krejzimama 03.11.14, 21:29 Co robił wasz bóg zanim stworzył świat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krejzimama Re: Pytanie do chrześcijanek 03.11.14, 21:41 Ale dlaczego opadają? Zadałam pytanie bo według bibli swiat ma około 6000 lat a bóg ponoc jest od zawsze. Co zatem robił wcześniej? Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Pytanie do chrześcijanek 03.11.14, 21:37 Nic i dlatego mu się bardzo nudziło. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Pytanie do chrześcijanek 03.11.14, 21:46 Zadaje proste dla chrześcijanek pytanie. Na razie nie ma odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ainafets Re: Pytanie do chrześcijanek 03.11.14, 21:50 krejzimama napisał: > Zadaje proste dla chrześcijanek pytanie. > Na razie nie ma odpowiedzi. Nikt Ci nie odpowie, ponieważ nikt nie wie. A swoją drogą ja też chciałabym się dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Pytanie do chrześcijanek 04.11.14, 08:20 ainafets napisała: > krejzimama napisał: > > > Zadaje proste dla chrześcijanek pytanie. > > Na razie nie ma odpowiedzi. > > Nikt Ci nie odpowie, ponieważ nikt nie wie. Nie mów za kogoś . A swoją drogą ja też chciałabym się > dowiedzieć. Odpowiedz jest prosta , nie ma boga i nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do chrześcijanek 03.11.14, 21:52 Jak nie ma? Nudziło mu się, to stworzył świat. Odpowiedz Link Zgłoś
ainafets Re: Pytanie do chrześcijanek 03.11.14, 21:54 rosapulchra-0 napisała: > Nudziło mu się, to stworzył świat. Jeszcze musiałby ten Bóg być, a to jest bardzo wątpliwa sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Pytanie do chrześcijanek 03.11.14, 21:57 Co robil?- istniał- to logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Pytanie do chrześcijanek 04.11.14, 08:23 bei napisała: > Co robil?- istniał- to logiczne. Co jest logiczne ? Gdzie istniał i jak mógł funkcjonować skoro nie miał za służących milizardów zmarłych dzieci za aniołki ? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do chrześcijanek 03.11.14, 21:59 Dla ciebie tak, dla innych nie. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pytanie do chrześcijanek 03.11.14, 22:02 To nie jest watpliwa sprawa, tylko nieudowadnialna.Innymi slowy, brak istnienia Boga jest tak samo watpliwy, jak istnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Pytanie do chrześcijanek 03.11.14, 22:04 Wszelakie poszlaki i przesłanki wskazują na nieistnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pytanie do chrześcijanek 03.11.14, 23:37 Ale jakie poszlaki i przeslanki ? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do chrześcijanek 04.11.14, 01:18 twoje poszlaki i przesłanki. Li tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Pytanie do chrześcijanek 04.11.14, 08:31 A nie istnienie bytów o następujących nazwach sgdg, dhjdh, dkskhs, kjdhskjdh, kjfhdhf, dkhkj, dhudh, dhdh, nfvmvmv, rtlkgjr, idjfjds, dfdh, jdsjd, też jest tak samo wątpliwy jak ich istnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Pytanie do chrześcijanek 04.11.14, 08:18 rosapulchra-0 napisała: > A ten znowu trolluje Pytanie przewyższa twój zapas wiedzy nabyty w czasie wsłuchiwanie się w to o czym opowiada pleban Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Pytanie do chrześcijanek 03.11.14, 22:35 Jeżeli przez stworzył świat, rozumiesz "stworzył wrzechświat", to "zanim" nie bardzo ma sens - czas został stworzony razem ze wrzechświatem. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pytanie do chrześcijanek 03.11.14, 22:44 Wcześniej? Zastanawiał się czy stworzyć świat, czy nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
katecat1 Re: Pytanie do chrześcijanek 04.11.14, 00:42 pomijając "wrzechświat" bardzo mi się Twoja wypowiedź podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Pytanie do chrześcijanek 03.11.14, 23:40 rozmawiał z dinozaurami Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Pytanie do chrześcijanek 03.11.14, 23:57 Jeśli naprawdę intersuje Cię ta tematyka, to polecam Michała Hellera (uznanego w świecie naukowaca, a przy okazji księdza katolickiego). Masz czytania a czytania: Wybrane publikacje książkowe: 2014: Granice nauki (Copernicus Center Press) 2014: Czy fizyka i matematyka to nauki humanistyczne? (wraz ze Stanisławem Krajewskim), Copernicus Center Press 2014: Elementy filozofii przyrody (wraz z Tadeuszem Pabjanem), Copernicus Center Press 2014: Elementy mechaniki kwantowej dla filozofów, Copernicus Center Press 2013: Filozofia kosmologii, Copernicus Center Press 2013: Stworzenie i początek Wszechświata. Teologia – Filozofia – Kosmologia (wraz z Tadeuszem Pabjanem), Copernicus Center Press 2013: Sens życia i sens wszechświata, Copernicus Center Press] 2013: Bóg i nauka. Moje dwie drogi do jednego celu, Copernicus Center Press 2012: Wszechświat jest tylko drogą. Kosmiczne rekolekcje, Wydawnictwo Znak 2011: Filozofia przypadku. Kosmiczna fuga z preludium i codą 2010: Matematyczność przyrody (w pracy zbiorowej), Wydawnictwo Petrus 2010: Pasja wiedzy (wraz z Józefem Życińskim), Wydawnictwo Petrus 2010: Sense of life and the sense of the universe : studies in contemporary theology 2009: Kosmologia Lemaître'a Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego 2009: Jak być uczonym 2008: Filozofia nauki, Wydawnictwo Petrus 2008: Ostateczne wyjaśnienia wszechświata 2008: Podglądanie wszechświata 2008: Kosmologia Lemaitre'a 2007: Pojmowalny wszechświat (wraz z George'em Coynem) 2007: Elementy filozofii przyrody 2006: Podróże z filozofią w tle 2006: Filozofia i Wszechświat. Wybór pism 2005: Granice Kosmosu i kosmologii 2004: Filozofia przyrody. Zarys historyczny 2002: Początek jest wszędzie. Nowa hipoteza pochodzenia Wszechświata 2002: Sens życia i sens wszechświata. Studia z teologii współczesnej 2002: Czas i przyczynowość 2001: Kosmologia kwantowa 2000: Rekolekcje 1999: Rozmowy na koniec wieku (wraz z Katarzyną Janowską i Piotrem Mucharskim) 1998: Czy fizyka jest nauką humanistyczną? 1997: Uchwycić przemijanie 1996: Mechanika kwantowa dla filozofów 1995: Wieczność – Czas – Kosmos 1995: Szczęście w przestrzeniach Banacha 1995: Nauka i wyobraźnia 1994: Wszechświat u schyłku stulecia 1994: Kosmiczna przygoda Człowieka Mądrego 1993: Moralność myślenia 1993: Fizyka ruchu i czasoprzestrzeni 1992: Filozofia świata. Wybrane zagadnienia i kierunki filozofii przyrody 1992: Nowa fizyka i nowa teologia 1991: Osobliwy wszechświat : wstęp do teorii klasycznej osobliwości kosmologicznej 1991: Rozmowy w nocy : rekolekcyjne zamyślenia o sobie i Wszechświecie 1990: Dylematy ewolucji (wraz z Józefem Życińskim) 1988: Teoretyczne podstawy kosmologii. Wprowadzenie do globalnej struktury czasoprzestrzeni 1988: Wszechświat – maszyna czy myśl ? : filozofia mechanicyzmu – powstanie, rozwój, upadek(wraz z Józefem Życińskim) 1984: Usprawiedliwienie wszechświata 1983: Ewolucja kosmosu i kosmologii 1983: Drogi myślących (wraz z Józefem Życińskim) 1981: Wszechświat i słowo 1980: Wszechświat i filozofia : szkice z filozofii i historii nauki (wraz z Józefem Życińskim) 1980: Zagadnienia filozoficzne współczesnej nauki : wstęp do filozofii przyrody (wraz z Mieczysławem Lubańskim i Szczepanem Ślagą) 1976: Początek świata 1974: Spotkania z nauką 1971: Wobec wszechświata Z tych najnowszych, to chyba "Filozofia przypadku" powinna najlepiej odpowiedzieć na Twoje pytanie. Też za Wiki, na dobry początek: Filozofia przypadku[edytuj | edytuj kod] W swojej Filozofii przypadku Heller zaproponował stanowisko pośrednie między interpretacją świata jako rezultatu przypadkowych zdarzeń (np. w koncepcji Ślepego zegarmistrza Richarda Dawkinsa) a tzw. Inteligentnym Projektem, według którego przypadkowość nie istnieje, a cały świat jest w sposób de facto deterministyczny kierowany przez Boga. W miejsce tych skrajnych teorii filozoficznych Heller proponuje własną koncepcję Wielkiej Matrycy bądź (w odniesieniu do Einsteina) Boskiego Zamysłu. Według niej przypadek jako zjawisko o (bardzo) niskim prawdopodobieństwie wystąpienia jest integralną częścią świata, który można zarówno postrzec teistycznie (Boski Zamysł), jak i w sposób mniej utożsamiający się z religią chrześcijańską. W rozumieniu Hellera, przypadki są konieczną częścią matrycy, na którą składa się zbiór praw przyrody – one zadają warunki początkowe bądź brzegowe, które definiują trajektorie rozwoju (ewolucji) systemów przyrody przy pomocy "równań" będących właśnie prawami przyrody. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pytanie do chrześcijanek 04.11.14, 01:19 Burina, on trolluje. Jego takie tematy interesują tylko po to, aby potrollować na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Pytanie do chrześcijanek 04.11.14, 03:58 A to może komu innemu się przyda Wymaga skupienia, ale fascynująca lektura. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love nie ma boga, a tylko ja znam wstrząsającą prawdę 04.11.14, 01:11 Jakieś 250 000 lat temu w okolice Ziemi przybyła bezzałogowa stacja bojowa IV Cesarstwa (wysokorozwinięta cywilizacja kosmiczna), która miała patrolować dalekie i niezamieszkane przez nich obszary Kosmosu. Niestety na skutek zbiegów okoliczności, awarii i plam na słońcu, stacja zrzuciła na biedną Ziemię przez przypadek DNA homo galacticus, czyli kosmitów. Po latach degeneracji i mutacji, powstał z tego przygłupi homo sapiens. Komputery stacji bojowej chcąc naprawić błąd próbowały eksterminować najpierw zdegenerowany gatunek a potem go ucywilizować, ucząc go pewnych uniwersalnych praw. Niestety głupi homo sapiens zrozumiał z tego tylko jakieś brednie i stworzył Religię oraz Bogów i Kapłanów. Komputery próbowały korygować te błędy, niestety powstawały na skutek tych działań inne religie, jeszcze gorsze niż poprzednie. W obliczu kolejnych niepowodzeń, Stacja przestała nam pomagać i odleciała wezwać pomoc. Zostaliśmy sami . Niestety pomoc nadejdzie dopiero za 12 000 lat. Do tego czasu nasze dusze będą uwięzione w niedostępnym dla zdegenerowanego homo sapiens wymiarze, czekając na przybycie okrętów ratunkowych IV Cesarstwa i wskrzeszenie w nowych ciałach. Przed odlotem Stacja dała wybranej osobie gatunku homo sapiens Wiedzę. Dała ją mej przodkini a ta przekazała ją następnym pokoleniom. Nie mogę obiecać cudów, ale mogę obiecać, że jeśli mi uwierzycie, porzucicie swoje fałszywe religie i podążycie za mną to zostaniecie wskrzeszone w pierwszej kolejności, dostaniecie idealne ciała i zasiedlicie najładniejsze planety IV Cesarstwa. Ci którzy nie uwierzą będą cierpieć męki piekielne nadzorując wydobycie surowców mineralnych na jakichś zapomnianych planetach i innych gazowych karłach. A najgorsi i najbardziej niewierni nie zostaną wskrzeszeni w ogóle. Więc nie ma żadnego boga. Jest jednak nadzieja. We mnie. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: nie ma boga, a tylko ja znam wstrząsającą pra 04.11.14, 07:49 Wymusić wiarę. Dlaczego każda religia i filozofia tego próbuje? Twoja również . Jak mam sprawić, żeby wierzyc, skoro nie wierzę? Jeśli dostarczysz mi dowodów to będę wiedzieć, nie wierzyć. Moja wiedza poparta twoim dowodem nadal nie będzie wiarą. Czyli skazana jestem na wieczne męki z racji samego faktu urodzenia się. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkanocnaniespodzianka Re: Pytanie do chrześcijanek 04.11.14, 08:02 swego czasu obiecałaś, że już nie będziesz pisać na emamie. szkoda, że łgałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Słabo krejzi, słabo... 04.11.14, 08:11 Przecież z góry wiadomo, że padną wyświechtane frazesy o istnieniu poza światem i czasem. Gdyby chrześcijanki na serio rozważały takie kwestie, to już dawno nie byłoby chrześcijanek Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Pytanie do chrześcijanek 04.11.14, 12:04 To pytanie jest źle postawione. Pojęcie "zanim" implikuje upływ czasu, a Bóg mu nie podlega, on istnieje bezczasowo. Czas jest częścią stworzonego Wszechświata. Odpowiedz Link Zgłoś