Dodaj do ulubionych

Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie

26.12.14, 12:23
Witam wszystkich w ten świąteczny dzień, dla wielu pewnie radosny ale niestety nie dla wszystkich. Dziś w nocy z 25/26 grudnia spłonęło mieszkanie mojej kuzynki - stracili wszystko zostając w koszuli nocnej bez butów na mrozie.
W pożarze spaliły się ich ukochane zwierzaki.
Jeśli ktoś może i chce w jakikolwiek sposób pomóc będę wdzięczna
Mieszkali sami bez dzieci
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 26.12.14, 12:28
      Napisz kobieto skąd są ,co wy im oferujecie a czego potrzebują najbardziej.Podaj tez wiek, wzrost, rozmiar, bo tak na samo hasło ciężko pomóc.
    • melancho_lia Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 26.12.14, 12:38
      Taka pomoc na ura bez żadnej koordynacji jest bez sensu. Nie wiadomo czego potrzeba tak naprawde, nie wiadomo ile czego otrzymali.
    • 71tosia Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 26.12.14, 12:40
      bardzo wspolczuje, musisz podac jakis kontakt.
      Popros tez o wsparcie jakies fundacje dzialajace w ich miejscu zamieszkania i MOPS.
    • niki296 Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 26.12.14, 13:03
      kobieta wiek 46lat rozmiar ubrań 42, rozmiar butów 39,40
      mężczyzna wiek 53 lata ubrania na wzrost 180cm rozmiar butów 42
      Mieszkają w Kudowie Zdrój.
      Przyda się każda rzecz, ponieważ zostali z niczym, od przysłowiowej łyżki, po przez inne rzeczy codziennego użytku.
      Jeśli ktoś zechce pomóc to na priv podam adres gdzie ewentualnie można by było wysłać paczkę, która zostanie im przekazana.
      Władze miasta znają już sprawę i szykują jakiś lokal zastępczy ale każdy z nas wie,że najbardziej człowiek człowiekowi pomoże
      • marina2 Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 26.12.14, 20:16
        jakiś adres na priva?
        • zawsze-w-drodze Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 26.12.14, 20:33
          Proszę adres na priv
    • niki296 [...] 26.12.14, 20:53
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • atena12345 Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 26.12.14, 21:00
        Po pierwsze:
        Dane osobowe na publicznym forum?... Gratuluję rozsądku
        Po drugie
        Taką pomoc powinien ktoś koordynować. Rozumiem, że najbliższa rodzina i sąsiedzi nie są w stanie zapewnic nawet tych przysłowiowych łyżek tak?
        Miałam już do czynienia z takimi akcjami na hurra i zwykle kończyło się nienajlepiej.
        • niki296 Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 26.12.14, 23:26
          atena12345 napisała:

> Miałam już do czynienia z takimi akcjami na hurra i zwykle kończyło się nienajl
          > epiej.

Dlaczego uważasz,że niesienie pomocy "na już" kończy się nienajlepiej ??
          Przecież jak ktoś nagle traci wszystko, to wiadomo,że sam nie da rady stanąć na nogi???
          • czar_bajry Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 26.12.14, 23:33
            wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,17182514,Pozar_w_Kudowie_Zdroju__Trwa_akcja_gasnicza.html
            O ten pożar chodzi?

Podaj więcej info na priv.
            • niki296 Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 26.12.14, 23:37
              tak dokładnie o ten pożar chodzi.Zaraz napiszę na priv.poczta już mi działa.
            • lafiorka2 Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 30.12.14, 13:28
              jacy ludzie są nieostrożni jednak.
              Łatwo dzisiaj wszystko znaleźć,a tu jeszcze autorka sama podaje namiary,a matka poszkodowanych podaje ich imiona i nazwiska na ogólnie dostępnym wpisie.uncertain
              • niki296 Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 31.12.14, 02:03
                lafiorka2 - namiarów na forum nie ma podanych, jest miejscowość i to tyle.
                Nie wiem co robią znajomi, przyjaciele czy rodzina poszkodowanych - nie mnie to oceniać i komentować.
                Ja ze swojej strony działam indywidualnie ale swoje wypowiedzi konsultuję z poszkodowanymi informując ich o każdym moim kroku.
                Wspominasz o ostrożności....ostrożność jest potrzebna tyle,że w ich przypadku nie mając nic ,czego mogą się obawiać....
                Chcąc aby ktoś pomógł trzeba przecież napisać co i u kogo się stało, ponieważ oszustów nie brakuje na tym świecie.
                Jak ludzie dobrej woli mają pomóc skoro nie wiedzieliby kto takiej pomocy potrzebuje????
          • a.va Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 27.12.14, 00:16
            Chodzi o to, że jak nikt nie koordynuje, to może tak być, że dostaną 30 kompletów pościeli, a żadnej pary butów. Dobrze jest, jak ktoś zbiera informacje, co ludzie się zadeklarowali przysłać, więc czego już więcej nie potrzeba, a co jest bardzo potrzebne, bo nikt na razie tego nie dał.
            • suszonazurawina Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 27.12.14, 00:18
              a czy przypadkiem na organizację zbiórki publicznej nie trzeba zezwolenia?
    • malgosiek2 Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 27.12.14, 00:26
      Mam nadzieję, że mieli ubezpieczone mieszkanie.
      To chociaż cosik dostaną od ubezpieczyciela.Kwota zapewne nie będzie duża, ale zawsze na coś potrzebna.
    • rosapulchra-0 Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 27.12.14, 11:09
      Ciuchów nie prześlę, ale podaj mi nr konta na priwa - rosapulchra-0@gazeta.pl
      • asia-loi Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 27.12.14, 13:09
        Ja też poproszę o nr konta na priva: asia-loi@gazeta.pl
        • niki296 Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 27.12.14, 21:04
          napisałam na priv
      • niki296 Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 27.12.14, 21:09
        napisałam na priv.
    • fikus_na Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 27.12.14, 11:29
      Chętnie bym coś wysłała, ale no właśnie - a propos koordynacji - nie wiem, co jest potrzebne? Ciuchy i buty w rozmiarach, do jakich mamy dostęp... koce? Coś do kuchni? Jeszcze coś innego?
      • fikus_na Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 27.12.14, 11:34
        Niki, a na jaki adres można pisać do Ciebie?
        Bo ja nie mam aktywnej poczty, jak próbowałam odpalić coś mi nie szło. Z innej poczty bym napisała.
        (teraz wychodzimy, więc pewnie wieczorem)
        Ale co słać, to możesz w sumie tu napisać.
        • niki296 Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 27.12.14, 20:45
          do mnie można pisać na gazetowego maila niki296@gazeta.pl
    • niki296 Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 30.12.14, 13:04
      W nocy wróciłam z Kudowy Zdrój od kuzynki i jej męża.
      Pojechaliśmy aby ich wesprzeć i pobyć z nimi w tym trudnym dla nich czasie.
      To co zastaliśmy na miejscu po pożarze jest nie do opisania.
      Mieszkanie wygląda jak po wybuchu bomby, nie ma co zbierać....
      Zostali z niczym....
      Dlatego jeśli ktoś może i chce pomóc będę bardzo wdzięczna.
      Wszystkich informacji mogę udzielić na forum lub na priv pod adresem mailowym niki296@gazeta.pl
    • ja204 Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 31.12.14, 07:21
      Niki napisz publicznie a nie na priv. Wkurzaja mnie takie osoby jak ty. Pomóc ktos ma jak wszystko tajne. Ja bede za jais czas w Kudowie i chcialabym zebys napisala jak wyglada sprawa. Ale publicznie. Prywatnych wiadomosci nie odbieram.
      • niki296 do ja204 31.12.14, 18:53
        ja204 napisała:
        > Niki napisz publicznie a nie na priv. Wkurzaja mnie takie osoby jak ty. Pomóc k
        > tos ma jak wszystko tajne. Ja bede za jais czas w Kudowie i chcialabym zebys na
        > pisala jak wyglada sprawa. Ale publicznie. Prywatnych wiadomosci nie odbieram.

Publicznie na bieżąco piszę jak sprawa wygląda.
        Przez jakiś czas były również podane dane z adresem na który można wysłać rzeczy lub dostarczyć je osobiście za co zostałam bardzo mocno skrytykowana i obrzucona błotem w prywatnych wiadomościach.
        Nawet w lokalnych gazetach będą podane dane, a tutaj na forum wybuchło wielkie oburzenie niektórych osób które nawet nie miały odwagi napisać publicznie tylko na priv.

Sprawa na tą chwilę wygląda następująco:
        Poszkodowani przebywają na razie u rodziny i czekają na lokal zastępczy.
        Przyczyną pożaru było zwarcie instalacji elektrycznej na korytarzu.
        W wyniku pożaru poddasze budynku nie nadaje się do zamieszkania, ponieważ pożar zniszczył wszystko, a to co zostało jest zalane, osmolone i zakopcone dymem.
        W całej kamienicy nie ma prądu, dlatego w tej chwili nikt tam nie przebywa.
        Jeśli chodzi o pomoc to na tą chwilę potrzebne są rzeczy codziennego użytku i środki czystości.Odzież podarowali już okoliczni mieszkańcy, więc bardziej potrzebne są np koce,sztućce, jakieś sprzęt agd itp.

Jeśli ktokolwiek ma jakieś pytania to bardzo proszę pytać, na każde odpowiem
        • lelija05 Re: do ja204 31.12.14, 19:12
          Na facebooku napisz i daj tu link.
          • niki296 Re: do ja204 01.01.15, 20:28
            niedługo ukaże się artykuł w gazecie lokalnej - jak ją otrzymam zeskanuje i wrzucę tutaj na forum dla potwierdzenia zaistniałej sytuacji
    • q_fla Re: Do wszystkich! 31.12.14, 20:36
      Chcę tylko napisać, że znam niki prywatnie i jest to bardzo wiarygodna i uczciwa osoba.
      Dlatego przyłączam się do apelu: jeżeli ktokolwiek może i chce pomóc tej rodzinie, niech to zrobi, nie ma w tym żadnego oszustwa, ani grania na ludzkich uczuciach.
      Dziękuję za uwagę.
    • butch_cassidy Re: Pilnie potrzebna pomoc - spalone mieszkanie 07.01.15, 11:23
      Bardzo proszę o adres (na mail z końcówką .de - pisałam z niego do założycielki wątku). Może też być na ten gazetowy adres.
      Mam naszykowane 3 kartony z butami, ciuchami, rzeczami gospodarstwa domowego, ręcznikami, pościelą, itp... Nie wiem tylko gdzie słać.

Może niekoniecznie Autorka Wątku udzieli mi informacji. Może któraś z Pań, mających ww. adres?
    • butch_cassidy No mogłabym już jechać na pocztę... :( 07.01.15, 12:39
      Będę wdzięczna za namiary.
      • asia-loi Re: No mogłabym już jechać na pocztę... :( 07.01.15, 22:02
        butch_cassidy napisz może na gazetowy do autorki wątku.
        • butch_cassidy Re: No mogłabym już jechać na pocztę... :( 08.01.15, 00:03
          Dziękuję za odpowiedź, ale właśnie napisałam już dwa razy z prośbą o adres i w końcu w desperacji odkopałam ten wątek.
          Już się zastanawiam, czy nie wysłać przygotowanych rzeczy na adres tamtejszej pomocy społecznej (w necie są namiary na akcję na rzecz ofiar tego pożaru i nr tel).
          Ale wolałabym już konkretnie dla rodziny, o której mowa, prywatnie.
          No nic. Czekam póki co. Jutro i tak nie mam zbyt wiele czasu. Może do piątku coś się wyjaśni.
          • q_fla Re: No mogłabym już jechać na pocztę... :( 08.01.15, 00:07
            Jutro rano zadzwonię do niki i będziecie mieć adres. smile
            • q_fla Re: No mogłabym już jechać na pocztę... :( 08.01.15, 00:07
              Własciwie to dzisiaj.
            • butch_cassidy Re: No mogłabym już jechać na pocztę... :( 08.01.15, 00:07
              Dziękuję smile
              • q_fla Re: No mogłabym już jechać na pocztę... :( 08.01.15, 00:08
                To ja dziękuję, dobrze że jesteście... kiss
                • niki296 do wszystkich, którzy chcą pomóc 08.01.15, 12:09
                  Witam serdecznie.
                  Kochani napisałam do wszystkich mailowo, jeśli ktoś nie otrzymał ode mnie wiadomości proszę dać znać.
                  W mailu podaję nowy adres na który można wysyłać paczki - ta zmiana spowodowana jest uzyskaniem lokalu tymczasowego w którym będą teraz mieszkać poszkodowani.

Bardzo Wam dziękuję za pomoc i zainteresowanie.
                  Przepraszam za zwłokę czasową w odpowiedzi na wiadomości ale z ważnych dla mnie powodów nie miałam wcześniej takiej możliwości.

Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego dnia.
                  • niki296 do wysyłających paczki - pilne 08.01.15, 18:46
                    kochani w mailu zapomniałam podać jaki dopisek wpisać pod adresem na który mają być wysłane paczki - już to nadrabiam
                    • butch_cassidy Re: do wysyłających paczki - pilne 08.01.15, 18:53
                      Dzięki!
                      • niki296 Re: do wysyłających paczki - pilne 08.01.15, 18:57
                        Gotowe smile
                        Osoby które nie dostały jeszcze maila z treścią jaka ma się pojawić w dopisku proszę o wiadomość.
                        Mam nadzieję,że nikogo nie pominęłam ale gdyby tak się zdarzyło proszę dać znać.
                        Pozdrawiam serdecznie
                        • niki296 Jeśli ktoś chciałby przyłączyć się do pomocy... 11.01.15, 14:48
                          Jeśli ktoś chciałby przyłączyć się do pomocy dla poszkodowanych w wyniku pożaru będę wdzięczna.
                          Wszystkie informacje opisujące zaistniałą sytuacje podane są powyżej.
                          Jeśli ktoś zechce pomóc proszę o informację tutaj lub na maila gazetowego niki296@gazeta.pl
                          • niki296 Re: Jeśli ktoś chciałby przyłączyć się do pomocy. 17.01.15, 20:03
                            .
                          • niki296 Re: Jeśli ktoś chciałby przyłączyć się do pomocy. 22.01.15, 14:51
                            Podnoszę wątek na początek forum - może znajdzie się ktoś, kto będzie chciał jeszcze przyłączyć się do pomocy.
                            Pozdrawiam
                            • nie.wiem.co.dalej Re: Jeśli ktoś chciałby przyłączyć się do pomocy. 22.01.15, 20:47
                              Jaka pomoc do tej pory byla? Maja mieszkanie? Mozna podjechac osobiscie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka