nadia000
26.11.14, 15:49
Macie parcie na to, żeby wasze dzieci koniecznie skończyły studia? Co byście zrobiły gdyby po gimnazjum chciały iść do szkoły uczącej zawodu mechanika, kucharza, fryzjerki itp. ? Bo ja przyznam nie mam parcia na studia, mimo że sama je mam, mąż również i cała nasza rodzina ma podejście , że grunt żeby dziecko na studia poszło. A ja potem obserwuję w otoczeniu młodych ludzi, którzy na studiach , utrzymywani przez rodziców pili, korzystali z życia i prowadzili intensywne życie towarzyskie, nigdy nie skalali się żadną pracą, a po ukończeniu studiów siedzą w marnej pracy załatwionej przez tatusia po znajomości i wraz z nowo założoną rodziną żyją na pięterku u rodziców. Zresztą co i rusz pojawiają się artykuły o młodych bezrobotnych po studiach i o tym, że może lepiej byłoby uczyć się konkretnego fachu, mieć zawód w ręku, przychylniej spojrzeć na szkoły zawodowe zamiast kształcić się na kolejnego bezrobotnego socjologa, bankowca czy historyka. Ja zdecydowanie byłabym za tym żeby dziecko szybko zdobyło konkretny zawód, i poczuło smak pracy i dorosłego życia, a potem na studia zawsze jest czas. A wy jakie macie zdanie w tym temacie ?