Dodaj do ulubionych

Zrobiłam ciasto

05.12.14, 18:43
Przepyszne, z przepisu zamieszczonego na MW. Oczywiście o ile starałam się zredukować ilość kalorii zastępując mąkę pszenną-razową, cukier biały trzcinowym i muscovado, tak kuźwa kremiku odchudzić nie zdołałam, a to to dopiero bomba kaloryczna.
Ciasto przepyszne! 2 kawałki dałam sąsiadce. W sumie zrekompensowałam się, bo dzisiaj sąsiadka zasiliła mnie ręcznie wyrabianymi czekoladkami, które dostaje w pracy od "sponsorów". I żeby nie było, sąsiadka porządna babka, pracuje w marketinguuncertain Ale pewnie nie chciała być osamotniona we wpieprzaniu i późniejszym odchudzaniu, zresztą ja teżsmile
Kawał, bo nie kawałek, zjadł m. Planuje jeszcze zjeść ciasto na kolacje, mam nadzieję, że na śniadanie równieżtongue_out
Córka śpi, gdyby nie spała, napasłabym i ją. Tej to nic nie zaszkodzi...suche toto niemiłosiernie, a ciasto, wbrew pozorom, wcale nie takie "ciastowe", rzekłabym - warzywne. Tak więc do rozdzielenia zostało jeszcze kilka kawałków i ...syn. Z tym jest gorzej, bo on toleruje jedynie tłuszcze utwardzone.
A póki co...córka śpi, syn u kolegi, mąż u dentysty. Zostałam ja i ciasto w lodówce.
Moja silna wola wystawiona jest na próbę....

A u Was dziewczyny jak z tą wolą?😃
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 18:56
      Weź jej trochę odemnie bo ja mam jej tyle że na jeszcze pięć by starczyło i masę problemów przez nią.
      • saszanasza Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 20:13
        Jednak wolę żeby młoda sama do czegoś doszła. Nie ułatwiaj jejwink
    • lusitania2 Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 20:27
      saszanasza napisała:

> Oczywiście o ile starałam się zredukować ilość kalorii zastępując mąkę pszenną-razową, cukier biały trzcinowym i muscovado

no, zredukowałaś te kalorie, że ho, ho!
      ROTFL
      • saszanasza Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 21:00
        no, zredukowałaś te kalorie, że ho, ho!

no weź mnie nie dołuj! bardzo się starałamsmile
        • nanuk24 Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 21:05
          Niestety cukier pozostanie cukrem, niezaleznie jak sie nazywawink
          • black.emma Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 22:21
            Cicho! wink
    • anika772 Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 20:35
      Warzywne..? Z kremem? Coś Ty upiekła??
      Z moją wolą bywa różnie, najczęściej nieźle, ale bywa, że mi słabnie.
      • skubany_kotecek Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 20:40
        może marchewkowe z serkiem philadelphia
        • saszanasza Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 20:58
          o właśnie! marchewkowe!

ale naprawdę bardzo dobry przepis. ostatni mój "internetowy must have" miał miejsce blisko rok temu i nazywał się sernik baileys.
          • anika772 Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 22:17
            A, znam, stosuję (kiedy mi się uda namówić kogoś na opracowanie marchewki, orzechów i ananasów...), bardzo dobre to ciasto. Kremu z serka nie robię, tylko posłodzony jogurt grecki z ekstraktem z wanilii, i nie przekładam, tylko kładę obok ciasta na telerzyku.
    • skarolina Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 21:01
      >A u Was dziewczyny jak z tą wolą?

Moja wola jest tak silna, że robi ze mną, co chce tongue_out
    • nanuk24 Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 21:04
      U mnie wola lezy i kwiczy.

A Ty jedz smialo. Nie przejmuj sie, co sie odwlecze to ni uciecze.
      • saszanasza Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 21:09
        ja wolałabym żeby mi raczej się "uciekało" niż "odwlekało" tą ucieczkęwink
        • nanuk24 Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 21:14
          Wiesz jak jest: jak sie czlowiek spieszy, to sie diabel cieszy.

W grudniu i na poczatku stycznia sie nie tyje. Takze jedz i sie ciesz, ze ciasto wyszlotongue_out
    • inguszetia_2006 Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 21:17
      Witam
      Uff... moja wola jest silna jak w grę wchodzą słodycze. Nie ruszy mnie nic. Ale jak jest dobre, pachnące przyprawami mięso, np. schab pięknie pachnący majerankiem - to umarł w butach.
      I frytki, ziemniaki smażone. I potrawy z czosnkiem, takie owoce morza z sosem na bazie czosnku... O Jezu. Nie ma woli,nic a nic, wtedy.
      Pzdr.
      Ing
      • kota_marcowa Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 21:22
        O popatrz, moja wola ma tak samo big_grin
    • marghe_72 Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 21:33
      saszanasza napisała:
      ,
      >
      > A u Was dziewczyny jak z tą wolą?😃
      >
      > Postanowiłam, że konczę jeść słodycze.
      Dyspensę mam tylko na te domowej roboty

No to zaczęłam piec
      Pech chciał, że i dziecko z chęcią do kuchni wróciło
      https://2.bp.blogspot.com/-wmCHK_vxl-Y/VG5LwUZIkTI/AAAAAAAAC9E/G0GfbChkiBY/s1600/cupcakes-(6).jpg
      i dietę szlag trafił

ps. dziś nie piekłam. Dziś "tylko" panna cottę zakręciłam wink,
      • saszanasza Re: Zrobiłam ciasto 06.12.14, 09:08
        marghe...ja nawet nie powinnam oglądać takich pyszności, bo potem właśnie zalega mi toto w lodówce a następnie na sumieniusmile
        • marghe_72 Re: Zrobiłam ciasto 06.12.14, 22:56
          saszanasza napisała:

> marghe...ja nawet nie powinnam oglądać takich pyszności, bo potem właśnie zaleg
          > a mi toto w lodówce a następnie na sumieniusmile
          >

od oglądania się nie tyje.
          Od pieczenia i jedzenia już tak.
          Rzekła marghe zagryzając pannącottą big_grin
    • eliszka25 Re: Zrobiłam ciasto 05.12.14, 22:14
      a mnie moja wola zaskoczyla wink. bylam pewna, ze moja silna wola lezy i kwiczy, jesli chodzi o slodycze, ale ku mojemu zdumieniu i zaskoczeniu - wcale nie jest tak zle. noooo, czasem sie lamie lekutko, ale wtedy np. zjadam mniejszy obiad czy kolacje albo jeden posilek odpuszczam, zeby bilans kaloryczny byl choc troche lepszy. zaczelam testowac moja silna wole 1,5 miesiaca temu i od tamtej pory schudlam 5 kilo. swieta to bedzie dla mnie naprawde ciezka proba i nie wiem, jak ja to przezyje uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka