Dodaj do ulubionych

Blaty bezowe

14.05.15, 14:35
Proszę o łopatologiczny przepis na blaty bezowe do tortu. To czego nigdy nie ma w przepisach to:
czy blaty (dwa) wkładacie na raz czy każdy suszy się w piekarniku 2 godziny
czy pieczenie z termoobiegiem to pieczenie na samym termoobiegu czy z grzałkami góra - dół.
Proszę o jakiś prosty przepis bo akurat pieczenie jest moją słabą stroną ale dzieci uwielbiają jak coś dla nich upiekę.
Obserwuj wątek
    • balbins Re: Blaty bezowe 14.05.15, 14:40
      piekę 2 razy po 1,5 h bez termoobiegu na środkowym poziomie piekarnika.Próbowałam oba na raz,niestety jeden się spalił a drugi nie dosuszył.
    • ola4-0 Re: Blaty bezowe 14.05.15, 14:45
      2 a nawet 3 na raz wkładam do piekarnika. Po upływie ok 1,5 godziny zostawiam jeszcze do wystygnięcia w piekarniku. Udają się zawsze wink
      • upartamama Re: Blaty bezowe 15.05.15, 10:11
        Na termoobiegu, grzałkach góra dół, czy termoobieg z grzałkami?
    • maslova Re: Blaty bezowe 14.05.15, 15:27
      Podepnę się pod Twój wątek: robiłam kiedyś blat bezowy, ale po upieczeniu przykleił mi się do papieru do pieczenia tak, że kompletnie nie umiałam go zdjąć. Czy też macie z tym problem i jak sobie z nim radzicie?
      • oqoq74 Re: Blaty bezowe 14.05.15, 15:43
        Czasem to wina papieru. Kiedyś kupiłam jakiś papier w pobliskim sklepie, nieznanej mi firmy i to była katastrofa. Każde ciasto się przyklejało.

A co do blatów bezowych, ja zawsze piekłam dwa razem, ale wtedy ustawiałam na termoobieg.
      • cosmetic.wipes Re: Blaty bezowe 14.05.15, 15:45
        Może papier zmień (znaczy na innego producenta), mnie się nigdy nie przykleił. Albo cukru za dużo. Albo temperatura za wysoka. Albo za niska. Albo niedususzony.
        Sorki, nie wiem big_grin
        Piekę dwa na raz, bez termoobiegu (bo mi wysiadł był), dolna i górna grzałka, w połowie czasu zamieniam miejscami, około 1,5 godziny w sumie, potem stygnie przy uchylonych drzwiczkach.
        • maslova Re: Blaty bezowe 15.05.15, 10:16
          > Albo cukru za dużo. Albo temperatura za wysoka. Albo za niska. Albo niedususzony.

Cosmetic, wymiatasz big_grin
        • bei Re: Blaty bezowe 15.05.15, 10:19
          Jak mieszczą się dwa to suszysz dwa na raz.
          Beza tym pyszniejsza im dluzej suszona na maksymalnie niskiej temperaturze.
          Ja nigdy wyzszej niz 100 stopni nie uzylam, zazwyczaj wkladam na noc na 50- 60 stopni.
          Jest kruchutka a w srodku ciągnąca wilgotna, gdybys przesuszyla, ze nie będze miala wilgoci w srodku tez jest pyszna.
    • kocianna Re: Blaty bezowe 15.05.15, 10:43
      Ostatnio piekłam - po raz pierwszy w życiu mi się udało - bezę do Pavlovej. W moim piekarniku zmieściłyby się dwa blaty, piekłam 30 minut w 150 stopniach i suszyłam 3 godziny w ciut poniżej 100 stopni, nie na papierze, tylko na silikonowej podkładce do pieczenia, takiej z Lidla. Nie mam termoobiegu, włączone obie grzałki, środkowy poziom.
    • marghe_72 Re: Blaty bezowe 15.05.15, 11:01
      piekę jednocześnie dwa blaty. Ale w połowie pieczenia zamieniam je miejscami smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka