Dodaj do ulubionych

Warszawa w weekend majowy

15.04.15, 21:58
Wybieram się do stolicy z rodziną w weekend majowy. Znalazłam bardzo fajną stronę z zestawem atrakcji dla dzieci w Warszawie, którą z pewnością się będe posiłkowała.
Mam do Was pytanie nt placów zabaw, które pozwolą nam rodzicom odetchnąćwink Podano w zestawieniu plac zabaw w Forcie Bema i plac zabaw na Placu Wilsona. Który jest fajniejszy dla energicznego ośmiolatka i prawie czterolatka? A może sa inne spore ciekawsze?
Z góry też dziękuję za wszelkie sugestie, jeżeli macie ogólnie chwilę na przejrzenie tych pozycji z załączonej listy.
Aa decyzja podjęta odnośnie tej Warszawy. Dzieciom stolicę kiedyś trzeba pokazać, gór i wody oraz innych stolic miały pod dostatkiem do tej pory w swoim zyciuwink
Obserwuj wątek
    • mag1_k Re: Warszawa w weekend majowy 15.04.15, 21:58
      przepraszam załączam link, na który się wyżej powołuję
      www.babyboom.pl/o_matko_jestes_kobieta/partnerzy_akcji/jm_apart_hotel/warszawa_z_dzieckiem_21_miejsc_ktore_warto_odwiedzic.html
      • kwietniowka2011 Re: Warszawa w weekend majowy 15.04.15, 22:22
        jeśli będziesz w Wilanowie to duży fajny plac zabaw jest na Stegnach, w środku osiedla, okolice ulicy Maltańskiej
      • heca7 Re: Warszawa w weekend majowy 15.04.15, 22:30
        Zależy co chcecie osiągnąć tą wizytą na placu zabaw wink Jak dla mnie to w Forcie Bema raczej nie odetchniecie. Weekend majowy, tłumy rodziców z dziećmi. Plac wielki, największy w Wawie. Duże skomplikowane budowle. Wystarczy spuścić dziecko na sekundę z oka a już zniknie za jakąś zjeżdżalnią. No i wszechobecny piach. Będziecie biegać dookoła zabawek od jednego dziecka do drugiego.
        Plac Wilsona, mniejszy, wyłożony bezpieczną nawierzchnią. Przejrzysty, kolorowy. Są ławeczki. Trudniej zgubić dziecko. Choć tłumy będą o ile dopisze pogoda.
        Zresztą wpisz sobie w wyszukiwarkę i spójrz na grafikę.

Jeśli nie boicie się zapuścić na drugą stronę Wawy to warty odwiedzenia jest plac zabaw przy Grochowskiej/ Podskarbińskiej. Leży w niewielkim, pięknie zaaranżowanym parku. Ma naprawdę dużą pajęczynę i strefy dla dzieci w różnym wieku. Park i plac ogrodzony pięknym płotem z zabytkową bramą.
        mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/8259500.jpg
        images3.fotosik.pl/154/dd98e5d4c2ac3712med.jpg
        images.photo.bikestats.eu/zdjecie,600,221386,20110925,zabytkowa-brama-do-parku-obwodu-praga-armii-krajowej.jpg
        www.ag-complex.com.pl/img/obwodu1.jpg
        Jak dla mnie bardziej odpowiedni na odpoczynek dla dzieci i rodziców byłby plac Wilsona smile No i brak piachu.
        • inguszetia_2006 Re: Warszawa w weekend majowy 15.04.15, 22:36
          Witam
          Ja tu Hecę poprę. Fajny park. Fontanna jest i można się zmoczyć, jak będzie gorąco. Tylko w tym parku jest mnóstwo Cyganówwink Taki folklor warszawski z praskiej strony.
          Pzdr.
          Ing
          • mag1_k Re: Warszawa w weekend majowy 15.04.15, 22:41
            mamy tez w planach Multimedialny Park Fontann. Warto?
            • heca7 Re: Warszawa w weekend majowy 15.04.15, 22:55
              Tak ale pokazy zaczynają się wieczorem kiedy jest ciemno. O ile wam dzieci nie padną bo w tym roku otwarcie ma być o 21.30. I będą tłumy. Naprawdę wielkie. Ludzi będzie aż gęsto dookoła.
          • triss_merigold6 Re: Warszawa w weekend majowy 16.04.15, 20:11
            Fontanna to jest w Parku Znicza, też fajny.
        • mag1_k Re: Warszawa w weekend majowy 15.04.15, 22:37
          dziękismile po drugiej stronie też będziemy, bo obowiązkowym punktem jest stadion narodowy...wink)
          • heca7 Re: Warszawa w weekend majowy 15.04.15, 22:49
            O to całkiem niedaleko do placu zabaw na Grochowskiej (oczywiście jak na warszawskie warunki wink ).
            • mag1_k Re: Warszawa w weekend majowy 15.04.15, 22:56
              A tak trochę z innej beczki: byłam zaskoczona liczbą zwiedzających w tych dniach. Wg moich założeń poszukiwanie hotelu dwa tygodnie przez majówką miało mi zająć chwilkę, a się okazuje, że wszystkie noclegownie przepełnione w tych dniach. Nie chcę Was straszyć, ale z tego wynika, że stolica wcale nie pustoszeje w tych wolnych dniach big_grin
              • heca7 Re: Warszawa w weekend majowy 15.04.15, 23:08
                Pustoszeje, pustoszeje wink Tylko w inny sposób. Turyści najczęściej nie jeżdżą samochodami osobowymi. I tych samochodów znacząco ubywa w weekendy majowe. Ubywa też furgonetek z towarem i ludzi na ulicach ubranych "jak do pracy". Na drogach dojazdowych do centrum, na mostach robi się luźniej. Podobny luz jest w wakacje. Szczególnie od 15 lipca do 15 sierpnia smile
                Pozostali skumulują się właśnie w atrakcyjnych miejscach.
              • jakw Re: Warszawa w weekend majowy 16.04.15, 20:22
                mag1_k napisała:

> A tak trochę z innej beczki: byłam zaskoczona liczbą zwiedzających w tych dniac
                > h. Wg moich założeń poszukiwanie hotelu dwa tygodnie przez majówką miało mi zaj
                > ąć chwilkę, a się okazuje, że wszystkie noclegownie przepełnione w tych dniach.
                > Nie chcę Was straszyć, ale z tego wynika, że stolica wcale nie pustoszeje w ty
                > ch wolnych dniach big_grin
                Raczej pustoszeje - liczba stojących w korkach na wyjeździe na początku weekendu zdecydowanie przekracza liczbę miejsc w warszawskich hotelach wink
              • pani.jezowa Re: Warszawa w weekend majowy 16.04.15, 22:46
                Pustoszeje, bo mieszkańcy wyjeżdżają.
                Zwiedzając nie zauważysz tego w popularnych miejscach, ale ruch na ulicach jest zdecydowanie mniejszy.
        • wydramarlenka Re: Warszawa w weekend majowy 16.04.15, 20:54
          Park przy Forcie Bema IMO dużo ciekawszy niż ten przy Placu Wilsona, ale po zabawie tam należy porządnie odszorować dzieci z piachu ;D
        • gogologog Re: Warszawa w weekend majowy 16.04.15, 23:12
          > Zależy co chcecie osiągnąć tą wizytą na placu zabaw
          no to jest podstawowe pytanie, fort Bema troche z boku od turystycznych atrakcji ale dojazd raczej dobry.

> Jak dla mnie to w Forcie Bema raczej nie odetchniecie. Weekend majowy, tłumy rodziców z dziećmi.
          Nie zgodze sie. Duzy obszar, ludzie nie siedza sobie na plecach, ogolnie luzniej wszedzie bo sloiki na wyjezdzaja

> Plac wielki, największy w Wawie. Duże skomplikowane budowle.

Moje, poki ich placyki krecily, zawsze tam chcialy jezdzic, bo taki "konkretny"
          • heca7 Re: Warszawa w weekend majowy 17.04.15, 12:57
            Zauważ, że oni będą poza domem i szybki powrót w celu otrzepania dzieci z tony piachu nie wchodzi w grę smile A biorąc pod uwagę napięty plan to szanse na dotarcie do Fortu Bema mają niewielkie. Prędzej padną z dziećmi na twarz.
      • feniks_z_popiolu Re: Warszawa w weekend majowy 16.04.15, 20:31
        Warszawa jest bardzo duża.A w weekend tłumy turystów będą wszędzie. Moim zdaniem wybierz sobie z listy najbardziej warszawskie miejsca jeśli to dla dzieci pierwsza wizyta. Zwiedzanie samego centrumzajmie wam cały długi dzień. I do tego Kopernik i padniecie jeśli to tylko weekend
    • mag1_k Re: Warszawa w weekend majowy 16.04.15, 19:54
      Może jeszcze któraś Warszawianka doda swoje trzy grosze? smile
      • akniwlam Re: Warszawa w weekend majowy 16.04.15, 22:18
        Tak na wstępie - łatwiej by było dorzucać trzy grosze, gdyby było wiadomo, czym się interesują Twoje dzieci i co lubią robić, no i w jakim są wieku.
        Ja bym Wam doradzała raczej nie szukać najbardziej wypaśnego placu zabaw w stolicy, tylko takich, które będą Wam po drodze. Czyli np. jeśli będziecie w Łazienkach, to obok jest fajny plac w Parku Ujazdowskim, porównywalny z tym na pl. Wilsona, a ze Starego Miasta trzeba zejść ze skarpy na Brzozową (mniejszy, ale może być, dla nas nieodłączna część spacerów po tej okolicy). Piszesz, że będziecie na stadionie - stamtąd dwa kroki jest do Parku Skaryszewskiego, fajne miejsce po prostu na spacer, są wiewiórki i polecam tamtejszą cukierenkę.
        Gdybyście się chcieli wybrać do Puszczy Kampinoskiej, to dobre miejsce na piknik i zabawę jest na polanie na Opaleniu (blisko można dojechać komunikacją miejską). Jak się ma szczęście, to można spotkać w okolicy łosia.
        Fontanna multimedialna fajna, warto. Poza tym zoo, centrum Kopernik, oczywiście takie typowe atrakcje warszawskie Stare Miasto, Krakowskie Przedmieście, Łazienki, Wilanów. W Pałacu Kultury są dwa muzea: techniki i ewolucji, nie ma może wielkiego szału, ale wielu dzieciom się podobają. Jeśli masz dzieci młodsze i raczej z takich wrażliwych, to odradzam Muzeum Powstania, jest ciekawe, ale nie dla każdego dziecka - moje dziewczyny się bały (chodzi głównie o odgłosy bombardowania, które są słyszalne praktycznie w całym budynku, nawet w sali dla dzieci).
        • mag1_k Re: Warszawa w weekend majowy 16.04.15, 22:43
          dziękuję za parę info, z pewnością wszystkei wpisy w wątku jakoś wykorzystam.
          Dzieci małe 8 i 3,5l więc nie chcę szaleć z muzeami i kosciołami wewnątrz. Kopernik sobie daruję, bo bilety rezerwuje się ze znacznie większym wyprzedzeniem, poza tym za dużo czasu nam zajmie.
          Chciałam zwiedzić podstawy: Stare Miasto (w tym zamek królewski w środku) Krakowskie Przedmieście, Łazienki, Wilanów, Pałac Kultury (taras widokowy, muzeum techniki, w tym planetarium), stadion narodowy i do tego jakiś plac zabaw chcę mieć w zanadrzu.
          Puszczę Kampinowską też chciałabym, jak będzie na to czas.
          Zoo sobie też darujemy, bo jesteśmy częstymi gośćmi, mamy blisko wrocławskie, opolskie i chorzowskie.
          • feniks_z_popiolu Re: Warszawa w weekend majowy 16.04.15, 23:32
            Ogrody na BUW-ie zamiast Puszczy Kampinoskiej proponuję.
            • akniwlam Re: Warszawa w weekend majowy 17.04.15, 08:25
              Feniks, trochę się zgodzić nie mogę. Ogrody na BUWie są piękne i warto się tam przejść, ale to w ogóle nieporównywalne z Puszczą. Odkąd mieszkam w Warszawie i pod Warszawą, jestem wielką fanką Kampinosu, to jest absolutnie jedyne takie miejsce w Europie (nawet niedawno był o tym artykuł w Stołecznej, wywiad z dyrektorem zoo). W dodatku to jest naprawdę miejsce dla wszystkich mniej i bardziej ambitnych turystów, i na spacer, i na piknik, i na rower, i na konną przejażdżkę, i dla takich, którzy chcą być całkiem sami na szlaku... I naprawdę można spotkać łosia, co dla przyjezdnych z zachodniej i południowej części kraju jest całkiem niezwykłym przeżyciem (jestem z Wrocławia - u nas nie ma łosi).
              Mag, zastanów się jeszcze nad Kopernikiem, bo to jednak jest niezwykłe miejsce i tak jak ogrody BUW są nieporównywalne z Puszczą, tak muzeum techniki jest nieporównywalne z Kopernikiem. No chyba że już się nie da zarezerwować biletów.
              • feniks_z_popiolu Re: Warszawa w weekend majowy 17.04.15, 15:49
                Puszcza Kampinoska piękna jest. I warta zwiedzenia. Pochodzenia po niej i poleżenia na trawce.
                Na pewno. Absolutnie się z tym zgadzam. Ale!!! Moim zdaniem nie dla weekendowego zwiedzacza Warszawy. Bo ja rozumiem, że takie jest podejście autorki wątku "Pokazać dzieciom stolicę Polski". Ogrody na BUW-ie są pięknym zakątkiem zieleni w niecodziennym miejscu i przede wszystkim w ścisłym centrum W-wy.
                Kopernik moim zdaniem to też miejsce obowiązkowe dla dzieci, stanęłabym na głowie by tam pójść z dziećmi. No chyba, że "niedasię"smile
              • jakw Re: Warszawa w weekend majowy 17.04.15, 17:42
                Puszcza to jest cały dzień - raczej nierealne przy dość krótkim długim weekendzie. Ciężko też planować ją na konkretny dzień bo jednak trochę zależy od pogody. Na dokładkę jest wielokrotnie większa szansa ataku całej chmury komarów (to jest właściwie pewne) niż spotkania łosia.
    • jakw Re: Warszawa w weekend majowy 16.04.15, 20:27
      Placów zabaw to jest sporo, całkiem fajny jest w zoo , dobry placyk "wielowiekowy" jest niedaleko metra Racławicka (róg Odyńca i Al. Niepodległości). A jak chcesz wybiegać dzieci to Pole Mokotowskie też się nada. Wszystko zależy gdzie będziesz się poruszać, bo jechać specjalnie na Bemowo na plac zabaw to mi by chyba się nie chciało wink
    • vert76 Re: Warszawa w weekend majowy 17.04.15, 12:49
      Hehehe...odetchnąć na placu zabaw? Zwłaszcza w Forcie, chyba nie da rady - za duża przestrzen, za dużo ludu-nierealne. Dlatego już umyslam plan, by uciec z wawy na ten weekend, więc ja zwalniam wam miejsce niejako smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka