Dodaj do ulubionych

miesiączka, PMS i zagladanie do macicy

16.05.15, 00:06
Tu dyskusja dam w związku z dzisiejszą konferencją naukową w stolicy Dolnego Śląska.
www.tvn24.pl/tak-jest,39,m/nastepstwa-miesiaczki,542808.html#autoplay

Pomyślałam, że w dawnych czasach i dość archaicznych już - mogloby sie wydawać - kulturach, na kobietę nakladane sa najrożniejsze ograniczenia podczas menstruacji. Ale oni idą dalej - miesiaczka to coś, co można zobaczyć, konkret, mozna określić, kiedy się zaczyna, kiedy kończy. PMS? w dużej mierze subiektywny, inaczej przebiega u róznych kobiet, u tej samej moze byc inny w każdym cyklu. Cwany papuga nie bedzie mial problemu z podwazeniem testamentu, byle tylko testatorka byla przed menopauzą. Może ktoś odkryl dla siebie intratną nisze?
PS
Organizator konferencji w artykule dostepnym w sieci pisze, ze miał u swoich studentów ksywke "Macica".
Obserwuj wątek
    • lily-evans01 Re: miesiączka, PMS i zagladanie do macicy 16.05.15, 00:46
      To jest tak chore, że nie mam siły się nad tym zastanawiać.

Chociaż fakt faktem, przez lata całe tak ze 3-4 dni przed miesiączką zawsze miałam ochotę zdrowo komuś przyp...lić. Zmieniło się to w wyniku mojej świadomej pracy nad sobą po urodzeniu dziecka. Tzn. tak n 3-4 dni przed okresem jestem bardzo dla siebie miła, jem dobre słodycze i maksymalnie się relaksuję wink. Ergo, nawet wściekłą macicą można kierować, więc ten tego, bez przesady wink.
      • nangaparbat3 Re: miesiączka, PMS i zagladanie do macicy 16.05.15, 01:03
        Wystarczy witamina B6 w drugiej połowie cyklu.
        Ja przez ponad 40 lat miewalam upiorne PMSy, , ale nie zdarzyło mi się spowodować stłuczki, spisać testamentu ani nawet popelnic samobojstwa.. Poza tym uważam, że alergia sienna rozstraja mnie bardziej.
    • attiya Re: miesiączka, PMS i zagladanie do macicy 16.05.15, 08:06
      pan niby taki znawca kobiecych macic, może coś jednak napisze o męskim PMS-ie, na tym powinien się znać śpiewająco suspicious
      i koniecznie też powinien dodać kiedy i jak często powinno się podważać wypowiedzi, decyzje mężczyzn, ich testamenty itd itd suspicious
    • dziennik-niecodziennik Re: miesiączka, PMS i zagladanie do macicy 16.05.15, 09:55
      testament testamentem, ale tak naprawde mozna w ten sposób podważyc WSZYSTKIE decyzje podjęte przez kobietę.
      czyli prosta droga do ubezwłasnowolnienia, bo jak ma podejmować podwazalne i z gruntu de facto nieprawidlowe decyzje (no bo jak wykazac ze jest się w odpowiedniej fazie cyklu?) to lepiej niech nie podejmuje, bedzie mniej roboty.
      • nangaparbat3 Re: miesiączka, PMS i zagladanie do macicy 16.05.15, 10:14
        No tak.
        I to sie wydaje absurdalne, nieprawdopodobne, jakas dzika abstrakcja - a historia mowi: bylo, niedawno, w Europie (Hiszpania do śmierci franco - 1974), jest dzisiaj w dawnych azjatyckich republikach.
    • paloma_blauwinder Re: miesiączka, PMS i zagladanie do macicy 16.05.15, 12:14
      Pomyślałam, że w dawnych czasach i dość archaicznych już - mogloby sie wydawać
      > - kulturach, na kobietę nakladane sa najrożniejsze ograniczenia podczas menstru
      > acji.
      Jeśli chodzi o "nieczystość" kobiet podczas miesiączki i połogu u Żydów to to stare prawo chroniło kobiety, nie miało na celu obniżenia jej (niskiego, nie ukrywajmy) statusu! W gorącym klimacie, bez dostępu antybiotyków zwykłe, codzienne "używanie" kobiety w takim stanie byłoby dla niej często fatalne.
      Ale co tam miesiączka - prawne aspekty kompleksu małego członka i problemy prawnoporównawcze zaburzeń wzwodu zdecydowanie czekają na opracowanie monograficzne, jak to już ktoś pisał w tamtym wątku. Bo kwestie korelacji brutalnej przestępczości z płcią są bardzo dobrze zbadane, tu już niewiele jest do dodania.
      • nangaparbat3 Re: miesiączka, PMS i zagladanie do macicy 16.05.15, 16:33
        > Jeśli chodzi o "nieczystość" kobiet podczas miesiączki i połogu u Żydów to to s
        > tare prawo chroniło kobiety, nie miało na celu obniżenia jej (niskiego, nie ukr
        > ywajmy) statusu!
        To prawda, ale chyba nie cała. Mądrzyć sie nie będę, ale warto zauwazyć, ze male dziewczynki, które jeszcze nie miesiaczkują, mogą przebywać w synagodze razem z mężczyznami - potem zostaną odeslane do babińca, gdzie będą się tloczyć przy malych okienkach, przygladając się mężczyznom oddającym się sprawom wyższym.
        • aandzia43 Re: miesiączka, PMS i zagladanie do macicy 16.05.15, 16:41
          Jeśli dobrze pamiętam, to nieczyste bywają tylko mezatki i tylko one udają się do mykw, a nie wszystkie kobiety miesiązkujące. Ma to ścisły związek ze współżyciem
      • aandzia43 Re: miesiączka, PMS i zagladanie do macicy 16.05.15, 16:36
        Ale nieczystość kobiety przez połowę cyklu nie tylko chroniła kobietę przed używaniem jej w charakterze naczynia nocnego, ale jednocześnie czyniła ją niegodną dotknięcia czy przytulenia. Jak również przebywania w świątynii i w jednym pomieszczeniu z obcym mężczyzną (mam nadzieję, że nic nie.pokreciłam). Przypadkowy bonus w postaci świętego spokoju ze strony natarczywego męża to tylko przypadkowy bonus, a nie cel sam w.sobie.
    • princess_yo_yo Re: miesiączka, PMS i zagladanie do macicy 16.05.15, 17:21
      mizoginia i obsesja macicy ida w parze, jakze moze byc inaczej kiedy trzeba sobie codziennie udowadniac ze jest sie lepszym od podludzi z macicami i tyle wysilku wkladac w to zeby podludzka czesc spoleczenstwa wiedziala gdzie jej miejsce big_grin
    • triss_merigold6 W czynie społecznym 16.05.15, 17:30
      W czynie społeczym i ku chwale Ojczyzny podejmę się opracowania tematyki i poprowadzenia konferencji na temat negatywnych aspektów posiadania małego członka i dramatycznych społecznych, psychologicznych i ekonomicznych skutków zaburzeń wzwodu u mężczyzn. Osobny panel powinien zostać poświęcony krytycznej analizie obecności starszych wiekiem prawiczków w zyciu publicznym.
    • lady-z-gaga Re: miesiączka, PMS i zagladanie do macicy 16.05.15, 17:54
      Wybacz, że odpowiem bez otwierania linka -temat już znam, a na forum jestem dziś z doskokusmile
      chciałam tylko zapytać, czy juz padła teza, że kobiety nie nadają się do polityki albo na kierownicze stanowiska? czy dopiero do tego dojdziemy? wink kompromisem byłoby wykluczanie posłanek, albo szefowych z działań decyzyjnych na stosowną ilość dni w miesiącu....
    • ichi51e Re: miesiączka, PMS i zagladanie do macicy 16.05.15, 18:46
      Nigdy nie mialam pms. Jedyne co miewam to dzien wczesniej bole lkrzyzowe. Oklamuje sie czy jestem wyjatkiem?
      • nangaparbat3 Re: miesiączka, PMS i zagladanie do macicy 16.05.15, 19:11
        Szykujesz jakiś przekręt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka