07.04.15, 12:47
W co drugim watku, poswiatecznie, wystepuje zurek smile . Co prawda raczej w kontekscie, czy nalezalo go wmuszac dzieciom, czy zorbic im nalesniki wink , ale i tak nabralam ochoty.
Moze mi, prosze, ktoras podac przepis na dobry zurek (moze byc na wlasnym zakwasie, bo mam do pieczenia chleba), albo wrzucic jakis link do przepisu?
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: zurek 07.04.15, 12:51
      Najlepszy żurek jaki zrobiłam był z przepisu Jakuba Kuronia-wrzuć w googla wyświetli się nawet z filmikiem.
      • katrinaaa81 Re: zurek 07.04.15, 13:23
        Potwierdzam. Mój mąż zrobił wg przepisu Kuronia, pyyyyycha. Pierwszy raz zachwycałam się żurkiem.
    • oqoq74 Re: zurek 07.04.15, 12:54
      Ja zrobiłam na święta w ten sposób:
      ugotowałam wywar z warzyw (marchew, por, pietrucha, seler), później dodałam pokrojoną kiełbasę białą, trochę wędzonego boczku (można przesmażyć z cebulką na patelni), liście laurowe, ziele angielskie. To się chwilę gotowało, posoliłam popieprzyłam. Dodałam zakwas, wcisnęłam sporo czosnku, dodałam otarty majeranek. Pogotowało się. Doprawiłam jeszcze solą, pieprzem do smaku.

Czasem dodaję do wywaru warzywnego suszone grzyby. Tym razem nie dodałam. A na koniec, można dodać trochę śmietany.
    • triismegistos Re: zurek 07.04.15, 12:58
      Ja gotuję: wędzone żeberka, białą kiełbasę i jeszcze coś wędzonego z zielem angielskim i liściem bobkowym. Potem wyławiam, do wody daję odrobinę marchewki i niewielką ilość ziemniaków. Jak się ugotują na miękko wlewam zakwas, dosmaczam majerankiem i smażoną cebulą. Cebula powinna być smażona na smalcu ofkors, moja mama kiedyś usmażyła ja na maśle i strasznie mi nie pasowało.
      Żur podaję z białą kiełbasą, jajkiem na twardo i czipsami z boczku, czasem z chrzanem.
      Jak mam dodaję do żuru trochę suszonych grzybów, czasem jakieś resztki dobrych! wędlin poniewierających się na dnie lodówki, bo z nim trochę jak z bigosem, im różnorodniejszy wsad tym bardziej smakuje.
    • sasanka4321 Dziekuje, dziewczyny 07.04.15, 13:13
      Dzieki! Mam zamiar polaczyc ze soba te trzy przepisy i bede miala jeszcze lepszy! smile
    • zona_mi Re: zurek 07.04.15, 13:16
      U nas jada się żurek bez ziemniaków i bez warzyw.
      Wywar z kiełbasy białej, polskiej surowej, boczku, na święta dodaje jeszcze szynkę surową wędzoną, ew. frankfurterki.
      Ziele angielskie, liść laurowy, wyciśnięty czosnek - tyle w zasadzie z przypraw.
      Po ugotowaniu wyjmuję wszytko z gara, wywar zalewam żurkiem z butelki.
      Wyjętą kiełbasę itp. kroję w kostkę i na talerze + gotowane jajko. Dodaję chrzanu. Nalewam gotowego żurku.
      Jemy z chlebem w kromkach albo wkruszonym do talerza - jak komu wygodniej.
      • zona_mi Re: zurek 07.04.15, 13:17
        Aha, jeszcze majeranek z przypraw.
    • rhaenyra Re: zurek 07.04.15, 13:43
      ja w swieta barszczyk czerwony pilam
      loli w rodzinie nie mam big_grin
      • aqua48 Re: zurek 07.04.15, 13:46
        A ja żurek lubię ze śmietaną, jajkiem i kopczykiem usmażonych na złoto, wcześniej gotowanych ziemniaków.
      • beata985 Re: zurek 07.04.15, 14:47
        big_grin big_grin big_grin
        A uszka miał??? Bo jak nie to się nie liczy tongue_out
        • rhaenyra Re: zurek 07.04.15, 14:54
          a liczy się jeśli kubek miał uszko ?big_grin
          • kim5 Re: zurek 07.04.15, 14:59
            Ja dodaję suszony grzybek.
            Czosnek dodaję surowy po wyłączeniu ognia i zostawiam do naciągnięcia.
            Chrzan nakładam na talerzu.
            Poza tym podobnie jak kolezanki - wywar z warzyw i białej kiełbasy z czymś wędzonym.
            • czarna_kita Re: zurek 07.04.15, 15:06
              A ja robie zurek na maślance smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka