Dodaj do ulubionych

Dyskryminacja czy

21.12.14, 21:10
buractwo? A może zbytnie gapiostwo? Rozmawiałam z koleżanką pracującą w firmie X. Mężczyzn i kobiet tam po połowie, raczej ludzie w wieku reprodukcyjnym. Sporo ciąż, dzieci, urlopów itp. I zaskoczę was: nie chodzi o L4, ani o powrót z urlopów. Ale o to, że jak jakaś kobieta idzie na urlop, to tak jakby przestawała istnieć. Owszem, pensja wpływa, bonusy z zfśs też, ale wszystko PONAD to nie. Nie są zapraszane na imprezy firmowe (a chętnie by poszły), na imprezy typu dzień dziecka (!), na majówki itp. Firma kontakt ma: mailowy i telefoniczny. Czarę goryczy przelało spotkanie wigilijne, na które matki na urlopach nie zostały zaproszone, przyjęcie dość wykwintne połączone z rozdawaniem paczek na święta z czekoladami, winami i szynkami. Wszystko to ze środków operacyjnych, a nie zfśs, więc nie musiało być co do łepka rozliczone. Na moją sugestię, że można by zadzwonić i spytać, a co ze mną, koleżanka stwierdziła, że nie będzie się pchać tam gdzie jej nie chcą ani wykłócać o szynkę.
Obserwuj wątek
    • anorektycznazdzira Re: Dyskryminacja czy 21.12.14, 23:17
      Jakoś nie czuję tego problemu. Wcale nie mam przekonania, że babki na rocznych czy tam trzyletnich urlopach mają być zapraszane na firmowe imprezy. To trochę jak ze zwykłym urlopem: jak go biorę, to nie pojawiam się nagle na firmowym obiedzie, bo dają tam żarcie i muszę zjeść swoją porcję.
      Nie patrzę na to w kategoriach, że "absolutnie nie mogą" być zaproszone, bo wszystko mogą, ale nie razi mnie, ze nie są.
      • stacie_o Re: Dyskryminacja czy 21.12.14, 23:40
        Mam zdanie podobne do twojego, jeśli chodzi o imprezy typu andrzejki czy wypad na gokarty. Ale już przy dniu dziecka, majówce integracyjnej z rodzinami połączonej z jazdą na kucyku dla najmłodszych, czy pominięciu z paczką świąteczną to jednak uważam że matkom na macierzyńskim się powinno należeć jak reszcie.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Dyskryminacja czy 21.12.14, 23:50
          Już widzę półroczniaka na koniu.... ;D
          Skoro dana pracownica na urlopie macierzyńskim/wychowawczym nie uczestniczy w codziennym życiu firmy to po co ją zapraszać...bez sensu,...
          • stacie_o Re: Dyskryminacja czy 21.12.14, 23:54
            ;D ale już starsze rodzeństwo czemu nie?
    • cherry.coke Re: Dyskryminacja czy 21.12.14, 23:52
      U nas wszyscy sa na biezaco i zaproszenia ida do wszystkich, ale ludzie z urlopow sie z reguly nie pojawiaja - maja co innego na glowie. Jakies pojedyncze wyjatki sie zdarzaly. Przy czym spozywka raczej pewnie dla nikogo nie jest czynnikiem decydujacym.
    • 18lipcowa3 Re: Dyskryminacja czy 22.12.14, 08:25
      No nie wiem nie wiem...
      Jak bylam na L4 przed porodem, a potem na macierzyńskim to nie pchałam się na spotkania firmowe, imprezy, święta itp. I jakoś mi tego nie brakowało.
      Dostawałam wyplatę + premie regulaminowe i wsio.
    • tuya Re: Dyskryminacja czy 22.12.14, 10:25
      Ja byłam zapraszana w takiej sytuacji, moje koleżanki też. Z przyjemnością poszłam, spędzić kilka godzin z dala od pieluch.
      Jak dla mnie to norma że się zaprasza kobiety na macierzyńskim, ale pewnie jakby nie zaprosili to bym się sama nie upomniala.
      • stacie_o Re: Dyskryminacja czy 22.12.14, 10:35
        jeszcze raz: nie chodzi o zaproszenie matek na l4 na popijawy, ale tych, które już urodziły na imprezy RODZINNE typu dzień dziecka czy mikołaj, albo nie wręczanie paczek o wartości ca 100-500 zł, bo tak. Jeśli Nowakowa i Kowalska wychowują dziecko w wieku 2 lat, to dziecko Nowakowej może uczestniczyć w imprezach z okazji dnia dziecka, mikołaja, bo Nowakowa pracuje, natomiast dziecko Kowalskiej na wychowawczym nie, bo nikt Kowalskiej nie informuje. Nie widzicie tu czegoś nie halo? Podobnie Nowakowa może jechać na koszt firmy do spa na jeden dzień z okazji 8 marca, Kowalska nawet o czymś takim nie wie.
        Uważam, że skoro pani Nowak została poproszona o zostawienie maila prywatnego i nr telefonu w razie jakiejś awarii, to korona z głowy by nikomu nie spadła, jakby wysłał maila z informacją o imprezach...a to czy pani Nowak pójdzie zależałoby tylko wyłącznie od niej.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Dyskryminacja czy 22.12.14, 11:58
          Może szef uznał, że jak Nowakowa wróci to się z nią pożegna...po co więc ma ją zapraszać?
          • stacie_o Re: Dyskryminacja czy 22.12.14, 13:04
            Czyli dyskryminacja...
    • aankaa Re: Dyskryminacja czy 22.12.14, 12:13
      ciekawa jestem czy wszystkie zawiedzione brakiem zaproszeń ematki byłyby równie chętne do np. zbiórek funduszy prowadzonych w firmie...
      • nika.lucja Re: Dyskryminacja czy 22.12.14, 12:39
        wg mnie ani buractwo ani dyskryminacja, bo albo jest się w pracy i się korzysta z tego co dostępne dla obecnych, albo się jest na urlopie i korzysta się z urlopu!

a jak jest składka na imieniny szefa, to te na urlopie też się składają?
        • riki_i Re: Dyskryminacja czy 22.12.14, 12:45
          Kogo nie ma ten sam sie kasuje - te zlota mysl wyglosil juz kilkanascie lat temu zasluzony posel AWS-u Andrzej Szkaradek big_grin
        • stacie_o Re: Dyskryminacja czy 22.12.14, 13:03
          Dopytam, ale z drugiej strony koleżanka w sytuacji gdy była na urlopie macierzyńskim wcale nie musiała jechać pomagać zespołowi, bo sobie z kontrolą krzyżową nie radził.
          • nika.lucja Re: Dyskryminacja czy 22.12.14, 14:00
            stacie_o napisała:

> Dopytam, ale z drugiej strony koleżanka w sytuacji gdy była na urlopie macierzy
            > ńskim wcale nie musiała jechać pomagać zespołowi, bo sobie z kontrolą krzyżową
            > nie radził.
            >

oczywiście że nie musiała, to był jej wybór
    • lauren6 Re: Dyskryminacja czy 22.12.14, 12:56
      Jest to pewne wykluczenie matek - pracownic. Jak byłam na macierzyńskim do głowy mi nie przyszło latać na imprezy firmowe, ale dziwnie bym się poczuła gdyby firma urządzała imprezę rodzinną i ja i moje dziecko bylibyśmy tam persona non grata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka