzień takie większe sprzątanie. Bierzemy się za to grupowo więc jakoś zleci. Gotować na szczęście też lubię smile
      • amy.28 Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 03.11.14, 17:05
        Mnie się też nie chce. Podziwiam ludzi którzy to robią z chęciami i zapałem i sprawia im to radość. Mnei satysfakcjonuje robienie rzeczy, gdy widzę efekty na dłużej. Przykładowo zrobię w pracy super projekt, urobię się ale widać efekty. A ze sprzątaniem? Harówka pół soboty a w niedzielę burdel, w środę zakurzone, zafajdana podłoga. I tak w kółko.
    • zazou1980 Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 03.11.14, 18:50
      Mi sie nie chce. Zazwyczaj ogarniam chate z grubsza, zeby syf nie rzucal sie za bardzo w oczy. To czego nie widac nie jest sprzatane. Gotuje konkubin, ja zmywam...
    • thea19 Re: Jak Wy to robici że Wam się chce? 03.11.14, 19:53
      ja nie robie, nienawidze, organicznie wrecz, sprzatania. ledwie ogarniam pranie bo trzeba tylko wrzucic do pralki a pozniej wyjac. ukladanie suchego juz mi srednio sie chce. okna myje raz do roku, zmywarka wiekszosc garow zalatwia, reszte maz. odkurzam czesto bo ciagle cos lata po podlodze i paprotka mi sie sypie. dziec skutecznie rozrzuca lego i wszelakie inne drobiazgi wiec z odkurzaczem nie przesadzam. kurze na meblach wycieram jak zaczynaja zyc wlasnym zyciem. nie toleruje jedynie brudnych sanitariatow - te sa zawsze wypucowane i wypachnione. obiecuje sobie ciagle poprawe ale nie mam motywacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka