mama_duzych_dzieci Re: zupy 03.01.15, 17:55 O, właśnie dzisiaj wciągnęłam zupę cebulową, z grzanka w środku, z serem na wierzchu, podana w kokilce ( wrzątek z piekarnika) Była tak syta, że drugie danie po 2 godzinach. Któraś przypomniała o soczewicy i w poniedziałek będzie zupa z soczewicy bo w niedzielę musi być zawsze rosół ( jak ktoś z domowników nie ma ochoty, wyciągam przecier i jest druga do wyboru, ale zawsze z makaronem lub kluskami lanymi) Dodam jeszcze, że większość zup u mnie w domu musi mieć pierzynkę z natki pietruszki, za którą dalibyśmy się posiekać. Odpowiedz Link Zgłoś
bambzgrozja Re: zupy 03.01.15, 21:02 Nie lubię zup-kremów więc ich nie gotuję. Latem u mnie króluje gęsta zupa jarzynowa z dużą iloscią różnych warzyw. Poza tym ogórkowa, krupnik, pomidorowa ze świeżych pomidorów, grochówka, kapuśniak, kurkowa( w sezonie) oraz sporadycznie rosół. Kiedyś próbowałam ugotować zupę dyniową, ale wyszło jakieś pskudztwo. A gotowałam też zupę z porów i była bardzo dobra. W internecie można znaleść przepisy na jakieś zupy-dziwactwa: bananówka, zupa z serków topionych, chłodnik arbuzowo-truskawkowy....ale nie próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: zupy 04.01.15, 00:28 kocham zupy <3 a najbardziej - grzybową na żurku (a klasycznej grzybowej nie zjem) - krem pomidorowy - cebulową - ogórkową - brokułową, ale musi zawierać dużego, roztartego, ugotowanego ziemniaka, bo inaczej drapie mnie w gardło - rybną - krewetkową Oprócz tego uwielbiam tajskie, wietnamskie i chińskie zupy, ale jadam je tylko w restauracjach. Kto wie, może w nowym roku nauczę się gotować po azjatycku, ale tak bez ściemy i żadnych zastępników. Odpowiedz Link Zgłoś