Dodaj do ulubionych

Muffinki - pytanie techniczne

05.02.15, 12:04
bo wy wszystko wiecie kobiety kochane smile Mam fajny przepis na muffinki ale na zdjęciach do przepisu pokazana jest taka specjalna blacha do pieczenia w którą wkłada sie te papierowe foremki. Pytanie - czy można upiec muffinki w SAMYCH tych papierowych foremkach? Chwilowo nie chcę kupować kolejnej formy do pieczenia, tym bardziej że wcale nie wiem czy te wypieki będą kontynuowane. Ale spróbować mam chęć.
Obserwuj wątek
    • pitahaya1 Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 12:08
      Jak najbardziej możeszsmile Bezpieczniej, ze względu na to, że foremki są cienkie, włóż 2-3 razem i do tego ciasto.

Poszukaj w necie, bo temat jest przerabiany wielokrotnie.
      Tu masz link to dyskusji:
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,117761058,,muffinki_jaka_forma_.html?v=2
      Re: muffinki - jaka forma? skasujcie
      Odpowiedz
      Gość: Aasia IP: 77.236.3.* 20.10.10, 07:14
      Teoretycznie można piec w samych papilotkach - ale pojedyncze będą za miękkie - będzie trudno utrzymać im masę. Najlepiej użyć po minimum dwie trzy papilotki włożone jedna w drugą.

Najwygodniej będzie je ułożyć na blaszce - chodzi o wkładanie do piekarnika i wyciąganie z niego. Pojedyncze będą bardzo niewygodne.
    • dziennik-niecodziennik Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 12:09
      jak ten papierek nie jest zbyt wiotki to mozesz spróbowac. wyjdą mniej kształtne ale wyjdą.
    • lacitadelle Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 12:09
      nie da się, wiem, bo kiedyś próbowałam smile blachy nie są takie drogie, polecam silikonowe, nie trzeba wtedy dokupować tych papierowych foremek.
      • dorcia1234 Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 12:12
        właśnie że się da. Zawsze piekę muffinki w papierowych foremkach, jeszcze nie zdarzyło mi się używać dwóch jednocześnie i zawsze wychodzą mi piękne muffinki.
        • lacitadelle Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 12:18
          U mnie się nie dało, porozlewały się.

Silikonowa forma za kilkanaście złotych chyba wychodzi ekologiczniej i taniej, jak się trochę piecze (papierki są jednorazowe i też trzeba za nie płacić).
      • paskudek1 Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 12:15
        to już nawet nie chodzi o koszt, tylko o kolejny "mebel" w kuchni, w której przestrzeń ograniczona sad
        • priszczilla Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 12:22
          Można kupić pojedynczne silikonowe foremki, które wkładasz jedna w drugą i nie zajmuję więcej miejsca niż szklanka. Papierki wtedy niekonieczne. Dodatkowo nie marnujesz pół muffinki jak próbujesz ją oddzielić od papierka, bo od silikonu znacznie łatwiej odchodzi.
    • aurinko Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 12:15
      Jak gęste ciasto to bez problemu w samych papilotkach upieczesz. Przy rzadszym cieście mogą się rozjeżdżać na boki, może podwójnie papilotki włóż? I kup sobie silikonowe foremki do muffinek, są tanie, zajmują niewiele miejsca i nie trzeba papierków smile
      • paskudek1 Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 12:15
        poszukam smile
        • seniorita_24 Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 12:20
          Polecam od razu co najmniej 2 opakowania foremek kupić www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00280864/
          • roks30 Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 12:21
            Co prawda piekę muffinki tylko z tzw gotowców, ale tam też są tylko papilotki i wychodzą super. Jak tylko wlejesz ciasto to od razu do piekarnika, żeby papilotki nie namokły. Chyba wink.
          • paskudek1 Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 12:26
            bardzo dziękuję smile znalazłam tez kilka pozycji na Allegro, więc pewnie z którejś skorzystam
    • poppy_pi Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 13:25
      Jeśli ciasto będzie gęste da rade. Jeśli z tych rzadszych rozleje się. Kup silikonowe papilotki, zajmują mało miejsca smile
    • murwa.kac Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 13:45
      Spokojnie się da.
      i to pojedyncze papilotki.
      Wystarczy przed nalozeniem ciasta blachę z pustymi papilotkami wsadzić do nagrzanego piekarnika na kilka minut.
    • ichi51e Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 13:46
      Mozna. Trzeba natluscic i odczekac z wyjmowaniem.
      • ichi51e Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 13:48
        Aaa widze ze chodzi o papier! No nie wiem balabym sie...
    • landora Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 14:10
      Ja piekę w silikonowych papilotkach.
      • kremka2014 Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 15:17
        W papierowych nie zawsze trzymaja formę. Czesto są niższe albo plaskie albo takie rozciągnięte, zależy ile dasz ciasta. W Tesco maja pojedyncze silikonowe różne kształty. Trzymasz jedno w drugim i nie zajmuje miejsca w szafce. Koszt też niewielki. Chyba 7-8 zl za 6 sztuk.
    • orbital_motion Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 15:20
      Raczej się rozpłynie niestetysad
      • murwa.kac Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 15:39
        co wy z tym rozlewaniem sie?
        naprawde nikt nie grzeje pustych papilotek w piekarniku przed nalozeniem ciasta?
        nic sie nie rozlewa
        • dorcia1234 Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 17:28
          ja nie grzeję i też mi się jeszcze nigdy nie rozlało. A piekłam różne- od tych z "torebki" po przepisy z moichwypieków.com
    • klamkas Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 21:19
      Mam silikonowe papilotki i są super - były tanie (za 12 sztuk zapłaciłam chyba 14 zł), przechowuję włożone jedna w drugą, więc zajmują mało miejsca, łatwo się ściągają z muffinek (papierki zwykle złażą z ciastem), łatwo się myją. I nie ma zagrożenia "rozlaniem" ciasta, co się często zdarza przy papierowych bez blachy.
    • annajustyna Re: Muffinki - pytanie techniczne 05.02.15, 21:28
      A ja zawsze odwazam kazda pojedyncza babeczke, zeby byly podobnie wielkoscia wink. Wy tez?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka