Dodaj do ulubionych

Wczasy 7+7 z dziećmi

30.01.15, 22:53
Dzieci lat 7 i 8. Dadzą radę na 7-dniowej objazdówce po Turcji? Przeglądam ofertę z Exim Tours, dziennie około 250 km autokarem, zakwaterowanie w 3* hotelu ze śniadaniem i obiadokolacją. Później kolejne 7 dni plażowania. Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 30.01.15, 23:07
      Pobudka o 4 rano, wyjazd o 5, żeby zdążyć na zwiedzanie na 8, przed upałem i innymi turystami. Powrót do hotelu 22-23, bo na wycieczce zawsze się znajdzie ktoś, kto opóźni wyjazd, zgubi się itd. 3* w krajach arabskich to dość podłe warunki. Ja bym nie zrobiła takiego świństwa tak małym dzieciom.
      • kwiat_w_kratke Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 30.01.15, 23:25
        Moje dzieci nie wytrzymałyby wielu godzin w autokarze dzień w dzień, przez tydzień. Marudziłyby, jęczały i złościłyby się na przemian. Twoich dzieci nie znam.
      • isabeau Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 14:42
        Turcja nie jest krajem arabskim, tak na marginesie. Swoją drogą objazdówka w formule 7+7 po tym kraju bywa męcząca i dla dorosłych, zależy od konkretnych osobników. Jeżeli w ofercie są śniadania i obiadokolacje, to trzeba się nastawić, że lunch/obiad będzie trzeba wykupić i to zazwyczaj w miejscu wskazanym przez pilota, bo np. autokar zatrzyma się na ten posiłek na odludziu, gdzie wyboru nie będzie.
      • kira02 Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 02.02.15, 09:18
        Ja bym sama nie wytrzymala takiej wycieczki, a co dopiero male jeszcze dzieci.Tylko sie wymecza i beda przez caly czas marudzic.Myslalam,ze na urlopie sie wypoczywa? Jak masz mozliwosc,to polecam rejs statkiem. W 7 dni tez zwiedzisz kilka miast (w roznych krajach) i przy okazji wypoczniesz.
    • mikams75 Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 30.01.15, 23:31
      znajoma pojechalam ze spokojnym 10latkiem na objazdowke po skandynawii - chlopak dzielnie zniosl za co go bardzo podziwiala. Wycieczka meczaca bardzo - wczesne pobudki, pozne chodzenie spac (bo kolacje sie mocno przedluzaly lub po powrocie byly po prostu pozno i dluuugo serwowane), ciagle w biegu i z zegarkiem w reku.
      Nie lepiej wynajac samochod i samemu sobie zrobic objazdowke? Z duzo mniejszym dzieckiem tak zwiedzamy i to super funkcjonuje.
    • srebrnarybka Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 30.01.15, 23:34
      zależy przede wszystkim od dzieci. Czy choć trochę lubią zwiedzać - ja np. jako dziecko uwielbiałam. Byłam na objazdówce po Turcji, gdzie byli ludzie z dzieckiem w podobnym wieku, był zadowolony i był ulubieńcem grupy. Rok wcześniej był z rodzicami na obajzdówce w Hiszpanii, z której dużo pamiętał. Ale oczywiście nie każde dziecko się do tego nadaje. Ty znasz swoje dzieci najlepiej.
      • wtopeq Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 30.01.15, 23:50
        Pierwszo i drugoklasista na objazdówce. Na pewno bardzo obeznani i zainteresowani zabytkami, ruinami i historią bractwa tańczących derwiszów. Z entuzjazmem wstający o świcie, spędzający pół dnia w autobusie, a drugie pól na zwiedzaniu ruin i wizytach w sklepach ze złotem, bawełną i dywanami. Typowe dzieci ematki big_grin

Plaża i basen to dodatek, przede wszystkim dla niewysublimowanej gawiedzi.....
        • srebrnarybka Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 01:28
          Jako dziecko byłam takimi rzeczami zainteresowana, chociaż nie byłam w Turcji, ani za granicą. A typowe dzieci ematki są ciągane do sklepów także na wczasach pobytowych.
    • crea.tura Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 30.01.15, 23:55
      Turecki hotel 3* może być koszmarkiem. Nie mówię o jakiś drobnych niedogodnościach, spodziewałabym się raczej syfu kiły i mogiły. Ale może przesadzam. Z pewnością sprawdziłabym te hotele wcześniej w necie.
      • srebrnarybka Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 01:29
        zdecydowanie przesadzasz. Tureckie hotele są na bardzo dobrym poziomie.
        • wtopeq Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 16:14
          Tureckie 3* to kiepski poziom.
    • krejzimama Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 00:19
      Weź dzieciakom porządne ultraAI, do tego porządne baseny, fajna plaża, a nie będzesz je ciągać po nocach żeby jakieś ruiny w 40 stopniach pooglądać.
      Jak już koniecznie chcesz to wykup wycieczkę w jeden dzień do jakichś tam starożytnych skorupek czy innego dziadostwa.
      • czar_bajry Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 01:00
        A czym ci się te dzieci tak naraziły że chcesz je torturować? A może ty macocha a nie matka jesteś?
    • aankaa Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 01:04
      użyją jak psy w studni
      Wy przy okazji...
    • ulla_cebulla Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 01:12
      A mi sie pomysl podoba, Fajnie, ze chcecie cos zobaczyc oprocz basenu i stolowki w allin a Turcja ma bardzo wiele do zaoferowania. Nie wiem, jakie sa twoje dzieci, ale duzo zalezy chyba od konkretnego programu i jak im te wycieczki "sprzedasz". No i potem mozna odpoczac na plazy...
      • pederastwa Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 09:26
        Ale można wykupić normalne wczasy pobytowe i na miejscu w miarę chęci i potrzeb jeździć na fakultety. Codzienne życie na walizkach, pakowanie się do autokaru, brak czasu i warunków na spontaniczną zabawę i wybieganie się. Dla mnie nie brzmi jak wymarzone wakacje dla dziecka.
        • mikams75 Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 09:50
          mozna nie wykupywac wczasow tylko zwiedzac samemu we wlasnym tempie nocujac co 2-3 dni w innym miejscu i zwiedzajac dana okolice. Wowczas jest czas i na zabawe dla dzieci i na zwiedzanie, ktore jesli nie jest na gwizdek jest tez ciekawe dla dzieci.
          • lauren6 Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 10:01
            Dokładnie, 2 powyższe rozwiązania są dla rodzin z małymi dziećmi.

Na objazdówki moim zdaniem nadają się najwcześniej nastolatkowie. Młodsze dzieci będą umęczone, nie skorzystają i jeszcze swoim marudzeniem będą przeszkadzać innym wycieczkowiczom.
    • gaga-sie Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 08:50
      W pierwszym tygodniu złapiecie zemstę faraona i wycieczka będzie jak ta lala.
      • verdana Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 09:20
        Moje dzieci uwielbiały zwiedzanie, ale na objazdówkę bym ich nie zabrała. Co innego zwiedzanie, a co innego ściśle wyliczony czas na wszystko, brak paru godzin na wybieganie się, długa jazda autobusem.
        Zdecydowanie odradzam. Objazdówki nie są dla dzieci.
      • fasol-inka Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 01.02.15, 16:41
        Faraona? W Turcji? big_grin
        • ra_gra82 Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 01.02.15, 17:01
          Bo jak faraon, to tylko w Egipcie? www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-pokarmowy/zemsta-klatwa-faraona-zatrucia-pokarmowe-objawy-leczenie-zapobieganie_41439.html
          • fasol-inka Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 02.02.15, 08:48
            owszem
            w Turcji może być sułtana, owszem faraon to w egipcie
        • gaga-sie Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 01.02.15, 18:05
          No w Turcji, Turcji.
          Znajomi w Bułgarii złapali.
    • klubgogo Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 10:02
      Nie zrobiłabym takiego świństwa ani sobie, ani tym bardziej dzieciom. Objazdówka i noce w 3-gwiazdkowym hotelu big_grin big_grin big_grin tongue_out a później tydzień plażowania - współczuję pomysłu.

Zorganizuj sobie wycieczkę na własną rękę - dzień zwiedzania we własnym tempie, dzień plażowania i tak na przemian - będziecie zadowoleni a nie urobieni.
    • e-kasia27 Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 14:57
      Moje by dały radę i byłyby zachwycone, ale one lubiły w tym wieku zwiedzanie, ruch, prymitywne warunki i ciągłe zmiany.
      A każdy autobus, jak tylko ruszał, to było świetne miejsce do spania.
      Po 250km byłyby wyspane, wypoczęte i gotowe do zwiedzania.
      Gorzej by było z pozostałymi siedmioma dniami nudnego siedzenia na plaży.

Co radzimy?
      Zastanowić się nad tym, co lubią Twoje dzieci, no i zapytać je o zdanie, ale najpierw szczegółowo przedstawić im plan wycieczki, pokazać w internecie miejsca, które mielibyście zwiedzać.
      • aqua48 Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 15:33
        Ja w tym wieku byłabym zachwycona. Moje dzieci wręcz przeciwnie, byłby to dla nich koszmar. Weź jeszcze pod uwagę czy Twoje nie marudziłyby w autokarze (pić, jeść, siusiu, nudno, gorąco, wieje, a kiedy wreszcie dojedziemy) skutecznie psując objazdówkę innym uczestnikom.
        • czar_bajry Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 17:43
          Mój 10 latek choć ciekawy świata i lubiący zwiedzać przez większość jazdy autokarem zadawałby mi jedno pytanie....daleko jeszcze...
    • mia_siochi Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 18:17
      Ależ oczywiście, że to doskonały pomysł. Niedawno wiele pań tutaj było oburzonych, że uważam że kilkunastogodzinna podróż do Paryża i weekendowe przeczołganie 4 latka po muzeach i kościołach to kiepski pomysł.
      Tak więc- oczywiście, zabierz dzieci, pewnie Ci podziękują za pobudki o 4 rano, wiele godzin w autokarze i przeczołgiwanie w 50 stopniowym upale po ruinach.
      • mikams75 Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 31.01.15, 21:34
        czy ty nie przesadzasz? zwiedzalam paryz z niespelna 5latka wlacznie z muzeami i nikt przeczolgany nie byl. Zasadnicza roznica jest w zwiedzaniu wlasnym tempem a na gwizdek z grupa.
        Jestem pewna ze i w turcji da sie to samo na spokojnie zwiedzic. Bez czolgania sie.
        • lauren6 Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 01.02.15, 21:47
          Zwiedzałaś prywatnie, czy wyjazd grupowy zorganizowany? Bo to zasadnicza różnica.
      • wioskowy_glupek Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 01.02.15, 08:36
        To nie jest to samo nie udawaj że sama nie widzisz różnicy.
        • mia_siochi Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 01.02.15, 15:12
          Zupełnie nie ma różnicy, poza temperaturą.
    • jowita771 Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 01.02.15, 07:45
      Ja bym dzieci nie wzięła na taka wycieczkę, chyba, że masz jakieś wyjątkowe dzieci, które się tym interesują, ale tak naprawdę interesują. Pilotowałam wycieczki po Turcji, dzieci raczej na objazdówki nie zabierano, bo to nie dla nich atrakcja.
      Nie bądź pewna, że najpierw objazdówka, później zwiedzanie. Jak ja pracowałam, to zależało od organizatora, jak mu pasowało, tak ludzie jeździli na objazdówkę, jedni prosto z lotniska, inni po pobycie, inni w środku. Tak było w umowie i ludzie to podpisywali, ale panie sprzedające wczasy nie wspominały słowem i obiecywały, że będzie tak, jak sobie ktoś życzył, jak chciał najpierw pobyt, to mówiły, że tak właśnie to wygląda. Obrywało się pracownikom na miejscu, czyli np. mnie.
    • obrus_w_paski Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 01.02.15, 09:14
      mniej wiecej od 1 kl SP jezdzilam z rodzicami i siostrami na dlugie zagraniczne wakacje samochodem. Czyli objazdowki maksymalne (np. kazda noc w innym miejscu, ewentualnie jesli miejsce ladne to zostawalismy tam dwie noce, nigdy dluzej). Fajnie bylo, bo kiedy chcialysmy to sie zatrzymywalysmy, robilysmy przerwe, czasem rodzice dopasowywali plan do naszego stanu zmeczenia. Nie jestem dzieckiem emamy, ale lubilam te podroze, duzo pamietam i przede wszystkim zwiedzilam miejsca, do ktorych byc moze nie moglabym albo nie chcialabym wrocic w doroslym wieku. No, ale to byl jednak wyjazd samochodem, dla mnie doroslej baby sztywna objazdowka autokarowa jawi sie jako jakis koszmar...
      • chocolate_cake Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 01.02.15, 09:39
        My na tego typu wczasach po prostu wynajmowaliśmy samochód na 3 dni i kupowaliśmy wycieczki kilkugodzinne z lokalnych biur. Teraz na objazdówkę jedziemy sami. Dzieci zawsze lubiły zwiedzać ale we własnym tempie.
        • pole_koniczyny Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 01.02.15, 20:21
          Dzieci może i wytrzymają, pytanie jak znoszą upały, nudę w autokarze, wczesne pobudki, jedzenie tego, co jest podane, a nie tego na co się ma ochotę i słuchanie o rzeczach, które nie są dostosowane do ich poziomu wiedzy o świecie. Ja bym dzieci na taką wycieczkę nie wzięła bo ani one na tym nie skorzystają, ani wy się tą Turcją nie nasycicie.
          Przelot gdzieś i wynajęcie samochodu na miejscu to znacznie lepsza opcja.
    • stara-a-naiwna Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 01.02.15, 22:01
      niestety tego typu zwiedzania nie są "atrakcyjne" dla dzieci
      zwiedzanie samo w sobie nie jest atrakcją
      rzucenie okiem i zjedzenie lodów pod "kościołem czy pomnikiem" są adekwatne do zainteresowania 7 i 8 latka zwiedzaniem

raczej plaża, basen i wydurnianie się
      smile

i owszem możesz wsadzić w autokar ale kogo uszczęśliwisz? ich czy siebie? Oczywiście Tobie też odpowiednio będa mędzić i zepsują połowę urlopu wink
      • mikams75 Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 01.02.15, 22:38
        dlaczego zwiedzanie samo w sobie nie jest atrakcja?
        zwiedzanie na gwizdek z pobudkami o swicie i z narzuconym tempem jest meczace.
        • lauren6 Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 01.02.15, 22:53
          Zwiedzanie moze byc dla dziecka interesujące, ale nie oszukujmy się, dziecko ma o wiele węższe zainteresowania niz dorosly. Moje po ruinach z checia by chodziło, ale o muzeach czy kosciolach nie ma mowy. Program zorganizowanych wycieczek jest ukladany pod dorosłych wiec nie ma cudow i dzieci momentami beda sie nudzic. Jak tych momentow bedzie wiecej stana się uciazliwe dla calej wycieczki.
    • jusytka Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 01.02.15, 22:43
      Radzę takie wycieczki zostawić na później, jak dzieci będą starsze Póki co, niewiele z nich skorzystają, a mocno się umęczą, a wy razem z nimi...
      • nataliam2 Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 01.02.15, 23:16
        My w zeszłym roku wykupiliśmy wycieczkę fakultatywną w Turcji, taką jednodniową.
        W sumie wybrały ją 3 rodziny z naszego hotelu, każda z dziećmi. Powiem szczerze, było to mega męczące, dla nas, dzieci i pozostałych uczestników. Wstać musieliśmy o 3 w nocy. Dzieciaki od razu zasnęły w autobusie, potem nie mogliśmy ich dobudzić na śniadanie. Był płacz, co irytowało innych. Potem zwiedzanie. Choć moje dzieciaki lubą zwiedzać, oglądać itd. to przy tej temperaturze, jaka wtedy panowała miały dość. Do tego obiad był okropny, dzieciaki marudziły, napoje nie były w cenie więc musieliśmy wszędzie wydawać dodatkową kasę. Do hotelu wróciliśmy ok 19 zmęczeni jak konie po westernie. Po kolacji 4 dorosłych i 2 dzieci dostało biegunkę i wymioty. Trzymało nas 3 dni. Myślę, że to od jedzenia podczas wycieczki fakultatywnej. Uważam, że nie wystarczy pomyśleć tylko o naszych dzieciach, ale i również o współuczestnikach. Czasem dzieci marudzą i innym może to przeszkadzać. Ja odradzam objazdówkę.
    • minerallna Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 02.02.15, 03:38
      Przy takim układzie sama bym wszystko zorganizowała.
      Nawet jak dziecku przeczytalam Twój post to usłyszałam: mamo czy Ty zwariowałaś? To jakaś męczarnia! To powiedziało dziecko które ma za sobą wiele, bardzo wiele zwiedzania ale nie jazdy 250km czy tylko 150km i pobudek o świcie codziennie przez kilka dni.
      Usiądź i poszukaj tanich lotów. Da sie nawet na szczyt sezonu!
      A potem zaplanuj trasę, hotele, wynajęcie samochodu. Na spokojnie.
      I więcej zwiedzisz i poleżysz na plaży, pełne all smile
      I będziesz mieć najlepsze wakacje. Zorganizowane wycieczki to hmm, niewiele widzą, pędzą od punktu A do B bo czas nagli. Szkoda pieniędzy na taki spęd.
      To moje zdanie chociaż dziesiątki razy sprawdzone.
    • seniorita_24 Re: Wczasy 7+7 z dziećmi 02.02.15, 09:53
      Wybierz dobry hotel w Turcji z aquaparkiem 4,5 lub 5 gwiazdek i jedną lub 2 wycieczki na miejscu. Turcja jest bardzo ładna ale odległości sa duże, a zabytki niezbyt atrakcyjne dla maluchów. Wyjazdy o 4 lub 5 rano, 5 godzin jazdy, chodzenie pare godzin w upale (od maja do września) nie są fajna perspektywą nawet jesli dzieci lubią zwiedzać.
      Będąc stacjonarnie np. w Marmaris możecie popłynąc na Rodos, popłynąc na rejs statkiem po rzece i na miejscu wybrac sie na wycieczke na pół dnia lub cały dzień (jest duża oferta w lokalnych biurach). Hotel 3 gwiazdkowy będzie do przeżycia ale nie spodziewaj sie super czystości i dobrego jedzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka