Dodaj do ulubionych

Rogówka w salonie

23.01.15, 19:04
Jak nazywacie narożną kanapę? Narożnik czy rogówka? Ostatnio pierwszy raz spotkałam się z określeniem rogówka i jest dla mnie ohydne. Jakby ktoś sobie oko na ścianie salonu rozsmarował. Słownik PWN mówi tylko o części oka. Doroszewski tłumaczy to jako błone oka, trójkątną chustkę, halkę na rogowych fiżbinach, tabakieę rogową a nawet prostytutkę (od wystawania na rogu). O rogówce -meblu w wiarygodnych miejscach nic nie znalazłam. Poprawne li to czy nie bardzo?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 19:08
      Ja to określenie poznałam dopiero na forum. Mówię zawsze - narożnik.
    • kkalipso Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 19:09
      A z rogiem ci się nie kojarzy. U nas się mówi i tak i tak nie widzę problemu.
      • mid.week Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 19:12
        to jakiś regionalizm?
        • kkalipso Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 19:17
          Nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Na forum się dowiedziałam że to "dziwne""P
    • antyideal Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 19:17
      Pierwsze słyszę.
      Po przeczytaniu tytułu watku pomyślalam o jakiejs ocznej katastrofie wink
      • aka10 Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 19:19
        Narożnik. Nic innego.
      • mid.week Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 19:21
        Ja na tekst "w jakim kolorze dobrać rogówkę do grafitowych ścian" myślałam, że kogoś pogieło i szkła kontaktowe dobiera barwą do wystroju wnętrza big_grin big_grin big_grin
    • solejrolia Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 19:38
      jako dziecko słyszałam jedynie określenie rogówka, i to była nazwa funkcjonująca w naszym regionie. dopiero niedawno rogówka stała się narożnikiem. i w sumie lepiej to brzmi.
      a jeszcze , kiedyś była wersalka, teraz mówi sie po prostu kanapa. nawet jesli jest to kanapa z funkcją spania, to jednak to kanapa, nie wersalka. a amerykanka- teraz jest fotelem rozkładanym do spania.
      • mid.week Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 19:53
        tak z ciekawości - jaki to region?

U nas (Wrocław) kanapa zawsze mogła mieć fukcje spania, ale głownym przeznaczeniem było wygodne siedzenie. Miała więc miekkie poduchy, oparcia-podłokietniki i wysokie oparcie.
        Wersalka z amerykanką rożniły się sposobem rozkładania.
        Wersalka rozkładała się na pół - o tak:
        https://img17.olx.pl/images_tablicapl/161681705_5_1000x700_wersalka-retro-design-prl-jedyna-za-slodkosci-lubelskie.jpg

a amerykanka wyciągała się do przodu, tak:
        https://img21.olx.pl/images_tablicapl/116406555_5_644x461_amerykanka-jedynka-fotel-rozkladany-sofa-kanapa-z-prl-zachodniopomorskie.jpg
        • solejrolia Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 20:29
          jestem z łódzkiego.

amerykanka u nas to był fotel, ale z funkcją spania:
          https://www.mebgolmeble.pl/amerykanka_2d.jpg

wersalka, to oczywiste:
          https://www.konar.gdan.pl/images/stories/meble/senator/senator_wers_zamsz_roz.jpg

a teraz to wszystko jest KANAPA, jednoosobowa, dwuosobowa, trzyosobowa. różnie. tylko czasem z funkcją spania, a czasem bez.
          albo SOFA- w Ikea każdy z tych mebli jest sofą, również amerykanka, wersalka, czy narożnik. sofa i tyle.
        • heca7 Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 21:08
          A jak wygląda w takim razie tapczan???
          Bo u moich rodziców było takie łóżko- podwójne i cały ten wielki materac podnosił się w górę na bok (dłuższy), bez zginania na środku. A na dnie oczywiście miejsce na pościel.
          • solejrolia Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 21:17
            u moich dziadków był taki tapczan. zwany tapczanem właśnie. (mazowsze)
            (on miał tak mocny materac, że prawdziwie- dziesiątki lat był użytkowany! nie to co teraz)
          • szarsz Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 22:33
            Tapczan nie jest składany, nie ma oparcia i wygląda dość podobnie do łóżka.

Kanapy to było wszystko, co nie było łóżkiem: sofy (pierwotnie nie rozkładały się), wersalki (składały się łamiąc na pół), amerykanki (wąskie i wyciągane do przodu).
            Śpi na kanapie oznaczało, że śpi na czymś, co w ciągu dnia służy do siedzenia.
    • lafiorka2 Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 19:39
      narożnik. Rogówka to w oku nie?
    • yenna_m Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 19:56
      narożnik
    • kkalipso Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 20:20
      A i była już rozmowa na ten temat któregoś dnia tu na forum i dziewczyny z różnych regionów używały tej nazwy.
    • eliszka25 Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 20:26
      u nas odkad pamietam funkcjonowalo okreslenie rogowka. tyle tylko, ze nie bylo to okreslenie kazdej kanapy naroznej, ale chodzilo konkretnie o rozkladana kanape, na ktorej sie spalo. przy czym slowo rogowka okreslajace kanape kojarzy mi sie jednoznacznie wylacznie z taka rogowka, jak kiedys, gdzie miejsce do spania powstawalo po ulozeniu na plasko wszystkich slupkow z oparcia i spalo sie jak na klodach drewnawink. nie moge znalezc zadnego zdjecia w internecie, ale jakies 30 lat temu u moich rodzicow pojawila sie taka wlasnie rogowka i byl to mebel dosc popularny wtedy, bo prawie w kazdym domu mozna ja bylo spotkac.

sama mam nierozkladana kanape narozna i dla mnie to jest po prostu kanapa. slowa rogowka w okresleniu kanapy od dawna juz nie uzywam, jesli juz, to wlasnie naroznik.
      • m_incubo Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 23:51
        eliszka25 napisała:
        przy czym slowo rogowka okreslajace kanape kojarzy mi
        > sie jednoznacznie wylacznie z taka rogowka, jak kiedys, gdzie miejsce do spania
        > powstawalo po ulozeniu na plasko wszystkich slupkow z oparcia i spalo sie jak
        > na klodach drewnawink

Dokładnie na takie coś mówiło się u mnie "rogówka" smile
    • nanuk24 Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 20:33
      Naroznik.
    • butch_cassidy Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 20:47
      Narożnik.
      Rogówka mi przypomina "Cabaret", nie wiem, czy we wszystkich tłumaczeniach było o "przerażająco słodkiej rogówce"?
    • loola_kr Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 21:13
      Narożnik. Nigdy nie słyszałam określenia "rogówka".
    • kamunyak Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 21:16
      dla mnie to też zawsze był naroznik, o rogówce uslyszałam tu i brzmi dziwnie. Zresztą w żadnym sklepie nie jest napisane "rogówka" tylko naroznik, wiec chyba sytuacja jasna.
      Podobnie dziwnie i drażniąco brzmi dla mnie domówka, która zawsze była prywatką czyli imprezą urządzaną prywatnie.
    • katklos Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 21:20
      U mnie mówiło się 'rogówka', na południu.
    • ginger.ale Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 21:24
      pierwszy raz w życiu słyszę określenie rogówka, a trochę już żyję
      dla mnie dziwne, bo nieosłuchana z nim jestem
      • konsta-is-me Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 21:35
        Sie zdziwilam widzac tytul.
        Rogowka to czesc oka
        A tapczan to Wrocku jest nierozkladany, plaski, moze byc ze schowkiem.na posciel.
        Kanapa to taka z bocznymi oparciami, rozkladana czy nie.
        Inaczej to wersalka.
        • best_bej Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 23:58
          A tapczan to nie inaczej wersalka?
          • agni71 Re: Rogówka w salonie 24.01.15, 00:56
            tapczan:

encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQtcjRq3T3XaGce2yEBkSJmNmnG8o4HQzKcfYmOpEBj0PBYuDOE
            wersalka:

sklep.dominexplus.pl/wp-content/uploads/2011/02/wersalka-fokus-01.jpg
    • anorektycznazdzira Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 22:04
      Nie znam "rogówki", pierwsze słyszę.
      U nas to "kanapa narożna", względnie ale raczej nieoficjalnie "narożnik".
      Kiedyś słyszałam jak facet mówił "ROGOWIEC" smile (jest taka miejscowość w centralnej Polsce)
    • drosetka Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 22:21
      Jak nazywacie narożną kanapę? Narożnik czy rogówka? Ostatnio pierwszy raz spotk
      > ałam się z określeniem rogówka i jest dla mnie ohydne. Jakby ktoś sobie oko na
      > ścianie salonu rozsmarował.

rogówka jak każde inne słowo, moze miec wiele znaczeń, np pilot, myszka, czy zamek i nie widzę w tym nic ohydnego. U nas od zawsze się tak mówiło, nawet w sklepach meblowych funkcjonuje ta nazwa. Zgorszę cię jeszcze bardziej, mówi sie również " idę na pole z dzieckiem" i " ubrałam sukienkę"tongue_outtongue_out
      • pani.jezowa Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 23:37
        "iść na pole" to regionalizm, ale "ubrać sukienkę" to błąd językowy.
    • lady-z-gaga Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 23:32
      dopóki nie trafiłam na to forum, nie znałam okreslenia " rogówka"
      brzmi ohydnie smile
    • pani.jezowa Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 23:33
      Poznałam to słowo na forum (w tym znaczeniu) i jest dla mnie równie koszmarne jak wypoczynek skórzany.
    • aankaa Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 23:55
      halkę na rogowych fiżbinach
      fiszbinach
    • best_bej Re: Rogówka w salonie 23.01.15, 23:56
      U mniw w zachodniopomorskim mowi sie rogówka
      • annajustyna Re: Rogówka w salonie 24.01.15, 00:38
        Pierwsze slysze (jestem ze Szczecina). Kanapa narozna.
    • madzioreck Re: Rogówka w salonie 24.01.15, 00:52
      U mnie mówiło się rogówka. Na logikę (bo żaden ze mnie językoznawca), narożnik jest nazwą równie od czapy.
      • lucadimontezemolo Re: Rogówka w salonie 24.01.15, 01:14
        narożnik, rogówka to w oku.
      • lady-z-gaga Re: Rogówka w salonie 24.01.15, 08:01
        Od czapy? A jak się mowi? "narożny pokoj, narożny dom" czy "rogowy dom"? smile
        • madzioreck Re: Rogówka w salonie 24.01.15, 11:12
          No właśnie, narożny pokój, a nie narożnik. Tak samo narożna kanapa...
          • annajustyna Re: Rogówka w salonie 24.01.15, 11:16
            Dla mnie naroznik to ten narozny element w takiej kanapie (fachowo to sie chyba recamiere nazywa, czy tam jakos).
    • kira02 Re: Rogówka w salonie 24.01.15, 08:35
      Myślałam, że ktoś zostawił oko w salonie - to było pierwsze skojarzenie.
    • zwariowana_wariatka Re: Rogówka w salonie 24.01.15, 11:51
      znam to słowo, nie szokuje mnie. nie wiem, w czym narożnik lepszy tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka