Dodaj do ulubionych

Ganglion- nadgarstek

13.01.15, 15:54
Byłam u lekarki rodzinnej z powodu bólu nadgarstka,górka mi się zrobiła jakaś.Dała skierowanie do ortopedy.Ten z kolei odesłał na zdjęcia rtg. Zrobiłam,podobno kość w porządku,natomiast podejrzewa ganglion.Za tydzień usg,wtedy zobaczymy co dalej. Miał ktoś do czynienia z czymś takim?
Obserwuj wątek
    • kaskazuza Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 16:01
      Miałam na dłoni. Propozycji było kilka łącznie z wycięciem. Ostatecznie nie zrobiłam nic. Zmniejszenie obciążenia (amortyzator przedni w rowerze i dorośnięcie dziecka do etapu, kiedy nie trzeba go było nosić) rozwiązało problem. Teraz mam tylko niewielką, całkowicie bezbolesną gulkę.
      • kozica111 Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 16:06
        Walnąć z całej siły żeby pękło.
    • hedna Re:kozica 13.01.15, 16:19
      nie piszesz ego serio smile
      • blaszany_dzwoneczek Re:kozica 13.01.15, 16:37
        Nie jest to głupi pomysł wink
        Mnie się kiedyś zrobił mały ganglion na palcu przy tym stawie, gdzie obok jest obrączka. Nie wiem, uderzyłam jakoś, czy ta obrączka podrażniała - to było niedługo po ślubie. No i była sobie taka gulka, trochę przeszkadzała. Po kilku miesiącach zdarzyło się tak, że o coś mi ta obrączka zawadziła, zahaczyła i silnie przycisnęła ganglion, który pękł i znikł i nigdy nie wrócił wink
        Mój mąż też miał kiedyś w nadgarstku i też od jakiegoś przypadkowego uderzenia mu pękł i znikł. Jemu po jakimś dłuższym czasie niestety się odnowił.
      • princess_yo_yo Re:kozica 13.01.15, 17:18
        to jest tzw metoda na biblie. jak najbardziej skuteczna. zdaje sie ze prawdopodobienstwo odnowy jest w przypadku potraktowania gangliona biblia podobne do operacji. nie lubie bolu wiec bym nie probowala wink
        mialam, potem ganglion sie wchlonal. nadgarstek czasem sie odzywa i wtedy nosze oslone. ale ogolnie poza bolem i lekka opuchlizna podczas jogi w niczym specjalnie nie przeszkadza.
        • slonko1335 Re:kozica 13.01.15, 17:29
          u mnie nie poskutkowała, znaczy i owszem, ganglion zniknął ale na krótko...
    • slonko1335 Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 16:28
      Ganglion na nadgarstku miałam i miewam bo to neistety cholerstwo wraca. Odradzono mi zdecydowanie usunuięcie chirurgiczne, lekarka zaleciła odsysanie, chirurg uprzedzał, że dorośnie kilkakrotnie, tak też sie dzieje, zdecydowanie rośnie jak coś często dźwigam czy nadweręzam nadgarstek Czasami rozcieram po prostu i znika, potem znów się pojawia, na odsysanie nie chce mi isę chodzić...
    • 1borgia Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 16:32
      tak ale nie osobiscie. ganglion moze naciskac na nervus medianus i powodowac bol, dretwienie itd. zalezy gdzie ganglion jest usytowany, moze tez naciskac na n.ulinaris. co to dla ciebie oznacza? odczekaj, duzo ruszaj stawami calej reki (tez lokcia, ramienia), patrz czy zbiera sie woda. niektore gangliony po fazie akut uspokokajaja sie i sa bezbolesnesmile jesli jednak bardzo ci przeszkadza i boli to musisz zrobic zabieg. jedno maloinwazyjne ciecie powinno pomoc. nie jest bowiem prawda, ze w zyciu musi bolec a jak boli to dobrze znaczy zyjemy jeszczesmile
      borgia
    • hedna Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 17:27
      W ogóle pierwszy raz się z czymś takim spotkałam,dziękuję,ze się odezwałyście. Usg pokaże czy to rzeczywiście to,tak czy inaczej chciałabym uniknąć operacji. Kurcze,boli mnie cała ręka,chyba z przejęcia
    • kota_marcowa Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 17:37
      Ja ze swoim żyję w symbiozie juz kilka latwink
      Chirurdzy starej daty faktycznie naciskali, żeby pękł, obecnie jak jest miękki, to normalnie igłą i strzykawką odsysają tą galaretkę, jak już jest w fazie, że stwardnieje - zabieg.
      Też mam na nadgarstku, bolał tylko na samym początku jak rósł. Nie masz co panikować, gangliony są niegroźne.
    • vre-sna Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 17:37
      Miałam, z dziesięć lat temu. Nie odnowił się, ale zamiast "wysysania" usunięto mi go chirurgicznie w znieczuleniu ogólnym.
      Wówczas lekarz uczulił na możliwy scenariusz w przypadku zastosowania mniej inwazyjnej metody - będzie odrastać. Dlatego zdecydowałam się na wycięcie i raczej dzięki temu nic się nie dzieje.
      • verdana Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 17:42
        Mojemu ojcu kiedyś (z 40 lat temu...) się taki zrobił, gdy był za granicą. W panice poleciał do chirurga i chirurg rzeczywiście wyjął z półki opasłe dzieło medyczne i rąbnął z całej siły. Pomogło.
        • vre-sna Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 17:47
          smile
        • hedna Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 17:50
          Dobresmile
          • e-milia1 Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 19:39
            Mam i boli nadgarstek. Operacja w lutYm
    • dziennik-niecodziennik Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 19:36
      juz kiedys pisalam - mam ganglion od wielu lat. probuje go rozbic, ale uparty dziad smile nie boli, nie przeszkadza, wiec niech sobie bedzie.
      • vre-sna Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 19:47
        Ganglion ma tendencję do anektowania coraz większej powierzchni. Upośledzania, poprzez rozrost, funkcji motorycznych. A gdy się rozrośnie (trochę jak korzenie rośliny) to trudniej się gada pozbyć.
        Taką wizję mi przedstawiono. Plastyczna wizja, ale motoryka ręki ocalona.
    • guderianka Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 20:52
      Starsza ma-nic się z tym nie dzieje, od 2 lat nie rośnie i nie maleje nie przesuwa się. Będzie miała w tym roku operacje na biodro i kolano-lekarz powiedział że przy okazji i to ciachną
    • klubgogo Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 21:00
      Miałam parę lat temu, nie było to duże, ale jak mi w końcu lekarz powiedział o jakimś wysysaniu, chyba się wystraszyłam i z czasem samo zeszło i przestało boleć.
    • moniq7 Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 21:08
      mialam ganglion na malym palcu wielkosci ziarenka groszku-troche byl ruchomy, moglam go minimalnie poruszac. nie przeszkadzal mi ani nie bolal. dostalam na to masc homeopatyczna Traumeel. nie wierze za bardzo w homepatie ale nie chcialam od razu zabiegu. smarowalam to cos pare razy dziennie......potem jedak umowialam sie na zabieg ktory musialam odwolac bo ganglion sie ulotnil.....nie wiem czy to ta masc pomogla czy masowanie tego -przy okazji wsmarowywania masci.
    • truskawkowe_studio Re: Ganglion- nadgarstek 13.01.15, 22:03
      Mialam na nadgarstku, czasem sie zmniejszal a czasem byl bardzo bolesny do tego stopnia ze zupelnie nie moglam uzywac jednej reki. Wizja operacji mnie przerazala wiec uczynny maz piep..nal w niego az milo I po ganglionie ani sladu. Nigdy wiecej nie odrosnal. Wersja troche hardkorowa bo kuracja wink boli jak cholera ale 100% skuteczna.
      • dziarpok Re: Ganglion- nadgarstek 14.01.15, 21:11
        Potwierdzam - można rozbić. Miałam kiedyś na nadgarstku lewej ręki. Doznałam urazu w trakcie gry w siatkówkę. Twarda piłka uderzyła mocno w dłoń i złamała mi palec oraz rozbiła gang lion. Bolało mocno około 3 dni - nie złamanie, ale ten gang lion. Wchłonąć się i nie wrócił, a było to 8-9 lat temu.
    • valtho Re: Ganglion- nadgarstek 14.01.15, 22:35
      Miałam i zniknął samoistnie.
    • tuya Re: Ganglion- nadgarstek 14.01.15, 22:52
      Miałam, wycięty chirurgicznie już chyba z 10 lat temu, nie odrasta. Zabieg był w znieczuleniu miejscowym, mogłam sobie popatrzeć jak mi chirurg w ręce grzebie, wrażenia bezcenne.
    • mama-123 Re: Ganglion- nadgarstek 14.01.15, 23:24
      Mialam wiele razy. Ganglion mozna wysysac, tudziez zostawic. Oczywiscie wersja hard-core moze pomoc. Mi pomogla dwukrotnie: raz na lewej raz na prawej rece (nadgarstku). Az tak nie boli. Czasem odrasta, czasem nie. U mnie brzydko wygladalo, wiec postanowilam walic w stol. I poszlo, tym raz skutecznie.
    • hedna Re: Ganglion- no i już 27.01.15, 21:57
      Było rtg,usg i dziś byłam do kontroli.Lekarz ściągnął mi trochę tego i wstrzyknął steryd.Mam nadzieję,ze pomoże,póki co boli.
      • ashraf Re: Ganglion- no i już 27.01.15, 22:26
        Ganglion groźny nie jest, ale skuteczność leczenia zależy od jego metody. Punkcja, sterydy i noszenie usztywnienia przez 2-4 tyg. to mniej inwazyjne metody, ale z dużą tendencją do nawrotów. Proponowali mi, ale wybrałam operację w narkozie (z wyboru, można w miejscowym) i największą szansę na brak nawrotów. Usuwa się cały ganglion z korzeniem, zostaje niewielka blizna. Ruchomość ręki wróciła mi bardzo szybko i jest lepiej niż przed zabiegiem. 2 tygodnie nosiłam szynę na rzepy, mogłam ją ściągać do mycia itd., nosić niewielkie ciężary i ruszać palcami.
        • kozica111 Re: Ganglion- no i już 28.01.15, 05:44
          Naprawdę, lepiej i szybciej stuknąć smile
          • ashraf Re: Ganglion- no i już 28.01.15, 11:24
            Naprawdę, ta metoda nie jest stosowana przez cywilizowanych lekarzy. Proponuję doczytać co to jest ganglion i jak się go trwale usuwa.
            • princess_yo_yo Re: Ganglion- no i już 28.01.15, 12:57
              idea trwalego usuwania ganglionow jest bardzo dyskusyjna bo dane sa malo zachecajace zwlaszcza jesli chodzi wlasnie o trwalosc wink
              metoda biblii nie jest metoda cywilizowana wiec nie wiem skad przekonanie ze mialaby byc stosowana przez jakichkolwiek lekarzy.
              • ashraf Re: Ganglion- no i już 28.01.15, 13:24
                Metoda biblii byla stosowana przez lekarzy, do czasu az nie zbadano jej powiklan. A trwale usuniecie ganglionu daje skutecznosc co prawda nie pelna, ale najwyzsza ze wszystkich znanych metod. Co nie znaczy, ze kazdy powinien sie mu poddawac smile
    • mnb0 Re: Ganglion- nadgarstek 28.01.15, 13:34
      Idz na odsysanie. Jak odrosnie - a mnie nie odrosl - to znowu pojdziesz na odsysanie. To trwa piec minut i nic nie boli - po prostu lekarz odsysa ten zel strzykawka i tyle. Wielkie mi ceregiele.
      Do dentysty ludzie chodza ciagle, a zeby i tak im sie psuja, ale chodza. A z ganglionem to nie wiedziec czemu kazdy sie zastanawia trzy razy - odessac, nie odessac, a moze odrosnie. No i co jak odrosnie? To pojdziesz jeszcze raz.
      • ashraf Re: Ganglion- nadgarstek 28.01.15, 13:38
        Jest jeszcze kwestia ruchomosci reki w stawie. U mnie bylo nieciekawie, wiec zalezalo mi na trwalym rozwiazaniu. Ale oczywiscie najgorzej jest nic nie robic i czekac...
    • kawad Re: Ganglion- nadgarstek 28.01.15, 21:13
      Koleżanka z pracy miała z tym problem. Usunięto chirurgicznie. Od kilku lat ma spokój, nic nie narasta na nowo.
    • helowa13 Re: Ganglion- nadgarstek 11.03.21, 13:36
      miałam wczoraj usuwany operacyjnie ganglion dłoniowy niewidoczny z prawego nadgarstka, na razie jest ok, mam rękę w gipsie, znieczulenie działało 24h i teraz jestem na tabletkach, lekko rana boli, jestem zadowolona że się zdecydowałam na operacje
    • nikita1908 Re: Ganglion- nadgarstek 11.03.21, 13:39
      Miałam pare razy. Obwiazalam bandażem elastycznym i samo przeszło. Słyszałam ze trzeba uderzyć ręka np w kant stołu żeby pękł ale się nie odważyłam...
    • alpepe Re: Ganglion- nadgarstek 11.03.21, 13:46
      myślę, że to od szydełka.
      • verdana Re: Ganglion- nadgarstek 11.03.21, 13:51
        Mój ojciec, już dawno temu, na wyjeżdzie służbowym W Czechosłowacji zobaczył, ze wyrósł mu guz na nadgarstku. Spanikowany poleciał do lekarza. Lekarz obejrzał, obejrzał, wziął encyklopedię z półki i rąbnął w nadgarstek. Z gabinetu ojciec wyszedł bez guza i zdrowy. Nigdy mu się nie odnowił.
        • mikams75 Re: Ganglion- nadgarstek 11.03.21, 14:45
          to samo mowil mi pewien starszy lekarz, ze kiedys to tak leczono ale jakby teraz tak potraktowal pacjentow to by go do sadu podano.
      • karme-lowa Re: Ganglion- nadgarstek 11.03.21, 16:09
        alpepe napisała:

> myślę, że to od szydełka.
        >
        Wątek sprzed 6 lat.....
    • milka_milka Re: Ganglion- nadgarstek 11.03.21, 14:01
      Moja córka miała usuwany przy USG. Ściągano z niego płyn.
    • mikams75 Re: Ganglion- nadgarstek 11.03.21, 14:42
      sa rozne typy ganglionow - to dosyc czeste schorzenie ale sposob postepowania zalezy od tego jaka jest jego struktura. Np. jesli jest to w formie balonika to mozna sie wkluc i wyssac zawartosc, ale jesli jest mocno poprzerastany i z jakimis zwapnieniami to sie tak nie da. Sa rozne plasterki przeciwbolowe, przeciwobrzekowe, troche pomagaja. Dobrze przez pewien czas nie nadwyrezac dloni i odczekac az sie torebka stawowa sama uszczelni, wowczas mozna pomoc masazami wchlanianie. Z tymze na rtg to moze nic nie wyjsc, usg pokaze troche wiecej ale dokladna struktura jest widoczna dopiero na rezonansie magnetycznym.
    • mikams75 Re: Ganglion- nadgarstek 11.03.21, 16:44
      hedna, jak juz ktos watek wywlokl - jak sie skonczylo? Zdrowy nadgarstek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka