Dodaj do ulubionych

Problemy z nauką

04.03.15, 13:11
Nie wiem co robić moje dziecko szkoła podstawowa kl.2 ma problemy z nauką. O ile zadania w klasie i domu same oceny 5 to już załapała dwie oceny ze sprawdzianu 1 (najwyższa ocena ze sprawdzianu 3). Co dnia ślęczę z nią nad dodatkowymi sprawdzianami,dyktandami i jakoś w domu nam idzie, a w szkole klapa. Nauczycielka nie widzi problemu:po prostu takie przeciętne dziecko ale bardzo grzeczne i zdyscyplinowane, no orłem nie będzie.. Co robić brać korepetycje, zapisać na zajęcia wyrównawcze? sad
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: Problemy z nauką 04.03.15, 13:24
      jeśli dziecko sie pogorszyło w stosunku do klasy I czy przedszkola, zbadaj tarczycę.

jeśli nie, diagnozuj u psychologa, żebyś wiedziała, z czym masz do czynienia i jak dziecku pomóc.
    • makurokurosek Re: Problemy z nauką 04.03.15, 13:24
      Co robić brać korepetycje, zapisać na zaję
      > cia wyrównawcze? sad

Rozumiem, że sama jesteś profesjonalistą we wszystkich dziecinach i nigdy nie miałaś gorszego dnia.
      Proponuję mocnego baranka o ścianę , powinno cię trochę otrzeźwić.
    • chipsi Re: Problemy z nauką 04.03.15, 13:32
      Wizyta w poradni psychologiczno-pedagogicznej. Tam dziecko zbadają i podpowiedzą z czego problemy wynikają. Może się okazać że to zwyczajny leń albo że ma poważniejsze problemy. W drugim przypadku dostanie skierowanie na zajęcia kompensacyjne a nawet specjalne zalecenia dla nauczycieli.
      • triss_merigold6 Re: Problemy z nauką 04.03.15, 13:35
        Po dwóch słabiej napisanych sprawdzianach?
        • chipsi Re: Problemy z nauką 04.03.15, 13:36
          Założyłam że to taki skrót myślowy i problem trwa dłużej smile
    • marcepanka77 Re: Problemy z nauką 04.03.15, 13:36
      Problem w tym,że moje dziecko jest w grupie 5 najsłabszych dzieci w klasie. Gdybym nie utrwalała, nie ćwiczyła z dzieckiem to bym się nie martwiła. Ale wkładam naprawdę wiele pracy i czasu, a efektów nie ma. Nie mam pomysłu co mogę jeszcze zrobić.
      • chipsi Re: Problemy z nauką 04.03.15, 13:38
        Problem istnieje od dłuższego czasu czy to kwestia tych dwóch sprawdzianów?
      • triss_merigold6 Re: Problemy z nauką 04.03.15, 13:44
        A wychowawczyni sugeruje korzystanie z zajęć wyrównawczych?
        Teraz to drobiazg, ale jeśli już macie diagnozować i szukać profesjonalnej pomocy, to lepiej przed IV klasą. W IV klasie te wyraźnie słabsze dzieci nieraz przeżywają szok.
    • la_mujer75 Re: Problemy z nauką 04.03.15, 13:37
      A na czym polegają jej błędy na sprawdzianach ? Nie rozumie poleceń, które w domu bez problemu wykonuje? Nie zdąża wypełnić testu ?
      Dom, a szkoła to zupełnie co innego. W domu nikt jej nie rozprasza. Być może ma jakiś deficyt uwagi, stąd te słabe oceny. A może nie umie jeszcze pracować pod presją czasu?

Niech pochodzi na wyrównawcze, żaden wstyd. Jeżeli nadal tak będzie, że mając opanowany materiał, "zawala" testy, poprosiłabym pomoc szkolnego psychologa, jak jej pomóc.
      To nie jest tak, że przeciętne dziecko, z którym matka trenuje dodatkowo, powinno mieć problemy. Nie musi mieć samych piątek, ale spokojnie te czwórki powinna łapać. Zadbaj o to już teraz, bo tylko będzie z czasem coraz bardziej się dołowała, że wkłada tyle pracy , a efekt jest kiepski. Może inne techniki, mniej standardowe, pozwolą jej na większy rozwój.
    • slonko1335 Re: Problemy z nauką 04.03.15, 13:53
      A u Was to nauczyciel nie sugeruje które dziecko powinno chodzić na wyrównawcze?
      Z czym dziecko ma problem konkretniej? całościowo z jakimś działem czy sprawdzianami tylko? a jak było w I klasie.
    • marcepanka77 Re: Problemy z nauką 04.03.15, 13:56
      Problem ma z językiem polskim z matematyki jest dobra. Wychowawca tak jak już pisałam nie widzi większego problemu: taki słabszy typ ucznia.
      • chipsi Re: Problemy z nauką 04.03.15, 13:59
        Już wiem że to dziedziczne. Matka tez nie potrafi czytać ze zrozumieniem i odpowiadać na pytania big_grin
        • nangaparbat3 Re: Problemy z nauką 04.03.15, 16:15
          a Ty jak myślisz: bardzie głupia jesteś czy niedobra?
          • chipsi Re: Problemy z nauką 05.03.15, 14:02
            Tobie to się już całkiem pogorszyło
    • klamkas Re: Problemy z nauką 04.03.15, 13:59
      A co jest nie tak na sprawdzianach? Brakuje czasu? Nie rozumie poleceń? Może za bardzo się denerwuje? Może w szkole nie potrafi się tak skupić? Od początku tak było, czy dopiero teraz? Jeśli teraz to nie zbiegło się w czasie ze zmianą nauczyciela, jakąś zmianą w klasie (odeszło/doszło nowe dziecko) lub w domu (choroba małej, dłuższa nieobecność, coś w rodzinie, więcej stresów itp. itd.). Ma jakieś inne problemy ze skupieniem, nadruchliwością i innym takimi?
      • verdana Re: Problemy z nauką 04.03.15, 14:05
        Co oznaczają problemy z językiem polskim? Nie czyta? Robi błędy pisząc? Nie rozumie tekstu? Nie dąży? Nie umie pracować samodzielnie, bo w domu odrabia lekcje z Tobą?
        Poza tym klasa na początku podstawówki, w której najwyższa ocena ze sprawdzianu to 3 sugeruje problemy z nauczycielem.
        • pade Re: Problemy z nauką 04.03.15, 14:10
          Też mnie to zdziwiło. Najwyższa ocena ze sprawdzianu to 3?
          A poza tym oceny powinny być opisowe.
          • marcepanka77 Re: Problemy z nauką 04.03.15, 14:20
            Od początku roku dzieci dostają oceny od 5 do 1. Trudności w pisowni ą-om, y nieliczne błędy ortograficzne; trudność w zapamiętywaniu tekstu i pisania z pamięci;czasem nie doczyta polecenia i wykonuje tylko połowę zadania-takie błędy zauważyłam oglądając sprawdziany.
            • akniwlam Re: Problemy z nauką 04.03.15, 15:42
              Porozmawiaj z wychowawczynią, jakie są jej zdaniem przyczyny tych trudności, widzi jak dziecko codziennie pracuje w szkole, widzi co mu tę pracę może utrudniać. Zaproponuj, żeby pochodziło na zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze. I może warto, żeby w domu więcej zadań córka wykonywała samodzielnie, żeby nie była przyzwyczajona, że jej czytasz polecenia czy przypominasz, jak zapomni o drugiej części zadania? (Bo może po prostu nie zwracasz uwagi, że tak robisz?)
              Równolegle poproś szkolnego psychologa o przyjrzenie się dziecku - taki wstęp do diagnozy w poradni psych-ped. Pani poprosi dziecko o wypełnienie paru testów, obejrzy jego zeszyty, porozmawia o tym, co mu sprawia trudności, a w czym sobie dobrze radzi. Na zakończenie powinna wydać pisemną opinię o dziecku z zaleceniami dla nauczycieli i dla Ciebie. Jeśli będzie się wykręcać, że ma za mało czasu, żeby dziecko zbadać, a będziesz widziała, że problem wciąż istnieje, to umawiaj córkę do poradni, i tak pewnie dostaniesz termin za kilka miesięcy.
              Co do nauczycielki mam zastrzeżenie, w klasach 1-3 nie powinno być ocen 1-5 tylko opisowe, może nie warto o to kruszyć kopii jeśli pani poza tym dobrze naucza i sprawiedliwie ocenia, ale jeśli macie więcej uwag, to pogadaj z innymi rodzicami i może w większej grupie z nią o tym porozmawiacie? Dziwne mi się wydają te sprawdziany z których najwyższą oceną w całej klasie jest 3.
            • myelegans Re: Problemy z nauką 04.03.15, 15:53
              Ze tak powiem, takie "bledy" wynikaja rowniez z ogolnej dojrzalosci dziecka. przedzial jest duzy. W poczatkowych klasach jak najbardziej dopuszczalny. IMO, jakiekolwiek sprawdziany ortograficzno-gramatyczne w pierwszych klasach to pomylka.
              Dziecko powinno byc oceniane na podstawie "WLASNYCH postepow, jezeli sama robi postepy w czytaniu, pisaniu, itd. to sie rozwija swoim tempem, ktore niekoniecznie ma byc tempem srednioklasowym.
              Przede wszystkim zadbaj, zeby dziecku samoocena nie poszla w dol, skoro nauczyciel nie widzi problemu, to po prostu zaakceptuj stan i nie porownej dziecka z innymi, tylko z nia sama. I zachecaj do nauki jako do wiedzy, nie zadania, bo robi sie z tego przykry szkolny obowiazek. Moze zacznij pracowac z nia nad samodzielnym poprawianiem wlasnych prac, niech zrobi, pozniej sprawdzi samodzielnie, pozniej ty sprawdz. Jezeli sa bledy, to powinna je sama znalezc, w ten sposob sie ucza. W klasie syna wiekszosc cwiczen sprawdzaja sobie uczniowie nawzajem, i licza % bledow.

U nas dzieci przez pi3rwsze 3 lata nie byly oceniane, ani poprawiane w pisowni, mialy po prostu pisac, jakakolwiek pisownia, ale mialy pisac, bo to bylo wazne. Z biegiem czasu tych bledow jest coraz mniej, chociaz w ang. pisownia jest jaka jest, gdyby nauczyciel koncentrowal sie na poprawianiu pisowni w wypracowaniach to kartki krwia by plynely.

• nangaparbat3 Re: Problemy z nauką 04.03.15, 16:07
                Mam swoj zeszyt z II klasy SP - i to jest bląd na błędzie. 3 lata poźniej pisalam juz bezbłednie, nawet nie wiem jak i kiedy.
            • figlarka7 Re: Problemy z nauką 27.08.16, 21:50
              uczyć dziecko skojazeniowo programu npsłowa angielskie czy niemieckiedo zapamientanianiedzwiedż-bearskojazałam synowiz baremmlecznym i tak zapamientywał lub dłuższy wyraz podzielony sylabowo na skojażenia mu bardzo znane [tak uczyłsie po niemiecku piosenek i były5,co do szkoły luz na lekcji i skupienie to najlepsza recepta[porozmawiaj z dzieckiem róbprzerwy co20minutpo3 minuty poczym wraca do pracy nieprzemenczaj go i skupienie plus cisza w domu[sprawdżdysleksje,dyskgrafie,i dysortografieu psychologa testysłuch iczy wzrokowolepiej przyswaja lekcje[osłuch] to ułatwi nauke
    • ichi51e Re: Problemy z nauką 04.03.15, 14:24
      Musisz sie douczyc i tyle. Moze korki wezmiesz?
    • nangaparbat3 Re: Problemy z nauką 04.03.15, 16:13
      Pierwsze co mi sie nasuwa: nauczycielka nie jest orlicą i juz na pewno nigdy nie bedzie.
      Drugie: jesli dziecko nie ma problemow z matematyką, to glupie nie jest, koncentrowac sie potrafi, logicznie mysleć też. Jeszcze może pofrunąć smile
      Trzecie: dobre z matematyki, ma kłopoty z polskim - moze jest zagrożone dysleksją.
      Czwarte: moze za dużo uczysz sie z dzieckiem, za dużą wage przykladasz do ocen, spróbuj, kiedy sie uczycie, robic z nauki zabawę, żeby było dużo śmiechu i malo napięcia.
      Piąte: skupiaj sie na tym, co dziecku wychodzi, w sprawach, które idą wolniej, daj dziecku czas i wyluzuj.
      Jesli wciąz bedziesz sie martwić i niepokoić, umow się do szkolnej pedagog/psycholog albo do poradni, zapytaj, czy mialyby dla Ciebie jakies wskazowki.
    • anika772 Re: Problemy z nauką 04.03.15, 16:23
      W II klasie SP najwyższa ocena ze sprawdzianu to 3? Mam przeczucie że coś nie tak było z tym testem...
      Moim zdaniem to za szybko żeby mówić o "problemach z nauką". Zerknij do podstawy programowej i oceń, czy Twoje dziecko "ogarnia" te wymagania. Jeśli faktycznie nie ogarnia (wątpięwink, to poszłabym na Twoim miejscu do PPP, niech przebadają córkę. Jeśli ona jest w grupie ryzyka dysleksji, na przykład, to macie więcej czasu na korektę i właściwy sposób pomocy.
    • figlarka7 Re: Problemy z nauką 27.08.16, 21:33
      zrób test na iloraz inteligencji w poradni psychologicznej,pozatym wartodowiedziećsie czydziecko jest osłuchowcem czy wzrokowcem ,ile zapamientuje...sprawdzczy dysleksja,dyskgrafia i dysortografianiewystempuje to utrudnia nauke jak tak ma wydłuzony czas na sprawdziany i odpowiedzi to pomoże jej w szkole
    • mikams75 Re: Problemy z nauką 27.08.16, 22:03
      musisz na spokojnie porozmawiac z dzieckiem, zeby znalezc przyczyne.
      Uwazasz, ze potrafi a mimo to na tescie nie napisze wcale czy nie zdazy czy narobi bledow? Jakiego rodzaju sa te bledy? Glupie wynikajace z roztargnienia? Czy wynikajace z tego, ze nie rozumie polecenia?
      Moze jest za wolna? Moze nie moze sie skupic w klasie? Moze presja czasu blokuje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka