Dodaj do ulubionych

fanki namiotów i biwakowania

21.01.15, 10:44
Są tu takie?smile Chcę kupić namiot, potrzebuję porady. Znacie jakiś 4-5-6 osobowy, który możecie polecić? Najchętniej taki, w którym można stać. Do 20 kg. Cena nie gra roli. Liczy się komfort użytkowania. Istotne np. żeby po ulewie nie miał w przedsionku jeziora Bajkał...
Obserwuj wątek
    • mw144 Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 10:51
      Mam taki:
      allegro.pl/namiot-duzy-patras-6-os-2-komory-4f-rodzinny-i4924090883.html
      ogólnie ok, ale nie spełnia ostatniego Twojego warunku - nie ma uszczelnionego przedsionka.
    • slonko1335 Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 10:52
      ja jestem fanką colemanów, dla mnie istotne aby namiot miał podłogę po całości i czaimy isę na ten:
      www.amazon.co.uk/Coleman-Instant-Family--Green-White/dp/B00691GNUK/ref=sr_1_30?ie=UTF8&qid=1393315513&sr=8-30&keywords=tent+coleman
      rozważamy ten:
      • zonkidlo Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 11:03
        Też się zasadzam na Colemana!smile Ale wyczytałam na jakimś forum, że się w którymś komuś bardzo skraplała para wodna, przeciekał na szwach i coś tam jeszcze. Pomyślałam więc, że może zacznę od opinii użytkowników, a nie reklamy producentawink
        Miałaś już jakiegoś colemana?
        • slonko1335 Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 11:06
          jakiegoś tak ale mały i dawno temu, wiec trrudno porównywać. Na forum kilkakrotnie przewinęły się wątki o namiotach tu i na zakupach i były osoby które o teraźniejszych colmanach pisaly z osobistych doświadczeń. Ja tylko sobie dokładnie oglądalam na biwaku i podpytywałam wlaścicieli i byli bardzo zadowoleni i stąd i my sie czaimy. Mamy jakąs beznadzieję z hi-mountain która wcale tania nie była...
          • zonkidlo Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 11:12
            A orientujesz się może czy jakieś namioty oprócz colemanów są "niepalne"? Wcześniej miałam wielką ochotę na jakiś solidny tunel, ale widzę, że żaden nie jest w ten sposób zabezpieczony. High Peak mi się bardzo podobały...
        • biala_ladecka Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 11:30
          1.W każdym namiocie będzie się skraplała woda jeżeli nie będzie wietrzony. Namioty są obecnie tak szczelne (w obie strony), że nie ma bata, dlatego podstawa to sensowny system cyrkulacji powietrza, w przeciwnym razie albo zmarzniesz, albo się spocisz. I tu musisz podjąć decyzję, gdzie chcesz używać tego namiotu, bo Bałtyk i Adriatyk to jednak nieco inne warunki pogodowe wink
          2. Jeżeli się sensownie rozbijesz to zalanie przedsionka Ci raczej nie grozi, a jeżeli chcesz się dodatkowo zabezpieczyć to wybierz namiot z "wbudowaną" podłogą w przedsionku, a nie doczepianą (na rzepy zazwyczaj). Gorzej się to sprząta no ale coś za coś.
          3. Jeżeli cena nie gra roli, wybierz Cabanona za kilkanaście tysięcy i śpij spokojnie wink
          Polski Marabut robi bardzo dobre namioty ale niestety tylko małe. Dla siebie poluje na Vango, w Colemanach nie podoba mi się właśnie ta doklejana podłoga. Jeżeli chcesz sprawdzić, czy Cię ten sport kręci kup coś Decathlonie, a potem inwestuj w zależności od doświadczeń.
          • zonkidlo Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 11:39
            Kręcić kręci, sprawdzać nie muszęwink Ale wiesz, co innego było w grupie znajomych "na drągu w przeciągu", a czym innym zupełnie jest wersja: rodzinno-emeryckie biwakowankowink Ja wiem, że najlepiej jest namiot okopać i nie masz problemu z wodą w przedsionku, ale też już wiem (po zeszłym roku), że na polach biwakowych z atrakcjami dla dzieci takie wykopaliska nie wchodzą w grę.
            ad. 1 Chcę Bałtyk i Adriatyk. Dla mnie namiot to wolność i spontanwink
            • biala_ladecka Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 11:51
              Doskonale Cię rozumiem, też właśnie dojrzałam do - jakby to delikatnie ująć - mniej ekstremalnego biwakowania. Doszło już do tego, że wożę ze sobą suszarkę na pranie, i świeczniki na stół do wieczornych rozgrywek Rummikub, kto by pomyślał 10 lat temu? wink
              • zonkidlo Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 11:59
                !wink Do suszarki jeszcze nie doszłam, ale teraz? ją przemyślęsmile Natomiast rozważałam składaną szafeczkę? No ile się można schylać?! Solo się człowiek schylał może z 10 razy. A przychówek wymusza kilka tysięcy skłonów? Tak, mam zamiar kupić mały wakacyjny domwink
                • faustine Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 12:07
                  He he - mam szafeczkę z blacikiem - super sprawa . I zakupiłam sobie wreszcie taki misko- koszyk do noszenia garów na zmywak - żeby nie odstawać od reszty kempingowego towarzystwa Zamierzam również nabyć szczotkę do zamiatania z kijem teleskopowym oraz lepsiejszą kuchenkę - taką na nóżkach smile Kocham te wyjazdy smile
                  • biala_ladecka Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 12:13
                    No koszyk do zmywania to podstawa podstaw wink
                    W Poczdamie na campingu widziałam małżeństwo z kwiatami doniczkowymi big_grin
                    • zonkidlo Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 12:21
                      To dopiero! Ja widziałam ekipę z drewnianą podłogą. Chodziłam codziennie ją oglądać, ale nie odkryłam, jakim cudem ją ze sobą zabrali. Pokażecie jakimś linkiem misko-koszyk?
                      • faustine Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 12:31
                        sklep.family-camp.pl/wiadro-kwadratowe-cleo-p-123.html
                        We Włoszech widziałam panią szyjącą na maszynie !!! Ale to było w namiocie instalowanym do przyczepy kempingowej smile Widziałam też panie robiące przetwory z brzoskwiń ... Tyle , że Włosi , zwłaszcza ci starsi wyjeżdżają często na miesiąc albo i dłużej
                        • biala_ladecka Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 12:46
                          Można też tak:
                          allegro.pl/koszyk-sklepowy-na-zakupy-kosze-sklepowe-koszyki-i4998740483.html
                          lub tak
                          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20254232/
                          A podłogę drewnianą, możesz w kawałkach też kupić w Ikei, pojawiają się co roku na początku lata.
                          • zonkidlo A lampka, która nie świeci w oczy? 21.01.15, 12:55
                            Miska z rączkami ekstra pomysłsmile Ja latałam z miską do prania.
                            Macie jakieś koncepcje na oświetlenie? Moje lampki stojąco-wiszące rażą oczy nieprzyjemnym białym światłem. A ja bym chciała stumione przytulne ciepłewink
                            • faustine Re: A lampka, która nie świeci w oczy? 21.01.15, 14:10
                              My uzywamy takiej zwyklej biurkowej ale przyczepianej na klips. Lampka podlaczona do pradu -mamy dlugi przedluzacz wiec wszedzie mozna podwiesic
      • kandyzowana3x Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 14:00
        Mam dokladnie tensmile. Uzyty raz i obecnie czeka az drugie dziecko osiagnie co najmniej rok, ale to olbrzym jest.
        Tez jestem fanka colemanow, mam 2, maly 4 i ten duzy 4 osobowy. mniejsza czworka kupiona juz uzywana pewnie z 15 lat ma i dalej niezawodna. Nigdy sie nic nie skraplalo, przeciekalo itd. latwo sie rozklada, wytrzyma najwieksze ulewy. Ogolnie polecam.
    • faustine Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 11:11
      Mamy 4 osobowy Kos firmy Mc KInley. Sypialnie 2 obok siebie , można je połączyć w jedną ( dobry patent przy małych dzieciach). Przedsionek duży z podłogą, można w nim stać. Co najważniejsze - przetrwał tygodniowy , padający niemal bez przerwy deszcz w Tyrolu, przetrwał nocną wichurę z burzą i ulewą we Włoszech . Nie przemókł ani trochę , wiatr go nie porwał , a powiem Ci że stracha miałam takiego , że hej . Ja polecam.
      • zonkidlo Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 11:13
        O, dziękuję, zaraz go sobie obejrzęsmile
    • kaka-llina Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 11:19
      Zdecydowanie ten: www.gooutdoors.co.uk/outwell-montana-6p-family-tent-p261526, drogi ale genialny.. Sama jeszcze nie mam ale miałam okazje uzytkować i jest absolutnie fantastyczny, może w tym roku uda sie kupićsmile
      Teraz doczytałam, że dla ciebie za ciężki (25kg)sad
      To jest wersja premium, normalne są tańsze..
      • zonkidlo Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 11:52
        Przepiękny!smile
      • kaka-llina Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 14:40
        oj strona przestała działać.... tutajze strony producenta (normalna wersja)... Śni mi się ten namiot po nocachbig_grin do niczego się nie mozna przyczepić..
    • solejrolia Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 12:44
      mamy z decatlonu , jak na kilkudniowy wyjazd raz w roku jest wystarczająco dobrytongue_out
    • diablica_a Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 12:53
      Mam taki .www.huskypl.pl/namiot-family-bigless-5-os-zielony-jasno-zielony-d2616.html
    • guderianka Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 13:55
      Himalaya Open Air taki https://spplthumb.blob.core.windows.net/540x405/f5/85/08/namiot-6-osobowy-mazowieckie-radom-70514222.jpg
      Używamy -2-3 razy w roku od 5-6 lat , był i w Karkonoszach i Bieszczadach i w Łukęcinie i nad jeziorami i w różnych częściach Polski, w upał i w deszcz , w gorąco i chłód ( 4st w nocy)
    • zonkidlo To który?:-) 21.01.15, 14:55
      Coleman Galileo 5 czy Outwell Nevada MP 5? Pierwszy znacznie lżejszy, tańszy. Drugi ma większe okna i kieszonki do sufitu. Kieszonki są wg mnie bardzo ważnewink Pierwszy niby mniejszy, ale nie wiem czy realna różnica jest duża- drugi ma ścięty przód po bokach. Ciekawe ile się który rozkłada.
      Który wybieracie?
      Mogłabym ruszać już dziśsmile
      • kaka-llina Re: To który?:-) 21.01.15, 17:32
        Pogrzeb sobie tutaj dosyć fajne opinie na temat mnóstwa namiotów+"real life pictures"
      • kaka-llina Re: To który?:-) 21.01.15, 19:23
        A na stronie outwell masz do wszystkich namiotów instrukcje rozkładania, nie wiem jak colemany... vango maja też fajny sprzętsmile
        Ale z tego co pamiętam ( jak w tym bardzo grzebałam) to te trzy firmy to raczej zawsze strzał w dziesiątkęsmile
        Jak już wyżej polecałyście inne sprzęty biwakowe to ja z całego serca polecam to cudo:o tutajsmile Zakupiłam takie dwie dal mojej 2+2 rodziny ( te dwa dodatkowe to małe raczejsmile), bałam się strasznie zwijania dziadostwa później .. i muszę przyznać dwie osoby musza to zrobić ale się dasmile a komfort niewiarygodny, po pierwsze CIEPŁO!!! naprawdę bardzo ciepło (jako jedyni na campingu spaliśmy w podkoszulkach i majtkach) fakt mieliśmy ciepłe vango śpiwory,ale jednak w namiocie najbardziej ciągnie od ziemi a mi było tak gorąco, ze śpiworem tylko się przykrywałam (btw Lake District UK a nie Adriatyksmile) i wygodne jak cholera! i nie ma tak , że jak ktoś się ruszy z jednej strony to ty podskakujesz na drugiejsmile i nie pierdzą! i jak seks uprawiasz to się dzieci obok ( ani pół pola namiotowego) nie obudzi smile (no oczywiście jeśli dźwięków paszczą nie wydajeszbig_grin materac cie nie zdradzi..)
        • zonkidlo Re: To który?:-) 21.01.15, 19:54
          Dziękuję bardzosmile
          Jakby któraś jak ja chciała kupić dobry namiot, radzę czytać opinie o sklepie. Ten, który oferuje najniższe ceny ma straszliwe opinie. Właśnie się doczytałam (uf uf że bylam czujna, normalnie nie sprawdzam opinii o internetowych sklepach, nie miałam żadnych złych doświadczeń), że ludzie płacą, nie dostają towaru ani nie odzyskują pieniędzy mimo zgłaszania spraw na policję.
          A co myślisz o kocu termicznym, zwanym też folią termoizolacyjną/kocem ratowniczym? Kosztuje 3-7 zł i można go podłożyć pod materac. Bo ja jednak lubię mieć miękko.
          Myślę też o dmuchanym fotelusmile
          • kaka-llina Re: To który?:-) 21.01.15, 21:36
            Ja mieszkam w UK i zawsze sprawdzam towar, cenę i sklepsmile
            Jeśli chodzi o folie to podobno fajna rzecz przy materacu, przy tych matach co wrzuciłam nie ma takiej potrzeby bo one ciepłe są..... ( materace dmuchane są z założenia potwornie zimne). Ja wiem, mam lekkiego pie...a na punkcie "ciepłości" (problemy z nerkami), swoje w namiotach przeżyłam i czegoś tak wygodnego i CIEPŁEGO!! w życiu nie widziałam! normalnie campingowego nobla za tosmile
            Wszelkim dmuchanym rzeczom nie ufam... tak mamsmile
            • zonkidlo Re: To który?:-) 21.01.15, 22:11
              Zgadzam się, dmuchańce zimne pieruńsko. Ta mata nawet niechuda, może bym i na niej przetrwaławink Tylko strasznie ciężka!
              • kaka-llina Re: To który?:-) 22.01.15, 09:15
                No 10cm to najgrubsze jakie robią (przynajmniej w zeszłym roku tak było) cięzka, fakt i dużo miejsca zajmuje (nie da się jej zwinąć tak dobrze jak jest fabrycznie zwinieta, kiedy jest nowa) ale IMO i tak wartosmile
                • zonkidlo Re: To który?:-) 22.01.15, 14:15
                  Myślę o niej od wczorajsmile
    • butch_cassidy Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 17:01
      Przeczytałam: Franki, namioty i biwakowanie big_grin

A pod namiot nawet planujemy się w tym roku wybrać, ale jeszcze nie mamy, to nie doradzę. za to chętnie przeczytam wątek smile
      • mynia_pynia Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 20:12
        Po przeczytaniu ... Ja chce pod namiot!!! Obiecuje ze kupie porzadny na 3,5 osoby wink + dodatkowe wyposażenie. Mam straszna przypadlosc, nienawidzę spac na obcym łóżku w nieswojej poscieli, nawet jak to hotel ***** a swoj namiot +materac + śpiwór, juz mi sie chce jechac.
        • zonkidlo Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 21:01
          W wysokim namiocie możesz mieć też swoje łóżko. Rozkładanewink
          • ywwy Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 21:14
            Tylko namiot!

Poza tym pola namiotowe też poprawiły jakość usług smile
    • nataliam2 Re: fanki namiotów i biwakowania 21.01.15, 22:01
      Ja mam Quechua T6,2 XL AIR i jest super, ale ma też swoje wady. Np. długo się go rozkłada. Zalet też ma masę. Podobają mi się różne kieszonki i podłoga w przedsionku. No i to, że wszystko jest fajnie opisane i oznakowane. Jednak jak bym miała teraz kupować to zakupiłabym taki www.youtube.com/watch?v=hxfHJAChdck
      Moja siostra taki ma i jak my stawiamy tropik to ona już wypakowuje rzeczy. Tak samo jeśli chodzi o pakowanie. W sypialniach miesci się podwójny materac. Jak dla mnie ten namiot to rewelacja.
      • akniwlam Re: fanki namiotów i biwakowania 22.01.15, 12:48
        Ja też mam Quechuę, po 4 tygodniach objazdówki po Rumunii (noclegi prawie codziennie w innym miejscu) doszliśmy do takiej wprawy, że w 5 minut byliśmy już rozłożeni i rozpakowani. Kwestia wyćwiczenia smile A że ostatnie lato w Rumunii było wyjątkowo deszczowe, mogę też powiedzieć z ręką na sercu, że namiot wypróbowaliśmy w warunkach dość ekstremalnych i się sprawdził. Jeszcze chyba nigdy nie przeżyłam takiej ulewy pod namiotem, jak tam.
        • nataliam2 Re: fanki namiotów i biwakowania 22.01.15, 21:51
          Jaki masz model?
          Ten co ja? T 6.2 XL ?
          Jak dla mnie jest za duży, choć jak pada to przynajmniej można w przedsionku swobodnie posiedzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka