Dodaj do ulubionych

kopia cudownego obrazu

27.04.15, 17:45
Do szkolnej parafii zawitała kopia cudownego obrazu. Proboszcz wystosował do szkoły zaproszenie na uroczystą mszę i co robi szkoła? Rzuca wszystko i leci. Tak się akurat składa, że klasa mojego dziecka straci jedyną w tygodniu lekcję historii. Obie lekcje religii odbędą się bez przeszkód.

Oczywiście jeśli się chce dziecku oszczędzić zetknięcia z proboszczem, kopią cudownego obrazu itp. to trzeba szkole dostarczyć specjalne pisemne oświadczenie. Chyba ich popie...ło.
Obserwuj wątek
    • asmarabis Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 17:57
      ale co to za obraz, nie rozumiem
      • bei Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 18:05
        smile ale dla dzieci to frajda, pojdą wszędzie, byleby tylko normalne lekcje przepadły.
        • priszczilla Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 18:06
          Może dla twoich.
          • wioskowy_glupek Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 19:05
            Dla większości spoza emtakowego uniwersum.
          • pitahaya1 Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 20:54
            A Twoje leci z radością? Młode jeszcze, czy co?
            Mój kilka razy marudził, że lekcje mają przepaść. I były to jakieś zajęcia informatyczne. Tylko dlategowink
          • bei Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 21:16
            priszczilla napisała:

> Może dla twoich.

Dla studentów niesmile, ale dziesięciolatek jest solidnie zintegrowany z klasą i mimo uwielbienia historii wycieczkę do kosciola w piekny wiosenny dzienrzyjąlby jako miła alternatywęsmile
            • priszczilla Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 21:29
              Moje dziecko wcale nie ma ochoty na wizytę w kościele, pytałam! A nawet gdyby miało to nie pozwoliłabym żeby brało udział w takich idiotyzmach jak grupowe pokłony przed kopią cudownego obrazu. Chcę żeby rozróżniało rzeczywistość od fantazji.
              • lafiorka2 Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 08:24
                priszczilla napisała:

> Moje dziecko wcale nie ma ochoty na wizytę w kościele, pytałam! A nawet gdyby m
                > iało to nie pozwoliłabym żeby brało udział w takich idiotyzmach jak grupowe pok
                > łony przed kopią cudownego obrazu. Chcę żeby rozróżniało rzeczywistość od fanta
                > zji.

ja pier.lę! to go nie posyłaj, zrób tzw dzihad i żądaj,żeby nauczyciel historii z TWOIM !!! dzieckiem przeprowadził lekcje.
                Takie niby niektóre tu mądre ale chyba tylko o "wydzierania papy na forum"?
      • priszczilla Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 18:10
        Kopia obrazu Matki Boskiej Jasnogórskiej. Cudownego obrazu jak został on określony w notatce do rodziców. Rozumiem, że czynił cuda ten obraz, to znaczy oryginał, ale widać kopia też musi mieć jakieś czarodziejskie moce, skoro warto się do niej modlić.

To przecież nawet dla katolików powinno być świętokradztwo oddawać cześć kopii jakiegoś rzekomo cudownego obrazu. W głowie mi się to nie mieści.
        • grrrrw Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 18:18
          Obrazom nie oddaje się czci religijnej ze względu na nie same jako na rzeczy, ale dlatego, że prowadzą nas ku Bogu, który stał się człowiekiem. A zatem cześć obrazów jako obrazów nie zatrzymuje się na nich, ale zmierza ku temu, kogo przedstawiają (Św. Tomasz z Akwinu, Summa theologiae, II-II, 81, 3, ad 3).
          • cosmetic.wipes Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 18:24
            Kurka, wy to se wszystko umiecie wytłumaczyć, nawet jak jedno drugiemu przeczy ;-D
            • grrrrw WIEM darmowa encyklopedia 27.04.15, 18:27
              Tomasz z Akwinu, święty (1225-1274), dominikanin, filozof i uczony, urodzony we Włoszech, doktor Kościoła katolickiego.
              • zebra12 Re: WIEM darmowa encyklopedia 27.04.15, 18:42
                No weź, ten to akurat ma rzeczywiście rację we wszystkim, zwłaszcza w swoich sądach o kobietach:

# Kobieta jest jedynie pomocą w płodzeniu (adiutorium generationis) i pełni pożyteczną rolę w gospodarstwie domowym.

# Dzięki temu, że składają śluby dziewictwa lub stanu wdowieńskiego i przez to zostają zaślubione Jezusowi — zostają
                podniesione do godności mężczyzn (promoventur in dignitatem virilem)

# Kobiety są błędem natury... z tym ich nadmiarem wilgoci i ich temperaturą ciała świadczącą o cielesnym i duchowym
                upośledzeniu... są rodzajem kalekiego, chybionego, nieudanego mężczyzny... Pełnym urzeczywistnieniem rodzaju ludzkiego jest
                mężczyzna.

# Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub
                też w następstwie wilgotnych wiatrów.

# Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych i możliwości wykorzystania do prac domowych.

Doktor kościoła powiadasz.... Jaki doktor taki stan chorego big_grin
                • grrrrw Re: WIEM darmowa encyklopedia 27.04.15, 18:48
                  Sama to z łaciny przełozyłas ? Czy kolega ci pomagał ?
                  • zebra12 Re: WIEM darmowa encyklopedia 27.04.15, 19:16
                    Przeceniasz mnie. Znam łacinę, ale nie aż tak biegle smile
                  • anorektycznazdzira Re: WIEM darmowa encyklopedia 27.04.15, 22:40
                    A tamto o obrazku to Ty czy kolega?
                • cosmetic.wipes Re: WIEM darmowa encyklopedia 27.04.15, 18:50
                  No, Tomaszek zawsze ma rację, ale jak się na jego słowa powołasz w dyskusji o duszy/człowieczeństwa zarodka i aborcji, to już nie ma racji. Uwielbiam katolicką 'logikę" big_grin
                  • grrrrw Re: WIEM darmowa encyklopedia 27.04.15, 19:01
                    Tłumaczenie z łaciny domowej roboty, poniewaz sw. Tomasz zajmowal sie nie problemem "kiedy zarodek staje sie czlowiekiem" , a od kiedy przysługuje zarodkowi godnosc osoby.
                    • attiya Re: WIEM darmowa encyklopedia 27.04.15, 19:02
                      ja tam wolę wiedzę naukową od pseudo wiedzy jakiegoś Tomasza
                    • cosmetic.wipes Re: WIEM darmowa encyklopedia 27.04.15, 19:04
                      Tak czy owak, bzdet tongue_out
                      • zuleyka.z.talgaru Re: WIEM darmowa encyklopedia 27.04.15, 19:07
                        Szkoda, już liczyłam na jakieś orgazmiczne przeżycia big_grin big_grin
                      • baltycki Re: WIEM darmowa encyklopedia 27.04.15, 19:17
                        Bzdetem jest, ze kobieta pelni pozyteczna role w kuchni?
                        • cosmetic.wipes Re: WIEM darmowa encyklopedia 27.04.15, 19:37
                          Baltycki, nie idź tą drogą tongue_out
                        • panidemonka Re: WIEM darmowa encyklopedia 28.04.15, 08:46
                          Bzdetem jest, że kobieta musi, powinna/ma obowiązek spełniać "pożyteczną rolę" w kuchni.
                    • paskudek1 Re: WIEM darmowa encyklopedia 28.04.15, 08:23
                      to zdaje się, ze w ostatnich dwudziestu latach (tak mniej więcej) przynajmniej polski Episkopat odszedł dosyć radykalnie od nauk tego "ojca Kościoła". O ile wiem ostatnie wytyczne wskazują że "godność osoby" ma każda zygota niezależnie od płci. W sekundę po zapłodnieniu smile
              • attiya Re: WIEM darmowa encyklopedia 27.04.15, 19:00
                ja tam wyżej nad jakiegoś św. Tomasza, stawiam co następuje w biblijnej wersji dekalogu:
                II. Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg Twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą, a czyniący miłosierdzie tym tysiącom tym, którzy mnie miłują i strzegą moich przykazań.
                także oddawanie czci jakimś malunkom, to grzech ciężki conajmniej i występowanie przeciw samemu Bogu
                • grrrrw Re: WIEM darmowa encyklopedia 27.04.15, 19:03
                  A Obraz jasnogórski "ryty" jest ?

A grzechem jest sporzadzic posag sarenki ?
                  • cosmetic.wipes Re: WIEM darmowa encyklopedia 27.04.15, 19:06
                    Jest podobizną.
                    Wiara ci się wybiórczo na oczko rzuca?
                  • attiya Re: WIEM darmowa encyklopedia 27.04.15, 19:10
                    nie ważne czy piórkiem czy węglem, ważne, że jest podobizną i to byłoby na tyle
                    w sumie co to za różnica, i tak bijecie pokłony cielcom i bałwanom i tak - jakkolwiek to nazwiecie
                    • grrrrw podobizna 27.04.15, 19:51
                      II. Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią.

1. «fotografia, obraz, rzeźba itp.» 2. «dokładne odtworzenie oryginału czegoś»

Znaczy robienie rysunków albo fotografii ludzi, zwierzat czy roslin jest sprzeczne z Biblią ?

Nie będziesz się im kłaniał ani służył. A co z wężem miedzianym i cherubinami ?

Chrześcijański kult obrazów nie jest bałwochwalstwem a oddawaniem czci osobie, która obraz przedstawia.

Cześc ludziom Dekalog nawet nakazuje i nie precyzuje w jakim ma to się odbywac formie.
                      • zebra12 Re: podobizna 27.04.15, 20:03
                        Ciekawa teoria. A jednak to obrazy są czczone, koronowane, całowane, zwane cudownymi itp. Podobnie rzeźby.
                        I tak, nie można sporządzać niczyich podobizn w celu kultu. Ani roślin ani zwierząt ani ludzi.
                        Czci też nie można oddawać ludziom, tylko Bogu.
                        • grrrrw Re: podobizna 27.04.15, 20:18
                          Czci też nie można oddawać ludziom, tylko Bogu.
                          Boga nalezy uwielbiac.

Ludziom czesc sie nalezy, szczegolnie rodzicom.
                          • cosmetic.wipes Re: podobizna 27.04.15, 21:35
                            > Boga nalezy uwielbiac.

Co ty powiesz? To jest jakoś prawnie uregulowane? Bo ja na ten przykład uwielbiam czekoladę, stejki i browara.
                          • anorektycznazdzira Re: podobizna 27.04.15, 22:45
                            Ależ cześć się należy nie tylko rodzicom, jak się wchodzi do kumpla do domu to zawsze wypada powiedzieć cześć. Jak się wychodzi to też.
                      • attiya Re: podobizna 27.04.15, 20:49
                        a co ma fotografia zwierzęcia do czczenia tego, co nie powinno być czczone?
                        no chyba, że o czymś nie wiem i faktycznie oddajecie cześć cielcom suspicious
                        poza tym po co tłumaczysz coś starożytnego na nowożytne?
                        przecież normalny, myślący człowiek wie, że fotografii nie było kiedyś suspicious
          • anorektycznazdzira Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 22:19
            > (...)(Św. Tomasz z Akwinu

Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów. (też św. Tomasz z Akwinu)
        • baltycki Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 18:44
          > Rozumiem, że czynił cuda ten obraz,
          Iluz kobietom mowilem, ze sa cudowne.. a cudow nie czynily.
          • gazeta_mi_placi Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 18:56
            E, chyba jednak pewne cuda czyniły wink
            • attiya Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 19:01
              noo, chyba cuda głupoty uncertain
        • asmarabis Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 18:53
          Umarlam wink a nie moga po prostu pojechac na jasna gore, zamiast modlic sie kopii skoro juz musza sie do obrazu modlic? wink
          • zuleyka.z.talgaru Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 19:08
            Nie mogą - a autobusie nie ma pasów bezpieczeństwa XD
            • przeciwcialo Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 19:15
              No i przepadłoby więcej lekcji niz jedna historia wink
      • gogologog Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 21:33
        bardzo rozsadnie ze szkola angazuje sie w zycie wspolnoty parafialnej (lokalnej)
        • cosmetic.wipes Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 21:36
          Jakieś merytoryczne argumenty na poparcie tej fantazyjnej tezy?
        • priszczilla Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 21:38
          Co w tym rozsądnego?
      • lafiorka2 Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 08:22
        nieważne jaki obraz.Ważne ,że sie problem z doopy znalazł.

asmarabis napisała:

> ale co to za obraz, nie rozumiem
        • cosmetic.wipes Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 08:33
          Z doopy?
          To do Sali Królestwa swoje dziecko wyślij, albo kup mu dywanik. W końcu co ci szkodzi?
          • lafiorka2 Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 08:35
            no z doopy z doopy... co za problem napisania oświadczenia ,że dziecko ma nie iśc.Ematka nie potrafi do pionu postawić szkoły??? co to za ematka co dżihadu dyrowi nie potrafi zrobić?
            • cosmetic.wipes Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 08:38
              Napisać oświadczenie powinni CHĘTNI. To nie szkoła wyznaniowa.
              • lafiorka2 Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 09:03
                ale co? ja mam za nią im to powiedzieć???

Codziennie na ematce znajduję wątek, który jest najgłupszy na świecie i wydaje
                mi się, że żaden go już nie pobije.
                I codziennie ematka mnie zaskakuje.
                • priszczilla Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 09:15
                  Im to ja już dawno powiedziałam co trzeba, nie martw się. Tak czy inaczej uważam za karygodne, że szkoła przykłada rękę do instalowania dzieciom w głowach zabobonów.
        • araceli Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 08:35
          lafiorka2 napisała:
          > nieważne jaki obraz.Ważne ,że sie problem z doopy znalazł.

Masz rację - bicie pokłonów kopi obrazu doopne jest big_grin
          • lafiorka2 Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 08:38
            w nosie mam czy kłania se przed obrazem czy buddą i co bardziej woli.Podnieca sie zamiast zrobić z tym coś.Podnieca sie na forum na razie tylko.
            • cosmetic.wipes Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 08:39
              Tego nie wiesz czy tylko. Moze właśnie robi w szkole rozpierduchę.
            • araceli Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 08:42
              lafiorka2 napisała:
              > w nosie mam czy kłania se przed obrazem czy buddą i co bardziej woli.Podnieca s
              > ie zamiast zrobić z tym coś.Podnieca sie na forum na razie tylko.

Ty za to nie potrafisz nic poza wyładowaniem (na forum) idiotycznej agresji big_grin

--
              Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
              • lafiorka2 Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 09:04
                tak, tak oczywiście.... big_grin
    • kozica111 Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 18:47
      No to dostarcz, w czym problem?Skoro juz tak cie to uwiera to potraktuj obejrzenie obrazu jako lekcję historii, bo jakby nie było wizerunek ten ma też spore tło historyczne.
      • cosmetic.wipes Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 18:51
        Jak już coś dziecko ma oglądać , to chyba lepiej oryginał. Kopie to na kopy można w necie obejrzeć. I nie trzeba do tego rezygnować z lekcji historii.
        • anel_ma Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 20:11
          ale to jest specjalna kopia, bo się "pocałowała" z oryginałem big_grin
          "W święto Matki Bożej Częstochowskiej, 26 sierpnia 1957 roku na Jasnej Górze w ramach uroczystości rozpoczęcia Milenijnego Nawiedzenia nastąpił symboliczny obrzęd "pocałunku" obrazów – zetknięcia Cudownego Obrazu z poświęconą kopią."
          padłam big_grin
          źródło:
          pl.wikipedia.org/wiki/Kopia_obrazu_Matki_Boskiej_Cz%C4%99stochowskiej
          pod sąsiednim kościołem w trakcie "nawiedzenia" rozłożył się bazarek z obrazkami, rózańcami itp; babcie tam pół emerytury zostawiały, a stoiska i ich klienci zadeptały lokalne trawniki uncertain
          • cosmetic.wipes Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 21:36
            big_grin
          • zuleyka.z.talgaru Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 21:38
            Co ja pacze?! big_grin big_grin big_grin big_grin
      • priszczilla Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 18:55
        Dzieci idą na mszę, modlić się. Nie da się tego potraktować jako lekcji historii. Chodzi o zajęcia poza szkołą, nie mające z programem tejże nic wspólnego - oświadczenia woli powinni składać chętni, a nie odwrotnie.
        • lafiorka2 Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 08:32
          priszczilla napisała:

> Dzieci idą na mszę, modlić się. Nie da się tego potraktować jako lekcji histori
          > i. Chodzi o zajęcia poza szkołą, nie mające z programem tejże nic wspólnego - o
          > świadczenia woli powinni składać chętni, a nie odwrotnie.

czyli jesli chodzi o "inne zajęcia poza szkołą" równie gorąco sie wqrwiasz??? big_grin big_grin big_grin

Ja mam naprawdę na to mam ...ykhm, ale zeby sie az tak podniecać?
          Wiadomo, że problem tkwi,że ida do kościoła.Napisz to oświadczenie i wyluzuj.
          • priszczilla Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 09:17
            Uwierz mi, że gdyby któraś przesądna nauczycielka zabrała dzieci na seans tarota albo kazała im klękać przed dowolnym "cudownym" przedmiotem to wku...ałabym się równie mocno.
            • karolina4321 Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 14:43
              Bez zgody dyrekcji to wyjscie nie jest.
              I wymagali zgody rodzicow, sama napisalas.
              Takie wyjscie trwa okolo poltorej godziny.

Jednym dzieciom przepadnie polski, innym historia. Nie da sie zrobic, zeby na religii wszystkim wypadło.
              • cosmetic.wipes Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 14:59
                Oczywiście po południu, tylko dla chętnych też nie da się zrobić?
                • grrrrw Re: kopia cudownego obrazu 05.05.15, 09:31
                  A jak sie zapatrujesz na "zagnianie" dzieci, nawet przedszkolaków bez gody rodziców na wiece wyborcze ?
                  • priszczilla Re: kopia cudownego obrazu 05.05.15, 09:45
                    Też bez sensu. Ewentualnie zrozumiałabym jeszcze w liceum, jako przygotowanie do życia w społeczeństwie i gdyby po wiecu trzeba by było to, co się obejrzało i wysłuchało przeanalizować np. pod kątem zastosowanych technik wpływu społecznego, wypisać przykłady demagogii itp.
      • araceli Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 07:50
        kozica111 napisała:
        > No to dostarcz, w czym problem?

Typowe katolskie ograniczenie big_grin
    • gazeta_mi_placi Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 18:57
      Lepsza kopia obrazu niż oryginalny muzułmanin z bombką za pazuchą.
      • wioskowy_glupek Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 19:07
        Szczerze ? Złożyłabym skargę do kuratorium z żądaniem, żeby dzieci szły oglądać ten obraz na religii. Uważam, że wówczas jest to jak najbardziej OK bo idą dzieci wierzące.
    • zuleyka.z.talgaru Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 19:09
      Narobiłabym rabanu w kuratorium. Tak jak jestem zwykle daleka od takich poczynań tak kwestia katolicyzmu i zastępowania nim normalnej edukacji działa na mnie jak płachta na byka.
    • majenkir Re: 27.04.15, 19:12
      priszczilla napisała:
      > Chyba ich popie...ło.

"Chyba"?? big_grin

Pozostaje albo walczyc o normalnosc, albo potulnie isc za innymi. Wspolczuje.
    • przeciwcialo Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 19:17
      Twoje dziecko/dzieci chodzą na religię katolicką w szkole?
      • priszczilla Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 19:21
        Czasem chodzi, chociaż zapisane nie jest, bo nie ma się wtedy gdzie podziać.
        • przeciwcialo Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 19:23
          To niech idzie do Kościoła bo nie będzie się miało gdzie podziaćwink
          A na poważnie, poznanie obrzedów religijnych mozna potraktowac jako nauke.
          • priszczilla Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 19:30
            Daj mi swoje dzieci na godzinkę to urządzę dla nich edukacyjną czarną mszę. Poszerzą im się horyzonty.
          • attiya Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 19:38
            buahahaha big_grin
            a co jest naukowego w poznawaniu owych obrzędów ?
            rozumiem tradycję ludową ale naukę? No proszę big_grin
            a poza tym, żeby mieć wiedzę na dany temat, nie trzeba biegać na msze i głupot słuchać o bruzdach na czole i innych głupotach suspicious
          • zebra12 Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 19:50
            Poznanie tak, to nawet ciekawe i sama lubię patrzeć na różne obrzędy, ale czym innym jest nakłanianie do uczestnictwa w nich.
            No i skoro już, to trzeba odbyć nabożeństwo w synagodze, obrzędy w meczecie i in.
    • mid.week Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 19:54
      eeee jak kopia to ja bym napisała, że kopię dziecka mogą sobie zabrać wink
    • redheadfreaq Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 20:24
      Razem z całą szkołą zostałam zagoniona do adoracji kopii posążka Maryi z bodajże Lourdes. Miałam ze 12 lat i już wtedy mocno wątpliwym było dla mnie leżenie krzyżem (co czyniły ochoczo różne panie) przed KOPIĄ "cudownego" posążka. Sama wizyta w kościele zaiste była kształcąca - siedzieliśmy sztywno w ławkach spowici w obłokach dymu z kadzideł. Fascynujące i szalenie edukacyjne.
      • grrrrw "zagoniona ?" 27.04.15, 20:39
        Nikt cie na sile do kosciola na te uroczystosc nie zaprowadzil.

Nikt ci nie kazał lezec krzyzem, wyraz pobożności prywatnej.

Okadzanie i "lezenie krzyzem" w sensie "prostracja" znane było w religii żydowskiej, jak też w kultach pogańskich.
        • redheadfreaq Re: "zagoniona ?" 27.04.15, 20:47
          Miałam 12 lat, zostałam tam zaprowadzona, odmowa raczej nie była brana pod uwagę, a ja byłam grzecznym dzieckiem tongue_out

Nie interesuje w jakich kultach jeszcze leży się krzyżem czy macha kadzidłem - w każdej wersji wyczynianie cudów przed martwym obiektem (nie wspominając już o "kopii cudownego martwego obiektu") jest głupie do kwadratu.
          • redheadfreaq Re: "zagoniona ?" 27.04.15, 20:48
            Ach, dodam jeszcze, żeby nie było, że to jakaś zapadła wiocha w dziwnymi obrzędami, skądże - kościół pw. Najświętszego Zbawiciela w mieście stołecznym.
            • zuleyka.z.talgaru Re: "zagoniona ?" 27.04.15, 21:07
              Lepsze dla duchowości byłoby okazadzenie haszem big_grin
              • zuleyka.z.talgaru Re: "zagoniona ?" 27.04.15, 21:08
                okadzanie*
          • grrrrw Re: "zagoniona ?" 27.04.15, 21:01
            Odmowa raczej nie była brana pod uwagę. Co by sie stało, gdybys nie poszła ?

Masz pełne prawo nie interesowac sie religioznawstwem i liturgika.

Wyrażenie wyczynianie cudów jest głupie do kwadratu.

• zuleyka.z.talgaru Re: "zagoniona ?" 27.04.15, 21:04
              Idź się stuknij krzyżykiem w głowę.
              • grrrrw Re: "zagoniona ?" 27.04.15, 21:14
                Wyjscie do kosciola na te uroczystosc mialo zdecydowanie wymiar edukacyjny. Osoba mieszkajaca w Polsce nie moze postrzegac zachowan religijnych charakterystycznych dla katolikow jako czegos rażacego, odbiegajacego od normy, zwracajacego powszechna uwagę - dzikich harców czy łamańców i koziołków.
                • zuleyka.z.talgaru Re: "zagoniona ?" 27.04.15, 21:20
                  Może. Dlaczego katolik ma narzucać mi swój światopogląd? LOL. Idź się modlić. Siusiu, walenie konia, paciorek w imie pana i spać.
                  • lafiorka2 Re: "zagoniona ?" 28.04.15, 08:33
                    zuleyka.z.talgaru napisała:

> Może. Dlaczego katolik ma narzucać mi swój światopogląd? LOL. Idź się modlić. S
                    > iusiu, walenie konia, paciorek w imie pana i spać.

ale ty jestes zenująca...
                • asmarabis Re: "zagoniona ?" 27.04.15, 21:21
                  Oso
                  > ba mieszkajaca w Polsce nie moze postrzegac zachowan religijnych charakterystyc
                  > znych dla katolikow jako czegos rażacego, odbiegajacego od normy, zwracajace
                  > go powszechna uwagę

A to czemu, czym rozni sie modlenie do obrazu od modlenia sie 5 razy dziennie na osobistym dywaniku odwroconym na wschod, czy tam nie wiem gdzie?????

I to i to jest przerazajace............
                  • salinas Re: "zagoniona ?" 27.04.15, 22:36
                    > A to czemu, czym rozni sie modlenie do obrazu od modlenia sie 5 razy dziennie n
                    > a osobistym dywaniku odwroconym na wschod, czy tam nie wiem gdzie?????

Weź pod uwagę, że jak wymrą te pokolenia modlące się pod obrazem to twoi zstępni będą się modlić na dywaniku w kierunku Mekki.
                    I to jest przerażające ..........
                  • grrrrw Re: "zagoniona ?" 27.04.15, 23:16
                    Jak bym mieszkala w kraju muzułmanskim lub choćby we Francji, zadbałabym, by moje dziecko nie odbierało modlenia sie 5 razy dziennie na osobistym dywaniku odwroconym na wschod, czy tam nie wiem gdzie jako wyczyniania cudów.

I nie byłoby to narzucaniem dziecku swojego swiatopogladu.
                    • priszczilla Re: "zagoniona ?" 28.04.15, 07:27
                      I pozwalałabyś żeby zabierali twoje dziecko na swoje modły do swoich świątyń, żeby słuchało ich nauk?
                      • grrrrw Re: "zagoniona ?" 28.04.15, 08:14
                        Gdyby robili to przymusowo, to bym protestowla . Ale autorka postu przymusowo do kosciola zabrana nie zostala i nikt jej do padania krzyzem nie zmuszal.
                • cosmetic.wipes Re: "zagoniona ?" 27.04.15, 21:39
                  > Oso
                  > ba mieszkajaca w Polsce nie moze postrzegac zachowan religijnych charakterystyc
                  > go powszechna uwagę - dzikich harców czy łamańców i koziołków.

Może. Nawet więcej - powinna tongue_out
                • panidemonka Re: "zagoniona ?" 28.04.15, 09:00
                  grrrrw napisała:
                  Ależ mogę i często tak postrzegam. Kto mi zabroni? Inna sprawa, że nie wypowiadam się na temat "dzikich harców" katolików. Myśleć sobie mogę, co mi się podoba, czyż nie?

> Wyjscie do kosciola na te uroczystosc mialo zdecydowanie wymiar edukacyjny. Oso
                  > go powszechna uwagę - dzikich harców czy łamańców i koziołków.
                  • grrrrw Re: "zagoniona ?" 28.04.15, 09:22
                    Nawiedzanie kosciołów, kult obrazów, okadzanie i lezenie krzyzem masz prawo uznac za zachowania bezsensowne a nawet błazeńskie, twoja wola

Masz prawo wypowiadac sie, nawet masz prawo do krytyki tych zachowań.

Ale zachowania te na pewno nie mozna uznac za odbiegajace od normy czy zwracajace powszechna uwage - bo sa to w Polsce zachowania powszechne i dla praktycznie wszystkich zrozumiałe.
              • araceli Re: "zagoniona ?" 28.04.15, 07:51
                zuleyka.z.talgaru napisała:
                > Idź się stuknij krzyżykiem w głowę.

Myślę, że przy ty pozioemi wyprania mózgu już nie pomoże.
            • redheadfreaq Re: "zagoniona ?" 27.04.15, 21:20
              Niespecjalnie żałuję, ale nie mam możliwości cofnąć się w czasie osiemnastu lat, by to stwierdzić big_grin
    • anorektycznazdzira Re: kopia cudownego obrazu 27.04.15, 22:15
      > Chyba ich popie...ło.
      No co ja mam Ci powiedzieć. A popie...ło, jak najbardziej. To jest państwo wyznaniowe, konkretnie Katotaliban i nikt mi nie powie, że nie.
      W mojej szkole jest podobnie, trwają przepychanki pomiędzy dyrekcją a Fundacją Wolności od Religii, która po iluś zgłoszeniach od rodziców napisała do dyrekcji bardzo wyważony list, czym jest szkoła neutralna światopoglądowo. Oczywiście derekcja wszcząśnijęta: jaktoalejakto, przecież... (zgadniesz?) NIKOMU DOTĄD NIE PRZESZKADZAŁO big_grinbig_grin
    • zonaczolgisty Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 01:18
      Tez uwazam ze te ktorym krzyz nie mily niech uwazaja zeby czadoru nie nosily za parenascie lat.
      • cosmetic.wipes Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 06:55
        Myślisz, że twoje uwielbienie dla jednej religii uchroni cie przed inwazją innej? Optymistka big_grin
      • priszczilla Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 07:38
        Krzyż rozumiany jako wiara w Chrystusa to jedno, pokłony do kopii cudownego obrazu to co innego. Wiara w zabobony i magiczne przedmioty jest po prostu zniewagą dla ludzkiej inteligencji i dlatego tak mnie wpienia, że szkoła to firmuje swoim autorytetem.
        • kietka Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 08:27
          dlaczego nie zainterweniujesz w kuratorium?
          • lafiorka2 Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 08:37
            bo nie potrafi.Lepiej pojazgotac na forum.
            • marcelina4 Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 08:57
              największym dziamgotem i ujadaczem to Ty jesteś lafiorka
              • lafiorka2 Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 09:05
                ojjj dziękuję, ale przeceniasz mnie smile sa tutaj lepsze ode mnie .Ale dziekuje smile
                • morgen_stern Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 21:17
                  Nie, w tym wątku, jak i wielu innych jesteś zdecydowanie na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o bezsensowną agresję i dowalanki na poziomie baby z magla.
          • priszczilla Re: kopia cudownego obrazu 28.04.15, 09:10
            I jaki skutek to przyniesie? Dostanę wymijającą odpowiedź i tyle. Nie widzę sensu kopać się z koniem.
    • plater-2 kuratorium pochwaliło 28.04.15, 09:08
      www.soswlublin.pl/wyscigowa/index.php/2012-2013-artykuly/552-wycieczka-edukacyjna-do-cerkwi-w-lublinie

www.diakonia.pl/edukacja/podmiot/14/galeria/602/wycieczka-do-jedynego-we-wroclawiu-meczetu
      • araceli Re: kuratorium pochwaliło 28.04.15, 09:22
        Jaką wartośc edukacyjną ma bicie pokłonów kopii obrazu?
        • plater-2 Re: kuratorium pochwaliło 28.04.15, 09:28
          Nikt mam nadzieje uczniów do bicia pokłonów w tej cerkwi czy meczecie nie zmuszał ?
          • araceli Re: kuratorium pochwaliło 28.04.15, 09:57
            plater-2 napisała:
            > Nikt mam nadzieje uczniów do bicia pokłonów w tej cerkwi czy
            > meczecie nie zmuszał ?

Jak również na bicie pokłonów nie zabierał. A katolicy proszzz...
            • plater-2 Re: kuratorium pochwaliło 28.04.15, 10:00
              Nieprzymusowe ani wyjscie ani "bicie pokłonów" przed czymkolwiek.
      • zebra12 Re: kuratorium pochwaliło 28.04.15, 19:22
        No tak, bo zwiedzanie świątyń, słuchanie przewodnika o zwyczajach i obyczajach różnych religii jest ciekawe i kształcące.
        Nie wiem tylko, czy ktoś tutaj nie widzi różnicy między religioznawstwem a religią? Między oglądaniem/zwiedzaniem kościoła a udziałem w jego obrzędach?
        • plater-2 Re: kuratorium pochwaliło 28.04.15, 20:51
          A gdyby dzieci cała szkoła uczestniczyły w katolickim pogrzebie nauczycielki albo kolegi ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka