riki_i
08.03.15, 23:59
Wagony nowoczesne jednoprzestrzenne niemieckie.
Stacje zrobione ze smakiem, artystyczne, ładnie podświetlone ledami.
W metrze sami biali ludzie, żaden czarny czy ciapaty nie patrzył na mnie wzrokiem jakby mnie chciał zamordować (standard w Londynie, Paryżu i Zagłębiu Ruhry).
Na powierzchni też ładnie - syfny Wileniak przykryty nowoczesną galerią handlową, Stadion Narodowy i najbliższe otoczenie ok - nawet stacja PKP wyrychtowana na cacy, Centrum Nauki Kopernik - piękna okolica, aż serce rośnie gdy porówna się to ze stanem sprzed 25 lat, śmierdzącą Wisłą i Wisłostradą w otoczeniu budek z piwem, Nowy Świat - porządny wielkomiejski deptak, Świętokrzyska - centrum miasta, okolica jeszcze w przebudowie, Rondo ONZ - zadziwiająca przemiana, rondo 1, hotel intercontinental, niedaleko złote tarasy , całe otoczenie na poziomie, Rondo Daszyńskiego - plac budowy, powstaje reprezentacyjny biurowiec, obok dzielnica białych kołnierzyków na miejscu dawnej robociarni upadłych wielkich fabryk. Wszędzie widać progres , pozytywną zmianę - CZYSTO, PIĘKNIE I NA BOGATO.
A teraz moje kochaniutkie wyjechane spójrzcie sobie na metro, którym wy codziennie jeździcie i waszą okolicę na powierzchni tegoż metra.
Tak... ulało mię się. Mam szczerze dość emigracyjnych fekaliów wylewanych regularnie na tym forum na Polskę oraz postponowania naszego kraju jako wyłącznie syfu. Syfu ci u nas owszem, multum, ale coś tam czasem się udaje i warto to dostrzec. Dziękuję za uwagę.