Dodaj do ulubionych

Purystki językowe :)

15.05.15, 12:40
Dobra, to z mojego wątku "modowego" (ale nie tylko), jak będzie po polsku:
- dress code
- smart casual (i inne)
- overdressed

Z innej bajki:
- pieriegar (zapach na wpół przetrawionego alkoholu)
- rep (przedstawiciel handlowy)
- returnee (żołnierz, powracający z misji) i wszystkie inne angielskie na -ee smile

I dlaczego mogę pisać diler, lider i ustrojstwo, a nie mogę pisać smart casual smile
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Purystki językowe :) 15.05.15, 14:20
      Diler lider i ustrojstwo weszly juz do jezyka smart casual dla kogos kto nie zna ang bedzie nieczytelne.
      Na z innej bajki sama sobie odpowiedzialas - nie zawsze jest tak ze jedno slowo odpowiada innemu okresleniu z obcego jezyka czasem trzeba opisowo (np rep to przetstawiciel handlowy i tyle eskimosi tez maja kilka okreslen na snieg i nie znaczy ze mamy miec odpowiedniki) dress code - zasady ubioru, codzienny ale oficjalny/elegancki, przesadnie elegancki.
      No nie pokrywa sie to w 100% nie ma co upierac big_grin
    • chipsi Re: Purystki językowe :) 15.05.15, 14:25
      Określeń z pod "z innej bajki" nie znam w ogóle. Dress code znam ale nie sądzę by każdy zrozumiał kolejne określenia. Nie jestem przeciwnikiem używania obcych wyrażeń ale chyba Cię zdziobko poniosło.
      • dzikka Re: Purystki językowe :) 15.05.15, 14:34
        tak lajtowosmile
        "A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają"
        • little_fish Re: Purystki językowe :) 15.05.15, 14:39
          w takim razie "lajtowo" też należy wywalić big_grin
          • dzikka Re: Purystki językowe :) 15.05.15, 14:41
            smile)))) no to dałam plamę, chyba nadaje się do wątku o gafachsmile znaczy śmiesznych pomyłkachsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka