Dodaj do ulubionych

Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie?

11.01.15, 09:25
Od pewnego czasu mam jazdę na taką zwykłą tradycyjną sałatkę jarzynowa. Tradycja staje sie, że robię ją teraz w każdą sobotę. Dzieci uwielbiają, mąż też, aż sama dziwię się, że jej wcześniej nie robilam, a tylko jadłam w gościach. Robię jednak wersję zmodyfikowaną, tj. tylko ziemniaki, marchew, jajka, kukurydza konserwowa, majonez, odrobina musztardy, sól i pieprz. Lubię właśnie taką delikatną i na pewno bez gotowanego selera i korzenia pietruszki, jak to robi sporo osob. Bez ogórka i jabłka również. A Wy dziewczyny jak robicie Wasze sałatki ? smile Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sonrisa06 Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 09:35
      Bardzo lubię, ale musi być jabłko i ogórek i dużo kukurydzy. Ziemniaków nie daję.
      • fajnedziewcze Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 09:41
        Ja wlasnie wczoraj zrobilam ale taka tradycyjna z ziemniakami,pietruszka i selerem,marchewka,porem jajkami,jablkami groszek i kukurydza,ogorek kiszony i majonez kielecki,a jesli mi go brak to daje inny i wtdy dokladam lyzke musztardy kieleckiej.
    • lola211 Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 09:50
      Lubię. Z ogórkami koniecznie i natka pietruszki.Robie raz na rok.I musi byc podana zimna, prosto z lodówki.
      • kred-ka Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 09:59
        Ja swoją jestem w stanie zjeść tylko w dniu przyrzadzenia- jeszcze cieplutką ,wink Nastepnego dnia, z lodówki, już nie ruszę.
        • angry.bird Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 10:02
          Ja też uwielbiam cieplutką smile
    • lauren6 Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 09:56
      Robię bez ziemniaków, ogórka, kukurydzy i musztardy. Bardzo lubimy smile
    • beata985 Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 09:59
      uwielbiam, od pewnego czasu moja córka równiez i w związku z tym mam z kim jeść i co za tym i dzie robić..tongue_out
      moja sałatka to: ziemniaki, jajka, marchewka, groszek zielony konserwowy, ogórek kiszony, jabłka twarde kwaskowe..chyba wszystko.....odrobina soku z cytrynny.....sól, pieprz, majonez...
      ilości na oko..tongue_out
      aaa por...dużo pora...
    • angry.bird Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 10:01
      Robię taką jak ty ale zamiast kukurydzy daje ogórek kiszony. Bardzo lubię.
      • angry.bird Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 10:02
        aaa i jeszcze jajka daje
    • morgen_stern Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 10:03
      Lubię, ale w wielu wersjach jest za dużo majonezu i robi się paćka. Moja teściowa taką robi, wszystko aż pływa i oczywiście co? Mój taką właśnie uwielbia smile Mamusia robi cudowną sałatkę, najlepszą na świecie itd. Ostatnio przywiózł ze świąt i zjadł ją sam, bo nie dość, że pływała w majonezie to jeszcze było dużo cebuli i po dwóch łyżkach zaczął mnie żołądek boleć. Już wolę jej mielone smile
    • broceliande Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 13:07
      Bez kukurydzy, bo jak byłam mała, to nie było kukurydzy w puszce. Tylko groszek.
    • heca7 Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 13:23
      Lubię ale tylko ja. Mąż i dzieci niestety nie uncertain
    • pulcino3 Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 13:30
      Uwielbiam i , bardzo lubię na śniadanie do kawy z plastrem wędliny, kromka chleba do tego.
    • beataj1 Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 13:32
      Uwielbiam ale (tu moje dziwactwo) tylko w temperaturze pokojowej bezpośrednio po zrobieniu. Taka przegryziona z lodówki już mi nie smakuje.
      • andaba Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 13:34
        Tak.

U mnie to najbardziej pożądana sałatka, którą jak juz robię, to w balii na pranie, bo mniejszych ilości nawet nie ma sensu.
    • 3lato Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 13:48
      nie robię już tej sałatki komunistycznej. W dzieciństwie w każde święta czy imieniny właśnie ta sałatka(i tylko ta) była serwowana.
    • agus-ka Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 13:51
      Ja jem tylko sałatkę mojej mamy. Mama robi ją z ziemniaków, marchewki, niewielkiej ilości selera, kukurydzy, groszku i w jednej miseczce z ogórkiem kiszonym w drugiej z jajkiem. Nasz patent na małą ilość majonezu to polać warzywa niewielka iością oliwy. Przyprawy jak zawsze, sol pieprz i trochę musztardy. Uwielbiam.
    • lily-evans01 Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 14:00
      Uwielbiam, też bez tych pietruszek i selerów. Ale ogórki i jabłka muszą być, dzięki temu jest lżej strawna.
      Niestety nie dałabym jej rady jeść co tydzień, robię tak gdzieś raz na miesiąc, czasem kupuję taką "chamską" gotową wink.
      • andaba Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 14:03
        Ja selera i pietruszki daję symbolicznie, na trzy kilko marchewki jakieś trzy sztuki pietruszki jeden seler. Ginie, ale trochę smaczku daje.
        • bei Andabo 11.01.15, 20:51
          A czym kroisz- kolkiem z siateczką czy wszystko nozem?
          • andaba Re: Andabo 12.01.15, 13:22
            Co się da to siteczkiem - marchewki przeważnie, czasem pietruszkę. Ziemniaki jak są dobre to i drobne to nawet takim do siekania jajek (w tym roku mam bellarosy - są świetne do wszystkiego i nie rozlatują się przy krojeniu).
            Jabłka, ogórki, selera - nożem.
            Groszek w całości. smile
        • lily-evans01 Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 20:54
          Rozważam fajną szynkę pokrojoną w kostkę tak jak warzywa, niewielką ilość, ale dla smaku właśnie big_grin.
        • beata985 Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 12.01.15, 13:28
          andaba napisała:

> Ja selera i pietruszki daję symbolicznie, na trzy kilko marchewki jakieś trzy s
          > ztuki pietruszki jeden seler. Ginie, ale trochę smaczku daje.

3kg marchewki?!?!?!?
          lol..
          to dlaa pułku przygotowujesz czy dla całej wsi???
          big_grin
    • aandzia43 Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 14:16
      Lubię i jem. Pod warunkiem, że nie pływa w majonezie, tylko jest z odrobiną majonezu. Najchętniej ziemniaki, jajka, ogórek kiszony, groszek zielony, marchewka. Odrobina gotowanego selera i jabłka może być. Aha, majonez z tych delikatnych, nie kwaśnych z nadmiaru octu.
    • lucynda76 Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 14:34
      Moja mama robiła taka tradycyjna ziemniaki, marchewka, ogórki z octu, por (posiekany duzo wczesniej i posolony i odstawiony żeby się przegryzł) jabłko, pietruszka, seler, jajka, majonez, groszek, kukurydza i czasami fasolka czerwona. Zawsze bardzo lubiłam jednak ostatnio szukam czegoś lzejszego i zamiast ziemniaków daje gotowany ryz i nie dodaje jablka oraz fasolki. No i majonezu duzo mniej bo ryz nie wpija go tak jak ziemniaki. Tez jest bardzo dobra.
    • a.va Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 14:50
      Uwielbiam, z tym że musi być ta tradycyjna wersja - z selerem, pietruszką, ogórkami i jabłkami, bez tego jest dla mnie mdła. Ale robić mi się nie chce, wiec jemy rzadko.
    • eliszka25 Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 14:54
      bardzo lubie salatke jarzynowa, ale taka, jaka robi moja mama i teraz ja. w salatce laduja gotowane jajka, ziemniaki, marchewka i niewielka ilosc pietruszki (1-2 na cala salatke), groszek konserwowy, ogorki kiszone. na cala salatke daje max 1 starte surowe jablko oraz kawalek selera, ale surowego, startego na tarce jarzynowej. gotowanego selera w ogole nie lubie. doprawiam sola, pieprzem, majonezem i musztarda. majonezu z umiarem, ma skleic skladniki salatki, a nie byc jej podstawa.

moja tesciowa do salatki daje tez grzyby konserwowe, kukurydze zamiast groszku i fasole, ale ja takiej wersji nie lubie. grzybki konserwowe mi do salatki w ogole nie pasuja, a fasola z ziemniakami, to juz dla mnie przesada.

moglabym te salatke jesc czesto, ale robie kilka razy w roku, bo kaloryczna jest niestety sad

aaaa najlepsze mi sie przypomnialo - jak ostatnio przed swietami robilam z mama u niej salatke, to moj maz marudzil, ze on takiej z groszkiem nie lubi, a potem szuflowal salatke codziennie, poki byla tongue_out.
      • wilowka Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 15:09
        nawet dziś robię smile włoszczyzna z marchwią, selerem i pietruszką, ziemniak, jajko, groszek, jabłko, ogórek i plasterek posiekany drobniutko - pora. Majonezu tylko do zlepienia kosteczek. smile
      • zales239 Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 15:13
        Lubicie i robiciesmile
        Zjem z największym apetytem zaraz po wymieszaniu wszystkiego potem mi już tak nie smakuje tongue_out
        Moja składa się z:
        ziemniaki
        marchewka
        jeden mały seler
        jedna pietrucha
        ogórki kiszone/konserwowe
        jedno jabłko
        trochę pora
        groszek
        ewentualnie kukurydza do tego
        jajka
        majo plus jogurt plus musztarda plus łyżeczka cukru plus sól plus pieprz smilesmilesmile
        bomba kaloryczna smilemlask mlask

• zofijkamyjka Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 15:14
      ja bardzo lubie ale u mnie musi byc jabłko, ogórek /kwaszony lub konserwowy/ i cebula. Reszta jak tam mam akurat, często kroje warzywa z bulinu.
    • sonia-3 Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 15:18
      My też bardzo lubimy. Ja nie daję ziemniaków. Robię z marchewki, pietruszki, selera, jajek, jabłka, ogórków kiszonych, groszku, dodaję drobno pokrojonego pora ( biała część w kosteczkę)i kawałek bardzo chudej wędliny ( krakowską lub żywiecką). Majonez, trochę musztardy, sól, pieprz ziołowy, troszkę cukru i palce lizać smile
    • memphis90 Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 16:23
      Lubię- u mnie ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, ogórek kiszony koniecznie, jabłko, jajko, groszek. Nie daję kukurydzy ani pora, cebuli i ogórków konserwowych.
    • werualta Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 20:44
      od 3 tygodni robię co sobotę, ale moja jest z ogórkiem kwaszonym, marchewkami, pietruszką (2 małe), groszkiem konserwowym, jajami, niewielkie jabłko, sporo pora, łyżka musztardy, niewiele majonezu, sól i pieprz, bez selera i ziemniaków. Pycha! smile
      • bei Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 20:50
        A u nas - marchew, ziemniaki, fasola czerwona i biala, czasami soja , kukurydza, groszek, pietruszka, por- dosyc duzo , gotowany seler, jajko, ogorki kiszone lub konserwowe, lub grzyby leśne marynowane, przyprawy, majonez, czasami ser żółty , czasami papryka jaki jest kolor taki jest krojony.
        • bei Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 20:51
          Jeszcze jabłkasmile
    • fasol-inka Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 20:51
      Uwielbiam!
      Moja to: marchewka, pietruszka, seler, groszek, jabłko, jajka, ogórek kiszony, majonez, sól, pieprz i na noc do przegryzienia do lodówki
      Najlepsza na śniadanie do chrupiącej bułki z masłem

Żadnej kukurydzy, ziemniaków czy tym bardziej fasoli, to zbrodnia na jarzynowej

Ze zdumieniem niedawno odkryłam, że dla niektórych jarzynowa to wielkanocny odpowiednik grzybowej i karpia, jedzą tylko na Wielkanoc i cały rok na nią czekają
    • triismegistos Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 20:55
      Nie znoszę. Jem dwa razy do roku- na Wigilię i Wielkanoc, u rodziców. W dawce około jedej łyżki. Czasem zdarza mi się zjeść po pijaku na imprezie też pewnie, ale to starannie wypieram.
      I w ogóle nie rozumiem idei, rozgotowane jarzyny wypaćkane majonezem, kto to wymyslił?
      • nickbezznaczenia Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 21:38
        Jeżeli rozgotowane, to rzeczywiście obrzydliwe.

triismegistos napisała: rozgotowane jarzyny wypaćkane majonezem,
    • lady-z-gaga Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 21:21
      U nas sałatkę jarzynową robi mój mąż, uwielbiam ją ja i wszyscy nasi goście. Lepszej niż w domu nigdzie nie jadłam.
      Nigdy nie dawaliśmy ziemniaków ani cebuli, jest gotowana włoszczyzna z przewagą marchwi, do tego por, jabłko, ogorek kwaszony i groszek
      • lady-z-gaga Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 21:22
        i oczywiście jajka, zapomniałam smile
        • annakate Re: Tradycyjna salatka jarzynowa. Lubicie? 11.01.15, 21:35
          Biore włoszczyznę z rosołu, bez pora, dodaję groszek z puszki, ogórka kiszonego i jabłko. Majonezu niewiele, na normalną porcję włoszczyzny czubata łyżka wystarczy, ewentualnie dodoję łyzke rosołu, jak za sucha i nie chce się "skleić". Trochę pieprzu i gotowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka