Dodaj do ulubionych

emamy pracodawczynie

29.12.14, 11:51
jest taka sprawa, jestem teraz na macierzyńskim do stycznia, dostaje grosze bo miałam umowę na 1/8 etatu. W kwietniu rodzę znowu i pracodawca może mi podnieść pensję na minimalną , ale będę sobie musiała sama opłacić zus do kwietnia. Słyszałam, że kwotę macierzyńskiego oblicza się ze średniej zarobków rocznych czy to prawda ?
Obserwuj wątek
    • stacie_o Re: emamy pracodawczynie 29.12.14, 12:10
      Jako średnie pobory z ostatnich 12 miesięcy nie niżej jednak niż pensja minimalna.
      • olewka100procent Re: emamy pracodawczynie 29.12.14, 12:21
        no więc kiedy miałam na świstku 180 zł do wypłaty, to co wtedy ? czy mogę dostać teraz podwyżkę , i dostawać zus z pensji minimalnej ?
        • mamati3 Re: emamy pracodawczynie 29.12.14, 15:22
          Jeśli wraz z podwyżka zmienią Ci wymiar czasu pracy to do zasiłku będą brane zarobki od momentu zmiany etatu.
    • przystanek_tramwajowy Re: emamy pracodawczynie 29.12.14, 15:44
      olewka100procent napisała:

> jest taka sprawa, jestem teraz na macierzyńskim do stycznia, dostaje grosze bo
      > miałam umowę na 1/8 etatu. W kwietniu rodzę znowu i pracodawca może mi podnieść
      > pensję na minimalną , ale będę sobie musiała sama opłacić zus do kwietnia. Sły
      > szałam, że kwotę macierzyńskiego oblicza się ze średniej zarobków rocznych czy
      > to prawda ?

To się najprawdopodobniej skończy kontrolą z ZUS-u i zakwestionowaniem twojej podwyżki. Dziwne, że twój pracodawca nie zdaje sobie że sprawy, że już od paru lat ZUS ma na celowniku takie sprawy.
      • olewka100procent Re: emamy pracodawczynie 29.12.14, 18:49
        no ale co mają kontrolować ? to nie można w tym kraju już dostać podwyżki ? i co niby mieli by udowodnić
        • przystanek_tramwajowy Re: emamy pracodawczynie 29.12.14, 18:59
          Spadłaś wczoraj z Marsa? Poczytaj sobie o ZUS-owskiej akcji "Brzuszki". Przecież sama piszesz, że podwyżka ma być tylko po to, żebyś mogła dostawać większy macierzyński. Wystarczy, ze urzędniczka w ZUS-ie spojrzy w twoje papiery i od razu będzie to dla niej jasne. Zakwestionują zasadność podwyżki i nie wypłacą wyższego macierzyńskiego. Będziesz się mogła z nimi powłóczyć po sądach, jeśli lubisz. A mają dobrych prawników.

---
          Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
          • olewka100procent Re: emamy pracodawczynie 29.12.14, 19:11
            no niby tak, ale teoretycznie mogłabym tak zrobić już podczas pierwszej ciąży a tego nie zrobiłam. Umowę mam już od 4 lat . Wiem, czytałam, że niektóre kombinują i przed zajściem w ciąże się zatrudniają
            • iziula1 Re: emamy pracodawczynie 29.12.14, 21:10
              Ale u Ciebie to kombinacja grubymi nićmi szyta. 4 miesiące przed porodem zmiana etatu z 1/8 n 1/1 i dodatkowo ty sama oplacasz składki. Brak wychodzących składek z konta firmy, brak pracownika w pracy to jest wszystko do udowodnienia.
              Trzeba bylo o tym myśleć wcześniej zmieniać umowę przed zajściem w ciążę.
              • baltycki Re: emamy pracodawczynie 29.12.14, 21:31
                "sama oplaca"
                znaczy, ze zwraca pracodawcy jego zwiekszone koszty.
                Wyobrazasz sobie, ze pracodawca nie bedzie odprowadzal skladek??
                • iziula1 Re: emamy pracodawczynie 29.12.14, 21:35
                  Wiesz, nie każdy jest taki " bystry" wink

A tak na marginesie, nie znoszę kombinatorstwa. tongue_out
                  • hermenegilda_zenia Re: emamy pracodawczynie 29.12.14, 22:19
                    Jakoś mam przeczucie, że ten pracodawca to rodzina, bo żaden obcy człowiek nie poszedł by na taki oczywisty przekręt, żeby sprowadzać sobie ZUS na łeb.
                    • iziula1 Re: emamy pracodawczynie 29.12.14, 22:26
                      A ja myśle,że ten pracodawca nie ma żadnego doświadczenia z urzędnikami z ZUS czy US.
                      Po zmianie etatu tuż przed porodem u pracownika tak mu "przetrzepią"dokumenty że posypią się kary. Nigdy nie jest tak,że nie popełni się choćby małego błędu a przy oczywistym przekręcie nie będzie tłumaczenia, że to ludzki błąd i pomyłka. Zamiast upomnień pójdą finansowe kary. Dodatkowo może spodziewać sie kontroli z US, bo ZUS "po przyjacielsku" powiadomi i tamten urząd.
                      A czy ten pracodawca to rodzina? Może.
                      • thea19 Re: emamy pracodawczynie 29.12.14, 23:45
                        wystarczy dobra ksiegowa
                        • iziula1 Re: emamy pracodawczynie 30.12.14, 10:11
                          I dobra kadrowa. A ponieważ księgowa i kadrową są ludźmi nie ma mowy aby nie popelnily błędu. Który wyłapie ZUS.
                          • thea19 Re: emamy pracodawczynie 30.12.14, 17:34
                            a w zusie to kto pracuje? akurat z zusem mam regularnie do czynienia - pie@$@#%nik jakich malo - pieniadze znikaja ze skladek, "drzewka im sie nie zgadzaja", dooope zawracaja. ludzie kombinuja i zus nic nie znajduje - cuda dziwy?
            • przystanek_tramwajowy Re: emamy pracodawczynie 29.12.14, 22:41
              olewka100procent napisała:

> no niby tak, ale teoretycznie mogłabym tak zrobić już podczas pierwszej ciąży a
              > tego nie zrobiłam. Umowę mam już od 4 lat . Wiem, czytałam, że niektóre kombin
              > ują i przed zajściem w ciąże się zatrudniają

Hm, hm, hm... Masz umowę od czterech lat? To ciekawe, bo pisałaś w sierpniu 2013 roku, że nie pracujesz:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,146288880,146295780,Re_Niepracujaca_zona.html
              • joanna29 Re: emamy pracodawczynie 30.12.14, 00:46
                Pewnie umowa byla fikcyjna dla ubezpieczenia zdrowotnego i ciąży, a zadnej pracy nie wykonywala.
                • hermenegilda_zenia Re: emamy pracodawczynie 30.12.14, 00:51
                  Dlatego na 1/8 etatu i pewnie na najniższej krajowej - typowe numery, ZUS to na pamięć zna
                  • thea19 Re: emamy pracodawczynie 30.12.14, 01:10
                    przeciez to grosze niewarte zachodu. jak kombinowac, to w tysiacach a nie kieszonkowe dla przedszkolaka.
                    • hermenegilda_zenia Re: emamy pracodawczynie 30.12.14, 01:22
                      Ale wtedy wie, że ZUS na pewno ją przydybie, a tak liczy, że przy takiej kwocie może się nie dopatrzą. Warte zachodu, czy nie warte - jak jest okazja wyrolować to mityczne państwo na dodatkową kasę, to wręcz grzech nie skorzystać, co nie? Na pieluchy będzie.
                      • olewka100procent Re: emamy pracodawczynie 30.12.14, 11:55
                        pracodawcą nie jest rodzina , mam umowę od 4 lat, jest to spółdzielcza umowa o pracę , w spółdzielni socjalnej , projekt finansowany z funduszy urzędu pracy, więc jesteśmy traktowani trochę inaczej niż zwykła działalność. Ze względu na zmianę ustawy z którą nasza branża jest związana, mamy przestój i mało pracy , moje stanowisko wiąże się z częstymi podróżami, więc zus nie ma prawa się przyczepić dlaczego w biurze nie siedzę, a no i moje miejsce wykonywania pracy znajduje się w innym mieście od tego w którym jest siedziba firmy.
                        • iziula1 Re: emamy pracodawczynie 30.12.14, 13:09
                          W sytuacji która opisujesz ZUS nawet nie będzie musiał się wysilać by udowodnić oszustwo i brak świadczenia pracy w wymiarze 1/1.
                          Dziwię się twemu pracodawcy ze sam chce się " podłożyć" tongue_out
                          • olewka100procent Re: emamy pracodawczynie 30.12.14, 13:16
                            no widzisz a on sam mi to zaproponował smile ale z niego hardkor smile
                        • beverly1985 Re: emamy pracodawczynie 30.12.14, 13:19
                          Olewko, nie wiem, czy udajesz, czy nie rozumiesz: jesteś na macierzynskim, czyli nie pracujesz. jak skonc zysz macierzynski to pewnie pójdziesz na zwolnienie ciążowe. Nie ma żadnych podstaw do dania ci podwyżki, skoro nie pracujesz, więc ZUS to zakwestionuje.

Możesz spróbowac tzw. "podwyżkę inflacyjną" czyli o kilka procent.

Nie ma też podstaw do zwiększenia ci wymiaru etatu, skoro jak mówisz jest przestój i mało pracy. Poza tym jest wysoce nieracjonalne zwiększac wymiar pracy pracownikowi, który może popracuje miesiąc, dwa (między styczniem a kwietniem), a może i wcale.

• thea19 Re: emamy pracodawczynie 30.12.14, 17:42
                        jest takie powiedzenie - jak kochac to ksiecia, jak krasc to miliony

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka