Dodaj do ulubionych

Magia herbaty

16.11.14, 19:52
Rozmawiam sobie z córka.
Wysnuła wniosek,że ludzie ktorzy celebruja picie herbaty sa zyczliwi, spokojni, przyjaznie nastawieni do zycia.Ze ich lubi.Lubi nastrój herbaciarni,gdzie mozna sie naprawde zrelaksowac.
Zas kawosze to z reguły dosc nerwowi zabiegani zestresowani ludzie.A kawiarnie to miejsca bez tego szczególnego nastroju,jaki mozna odnalezc w herbaciarni.
Jak sobie na szybko uszeregowalam wg tego kryterium znajomych oraz miejsca to mi wyszlo,ze dziewczyna ma racjesmile.
Osobiscie bez kawy sobie dnia nie wyobrazam.Bez herbaty i owszem.Ale teraz,w okresie jesienno- zimowym w kazdy wieczór towarzyszy mi filizanka swiezo zaparzonej herbaty podanej z sokiem z malin i swiezym imbirem.Pyszny, relaksujacy,rozgrzewajacy, odstresowujący napój.
Bardzo lubie te nasze pogaduchy przy herbacie.
Obserwuj wątek
    • amoreska Re: Magia herbaty 16.11.14, 19:57
      A jacy są ludzie, którzy lubią i kawę, i herbatę? Którzy z przyjemnością przysiądą i w kawiarni, w herbaciarni?

A, i nie zgadzam się, że kawiarnie to miejsca "bez nastroju" wink
    • petitbonton Re: Magia herbaty 16.11.14, 20:04
      O nie, nie. Kawiarnie mają nastrój. I to jaki! Zwłaszcza te, gdzie jest pełno książek smile Kawiarniom w CH mówię nie.
      • bi_scotti Re: Magia herbaty 16.11.14, 20:22
        Zaliczylam z pelnym szacunkiem zarowno Kabuki jak i Tea Ceremony - oba wydarzenia przekonaly mnie jak malo co innego, ze nawet w najglebszych pokladach duszy mojej Japonka nie bylam, nie jestem i nie bede tongue_out W kwestii herbary, jak i kawy zreszta tez, pozostaje prostakiem i prymitywem ceniacym glownie duzo i szybko. Jesli o mnie chodzi: zero subtelnosci herbaciano-kawowych. W zadnej porze roku wink
        https://www.seektradeshows.com/upload/elogo/tea-and-coffee-8644-1.gif
    • lauren6 Re: Magia herbaty 16.11.14, 20:20
      Można celebrować picie kawy, można na szybko pić herbatę. Nie ma reguły.
      • lola211 Re: Magia herbaty 16.11.14, 21:01
        W herbaciarni podaja napój z przykrywka albo w imbryku,długo trzyma temperature i faktycznie- mozna długo posiedziec i wolno ja pic.
        Kawa podana w filizance szybko stygnie i trudno jest sie nią raczyc tak jak herbatą.
    • latarnia_umarlych Re: Magia herbaty 16.11.14, 20:25
      Bzdurne szufladkowanie.
      • lola211 Re: Magia herbaty 16.11.14, 21:03
        Nie ma co tak serio traktowac sprawy.
    • mejerewa Re: Magia herbaty 16.11.14, 20:52
      > udzie ktorzy celebruja picie herbaty sa zyczliwi, spokojni,
      > Zas kawosze to z reguły dosc nerwowi zabiegani zestresowani ludzie

Jestem nerwowa, zestresowana, nawet jak śpię.
      Kawę pijam może raz w miesiącu, dla przyjemności smaku i zapachu, i tylko latte do dobrego ciacha (a potem się trzęsę po tej kawie).
      Herbaty pijam codziennie w dużych ilościach, czerwone, zielone, yerba, ziołowe, melisy, mięty, itp.
      Jak wybielałam zęby i przez kilka dni musiałam ograniczyć się do picia wody i diety bezkolorowej, to najbardziej brakowało mi herbat właśnie.
      • lola211 Re: Magia herbaty 16.11.14, 20:59
        Ale pijasz czy celebrujesz?
    • mama-123 Re: Magia herbaty 16.11.14, 21:03
      W Anglii np nigdy nie zaprasza sie na kawe, ale tylko na herbate. W Polsce odwrotnie.
    • kura17 Re: Magia herbaty 16.11.14, 21:44
      Lola, ja kawy nie pijam, a herbate uwielbiam smile
      i w sumie tak - jak tylko moge, to celebruje smile
      "u nas" (w domu) herbate pija sie w filizankch, takich "prawdziwych" herbacianych, malusich.
      herbata oczywiscie w imbryku i na podgrzewaczu.
      nie zjem sniadania, nim wczesniej nie wypije najpierw filianki herbaty.
      ten pierwszy lyk jest niesamowity, czekam na nastepny dzien juz od momentu, kiedy skoncze ten pierwszy tego dnia, LOL.
      herabte dla przyjemnosci pijam tylko czarna (inne w jakims konkretnym celu czasem), na ogol mieszanki lisciaste, lubie te z assamem i herbata cejlonska. czysta cejlonska lub assam tez jest OK.

uwielbiam herbate, jednym slowek.
      i w sumie brakuje mi prawdziwych dobrych herbaciarni (w mojej okolicy nie ma).
      smakosze kawy maja latwo - jest sporo kawiarni z najrozniejszym asortymentem, jest jakas taka magia pijania kawy, a herbate w kawiarniach podaje sie w kubkach, z torebki, czesto liptona, brrrr... sad
      • kura17 Re: Magia herbaty 16.11.14, 21:51
        a jeszcze smile
        a polnocy niemiec pochodzi duzo dobrych mieszanek herbaty.
        tam doplywaly statki ze "skladowymi", wiec bylo (i jest) co mieszac, wiec narodzila sie tradycja.
        jest mnostwo malych, 2-3 osobowych "mieszalni", na przyklad tesciowa siostry mojego meza miala takowa smile

wschodnia fryzja slynie ze swojego wlasnego sposobu picia herbaty.
        parzy sie bardzo, bardzo mocna herbate, czarna.
        pije sie ja w miniaturowych filizanka z jednym, gigantycznym krysztalem cukru w srodku.
        do tego dodaje sie kilka kropel smietanki 30%.
        i NIGDY nie miesza!

ja herbaty nigdy nie slodzilam, wiec z cukrem nie probowalam, ale kiedys dolalam tej smietanki i swietne to jest!
        z mlekiem herabaty nie lubie.

w domach we wschodniej fryzji pija sie slabsza herbate, w kolorze zlota.
        nazywaja ja wlasnie "wschodnio-fryzyjskim zlotem" smile

ps. haha, chyba dalam sie poniesc...
        • lola211 Re: Magia herbaty 17.11.14, 00:02
          Uwielbiam takie ciekawostkismile.
          Jutro koniecznie spróbuje z krysztalem i smietanka.
          A filizanek pieknych, z cieniutkiej porcelany mam calą półke w kredensie.
          • kura17 Re: Magia herbaty 17.11.14, 09:56
            > A filizanek pieknych, z cieniutkiej porcelany mam calą półke w kredensie.

LOLA, ale czy to sa filizanki HERBACIANE??? wink
            ja sama nie mialam pojecia, jakie to fopa pic herbate z filizanki kawowej, haha...
            herbaciane sa malenkie, sporo mniejsze od kawowych, niskie i szerokie.
            oczywiscie mowie o lokalnych zwyczajach, niemcy polnocne smile
            to sa filizanki, ktore przyszly z rodziny meza, po jego babci (malowane recznie)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/be/bd/eyza/so5GlPo9LagcstfA4B.jpg

oraz dzbanuszek na smietanke i miseczka na krysztaly

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/be/bd/eyza/uwFMjUmbuKQdyvTcDB.jpg

zobacz, jakie te krysztaly wielkie smile
            i tak sa male w porownaniu do "dawnych czasow" -wtedy krysztal cukru mial byc taki wielki, zeby wystawac z herbaty (na to filizanki musialy byc malenkie, hehe) i do cukru wlasnie dolewalo sie herbaty...
            te krysztaly tutaj nazywaja sie kluntje i oczywiscie sa specjalne srebrne "cazki" do nakladania cukru:

https://www.ostfriesland.de/blog/wp-content/uploads/2012/06/Ostfriesenrose_Kluntje-300x199.jpg

mamy dokladnie taki serwis w domu, tez recznie malowany, nazywa sie "wschodnio-fryzyjske roze", nasz jest pol na pol prezentem slubnym oraz "spadkiem" z rodziny meza. uwielbiam go!

do smietanki tez sa specjalne lyzeczki, o takie:

https://tee-fachhandel.de/bilder/produkte/gross/TZ41350.jpg

no a porzadna herbata ma wygladac tak (nie wolno mieszac!) smile

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8f/Tee_mit_sahnewolke.JPG/220px-Tee_mit_sahnewolke.JPG
            • lola211 Re: Magia herbaty 17.11.14, 20:59
              Tak, herbaciane.Kawowych mam pełno na drugiej polcesmile.
            • lola211 Re: Magia herbaty 17.11.14, 21:05
              Istne cackasmile
          • minimikro Re: Magia herbaty 17.11.14, 19:54
            Cukier do tej herbaty też musi być specjalny (Kandis Zucker). W Polsce chyba takiego nie ma?
            • lola211 Re: Magia herbaty 17.11.14, 20:59
              Mam cukier kandyzowany w kryształach.
            • kura17 Re: Magia herbaty 17.11.14, 21:02
              > Cukier do tej herbaty też musi być specjalny (Kandis Zucker). W Polsce chyba ta
              > kiego nie ma?

bywa - moja mama specjalnie dla mojego meza kupuje wink
    • 18lipcowa3 Re: Magia herbaty 16.11.14, 22:10
      Nie znam opcji magii herbaty, w sumie kawy też nie.
      Piję jedna kawe mocną ,rano i to wszystko. Wiecej nie potrzebuje, nie chce , kawa mi smakuje tylko do sniadania.
      Herbata moglaby nie istniec dla mnie ale znam herbacianych maniaków jak i kawoszy ( tutaj najczesciej jeszcze papieros do pary- fuj ).
      A do posiadówek i pogadanek to uważam że wino najlepsze.
      • lola211 Re: Magia herbaty 16.11.14, 23:56
        Wino uwielbiam, ale do posiadowek z córka z lampka w dloni musze poczekac jeszcze ze 2 lata,jak mi dorosnie.
      • capa_negra Re: Magia herbaty 17.11.14, 00:06
        Piję rano jedną, mocną, fusiastą kawę.
        Potem przechodzę na herbatę mocną, gorzką w dużych ilościach.
        Czasami zdarzy mi się wypić w ciągu dnia jeną latte lub owocową herbatę, ale to bardzo, bardzo rzadko.
    • malwa51 Re: Magia herbaty 17.11.14, 00:10
      Uwielbiam herbate - kawe lub napoje energo pije z musu. Chociaz lubie zapach "kawowych" sklepow smile Herbaciarni jednak nie lubie, stresuja mnie tak samo jak jakiekolwiek inne miejsca publiczne typu pizzeria, kawiarnia, CH itp.
    • zebra12 Re: Magia herbaty 17.11.14, 06:25
      Uwielbiam chwile z herbatą. Najbardziej lubię ją pić w domowym zaciszu. Koniecznie z sokiem malinowym lub cytryną.
      Herbata to mój ulubiony napój.
    • rosapulchra-0 Re: Magia herbaty 17.11.14, 06:50
      Kawy w ogóle nie piję. Sam zapach powoduje u mnie mdłości.
      Z herbat uwielbiam Lady Grey i czerwoną oraz czerwoną z wanilią. Bez żadnych dodatków.
      • kura17 Re: Magia herbaty 17.11.14, 09:40
        > Z herbat uwielbiam Lady Grey

a moglabys polecic jakas dobra lady grey?
        ja bardzo lubie, dlugo pijalam twinningsa i mi smakowala, ale jakis czas temu wycofali ja z niemieckich sklepow i szukam dobrego zamiennika smile
        ... a jestem za leniwa, zeby samej testowac, hehe...
        • rosapulchra-0 Re: Magia herbaty 17.11.14, 10:20
          No ja właśnie Twinningsa kupuję.. Ale widziałam American Royal Tea - może taka u ciebie bywa?
          • kura17 Re: Magia herbaty 17.11.14, 10:43
            noz kurcze...
            ja twinningsa bardzo lubie, a u nas nagle zniknal ze sklepow pare lat temu!
            przeciez nie bede z polski hurtowo importowac, haha...

moze w sieci poszukam???
            ja leniwa jestem, lady grey lubie, ale uzalezniona jestem od "zwyklej" czarnej, wiec czasem tylko sobie westchne, ze bym sie lady napila... wink
            moze ten watek mnie zmobilizuje do jej znalezienia???
            • kura17 Re: Magia herbaty 17.11.14, 10:45
              haha haha wlasnie znalazlam on-line smile
              zaraz zamowie!

a pijasz ta niebieska, czy czarna z twinningsa?
              ja znam tylko niebieska, teraz zauwazylam, ze jest i czarna.
              jaka jest roznica?
              • rosapulchra-0 Re: Magia herbaty 17.11.14, 20:03
                Czarnej jeszcze nie próbowałam.
    • gazeta_mi_placi Re: Magia herbaty 17.11.14, 10:09
      A co mówi o amatorach piwa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka