Dodaj do ulubionych

Pierzecie jedwab?

30.03.15, 15:49
Dostałam pomroczności jasnej i kupiłam na allegro sukienkę 100% jedwabiu. W aukcji było nawet zdjęcie metki i jak byk stało: "dry clean only". Załamałam się. W necie znalazłam info, że prać jedwab w wodzie, czy któraś ma takie doświadczenia? Należy płukać w letniej lub zimnej wodzie, bez wyżymania, tarcia, płukać w roztworze octu etc. i suszyć w ręczniku. Nie zniszczę jej?
Obserwuj wątek
    • lisek.chytrusek Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 15:52
      Piorę ręcznie w płynie do delikatnych tkanin i w letniej wodzie.
      Lekko wyżymam i normalnie rozwieszam. Bluzka ma już 4 lata i trzyma się dobrze.
    • helufpi Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 15:55
      Spokojnie - jedwab jest bardzo wytrzymały, a lekko sprany jest moim zdaniem jeszcze ładniejszy. Ja piorę nawet w pralce, jak mi się nie chce ręcznie w płynie do tkanin delikatnych. Nigdy w życiu nie oddałam jedwabiu do czyszczenia chemicznego.
      Jedyne, na co trzeba uważać przy jedwabiu to rozciąganie na szwach.
    • sanciasancia Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 15:57
      Z własnego smutnego doświadczenia wiem,  że wypranie ręcznie sukni  ślubnej z szantungu mocno ją skurczyło.
      Normalną żorżetę jedwabną piorę ręcznie i nie ma problemu.
    • d.o.s.i.a Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 15:58
      Zawsze piore w pralce, na programie dla welny (tylko taki mam specjalny) I w jakims srodku do welny I jedwabiu. Jedwab jest b. wytrzymaly ale na wszelki wypadek nie uzywaj zwyklych proszkow bo maja enzymy.
    • daisy Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 16:04
      Spokojnie, spadochrony szyje się z jedwabiu. smile
      Upranie ręczne lub pralkowe w zimnej wodzie i Perle na pewno nie zaszkodzi.
    • gris_gris Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 16:04
      ja tez piore w pralce, program pranie reczne (30 stopni, krotki program z delikatnym wirowaniem). Nic sie nie niszczy!
    • morgen_stern Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 16:07
      Dzięki, dziewczyny, co za ulga.
    • kota_marcowa Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 16:34
      Mam tunikę z jedwabiu, piorę ją w pralce, ale fakt, że jakoś specjalnie bym nie żałowała gdyby się zniszczyła, więc nie wiem czy dobrze robię, póki co ma się dobrze wink
      • lemasakr Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 17:07
        a jestes pewna, ze to naturalny jedwab a nie sztuczny?
        • kota_marcowa Re: Pierzecie jedwab? 31.03.15, 13:08
          tak
    • mas.uka Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 17:16
      Sukienka to jedwab ale może ma podszewkę i stąd ten "dry clean only". Jeśłi jest z podszewką to pranie jest jednak ryzykowne bo wtedy nie wiesz jak zachowa się podszewka, czy nie sfałduje całości. Lepiej nie ryzykuj
      • morgen_stern Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 17:45
        No właśnie ma podszewkę - acetat czy jakoś tak.
        • d.o.s.i.a Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 17:46
          > No właśnie ma podszewkę - acetat czy jakoś tak.

Nic sie z nim nie stanie.
          • k1k2 Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 23:05
            Z acetatem nie ryzykuj. Dwie marynarki tak załatwilam - wierzch pozostal ok (welna) a podszewka sie zdeformowala / rozciagnela.

NIC nie oddaje do czyszczenia chemicznego, wiec mam spore doświadczenie w praniu delikatnych rzeczy, łącznie z jedwabiem, kaszmirem, puchem. Acetat jest fatalny na mokro, chocbys sie obchodziła jak z jajem.
        • daisy Re: Pierzecie jedwab? 31.03.15, 13:06
          Na szczęście podszewkę można łatwo zmienić w razie czego. Ale ja piorę podszewki z acetatu i nic się nigdy nie wydarzyło.
    • jak_matrioszka Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 17:30
      Mnie kiedys pani w sklepie uswiadomila, ze metka z "dry clean only" to taki myk zabezpieczajacy sklep/producenta. Jak zaniesiesz do pralni to tam sie dowiesz ze upiora na twoja odpowiedzialnosc i zawsze z gory uprzedzaja ze nie recza ani za dopranie ani ewentualne zniszczenie. Jak upierzesz w domu w wodzie i sie cos stanie, to producent umywa rece, no bo przeciez uprzedzil na metce, prawda? No i jestes w blednym kole, bo tak zle i tak niedobrze.
      Ja mam kilka(nascie) rzeczy z jedwabiu, piore w pralce i jeszcze zadnej sie nic nie stalo. Jade na programie do jedwabiu, jak nie masz to na praniu recznym lub delikatym, ewentualnie z niewielkim wirowaniem. Rozumiem ze jak dalas za kiecke troche pieniedzy, to troche rece drza przed wpakowaniem do pralki, ale wybor jest pomiedzy zwrotem a ryzykiem. Ja pekalam przy 2-3 pierwszych rzeczach, teraz juz nawet nie czytam metek (co mi sie raz ciezka czkawka odbilo, bo kupilam sukienke ktora wymaga suszenia w suszarce, i okazalo sie ze to nie jest pic na wode, niestety). Moja najdrozsza kiecka z jedwabiu jezdzi w pralce 2-3 razy w tygodniu latem juz 4 lata chyba, i jeszcze kilka ja mam nadzieje ponosic smile Powodzenia z praniem!
    • anika772 Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 17:42
      Warta chociaż tego "dry cleaning" ?
      Mam parę jedwabnych rzeczy, piorę w wodzie, ale ręcznie, w chłodnej wodzie i delikatnie. Nic im nie jest.
      • morgen_stern Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 17:46
        Na szczęście to używka, więc strata nie będzie bardzo dotkliwa. Ale szkoda byłoby zniszczyć.
    • jolunia01 Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 18:35
      Piorę - w zasadzie ręcznie w letniej wodzie z płynem do delikatnych tkanin. Acetat (o ile to 100% acetat) też można prać w letniej wodzie. Dla pewności zamocz kawałek podszewki (nie piorąc całej sukienki) i sprawdź jak sie zachowuje, bo niektóre lubią się nie tyle skurczyć, co pomarszczyć i nie chcą się rozprasowywać.
    • asia_i_p Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 19:36
      Kiedy miałam dwie odziedziczone po mamie bluzki jedwabne, to je na chama wwalałam do pralki i nic im nie było. Nie sądzę, żeby ręczne pranie mogło zrobić jedwabiowi krzywdę, wiem, że nie wolno wirować i trzeba suszyć rozłożone, jak swetry. W końcu jedwabne suknie noszono na długo przed powstaniem pralni chemicznych.
      • aankaa Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 19:43
        na długo przed powstaniem pralni chemicznych (a i pralek) eleganckie damy nosiły przy pasku młoteczek i kowadełko do wybijania wszy itp żywiątek
        podejrzewam, że kiecki (po jakimś czasie) oddawały służbie tongue_out
        • goodnightmoon Re: Pierzecie jedwab? 31.03.15, 09:14
          aankaa napisała:

> podejrzewam, że kiecki (po jakimś czasie) oddawały służbie tongue_out

A tu sie zdziwisz - oni tez robili pranie!!! 2 razy w roku, ale jednak smile
          Pamietam to z wycieczki po jednym z zamkow.
      • d.o.s.i.a Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 21:58
        Ja wiruje i nic się nie dzieje - jedwab sie nie rozciąga. Z tego samego powodu nie trzeba suszyć rozłożonego.
    • mejerewa Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 22:05
      Nie przestrasz się, jak po wyjęciu z pralki, czy nawet z miski, mokry jedwab będzie inny, taki bardziej gęsty, grubszy, jakby "ściągnięty" (sztuczny już tak się nie zachowa). Po wysuszeniu wróci do formy.
    • ingryd Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 22:39
      Pierzemy, lecz nie suszymy (w suszarkac) wink
      • bei Re: Pierzecie jedwab? 30.03.15, 22:54
        Prałam kiedyś w platkach mydlanych (wieki temu ) teraz w plynach do delikatnych tkanin-piorę w pralce na programie do welny (do 30 stopni, ten program nie wiruje)
    • jesienna.nuta Re: Pierzecie jedwab? 31.03.15, 11:43
      Ubrania z jedwabiu, nawet te najdroższe wrzucam do pralki na 40 stopni na krótkie pranie i nic się jeszcze nigdy nie stało. Piorę w kapsułkach do delikatnych tkanin, nie wiruję.
    • vert76 Re: Pierzecie jedwab? 31.03.15, 12:19
      W pralce piorę na programie 'jedwab' i nic się nie dzieje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka