Dodaj do ulubionych

Czy pieniądze przewróciły wam w głowach?

21.12.14, 15:44
Ematka ogólnie kreuje sie na raczej dobrze sytuowaną kobietę. Możemy tutaj podziwiać wątki o sprzataczce, o kosmetykach, ciuchach z najwyższej półki, o nie byle jakimi jedzeniu bo przecież kotlet z spożywczego za grosze to syf nie jedzenie itp.
Stąd powzyższy wniosek. ( stwierdzenie, bo chyba nikt nie zaprzeczy, ze taka jest prawda o ematkach)
Domniemam jednak, że ematka nie zawsze była przy pieniądzach. Zapewne były też czasy ich braku, liczenia się z każdym groszem itp. ( takie hipotetetyczne założenie, do potwierdzenia)
1) I czy na przestrzeni lat, uważacie, że poprawa waszych finansów pozwalająca na życie ponad przeciętną sprawiła że np przewróciło sie wam w głowach? Inaczej postrzegacie świat, troche z góry? Trochę zbyt surowo, nonszalancko bo wy macie i ciężko wam sobie coś wyobrazić że inni robią inaczej, gorzej bo nie mają. Czy zauważyłyście różnice w postrzeganiu świata bez kasy i z kasą. Czy kasa wyzwoliła u was chamstwo, brak szacunku do malusich itp
2) Czy zauważacie to u swoich znajomych? U innych ludzi..
( Pytania)
3. Czy uważacie, że pieniądze przewróciły w głowach ematkom?
( pytanie, nie stwierdzenie, żeby była jasność dla tych bardziej hmm nadgorliwych w interpretacji)
Obserwuj wątek
    • fikus_na Re: Czy pieniądze przewróciły wam w głowach? 21.12.14, 15:51
      Nie mam fortuny smile ale...

Potrzebowałam trochę czasu, aby zrozumieć, że należę do uprzywilejowanej mniejszości.

Ostatnio sprowadziła mnie na ziemię pani ekspedientka w mięsnym, która moje poszukiwania wędliny zrobionej z jak największej ilości mięsa na 100g (no choć te 128) i lekkie niezadowolenie, że najlepsza jej "szynka" ma dla mnie tylko 70%, stwierdziła, że w głowach się przewraca. "Kiedyś nie było, to się jadło wszystko, teraz... Się ma kasę, to się wybrzydza". Tekst wydawać by się mógł chamski, ale nie był, bo pani w starszym wieku i z takim przymrużeniem oka go mówiła.

Na to, ile kto ma oczywiście nie patrzę, po co mi takie informacje? Dziękuję Bogu, że nam starcza na wszystko, co potrzebne i jeszcze na trochę więcej wink
    • swiecaca Re: Czy pieniądze przewróciły wam w głowach? 21.12.14, 15:59
      no, jest tu taka forumka która przyznaje że z biedy wyszła a teraz jest przy kasie i demonstruje przy każdej okazji pogardę dla uboższych.
    • bambzgrozja Re: Czy pieniądze przewróciły wam w głowach? 21.12.14, 16:02
      Bez względu na zawartość portfela dobrze jednak do życia podchodzić z pokorą......bo nawet gdy kasy jest sporo, to w każdej chwili może przyjść choroba i wszystko zabrać.
    • baltycki Re: Czy pieniądze przewróciły wam w głowach? 21.12.14, 16:03
      A malo to forumek bez pieniedzy, ktore maja przewrocone w glowach?
    • cosmetic.wipes Re: Czy pieniądze przewróciły wam w głowach? 21.12.14, 16:05
      Trzeba szanować ludzi gdy pniesz się w górę, bo możesz ich spotkać spadając na dno tongue_out
      • marychna31 mądre:) nt 21.12.14, 18:57

• b.bujak Re: Czy pieniądze przewróciły wam w głowach? 21.12.14, 18:18
      zawsze są wyjątki od reguły, ale ogólna zalezność jest taka, że przewrócenie w głowie jest zalezne od tego, jak szybko i jakim wysiłkiem przybyło;
      normalny człowiek, który przeszedł etapy dorabiania się - nauka, potem praca z każdym szczeblem awansu i narastającymi finansami - będzie miał respekt i szacunek zarówno do swojego obecnego stanu posiadania, jak i do ludzi, którzy są na etapach, na których on był niedawno;
      jak komuś przyjdzie za łatwo to może poskutkować oderwaniem od rzeczywistości
    • adellante12 Re: Czy pieniądze przewróciły wam w głowach? 21.12.14, 18:32
      3. Czy uważacie, że pieniądze przewróciły w głowach ematkom?

Najbardziej od tych virtualnych...
    • triismegistos offtopnę krzynkę 21.12.14, 18:39
      Nie jestem pewna co to takiego ten "kotlet ze spożywczego za grosze", ale jeśli to to, co myślę, to istotnie, jest to syf przełokrutny. A wcale jakoś specjalnie dobrze sytuowana nie jestem.
    • krejzimama Re: Czy pieniądze przewróciły wam w głowach? 21.12.14, 18:43
      Ja od urodzenia mam zjebany kubeł.
    • agnieszka77_11 Re: Czy pieniądze przewróciły wam w głowach? 21.12.14, 19:07
      Nie mam tyle kasy, żeby mogło przewrócić mi się w głowie. Jednego dnia możemy być bogaci, a drugiego już na dnie. Życie jest przewrotne. Nie mam tyle kasy, żeby nie bać się tego co może przynieść los.
      Różne przypadki w rodzinie i wśród znajomych nauczyły mnie szacunku do pieniędzy. Nie umiem żyć chwilą.
    • lily-evans01 Re: Czy pieniądze przewróciły wam w głowach? 21.12.14, 19:26
      He he, a która Ci się do tego przyzna? wink
    • zazou1980 Re: Czy pieniądze przewróciły wam w głowach? 21.12.14, 19:44
      Mam do dyspozycji duzo wiecej pieniedzy, niz mieli moi rodzice na nasze utrzymanie, ale wydaje bardzo rozsadnie (przynajmniej w mojej opinii). Konkubin czasami przywoluje mnie do porzadku i sugeruje, zebym troche kasy beztrosko przepuscila, niestety ja nie bardzo potrafie.
      Mam traume w tym temacie z dziecinstwa, moja matka potrafila zarobic naprawde duza kase, przewalic w miesiac zupelnie bezsensownie, a potem pozyczac na chleb od sasiadow. Tak wiec pieniadze nie przewrocily mi w glowie, bardzo duzo oszczedzam...
    • edelstein Re: Czy pieniądze przewróciły wam w głowach? 21.12.14, 19:53
      Nie,jaka bylam taka jestem.
      • misiekzdzisiek2 Re: Czy pieniądze przewróciły wam w głowach? 21.12.14, 20:05
        Mam do dyspozycji duzo więcej pieniędzy niz wydaję na na zycie. Ale nie zmienia to postaci rzeczy, że przy zakupach liczę i raczej porównuję, czy towar przeze mnie kupowany jest rzeczywiście wart tych pieniędzy. Rozważnie planuję wakacje i duże wydatki - nie lubię przepłacac ponad miarę. To mi zostało z dawnych lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka