Dodaj do ulubionych

Na kogo oni szyja?

09.04.15, 11:37
Jak wiecie ,musze zdobyc sukienke.Podskoczylam wczoraj do outletu wylacznie z sukienk mi i d....a.Jak nie za male u gory,to za duze na dole,albo na odwrot,w niektórych wygladalam jak w ciazy,w innych jak szynka Katem oka zauwazylam,ze nie ja jedyna mam taki problem.Oprocz jednej dziewczyny,tak z 175cm wzrostu i miseczka A, zadna z pan nie wygladala oszalamiajaco.Poza tym nastala jakas dziwna moda (bo w sklepach tez to zauwazylam)na sukienki jak dla tureckich ksiezniczek.Tiule,cekiny,jakies watpliwej uosy krysztalki,lusterka.Mozna w takich cudach za kule dyskotekowa robic.Malo kto to przymierza,mimo to w sklepach jest tego od licha i ciut,ciut.O kolorze czerwonym tez mozna zpomniec.Mieta i brzoskwinia na topie,a czerwiemalbo biraczkowa,albo jakas przydymiona.Juz mi sie odechcialo szukania.Tsk sie pozalic chcialamtongue_out
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 11:40
      Outlet - czyli spady...
      • edelstein Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 12:41
        Oprocz tego bylam w 5 innych sklepach,Przymierzalam sukienki od 100€do 700€ i wszystkie do kitu.Co to za pomysl by sukienka koktajlowa miala cekinow w trzy d...y?
        • zuleyka.z.talgaru Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 13:15
          Spytaj azile big_grin
        • ichi51e Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 14:22
          Masz biust z tego co pamietam? Dla takich nigdy nie szyli... uncertain masowka jest na 75B
          • mas.uka Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 19:31
            Masówka jest raczej na 65C- 70 B wiem co mówię bo taki biust mam teraz i większość sukienek w outletach to właśnie na małobiuściaste i duże rozmiary typu od 44 w górę
            • princesswhitewolf Re: Na kogo oni szyja? 10.04.15, 14:46
              Tylko te duze z kolei to "torby". Nastala moda na szerokie wielkie torby zamiast dopasowanych tunik czy swetrow. Wiec kupuje torby i zanosze do krawcowej aby dopasowala na dole bo jestem 36G no i co ja ma zrobic, ze mnie taka cycata Pan Bog stworzyl a dziecior dopomogl...lol

• triss_merigold6 Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 11:41
      Na dziewczęta o figurze dorastającego chłopca, bez biustu i bioder.
      • lady-z-gaga Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 11:53
        Najśmieszniej jest, kiedy sieciowki tworzą rozmiary. Niestety nie dociera do nich, że kobieta większa niż rozmiar 34 albo 36 ma inne proporcje. Że ma biust, biodra i posladki, grubsze ręce, nogi. Nie wystarczy w rozmiarze np 40 przeznaczyć nieco szerszy kawałek materiału na korpus, a resztę zostawić tak, jak w 34.
        • triss_merigold6 Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 12:01
          Mnie do szalu doprowadza moda (czytaj: oszczędność) na sukienki bez rękawów. Takie do biura, na podszewce, nie z dzianiny, wszystko ładnie tylko, że bez rękawów.
          • nenia1 Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 12:50
            A to prawda, przymierzałam ostatnio parę sukienek z Solara, ładne materiały, ładne kolory, ładny krój ale większość bez rękawków. Wyszłam w końcu z nową zieloną spódnicą.
          • mc30 Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 14:51
            Mam tego samego nerwa - brak rękawów w sukienkach dyskreytue większość z nich na starcie. Pomijam, ze nie wystapie w nich w okolicznościach Oficjalych to po prostu - nie lubię.
          • kitkat22 Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 15:15
            mnie też, chciałabym rękaw jakikolwiek , ale rękaw ,chociaż do łokcia, za łokieć 3/4,czasami w tatuum udaje mi się coś wybrać, ale ostatnio padaka
          • turzyca Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 15:35
            A ja wlasnie wole te bez rekawow. Bo sukienke noszona na gole cialo wrzucam do pralki po jednym zalozeniu. Jesli pod sukienka mam bluzke, to sukienka przechodzi do kategorii odziezy wierzchniej i moze byc zalozona wiecej razy.
            Szczegolnie wazne, jak sukienka jest do prania chemicznego.
            • mc30 Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 16:40
              Nie pod każdą sukienkę bez rękawów da sia założyć bluzke. Takie sukienki to princeski sie nazywają, muszą być z odpowiedniego materiału no i w ogóle....
              Ja sukienki noszę jak sukienki, bez bluzek pod spodem, raczej żakiet narzucam na wierzch. Nie wytrzymalabym okutana w biustonosz, bluzke i suknie na wierzch.
        • edelstein Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 12:52
          Nosze rozmiar 36 dolem i tak czy siak wiekszosc nie uwzglednia bioder.36to patykow.To patyk wg projektantow.
    • bei Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 11:45
      Ech, im większy wybór tym mniej tego dobrego do wybierania.
      A tą widziałaś?
      Tylko nie wiem, jaka to jakośćsad

molly.pl/sukienki/czerwona_elegancka_sukienka_z_zalozeniem_kopertowym.html
      • bei Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 11:53
        www.oui.pl/odziez/odziez_damska_sukienki/Sukienka_KM117_3_czerwona/
        Ale internet to już pewnie przeglądałaś...
      • edelstein Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 12:45
        Z rozmiarowki wyszlo,ze musialabym brac xxl.102w biuscie.Tylko nie mam 84cm w talii,a tym bardziej 108w biodrachtongue_out Nie wiem skad zalozenie,ze wielki biust oznacza gruba ogolnie.
        • turzyca Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 15:11
          www.bravissimo.com/pepperberry/products/dresses/occasion-and-party-dresses/
          8SC powinno Ci pasowac.

Akurat na wyprzedazy jest czerwona.
    • lauren6 Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 12:41
      ".Poza tym nastala jakas dziwna moda (bo w sklepach tez to zauwazylam)na sukienki jak dla tureckich ksiezniczek.Tiule,cekiny,jakies watpliwej uosy krysztalki,lusterka.Mozna w takich cudach za kule dyskotekowa robic."

W Polsce takiej mody nie zauważyłam. Może w Niemczech w tanich outletach jest towar pod gust lokalnej biedoty - czyli Turków.

Poza tym tak, dużo sieciówek szyje pod dziewczątka bez bioder i biustu.
      • edelstein Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 12:48
        Alez chcialas dowalic.Faktycznie,sukienki za 7euro biedota nosi.Ogolnie biedota ubiera sie w P&C i Breuningerze.
        • princesswhitewolf Re: Na kogo oni szyja? 10.04.15, 14:48
          to sa jakies sukienki za 7 funtow na tym swiecie?
    • ga-ti Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 12:44
      To tak się podepnę z narzekaniem wink
      Mnie dziwi niezmiernie, jak można jeden model sukienki uszyć w rozmiarach od 34 do 48, a nawet i 52, nie zmieniając nic a nic w fasonie? I tak sobie przeglądam kiecki w internecie w jakiś katalogach i jak widzę sukienkę identyczną w tak skrajnych rozmiarach i do tego nie zaprezentowaną na modelce odpowiednich kształtów to krew mnie zalewa. I dalej w spodniach chodzę big_grin
      • edelstein Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 12:56
        Po co?tongue_out upchniesz tu i tam,scisniesz tu i tam i wszystko pieknietongue_out
    • jdylag75 Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 13:11
      i wszystkie są krótkie, niezależnie od przeznaczenia - plaża czy biuro, nie ma znaczenia.
      • dziennik-niecodziennik Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 19:21
        no!
        a wez kup sukienkę w kolano. nie ma!
        • jdylag75 Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 20:20
          A wiesz, ze kupiłam, cudem, pasującą wszędzie, w kolano (!!!!), nawet kolor dopadłam taki jaki chciałam,ale szukałam 2 miesiące.
          • dziennik-niecodziennik Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 20:34
            gdzie???
            bo ja szukam juz rok big_grin
            • jdylag75 Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 21:19
              spójrz na tą, słaba rozmiarówka, ale jest idealnie w kolano smile

www.zalando.pl/closet-sukienka-letnia-niebieski-cl921c02i-k12.html
              • dziennik-niecodziennik Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 23:04
                a to uscisle - z rozkloszowanym dołem big_grin
    • kkalipso Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 13:22
      Staram się ale jakoś Ciebie Edel nie widzę w takiej "romantycznej" wieczorowej sukience.
      • edelstein Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 14:12
        Nie chce romantycznej sukienki.Chce sukienke koktajlowa,cienka,bez cekinow i nie pastelowa.
        • kkalipso Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 14:14
          Dziś będę się włóczyć po sklepach - zerknę z bliska co tam ciekawego mają.
    • sasanka4321 Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 13:35
      Jak niby maja szyc? Na wszyskie mozliwe figury? Przecietna figura kobieca to w miare zblizona szerokosc w biuscie i w biodrach. U tych kobiet, u ktorych to od siebie odbiega - czesciej wystepuja o kilka rozmiarow szersze biodra niz biust - w odwrotna strone jest to rzadsze. Owszem zdarza sie. Zdarzaja sie tez wielkie nosy, stopy nr. 43, brak talii lub talie osy czy ogromne rozmiary ale srednia jest jaka jest i sklep kierujacy swoja oferte do wszystkich na nia szyje. To dziwne jest?
      • edelstein Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 14:09
        Przecietna kobieca Figura to biust,talia i biodra.Przecietna kobieta ma tez ta talie wcieta,a nie jest prosta od gory do dolu jak kolek.Mimo tego projektujacy nie uwzgledniaja,ze kobiety z biustem nie sa grube.
        • sasanka4321 Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 14:47
          Wczoraj byl tu watek "Szerokie biodra" czy jakos tak. Rownie dobrze moglaby bohaterka tego watku wejsc tutaj i zapytac: "Na kogo oni szyja? Mam w biuscie x a w biodrach 3x i nic mi nie pasuje".
        • princesswhitewolf Re: Na kogo oni szyja? 10.04.15, 14:50
          > Przecietna kobieca Figura to biust,talia i biodra.Przecietna kobieta ma tez ta
          > talie wcieta,a nie jest prosta od gory do dolu jak kolek.Mimo tego projektujacy
          > nie uwzgledniaja,ze kobiety z biustem nie sa grube.

no ale nawet jesli maja nadwage to tez w rozny sposob i tego projektanci tez nie biora pod uwage. Jednym osadza sie w pupsku i trzeba to pupsko gdzies ulokowac, ale talie maja, Innym wlasnie w talii i wtedy taki prosty od gory do dolu pasuje, inne cycate ale z talia i warto ja podkreslic by nie wygladaly jak w ciazy.
      • ninka0205 Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 14:36
        Dziwne, ja mam ten sam problem teraz większość mini, jak sukienka fajnie prezentuje się na górze to z dołem problem bo długość do pół uda, a jak ktoś ma rozmiar tak jak ja 42-44 to raczej rzadko uda są na tyle szczupłe że można je śmiało pokazywać . Powinni szyć dłuższe bo skrócić zawsze można, a w drugą stronę to już gorzej.
      • monique_alt Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 14:41
        Podobno 60 procent kobiet w Polsce ma figurę gruszki czyli mały biust wąska talia i szerokie biodra. Tak jak ja. Dla takiej figury też nie ma sukienek w sklepach bo jak biodra wejdą to w biuście nie ma czym wypełnić.
      • turzyca Problem oznaczen 10.04.15, 07:54
        > Jak niby maja szyc? Na wszyskie mozliwe figury? Przecietna figura kobieca to w
        > miare zblizona szerokosc w biuscie i w biodrach.

Nie ma czegos takiego jak przecietna kobieca figura, a juz na pewno nie jest nia w oczach producentow ta opisana przez Ciebie. Bo akurat taka mam i tez mam potworne problemy ze znalezieniem ciuchow. Ale nawet jak przyjmiemy podzial na 12 typow sylwetek, to wiele z nich ma wspolne cechy i spokojnie mozna uszyc spodnice na dzwonki i wiolonczele czy zakiet, ktory bedzie pasowal lizakom, wiolonczelom i klepsydrom. Czyli jednym modelem ciucha obstaniemy wiecej niz 1/12 grupy docelowej.
        I jojczenie, ze sie nie da i to jest niemarketingowe, jest tylko jojczeniem - jakos da sie szyc ponad setke rozmiarow stanikow. A staniki maja mniejszy margines dopasowania niz ciuchy. Juz nie wspominam o tym drobnym fakcie, ze ciuchy niesprzedane, zalegajace magazyny, to tez koszt dla producenta.
        I co wiecej jestem pewna, ze globalnie patrzac jakas firma produkuje na dowolna sylwetke, tylko brakuje kontaktu miedzy firma i klientka. Bo ja jestem w stanie przymierzyc tylko x rzeczy i jakos musze tej wstepnej selekcji dokonac. I nie bede zamawiac ciuchow z Portugalii czy Brazyli jesli nie bede miala dobrego argumentu. A tym argumentem moglaby byc rozmiarowka - stad sukces Pepperberry, Biubiub czy Urkye. Ewa Michalak eksportuje 70% swojej produkcji.

Czyli w sumie globalnie problemem jest brak odpowiedniej rozmiarowki ciuchow. Rozmiarowki w sensie oznaczen - tak, zebym zamawiajac ciuch, wiedziala, ze on ma waskie ramiona, duzy biust i waska talie, czy szerokie ramiona, sredni biust i srednia talie. Bo ten ciuch ktos juz uszyl, on jest tylko nie dosc dobrze oznaczony i ja nie wiem o jego istnieniu.
    • beverly1985 Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 14:20
      Moim zdaniem mnostwo jest ladnych sukienek wieczorowych, popoludniowych, koktajlowych. Nie zauwazylam nadmiaru swiatelek, a kroje dobre do kobiecych figur- rozkloszowane w pasie, bombki itd.
      Brakuje mi zwykltych sukienek dziennych (te, ktore sa, zazwyczaj za duzo odkrywaja- za krotkie, za duze dekolty, albo sa bardzo formalne).
    • shell.erka Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 14:45
      A w jakims porzadnym butiku sprawdzalas? Przewaznie maja poprawki w cenie. Kupowalam u e.minge i poniewaz nie bylo mojego rozmiaru kiecki, ktora mi sie spodobala, dopasowali mi ja. W biuscie byla mi dobra, ale w talii musieli wlasnie mocno zwezac, a byla z trzech warstw, wiec roboty troche bylo.
    • misiu-1 Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 15:03
      edelstein napisała:

> Poza tym nastala jakas dziwna moda (bo w sklepach tez to zauwazylam)na sukienki jak dla
      > tureckich ksiezniczek

Faktycznie, strasznie dziwna ta moda.
      Za dwadzieścia lat w taki sam sposób będą się dziwić policjanci, zatrzymując na autostradzie gdzieś między Berlinem a Braunschweigem kierowcę do kontroli:
      - Ty, Abdullah, popatrz, jakie dziwne nazwisko - Müller.
      • wioskowy_glupek Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 19:49
        Mnie z kolei wpienia rozmiarówka wzrostowa, sukienka jeszcze pół biedy ale spodni żadnych sobie kupić nie mogę na moje 150 cm sad
        • turzyca Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 20:19
          ale spod
          > ni żadnych sobie kupić nie mogę na moje 150 cm sad

Stacjonarnie: C&A i M&S maja opcje short (za C&A nie recze, bo dawno nie bylam, jakos przestalam trawic ten sklep, M&S ma na pewno.)
          Poza tym on-line np. asos ma linie petite: us.asos.com/Women-Petite/rsrw6/?cid=4177
      • princesswhitewolf Re: Na kogo oni szyja? 10.04.15, 14:51
        +++ dla misia!
    • naomi19 Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 21:43
      na kobiety proporcjonalne?
      • edelstein Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 22:26
        Czyli prawidlowo proüorcje to miska A i B plus brak talii a to ciekawe.
        • pitupitt Re: Na kogo oni szyja? 10.04.15, 11:26
          No, miska fff czy jaka tam masz plus płaski tyłek to na pewno prawidłowe proporcje nie są. Większość kobiet ma średni biust i do tej większości producenci się dostosowują. Pozostałym pozostaje szycie na miarę.
          • miss_fahrenheit Re: Na kogo oni szyja? 10.04.15, 12:50
            pitupitt napisał(a):

> No, miska fff czy jaka tam masz plus płaski tyłek to na pewno prawidłowe propor
            > cje nie są. Większość kobiet ma średni biust i do tej większości producenci się
            > dostosowują. Pozostałym pozostaje szycie na miarę.

Ja mam taki właśnie średni biust. I jestem w miarę proporcjonalna. A jednak ciężko mi coś znaleźć. To częstszy problem, niż się zdaje. Producenci np. zakładają, że kobieta, podobnie do mężczyzny, nie ma wcięcia w talii.
            • turzyca Re: Na kogo oni szyja? 10.04.15, 14:39
              Producenci np. zakładaj
              > ą, że kobieta, podobnie do mężczyzny, nie ma wcięcia w talii.

Jest gorzej, bo akurat meskie taliowane ubrania kupuje sie dosc latwo, mam w domu egzemplarz "szeroki w barach, w d... waski" i cale zakupy polegaja na tym, ze idziemy do domu towarowego, a pan ekspedient przynosi wybor slimow i ekstra slimow. Ok, to nie sa najtansze marki, ale oznaczenie istnieje.
              Btw. w druga strone tez, regularnie dostawalam katalog firmy, ktora oferowala rozne poziomy brzuchatosci, wlacznie z tym, ze mozna sobie wybrac, czy chce sie, zeby spodnie byly pod brzuchem czy na brzuchu.
      • ivaz Re: Na kogo oni szyja? 10.04.15, 11:46
        Ja noszę rozmiar 34 zarówno u góry jak i u dołu, nie mam problemu z dobraniem sukienki, generalnie mnóstwo ciuchów kupuję przez net bez mierzenia, ale jestem proporcjonalna.
    • kaczy_kuperas Re: Na kogo oni szyja? 09.04.15, 23:35
      Co prawda zadnych sukienek od dawna nie kupowalam, ale tez mam z tym spory problem. Mam spory tyłek i biust i waska talie, jak mi coś pasuje w biuście i biodrach to mam 'spadachron' naokoło tali. W sklepach czasami jest masakra.
    • pitupitt Re: Na kogo oni szyja? 10.04.15, 11:23
      Dla w miarę proporcjonalnie zbudowanych kobiet, a ztego co kojarzę, ty raczej proporcjonalna niejesteś, więc się nie dziw...
      • bei Re: Na kogo oni szyja? 10.04.15, 12:43
        Nie ma problemu gdy biust jet maly a biodra szersze, odwrotnie jest ciężko cos dopasować.
        Ja mam nieduzy biust, w biodrach mam rozmiar ( czasami nawet dwa) mniej i kazda sukienka o ołowkowym dole jest luźna. Polubilam stylizację na "ziemniaka w worku)")

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka