Dodaj do ulubionych

apteka - praca

20.01.15, 10:14
w wąciku o lekach na receptę/bez recepty padło takie stwierdzenie że teraz w aptekach nie pracują magistrzy farmacji, tylko np technicy itp osoby bez wykształcenia wyższego, farmaceutycznego
czy to prawda?
pamiętam, że są tu na forum osoby pracujące/posiadające aptekę i do nich kieruję pytanie
Obserwuj wątek
    • wuika Re: apteka - praca 20.01.15, 10:16
      Prawda.
      • dorotanagazecie12 Re: apteka - praca 20.01.15, 10:19
        to w takim razie jakie szkoły (policealne?) przygotowują do tego zawodu?
        • wuika Re: apteka - praca 20.01.15, 10:24
          Nie mam zielonego pojęcia - osoba, którą znam, a która jest technikiem farmacji, pracuje w zawodzie już dosyć długo, nie wiem, jakie wtedy szkoły kończyła.
        • e-kasia27 Re: apteka - praca 20.01.15, 10:29
          Policealne szkoły farmaceutyczne.
    • e-kasia27 Re: apteka - praca 20.01.15, 10:18
      Technik farmacji ma i zawsze miał prawo pracy w aptece.
      Bez wykształcenia farmaceutycznego też można pracowac w aptece, na przykład ją sprzątac.
      • wielkanocnaniespodzianka Re: apteka - praca 20.01.15, 20:23
        Technik farmacji Pewne leki może sprzedawać tylko w obecności farmaceuty,a niektórych leków w ogóle sam nie może sprzedawac- tak slyszalam od farmaceutyki w aptece cefarmu. Mówiła mi to w ubiegłym toku. Nie wiem czy to się zmienilo- zainteresuje się bliżej tematem.
        • dorotanagazecie12 Re: apteka - praca 20.01.15, 20:30
          dzięki - prawdę mówiąc jestem lekko zszokowana smile
        • crea.tura Re: apteka - praca 20.01.15, 22:33
          Czyli zawsze w aptece musi być magister farmacji?
          • dziennik-niecodziennik Re: apteka - praca 20.01.15, 23:32
            tak.
          • pierniczek75 Re: apteka - praca 21.01.15, 00:08
            "Czyli zawsze w aptece musi być magister farmacji? "

Powinien. Niekoniecznie ten wymóg jest respektowany przez właścicieli. Zwłaszcza po 16 jak ryzyko kontroli jest małe uncertain
        • dziennik-niecodziennik Re: apteka - praca 20.01.15, 23:32
          nic sie nie zmieniło.
    • e-kasia27 Re: apteka - praca 20.01.15, 10:23

tu masz odpowiedź:

Kto może kierować apteką

Kierownikiem apteki może zostać wyłącznie magister farmacji, który posiada prawo wykonywania zawodu, 5-letni staż pracy w zawodzie lub ewentualnie posiada specjalizację z zakresu farmacji - w takim przypadku - według nowego prawa wystarczy 3-letni staż pracy. Jeżeli właściciel apteki jest magistrem farmacji, sam może pełnić funkcję kierownika i nie musi zatrudniać na tym stanowisku innego magistra farmacji.Inspekcja weryfikuje wszystkie dokumenty dołączone do wniosku, przeprowadza kontrolę lokalu, w którym ma być prowadzona apteka oraz zasięga opinii okręgowej rady aptekarskiej o osobie, której kandydatura została przedstawiona na stanowisko kierownika apteki. Samorząd aptekarski musi potwierdzić, czy kandydat spełnia wszystkie wymogi i czy w związku z tym udziela mu rekomendacji.Jeżeli wszystkie wymagania zostały spełnione, inspekcja udziela zezwolenia. Jest ono wydawane zazwyczaj bezterminowo. Jednakże apteka musi rozpocząć działalność w ciągu 3 miesięcy od jego udzielenia, w przeciwnym razie zezwolenie wygasa.
      Dokumentacja

Po otrzymaniu zezwolenia właściciel apteki musi przedłożyć odpowiednią dokumentację w Narodowym Funduszu Ochrony Zdrowia - jest ona potrzebna do udzielenia refundacji dla niektórych sprzedawanych leków. W Funduszu należy złożyć m.in.: zezwolenie na prowadzenie apteki, dokument potwierdzający kwalifikacje kierownika, wyciąg z KRS lub ewidencji działalności gospodarczej, potwierdzony numer konta bankowego, na które będą spływać pieniądze z tytułu refundacji itp.
      Zatrudnienie pracowników

W każdej aptece musi być zatrudniony kierownik, tj. farmaceuta z odpowiednim stażem. Farmaceuta musi być obecny w godzinach otwarcia apteki. W aptece może być zatrudnionych ponadto cztery kategorie pracowników (ich liczba jest dowolna):

- farmaceuci - osoby z prawem samodzielnego wykonywania zawodu;
      - stażyści - osoby, które skończyły studia, ale nie uzyskały jeszcze prawa samodzielnego wykonywania zawodu;
      - technicy;
      - stażyści technicy.

Obie grupy stażystów odpowiednio są zatrudnione na umowę o pracę albo odbywają staż w ramach studiów. Większość studentów odbywa obecnie staż podczas nauki ze względu na nowe przepisy dostosowane do wymagań europejskich. W takim przypadku osoby takie nie są zatrudniane na umowę o pracę
    • ophelia78 Re: apteka - praca 20.01.15, 10:23
      >tylko np technicy itp osoby bez wykształcenia wyższego, farmaceutycznego
      czy to prawda?

Oczywiście. Właściciel apteki musi być mgr farmacji, sprzedający tamże moze być technikiem bez studiów.
      Nie wie, jak się rzecz ma, gdy apteka poza lekami gotowymi robi też leki recepturowe....
      • damakama Re: apteka - praca 20.01.15, 10:32
        A tu nie masz racji - właściciel nie musi być farmaceutą - magistrem farmacji musi być kierownik apteki
        • ophelia78 Re: apteka - praca 20.01.15, 22:33
          A tak, masz rację, mój błąd.
      • dziennik-niecodziennik Re: apteka - praca 20.01.15, 10:39
        właścicielem apteki moze byc niestety każdy, musi miec kierownika magistra z odpowiednimi uprawnieniami.
        • zuleyka.z.talgaru Re: apteka - praca 20.01.15, 21:19
          Dlaczego niestety? Jeśli zatrudni kierownika magistra farmacji to wszystko jest ok. Właściciel zgarnia kase, płaci pracownikom i gra gitara.
          • dorek3 Re: apteka - praca 20.01.15, 22:39
            Apteki niesieciowe bardzo boleją bo gdyby nie ten przepis to sieciówki nie miałyby racji bytu.
            • zuleyka.z.talgaru Re: apteka - praca 20.01.15, 23:29
              No ok - ale nadal nie rozumiem co w tym złego? Nikt prawa nie obchodzi dookoła.
            • mandolinka.bramborova Re: apteka - praca 21.01.15, 00:18
              Myślisz, że gdyby istniał przepis, że właścicielem apteki musi być farmaceuta, to zarząd czy rada nadzorcza takiej spółki sieciowej nie zatrudniliby jakiegoś magistra farmacji w charakterze prezesa? A wykształcenie kierunkowe i duża wiedza w zakresie farmacji niekoniecznie idą w parze z umiejętnością prowadzenia biznesu.

Dlatego uważam, że to dobrze, że nie ma takiego wymogu. Myślę, że wielu farmaceutów zostałoby bez pracy, gdyby niefarmaceuci nie mogli prowadzić aptek.

Podobnie nie przeszkadza mi, gdy właściciel przedszkola nie jest po pedagogice - grunt, żeby zatrudniał odpowiedni personel i sam nie pchał się do prowadzenia zajęć smile
          • dziennik-niecodziennik Re: apteka - praca 20.01.15, 23:31
            to nie jest kwestia wypłacenia itd. To kwestia utrzymania standardów pracy.
            farmaceutę obowiązują pewne obostrzenia wynikające z etyki zawodowej - niefarmaceuty to nie obowiązuje. to rodzi konflikty i degeneruje zawód.
            taka prawda.
            • zuleyka.z.talgaru Re: apteka - praca 20.01.15, 23:32
              Czyli mgr farmacji zatrudnionego na etacie jako kierownika apteki też nie obowiązują obostrzenia wynikające z etyki zawodowej?
              • dziennik-niecodziennik Re: apteka - praca 20.01.15, 23:38
                magistra obowiązują. własciciela nie.
                jesli własciciel wbrew prawu reklamuje aptekę, to kierownik jest w beznadziejnej sytuacji. bo albo protestuje i wylatuje z roboty, albo w obawie o prace niemo godzi się z łamaniem prawa, za co ponosi potem odpowiedzialnosc zawodową. podobnie jak w temacie eksportu równoległego, wydawania leków, sprzedaży wiązanej itd.
                • mandolinka.bramborova Re: apteka - praca 21.01.15, 00:22
                  >bo albo protestuje i wylatuje z roboty, albo w obawie o prace niemo godzi się z łamaniem prawa

Czyli dylematy, jak wszędzie.
                  Tylko czy znalazłoby się tylu farmaceutów z odpowiednim kapitałem, żeby zastąpić wszystkich właścicieli aptek bez wykształcenia farmaceutycznego?
                  • dorek3 Re: apteka - praca 21.01.15, 01:36
                    Nie!
                    I o to właśnie chodzi
    • dziennik-niecodziennik Re: apteka - praca 20.01.15, 10:38
      eeeech
      zależy.
      teoretycznie w aptece MUSI byc magister - tak mówią przepisy. natomiast koszt zatrudnienia magistra jest dość wysoki, wiec czesto jest tak że magister jest tzw "słupem" (czyli firmuje swoim nazwiskiem apteke, a naprawde go nie ma - ale za to płaci sie mu odpowiednio mniej), a całą prace odwalają technicy - najczesciej jeszcze technicy stazyści, zatrudnieni przez Urząd Pracy, ktorym dopłaca się grosze. w tego typu zatrudnianiu celują sieci apteczne - po pierwsze obniżają koszty pracy do minimum (psując tym samym rynek pracy - płace techników schodzą juz do minimum, rynek jest przesycony), a jak stazysta skończy staż to go zwalniają i biorą następnego; po drugie do pracy jakiej oczekują potrzebują przede wszystkim sprzedawcow, a nie farmaceutów; po trzecie jak sie zapowie kontrola to przerzucają magistra z jednej apteki do tej kontrolowanej i mają pokrycie godzinowe; po czwarte - nawet jesli ktoś im wyłapie niezgodnośc to mają takich prawników ze się wybronią.

a jakie szkoły przygotowują techników farmaceutycznych? - policealne. nawet nie pomaturalne.

przy czym uwazam ze należy starannie odróżnic starych techników i absolwentów szkół państwowych od absolwentów szkół obecnie funkcjonujących, ktorzy w duzej mierze są ofiarami mody na zawód i fałszywych obietnic.
    • myfaith Re: apteka - praca 20.01.15, 10:47
      W jednej z aptek w moim miasteczku pracuje pani która jeszcze do niedawna pracowała przy zakładaniu ogrodów , pielęgnacji terenów zielonych. Wiem bo znaliśmy sie przez nasze dzieci mówiła co robi .
      Także tego ... sie zdziwiłam jak ją w aptece w fartuchu zobaczylam ale mozna jak widać.
      Apteka sieciówka - tanie leki i te sprawy,wink wiec teza o zatrudnianiu trochę sie pokrywa z tym co piszą w tym wątku.
    • dorotanagazecie12 Re: apteka - praca 20.01.15, 10:48
      dzięki za odpowiedzi - mój syn chodzi do technikum chemicznego o specjalności farmacja i kosmetyka i uparł się na praktyki w aptece... - na laborkach robią tam jakieś proste kosmetyki i spodobało mu się to bardzo
      dlatego pytam, czy ewentualna praca w aptece byłaby realna
      z drugiej strony " za moich czasów" w aptece była pani magister, teraz okazuje się, że to zwrot raczej grzecznościowy
      a może zawsze tak było?
      • dziennik-niecodziennik Re: apteka - praca 20.01.15, 11:00
        yyyy
        no way żeby syn pracował w aptece jako siła fachowa. moze isc do przemysłu co najwyzej.
      • dorek3 Re: apteka - praca 20.01.15, 22:42
        Niech idzie do przemysłu. Będzie robił to co lubi w wersji nowocześniejszej i za lepsze pieniądze
    • dorotanagazecie12 Re: apteka - praca 20.01.15, 20:18
      no właśnie tak mi się wydało - po tym technikum praca w zakładach/ fabrykach kosmetycznych czy koncernach farmaceutycznych a nie w aptece
      no chyba że pójdzie na farmację smile
      wytłumaczyłam mu właśnie, że praktyki niech sobie załatwia w mleczarni smile
      jak myślicie - odbieram mu marzenia?
      • e-kasia27 Re: apteka - praca 20.01.15, 22:07
        No pewnie, że odbierasz marzenia, skoro mu się farmacja i praca w aptece podoba, to niech próbuje. Jak go przyjmą na praktyki, to niech idzie. Może się załapie do stałej pracy, a na studia pójdzie sobie zaocznie, albo wieczorowo na farmację i będzie git. To dobry zawód.
        A po studiach na farmacji zawsze do przemysłu może się przenieśc, jak będzie chciał.

No i czemu akurat w mleczarni - to ani chemia, ani farmacja - zupełnie bez sensu.
        To już lepiej w jakimś zakładzie produkującym kosmetyki, czy proszki do prania.
        • mamatomka2014 Re: apteka - praca 20.01.15, 22:26
          Marzenia warto spełniać ale o zaocznych studiach na farmacji nie słyszałam. Wieczorowe też ciężko. Może się coś zmieniło ale trudno mi w to uwierzyć.
        • dziennik-niecodziennik Re: apteka - praca 20.01.15, 23:22
          1. nie przyjmą go na praktyki bo nie ma uprawnien do pracy w aptece. moze ewentualnie sprzątac albo metkowac leki, ale na pewno nie kręcić maści i kremy.
          2. nie ma farmacji zaocznej i wieczorowej. jest płatna, ale w systemie dziennym.
          3. chyba ze masz na mysli studium farmaceutyczne, to tak.
          • mamatomka2014 Re: apteka - praca 21.01.15, 07:42
            Na AMG parenaście lat temu wprowadzono wieczorową farmację. Studenci mieli Zajęcia razem z dziennymi a jedyna różnica polegała na poziomie tych płacących. Wiem bo byliśmy na jednym roku.
            • dziennik-niecodziennik Re: apteka - praca 21.01.15, 08:33
              no toż napisałam. że jest farmacja płatna, ale nie wieczorowa, bo sie chodzi w ciągu dnia normalnie, razem ze studentami dziennymi.
    • anna_geras Re: apteka - praca 20.01.15, 21:11
      www.teb.pl/oferta-edukacyjna/szkoly-medyczne/oferta/technik-farmaceutyczny_gdynia,30,98

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka