Dodaj do ulubionych

Niewigilijne potrawy w wigilię?

20.12.14, 22:40
Będą takie na Waszych wigilijnych stołach czy raczej wolicie potrawy tradycyjne? U mnie będzie tradycyjnie ale bez potraw, których nie lubimy czyli bez klusek z maku i kompotu z suszu. Nie widzę sensu w serwowaniu owych wiedząc, ze musiałabym rodzinę zmuszać do ich zjedzenia. Za to małż uparł się, że przygotuje krewetki. No cóż - nie protestuję - lubię owoce morza - ale na wigilii będę je miała pierwszy raz.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 20.12.14, 23:54
      u nas jest kurczak na Wigilie.
    • mayaalex Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 20.12.14, 23:58
      U mnie beda bliny z lososiem wedzonym. I pieczona ryba, pewnie dorada albo okon morski, a nie smazony karp.
      • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 00:04
        A co to oznacza 'niewigilijne potrawy'? Kazda potrawa podana w wigilie BN jest potrawa wigilijna. Nie ma zadnego nakazu jedzenia konkretnych potraw przeciez. U nas nie bedzie zadnej z potraw wymienianych przez ematki jako tradycyjne wigilijne potrawy polskie. Bedzie za to pieczona kaczka (sfornarina mnie zainspirowala a rodzince sie pomysl spodobal), bedzie pieczywo, sos, warzywa. Wystarczy bo ile mozna jesc. smile
        • aneta-skarpeta Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 14:56
          "Kazda potrawa podana w wigilie BN jest potrawa wigilijna"

najma, ja rozumiem, że Ty jesz kaczkę w wigilię, ale naprawdę to nie jest tajemnica, że tradycyjnie potrawy na wigilii są postne- jakie- tutaj są pewne różnice, ale też tradycyjnie w polskich domach nie podaje się krewetek czy tuńczyka
          a to, że ktos postawił na stole krewetki nie powoduje ze to tradycyjna potrawa wigilijna w polsce

zlituj się
          • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 15:03
            aneta-skarpeta napisała:

> najma, ja rozumiem, że Ty jesz kaczkę w wigilię, ale naprawdę to nie jest tajem
            > nica, że tradycyjnie potrawy na wigilii są postne- jakie- tutaj są pewne różnic
            > e, ale też tradycyjnie w polskich domach nie podaje się krewetek czy tuńczyka
            > a to, że ktos postawił na stole krewetki nie powoduje ze to tradycyjna potrawa
            > wigilijna w polsce

Ale nie kazdy kto z pochodzi z Polski, nie kazdy kto jest Polakiem i tam mieszja musi jesc okreslone potrawy i w dodatku postne. Ludzie maja prawo do wlasnej tradycji i dla kazdego co innego moze byc tradycja. Dla jednego bedzie to zupa rybna dla innego barszcz a dla innego zur. Te zupy sie roznia od siebie tak jak rozni sie karp od kaczki.

> zlituj się

nad toba? No coz wiecej elastycznosci, to ludzie tworza tradycje, ona nie zostala dana jak 10 przykazan.
            • aneta-skarpeta Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 15:13
              "Ale nie kazdy kto z pochodzi z Polski, nie kazdy kto jest Polakiem i tam mieszja musi jesc okreslone potrawy i w dodatku postne."

ależ oczywisie, tyle tylko, że wtedy nie jedzą tradycyjnych potraw wigilijnych w wigilie

i jesli Ty jesz od kilku lat kaczkę na wigilie to jest to twoja dziwaczna tradycja, a nie polska tradycyjna wigilia
              i masz do niej prawo, tylko nie wymyslaj do niej ideologii, że to tradycyjne, ze sie je w wigilie co się chce

"> nad toba? No coz wiecej elastycznosci, to ludzie tworza tradycje"

a dlaczego nade mną? zlituj się nad tradycyjną wigilią
              mi to naprawdę nie przeszkadza, że sobie jesz w wigilie co chcesz- masz do tego prawo, ale to nie jest tradycyjna wigilia i tyle
              • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 15:25
                aneta-skarpeta napisała:

> ależ oczywisie, tyle tylko, że wtedy nie jedzą tradycyjnych potraw wigilijnych w wigilie

Alez jedza tyle ze sa to tradycyjne potrawy na ich wigili, nawet jesli za kazdym razem bedzie to co innego to jest to ich tradycja.

> i jesli Ty jesz od kilku lat kaczkę na wigilie to jest to twoja dziwaczna trady
                > cja, a nie polska tradycyjna wigilia

To twoja tradycja jest dziwaczna dla mnie.

> i masz do niej prawo, tylko nie wymyslaj do niej ideologii, że to tradycyjne, z
                > e sie je w wigilie co się chce

Ja ideologi nie wymyslam, to ty robisz piszac cos o tym ze dla ciebie brak tego czy tamtego to nie wigilia itd.
                >
                > "> nad toba? No coz wiecej elastycznosci, to ludzie tworza tradycje"
                >
                > a dlaczego nade mną? zlituj się nad tradycyjną wigilią
                > mi to naprawdę nie przeszkadza, że sobie jesz w wigilie co chcesz- masz do tego
                > prawo, ale to nie jest tradycyjna wigilia i tyle
            • aneta-skarpeta Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 15:16
              " Dla jednego bedzie to zupa rybna dla innego barszcz a dla innego zur. "

tak, ale nadal łączy je jedno- to są potrawy postne

w kazdym domu są różne potrawy przyniesione przez innych członków rodziny- kutia, jakis rodzaj śledzia, inna zupa- ale łączy je jedno-postność
              • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 15:30
                aneta-skarpeta napisała:

> " Dla jednego bedzie to zupa rybna dla innego barszcz a dla innego zur. "
                >
                > tak, ale nadal łączy je jedno- to są potrawy postne
                Nie musza byc postne i w mojej rodzinie ani dziadkowie ani rodzice postnych nie gotowali. U mnie zawsze byl czerwony barszcz na miesie. A postu juz od ladnych paru lat nie ma bo go oficjalnie zniesiono a kto chce to sobie moze dalej tak jesc. Kazdy ma prawo do wlasnej tradycji i wypada to uszanowac.

> w kazdym domu są różne potrawy przyniesione przez innych członków rodziny- kuti
                > a, jakis rodzaj śledzia, inna zupa- ale łączy je jedno-postność

nie w kazdym domu, w moim nie ma postnych potraw i to jest nasza tradycja, tak samo dobra jak kazda inna.
                wiecej elastycznosci a nie klapki na oczach i post. Ty sobie jesz co chcesz to twoja tradycja a ja jem to co ja chce i to moja tradycja.
                • noname2002 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 16:35
                  Tak szczerze i z całego serca nie znosisz wszystkiego co polskie, w tym polskich tradycji, po co zatem z takim uporem piszesz na polskim forum? W dodatku ty i tobie podobne obrzydzacie człowiekowi inne narodowości i kraje- ja bym się chętnie dowiedziała jak się gdzie indziej spędza jakieś święto, jak wygląda szkolnictwo czy opieka medyczna ale jak zaczynacie "w Polsce jest beznadziejne (i tu litania), nie to co w kraju X"to się kompletnie odechciewa o cokolwiek pytać czy porównywać.
                  • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 16:45
                    noname2002 wez sie za gotowanie moze ci to pomoze rozladowac negatywne emocje, bo jesli ci tak zostanie to masz duze szanse ze sie z tesciowa poklocisz a do tego osc ci w gardle stanie.
                    • noname2002 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 12:46
                      To nie ja wylewam w tym i sąsiednim wątku negatywne emocje smile
                • cosmetic.wipes Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 08:38
                  Pierdzielisz najma i kompletnie nie kumasz, co pisze aneta.

Jeśli w twoim domu zamiast opłatkiem, dzielicie się mandarynką, to choćbyś się ze#$%a, nie będzie to tradycja. Jedynie twój/wasz domowy dziwny obyczaj.
                  • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 12:32
                    cosmetic.wipes napisała:

> Jeśli w twoim domu zamiast opłatkiem, dzielicie się mandarynką, to choćbyś się
                    > ze#$%a, nie będzie to tradycja. Jedynie twój/wasz domowy dziwny obyczaj.

A przyszlo ci do glowy ze mozna sie niczym nie dzielic? Kurcze jakie sztywne podejscie, beton i tyle. Autorka watku zadala pytanie czy beda niewigilijne potrawy na wigili, wiec tak bedzie kaczka zamiast karpia i to nadal bedzie wigilia tylko jedzenie inne. Wiem ze zakumasz, bo w glowie sie nie miesci ze w wigilie mozna zjesc tradycyjnie co innego niz postny zur, barszcz, czy co tak i to tez jest tradycja.
                    • mirmunn Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 12:37
                      O matko, kolejny atak masz?
                      • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 12:41
                        mirmunn napisała:

> O matko, kolejny atak masz?

atak smiechu owszem i politowania nad mentalnym skansenem.
                        • mirmunn Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 12:44
                          Co ma wigilia do mentalnego skansenu?

Zresztą- lepszy skansen- przynajmniej ciekawy- niż kopalnia chamstwa. I to nawet nie odkrywkowasmile
                  • woman_in_love wigilijny karp to tradycja komunist. a nie polska 22.12.14, 12:46
                    historia.newsweek.pl/historia-karpia-na-wigilii-historyczne-przepisy-karp-newsweek-pl,artykuly,277397,1.html
                    Zatem równie dobrze można zacząć wcinać sushi, krewetki z ostrygami czy pieczone ośmiorniczki albo jak kaczki. I będzie też "tradycja" i to może nawet lepsza.

Uszka wigilijne z grzybami przyszły natomiast z Dalekiego Wschodu przez Ruś. Bo na Rusi się z tym spotkali Polacy.

Zatem jakbyś się nie ze#$%a, to twoi ojcowie i dziadowie byli chyba bardziej rozgarnięci i elastyczni niż ty, skoro porzucili swoje "tradycje" i wprowadzili nowe i lepsze.
                    • mirmunn Re: wigilijny karp to tradycja komunist. a nie po 22.12.14, 12:56
                      Pełna kultura, jak widzę- koleżanka najmy?

Dla mnie - każdy może jeść/robić/celebrować, co chce, ale nie ma absolutnie powodu do obrażania tych, którzy jedzą/robią/celebrują coś innego.

A pochodzenie potraw wigilijnych i nie tylko, jest ogółowi ludzi dość znane, jak sądzę. Co nie przeszkadza w ich jedzeniu.
                      • woman_in_love Re: wigilijny karp to tradycja komunist. a nie po 22.12.14, 13:07
                        Dziecko, to był dokładny cytat z oszołomki cosmetic.wipes, która napisała
                        "choćbyś się ze#$%a, nie będzie to tradycja".
                        • mirmunn Re: wigilijny karp to tradycja komunist. a nie po 22.12.14, 13:10
                          a to sorki
                          drzewko robi się skomplikowane, nie było też chyba cudzysłowusmile
                          • mirmunn Re: wigilijny karp to tradycja komunist. a nie po 22.12.14, 13:14
                            choć co do meritum, cosmetics ma rację
                            żeby dowolnie fajny i dowolnie dziwny zwyczaj zmienił się w tradycję, trochę czasu trzebasmile
                            • woman_in_love Re: wigilijny karp to tradycja komunist. a nie po 22.12.14, 14:19
                              No to ma szczęście, że jej przodkowie byli mądrzejsi i mniej konserwatywni, bo nie wiem co by teraz na tę wigilię jadła i jakie miała tradycje. Ale na pewno nie to, co teraz.
                              • cosmetic.wipes Re: wigilijny karp to tradycja komunist. a nie po 22.12.14, 16:40
                                Dziękuję za troskę, ale "tradycyjnego" karpia nie jadam. Moi przodkowie takoż.
                                • woman_in_love wigilia bez karpia? żebyś nie wiadomo zatem 22.12.14, 19:53
                                  jak się nie ze#$#Ra to nie macie żadnej tradycyjnej wigilii, żal.
                                  • cosmetic.wipes Re: wigilia bez karpia? żebyś nie wiadomo zatem 22.12.14, 23:09
                                    Wskaż mi gdzie napisałam, że świętuję tradycyjną wigilię tongue_out
                    • triismegistos Re: wigilijny karp to tradycja komunist. a nie po 22.12.14, 15:13
                      Nieprawda. W tak zwanych dawnych czasach pstragi czy szczupaki byłu za darmo w rzecze czy jeziorze, a karpia należalo kupić z klasztornego stawu- nie dziwi zatem, że na uroczystą wieczerzę podawano właśnie tą rybę.
                      Tradycyjne potrawy wigilijne nie wzięły się znikąd, ani nawet z Rusi. Wigilia byla dniem, kiedy świat duchowy był blisko naszego, żeby to podkreślić jadano ryby (istoty z wody- innego świata), mak (poświeceony bogini zaświatów), grzyby z lasu i suszone (martwe) owoce. Zatem łosoś na szpinaku jeszcze miści się w tradycji, ale pieczona kaczka absolutnie nie.
                      • najma78 Re: wigilijny karp to tradycja komunist. a nie po 22.12.14, 15:53
                        triismegistos napisała:

> a karpia należalo kupić z klasztornego stawu- nie dziwi zatem, że na uroczystą wieczerzę podawano właśnie tą rybę.

a to wiele wyjasnia big_grin

> Tradycyjne potrawy wigilijne nie wzięły się znikąd, ani nawet z Rusi. Wigilia b
                        > yla dniem, kiedy świat duchowy był blisko naszego, żeby to podkreślić jadano ry
                        > by (istoty z wody- innego świata), mak (poświeceony bogini zaświatów), grzyby z
                        > lasu i suszone (martwe) owoce. Zatem łosoś na szpinaku jeszcze miści się w tra
                        > dycji, ale pieczona kaczka absolutnie nie.
                        >
                        ale my w wigilie BN nie czcimy bogin zaswiatow big_grin poza tym mysle ze boginiom wszystko jedno czym sie uczccibig_grin
                        • mirmunn Re: wigilijny karp to tradycja komunist. a nie po 22.12.14, 16:11
                          Straszna ignorancja.
                          Oczywiście nie wiesz też, że Jezus naprawdę nie urodził się 25 grudnia?
                          • najma78 Re: wigilijny karp to tradycja komunist. a nie po 22.12.14, 16:18
                            mirmunn napisała:

> Straszna ignorancja.
                            > Oczywiście nie wiesz też, że Jezus naprawdę nie urodził się 25 grudnia?

big_grin nie, nie wiedzialam big_grinbig_grinbig_grinbig_grin co ja bym zrobila bez tego forumbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                            Jak myslisz, czy przecietna ematka cepebruje BN czy biginie zaswiatow? big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                            Snakelilith swietnie komentowala w tamtym watku, jakze prawdziwie.
                      • woman_in_love ależ szlachta jadła mięso na wigilię 22.12.14, 17:04
                        Chyba, że Muzeum Etnograficzne kłamie twierdząc, że "na przykład w okolicach Krakowa jadało się zupę rybną z klopsikami z cielęciny, tłumacząc, że to na pamiątkę wołów, które zjawiły się w stajence. "

Natomiast "chłopi mieli dostęp do ryb tylko wtedy, kiedy wieś była położona nad rzeką. Jeziora i stawy były zazwyczaj własnością pańską i trzeba było za rybę słono płacić."

Jedyne co jest prawdą w tym co piszesz, to faktycznie "Tradycyjne potrawy wigilijne nie wzięły się znikąd". One się wzięły głównie dzięki wpływom włoskim i francuskim albo dalekowschodnim (czyli te pierogi). Dzięki Bonie mamy kapustę, a dzięki Francuzom np. farsze, pasztety i galarety. Więc kuchnia staropolska była bardzo nowoczesna i kosmopolityczna, a nie "tradycyjna", bo się potrafili oderwać od tego co było i korzystać garściami z nowinek.
                    • cosmetic.wipes Re: wigilijny karp to tradycja komunist. a nie po 22.12.14, 16:38
                      Widzę, że tradycyjnie nie łapiesz o co chodzi tongue_out
                      • woman_in_love no ty też nie łapiesz, bo ogólnie 22.12.14, 17:18
                        masz dość słabą świadomość historii Polski, jak większość osób konserwatywnych i nadmiernie religijnych.
                        • cosmetic.wipes Re: no ty też nie łapiesz, bo ogólnie 22.12.14, 23:11
                          > jak większość osób konserwatywnych
                          > i nadmiernie religijnych.

Żeś teraz dowaliła, ja i religijność big_grinbig_grinbig_grin
                • peonies Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 13:28
                  najma78 napisała:

> nie w kazdym domu, w moim nie ma postnych potraw i to jest nasza tradycja, tak
                  > samo dobra jak kazda inna.

to co to za wigilia? owszem, szanuję indywidualne tradycje ale że babcie na wigilię podawały "tłustości" w Polsce to nie uwierzę. Pierdaczenie bzdur i tyle wink.
                  • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 14:31
                    peonies napisała:

> najma78 napisała:
                    >
                    >
                    > > nie w kazdym domu, w moim nie ma postnych potraw i to jest nasza tradycja
                    > , tak
                    > > samo dobra jak kazda inna.
                    >
                    >
                    > to co to za wigilia? owszem, szanuję indywidualne tradycje ale że babcie na wig
                    > ilię podawały "tłustości" w Polsce to nie uwierzę. Pierdaczenie bzdur i tyle wink
                    > .
                    W to ze ty nie uwierzysz to ja wierze. Bo w Polsce zasada nr 1 to normatywnosc, wszyscy musza tak samo. Na szczescie ludzie sa rozni, nawet w Polsce i nie wszyscy kracza jak wrony. big_grin
                    • triismegistos Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 15:15
                      Chrzanisz. Dziękuję za uwagę.
                      • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 15:59
                        triismegistos napisała:

> Chrzanisz. Dziękuję za uwagę.
                        >
                        Nastepny beton ktoremu sie w glowie nie miesci ze w Polsce ktos moze w wigilie nie jesc postnie i wg jedynych slusznych wytycznych.big_grin
                        • mirmunn Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 16:08
                          Jaaaaaaaaaaasne, na nikogo nie napadałaś i nie napadasz.
                          • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 16:16
                            mirmunn napisała:

> Jaaaaaaaaaaasne, na nikogo nie napadałaś i nie napadasz.

Przeczytaj moze uwaznie to co ja napisalam , i porownaj z tym jak niektorzy skomentowali moje posty, moze ale tylko moze uda ci zauwazyc roznice, choc moze byc to dla ciebie ciebie trudne. Poza tym odpisuje na post ktory zaczyna sie od 'chrzanisz...'big_grin
                            • cosmetic.wipes Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 16:42
                              Możesz się obżerać nawet grilowanymi larwami, ale tradycji do tego nie mieszaj.
                        • guderianka Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 16:12
                          Może
                          Tylko to nie będzie Wigilia big_grin
                          • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 16:26
                            guderianka napisała:

> Może
                            > Tylko to nie będzie Wigilia big_grin

W moim domu to bedzie Wigilia BN.
                            • guderianka Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 16:58
                              Spoko, nazywaj se jak chcesz nawet ŚwiętemUśmiechniętejŻyrafy bądź DniemBalerona wink
                              • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 17:08
                                guderianka napisała:

> Spoko, nazywaj se jak chcesz nawet ŚwiętemUśmiechniętejŻyrafy bądź DniemBaleron
                                > a wink

Ja moge twoja wigilie nazwac wigilia ryb na pincet sposobow zalanych grzybowa ku chwale bogin zaswiatow. big_grin
                                • guderianka Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 17:53
                                  Ja nie obchodzę wigilii big_grin
                                  Mimo że mam tradycyjne potrawy big_grin
                                  • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 18:45
                                    guderianka napisała:

> Ja nie obchodzę wigilii big_grin
                                    > Mimo że mam tradycyjne potrawy big_grin

A co to przeszkadza, w koncu to wigilia big_grin
                                    • guderianka Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 19:59
                                      Nie, to nie wigilia, w moim domu nie ma wigilii! u mnie w domu jest inna tradycja!
                                      • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 20:01
                                        guderianka napisała:

> Nie, to nie wigilia, w moim domu nie ma wigilii! u mnie w domu jest inna tradyc
                                        > ja!

No to masz tradycjna nie-wigilie z 'tradycyjnymi' potrawami postnymi, tez dobrze big_grin
                        • mirmunn Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 16:16
                          Następna, która nie wie,że wariantów potraw wigilijnych jest w sumie dobre kilkadziesiąt- i łączą je w zasadzie tylko główne produkty- pokarmy, które mają znaczenie symboliczne. Co nie przeszkadza, że wszystkie te dania są tradycyjne.
                          I że nikt z siekierą nie stoi i jeść nie każe- przynajmniej w cywilizowanych domach.
                          Można jeść niepostnie- dania jakie się chce, tylko to będą twoje dania, a nie tradycyjne. I tyle.
                          • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 16:32
                            mirmunn napisała:

> Można jeść niepostnie- dania jakie się chce, tylko to będą twoje dania, a nie t
                            > radycyjne. I tyle.

Nastepna ktora nie wie ze tradycje tworza ludzie a nie odwrotnie. Dla mnie wigilijna kolacja jest celebracja i nie celebruje w tym dniu bogin zaswiatow a BN i w tym dniu bo tak to zostalo ustalone i wiekszosc swiata chrzescijanskiego o tym czasie swietuje. Ortodox celebruja w innym terminie ale ja im nie mowie ze ich Swieta to nie swieta.
                    • przeciwcialo Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 20:07
                      Słowo tradycja widac jest ci obce,.
            • przeciwcialo Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 20:06
              Raz w roku to faktycznie wyczyn.
      • rosapulchra-0 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 23.12.14, 02:23
        Mayaalex, a możesz podać przepis na tego łosia z blinami?
    • lola211 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 00:10
      Nie, dla mnie to zaprzeczenie idei.
      Cały urok w tym,ze potrawy te sa podawane raz w roku i pamieta sie je z dziecinstwa.
      • capa_negra Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 00:15
        Jestem tego o samego zdania wiec na moim wigilijnym stole są tylko tradycyjne, postne potrawy, które gotuję tylko i wyłącznie tego dnia.
        • minerallna Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 02:42
          (...) które gotuję tylko i wyłącznie tego dnia (...)

Nie wierze w to gotowanie. Chyba że zaczynasz 24 grudnia o 00.01 i tak do popołudnia gotujesz. A i tak niektóre potrawy powinny nieco poleżeć, nabrać smaku, konsystencji czy jak tam zwał.
          • mirmunn Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 07:27
            Bez przesady, większość potraw - zwłaszcza te z grzybów, kapusty robi się wcześniej i zamraża. Ryby w galarecie i sałatki- też dzień wcześniej. Ciasta też muszą odleżeć (makowiec, sernik, pierniki).

Pewnie chodziło o to, żę Capa negra przygotowuje je tylko na wigilię.
    • mika_p Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 00:39
      Po moim trupie smile
      Ja mam nawet sceptyczny stosunek do klusek z makiem, które moja mama zaczęła przygotowywać z uwagi na moje dziecięta, zeby biedactwa coś zjadły, bo potraw wigilijnych nie lubią (jak byłam w ich wieku, tez nie lubiłam, ale jako córka nie miałam przywilejów dogadzania, trzeba być wnukiem) - a kluski z makiem jadane są u teściów i u nich są tradycyjną potrawą wigilijną, u nich akceptuję, a u własnej matki nie wink
      • next_exit Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 16:44
        akurat kluski z makiem nazywaja sie makiełki i sa naprawde tradycyjną potrawa wigilijną np w Wielkopolsce. U mnie tez są co roku.
    • drinkit Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 01:18
      Jeżeli chodzi o święta to jestem konserwą - ma być tradycyjnie i koniec. W końcu święta są raz w roku, a potraw wigilijnych jednak trochę jest i można coś dla siebie wybrać. Poza tym nie znam specjalnie nikogo, kto akurat nic ze świątecznego stołu nie lubi, trzeba się mocno postarać.
      • melmire Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 01:49
        Moj maz nie wezmie do ust ryby ani grzybow.
        Jako ze jest obcokrajowcem nie czuje tez pociagu do kapusty kiszonej ani do barszczu.
        W ten sposob rozwala obie tradycje wigilijne, i nasza, i francuska, bo to albo ryby, grzyby albo owoce morza. Wlasnie kombinuje jak kon pod gore jak ulozyc menu na sylwestra, bo kupne to tylko owoce morza wlasnie, albo cale menu oparte na drobiu, na przekaske drob, na wstep drob i drob jako danie glowne smile
    • nanuk24 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 01:34
      Beda czebuki.
      • nanuk24 :-P 21.12.14, 01:35
        nawet nazwy poprawnej nie znam: czebureki
        • anna7777 Re: :-P 21.12.14, 05:05
          o znam czebureki, czasami kupujemy w ruskim sklepie smile
          • mirmunn Re: :-P 21.12.14, 07:28
            a co to czebureki?
            • triismegistos Re: :-P 21.12.14, 09:35
              Takie wielkie smażone pierogi. W wersji wigilijnej nie jadłam, z mięsem są super.
              • aqua48 Re: :-P 21.12.14, 16:37
                triismegistos napisała:

> Takie wielkie smażone pierogi.

Czebureki są pyszne, ale jadłam tylko mięsne. Wigilijne to jak, z kapustą? Z rybą?
            • nanuk24 Re: :-P 21.12.14, 16:41
              duze perogi z farszem z miesa mieloego surowego, smazone na oleju.
    • morekac Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 07:53
      W tym roku mam zamówienie na naleśniki. Z jabłkami chyba.
      Młodsza panna nie jada kapusty, grzybów i ryb. Oraz makowca. A kiedyś nie jadała też sernika.
      Wigilia dla niej zawsze była czasem ciężkiej próby.
    • kai_30 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 09:31
      U nas bardzo tradycyjnie, raczej po wileńsku, ze względu na korzenie wink Robię jeden wyjątek - oprócz pierogów z kapustą i grzybami przygotowuję też ruskie, bo dzieci uwielbiają, a najmłodszy kapusty nie tknie. Nigdy natomiast nie robiłam karpia, który był obowiązkową pozycją w wigilijnym menu w moim domu rodzinnym, bo nikt z nas nie lubi.
    • triismegistos Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 09:33
      U mnie raczej tradycyjnie, aczkolwiek mam zamiar wprowadzić w tym roku nową rzecz- pierogi z burakami z dodatkiem maku. Niby wszystko w tradycji- mak, buraki, pierogowa forma, ale jednak to będzie coś nowego.
    • mondovi Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 12:29
      Gdyby nie dziecko, wszystko byłoby zgodnie z literą. smile Ale dziecko nie lubi ryb i barszczu. Także będą pierogi ruskie i z mięsem. Syn próbował przeforsować kopytka z gulaszem wink
      • pade Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 12:42
        U mnie od zawsze są ruskie pierogi na wigilię, i z kapustą i grzybami. Dla każdego coś dobregosmile
    • beata985 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 12:38
      kotlety schbowe odkąd znieśli mięsny post..big_grin
      próbowałam robić schab ze śliwką, żeby nie było tak jak na codzień ale nie miał wzięcia, szkoda mi było mojej roboty i mięsa wiec zrezygnowałam na rzecz oklepanych schaboszczaków..big_grin
      • aneta-skarpeta Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 14:59
        ja powiem szczerze, ze wigilia nie postna to nie wigilia- moze byc losos, moze byc tunczyk jako element dodatkowy, zreszta czesto są jakies pojedyncze ciekawostki na stole, ale tradycja wigilijna u mnie w domu jest bardzo silna

na tyle, ze w zasadzie nic nie jemy przed wieczerzą- tylko absolutne minimum, aby przezyc do popoludnia
        • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 15:05
          aneta-skarpeta napisała:

> ja powiem szczerze, ze wigilia nie postna to nie wigilia- moze byc losos, moze
          > byc tunczyk jako element dodatkowy, zreszta czesto są jakies pojedyncze ciekawo
          > stki na stole, ale tradycja wigilijna u mnie w domu jest bardzo silna

Ale to u ciebie w domu. Wyobraz sobie ze np u mnie jest inaczej.big_grin i wigilia BN w moim domu to dla mnie wigilia

> na tyle, ze w zasadzie nic nie jemy przed wieczerzą- tylko absolutne minimum, a
          > by przezyc do popoludnia

no i co z tego? Watek jest o czym innym, patrz tytul
          • aneta-skarpeta Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 15:21
            "> Ale to u ciebie w domu. Wyobraz sobie ze np u mnie jest inaczej.big_grin"

no przecież pytanie jest jasne w starterze

Będą takie na Waszych wigilijnych stołach czy raczej wolicie potrawy tradycyjne?

to piszę jak jest u mnie,a Ty jak jest u Ciebie

"> no i co z tego? Watek jest o czym innym, patrz tytul"

przeczytaj cos poza tytułem- także post startowy to może Ci się coś rozjaśni- mam drugi raz zacytowac pierwsze zdanie ze startera?
            • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 15:33
              aneta-skarpeta napisała:

> Będą takie na Waszych wigilijnych stołach czy raczej wolicie potrawy tradycy
              > jne?

>
              > to piszę jak jest u mnie,a Ty jak jest u Ciebie

Ale wyzej kwestionujesz moja tradycje. Napisz o swoich i wystarczy.
              • aneta-skarpeta Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 15:48
                wybacz Najma, z całym szacunkiem do Ciebie, ale naprawdę nie będziesz mi pisała co mam pisać

sama pisałaś, że
                " My nie lubimy w zasadzie zadnych potraw wigilijnych ktore typowo tradycyjnie pojawiaja sie na stolach w Polsce"

wiec sama zauważyłaś że wasz tradycja nie jest tradycyjnie wigilijnasuspicious
                • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 15:57
                  aneta-skarpeta napisała:

> wybacz Najma, z całym szacunkiem do Ciebie, ale naprawdę nie będziesz mi pisała
                  > co mam pisać
                  >
                  Ja ci pisze co masz pisac a czego masz nie pisac czyli nie kwestionuj moich tradycji.

> sama pisałaś, że
                  > " My nie lubimy w zasadzie zadnych potraw wigilijnych ktore typowo tradycyjnie
                  > pojawiaja sie na stolach w Polsce"
                  >
                  > wiec sama zauważyłaś że wasz tradycja nie jest tradycyjnie wigilijnasuspicious

bo nie jest taka tradycja u mnie w domu ale nie kwestionuje ze moze byc u ciebie tak jak nie kwestionuje ze u kogos innego moze byc jeszcze cos innego. Ty natomiast nie dopuszczasz mozliwosci ze typowe mniej lub bardziej ale jednak okreslone potrawy moga nie byc u kogos tradycyjnymi a moze byc kaczka.
                  • aneta-skarpeta Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 16:07
                    ja się odnoszę tylko do tego co napisałaś

i wg tego co pisałaś, to macie swoją tradycję wigilijną, ale nie jest to tradycyjna wigilia, bo wam potrawy tradycyjnie wigilijne nie smakują

tak to zrozumiałam
                    • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 16:15
                      aneta-skarpeta napisała:

> ja się odnoszę tylko do tego co napisałaś
                      >
                      > i wg tego co pisałaś, to macie swoją tradycję wigilijną, ale nie jest to tradyc
                      > yjna wigilia, bo wam potrawy tradycyjnie wigilijne nie smakują

Nam nie smakuja typowe potrawy podawane w wigilie BN w Polsce dlatego jemy co innego i jest to nasz tradycyjny posilek wigilijny. Tradyjny dla nas bo to je sie w naszej rodzinie. Ja sobie zdaje sprawe ze wiekszosc Polakow nie bedzie jadlo kaczki w tym dniu ale to nie oznacza ze taki posilek nie jest albo nie moze byc tradycyjnym. To ludzie tworza tradycje.
                      • mid.week Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 16:38
                        Najsilniej zakorzenioną polską tradycją jest odsądzanie od tradycyjności wszystkiego co inne wink
                        • ceide_fields Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 08:03
                          W innych krajach są inne tradycje i tam pasują. Polsce o klimacie i smaku Wigili przesadzają polskie tradycyjne potrawy.

A pisząc o nowych świeckich tradycjach, nasza królowa emigracji przywołuje pamiętną sceną z filmu Barei, czyli tradycyjną "polską Wigilię" towarzyszy partyjnych, z pół literkiem goloneczką i jajeczkiem big_grin

Dlatego nie neguję, że w je rodzinie jadło się to co jadło wink
                          • mid.week Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 08:14
                            To człowiek tworzy tradycję a nie odwrotnie. I zawsze może ją zmienić.
                            • ceide_fields Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 08:20
                              Ja tam wolę jajeczko na Wilekanoc i tego się trzymam wink
        • krecik Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 08:30
          > ja powiem szczerze, ze wigilia nie postna to nie wigilia

Mysle, ze spora czesc forumowiczek i forumowiczow wlasnie sie dowiedziala, ze nie obchodzi wigilii, tylko zasiada do nieco bardziej wyszukanego obiadu, ktory przypadkiem wypada w dzien, w ktorym prawomyslni konsumuja jedynie sluszny model potraw wigilijnych.

Bacznosci i prosze odlozyc oplatki, bo nie zaslugujecie.

Ag
          • triismegistos Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 15:39
            A i owszem- jeśli ktos konsumuje w Wigilie schaboszczaka to nie ma to nic wspólnego z tradycją.
            • snakelilith Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 16:26
              triismegistos napisała:

> A i owszem- jeśli ktos konsumuje w Wigilie schaboszczaka to nie ma to nic wspól
              > nego z tradycją.
              >

I właśnie dowiedzieliśmy się, że całym sensem Wigilii Bożego Narodzenia jest wpylanie jedynych słusznych "tradycyjnych" potraw i bez tego Wigilia się nie liczy. Bez nich nie można zaliczyć poprawnie terminu i odhaczyć w kalendarzu jako odrobione na celująco. Porypało was kompletnie, postkatolickie hipokrytki. Wasi przodkowie, którzy nie mieli nic innego, oprócz postnych kluch z kapustą, zupy z buraków, taniego solonego śledzia albo masowego karpia, rzygali by takim zrozumieniem tradycji.
              • najma78 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 16:45
                snakelilith napisała:

> I właśnie dowiedzieliśmy się, że całym sensem Wigilii Bożego Narodzenia jest wp
                > ylanie jedynych słusznych "tradycyjnych" potraw i bez tego Wigilia się nie licz
                > y. Bez nich nie można zaliczyć poprawnie terminu i odhaczyć w kalendarzu jako
                > odrobione na celująco. Porypało was kompletnie, postkatolickie hipokrytki. Was
                > i przodkowie, którzy nie mieli nic innego, oprócz postnych kluch z kapustą, zup
                > y z buraków, taniego solonego śledzia albo masowego karpia, rzygali by takim zr
                > ozumieniem tradycji.

smile samo sedno

Ale, ale oni tymi potrawami czcili boginie zaswiatow, a ematki juz tych bogin nie czcza (chyba?) ale wciaz te same dania produkuja.
              • triismegistos Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 19:07
                Od postkatolickich hipokrytek jeszcze i się nie oberwało big_grin
    • ivaz Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 13:00
      A ja robię pasztet z selera z suszonymi grzybami, i już wiem że będzie pyszny
      • ginger.ale Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 13:47
        jadłam ostatnio tak pasztet, faktycznie smaczny smile

na Wigili na którą się wybieram będą placki ziemniaczane big_grin
      • beata985 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 14:44
        poprosimy o przepis na pasztet z selera z grzybami pyszny..smile
        • ivaz Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 15:22

Proszę bardzo
          1 kg selera
          2 duże cebule
          kostka masła
          3-4 ząbki czosnku
          1 szklanka wody
          1 szklanka bułki tartej
          5 jaj
          7-8 suszonych podgrzybkoów
          sól
          pieprz
          gałka muszkatałowa

Sposób wykonania:

Podgrzybki należy zalać szklanką wody, przynajmniej na godzinę. Powinny w tym czasie zmięknąć. Później posiekać je w drobną kostkę. Seler oraz cebule zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do selera i cebuli dodać: wodę, w której moczyły się grzyby, masło, przeciśnięty czosnek i posiekane podgrzybki. Dusić pod przykryciem przez około godzinę. Ostudzić i do zimnej masy dodać bułkę tartą oraz jajka. Doprawić do smaku. Przełożyć do formy keksowej. Piec w 180 stopniach przez mniej więcej godzinę
    • triss_merigold6 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 14:51
      Ponieważ moje dzieci nie tkną: śledzi, sałatki jarzynowej, zupy grzybowej (moooże starszak zje trochę), klusek z makiem, pieczonego łososia etc. więc żeby uniknąć marudzenia i wk...nia mnie przez pół wieczoru, dostaną jakąś normalną zupę i nie wiem...parówki? kanapkę z szynką?
      Aha, na ciasta też się nie rzucają więc nie mogę liczyć na to, że zapchają się słodkim.
    • ewcia1980 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 15:22
      U mnie od jakiegoś czasu na wigilię jemy pierogi ruskie oraz krokiety z serem i pieczarkami.
      Moje dzieci lubią, ja też - więc czemu nie.

Za to od dawna nie ma kapusty z grzybami czy grochem i makowca - bo nie lubię.
      A klusek z makiem czy kutii nie robiło się nigdy .
    • mamaemmy Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 21.12.14, 16:13
      U nas od kilku pokoleń są pierogi ruskie smile Uwielbiam ..
      Byłam,jako dziecko,zawsze zdziwiona,że nigdzie tak nie jedzą,albo,że np kompot z suszu liczą jako potrawę. U nas potraw było 12 zawsze.
      My tego roku mamy mniej jednak wink Nie dostaje mojej babci/mamie do pięt smile
      • ceide_fields Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 08:05
        Ruskie, z grzybami i kapustą, z kaszą...u nas w rodzinie zawsze były pierogi smile
    • monikaj21 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 08:30
      U nas tradycyjnie jest jedna nietradycyjna potrwa - jajka w majonezie. Tradycja wzięła się z czasów naszego dzieciństwa, kiedy to moja siostra nie jadła nic wigilijnego i mama serwowała jej ulubione wówczas 'danie'.
    • monika3411 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 08:40
      Jedyną ekstrawagancją będą tortelini ze szpinakiem i fetą zamiast uszek z kapustą i grzybami. No i oczywiście nie będzie 12 potraw, a chyba 3.
    • slonko1335 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 08:48
      Na wigilię idziemy do teściów i wiem, że nie będzie tam tylko potraw tradycyjnych z uwagi na dzieci które prawie nic z wigilijnego stołu nie tkną. Teściowa upiecze dla moich łososia/dorsza(w zależności co jej sie trafi), dla dzieci szwagrostwa paluszki rybne, mają być jeszcze podane pierogi z serem. Moja córka ze stołu wigilijnego wypije barszcz(jak to ona mówi-uwielbiam barszcz z uszkami ale bez uszekwink) i generalnie to by było na tyle..mój syn nie tknie nic bo albo nie może albo nie jada.
    • julita165 Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 12:04
      Zwykle przygotowuję coś nietradycyjnego ale jednak nawiązującego do tradycji czyli np. jakąś rybę ale inaczej niż zwykle. W tym roku nic takiego nie będzie bo nie mam czasu, wyprztykałam sie z urlopu i do jutra siedzę w pracy.
      • mirmunn Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 12:45
        W zeszłym roku były u nas pierogi z pstrągiem (wędzonym). w tym roku - nie zdążyłam kupićsad pycha!
    • lilly_about Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 13:36
      Będą potrawy wigilijne, każdy wybierze coś dla siebie. Nie widze potrzeby serwowania schabowego, którego jemy na co dzień.
    • eve-lynn Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 13:57
      Nie wiem czy się liczą potrawy tradycyjne ale nie polskie? U nas na pewno będzie (może nie na kolację ale na obiad, no chyba, że nam wyjdzie obiado-kolacja) baranina i ryż na mleku z masłem, cukrem i cynamonem a nim jeden migdał (no dobra - dwójka dizeciaków więc 2 migdały) i kto znajdzie migdał to dostaje świnkę z marcepanu.
      A poza tym to nie-tradycyjnie, będzie mało jedzenia: wyżej wspomniana baranina i ryż a z polskich to pierogi, sałatka warzywna i makowiec no i dla dzieciaków pewnie po parówce smile oraz czekolada bez ograniczeń.
    • guderianka Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 14:20
      Musi być ser zółty. Bezwzględnie wink
    • morgen_stern Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 16:18
      Koniec świata, ja ateistka, a będę się ściśle trzymała kanonu wink u mnie skromna kolacja, tylko barszcz z uszkami, pierogi z grzybami i karp dla mamy. Jedyny wyłom to barszcz gotowany na prawdziwym rosole, więc nie postny.
      • mirmunn Re: Niewigilijne potrawy w wigilię? 22.12.14, 16:23
        Dlatego lubię wigilię smile
        Jest barszcz, pierogi, makowiec, piernik- ponad podziałamismile (no, karp hmmm... zastąpionysmile)
    • majenkir Re: 22.12.14, 19:40
      Dorosle baby, a kloca sie jak dzieci wink.
      Co za roznica co u kogo bedzie na wigilijnym stole?
      Moze byc karp albo kaczka.
      Czy naprawde to jest dla Was najwazniejsze?

• ella_nl Re: 22.12.14, 19:52
        majenkir napisała:

> Dorosle baby, a kloca sie jak dzieci wink.
        > Co za roznica co u kogo bedzie na wigilijnym stole?
        > Moze byc karp albo kaczka.
        > Czy naprawde to jest dla Was najwazniejsze?
        >
        >
        AMEN!
        • najma78 Re: 22.12.14, 19:59
          ella_nl napisała:

> majenkir napisała:
          >
          > > Dorosle baby, a kloca sie jak dzieci wink.
          > > Co za roznica co u kogo bedzie na wigilijnym stole?
          > > Moze byc karp albo kaczka.
          > > Czy naprawde to jest dla Was najwazniejsze?
          > >
          > >
          > AMEN!

smile
      • guderianka Re: 22.12.14, 20:01
        dla mnie tak
        najważniejsze jest to co będzie na stole, kto będzie przy stole i co będzie pod choinką wink
        • najma78 Re: 22.12.14, 20:03
          guderianka napisała:

> dla mnie tak
          > najważniejsze jest to co będzie na stole, kto będzie przy stole i co będzie pod
          > choinką wink

Twoja tradycja, ty decydujesz co jest najwazniejsze smile

u ciebie w domu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka