Dodaj do ulubionych

Gwiazdka, prezenty, dylematy...

04.11.14, 16:27
Święta tuż tuż big_grin
Chciałam się Was poradzić w takiej spawie. Szwagier jest żonaty od ponad 3 lat, razem z nim i jego zoną spędzamy wigilię u teściów. Kupujemy sobie na wzajem prezenty.
I tak - zawsze staram się dobrać prezent do obdarowanego, najczęściej są to książki związane z hobby itp. Nie lubię przepłacać, więc już od października o tym myślę i poluję na okazje np w Znaku, Arosie itd Koniec końców mam fajne prezenty po 20 -30 zł na łebka kupione na mniej więcej pół ceny. Szwagierka w zeszłym roku była zachwycona i jeszcze na Wielkanoc mi za prezent dziękowała tongue_out
Natomiast od szwagra i szwagierki na gwiazdkę dostajemy co roku z mężem JEDNĄ butelkę wina typu Cin cin. Czuję, że dostaję tak na odwal. Mamy 2 dzieci (oni nie) dostają drobiazgi typu puzzle, układanki.
Zastanawiam się czy w tym roku się po raz kolejny starać czy może pójść na łatwiznę i kupić im Merci tongue_out
Może temat nie warty zachodu, ale chciałabym jakieś obiektywne spojrzenie smile
Obserwuj wątek
    • saphire-2 Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 16:29
      Po co tak się przejmujesz? Kup jedno dobre wino i będzie dobrze.
      • zlotonaiwnych Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 16:35
        JEST! JEST!! JEST!!! JEST!!!! pierwszy świąteczny wątek!!
      • eo_n Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 16:35
        Merci.
    • peonka Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 16:52
      Ja tak mialam. Ode mnie wypasione prezenty dla rodziców i dwójki dzieci, a od nich zbiorowo 9 kulek Lindt, z gorzkiej czekolady, której nie lubię... Kontakty się nam urwały, nie mówię że przez te prezenty, ale jednak nie czułam, że im na mnie jakoś bardzo zależy.
    • mayaalex Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 16:58
      Merci. ale nie "za kare" tylko po prostu - trzeba przyjac na klate, ze to takie typy i juz, jesli poza tym sa ok.
      • majka003 Re:Merci i butelkę taniego wina 04.11.14, 17:05
        tongue_out Coś więcej dasz niż oni wink
    • iw1978 Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 17:13
      To zależy. Jeśli czujesz, że kupują na odwal się, to ty też na łatwiznę. A jeśli podejrzewasz, że to raczej brak -pomysłu, to może tzw. list do Mikołaja. Każdy robi listę kilku- kilkunastu rzeczy, o których marzy i potem czymś z tej listy jest obdarowany. U nas w rodzinie działa to już kilka lat. Może prezenty nie są niespodzianką, ale wszyscy są z nich autentycznie zadowoleni.
    • ruscello Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 17:19
      Czegoś nie rozumiem - na ich rodzinę wydajesz 40-60 zł. Oni na Twoją tyle samo - wino 20-30, jakieś układanki 10-20 zł * 2 dzieci. W czym więc problem? wink

A tak serio - daj, co chcesz. Od lat trzymam się tego, że daję prezent komu chcę i jaki chcę, nie liczę na wzajemność ani nie zastanawiam się, czy dostaje tani drobiazg, czy wypasiony prezent za pół pensji smile
    • heca7 Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 17:21
      Jeśli jest to poparte niezmiennie kiepskimi finansami to bym nie strzelała focha wink A jeśli nie to jak najbardziej kupiłabym tylko Merci.
    • evolene Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 17:42
      Pomysł z Merci nie jest zły, tylko czy załapią?wink
      • elf1977 Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 18:20
        Myślę, że oczekiwanie wzajemności w tym wypadku jest małostkowe. A;e jak Ci tak to przeszkadza, kup merci.
    • werualta Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 18:32
      jeśli chodzi Ci o kasę to oni mają o 2 osoby więcej do sprezentowania /Wasze dzieci/
      Ja wychodzę z założenia: masz przyjemność w poszukiwaniu tzw. okazji prezentowych, sprawia Ci frajdę szukanie takich prezentów - baw się tym. Jeśli masz taki obiekcje- kup czekoladki dla każdego albo jedną butelkę wina. Powiem szczerze, że miałam kiedyś taką sytuację, ja starałam się komuś dopasować /szukałam okazji itp itd, czegoś kolorowego, fajnego, a od tego kogoś zawsze dostawałam coś kupionego w ostatniej chwili. Zmieniłam taktykę, przestało mnie bawić szukanie fajnych podarków dla tej osoby, kupiłam coś praktycznego/przydatnego czyli kosmetykowego standardowego i mam luz smile
      • imsad Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 18:36
        Ja kieruję się w życiu prostą zasadą - traktuję ludzi z wzajemnością.
        Tyczy się to również prezentów. Wyjątkiem jest jedynie kiepska sytuacja materialna.
        W opisanym przypadku kupiłabym podobne wino lub Merci i pozamiatane.
        Zaręczam ci ,że nie warto o tym myśleć. Szkoda twojego czasu.
    • hybriska Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 19:06
      Jakbym czytała o sobie...
      Też mam dużą przyjemność w tym, żeby przyłożyć się do prezentów, ale jak ktoś tego nie odwzajemnia i kupuje byle co na odwal się, to też z ciężkim sercem ale przestawiam sie na prezenty typu drogeryjny komplet kosmetyków kupiony na promocji tuż przed Wigilią.

Mój szwagier też nie lepszy - 30tka na karku a zatrzymał się jakby w czasie na etapie dziecka ktore nikomu nie musi jeszcze kupować prezentów. Zawsze czeka aż ja z mężem cos wymyslimy dla teściów (czyli jego rodziców) i oddaje nam tyle ile uważa po Wigilii. A dla nas nie kupuje nic, bo po co przecież jego matka cos dla nas już kupiła.
      • amysia1 Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 19:20
        Jeśli chodzi Ci o kasę to oni mają o 2 osoby więcej do sprezentowania /Wasze dzieci/
        Wg mnie to żaden argument - z przyjemnością bym dla ich dzieciaków coś kupiła gdyby tylko byłysmile
        Jeśli chodzi o kasę to owszem zarabiają nieco mniej od nas, ale w przeciwieństwie do nas nie mają kredytu na głowie smile No nic być może to takie typy - wiem że w pierwszym roku po ślubie teściowie dostali (na gwiazdkę) album z ich ślubnymi zdjęciami...
        • werualta Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 19:34
          więc jeśli to żaden argument- jak napisałam wyżej: czekoladki, wino itp. Luz./naprawdę pomaga
        • aankaa Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 21:39
          w pierwszym roku po ślubie teściowie dostali (na gwiazdkę) album z ich ślubnymi zdjęciami...

a co teściowie na to ? byli równie zniesmaczeni jak Ty ?
        • elf1977 Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 05.11.14, 13:42
          Nie kupuj. Może on założą ciekawszy wątek...
    • petitbonton Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 19:22
      Amysiu, piszesz o moim szwagrze? wink
      Ja jednak kupiłabym coś ambitniejszego w ramach niesienia "kaganka oświaty. Za cenę Merci rzecz jasna wink
      • amysia1 Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 19:39
        Amysiu, piszesz o moim szwagrze? wink
        Może mamy wspólnego suspicious

Ja jednak kupiłabym coś ambitniejszego w ramach niesienia "kaganka oświaty. Za cenę Merci rzecz jasna wink
        O to to tongue_out
    • mag1_k Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 20:03
      Nienawidzę tematu prezentów świątecznych ze względu chociażby na takie dylematy. My w rodzinie juz dawno załozyliśmy, że obdarowujemy tylko dzieci, a nie każdego. Rany, zwariowałabym, gdybym musiała kupować niezależne podarunki dla mamy, taty, teściowej, teścia, brata męża i jego żony, siostry męża, jej męża i dzieci, oraz kolejnej siostry i narzeczonego. Słabo mi się zrobiło na samą myśl. Oczywiście tak jak piszecie chodzi o prezenty przemyślane, bo wino i słodycze są uznawane za gafę towarzyską. Koszmar. Aaa jeszcze oczywiście nalezy uwzględnić moich chrześniaków i ich rodziców, naszych przyjaciół.. Naprawdę kupujecie kilkanaście podarunków i to dodatkowo wszystkie przemyślane?
      My bierzemy do moich rodziców, a następnie do teściów wino i lepsze słodycze, plus przy okazji zdjęcia i kalendarz z dziećmi (chodzi o najlepsze zdjęcia z całego roku). Dzieciom kupuje przezenty, czyli i tak wychodzi mi obecnie cztery sztuki oprócz moich pociech.
      • mag1_k Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 20:05
        wyszło mi 12 prezentów dorosłych i 6 dla dzieci. Ładne mi przeżycie tylko duchowe w czasie świąt...
        • fnutaki Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 05.11.14, 10:12
          też coraz bardziej nie cierpię tego kupowania prezentów
          u nas akurat sporo dorosłych ale w większości jeszcze bezdzietnych a tradycja prezentów pod choinką długa, więc co roku mam ten sam dylemat, żeby wreszcie przestać kupowac prezenty bo to masa zamieszania biegania po sklepach, problemów z dobraniem czegoś trafnego, kasy się wyda dużo a potem wcale nie widać żeby ktos był tym usatysfakcjonowany. Akurat jest spore zróżnicowanie w zarobkach między doroslymi, ja jestem tak w połowie zamożności, od lat kupuję praktycznie najdroższe prezenty... ja się przejmuję, inni średnio. Zdarza się że nie kupują wcale. Do tego gdy byłam sama kupowałam prezenty np dla siostry jeden, dla jej męża drugi, dla dziecka trzeci. A dostawałam w zamian jeden prezent. Rodzice, 2 stare babcie już od lat prezentów nie robią dla nas, też starałam się by dostawali ładne prezenty które im się przydadzą. średnio wychodziło 70-120zł na osobę. A tych osób do obradowania kilkanaście... Wydawałam z 1200zł a w zamian dostawałam prezenty warte góra 300zł... No sorry. Nie żebym komuś wypominała czy przeliczała, ale po prostu chciałabym jakiejś równowagi w dawaniu i braniu. Nie stać mnie dłużej na bycie tak rozrzutnym. Bo okazuje się, że ci, którzy mają najwięcej kasy w rodzinie wcale się do dawania droższych prezentów nie poczuwają, dają coś symbolicznego. Więc z roku na rok się kopię w kostkę by maksymalnie te zakupy świąteczne ograniczac.
          • agni71 Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 05.11.14, 10:47
            zaproponuj losowanie obdarowanego, każdy dostaje prezent i każdy kupuje jeden prezent, określcie kwotę, do jakiej kupujecie i tego się trzymaj
          • black.emma Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 24.11.14, 14:12
            No i słusznie robią. To jakiś bezsens wydawać 1200 zł na prezenty, które i tak mogą się nie spodobać. Skoro cię nie stać, to po co kupujesz. Święta mają być przyjemnością a nie udręką kupowania prezentów.
    • elle.hivernale Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 04.11.14, 20:22
      Zdecyduj czy się starasz, bo ci zależy i chcesz im zrobić przyjemność czy oczekujesz symetrii i dopasuj do tego prezent.
    • fnutaki Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 05.11.14, 10:19
      Kup im jedną książkę z dedykacją dla obojga i tyle.
      ps. nie wiem jakie puzle i układanki kupują twoim dzieciom, ale niektore wcale tanie nie są.
      Wartościowo mogą wydać niewiele mniej do ciebie,
      ty 2x 25zł=50zł
      a oni wino za 20 zł i pierdółki dla dzieci za drugie 20 zł.

Chyba, że chodzi ci o to, że ty się nachodziłaś 3 miesiące by znaleźć im prezenty a oni poszli do najbliższego sklepu i kupili co jest...
    • amysia1 Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 25.12.14, 11:44
      Tadam - dostałam, dostałam butelkę wina smile
      Tak tylko chciałam się pochwalić
      Teściowa dostała (od szwagierki) uwaga komplet wkładów do BRITY - mina - teściowej bezcenna smile
      Wesołych Świąt!
      • naomi19 Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 25.12.14, 11:58
        a Ty co kupilas?
        • bei Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 26.12.14, 02:38
          Prezenty to radość dawania. Jeśli masz frajdę z tego, ze obdarowujesz trafioną książką to nie zmieniaj zwyczaju.
          Dla win podarowanych przez szwagrostwo załóż biblioteczkę .
          Po latach będą to białe kruki, nabiorą smaku i wartości. smile
          Kup im ksiąźkę o winach...smile
          • peonka Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 26.12.14, 02:48
            Wątpię, żeby Cincin nabierało wartości i smaku z upływem lat smile
            • bei Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 26.12.14, 03:23
              smilesmile
              Nie doczytałam...
      • solejrolia Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 26.12.14, 09:24
        świetna szwagierka! big_grin

masz rację- to prezent na odwal.
        za rok kup im Merci.
        • kasiadove Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 26.12.14, 22:19
          Za rok kup worki do odkurzacza big_grin
    • marianna1960 Re: Gwiazdka, prezenty, dylematy... 26.12.14, 10:18
      Nie kupujcie prezentów nie będziecie mieli problemów najgłupszy zwyczaj jaki znam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka