Dodaj do ulubionych

Mam roczek :) :D

13.05.15, 08:53
Zaraz znikam do pracy, ale muszę się tym podzielić: dzisiaj obchodzę roczek, dla mnie dosłowny roczek jak u dziecka smile Bo rok temu mąż usłyszał, że mogę nie przeżyć, byłam ciężko chora, tydzień nieprzytomna i podłączona do rzeczy różnych. Ale wróciłam do zdrowia, mam poczucie życia od nowa, dobre wyniki, w pracy od 3 tygodni i w kociołku maturowym - i wiecie co? Cieszy, mnie naprawdę cieszy sam fakt życia.
I jeszcze jedno: wiedzieć, że każdy człowiek umrze to jedno, odczuć to- to zupełnie inne doświadczenie. Dziwne.

Macie takie doświadczenia, które dla Was są takim "nowym życiem"?
Obserwuj wątek
    • lady-z-gaga Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 09:00
      Ja nie mam, ale ja i bez choroby bardzo doceniam zdrowie, życie i wszystko, co mam.
      A Tobie gratuluję i życzę, byś nigdy więcej podobnych doświadczeń nie musiała przechodzić. smile
      • marzeka1 Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 09:03
        Dziękuję i każdej z Was życzę zdrowia smile , a potem tego wszystkiego, czego pragniecie.
    • zlotarybka_1 Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 09:06
      marzeko, gratuluje i ciesze sie z Toba.
      Doswiadczenia mam podobne, nie obchodze jeszcze zadnej rocznicy, ale tak, uczucie, ze udalo sie wywinac spod lopaty i rozpoczac nowe zycie - bezcenne (jakkolwiek banalnie to brzmi). U mnie 3 lata "karencji" wiec jeszcze duzo nerwow przede mna, ale juz teraz czuje roznice w jakosci zycia (kolejny prawdziwy banal).
      • marzeka1 Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 09:07
        W takim razie doszłam, Złotarybko, to takich samych banałów, jak Ty smile
    • la_mujer75 Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 09:08
      Gratuluję ! Wiem, o czym piszesz, bo 2,5 roku temu było ze mną też kiepsko ( co prawda aż nie tak źle, jak z Tobą, ale lekarze również martwili się, że z tego nie wyjdę).
      Początkowo pamiętałam o tym, że tak "łatwo" można stracić życie , ale z czasem problemy codzienne spowodowały, że zapomniałam o tym. "Dzięki" za przypomnienie smile Naprawdę najważniejsze jest zdrowie - banał, ale jaki prawdziwy...
      Trzymaj się smile smile smile
    • cosmetic.wipes Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 09:08
      Wszystkiego co najlepsze z okazji urodzin w takim razie smile
      Przede wszystkim braku podobnych doświadczeń.
    • monikaj21 Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 09:12
      Gratulację i życzę stu lat zdrowia smile
    • tol8 Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 09:13
      Tak. Ja 13 września świętować będę 9. urodziny. Wybudziłam się ze śpiączki, pokonałam zapaść i czterokończynowe przykurcze, byłam świadoma cały czas.
      Uczucie koszmarne. Życie się przewartościowało.
    • semihora Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 09:18
      Super i kolejnych lat życzę smile
    • kura17 Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 09:21
      Marzeka, wszystkiego najlepszego smile

ja swiadomie nie mam takiej "przygody", ale...
      po idealnej ciazy mialam nerwowy porod i blyskawiczna cesarke.
      dopiero po powiedziano mi (mimochodem...), ze zrobili to w ostatnim momencie, ponoc smierc grozila i mnie i dziecku...
      poniewaz bylam wtedy na totalnym haju hormonalnym, to niezbyt sie przejelam, ale teraz czasem o tym myle i... nie wiem, co myslec wink
    • beataj1 Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 09:44
      Gratulacje smile

Nie mam tak poważnej historii za sobą jak ty ale tez miałam taki moment potrząśnięcia (choć co oczywiste znacznie mniejszego kalibru)
      Pierwsze poronienie było takim wiadrem zimnej wody. Nie chodzi o to że jakoś straszliwie je przeżyłam a bardziej o takie pokazanie że złe rzeczy dzieją się tu i teraz a nie innym.
      Jakoś mnie życie rozpieszczało i nie miałam/mam poważnych chorób w rodzinie, wypadków itd.
      Zawsze jak działo się coś złego to innym, gdzieś tam- w telewizji internecie itd. Nigdy mi osobiście czy moim bliskim.

I to poronienie było takim prztyczkiem w nos w stylu nie jesteś niezniszczalna tobie też może trafić się coś złego. Nabrałam trochę pokory.
    • dziennik-niecodziennik Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 10:02
      gratulacje skarbie, oby tak dalej smile

ja takich dramatów nie mialam, ale moja mama miała. przeżywanie jej stanu tez mi duzo pozmienialo w glowie.
    • gazeta_mi_placi Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 10:12
      https://www.honoratazbyszek.mojabudowa.pl/pliki/honoratazbyszek/image/urodziny100lat1.jpg(1).gif
      • marzeka1 Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 17:34
        Także za to dziękuję, gazeto smile
    • agaja5b Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 10:19
      A ja Ci z okazji nowych urodzin zyczę zdrowia i szczęścia, bo obie sprawy są tak samo ważne, bo zobacz np Ci na Titanicu mieli zdrowie ale zabrakło im szczęścia, Ty nie miałaś zdrowia ale miałaś szczęście więc niech teraz jedno i drugie Cie nie opuszczają.
    • multicama Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 10:19
      Gratuluje rocznicy i ciesze się z Tobą, bo rozumiem jak mało kto. Ja mam już trzecie życie i tez właśnie niedawno minął rok. Ale jeszcze wcześniej, 3 lata temu dostałam drugie zycie...więc u mnie ciekawiej. Trochę dużo doświadczeń jak na jedną osobę, ale może jeszcze mam coś do zrobienia na tym świeciesmile
      Wszystko mi się przewartościowało...
    • waforki Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 10:22
      Zatem, z okazji urodzin - najlepszego i spełniania marzeń!
      Ja w lipcu będę obchodziła swoje 3 urodziny wink Faktycznie zmienia się nastawienie do świata i ludzi po takim doświadczeniu. Widzi się znacznie więcej niż wcześniej i docenia małe rzeczy. I to jest piękne smile
    • goodnightmoon Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 10:22
      Ciesze sie razem z Toba i zycze samych przyjemnosci!!! I duzo zdrowia smile
      • joasia33 Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 10:57
        Wszystkiego najlepszego z okazji roczku!smile
        Doskonale Cię rozumiem, że obchodzisz ponowne urodziny, bo przeszłam to samo 2 lata temu. To samo usłyszał mój mąż, tydzień w śpiączce farmakologicznej, no słowem, cudem żyję. I doceniam to każdego dnia. Takie doświadczenie bardzo przewartościowuje życie, priorytety. Teraz cieszę się każdą chwilą, a nie przejmuję się błahymi rzeczami.
        Zatem, Marzeko, sto lat w zdrowiu i radości! smile
    • lilly_about Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 10:59
      Wszystkiego dobrego marzeka!
    • echtom Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 11:28
      Nie mam, ale Tobie gratuluję i życzę wszystkiego najlepszego smile
      PS. A torcik wirtualny gdzie?
    • przeciwcialo Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 11:29
      smile
    • panidemonka Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 11:52
      Gratuluję i długiego zdrowego życia życzę.smile
      Czekam z wielką nadzieją, że ktoś z mojej rodziny też będzie miał okazję do świętowania "Roczku" po raz drugi. Więcej nie mogę napisać, i tak trudno mi jest nie ryczećcrying
      • karme-lowa Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 11:55
        Gratuluję. Dużo zdrówka dla Ciebie i męża życzęsmile
    • inguszetia_2006 Ha! No to najlepszego;-D 13.05.15, 12:00
      https://tortyplock.blog.onet.pl/files/2014/10/20141005-105209.jpg
      • marzeka1 Re: Ha! No to najlepszego;-D 13.05.15, 17:33
        Inguszetio, Tobie za tort z cudowną liczbą 1 (i oby teraz rosła, rosła, rosła) - bardzo dziękuję smile
    • laquinta Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 13:43
      Mysle, ze każdy powinien otrzec się o smierc.
      Czy chcialbys, aby to doświadczenie Cie ominelo?

Dla Ciebie i dla nas wszystkich...

www.youtube.com/watch?v=fuUJ6aSEuSo
      • panidemonka Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 14:08
        laquinta napisała:
        Może i tak, tylko że śmierci czasem nie wystarcza, że ktoś się o nią tylko otrze. A gdyby chodziło o twoje dziecko?
        > Mysle, ze każdy powinien otrzec się o smierc.
        > Czy chcialbys, aby to doświadczenie Cie ominelo?
        >
        > Dla Ciebie i dla nas wszystkich...
        >
        > www.youtube.com/watch?v=fuUJ6aSEuSo
        • laquinta Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 14:15
          Otarcie się o smierc swoja czy kogos bliskiego, na ogol, bo nie zawsze, stępia kly i szpony. Ludzie lagodnieja. Choroba uczy pokory.

Nie mowie o śmierci, mowie o zagrożeniu zycia. Każdy powinien tego doswiadczyc.
          • panidemonka Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 14:25
            No to mów o czym chcesz, tylko pamiętaj, że możesz nie rozpoznać czy to zagrożenie życia, czy może właśnie w tej chwili to będzie koniec życia. Powodzenia życzę, piszę zupełnie bez przekąsu, żyj długo i szczęśliwe.
            Fine.
            • panidemonka Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 14:28
              ps Jestem łagodnym człowiekiem, lubię ludzi. Kły i pazury (krótko obcięte) nie służą mi do atakowania.
            • laquinta Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 14:31
              panidemonka napisała:

> No to mów o czym chcesz, tylko pamiętaj, że możesz nie rozpoznać czy to zagroże
              > nie życia, czy może właśnie w tej chwili to będzie koniec życia

Nic, o czym mowie, się nie stanie. Czego się boisz? Myslisz, ze swoim gadaniem mogę zmienić swiat, reguly gry? Zadnych regul nie ma i swiata tez nie zmienie. Spij spokojnie i bądź zdrowa.
      • marzeka1 Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 17:38
        Nie, to specyficzne doświadczenie, bo przerobiłam śmierć rodziców, teściów- ale doświadczenie otarcia - dosłownego otarcia się- to jeszcze inne doświadczenie.

Mam na biurku taki piękny kalendarz na każdy dzień z kartkami do wyrywania po polsku i angielsku. Wpis na dziś: "Nie spisuj nikogo na straty. Cuda zdarzają się co dzień. Never give up on anybody. Miracles happen every day"- aż zaskoczona jestem, jak do mnie pasuje (wg mojego lekarza miałam wieeeelkie szczęście).
    • rulsanka Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 13:58
      Wszystkiego najlepszego!
    • peonka Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 14:57
      I to jest najwazniejsza wiadomość dziś, a nie żadne wybory smile
      Dużo zdrowia dla Ciebie i Twojego męża, Marzeko!
    • iwoniaw Re: Mam roczek :) :D 13.05.15, 15:44
      Dużo zdrowia Marzeko - to naprawdę krzepiąca historia i przypomnienie o tym, co się naprawdę liczy w życiu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka