Dodaj do ulubionych

Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory

03.12.14, 20:36
Macie jakieś sprawdzone sposoby na rozgrzewające napoje na jesienne wieczory? U nas ostatnio codziennie herbatka imbirowa, ale fajnie byłoby wprowadzić jakieś urozmaicenie wink
Obserwuj wątek
    • redheadfreaq Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 20:42
      Herbata z rumem, a jak bezalkoholowo to wyśmienita herbatka imbirowa z żeń szeniem i trawą cytrynową - zupełnym przypadkiem trafiłam na nią w Marx&Spencer.
      • ktosnaprzyczepke Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 20:50
        Kiedyś uwielbiałam herbatę z rumem, cytryną, miodem i sokiem malinowym.
    • brak.polskich.liter Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 20:44
      Klasyczne polaczenie imbir + cytryna tez cwicze, ale wieczorami rzadzi "herbata" z ciemnych owocow (wisnia, zurawina, dzika roza, malina, kwiaty hibiskusa i co tam jeszcze) z marcepanem. Kombinacja obledna.
      Inny wariant - ciemne owoce + chilli (pieprz cayenne tez moze byc) + jagody jalowca.
      • ktosnaprzyczepke Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 20:48
        Ooo ciekawe połączenia. Sama robisz takie mieszanki?
        • brak.polskich.liter Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 21:22
          Sama.
          Tzn. mieszanke owocowa kupuje gotowa (np. w TeaLounge, Rossman tez ma przyzwoite), dokupuje dodatki - czarne jagody, wisnie, maliny, marcepan, jalowiec, suszone chilli.
          Mam na polce "herbacianej" kilka sloikow ze skladnikami podstawowymi, wiec moge kombinowac, mieszac i zmieniac proporcje - wedle upodoban.
          Imbir preferuje swiezy.

Skorke pomaranczowa jeszcze mozesz dodawac (swieza lub ususzona), ale jak dla mnie troche za mocno daje czadu.
          • ktosnaprzyczepke Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 21:28
            Fajnie. Też muszę pokombinować z mieszankami, bo gotowe herbaty owocowe ze sklepów średnio mi smakują. Wszędzie hibiscus tylko, nawet jak herbata teoretycznie malinowa..
            • brak.polskich.liter Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 21:36
              Hibiscus jest OK, pod warunkiem, ze stanowi jeden ze skladnikow, a nie skladnik glowny, z domieszka jakichs innych wystepujacych w ilosciach homeopatycznych.

W Rossmanie odkrylam papierowe filtry do zaparzania. Takie torebeczki - robisz mieszanke, wrzucasz do torebusi, a po zaparzeniu torebusie wywalasz. Nie plywaja farfocle po imbryku/kubku i odpada problem odklejania resztek owocow (np. suszonych jablek i wisni) od metalowych sitek.
              • ktosnaprzyczepke Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 21:51
                dzięki, poszukam w Ross
    • ivaz Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 21:00
      Grzaniec galicyjski z dodatkiem goździków
      • zlotonaiwnych Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 21:32
        Wszelkie naleweczki własnej i teściowej roboty - ostatnio wiśnióweczka (moja) i jakiś zajzajer od teściowej na bazie czarnej porzeczki i czegoś tam jeszcze - śmierdzi jak cholera, ale po kieliszeczku od razu jest cieplutko i śpi się fantastycznie (zabiorę sobie butelczynę na mazurski pobyt świąteczno - noworoczny, cel leczniczy oczywiście).
    • brak.polskich.liter Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 21:27
      O, z alkoholowych (dziewczyny wpisaly grzanca i herbate z rumem, to sie zainspirowalam) zrob sobie Hot Toddy'ego. To jest herbata z miodem, cytryna i whisky i ewentualnie jakimis dodatkami typu cynamon i gozdziki).
      Hot Toddy z imbirem moglby byc ciekawy.

Wiecej przepisow na Toddy'ego masz tu:
      www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2013/jan/02/how-to-make-the-perfect-hot-toddy
      • ktosnaprzyczepke Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 21:30
        Dzięki, ale na razie jestem w ciąży, więc mnie nie kuście wink
        • brak.polskich.liter Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 21:37
          Spoko, Todda mozna tez robic w wersji bezalko smile
    • lola211 Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 21:38
      Ja ostatnio pijam earl grey Richmont+ suszona czarna porzeczka+imbir swiezy+maliny.
    • klubgogo Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 21:41
      Czerwone wino big_grin
      • brak.polskich.liter Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 22:03
        Glühwein!

Znajomy Francuz, jak zobaczyl glühwein na jarmarku swiatecznym, najpierw sie zaplul, ze jakzez tak, taka marnacja i profanacja czerwonego wina, ajwaj, a potem sprobowal i stwierdzil, ze ten grzaniec calkiem dobry big_grin

Ale autorka watku jest w ciazy, wiec wino ani inne grzance chwilowo nie dla niej.
        • ktosnaprzyczepke Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 03.12.14, 22:14
          hehe spoko, zachowam wiedzę na później wink
      • ktosnaprzyczepke Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 04.12.14, 14:38
        smile
    • eve-lynn Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 04.12.14, 14:40
      Kakako smile
      Ja piję jeszcze herbarę z plasterkami pomarańczy słodzoną syropem klonowym lub miodem.
    • solejrolia Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 04.12.14, 14:52
      a u nas piwo grzane z miodem i tartym imbirem, cynamon dość sporo i goździk albo dwa. rewelacja.
      kieliszek malinowej nalewki- gęstej jak syrop. mniam
      • ktosnaprzyczepke Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 04.12.14, 15:00
        ależ kusicie alkoholem, a ja akurat nie mogę sad
        • moofka Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 04.12.14, 15:28
          mysle ze naparstek rumu do kubka herbaty albo pol kieliszka nalewki malinowej domowej roboty naprawde nawet ciezarnej krzywdy nie zrobi
          • ktosnaprzyczepke Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 04.12.14, 19:48
            pewnie nie, ale jakoś wolę nie próbować wink
    • kol.3 Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 04.12.14, 19:31
      Porto.
      • ktosnaprzyczepke Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 04.12.14, 22:10
        smile
        • kremka2014 Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 04.12.14, 22:53
          Moj młody ostatnio starł skórkę pomarańczy. Lezala sobie na talerzyku sie susząc. No i do earl grey z goździkiem jednym jak znalazł. Mozesz tez poeksperymentować ze zmiażdżonym ziarnem kolendry. Ma przesłodki korzenny smak.
          • ktosnaprzyczepke Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 05.12.14, 23:22
            Dzięki, spróbuję smile
    • adellante12 Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 05.12.14, 00:19
      Rum z herbatą.. Może być bez herbaty.
      • ktosnaprzyczepke Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 07.12.14, 16:23
        bez na pewno nieźle rozgrzewa hehe
    • sundry Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 06.12.14, 13:32
      Czarna herbata z miodem i plasterkiem pomarańczy nabijanym goździkami smile
    • mirabela84 Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 07.12.14, 16:39
      a jaki ten rum ma być żeby herbatka była dobra. M. ostatnio jakiś kupił taki że sorry ale do niczego się to nie nadawało, a wy tu zachwalacie herbate z rumem...
      • ktosnaprzyczepke Re: Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory 10.12.14, 19:50
        ja nie pamiętam już jaki kiedyś kupowałam, ale rzeczywiście rum sam w sobie nie jest jakiś szczególny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka