Dodaj do ulubionych

Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanych

21.11.14, 08:37
lub podobnych programów? W ostatnim czasie się pokusiłam i przyznam, że albo ja jestem jakaś niekumata, albo te przepisy na potrawy to wcale nie taki szał. Przykład ostatni: polędwiczki z masterchefa z sosem porzeczkowym, 100 razy lepiej smakuje zrobiona po mojemu w sosie własnym z warzywami niż ten super profesjonalny przepis.Oni albo coś celowo niedokładnie podają, albo ze mnie kuchta do bani choć gotując na starych sprawdzonych przepisach jestem doceniana.
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 09:10
      a co było nie tak z polędwiczką?
      • mx3_sp Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 09:20
        wysuszona wyszła, taki kawał mięsa stracony. Fakt, że był podany czas pieczenia i smażenia (jako taki) ale gramatura już nie i u nich pewnie była większa grubsza i dlatego nie wyschła
        tak kombinuję
        poza tym smak wcale nie był powalający skoro tam tylko pieprz sól i rozmaryn - do dekoracji bardziej
        • dziennik-niecodziennik Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 09:25
          aha
          no to pewnie tak jak piszesz
          czas pieczenia sie dobiera do wielkosci mięsa, widac faktycznie mialas mniejszą niż oni.
          a smak - z mieszanki opisanej jest ok. mięso się długo marynowało?
          • mx3_sp Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 09:31
            nic, nie było wzmianki o marynacie
            1 polędwiczka wieprzowa
            2 jabłka
            200 g czerwonej porzeczki
            czosnek
            majeranek, rozmaryn
            pieprz, sól
            oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Polędwiczkę oczyścić z błon, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem. Podsmażyć szybko z każdej strony, a następnie włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Powinna się piec ok. 40 minut.
            W tym czasie zblendować obrane i wypestkowane jabłka z czosnkiem i czerwonymi porzeczkami. Doprawić solą, pieprzem.
            Plastry polędwiczki ułożyć na musie.
            • default Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 09:47
              40 minut pieczenia polędwiczki ??? Toż to herezja. Tak potraktowana polędwiczka nie ma prawa wyjść miękka i soczysta. Robię polędwiczki podobnie - obsmażane i potem pieczone i podawane z sosem musztardowym (Dijon), ale po obsmażeniu w piekarniku są 15, góra 20 minut.
              Przepisy w takich programów - jeśli w ogóle mnie zainteresują - traktuję wyłącznie jako inspirację, ale wykonanie jest po mojemu, wg moich doświadczeń i wyczucia kulinarnego.
            • kira02 Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 09:48
              Jak patrze na ten przepis, to polędwiczki nie miały prawa nie wyjść suche. Co innego, jak takie chude mięso się z czymś dusi w trakcie przyrządzania, a co innego jak tak samo się piecze. A wg Twojego przepisu polędwiczki tez samotne w piekarniku, czy robione od razu w sosie?

Jak smakowały jabłka z czosnkiem i porzeczkami? Jak dla mnie mieszanka nie do przyjęcia...Co innego, jakby czosnek poszedł do marynaty, a owoce do sosu.
              • mx3_sp Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 09:57
                ja polędwiczki robię tak: kroję na grubość pięści upijam lekko dłonią na szybko na gorącą patelnię po obu stronach potem w zależności albo do sosu już prawie gotowego by się razem dusiło lub w rękach z oliwą czosnkiem warzywami, co tam zechcę i to piekarnika. Wychodzą smaczne. Sos zrobiłam inny, nie miała porzeczek, dodałam soku z cytryny, ale to pomijam zupełnie.
                • kira02 Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 12:06
                  Ok, rozumiem. Dla mnie właśnie najsmaczniejsze są takie duszone w sosie. Natomiast często jak pierwszy raz wypróbowujesz nowy przepis - to jest taki ryzyk-fizyk, później już człowiek wie, co konkretnie trzeba zmienić, a co podrasować w przepisie.
            • triismegistos Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 11:42
              Czosnek, majeranek i porzeczki? 40 minut w piecu? To przecież gołym okiem widac, że nie miało prawa wyjść jadalnie...
              • mx3_sp Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 11:44
                nie wiemy o jakiej polędwiczce pisali. Ja nie trzymałam swojej tyle czasu, zanim jednak sie zorientowałam przesuszyły się.
                • triismegistos Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 12:18
                  No, niestety tak jest z przepisami. Doświadczony kucharz na pierwszy rzut oka zauważy, że coś jest nie tak, ale nie każdy jest doświadczony.
                  Też kiedyś wrzuciam przepis na pieczona kaczkę. Podałam czas pieczenia na kaczychę średniej wielkości a potem ktoś miał do mnie żal, bo kupił kaczkowego potwora i wyszła mu niedopieczona i niedobra.
                  Insza inszość, że niektre przepisy są w ogóle do kitu.
            • antychreza Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 12:49
              To nie miało prawa wyjść smaczne. Ale teraz taka dziwna moda na psucie przepisów i imię "oryginalności". Jakbyś dusiła w tym sosie albo piekła z białym winem i na tym winie zrobiła bazę do sosu, to może jeszcze by się uratowało.
    • afro.ninja Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 09:38
      Nigdy, bo mnie potrawy zupelnie nie interesuja, ani nie zachecaja do przyrzadzania. Ugotowanych uwielbiam w wersji angielskiej i oglądam dla ludzi, potrawy sa drugorzedne. Masterchefa tez ogladalam jedynie w wersji bodajze amerykanskiej i australijskiej i ogladalam dla zmagań, a nie dla jedzenia.
    • solejrolia Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 09:41
      nie, nie gotuję, ale czasem czerpię inspiracje.

przykład: po emisji programu na śniadanie zrobiłam sobie owsiankę z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem. uczestniczka masterszefa zrobiła chyba owsiankę na mleku, a ja mleko czasowo odstawiłam, i karmelizowała brzoskwinie, których ja nie miałam, natomaist jabłka mam zawsze pod rękę.
      efekt inspiracji- REWELACJA.
      od tego momentu owsiankę będę robić wyłacznie w ten sposób, mało tego, karmelizowane owoce użyłam też do bułek drożdżowych, będą pasować do omletu, do naleśników, etc.
      warto podpatrywać.
      mięso też jakies kiedyś tam przyrządziłam, fajne było.
      • mx3_sp Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 09:44
        no ja właśnie szukam inspiracji zakładam, że jednak skoro gotują nie amatorzy to powinno być to warte tej stówy (tyle pewnie kosztuje w ich restauracjach), a tu zonk. Na przykładzie przepisu na polędwiczki słabo jest omówiony.
        • solejrolia Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 10:22
          no to jak szukasz inspiracji, to włącz myślenie. już ci napisałam o szmince- warto znać zasady i przepisy, one dają jakieś tam ramy, których mozemy się trzymać, ale czasem warto je dostosować, czy zmodyfikować potem pod swój gust.
          a polędwiczki robię według przepisu:
          www.wielkiezarcie.com/recipe5134.html
          i ja stosuje musztardę francuską, bo taką właśnie lubię, a jak nie mam winogron, albo to nie jest na winogrona sezon, no to nie mam, ale nie rezygnuję z potrawy. i pieke 25minut, bo tak najlepiej smakuje (nam) ta polędwiczka.
          i na tym mniej więcej polega inspirowanie się smile
          • mx3_sp Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 10:24
            dziękuję, że wytłumaczenie.
    • olewka100procent Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 10:55
      zrobiłam kiedyś sernik z serka kanapkowego, na spodzie zmielone orzechy, masło i herbatniki, i polane zmiksowanymi truskawkami mmmmmm robię go teraz już od jakiś 3 lat regularnie
      • mx3_sp Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 11:00
        przepis z tv?
    • dama.sama Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 11:10
      W życiu nie korzystam z tych przepisów uncertain Masterszefem może nie jestem, ale wolę sobie poczytać kilka podobnych przepisów w internecie i stworzyć z tego własną wariację niż brnąć w jakiś przepis Gesslerowej i jej spółki. Te programy w ogóle nie przystają do rzeczywistości, zamiast pokazywać fajne szybkie dania, jak ten kucharz Oliver, to tworzą jakieś ę ą nie wiadomo co, a j tak potem najczęściej jest to nie do zjedzenia i jeszcze ta pokręcona, która je w taki sposób, że mi obrzydza każde jedzenie sad albo ci ludzie z ugotowanych, którzy idą do programu, a potem tylko narzekają i nic nie jedzą, bo to niby nie ich smaki, kurcze przecież się idzie do takiego programu, że po próbować nowych rzecz, a nie że dają wegetarianina, który na wszystko narzeka...
    • triismegistos Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 11:33
      Nie wiem jak można uważać przepisy z "ugotowanych" za coś profesjonalnego- przecież to program socjologiczny, nie kulinarny.
      Masterszefem się kiedyś mocno zainspirowałam (przyrządziłam danie takie jak w programie, ale nie korzystałam z przepisu). Wyszło zacnie.
    • mdro Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 11:58
      "Ugotowanych" nie oglądam, ale w wersji oryginalnej jacyś mistrzowie kuchni na ogół nie gotowali, powiedziałabym, że u większości z nich umiejętności były poniżej polskiej przeciętnej pani domu wink. Czasem coś ciekawego (no i "innego" niż w Polsce) pokazano, ale oglądałam głównie z uwagi na walory rozrywkowo-społeczne (ha, i dowiedziałam się np., że niektórzy Brytyjczycy też każą gościom ściągać buty big_grin).
      • mx3_sp Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 12:08
        ok pomińmy ugotowanych.
        • maslova Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 12:14
          A mnie akurat zdarza się korzystać z przepisów z "Ugotowanych", chociaż uczestnicy profesjonalnymi kucharzami raczej nie są. Po prostu czasem jakieś danie mnie zaciekawi, więc korzystam z przepisu. Zwykle wychodzi coś fajnego, bo też dania nie są raczej szczególnie skomplikowane. A przy wyborze przepisu kieruję się swoimi gustami kulinarnymi. Nie spróbowałabym zrobić np. polędwiczki z porzeczkami, bo ogólnie nie lubię połączenia mięso + owoce.
          • mx3_sp Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 12:17
            nie lubisz sosu do mięs ze śliwek?
          • zottarella Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 12:32
            maslova napisała:

>nie lubię połączenia mięso + owoce.

Ja też nie, jak widzę takie połączenie to słabo mi się robi, a niestety często tak gotują uncertain
            • mx3_sp Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 12:38
              dlaczego niestety? Mnie o wiele bardzie smakuje takie połączenie niż owoce morza jakiekolwiek.
              • zottarella Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 12:43
                mx3_sp napisała:

> dlaczego niestety?

Bo nie wszyscy takie połączenia lubią. Aczkolwiek rozumiem, że taki jest teraz trend.
                • mx3_sp Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 12:46
                  nie prawda do dziczyzny już z dawien dawna dodawano owoce. Ok nie gadajmy o gustach bo nie o to chodzi. Także no , ten tego. Ewe Wachowicz lubię. Jej przepisy chyba sa najlepsze.
                  • zottarella Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 12:52
                    To prawda, do dziczyzny dodawano już dawno, ale teraz mam wrażenie, że dodają do wszystkiego i każdy możliwy owoc, co mnie nie odpowiada, a innym tak. No i ok. A co do Ewy Wachowicz - zgadzam się, poza tym u niej sam proces gotowania jest apetyczny.
                    • mx3_sp Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 12:56
                      taką anegdotkę mam. Przypadkiem włączyła jak zaczynała program, miały być siateczka musli z miodem i orzechami. Akurat miałam wszystko w domu i postanowiłam upiec. Zdążyłam jeszcze przed końcem programu. Fajny smaczny szybki i w miarę tani deser. Za ta ją lubię.
                      • wielkafuria Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 17:56
                        dzisiaj zrobiłam zupę z ziemniakow, jabłek majeranku z chipsami z bekonu.
                        inspirowałam sie ale zrobiłam po swojemu, pyszna wszła.
                • marghe_72 Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 18:03
                  zottarella napisała:

>
                  > Bo nie wszyscy takie połączenia lubią. Aczkolwiek rozumiem, że taki jest teraz
                  > trend.

To trend z lat 80 big_grin
                  Schab z ananasem z puszki albo z brzoskwinią wink

Nie jestem fanką łączenia owoców z mięsem (i vice versa wink ) ale niektóre wychodzą bardzo zacne.

Z przepisów z masterchefa czy innych ugotowanych nie korzystam.
                  • marghe_72 Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 18:05

errata:

marghe_72 napisała:

> Nie jestem fanką łączenia owoców z mięsem (i vice versa wink ) ale niektóre DANIA wycho
                    > dzą bardzo zacnie.
                    >
                    >
    • angeka2 Re: Gotujecie z przepisów masterchefa, ugotowanyc 21.11.14, 19:44
      Robiłam łososia w naleśniku i cieście francuskim, przekładany farszem z pieczarek, zapieczonego i polanego sosem z wina, wg przepisu z Masterchefa - wyszedł rewelka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka