Dodaj do ulubionych

Dość tego !!

30.11.14, 09:26
Ile jeszcze w tym kraju wbrew prawu będzie takie sobiepaństwo robiło co chce ??
Czy do tych osobników najwyraźniej z ograniczonymi horyzontami ,nie dociera ze mamy XXI wiek i konsensus z trudem zawarty,zapisany w Konstytucji ?

Jakiś czas temu miejscowa parafia zorganizowała święcenie tornistrów. Do Rady Rodziców dotarły sygnały, że do kościoła zostały zabrane również dzieci, które nie chodzą na religię. - Przecież to jakiś absurd! - nie ma wątpliwości jedna z mam - Nie po to się zwalnia dziecko, żeby potem ktoś je zabierał na wydarzenie religijne, wbrew naszej woli - dodaje.
Obserwuj wątek
    • bumbunierka1 Re: Dość tego !! 30.11.14, 09:40
      Kolter, czy Ciebie cokolwiek w zyciu interesuje poza KK? Niemalze jakbys zycie w kosciele spedzal/spedzala...
      • kolter zabolało ?? 30.11.14, 09:47
        bumbunierka1 napisała:

> Kolter, czy Ciebie cokolwiek w zyciu interesuje poza KK?

Z Krk interesuje mnie tylko jego prymitywna agresywna postawa .

>Niemalze jakbys zycie w kosciele spedzal/spedzala...

No a może odnieś się do meritum a nie moich hobby .....
        • bumbunierka1 Re: zabolało ?? 30.11.14, 10:38
          Nie jestem katolikiem smile
          Linkowanego artykulu jeszcze nie przeczytalam.
          Tak tylko chcialam zauwazyc, ze zycie sobie niszczysz. Zupelnie niezaleznie od tematu.
          W ten sposob nic sie nie osiaga.
          • kolter Re: zabolało ?? 30.11.14, 10:45
            bumbunierka1 napisała:

> Nie jestem katolikiem smile

No tak możesz być raczej katoliczką smile

> Linkowanego artykulu jeszcze nie przeczytalam.

Jednak już wiesz ze nie mam racji ??

> Tak tylko chcialam zauwazyc, ze zycie sobie niszczysz.

Dlaczego ?? uzasadnij smile)

> Zupelnie niezaleznie od tematu.W ten sposob nic sie nie osiaga.

Czyli mam dać się w jaja kopać i sam sobie wylizywać bolące miejsca no a wszystko w duchu w pokory ??
      • heca7 Re: Dość tego !! 30.11.14, 10:17
        Mnie dziwi co robi facet na ematkowym forum? Nie ma innego, tematycznego gdzie mógłby się wyżywać ze swoim hobby?
        A nie, jest. Pamiętam jak chciałam tam coś napisać ale okazało się, że wcześniej trzeba się tam zapisać- dałam sobie spokój. Czyli czytać możesz a pisać dopiero za zgodą. W sumie sprytnie. Taki kolter sparaliżowałby im całe forum big_grin
        • kolter Re: Dość tego !! 30.11.14, 10:30
          heca7 napisała:

> Mnie dziwi co robi facet na ematkowym forum? Nie ma innego, tematycznego gdzie
          > mógłby się wyżywać ze swoim hobby?

Mnie np nie dziwi kiedy kobiet bywają na forach np sportowych lub politycznych .
          No i to nas rożni. Poza tym czy piętnowania chamstwa w życiu publicznym ma się odbywać za zamkniętymi drzwiami ,byle jakiejś emamuni nie zepsuć dnia ?
          Rosołek sie przypali jak przeczytasz ze po raz kolejny katolik nie umiesz szanować cudzych poglądów zabierając nie wychowywane na katolika dziecko do kościołka ?

> A nie, jest. Pamiętam jak chciałam tam coś napisać ale okazało się, że wcześnie
          > j trzeba się tam zapisać- dałam sobie spokój. Czyli czytać możesz a pisać dopie
          > ro za zgodą. W sumie sprytnie. Taki kolter sparaliżowałby im całe forum big_grin

Nie wiem o czym mówisz ,ty pewno też piszesz bzdury byle dokopać .
          • iwles Re: Dość tego !! 30.11.14, 14:40

Dziwia cie kobiety na forach sportowych i politycznych ? A to czemu?
            Bo ty matka to nigdy nie bedziesz, chocbys pękł.

---
            Paweł

Moje dziecko powiedziałosmile
            • kolter iwles 30.11.14, 14:59
              iwles napisała:

> Dziwia cie kobiety na forach sportowych i politycznych ? A to czemu?

Wiesz .. przerażasz mnie, tylko jedno oczywiście, o ile odpisujesz mi ?
              Przeraża mnie to ze osoba odpowiedzialna na forum od utrzymywania porządku ma problem z przeczytaniem prostego tekstu !!

Ja o godz 10,30 napisałem tak ; Mnie np nie dziwi kiedy kobiet bywają na forach np sportowych lub politycznych .
              No i to nas rożni.

Jak widać nie dziwi mnie to
              !!

> Bo ty matka to nigdy nie bedziesz, chocbys pękł.

Nie mam na to ochoty ,dzięki za propozycje.

--
              > Moje dziecko ht> tp://www.youtube.com/watch?v=51iquRYKPbssmile
              • iwles Re: iwles 30.11.14, 17:21
                różnica jest taka, że kobiety mogą być sportowcami i politykami, dlatego nie rozumiem dlaczego w ogole przyszlo ci do glowy, że kogokolwiek mogłaby dziwić obecność kobiet na tamtych forach.

(teraz jaśniej się wyraziłam, zrozumialeś, co miala na myśli?)
                • kolter Re: iwles 30.11.14, 18:32
                  iwles napisała:

> różnica jest taka, że kobiety mogą być sportowcami i politykami, dlatego nie rozumiem dlaczego w ogole przyszlo ci do glowy, że kogokolwiek mogłaby dziwić obecność kobiet na tamtych forach.

Mogą, a faceci mogą chcieć popisać w gronie kobiet.
                  >
                  > (teraz jaśniej się wyraziłam, zrozumialeś, co miala na myśli?)

Teraz nieudolnie naprawisz swoją ewidentną pomyłkę smile)
          • heca7 Re: Dość tego !! 30.11.14, 17:35
            Nie gotuję dzisiaj.
            To jest forum mama - jeszcze nie poznałam faceta, który został matką. Za to znam mnóstwo kobiet sportowców
            A forum nazywa się chyba Wychowanie w wierze.
            • kolter Re: Dość tego !! 30.11.14, 18:39
              heca7 napisała:

> Nie gotuję dzisiaj.

Nie umiesz ??

> To jest forum mama - jeszcze nie poznałam faceta, który został matką. Za to znam mnóstwo kobiet sportowców

To zacznij hurtowo kablować np do iwles ze na forum jest z 90% wątków niezgodnych z tematem/regulaminem ,zacznij od teraz .

> A forum nazywa się chyba Wychowanie w wierze.

Sa takie nudne fora na których pies z kulawa noga nie bywa
        • menodo Re: Dość tego !! 30.11.14, 16:50
          Nie ma innego, tematycznego gdzie mógłby się wyżywać ze swoim hobby?

Troll przypisany do tematu, więc się hurtowo produkuje, jak kiedyś nabakier.
          Ja wygasiłam i mam spokój.
          • kolter Re: Dość tego !! 30.11.14, 18:36
            menodo napisała:

> Nie ma innego, tematycznego gdzie mógłby się wyżywać ze swoim hobby?

No a czemu inne czy wolność jednostki nie jest dobrym tematem .

> Troll przypisany do tematu, więc się hurtowo produkuje, jak kiedyś nabakier.
            > Ja wygasiłam i mam spokój.

Bo jesteś moherowym sługusem kleru ??
      • rosapulchra-0 Re: Dość tego !! 30.11.14, 11:29
        Ale Kolter ma rację. Jestem wierzącą katoliczką i w zupełności się z nim zgadzam - takie działania są bezprawne, tym bardziej że stosowane wobec nieletnich. To nie ksiądz ponosi odpowiedzialność za dziecko, któremu święci tornister, ale rodzice tego dziecka. I jeśli ci rodzice nie mają zgody na wysyłanie dziecka na religię, to tym bardziej nie mają zgody na posyłanie dziecka do kościoła na święcenie tornistrów!
        W ogóle dla mnie absurdem jest poświęcanie tornistrów, komisariatów czy przychodni..
        • kolter Re: Dość tego !! 30.11.14, 12:06
          rosapulchra-0 napisała:

> Ale Kolter ma rację.
          > W ogóle dla mnie absurdem jest poświęcanie tornistrów, komisariatów czy przychodni..

No ale przecież ta sekta nie ma grosz szacunku dla kogokolwiek ,liczy sie obłąkańczy dogmat , absolutnie sprzeczny z biblią , kotarą hierarchowie Krk lubią sobie twarz obcierać.
          Np tu taki dowód pogardy kościoła katolickiego dla ludzi o odmiennych poglądach;

Kan. 868
          "§ 2. Dziecko rodziców katolickich, a nawet i niekatolickich, znajdujące się w niebezpieczeństwie śmierci, jest godziwie chrzczone, nawet wbrew woli rodziców."
    • ichi51e Re: Dość tego !! 30.11.14, 10:02
    • krejzimama Re: Dość tego !! 30.11.14, 10:04
      Kiedyś musi zostać przekroczona masa krytyczna i nastąpi reakcja.
      Uwolnimy się od tych pasożytów zatruwajacych mózgi ludzi(szczegołnie dzieci) pasożytów drenujących nasze portfele.
    • ruscello Re: Dość tego !! 30.11.14, 10:10
      Oj tam, oj tam... jak ktos wierzy, to mu pomoze; jak nie wierzy, to nie zaszkodzi. Chyba przez lata to podejscie sie nie zmieni uncertain
      • kolter Re: Dość tego !! 30.11.14, 10:18
        ruscello napisała:

> Oj tam, oj tam... jak ktos wierzy, to mu pomoze; jak nie wierzy, to nie zaszkodzi. Chyba przez lata to podejscie sie nie zmieni uncertain

Oj tam oj tam nie ważne ze to była tylko zabawa , nie szkodzi ze nawet mu pała sterczała smile)
        Twoje dzieci mogą w tym uczestniczyć w szkolnych wypadach do kościoła , ja nie życzę sobie tego.
    • hanti Re: Dość tego !! 30.11.14, 10:13
      mi to już szkoda gadać.
      Posumowania że jak dzieci nie chodzą na religię tzn że jesteśmy ateistami....
      Przekonywanie dzieci żeby porozmawiały z mamą żeby niezabraniała im chodzić do kościoła. Sporo by się tego nazbierało.
      • kolter Re: Dość tego !! 30.11.14, 10:23
        hanti napisała:

> mi to już szkoda gadać.
        > Posumowania że jak dzieci nie chodzą na religię tzn że jesteśmy ateistami....

Najlepsze z tego jest to ze ci którzy tak mówią nie znają nawet w 5 % podstaw swojej wlasnej wiary smile)

> Przekonywanie dzieci żeby porozmawiały z mamą żeby niezabraniała im chodzić do
        > kościoła. Sporo by się tego nazbierało.

Taka prostacka ingerencja w w proces wychowawczy to już jest przestępstwo ;

Art. 48.
        Rodzice mają prawo do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami. Wychowanie to powinno uwzględniać stopień dojrzałości dziecka, a także wolność jego sumienia i wyznania oraz jego przekonania.
        • hanti Re: Dość tego !! 30.11.14, 10:44
          prawo prawem, a rzeczywistość wygląda z goła inaczej.
          • kolter Re: Dość tego !! 30.11.14, 10:49
            hanti napisała:

> prawo prawem, a rzeczywistość wygląda z goła inaczej.

Bo w tym kraju przyzwolenie na łamanie norm jest powszechne .To nie znaczy ze należy milczeć !!
            Palikot zebrał 10 procentową grupę wyborców(nie mnie) udowadniając ze jest w kraju spora grupa obywateli nie kojarząca się z takim stanem rzeczy .
    • mid.week Re: Dość tego !! 30.11.14, 10:17
      dopóki są chętni będą takie cyrki.
      • kolter Re: Dość tego !! 30.11.14, 10:31
        mid.week napisała:

> dopóki są chętni będą takie cyrki.

Jak widać nie byli chętni , postawiono ich w obliczu faktów dokonanych .
      • niegomezza Re: Dość tego !! 30.11.14, 12:00
        To nie jest problem chęci do wiary, tylko kompletnego braku rozumienia czym jest konstytucja, demokracja, prawo itp.
        • kolter Re: Dość tego !! 30.11.14, 12:10
          niegomezza napisał(a):

> To nie jest problem chęci do wiary, tylko kompletnego braku rozumienia czym jes t konstytucja, demokracja, prawo itp.

Nie róbmy z katolików generalnie stada durni!! Oni wiedza i mają to po prostu w d...
          Swoja pogardę dla prawa nawet w sejmie tatko rydzyk nie ukrywał;

" - Będę bronił o. Rydzyka - powiedział w Poranku Radia TOK FM Paweł Lisicki z "Do Rzeczy". Redemptorysta stwierdził niedawno, że "jako katolika prawo go nie obowiązuje". Lisicki przekonywał, że Rydzyk odwoływał się do "obywatelskiego nieposłuszeństwa". - Rydzyk użył argumentu ad hitlerum. Poza tym argumentem już nic dalej nie ma - kontrowała Karolina Wigura z "Kultury Liberalnej".

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,16871281,_Mnie__katolika__prawo_nie_obowiazuje___Lisicki___Bede.html
    • ichi51e Re: Dość tego !! 30.11.14, 10:20
      Tak takim podejsciem na pewno wiele wskoracie. Ja w przeciwienstwie do ciebie nigdy nie bylam osoba wierzaca :p
      • kolter Re: Dość tego !! 30.11.14, 10:35
        ichi51e napisała:

> Tak takim podejsciem na pewno wiele wskoracie. Ja w przeciwienstwie do ciebie nigdy nie bylam osoba wierzaca :p

No tak, mam w pokorze patrzeć jak w chamski sposób są łamane moje konstytucyjne prawa ?
        Niedoczekanie !!!
        • snakelilith Re: Dość tego !! 30.11.14, 13:32
          kolter napisał:

> No tak, mam w pokorze patrzeć jak w chamski sposób są łamane moje konstytucyjne
          > prawa ?
          > Niedoczekanie !!!

To wyjdź za ulicę ze sztandarami i walcz o swoje. Ale ty tylko pluć jadem na forum potrafisz. Anonimowo, wygodnie, bezpiecznie. Te wszystkie szczekania silnych w gębie antyklerykałów w necie mnie bawią, tyle oporu, a sytuacja niezmienna od lata.
          • kolter Re: Dość tego !! 30.11.14, 14:45
            snakelilith napisała:

> To wyjdź za ulicę ze sztandarami i walcz o swoje. Ale ty tylko pluć jadem na fo
            > rum potrafisz.

Czemu pomawiasz w prymitywny sposób religiantko ? znasz mnie wiesz co robię poza forum ??

>Anonimowo, wygodnie, bezpiecznie. Te wszystkie szczekania silnych w gębie antyklerykałów w necie mnie bawią, tyle oporu, a sytuacja niezmienna
            > od lata.

Niestety tak jest przez takie jak ty "ateistki" które radzą na forum żeby nie walczyć z Krk.
        • ichi51e Re: Dość tego !! 30.11.14, 13:39
          A to tobie kazali isc plecak wyswiecic?
    • attiya Re: Dość tego !! 30.11.14, 10:48
      najbardziej podobają mi się stałe twierdzenia dyrektorów takich szkół, że "u nas to tylko jedno dziecko w całej szkole nie chodzi na religię", tylko skąd często w takich pismach do dziennikarzy podpisuje się 10 czy 20 rodziców suspicious
      w klasie mojego dziecka na religię katolicką nie chodzi 5 uczniów obecnie - dwójka chodzi na inną religię, trójka to niewierzący. Tylko w jednej klasie.
      • kolter Re: Dość tego !! 30.11.14, 10:53
        attiya napisała:

> najbardziej podobają mi się stałe twierdzenia dyrektorów takich szkół, że "u na
        > s to tylko jedno dziecko w całej szkole nie chodzi na religię",

No a co może powiedzieć złodziej na którym czapka gore ??
        Zamiast przeprosić ,idzie oszustka w zaparte

tylko skąd często w takich pismach do dziennikarzy podpisuje się 10 czy 20 rodziców suspicious
        > w klasie mojego dziecka na religię katolicką nie chodzi 5 uczniów obecnie - dwó jka chodzi na inną religię, trójka to niewierzący. Tylko w jednej klasie.

Moja najstarsza córka w liceum miała w klasie ponad 80% nie chodzących na religie.
    • marcelina4 Re: Dość tego !! 30.11.14, 11:11
      niestety to efekt wpuszczenia kościoła do szkół, to był bardzo zły pomysł i dzisiaj towarzystwo tak już sie rozpanoszyło, że robi co chce
      często dyrektor szkoły tańczy jak mu księżulo zagra i dzieci nie chodzące na religię są zmuszane do praktyk wbrew woli rodziców, a sakramentalne a co ci szkodzi jest standardową zagrywką wobec rodziców burzących się na taki obrót sprawy
      moja córka zaczęła własnie pierwszą klasę i chociaż od razu zdeklarowałam jej udział w zajęciach z etyki zamiast religii, to i tak dwa razy trafiła na religię, bo pani nie mogła załapać, że w jej obecnej klasie są dzieci nie chodzące na religię ( a jest ich siedmioro w poprzedniej klasie wszyscy uczniowie chodzili na religię, więc pani nie załapała, że mogą być takie dzieci na tym świecie, co nie uczestniczą w katechezie, nie są ochrzczone i do kościoła nie chadzają
      skończyło się na dwóch rozmowach z panią i jest na razie spokój, ale jak mi dziecko zaciągną na jakieś msze, obchody dni papieskich, czy coś tam innego, to będzie dym, bo ja na to zgody nie wyrażam, dziecko ma zostać w szkole, na świetlicy lub w bibliotece i oddać się jakimś bardziej pożytecznym / przyjemniejszym praktykom niż siedzenie w kościele
      mam nadzieję, że w końcu któraś władza się odważy i wywali religię ze szkół, tam gdzie jej miejsce do kościołów i sal katechetycznych i ten cały cyrk się skończy, obawiam się, że jednak moje dziecko prędzej edukację zakończy smile
      • kolter Re: Dość tego !! 30.11.14, 11:58
        marcelina4 napisała:

> niestety to efekt wpuszczenia kościoła do szkół, to był bardzo zły pomysł i dzi
        > siaj towarzystwo tak już sie rozpanoszyło, że robi co chce

To podzięka od tych którym wydaje się ze Krk miał jakikolwiek wpływ na to ze komuna upadał ,co samo w sobie jest bzdurą propagandowa dla naiwnych .

> często dyrektor szkoły tańczy jak mu księżulo zagra

Niestety tylko kilka procent nauczycieli jest w związkach zawodowych które gdyby były liczniejsze miały by większy wpływ na to co sie w szkołach dziej .

i dzieci nie chodzące na re ligię są zmuszane do praktyk wbrew woli rodziców, a sakramentalne a co ci szkodzi jest standardową zagrywką wobec rodziców burzących się na taki obrót sprawy

Podałbym z powództwa cywilnego kogoś takiego , nic tak idioty nie boli jak uderzenie po kieszeni smile

> moja córka zaczęła własnie pierwszą klasę i chociaż od razu zdeklarowałam jej u
        > dział w zajęciach z etyki zamiast religii, to i tak dwa razy trafiła na religię
        > , bo pani nie mogła załapać, że w jej obecnej klasie są dzieci nie chodzące na
        > religię ( a jest ich siedmioro w poprzedniej klasie wszyscy uczniowie chodzili
        > na religię, więc pani nie załapała, że mogą być takie dzieci na tym świecie, co
        > nie uczestniczą w katechezie, nie są ochrzczone i do kościoła nie chadzają
        > skończyło się na dwóch rozmowach z panią i jest na razie spokój, ale jak mi dzi
        > ecko zaciągną na jakieś msze, obchody dni papieskich, czy coś tam innego, to bę
        > dzie dym, bo ja na to zgody nie wyrażam, dziecko ma zostać w szkole, na świetli
        > cy lub w bibliotece i oddać się jakimś bardziej pożytecznym / przyjemniejszym p
        > raktykom niż siedzenie w kościele

Pani dobrze załapała ,ale według jej filozofii jakoś to będzie ,a może się uda i jakaś młoda duszyczka nawróci sie na jedyną słuszną drogę , amen .

> mam nadzieję, że w końcu któraś władza się odważy i wywali religię ze szkół, tam gdzie jej miejsce do kościołów i sal katechetycznych i ten cały cyrk się skońzy, obawiam się, że jednak moje dziecko prędzej edukację zakończy smile

Niestety wierzący albo inaczej;ci co w kościele nadal bywają to nadal coś około 40% katolików. To spora grupa wyborców .
    • kamunyak Re: Dość tego !! 30.11.14, 13:57
      a to nie prościej zaprotestowac w konkretnej szkole? co da pokrzykiwanie na forum?
      Dla mnie to w ogole jakieś przegięcie, żeby tornistry świecicić.
      Jakby tak dalej pójśc tą droga to mogłoby się ciekawie zrobić. Np święcenie butów, święcenie pościeli itd itp.
      Z drugiej strony równiez nie podoba mi się też przegięcie z "poszanowaniem" wolnosci poglądowej w zachodnich krajach gdzie człowiek nawet powiedzieć nie moze, że nie podoba mu sie np. sąsiedztwo dwóch mamuś za ścianą.
      • kolter Re: Dość tego !! 30.11.14, 15:03
        kamunyak napisała:

> a to nie prościej zaprotestowac w konkretnej szkole? co da pokrzykiwanie na forum?

Czyli forum ma służyć tylko wymianie informacji na temat cen tanich pampersów ?

> Z drugiej strony równiez nie podoba mi się też przegięcie z "poszanowaniem" wol
        > nosci poglądowej w zachodnich krajach gdzie człowiek nawet powiedzieć nie moze,
        > że nie podoba mu sie np. sąsiedztwo dwóch mamuś za ścianą.

Fundamentalny szacunek dla orientacji seksualnej nie zboczenia ,cie dziwi ??
    • szamanta Re: Dość tego !! 30.11.14, 17:56
      Ciekawa jaka reakcja byłaby jakby jakiś nauczyciel wszystkim dzieciom w imieniu , czy z racji kaprysu swojej wyimaginowanej wiary/wyimaginowanej religii ponaklejał na plecaki wszystkim uczniom PENTAGRAM suspicious Już widzę tą pokorność i akceptacjie innych fanaberii dotyczących własnych obrzędów przelewaną na wszystkie dzieci w szkole .
      Porazn enty widać ,ze KK jest zwolniona z obowiązku przestrzegania Konstytucji. Imunitet

A tu nawet kurator oświaty przytakiwał modlitwie przed jedzeniem na stołówce w regulaminie na 1 miejscu w szkole świeckiej i w nosie miał protesty niektórych rodziców z sprzeciwiem , liczyla się druga polowa ta '"Za" . Czyli konstytucja znów poszła do kosza
      lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,15146445,Modlitwa_przed_jedzeniem_zostaje_w_szkole__Skarga.html
      • kolter Re: Dość tego !! 30.11.14, 18:48
        szamanta napisała:

> Ciekawa jaka reakcja byłaby jakby jakiś nauczyciel wszystkim dzieciom w imieniu , czy z racji kaprysu swojej wyimaginowanej wiary/wyimaginowanej religii pon
        > aklejał na plecaki wszystkim uczniom PENTAGRAM suspicious Już widzę tą pokorność
        > i akceptacjie innych fanaberii dotyczących własnych obrzędów przelewaną na wszystkie dzieci w szkole .

Moherowe damy które np w tym wątku nazywają mnie trollem zawyłyby ze zgrozy ,ale o ile chodzi o łamanie prawa w ich kierunku to jest cacy .Mają za mało IQ żeby zrozumieć ze w interesie wszystkich jest przestrzegania prawa .Wtedy i ktos z ich dziećmi nie zrobi nic czego one by nie chciały ,wbrew ich światopoglądom .

> Porazn enty widać ,ze KK jest zwolniona z obowiązku przestrzegania Konstytucji.
        > Imunitet

Bo rządzącym charakteru brakuje.

> A tu nawet kurator oświaty przytakiwał modlitwie przed jedzeniem na stołówce w regulaminie na 1 miejscu w szkole świeckiej i w nosie miał protesty
        > niektórych rodziców z sprzeciwiem , liczyla się druga polowa ta '"Za" . Czyli
        > konstytucja znów poszła do kosza

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka