Dodaj do ulubionych

Wymeldowanie - pomocy

07.04.15, 14:14
Rodzice poszli po rozum do głowy i po kolejnej wizycie komornika postanowili wymeldować syna, który od 10-lat faktycznie w ich domu nie mieszka. Zapoznali się z teorią wymeldowania w drodze decyzji administracyjnej i udali do Urzędu Miasta. Miła pani nie wiedziała co zrobić więc poprosiła kierowniczkę. Ta oświadczyła że trzeba najpierw przez policję ustalić miejsce pobytu (mimo że nie jest tajemnicą iż mieszka 2 domy dalej) a potem wysłać mu zawiadomienie i odbędzie się rozprawa sądowa. Ostrzegła że to będzie kosztowne (koszty sądowe) i czasochłonne (pół roku minimum). Rodzice załamani. Czy ktoś wie coś więcej o tym jak faktycznie wygląda takie wymeldowanie osoby trzeciej?
Obserwuj wątek
    • kitkat22 Re: Wymeldowanie - pomocy 07.04.15, 14:37
      Rodzice powinni wypełnić wniosek (wzór) poniżej masz linka i złożyć w urzędzie, nie powinni dać się zbyć
      www.bip.drezdenko.pl/plik,4828,f-so11-wniosek-o-wymeldowanie-w-drodze-decyzji-administracyjnej.pdf
    • kk345 Re: Wymeldowanie - pomocy 07.04.15, 14:39
      Rodzice wracają do Urzędu Miasta i składają na ręce pani kierownik pismo, którego wzór masz w tym linku:
      forumprawne.org/postepowanie-administracyjne/293661-jak-wymeldowac-kogos.html
    • baltycki Re: Wymeldowanie - pomocy 07.04.15, 14:40
      Pani kierowniczka zywym przykladem z tego watku:

"Praca po znajomości w instytucji państwowej"
    • a1ma Re: Wymeldowanie - pomocy 07.04.15, 18:58
      Bzdura. Sama przeprowadziłam to niedawno. Składają wniosek, urząd ustala miejsce pobytu (albo wyznacza kuratora) i tyle. Fakt, to trwa (u nas około 3 miesiecy), ale jesli im sie nie spieszy, to nie ma problemu. Niech złoża wniosek.
      • kota_marcowa Re: Wymeldowanie - pomocy 07.04.15, 19:04
        Też mi się wydaje, że to co powiedziała pani z urzędu, to kompletna bzdura, może chciała ich spławić.
      • a1ma Re: Wymeldowanie - pomocy 07.04.15, 19:48
        Do wniosku dolaczylabym skargę na nadgorliwą kierowniczkę.
    • peonka Re: Wymeldowanie - pomocy 07.04.15, 19:39
      Pani urzędniczka nie wiedziała jak się to załatwia i/lub chciała ich splawic. Przechodziłam to niedawno, tez sugerowali, że to ja mam się dowiadywac o adres, namawiac i tak dalej - zabawne smile gdyby dało się po dobroci, to bym nie szła do urzędu.. .
      W UM mają przyjąć pismo i działać. Dadzą sobie radę, nie bój. Może być to długotrwałe, zgadza się, i kosztowne może też, ale dla urzędu, Wy nie płacicie nic! W myśl prawa to twój brat miał się wymeldowac i zameldowac w nowym miejscu, wiec nawet jeśli, to niech jego obciążają.
      • kota_marcowa Re: Wymeldowanie - pomocy 07.04.15, 19:45
        Może być to dług
        > otrwałe, zgadza się, i kosztowne może też, ale dla urzędu,

I pewnie dlatego spławiają.
        • peonka Re: Wymeldowanie - pomocy 07.04.15, 21:19
          Dlatego dobrze znać swoje prawa, w Polsce szczególnie...
          Chipsi, jeśli znacie miejsce pobytu brata to napiszcie we wniosku, to przyspieszy sprawę. Urząd czy kto tam przeprowadzi wywiady w waszym i jego miejscu zamieszkania, żeby potwierdzić stan faktyczny, spisza oświadczenia świadków - tak nam powiedzieli. I tyle. U nas wystarczyło zawiadomienie o wszczęciu postępowania, żeby te osobę skłonić do współpracy, wiec nie wiem, jak by to było w drodze administracyjnej..
    • baltycki Re: Wymeldowanie - pomocy 07.04.15, 20:11
      Wymeldowanie w drodze decyzji administracyjnej i tryb odwoławczy

Siostrze mieszkajacej w kwaterunkowym UM odpowiedzial, ze nie jest strona w sprawie, wiec nie wymelduja na jej wniosek, po ok. 2 mies. otrzymala decyzje o wymeldowaniu delikwenta u urzedu.
      Potraktowali jej wniosek, jako informacje o niezamieszkiwaniu osoby i UM bedacy wlascicielem mieszkania podjal sam dzialania jako "strona w sprawie". W odmowie wszczecia postepowania "na wniosek" o tym nie napisali, a ta biedna martwila sie.
    • chipsi Dziękuję 08.04.15, 09:43
      Dziękuję za informacje. Najwyraźniej urzędniczka chciała zbyć rodziców. Teraz muszę jakoś sprawić by rodzice się "odniechęcili". Kobieta była skuteczna uncertain
    • demodee A co ma komornik do zameldowania? 08.04.15, 13:55
      Pytam poważnie, bo u mnie też jest zameldowana osoba, która mieszka gdzie indziej.

I jak ta osoba narobi długów, to komornik przyjdzie do mnie? I co, zabierze komputer? Przecież komputer jest mój - chyba komornik będzie musiał udowodnić, ze komputer należy do tej osoby z długami. Albo zabiorą mi pierścionek po babci? Stół, który kupiłam z pierwszej w życiu premii?
      • cosmetic.wipes Re: A co ma komornik do zameldowania? 08.04.15, 14:07
        Przyjdzie do ciebie (chyba, że dłużnik się komornikowi przyzna gdzie faktycznie mieszka) i to ty będziesz musiała udowodnić, że komputer/telewizor/biżuteria należy do ciebie.
      • kk345 Re: A co ma komornik do zameldowania? 08.04.15, 14:08
        > I jak ta osoba narobi długów, to komornik przyjdzie do mnie?
        Jeśli nie ustali innego adresu dłużnika, to tak, przyjdzie

> Przecież komputer jest mój - chyba komornik będzie musiał udowodnić, ze
        > komputer należy do tej osoby z długami.
        Nie, to ty musisz udowodnić, ze nie należy
        • demodee Re: A co ma komornik do zameldowania? 08.04.15, 18:48
          Ale to przecież już przerabialiśmy, jako społeczeństwo.

Przyszedł komornik, zabrał traktor, a potem się okazało, że traktor nie należał do dłużnika.
          • rasowa_sowa Re: A co ma komornik do zameldowania? 08.04.15, 19:54
            demodee napisała:

> Ale to przecież już przerabialiśmy, jako społeczeństwo.
            >
            > Przyszedł komornik, zabrał traktor, a potem się okazało, że traktor nie należał
            > do dłużnika.

Ale to było zaplanowane oszustwo, nie róbmy paranoi, że do każdego może przyjść komornik i zabrać co mu się podoba.
      • chipsi Re: A co ma komornik do zameldowania? 08.04.15, 14:20
        Biegają komornicy jak ze sraczką, co tydzień jakiś. I każdemu udowadniaj że nie jesteś wielbłądem, że tu niema nic co należy do dłużnika. Do tego częste wizyty policji, pisma od innych komorników, wezwania, ponaglenia i inna makulatura.
        • kota_marcowa Re: A co ma komornik do zameldowania? 08.04.15, 19:58
          To chyba wystarczająca motywacja. Po prostu idź z rodzicami do tego urzędu i w razie czego zrób rozróbę.
      • rasowa_sowa Re: A co ma komornik do zameldowania? 08.04.15, 14:31
        A jak ktoś sobie w ogóle nie życzy częstych wizyt komornika i konieczności tłumaczenia się że ten oto stolik jest mój?
    • rasowa_sowa Re: Wymeldowanie - pomocy 08.04.15, 14:29
      Wymeldowanie w trybie administracyjnym osoby która tam nie mieszka to bułka z masłem. Składasz wniosek i podajesz inny adres osoby jeśli go znasz-jeśli nie to składasz oświadczenie że nie wiesz gdzie przebywa i wtedy wymeldują taką osobę w pustkę. Ale tak czy owak wymeldują, a właściciel nieruchomości musi tylko złożyć wniosek, nie musi żadnych adresów ustalać ani kontaktować się z osobą wymeldowywaną.

Urzedniczki kłamały albo nie znają się na swojej pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka