30.12.14, 01:03
Odkąd skończyła pół roku nie śpi w dzień. Odkąd wróciłam do pracy spala w nocy maksymalnie 6 godzin. Wczoraj w nocy nie spala i dziś tez nie śpi. Myślę o tym żeby się nadać jako paczkę priorytetową gdziekolwiek gdzie można spać. Dwa razy byłam z nią na klinice żeby poznać przyczynę min buziaka niespania. Dalej nic nie wiem. Siostra faceta mojej siostry, lekarz z jueseju doradzala nawet leki nasenne. Każdy chce pomóc. Każdy ma mnóstwo rad a nic nie działa. Spytacie co robi ojciec dziecka. Tez pracuje. Po pracy ogarnia dom i starsze dziecko bo ja jestem w stanie tylko gasić się w sufit. Juz pierwsza a ja jeszcze nie spałam, wstaje przed 6.
Obserwuj wątek
    • a1ma Re: nie śpi 30.12.14, 01:40
      Współczuje. Moja tez jeszcze nie śpi (7 miesięcy), ale ja jutro nigdzie nie idę, odespie. Pełnia jakas, czy co?
    • aankaa Re: nie śpi 30.12.14, 01:46
      Juz pierwsza a ja jeszcze nie spałam, wstaje przed 6.

a młoda ? śpi ?
      • ichi51e Re: nie śpi 30.12.14, 05:46
        No tu widze problem - trzeba sie klasc z dzieckiem i nie udawac ze sie ma jakies zycie big_grin
        • mayaalex Re: nie śpi 30.12.14, 09:37
          no ale maja jeszcze starsze dziecko, wiec nie zawsze sie tak da. U nas mlodsza zasypia o 21, starszy potrafi dociagnac do 24, ona najczesciej wstaje o 7-8, on o 10.00.
          Dopoki mielismy promocje i dziecko budzilo sie raz albo dwa razy na karmienie bylo bosko. Ale jak ida zeby to tez chodze po scianach. A ja zazwyczaj nie ide spac od razu o 24 bo czasem cos naprawde trzeba zrobic a czasem po prostu potzreba pare chwil na wyciszenie, niezaleznie od zmeczenia.
          • beverly1985 Re: nie śpi 30.12.14, 10:54
            Skoro dziecko wstaje dopiero o 10 to nic dziwnego, że idzie spać o 24. Może spróbuj kłaśc oboje o 21 i budzic o 7-8?
            • mayaalex Re: nie śpi 30.12.14, 17:31
              probowalismy. obudzony wczesnie rano pada w ciagu dnia i nie daje sie obudzic, wieczorem jest to samo.
    • e-kasia27 Re: nie śpi 30.12.14, 03:25
      A co ona je i pije, i ile teraz ma miesięcy?
      O ile dobrze pamiętam, to masz alergiczkę, więc pewnie dlatego nie śpi, że cały czas je alergeny. Trzeba zmienic dietę.
    • ichi51e Re: nie śpi 30.12.14, 05:45
      Wspolczuje. Wyrastaja z tego podobno. albo i nie - Napoleon spal po 4 godziny big_grin moze jest z tych ktorym mala ilosc snu starczy - albo za pare lat okaze sie spiochem i bedzie odsypuac? Wuj wie.
      My sie zamieniamy kto spi - tzn raz wstaje o3 nad ranem ja raz tz. Drugie spi w tym czasie. Jak tz ma ciezki tydzien to ja wstaje ale za to w weekend spie do oporu i dziecko tylko na karmienie przylazi.
      Lekko nie jest. Ostatnio pomyslalam ze mam teraz jedno marzenie w zyciu - spac do oporu big_grin
    • lily-evans01 Re: nie śpi 30.12.14, 07:51
      Napięcie mięśniowe badali? U neurologa byli?
      Moja córka z WNM wykończyła mnie po 2 m-cach swojego życia do tego stopnia, że chciałam wyskoczyć przez okno. Na szczęście tego nie zrobiłam, tylko wzięłam skierowanie do ośrodka wczesnej interwencji neurologicznej, gdzie pani rozpoznała klasyczne wzmożone napięcie mięśniowe. Bardzo źle spała gdzieś do ok. 2 lat życia, pomimo rehabilitacji problemu, ale i tak po rozpoczęciu rehabilitacji od razu było lepiej.
      Jeśli jesteś przemęczona i niespecjalnie aktywna, dziecko ma też za mało bodźców i potem słabo śpi. Spróbuj zmęczyć zabawą, pokazywaniem i dawaniem zabawek, jakimiś efektami dźwiękowymi, zrób tor przeszkód do czołgania się z koca na podłodze. Jak w końcu padnie, to i sama wtedy też padnij. Tak, wiem, że to bardzo trudne w Twoim stanie.
    • run_away83 Re: nie śpi 30.12.14, 09:01
      Pisałaś kiedyś, że twoja coreczka wymaga ciągłej stymulacji i źle znosi brak bodźców. Do tego śpi naprawde bardzo mało, trudno ją uśpić, łatwo się budzi, tak? Rozwija się adekwatnie do wieku? Ma jeszcze jakieś problemy (np. z jedzeniem)? Może przydałaby się diagnostyka w kierunku zaburzeń SI?

A tak w ogóle to ogromnie współczuję. Mam nadzieję, źe uda wam się zidentyfikować problem i coś zdziałać.
    • princy-mincy Re: nie śpi 30.12.14, 09:16
      W jakiej klinice byłaś?
      Czy dziecko jest alergikiem?
      Czy nadal karmisz piersią?

Szukałas specjalisty od zaburzeń snu?
    • lauren6 Re: nie śpi 30.12.14, 09:32
      Książki NT technik usypiania niemowlat np T.Hogg pewnie czytalas? Faktem jest, że tak male dziecko potrzebuje dużo więcej snu i to co się dzieje nie jest neutralne dla jej zdrowia. Ty nie wyrabiaszczęśliwego bez snu, a co dopiero taki maluch? Dalej chodziła bym po lekarzach i jak nic nie pomoże to już te leki nasenne wydają się lepszym pomysłem niż zostawienie sytuacji tak jak jest.
      • lauren6 Re: nie śpi 30.12.14, 09:33
        * wyrabiasz
    • mayaalex Re: nie śpi 30.12.14, 09:32
      Wspolczuje. Mialam nie tak hardkorowego ale trudnego starszaka - w dzien spal malo i tylko na piersi wiec odsypiac w dzien bylo ciezko - najlepszym rozwiazaniem byly poranne dyzury. Po nocy z tysiacem pobudek, jak juz sie obudzil rano, oddawalam go mezowi i spalam dalej (w ogole nie rozmawialam z mezem, tylko zanosilam dziecko i natychmiast wracalam do lozka, rolety zasuniete na maksa, zero bodzcow zeby sie nie wybudzic bo potem mimo zmeczenia strasznie trudno jest zasnac, czlowiek tylko sie nakreca tym, ze moglby spac a nie spi). Budzilam sie sama po 2-3 godzinach albo budzili mnie na kolejne karmienie. Ok, u nas bylo latwiej bo maz nie pracowal wtedy ale sprobuj chociaz w weekendy. To bylo bardzo pomocne, po takim odespaniu funkcjonowalam zupelnie inaczej.
      I moze ktos do mlodszej, kto bedzie w stanie wziac ja czasami na 2-3 godziny na spacer plus jakas aktywnosc w ciagu dnia, tak zeby jakis czas nie bylo jej w domu a Ty wtedy kladziesz sie i lezysz (powiedz sobie, ze nie musisz spac, masz tylko odpoczywac na lezaco bo jak sie za bardzo nastawisz na spanie to bedziesz potem zla, jak nie zasniesz).
      Jedyne co jest pocieszajace - u nas to naprawde minelo. Ale nie od razu sad
    • mamameg Re: nie śpi 30.12.14, 09:49
      Odkąd wróciłam do pracy spala w nocy maksymalnie 6 godzin. Wczoraj w nocy nie spala i dziś tez nie śpi.

A może za tobą tęskni? W nocy jesteś, więc nie śpi, żeby pobyć z mamą?
      • zla.m Re: nie śpi 30.12.14, 14:30
        Też o tym myślałam, moja tak reagowała. Ciężka sprawa, po prostu po pracy maksymalnie spędzałam czas z nią, żeby się nacieszyła. Niby przywykła, ale wciąż nie tak na 100%.
      • asia_i_p Re: nie śpi 30.12.14, 14:50
        U Stacie to nie takie proste, bo wcześniej też nie spała. Wyjątkowo ciężki egzemplarz.
        • ichi51e Re: nie śpi 30.12.14, 16:05
          A w zlobie jak spi? Tzn tez nie spi?
        • mamameg Re: nie śpi 30.12.14, 21:20
          Moje dzieci też od niemowlęctwa źle spały. Wyrosły z tego w wieku półtora roku, dwóch lat. I właśnie u młodszego to wróciło jak zmieniłam pracę i przez część tygodnia mało się widzieliśmy- nie chciał zasnąć, bo w końcu był z mamą. A jednocześnie w przedszkolu zrezygnowali ze spania, więc teoretycznie powinien zasypiać wcześniej.
    • ophelia78 Re: nie śpi 30.12.14, 11:43
      Z kwestii medycznych przychodzi mi jeszcze do glowu tarczyca - moze warto zbadać podatawoww parametry? Zaburzenia tarczyxowe czesto dają zaburzenia snu....
      Ale na pewno SZUKAC szukać szukać diafnozowac. Bo to nie jest normalne. I nie chodzi o Was (choc współczuję strasznie... i nawet nie probuje sobie wyobraIc jaki horror przrzywaxie..... Ja mam dziecko z promocji - ma 6 lat a ja nie wiem co to noeprzespana noc....) ale o mozg ktory do rozwoju potrzebuje regeneracji. Czyli snu.
    • asia_i_p Re: nie śpi 30.12.14, 15:10
      Stacie, co prawda na Niemowlaku zjedli Babybump, ale próbowałaś coś z jej rad? Ja wiem, że ty w zasadzie przywykłaś, że mała nie śpi, ale gdyby tak z głupia frant spróbować ją położyć na drzemki w czasie, który Babybump podaje?
      No i może przedzwoń do tych ludzi - znalazłam w internecie:
      Poradnia leczenia zaburzeń snu
    • mas.uka Re: nie śpi 30.12.14, 16:24
      niestety nic nie poradze, podobno sa takie dzieci ktore potrzebuja tak malo snu. Mam taką znajomą, bardzo zdolną bestię, która jako dziecko spała 3-4h na dobe, dotad jej matka jak to wspomina to spazmow dostaje. Tak że pozostaje zacisnac zeby, odpuscic porzedki itd i spac kiedy dziecko spi iliczyc na to że będzie geniuszem
      • luxfera1 Re: nie śpi 30.12.14, 21:02
        a ja bym odrobaczyła..zwłaszcza jak nie śpi w pełnię...
        • lucky80 Re: nie śpi 30.12.14, 21:25
          Tarczyca albo nawet przylądka - diagnoza.
          Ponoć w stanach dają nawet niemowlętom z zaburzeniami snu melatoninę... Nie wiem, może warto spróbować ale po wykluczeniu zaburzeń.
          Ogromnie współczuję, ja się dorobiłem depresji wz z wymagającym niemowlakiem, ale takich akcji w życiu nie miałam.
          • lucky80 Re: nie śpi 30.12.14, 21:26
            Przysadka oczywiście
    • stacie_o Re: nie śpi 08.01.15, 09:21
      Odpowiadam zbiorowo. Córka źle śpi od zawsze.
      Ma alergię na produkty mleczne, ale ich nie je, więc ciężko mówić o alergenach, zwłaszcza, że podstawą jej diety jest głównie moje mleko, a ja jestem na diecie bezmlecznej, beznabiałowej i bardzo nisko cukrowej.
      Byliśmy już w prokocimiu i centrum pediatrii w sosnowcu. Wyszła z diagnozą"zdrowa". Lekarze głównie sugerują: taki charakter, albo nasze błędy wychowawcze lub że wyrośnie.
      Z pomysłów to była jeszcze u nas położna, prywatnie matka 6 dzieci, żeby może doradzić. Po tym jak powiedziała, że córka to diabeł i mamy czekać do roku, bo wtedy będzie można jej dać klapsa, niemąż pokazał jej drzwi.
      Co do innych objawów to:
      - nie toleruje ani wózka, ani samochodu, ani tramwaju, ani pociągu, ani żadnego poza chustą środka transportu. W powyższych zaczyna płakać, potem wymiotować aż do bezdechu.
      - w tejże chuście wytrzyma góra półgodziny
      - musi być bez przerwy stymulowana, mimo że ma już prawie rok, trzeba ją albo bez przerwy nosić, albo zabawiać, albo śpiewać,
      - śpi góra 5-6 h na dobę, albo wcale, uśnie tylko bardzo mocno przytulona, i cały czas w objęciach, odłożona zaczyna się budzić
      - boi się obcych, zwłaszcza mężczyzn, męski głos w radiu np czy na ulicy może ją doprowadzić do płaczu
      - boi się widoku płynów typu sok, herbata czy zupa (!)
      - rozwija się w normie
      - panie w żłobku meldują, że nie chce spać, ani pić, a tak to jest mega absorbująca, na dzieci dobrze reaguje.
      jakieś pomysły?
      po roku takiego życia, jestem wrakiem.
      • lady-z-gaga Re: nie śpi 08.01.15, 09:31
        Bardzo wspołczuję. Szukaj dalej, ktoś wreszcie postawi dobrą diagnozę i wtedy już będzie tylko lepiej. Na razie i Ty się męczysz, i dziecko się męczy. Nic oprocz chodzenia do kolejnych lekarzy nie można chyba poradzić.
      • lily-evans01 Re: nie śpi 08.01.15, 09:33
        Czy neurolog ją widział? Dobry neurolog...
        Troszkę mi przypomina moje dziecko, jak było małe, ale nawet ja nie przeżyłam aż takich hardcorowych historii wink. Dużo z tego znam, ale nie wszystko naraz wink.
        Wszyscy mi wmawiali. że ładnie się rozwija i że taki ma charakter, że taki jej urok, że to wymagające dziecko.
        Jak miała tak z 5 lat, ciut ponad, zobaczyłam jak na dłoni, że ma zaburzenia SI.
        Zajęcia z terapeutką zrobiły cuda smile.
        A poza tym rosła jak na drożdżach, jest mega wysoka, je właściwie wszystko (poza produktami mlecznymi, bo też alergiczka), intelektualnie w normie najzupełniej.
        Całe spektrum objawów, jakie opisujesz, to absolutnie nie są błędy wychowawcze!
        A, coś mi się jeszcze przypomniało, synek sąsiadki, nadreaktywny, wiecznie pobudzony, mało śpiący, poza tym ładnie się rozwijał i rósł - w pewnym momencie okazało się, że nie za dobrze słyszy. Tracił słuch z powodu niewyleczonej infekcji, z której wywiązało się zapalenie ucha. Jak wreszcie dostał aparat i rehabilitację, bo zaczął uczyć się mowy w wieku prawie 3 lat, to po paru m-cach był nie do poznania.
        Piszesz, że córeczkę przebadano, nie wiem, co obejmowały te badania, więc tak sobie gdybam, na podstawie tego, co sama doświadczyłam i czego byłam świadkiem. Bo to, co opisujesz, wskazuje mi na jakieś nieprawidłowości rozwojowe, może po prostu zdrowotne. Może zamiast być karmiona piersią powinna dostawać jakiś nutramigen... To tylko takie sugestie...
        • demonii.larua Re: nie śpi 08.01.15, 09:55
          Dokładnie to samo pomyślałam - neurolog dziecięcy.
          Trochę przypomina naszą młodszą, też alergiczka, też ma jazdy, zawsze mało spała, teraz jest 11 letnią panną z zespołem tików. Odkąd coś tam robimy w kwestii terapii, jest lepiej a odkąd ma pełną diagnozę można powiedzieć, że mam chwile oddechu smile
          • stacie_o Re: nie śpi 08.01.15, 10:23
            Mówicie? Ale że co jakieś uszkodzenia w mózgu czy w układzie nerwowym. Jak wrócę poszperam w wypisach, miała robione usg głowy i tk. Nikt nic nie mówił. Aha i do objawów jak się Młoda zdenerwuje to się drapie, aż do krwi. Więc się staramy by się nie denerwowała, albo zakładamy profilaktycznie rękawiczki.
            • helka.pentelka Re: nie śpi 08.01.15, 10:32
              w takim przypadku zacisnęłabym zęby i tuliłabym aż jej przejdzie. Nie akceptuję metod, które ktoś tu proponował, aby dziecko odstawić i niech się przyzwyczaja. Może jest na etapie silnego lęku separacyjnego - ciebie nie ma, jest żłobek, może za dużo zmian na raz.?
              Jednocześnie warto odwiedzić neurologa i jakiegoś dobrego psychologa dziecięcego (ostrzegam - występują równie rzadko jak uczciwi politycy)
            • run_away83 Re: nie śpi 08.01.15, 10:38
              Nie, to nie jest "charakterek", ani "błedy wychowawcze". To co opisujesz wygląda na zaburzenia SI. Nie diagnozuje sie ich przez usg i tk głowy, tylko przez zebranie wywiadu i uważną obserwacje dziecka w okreslonych warunkach i jego reakcji na okreslone bodźce. To są zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego, wskutek których człowiek nie jest w stanie prawidłowo odbierac i przetwarzac bodźców. Wiec na przykład bodźce dotykowe i ruchowe odbiera jako przytłumione i wygaszone i ciągle mu mało (-> potrzeba bycia w mocnym uścisku, ciąglego bujania i kolysania, drapanie). Potrzebna jest terapia, ktòra uczy mozg jak radzić sobie z bodźcami odbieranymi przez zmysły.

Poszukaj neurologa i terapeuty specjalizującego się w zaburzeniach SI.

Trzymam kciuki żeby ktoś jak najszybciej wam pomógł.
            • lily-evans01 Re: nie śpi 08.01.15, 10:44
              Moja miała 2 razy robione USG mózgowe jako wcześniak.
              Żadnych zmian.
              Zaburzenia SI to raczej problem funkcjonalny - przetwarzania bodźców, impulsów, tego nie będzie widać wink.
      • helka.pentelka Re: nie śpi 08.01.15, 09:44
        moje małe miało nietolerancję wózka, nie dało się wyjść na spacer inaczej niż w chuście. Przez pół roku nie zasnęło inaczej niż na mnie lub mężu - musiało czuć dotyk. Myślałam, że zwariuję ze zmęczenia.
        Taka najgorsza faza minęła około 8-9 miesiąca.
        Nadal (4l.) usypiamy się przytulając i młode musi mocno zasnąć, żeby dało się odłożyć. Najchętniej i najlepiej śpi przytulone.

Sporo pomogła mądra pani od IS. Okazało się, że mamy zaburzenia: nadwrażliwość dotykowa i problemy z czuciem głębokim. Trochę odczuliliśmy masażami, wieczorem mamy 1 schemat usypiania, potem przykrywamy na noc ciężką kołderką i jest lepiej.
        Gorzej, jeśli trzeba usnąć poza domem, potrafi wyć 3 godziny aż padnie.
        Pocieszę, że im dalej, tym ciut lepiej.
      • hema14 Re: nie śpi 08.01.15, 09:47
        Współczuję. Ale z opisów wynika, że to jakieś fobie czy przyzwyczajenia nieskorygowane przez Was, rodziców. Wydaje mi się, że skoro jest tak źle, tak ciężko, to trzeba coś zmienić, mimo jej płaczu ie pozwolić sobie wejść na głowę. od ręki uciąć zachowania które Was wyczerpują, wkładać do wózka, do leżaczka, czy gdzieś tam, wrzeszczy? Ok, trudno, nic złego jej się nie dzieje, po prostu protestuje przeciwko temu czego nie lubi, bo wiadomo, że być w objęciach mamy jest lepiej. Dostaje bezdechu? Wtedy oczywiście wyjąć, utulić, załagodzić sytuację i włożyć z powrotem. I tak non stop, nie poddawać się aż dziecko nauczy się, że nie trzeba ciągle wyć, kurczę prawie roczne dziecko to już raczkuje czy co? No to nie musi być "uwiązane" w wózku, leżaczku, może mieć kojec czy nawet podłogę do eksploracji, niech sobie tam wyje - Ty musisz wiedzieć, że to tylko jej zachcianka by być ciągle na Twoich rękach (owszem potrzeba bliskości też jest ale nie 22 godziny na dobę), jak krzywda jej się nie dzieje to trudno, musi przejść przez etap płaczu i protestów, bo ulegając i ciągle robiąc to co ona chce padniesz w końcu, a Twoja frustracja sięgnie zenitu.
        A z tym niespaniem to nie można tak spróbować, że ok, nie chcesz to nie śpij, ale JA chcę spać. Jak wyje w łóżeczku lub umie z niego wyjść to ok, zabezpiecz podłogi tak by nie było tam nic niebezpiecznego, niech sobie pełza, raczkuje po sypialni, Ty dosypiaj. Ty też jesteś ważna.
        To naprawdę dziwne, że mała ma takie fobie w tym wieku jak strach przed płynami (!!!), jak można się tego w ogóle nabawić? Musisz to jakoś odczarować, nie robić z igły widły, taktować świat wokół niej normalnie, nie reagować na jej "boję się" ochronę, wystawiaj ją na świat to się przyzwyczai. Skoro już jesteś wrakiem spełniając te jej "zachcianki" może zwane "potrzebami" - to co masz do zaryzykowania? Zacznij spędzać dzień według swojego planu, a dziecko ma się dostosować.
        • demonii.larua Re: nie śpi 08.01.15, 09:59
          >To naprawdę dziwne, że mała ma takie fobie w tym wieku jak strach przed płynami
          > (!!!), jak można się tego w ogóle nabawić?
          Jak się jest dzieckiem nie nurotypowym to dla normalnych może i to dziwne, ale dla takiego dziecka to naprawdę koszmar i nie ma się co dziwować, tylko trzeba dziecku ulżyć.
          • lily-evans01 Re: nie śpi 08.01.15, 10:16
            A przy tym - zdrowe, nakarmione dziecko bez żadnych dolegliwości nie będzie zachowywało się AŻ TAK i w takim natężeniu, bo nawet jeśli grymasi i nie chce zasypiać w łóżeczku, to za kolejnym razem padłoby ze zmęczenia i się poddało. To najwyraźniej nie pada.
            • ichi51e Re: nie śpi 08.01.15, 12:34
              Moje by nie padlo. Wiem bo probowalam go w wozku przetrzymac.
        • stacie_o Re: nie śpi 08.01.15, 10:19
          Ona raczkuje i się przemieszcza. Dom zabezpieczony, problem w tym, że jak ja śpię przy niej albo wyjdę żeby się zajęła sobą, to będzie wyła i raczkowała po całym domu aż mnie nie znajdzie, a jak znajdzie wczepia się tak mocno i szczypie, aż jej na ręce nie wezmę. Próbowaliśmy ją przetrzymać, skutki były opłakane.
        • ichi51e Re: nie śpi 08.01.15, 12:33
          Dzieci miewaja fobie. To znak ze sie rozwijaja. Najzupelniej normalne.
      • e-kasia27 Re: nie śpi 08.01.15, 10:46
        stacie_o napisała:

> Odpowiadam zbiorowo. Córka źle śpi od zawsze.
        > Ma alergię na produkty mleczne, ale ich nie je, więc ciężko mówić o alergenach,
        > zwłaszcza, że podstawą jej diety jest głównie moje mleko, a ja jestem na dieci
        > e bezmlecznej, beznabiałowej i bardzo nisko cukrowej.

Czy masz 100% pewności, że Twoja dieta na pewno jest bez krowia i bez kurza(nie tylko bez mleka i bez jajek!), cukier pomijam, bo to dla dziecka zupełnie nie istotne, czy Ty jesz cukier, czy nie. Zwracasz uwagę na pieczywo, wędliny, i inne gotowe wyroby, sprawdzasz co zawierają?
        Czy zamiast krowy nie jesz kozy, owcy?
        Czy masz pewnośc, że w żłobku dziecko nie dostaje nic od krowy, kury?
        Skąd wiesz, że ma alergię na mleko? Wyszło w badaniach?
        Czy miała badane jeszcze cos innego?
        Dlaczego podstawą wyżywienia jest Twoje mleko?
        Są jakieś problemy z jedzeniem czegos innego, niż mleko z piersi?
        Czy dziecko samo sięga po jakiekolwiek jedzenie?
        Czy często się krztusi w czasie jedzenia?
        Czy często ma czkawkę i odbijania? A co z ulewaniem?
        Czy miała robione badanie USG brzuszka pod kątem refluksu?
        Jakie dokładnie badania miała zrobione?

> Co do innych objawów to:
        > - nie toleruje ani wózka, ani samochodu, ani tramwaju, ani pociągu, ani żadnego
        > poza chustą środka transportu. W powyższych zaczyna płakać, potem wymiotować a
        > ż do bezdechu.

A lubi się huśtac na huśtawce?

> - w tejże chuście wytrzyma góra półgodziny
        > - musi być bez przerwy stymulowana, mimo że ma już prawie rok, trzeba ją albo b
        > ez przerwy nosić, albo zabawiać, albo śpiewać,
        > - śpi góra 5-6 h na dobę, albo wcale, uśnie tylko bardzo mocno przytulona, i ca
        > ły czas w objęciach, odłożona zaczyna się budzić

A woli byc noszona w pionie, czy w poziomie?
        I jak zasypia, to pion jest pozycją preferowaną, czy poziom?
        Czy, aby usnęła to trzeba lulac, bujac, chodzic, czy siedziec nieruchomo i tylko przytulac?

> - boi się obcych, zwłaszcza mężczyzn, męski głos w radiu np czy na ulicy może j
        > ą doprowadzić do płaczu
        > - boi się widoku płynów typu sok, herbata czy zupa (!)

Co to znaczy, że boi się płynów? Jak dokładnie reaguje?
        Czy dziecko było kiedyś chore na zapalenie uszu?
        Czy miała badane uszy przez laryngologa za pomocą mikroskopu?
        Jeśli tak, to jak dawno?

• stacie_o Re: nie śpi 08.01.15, 10:57
          Mam cukrzycę i bardzo restrykcyjną dietę, więc tak jestem pewna. Nie chce jeść nic innego oprócz piersi, w zasadzie pierś 80% reszta posiłków 20%. Nie sięga, nie krztusi, nie dławi, nie ulewa, usg brzuszka w normie. Alergia stwierdzona chyba w 2 miesiącu w szpitalu. Miała robione usg wielonarządowe, tk, badania krwi, dna oka, oglądał ją neonatolog, gastrolog, neurolog, dermatolog.

Nie lubi huśtawki.

Noszona w pionie, trzeba nosić najlepiej tak jakby tańcząc krakowiaka.

Boi się płynów do picia, kąpanie toleruje. Widzi kubek, albo łyżeczkę, czy głę
          boki talerz ucieka pokazuje paluszkiem i płacze, dopóki nie zabierzemy z zasięgu wzroku. Sama nigdy nie sięgnęła po picie.

Nigdy nie była chora na żadną chorobę zakaźną. Z badań słuchu było przesiewowe i audiogram.
          • ichi51e Re: nie śpi 08.01.15, 12:31
            Wypisz wymaluj moje dziecko. Zyje ma sie swietnie w 75 centylu. Jesc zaczal po 18mcu (probowac) 3 posilki jakies tam je od 2lata 4 mce. Na mleku sie wychowal. Troche upione bo je czesciej niemowlak. W nocy 4-5 razy.
            • ichi51e Re: nie śpi 08.01.15, 12:36
              Hustawki tez nienawidzi. W sumie ma ro wszystko co twoje plus okresowo nielubi (Boi sie) mlodszych dzieci. O starsze jest zwyczajnie zazdrosny.
              • stacie_o Re: nie śpi 10.01.15, 23:29
                Ichi, twoje ma koło dwóch lat. Jak się z takim dzieckiem funkcjonuje? są jakieś poprawy? Jakieś blaski...
                • ichi51e Re: nie śpi 11.01.15, 09:17
                  Byl okres ze przelamal sie do wozka. Tak z 30 minut znosi - troche wiecej jak ma cos do jedzenia. Zasnal mi juz 4 razy w wozku (2lata5mcy) za kazdym razem plakalam z radosci big_grin ale ostatnio znowu wozek nie nogi nie - tylko nies mnie mamusiu.
                  Co do spania to ja nauczylam zasypiac do tego krakowiaka (a dokladnie do ace of base lady gagi motorhead ostatnio gospel musze zmieniac bo jak sie przyzwyczai to piosenka zamiast rozbudzac nakreca) srednio zabiera to 45 min bujania - czasem sie udaje uspic w jedna piosenka czasem sie nie udaje (co jest mega wkurzajace bo on wyglada jakby mial caly czas zasnac zombiuje zombiuje a potem odpocznie i dalej zasuwa) caly sek jest w tym zeby tak odlozyc zeby nie obudzic - to wymaga praktyki -po 15 minutach snu budzi sie zreszta i wtedy dosypiam go mlekiem - minus jest taki ze wyczuwa jak sie odsuwam i budzi sie wiec musze lezec obok wiec nic sie zrobic nie da za bardzo. Ale widze poprawe - rozwija sie i wiele rzeczy robi sie latwiejsze.
                  Zeby nie kulodrom moje zycie byloby znacznie trudniejsze.
                  • ichi51e Re: nie śpi 11.01.15, 09:21
                    A dodam jeszcze ze ma 102 wzrostu i 17kg prawie. Mieszkam na 4 pietrze bez windy. Dzieki dziecku mam super kondycje - choc byl okres ze myslalam ze mi kregoslup peknie a macica wypadnie...
      • ninka-minka Re: nie śpi 11.01.15, 08:12
        stacie u nas to co opisujesz trwało 3 pierwsze lata dziecka
        też miała stwierdzona alergie na mleko
        okazało się, że alergizuje ją również gluten co wyszło dopiero w badaniu po 3 roku życia, a który jadłam ja podczas jej karmienia piersią, a potem też jej podawałam
        po zadbaniu o jej dietę (pod okiem dietetyka, bo to było dość trudne) zaczęła przesypiać całe noce (tak po ok 2 tyg od eliminacji glutenu)
    • pszczolaasia Re: nie śpi 08.01.15, 10:01
      6,5 roku. nie lubi spac.
      w nocy musi sieobie zawsze pogadac poopowiadac. ze mna oczywiscie bo jestem jej ulubionym nocnym sluchaczem.
      spaaaaccccccc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka