Dodaj do ulubionych

Robić aferę??

12.12.14, 10:32
Chciałam się Was poradzić, bo mnie złe emocje i nie wiem co zrobić.
Jak co roku z mężem sponsorujemy dom dziecka, w tym roku dostaliśmy listę zakupów, głównie furby, lalki z krainy lodu i klocki Lego. 6 grudnia dzieci dostały prezenty. I wczoraj wychowawca poprosił mnie o spotkanie. Okazało się, że zaginął jeden furby. Do pokoju dzieci wchodzi tylko personel , dzieci nie zabierają zabawek do szkoły.Rano zabawka była -po szkole już niesad.
Dobra, pojechałam kupiłam kolejnego furby, ale sprawa nie dawała mi spokoju.
Wychowawca powiedział mi dyskretnie, że Pani dyrektor chciała, żeby dopisała do listy prezentów jednego furby, dla jej wnuczki, wychowawca odmówił. Po rozmowie z Panią dyrektor mam mieszane uczucia, powiedziała mi, że po co robić aferę zaginął , ale Pani kupiła , dziecko zadowolone. Powiedziałam jej, że ktoś jest nie uczciwy, bo przecież zabawka nie wyparowała. Odpowiedziała mi, że pewnie się gdzieś zapodział. Wychowawca powiedział, że przeszukali wszystko i go nie ma.
Dziwi mnie podejście Pani dyrektor , że nic się nie stało, tak jakby chciała zatuszować całą sprawę. Wnuczka Pani dyrektor ma takiego samego furby jak pozostałe dzieci (kupiłam jednakowe). Dzisiaj mam spotkanie z jej przełożonym (takie podziękowanie) i nie wiem czy poruszyć tą sprawę .
Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 10:38
      Masz podejrzenie, nie masz dowodów.
      Może na przyszłość zmienić sposób obdarowywania? Podpisywać prezenty, nie wiem.

Niesmak pozostanie, tym bardziej, że podejście dyrektorki jest zaskakujące.
    • ichi51e Re: Robić aferę?? 12.12.14, 10:42
      Coz los pokaral dziecko babcia zlodziejka. Afery bym nie robila ale za kazdym spotkaniem dyrektorki pytalabym sie co z tym zaginionym furbym czy juz sie moze znalazl. I dodawala jak sie nie znalazl - ktos go po prostu ukradl. Po drugie zazadalabym ustanowienia procedur ktore zapobieglyby takim zdarzeniom w przyszlosci. Niesmak rozumiem
    • wielkafuria Re: Robić aferę?? 12.12.14, 10:44
      pewnie bym nie poruszyła tematu, ale niesmak by pozostał sad
      albo bym powiedziała przy niej coś w przestrzeń, że to skandal ze takie rzeczy sie dzieją i ze niektorzy dla kilkudziesieciu złotych potrafią oszukiwać i okradac niewinne dzieci.
      jak sie spali ze wstydu to przynajmniej bedziesz wiedziała.
    • antyideal Re: Robić aferę?? 12.12.14, 10:45
      Nie masz dowodów sad
      Zachowanie pani dyrektor -jesli bylo tak jak podejrzewasz - dno.
      • wioskowy_glupek Re: Robić aferę?? 12.12.14, 10:48
        Oczywiście że poruszyć wraz ze stwierdzeniem iż doszły cię słuchy o tym że pani dyrektor chciała zabawkę dla wnuczki. Moim zdaniem źle się stało że odkupiłaś zabawkę. Należało powiedzieć wychowawcy żeby załatwili sprawę między sobą i postraszyć że zgłosisz sprawę gdzieś wyżej. Furby to nie zabawka za 50 zł. Niestety swoim zachowaniem utwierdziłaś złodziejkę w słuszności postępowania.
    • zana781 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 10:49
      Oczywiscie zrobic afere, dyrektora nie godna swojego stanowiska,A kto wie czy wczesniej nie oszukiwala, jak mozna dziecku -podopiecznemu zabrac jego zabawke.Szok.I jak wogole mogla wpasc na pomusl, zeby dospisac dodatkowa zabawke dla osobistej wnuczki.
      Fajnie, ze masz dobre serducho, ale nie powinnas tak tego zostawic.Dla podopiecznych dobra.
    • moguer Re: Robić aferę?? 12.12.14, 10:52
      Na korytarzach jest monitoring, ale pani dyrektor stwierdziła, że jak dzieci są w szkole, to nie działa monitoring.
      Nie mam dowodów, gdybym miała to sprawa wyglądałaby pewnie inaczej.
      • isa1001 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 10:57
        Oczywiście, nie masz dowodów i nie możesz jej oskarżać. Ale powinnaś jej opisać przełożonym całą sytuację i zasugerować, aby baczniej przyjrzeli się kierownictwu personelowi tego Domu Dziecka. Ktoś, kto jest w stanie okraść dziecko, to szmata ostatnia i zwyrodnialec. Nie wiadomo, co tam się jeszcze dzieje. Różne już afery wychodziły w związku z Domami Dziecka a te dzieci są bezbronne.
    • zolla78 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 10:52
      Kobieta najprawdopodobniej okradła z zabawki dziecko z zarządzanego domu dziecka, a wy chcecie odpuścić. Z takim podejściem do dzieci, to pytanie jest jak ona je traktuje i swoją pracę na codzień? A co gdybyś nie dokupiła tego Furby? Mogłaby tak spokojnie przejść do porządku dziennego, że przez nią dziecko z domu dziecka nie ma zabawki? Porażające. I jak raz jej się uda, to z czego jeszcze te dzieci okradnie lub np. w jakim jeszce zakresie nie zadba o ich dobro?
      Nie odpuściłabym. Ale chyba najpierw upewniłabym się, że to ona i np. w rozmowie powiedziała wprost, że zawiadamiam Policję i informuję przełożonych, że chyba ktoś ukradł - wpradzie to tylko wykorczenie, ale zawsze i masz nadzieję, biorąc pod uwagę, że jej wnuczka ma identycznego, że ma paragon lub dowód, że nabyła go sama dla niej. I zobacza jaka rekacja.
      • zana781 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 10:55
        Ale ty nie musisz miec dowodow od tego jest policja, zeby zajac sie sprawa.Niech babcia przedstawi dowod zakupy zabawki dla wnuczki, wszak od tak drogiej zabawki paragonow sie nie wyrzuca.Niestety trzerba to ukrocic, bo baba bedzie coraz gorsza.
        • edelstein Re: Robić aferę?? 12.12.14, 19:11
          Ja wyrzucam,nie widze powodu trzymania paragonow za zabawki.I sorry ale furby mozna kupic za 200zl,dyrektorke stac.
      • solaris31 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 10:57
        no wszystko pięknie, też byłabym oburzona - ale przejdźmy do realiów.

jak chcesz udowodnić, że dyrektorka wzięła tę zabawkę dla swojej wnuczki? bez dowodów nie ma winy ani kary. paragon? zdesperowana babka go załatwi, albo nową zabawkę kupi. nieważne, że data się nie będzie zgadzać - mogła dać później niż w Mikołaja.

ja poszłabym do pani dyrektor, i w rozmowie, z uśmiechem nr 35 i między wierszami zagadnęłabym tak, żeby się kobieta zorientowała, że JA WIEM. a na przyszłośc - przemyśleć sprawę wręczania prezentów. może rzeczywiście lepiej dac każdemu dzieciakowi do ręki.
        • moguer Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:00
          Dzieci dostają prezenty do reki- jest mikołaj i jesteśmy z mężem. Furby zaginął w poniedziałek , jak dzieci poszły do szkoły . Ktoś wszedł do pokoju dzieci i zabrał jednego.
          • lafiorka2 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:05
            moguer napisała:

> Dzieci dostają prezenty do reki- jest mikołaj i jesteśmy z mężem. Furby zaginął
            > w poniedziałek , jak dzieci poszły do szkoły . Ktoś wszedł do pokoju dzieci i
            > zabrał jednego.

no ale skąd ? to wiesz?!
            • zana781 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:08
              Z choinki sie urawalas, skoro dziecko mowi, ze w niedziele sie nim bawilo, a gdy wrocilo w poniedzialek ze szkoly nie bylo to chyba wiadomo kiedy zginal, czy to takie trudne wydedukowac.
            • moguer Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:09
              W poniedziałek na śniadaniu dzieci miały furby,potem poszły do szkoły. Zaraz po powrocie Nikola poinformowała wychowawce, że nie ma jej zabawki.
              • isa1001 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:11
                A może któreś z dzieci, wbrew zakazowi. jednak zabrało zabawkę do szkoły i tam zginęła?
              • zana781 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:11
                Ja to zrozumialam, dla kogos wyzej to bylo za trudne.
                Koniecznie daj znac jak przebiegla rozmowa z szefem.
              • oqoq74 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:14
                Nie mam zamiaru bronić dyrektorki, ale tę zabawkę mogły też wziąć inne osoby, wychowawcy, czy inne dziecko.
                Jeśli nie ma dowodu, to trudno kogoś oskarżać.
                Jako darczyńca, co najwyżej powiedziałabym zwierzchnikom, że kontrola i opieka jest niewystarczająca, ponieważ dzieciom giną rzeczy. Kradzieże powinny być zgłaszane przez dyrektora na policję. I poruszyłabym to od kwestii niewywiązywania się z obowiązków zapewnienia porządku w placówce.
      • lafiorka2 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:03
        zolla78 napisała:

> Kobieta najprawdopodobniej okradła z zabawki dziecko z zarządzanego domu dzieck
        > a, a wy chcecie odpuścić. Z takim podejściem do dzieci, to pytanie jest jak ona
        > je traktuje i swoją pracę na codzień?

ale pewności nie ma!
        a co, jesli ten kto powiedział, że dyrektorka chciała kupić wnuczce takie coś kopie dołki pod dyrą?A może sam maczał w tym palce?
        Nie ma dowodu,nie ma co afery robić,bo można niewinnego człowieka oskarżyć.

• zana781 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:06
          Od zbierania dowodow jest policja i to przelozony dyrektorki lub sama ofiarodawczni powinni to zglosiv wlasnie na policje.
    • lelija05 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 10:57
      Na takim stanowisku, to chyba źle się nie zarabia?
      Żenada.
    • guderianka Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:01
      Myślę, że rzygać mi się chce uncertain
      Koniecznie powiedz!
    • lena.ellena Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:01
      Przy okazji powiedz przełożonemu dyrektorki o sytuacji.
      Moze bez konkretnych oskarżeń, ale jako sygnał zaniepokojenie sytuacja, ze sa jakies dziury w "procedurach", ktore dopuściły do takiego zdarzenia i to jeszcze w taki sposob, ze nie da sie tego wyjaśnić.
      Doszło do kradzieży, trzeba wyjaśnić kto okradł male dziecko.
    • moguer Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:06
      Ja "współpracuje" z tą Panią dyrektor dobre 5 lat i nigdy nie było tego typu zdarzeń. Nigdy nie chciała gotówki, dawała gotowe listy zakupów, wydawała mi się bardzo uczciwa.
      Poruszę tą sprawę z przełożonym
      • oqoq74 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:16
        Ja bym przełożonym zwróciła uwagę, na brak odpowiedniego nadzoru w placówce, nie zgłoszenie sprawy na policję.
        • zana781 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:19
          gdyby zabawke wzial ktos inny, to zapewne dyrektora tak by tego nie zostawila i dazylaby do wyjasnienia sprawy smile
          • moguer Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:22
            Martwi mnie właśnie jej dziwne podejście .... nic się nie stało.......
    • kota_marcowa Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:13
      A tak z ciekawości, sponsorujecie jako osoba fizyczna, czy jako firma państwa X?
      Pytam, bo dyrektorka sprytnie sobie wymyśliła, jak zaoszczędzić, a łatwiej jednak okraść jest bezosobową firmę, niż panią Kowalską.
      Tak, bo nie okradła tylko tego dziecka, ale i darczyńcę.
      Ja bym powiedziała, może nie wprost, że dyrektorka buchnęła zabawkę, ale właśnie w taki sposób jak opisałaś tu na forum. Dla mnie już niedopuszczalne jest, to że w ogóle śmiała dopisywać prezent dla wnuczki, a okradanie dziecka w tak trudnej sytuacji to dno dna.
      • moguer Re: Robić aferę?? 12.12.14, 11:19
        Sponsorujemy jako Państwo Kowalscy
    • guderianka Re: a w ogóle 12.12.14, 11:20
      chapeau bas
      https://num1.fr/c/images/chapeau_bas.jpg
    • moguer Re: Robić aferę?? 12.12.14, 17:37
      Dziękuje wszystkim za rady smile poinformowałam przełozonego dyrektorki, ale oczywiście bez wtajemniczania go co ja wiem. Pani dyrektor do końca przyszłego tygodnia ma wyjaśnić sprawę , nie była zadowolona (również była na spotkaniu) powiedziała mi tylko " ... robić sensacje z powodu głupiej zabawki......"
      • ichi51e Re: Robić aferę?? 12.12.14, 17:43
        Jak to glupia zabawka to niech ze swoich kupuje.
      • grave_digger Re: Robić aferę?? 12.12.14, 18:05
        Ja pinkole, ale chamka! I tak się odzywa dyrektorka domu dziecka... aż brak słów. Ona jest jakąś pomyłką.
        A dla Ciebie i Twego męża czapki z głów. Jesteście wielcy!
        Nie chciałabyś zostać dyrektorką tego domu?
    • kozica111 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 18:20
      Ale beda jaja jak sie jakieś dziecko przyzna.Jestem przeciwna ferowaniu wyroków bez dowodów.
      • moguer Re: Robić aferę?? 12.12.14, 18:28
        Dzieci mają swojego furby, kto chciał to dostał, po za tym pokoje były przeszukane przez wychowawców, po prostu furby zapadł się pod ziemie smile
    • nangaparbat3 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 20:00
      Wychowawca powiedział mi dyskretnie, że Pani dyrektor chciała, żeby dopisała do listy prezentów jednego furby, dla jej wnuczki, wychowawca odmówił.
      Już to samo w sobie jest tak niesmaczne, że trudno przelknąc. Ale trzeba zauważyc, że nie masz gwarancji, że wychowawca mówił prawdę.
      Nie wiesz nic.
    • mamakasienki1 Re: Robić aferę?? 12.12.14, 20:39
      to bardzo smutne co piszesz
      Fantastycznie, że są tacy ludzie jak Wy, którzy wspierają takie placówki i te nieszczęśliwe dzieci mają choć drobny radości w swoim życiu.
      Ktoś kto okrada dziecko z domu dziecka jest ostatnią kanalią, nieczułym perfidnym złodziejem, nie oszczędziłabym określeń na taką osobę.
      Dobrze, że dokupiłaś tego Furbiego, czemu dziecko ma płakać, czym ono zawiniło, że akurat ten wpadł w łapy złodzieja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka