Dodaj do ulubionych

Urzad skarbowy i NIP

25.11.14, 16:42
Udalam sie dzisiaj do US, zeby zapisac sobie NIP(gdzies numer zgubilam) i okazalo sie ze nie moge, ot tak, przepisac sobie go do notesika.
Musialam napisac podanie o wglad do dokumentow.
Szczesliwie byl jakis stazysta na miejscu i polecial po teczke.
Gdyby stazysty nie bylo, musialabym czekac na telefoniczne zawiadomienie i robic wycieczke do US raz jeszcze.
Naprawde tak ciezko uzyskac informacje o wlasnym.NIP-ie??
I koniecznie trzeba osobiscie, czemu nie da sie przez telefon ?
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Urzad skarbowy i NIP 25.11.14, 16:46
      Nie miałaś żadnej kopii rozliczenia podatkowego albo PITu od pracodawcy? Tak najłatwiej znaleźć swój NIP. A w skarbówce niestety mało co można "od ręki" załatwić uncertain
    • banika2 Re: Urzad skarbowy i NIP 25.11.14, 18:22
      A po co Ci nip? Od ponad 3 lat nip jest zniesiony dla osób nieprowadzoncych sc, więc jeśli nie masz działalności powinnas posługiwać się peselem. A jeśli prowadzisz dg to nip łatwo znaleźć.
    • joaaa83 Re: Urzad skarbowy i NIP 25.11.14, 19:46
      Wiem, że na zaświadczenie potwierdzające nadanie NIP czekało się kiedyś 7 dni w moim US, jak na każde zaświadczenie. Z tym, że to był to dokument tak samo ważny, jak ten pierwotny, jakby duplikat. Na miejscu powinni Ci podać sam numer po okazaniu dowodu.

Też nie bardzo rozumiem po co chciałaś "przepisać sobie do notesika". Jak nie masz działalności, to Ci raczej niepotrzebny, a jak właśnie chcesz założyć, to i tak bez wspomnianego przez mnie dokumentu się nie obejdzie.
      • semihora Re: Urzad skarbowy i NIP 25.11.14, 19:50
        No chciała, po prostu, nie musi chyba tłumaczyć czemu. Czy obywatel nie ma prawa chcieć zapisać sobie w notesiku swoich danych?
      • konsta-is-me Re: Urzad skarbowy i NIP 25.11.14, 19:54
        NIP mam nadany, dlatego chcialam go zwyczajnie zapisacw notesiku , bo kopia czy odpis jest platny.
        Potrzebny mi do uzupelnienia danych z podaniem.o prace.
        Tez mnie pouczyli w US, ze pesel itd, ale pracodawca chce NIP-u.
        • nowaczek1 Re: Urzad skarbowy i NIP 26.11.14, 10:58
          Poinformuj pracodawcę, że nie ma prawa żądać NIP-u od osoby fizycznej nie prowadzącej działalności, co więcej, do niczego nie może być mu potrzebny. Do jednoznacznej identyfikacji pracownika przed US i ZUS służy w takim przypadku wyłącznie PESEL.
          • joaaa83 Re: Urzad skarbowy i NIP 26.11.14, 11:57
            Dokładnie tak. Jak podajesz pracodawcy NIP, to może założyć że posiadasz również dg i np. PIT-4 wyśle Ci z numerem NIP, a nie PESEL.
        • moofka Re: Urzad skarbowy i NIP 26.11.14, 15:32
          masz obowiazek przechowywac dokumenty podatkowe z 5 lat wstecz
          tam musisz miec nip

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka