Dodaj do ulubionych

Jak oduczyć psa

24.12.14, 18:15
lania w domu? No jak?
Pies ma pół roku, wychodzę z nią co 3 godziny regularnie, staram się ją łapać też na czuja, za każdym wyjściem ładnie się załatwia na dworze, a potem i tak potrafi się zlać na podłogę. Praktycznie nie ma dnia bez sika. Ani nagrody ani bicie nie pomagają. Co ciekawe potrafi wytrzymać nawet całą noc zamknięta w łazience, ale nie mogę psa trzymać ciągle w zamknięciu w małej łazience bez okna. Doradźcie coś, bo płakać mi się chce. Nie wyobrażam sobie co będzie, jak dziecko się urodzi i zacznie raczkowaćuncertain
Obserwuj wątek
    • antyk-acap Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 18:23
      Zwiń dywany. Rozłóż folię. Absolutnie nie gazety. Chodzi o to by mocz nie wsiąkał. Wtedy będzie moczył sobie łapy lejąc. Czego psy nie lubią.
      • kota_marcowa Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 18:33
        Przepraszam, ale nie do końca o to mi chodziło, nie mam ochoty we własnym mieszkaniu brnąć w moczu po folii malarskiej big_grin

Ale przynajmniej humor mi poprawiłeśsmile
    • cherry.coke Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 18:54
      Jak ma pol roku to jest szczeniak, a nie pies. Szczeniaki leja, a potem stopniowo przestaja. Skoro uwazasz bicie szczeniaka za metode wychowawcza, to wiecej pisac nie ma co...
      • kota_marcowa Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 19:39
        Przecież jej nie tłukę mocno, ale jak przyłapię ją na sikaniu, to dostaje klapsa.
        • stillgrey Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 19:44
          klaps jest niepotrzebny, wystarczy okazac niezadowolenie wink psy doskonale czytaja nasza mowe ciala i ton glosu.
        • kota_marcowa Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 19:46
          Przyznaję, że te klapsy są z bezsilności, jak naprawdę często z nią wychodzimy, a ona godzinę po powrocie potrafi na żywca kucnąć i nalać. Po tym jak nasika też wychodzimy, nic nie działa. Potrafi zapanować nad fizjologią, bo w łazience potrafi wytrzymać nawet kilka godzin. Jak bym wiedziała, jak nad tym zapanować, to bym nie pytała na forum.
          • stillgrey Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 19:55
            godzina po powrocie to nic, moj potrafil zrobic kupe od razu po przyjsciu ze spaceru tongue_out a wychodzilam z nim co godzine, czasem nawet co pol, bo wolalam to niz sprzatanie po nim wink
            pomogl dopiero ochraniacz, bo dal mu czytelny sygnal, ze w domu sie nie leje, a glupi nie byl zeby obsikiwac samego siebie wink
            • kota_marcowa Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 20:00
              Jestem tak zdesperowana, że chyba zaraz po świętach mój pies będzie ganiać w majtach smile
    • stillgrey Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 19:22
      Ja pare lat temu adoptowalam mlodego psa, mysle, ze tez mogl miec okolo pol roku i niestety byl w ogole nie nauczony zalatwiania sie na zewnatrz. Poza tym nie tylko sie zalatwial w domu, ale znaczyl tez teren, nawet tuz po powrocie ze spaceru. U nas pomogla po pierwsze kastracja, a po drugie po wielu miesiacach bezskutecznej nauki, kuwety w domu, psikania roznymi specyfikami, ktore mialy niby zniechecac do zalatwiania sie w domu, wpadlam na nietypowy pomysl. Zalozylam mu "majtki" wink Ja mam psa, wiec byl to bardziej taki ochraniacz niz pelne majtki jak dla suczki. Nosil go jakis tydzien, a pozniej nawet bez niego nie probowal znaczyc w domu. Naprawde goraco polecam, gdybym wpadla na to wczesniej moze debowy parkiet wciaz by zyl wink
      • konsta-is-me Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 19:34
        Nie usilowal tego zdjac??
        Jakim cudem?
        Co do psa-wychodzisz na dwor PO kazdym sikaniu?
        Natychmiast?
        • stillgrey Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 19:39
          konsta, nie usilowal, w ogole mu to nie przeszkadzalo, nie krepowalo ruchow, nie uciskalo, ale to pewnie wszystko zalezy od konkretnego psa.
      • stillgrey Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 19:36
        www.tukan24.pl/cache/pampas_resize_140_140_82337.jpg moj pies mial taki ochraniacz
        a majtki mozesz kupic takie jak dla suczek podczas cieczki, tylko takie mocno zabudowane np.:
        images36.fotosik.pl/170/6f1bac8ad4290158med.jpg
        wyglada kretynsko, ale lepsze to niz latanie z mopem non stop wink

Twoja suczka ma juz kontrole nad swoimi potrzebami fizjologicznymi skoro zamknieta w lazience nie zalatwia sie przez dluzszy czas, musi tylko zrozumiec, ze ma zalatwiac sie jedynie na dworzu.
    • misiu-1 Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 19:36
      kota_marcowa napisała:

> Ani nagrody ani bicie nie pomagają.

Bo to trzeba nauczyć. Kumpel za każdym razem, jak mu pies w mieszkaniu nasikał, chwytał za pysk, nurzał w kałuży i wyrzucał przez okno. To się psisko w krótkim czasie tak wyuczyło, że jak naszczało, to od razu pysk w kałużę i hop za okno. big_grin

> Nie wyobrażam sobie co będzie, jak dziecko się urodzi i zacznie raczkowaćuncertain

Nie martw się. Z pragnienia nie umrze. smile
      • niutaki Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 20:44
        Jak bedziesz dziecko odpieluchowywac to tez bedziesz je tlukla za kazde zlane majty? Bo teraz Twoj pies to jest wlasnie jak dziecko w trakcie odpieluchowania.
        • szamanta Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 22:26
          Tez mi to na mysl przyszło ,ze w trakcie odpieluchowania dziecko będzie bić za siki zamykać w ciemnym schowku pod schodami za kare , ot niewinna bezsilność, co tam , to przecież normalka uncertain
          Jak ty popadasz w bezsilność i niekontrolowane nerwy przy szczeniaku to składam kondolencje twojemu dziecku ,które będzie w trakcie odpieluchowania i co przed tobą jest i co cie czeka. Czasami Miliard par majtek w ciągu jednego dnia to i tak mało , no ale nie przegada się tobie
        • edelstein Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 23:42
          Odpieluchowywanie po co?nie praktykowalam
          • niutaki Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 23:55
            a co do dzisiaj chodzi z pampersem przy tylku?
            • edelstein Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 12:34
              Wyobraz sobie,ze dzieci same wiedza kiedy rozstac sie z pielucha.Po prostu pewnego Dnia stwierdzil,ze nie chce pieluchy i tyle.Nie biegalam z zadna szmata,a on nie lal po podlogach.
              • niutaki Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 15:25
                brawo, ile mial lat?
                • edelstein Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 15:31
                  2lata i 4miesiace
                  • edelstein Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 15:33
                    No,ale mi nie bylo zal na pampersytongue_out
                    • niutaki Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 15:35
                      mi tez, jednak wolalam kupe z nocnika wyrzucac, niz babrac sie w g., no ale kto bogatemu zabronibig_grinsuspicious
                      • edelstein Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 16:08
                        Lepiej z pampersa niz z podlogi czy ubran.

"...Bezkompromisowa,nie ma nic do stracenia.Nikogo nie kocha i zdania nie zmienia.Sto procent szaleństwa-tak,to jest jej opcja.Wie,jak zapominać,dobrze zna sie na chłopcach.Gryzie tak,jak suka,jest łagodna tak,jak owca,jest bliska jak siostra i wciąż tak bardzo obca..."
                        • niutaki Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 17:44
                          edelstein napisała:

> Lepiej z pampersa niz z podlogi czy ubran.
                          tego nie wiem, z podlogi ani z ubran nie zdarzylo mi sie zbierac.
                          • edelstein Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 17:51
                            Jak ma sie to do tego?

Jak bedziesz dziecko odpieluchowywac to tez bedziesz je tlukla za kazde zlane majty? Bo teraz Twoj pies to jest wlasnie jak dziecko w trakcie odpieluchowania. 

Czyli odpieluchowywane dzieci leja czy nie leja?
    • zofijkamyjka Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 21:57
      po pierwsze nie klapsuj psa za sikanie. To i tak nic nie da, pies nie rozumie za co dostał a wywołac może strach i postawe poddańczą a suczki wtedy często sikają własnie.
      Ja uczyłam zawsze psy w jeden sposób: przesadnie wychwalałam pod niebiosa za każde załatwienie sie na zewnątrz a jak zdarzało się w domu to w żaden sposób nie zwracałam na to uwagi, znaczy szybko bez słowa sprzatałam i koniecznie przecierałam czyms pachnącym, żeby psina nie odnalazła nigdzie zapachu swojego moczu. Moja suczkę często chwalę za każde załatwienie sie nawet teraz jak jest juz duza i wpadki sie nie zdarzają i ona poprostu sie strasznie stara i jak sie załatwi to jest szczesliwa i czeka na pochwałę - to działa. Psy uwielbiaja zadowalać swego opiekuna.
    • elle.hivernale Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 22:03
      Bicie i zamykanie w łazience? Weź ty go lepiej oddaj w dobre ręce.
      • zofijkamyjka Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 22:06
        elle.hivernale napisała:

> Bicie i zamykanie w łazience? Weź ty go lepiej oddaj w dobre ręce.

no właśnie, pies może sobie wyobrażać, że w łazience nie sika bo to jego terytorium i dlatego sika poza łazienką jak jest z niej wypuszczony.
        • szamanta Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 22:37
          zofijkamyjka napisała:

> no właśnie, pies może sobie wyobrażać, że w łazience nie sika bo to jego teryto
          > rium i dlatego sika poza łazienką jak jest z niej wypuszczony.

To samo chciałam napisać. Niech jeszcze go pod wersalką trzyma ,w końcu tam ciemno i tam ciemno i tak. Typowe podejście tak skrajnie nieodpowiedzialnych ludzi
          Piesek cacy kiedy spi,wtedy ładnie wygląda na obrazku, kiedy trzeba uporać się problemem u szczeniaka ,to już nie cacy . Jak ona sobie da rade z własnymi nerwami,kiedy jej własne dziecko będzie na etapie szczeniaka ( brak pelnej kontroli nad fizjologiom, psocenie, domaganie się uwagi ) Niestety nie ma lekko a zamykanie w ciemnym pomieszczeniu i bicie to posuniecie dla najgłupszych wypustów , którzy nie powinni mieć pod opieka ani jedno ,ani drugie , bo to nie fanaberia, ale odpowiedzialność
          • elle.hivernale Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 23:55
            Znam kilka przypadków, kiedy pies po urodzeniu dziecka powędrował do nowego domu i tutaj to też prawdopodobny scenariusz. Na szczęście dla psa.
    • mamameg Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 22:05
      A długo ją uczysz załatwiania? ile już u was jest?
    • stara-a-naiwna Re: Jak oduczyć psa 24.12.14, 22:12
      pół roku to szczeniak
      nie bij psa - bo karzesz go za czynność fizjologiczną nad która nie panuje najprawdopodobniej albo nie wie o co ci chodzi.

nagradzaj psa po każdym nasikaniu na dworze, po przyłapaniu w domu okazuj niezadowolenie (nie agresję!) i od razu na dwór.
      Podobno - bardzo pomaga wytarcie psich sików w papier i wywalenie tegoż papieru na trawnik = w miejsce gdzie pies ma sikać.

dawno nie miałam szczeniaka - mój obecny pies jest schroniskowy, zlał się 2-3 razy w domu na początku i musiał u kogoś wcześniej być bo był wyedukowany w tej dziedzinie.

• madzioreck Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 01:43
      >Ani nagrody ani bicie nie pomagają.

W łeb się najpierw pobij, a potem oddaj psa komuś, kto go nie zepsuje i ma jakiekolwiek pojęcie...uncertain
      Jakby kto pytał, czemu wolontariusze bywają nawiedzeni i "normalnych, odpowiedzialnych" ludzi nękają uncertain
    • kosmitos Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 01:55
      moja suczka też ma pół roku i od kilku dni panuje nad fizjologią smile byłam załamana, bo potrafiła sikać momentalnie po wejściu do domu ze spaceru; aż załapła; u nas było tak, że nigdy nie lała na kanapy ani an kolanach, więc brałam ją z zabawkami na kanapę i tam się bawiła albo spała, a co 2 godziny na zewnątrz i wierzę, że się udało smile
    • naomi19 Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 11:11
      okropny watek
    • zottarella Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 11:21
      Powiedz tak szczerze po co brałaś psa do domu, skoro nie masz pojęcia o zwierzętach i chyba nie masz ochoty się o nich uczyć? Poszukaj mu lepiej nowego domu, bo marnie widzę los psiaka jaki urodzisz dziecko.
      • konwalka Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 13:01
        nie ucz jej juz niczeo, tylko oddaj komus, kto nie zamyka szczeniaka w ciemnej łązience i nie tłucze za czynnosc fizjologiczna
        • konwalka ps 25.12.14, 13:06
          i jeszcze uwaga dla tych, którzy wynosza psa na dwór natychmiast po tym jak pies zalatwi sie w domu
          to dzialanie ko0mpletnie bez sensu
          pies traktuje wyjscie jako cos fajnego, fantastycznego, ekscytującego
          wiec dostaje mix emocji po tymn jak nasika w domu- z jednej surowe spojrzenie i neizadowolenie pana, z drugiej natychmiastową nagrode (w psim pojęciu\)
          i sam juz nie wie, czy to w sumie dobrze czy zle jak nasika w domu
          nie tedy droga
          • zofijkamyjka Re: ps 25.12.14, 15:44
            tez nie rozumiem tego działania.
            No i wiele osób zwleka dosc długo zanim wyjdzie np. rano jak psu sie chce bardzo po nocy załatwić. I wtedy pies nie wytrzymuje....
    • kropkacom Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 13:47
      Dlaczego przed wysłaniem tego postu nie spróbowałaś sama pomyśleć jak wygląda twój problem? Naprawdę nie trzeba być Einsteinem... Empatia, a może inteligencja emocjonalna kuleje. Udowodniłaś to nie raz, nie dwa na tym forum. Zamiast patrzeć krytycznie na innych popatrz na siebie. Znajdź dobry dom dla tego szczeniaka już teraz. I kurde zrozum, że dziecko będzie wymagało o wiele większych pokładów cierpliwości i miłości. Pracuj nad sobą.
    • zebra12 Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 14:13
      Nie lubię, gdy mi pies sika po domu i dlatego adoptowałam dorosłego psa. Nie daję się uwieść urokowi szczeniaczków. Sikają, skuczą, gryzą co popadnie, wymagają towarzystwa, chorują częściej niż dorosłe psy, nie umieją chodzić na smyczy, uciekają na spacerze spuszczone ze smyczy, nie są zsocjalizowane z innymi psami i ludźmi itd.
      • wioskowy_glupek Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 14:56
        To coś jak nie lubię małych dzieci więc adoptowałam studenta? Właśnie ten etap szczenięctwa i socjalizacji jest super. Psy szybko rosną i traci się ten etap bezpowrotnie. Poprzedni pies miał 2 miesiące jak go brałam obecny prawie 6 i strasznie żałuję że nie wiem jak wyglądał jako słodka kulka wink
        • zebra12 Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 16:21
          Nie każdy lubi małe dzieci, ale jako rodzice musimy ten etap jakoś przeżyć. A jako właściciel psa mogę wybrać.
      • szamanta Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 15:17
        zebra12 napisała:

> Nie lubię, gdy mi pies sika po domu i dlatego adoptowałam dorosłego psa. Nie da
        > ję się uwieść urokowi szczeniaczków.

Adopcja dorosłego psa ma tam swoje jakies plusy dlatego ze i tak w pierwszej kolejności szczeniaczki mają największą szanse adopcji, wiec dobre i to ,ze są tacy luzie ,którzy dorosłym psem tez się zainteresują i go przygarną, choć na starość również pies może sikac ( np. chory układ moczowy/wydalniczy ,problemy z nerkami itd.) i trzeba z tym się liczyc.
        Pies to radość jak i również obowiązki ,jakie nie zawsze nam frajde sprawiają ,ale trzeba ( tak samo jak u dzieci)
      • zofijkamyjka Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 15:49
        nikt nie lubi jak mu pies leje po domu ale one sie szybko uczą, tylko troche cierpliwosci i spokoju. Dorosłe adoptowane psy też czasem sikają a takiego oduczyc to juz trudniej.
        • zebra12 Re: Jak oduczyć psa 25.12.14, 15:59
          Tak, też mogą sikać. Dlatego trzeba dobrze wybrać psa. Szukając brałam pod uwagę różne ważne dla mnie aspekty m.in. zachowanie czystości, stosunek do dzieci, zostawanie w domu, stan zdrowia, stosunek do innych zwierząt, inteligencja itp
          No i wybrałam psa idealnego. Jestem niezmiennie od 7 lat zachwycona. A sunia ma lat 8.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka