Dodaj do ulubionych

40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski

20.05.15, 08:43
Co wy na taki pomysł, który przedstawił dziś Komorowski? Jest już gotowy projekt ustawy. Emerytura będzie się należała nie od 67 lat, ale dopiero po 40 latach pracy. Współczuję osobom, które skończyły studia standardowo w wieku 25 lat a potem trafiło im się w ciągu życia choćby parę lat bez pracy lub na śmieciówkach. Kobiety które zostały w domu z dziećmi przez kilka lat a nie miały opłacanych składek mają właściwie pozamiatane.
Obserwuj wątek
    • zonaczolgisty Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 08:46
      No ale przeciez tu wszystkie (prawie) chca Komorowskiego. To beda mialy.
      • asia_i_p Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 08:55
        No ja akurat "bym miała" emeryturę w wieku 64 lat zamiast 67.
        Myślę, że sytuacja "mało pracujących" jest do obgadania, główną zaletą takiej ustawy byłoby ochronienie tych, którzy pracują fizycznie od osiemnastego roku życia.
        • lauren6 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:15
          Miała bym - słowo klucz. Na 40 lat życia zawodowego masz tylko 3 lata różnicy między emeryturą należną z wieku, a emeryturą z wypracowanych lat. Większość znanych mi osób, które straciły pracę po 50-ce nowej szukały dość długo, nawet kilka lat. Dodaj do tego inne przestoje np. wynikające z opieki nad dziećmi i ta różnica u wielu osób (zaryzykuję nawet stwierdzenie, że u większości) się skurczy.

Moim zdaniem kiełbasa wyborcza, która nic nie zmienia.
        • dankaimirek Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:31
          Mi 40 lat pracy wypadnie w wieku 7o lat, bo wczesniej pracowałam na smieciówkach, wychowywałam dziecko. Ekstra. Głosujcie na niego, to zobaczycie jaki raj bedzie,
          • mdro Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:43
            Następna, która czytać nie potrafi...
          • gogologog Jakos nie ma sondazy - co to znaczy? :) 22.05.15, 16:16
            CBOS boi sie podac?
            AD - 85%
            BK - 12%

-
            Lemingi to stworzenia Boże zaspokajające potrzeby fizjologiczne

Prezydent Komorowski na budowie obwodnicy Inowroclawia
            www.youtube.com/watch?v=zo0yBhkTzPw
        • gogologog zdecydowanie zegnamy Bronislawa bez bulu 21.05.15, 19:00

i nie pomoga wizyty w przedszkolach i 400 zl za udzial na wiecu w Koszalinie
      • dyzurny_troll_forum Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:50
        zonaczolgisty napisał(a):

> No ale przeciez tu wszystkie (prawie) chca Komorowskiego. To beda mialy.

to złe ludzie mówią że gamoń jest z platformy, on jest stuprocentowo obywatelski, on jest najbardziej obywatelski z wszystkich obywatelskich. On będzie jowy robił co by to nie było, on będzie referenda robił, on będzie pisowi zabierał kasę, on będzie emerytury wczesniejsze robil, on bedzie....., jeszcze dwa tygodnie on będzie.
        • gogologog Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 15:03
          > jeszcze dwa tygodnie on będzie.

4 dni i wyprowadzka.
          Jedyna rzecz ktora moze uratowac BK to podmienic urny
    • kozica111 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 08:46
      Prezydent Komorowski patrzy przez pryzmat swojej osoby i dlatego nie rozumie problemu.
      • kozica111 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 08:49
        I twierdze tak, mimo iż w moim osobistym przypadku byłoby to rozwiązanie korzystne bo poszłam do pracy w wieku lat 20.
      • mdro Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:03
        Aha, agitującym tu przeciw Komorowskiemu rzuciło się coś na oczy i czyać ze zrozumieniem nie potrafią. Wg tej propozycji po 40 latach pracy można byłoby przejść na emeryturę BEZ WZGLĘDU na wiek, a wwymagania "stażowe" do emerytury możliwej do uzyskania w wieku 67 lat pozostałyby bez zmian. Ale najważniejsze to poagitować, prawda? Ciekawe, czy przyznają się do błędu i przeproszą...
        • e-kasia27 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 11:29
          O, to mój chłop by się ucieszył, bo on od 17 roku życia pracuje, więc mógłby iść na emeryturę w wieku 57 lat, czyli o 10 lat wcześniej.
          • riki_i Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 13:54
            I jak mial 17 lat to pracowal na etacie z oplacanymi skladkami ZUS? To chyba masz meza z kategorii 50+
            • iwles Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 14:45

nie trzeba było pracowac na etacie, do okresu składkowego wliczane były np. praktyki zawodowe.
            • ewa_mama_jasia Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 09:27
              Tak, za praktyki ze szkoły zawodowej normalnie dostawało się swiadectwo pracy. W momencie kończenia szkoły taki delikwent miał już 3 lata przepracowane, udokumentowane świadectwem pracy.
              • riki_i Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 23:42
                Eeee, no nie do końca. Pomagam czasem moim znajomym w sprawach emerytalnych i ostatnio właśnie zmagałem się z tematem praktyk zawodowych , które pewna pani odbywała na początku lat 70-tych w handlu uspołecznionym. Żadne ślady dla potomnych z tego nie zostały, poza kilkoma chaotycznymi pieczątkami w legitymacji ubezpieczeniowej. Papiery "firmy" o nazwie Miejski Handel Detaliczny (MHD) są nie do odnalezienia, bo tak się nazywały sklepy w każdej polskiej pipidówie, a komu to podlegało, to Bóg raczy wiedzieć. W mazowieckim miasteczku, gdzie pracowała ta Pani, po ponad czterdziestu latach nawet
                najstarsi ludzie nie pamiętają jakiegoś obszczanego sklepiku, w którym owe praktyki się odbywały. Pieczątki do leg. ubezpieczeniowej brało się wtedy wedle potrzeby i nikt normalny nie latał co 3 m-ce po pieczątkę. Więc z dwóch czy trzech lat odbytych praktyk, ta osoba ma zaledwie dwie pieczątki i to z datami dość blisko siebie. A zatem , okres jej rzeczywiście odbytych praktyk jest już nie do odtworzenia.

Także nie opowiadaj mi koszałek opałek o tym, jak to każdy pracodawca uniżenie wręczał praktykantom świadectwa pracy. Zresztą, nawet jeśli, to i tak są one nieuznawane przez ZUS, który wymaga przecież poświadczenia zatrudnienia na aktualnym druku Rp-7 - również od nieistniejących od dziesięcioleci pracodawców!
                • iwles Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 10:14

no ale ty zakwestionowałeś, że w ogóle coś takiego, jak zaliczanie praktyk zawodowych do stażu emerytalnego.
                  A to, że są problemy z ustaleniem kapitału początkowego, to inna sprawa.

Skoro zakład pracy upadł, to trzeba by poszukac syndyka, wszystkie papiery powinny być gdzieś w archiwach. Wiem, bo miałam podobną sytuację i udało się (a mowa o niewielkim prywatnym zakładzie).
                  • riki_i Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 12:38
                    1. Drażni mnie autorytatywne wypowiadanie się, gdy rzeczywistośc jest inna. Mnóstwo ludzi ma wielki problem z udowodnieniem praktyk zawodowych. Ponadto ZUS czepia się jak może i żąda po xx latach wyliczeń, a ile to godzin było... i inne takie.

2. ZUS przestał uznawac potwierdzenia zatrudnienia z niekoncesjonowanych archiwów. Więc o ile dokumenty nie trafiły to jakiegoś państwowego archiwalnego molocha w typie Milanówka, tylko ma je małe prywatne archiwum, to można sobie nimi d... podetrzec. W sprzyjających okolicznościach ZUS zaliczy z nich tylko ówczesne wynagrodzenie minimalne.
            • e-kasia27 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 02:40
              No, a co, w tej kategorii męża mieć nie wolno??
              Wszak wątek o emeryturach!
              Jakbym miała dwudziestolatka, to bym się jeszcze emeryturami nie interesowała, bo za 40 lat to już ich może w ogóle nie być.
              Tak, pracował na pełnym etacie z opłacanymi składkami, wtedy się na czarno, ani na zlecenie nie pracowało, bo państwo gwarantowało zatrudnienie.
              • riki_i Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 12:57
                Co do dużej różnicy wieku w związku - co kto lubi.... Mąż na pewno zadowolony wink

Natomiast nie wiem, czy szanowny małżonek miałby się z czego cieszyc, wszak możliwośc przejścia po 40 latach składkowych na emeryturę dotyczyc ma już NOWEGO SYSTEMU EMERYTALNEGO. Czyli zarachowane składki dzielimy przez średnią przewidywaną długośc życia dla danego wieku. W 2015 roku osobnik w wieku 57 lat ma przed sobą wg GUS-u 289 miesięcy życia. Przyjmijmy, że Pan Mąż zgromadził na koncie w ZUS 600.000 zł (kwota abstrakcyjna dla dzisiejszych młodych ludzi, ale wszystkie stare grzyby mają tyle i więcej, bo niezwykle hojnie przeliczono im grosze z PRL-u na tzw. kapitał początkowy). No więc dzielimy 600.000 zł na 289 m-cy, wychodzi 2076 zł BRUTTO. Zaiste, zawrotna kwota - nic tylko leciec na Malediwy!

Natomiast gdyby Pan Mąż wg obecnych tabel GUS popracował do 67 r.ż. to liczą mu, że przeżyje jeszcze tylko 201 m-cy. Emeryturka wzrasta o jedną trzecią! Wychodzi prawie 3000 zł brutto - to chyba jest różnica, co nie? (choc dla mnie nadal b. mało).

Reasumując, szczerze wątpię, czy Twój Mąż chciałby skorzystac z tego "dobrodziejstwa", suflowanego dziś przez Komora.
                • baltycki Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 13:31
                  > Reasumując, szczerze wątpię, czy Twój Mąż chciałby skorzystac z tego
                  > "dobrodziejstwa", suflowanego dziś przez Komora.
                  Z tego dobrodziejstwa nie musi skorzystac w wieku 57 lat, nie musi w ogole skorzystac, ma wybor. W Twoim przykladzie wybierze (byc moze) dluzsza prace, jesli zaklad zbankrutuje, obejma go zwolnienia grupowe (czy inne), wybierze wczesniejsza emeryture zamiast 10-letniego bezrobocia.
                  Kazdy przyklad bedzie inny, ale wlasnie na tym polega wybor, na indywidualnym rozstrzygnieciu, co mi sie bardziej oplaca (rowniez zdrowotnie).
                  Obnizajac wiek emerytalny wszystkim, zmuszasz ich do wczesniejszego przejscia na emeryture, a co za tym idzie, obnizenia wysokosci emerytury (co sam przykladowo wyliczyles).
                  Nie dajesz wyboru.
                  • riki_i Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 13:48
                    Ależ daję wybór. W dzisiejszym systemie można po 40 latach (i to nie tylko składkowych, nieskładkowe też się liczą) przejśc na świadczenie przedemerytalne. Ono jest wypłacane z Funduszu Pracy i nie zmniejsza stanu konta emerytalnego w ZUS. Więc mąż forumowiczki już dziś mógłby 10 lat pobierac takie świadczenie, a potem przejśc na w miarę wysoką emeryturę.

Propozycja Komora zaś, to mydlenie oczu i skazanie ewentualnych beneficjentów tego rozwiązania na głodową emeryturę for ever. No chyba, że ktoś zgromadzi na koncie w ZUS 1 mln złotych. Ale pracowników fizycznych, pod których celowane jest owo rozwiązanie, raczej o takie sumy nie posądzam.
                    • araceli Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 13:54
                      riki_i napisał:
                      > Propozycja Komora zaś, to mydlenie oczu i skazanie ewentualnych beneficjentów
                      > tego rozwiązania na głodową emeryturę for ever.

Przecież Twoja koleżaneczka, której tak chętnie przybiłeś właśnie piąteczkę udowania, że 'głodowa emerytura for ever' by Duda jest LEPSZA dla młodych ludzi big_grin
                      • riki_i Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 14:13
                        Jaka moja koleżaneczka i o co chodzi?
                        • araceli Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 14:30
                          riki_i napisał:
                          > Jaka moja koleżaneczka i o co chodzi?

Chodzi o twierdzenie koleżaneczki Black_halo, że dla kobiety lepiej iść na emeryturę w wieku 60lat i dostać 1200 niż w wieku 67lat i dostać 2000.

Tym skutkowałoby powrócenie do poprzedniego wieku emerytalnego, które proponuje Duda. 'Głodowe emerytury for ever'.
                          • riki_i Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 14:39
                            Thx za wyjaśnienie. Black_halo nie jest moją koleżaneczką, a co do meritum... Imho nie należy przechodzic na emeryturę, o ile ma ona byc jedynym źródłem utrzymania w wysokości głodowej. Popieram rozmaite formy 3 filaru, aby tego uniknąc. Ale to temat na zdecydowanie inną dyskusję.
                            • araceli Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 14:41
                              riki_i napisał:
                              > Imho nie należy przechodzic na emeryturę, o ile ma ona byc jedynym źródłem
                              > utrzymania w wysokości głodowej. Popieram rozmaite formy 3 filaru, aby tego
                              > uniknąc. Ale to temat na zdecydowanie inną dyskusję.

Ale to jest właśnie temat na TĘ dyskusję. Są aktualnie różne propozycje zmian i to jest jedna z nich.
                              • riki_i Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 14:44
                                Chodziło mi o to, że rozmaite formy 3 filaru (dobrowolnego zabezpieczenia sobie prywatnej emerytury) nie są tematem na tę dyskusję.
                              • asmarabis Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 18:42
                                > Ale to jest właśnie temat na TĘ dyskusję. Są aktualnie różne propozycje zmian i
                                > to jest jedna z nich.
                                >

Ale po co ty tracisz czas na dyskutowanie? Przeciez i tak wladza robi co chce obojetnie co ty sobie myslisz i czego oczekujesz....
                    • baltycki Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 14:07
                      Nie kazdy jest uprawniony do swiadczenia, chocby i spelnial warunki stazu pracy czy wieku.

Świadczenie przedemerytalne w 2015 roku ma - zgodnie z ogłoszonym wskaźnikiem waloryzacji rent i emerytur - wynieść 1011,42 zł.

W innych watkach znajdziesz opinie, ze w wielu zawodach ludzie w pewnym wieku nie nadaja sie juz do wydajnej pracy, na rente za zdrowi, do dalszej pracy "za chorzy".
                      Ja dopuszczam istnienie grupy osob z 40-letnim stazem, ktorzy chetnie zadowola sie skromniejsza emerytura w zamian za mozliwosc zaprzestania pracy zawodowej.
                      • riki_i Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 14:24
                        Bałtycki, każdy jest uprawniony do świadczenia, o ile chytrze "zwolnią go" z pracy (czytaj - sam się zwolni zblatowany z pracodawcą), a potem pójdzie na pół roku na zasiłek dla bezrobotnych. Wymaga to owszem, zachowania pewnej logistyki, ale Polak Potrafi, poza tym są gotowe przewodniki w necie jak to zrobic, zeby ZUS się nie przychrzanił.

Świadczenie przedemerytalne oczywiście też jest głodowe, ale zakładam, że Pan który ma 25-30 lat młodszą żonę (zgrubne wyliczenie po jej nicku), do biednych nie należy. Więc żyje sobie nie tylko z tego świadczenia, ale i z zaskórniaków, w pakiecie korzyści mozna powiedziec, że ma opłacony NFZ i czynsz za mieszkanie w prezencie od państwa. Najważniejsze jest to, że będąc na tym świadczeniu nie zmniejsza mu się kapitał w ZUS, co jest zmorą tzw. emerytur częściowych czy owego najnowszego pomysłu Komora. To, co zgromadził w ZUS przez 40 lat jest nadal waloryzowane i sobie spokojnie czeka na to, aż Pan osiągnie 67 rok życia. Jesteś bystry facet o analitycznym umyśle, więc doskonale rozumiesz, że mam rację. Komor oszukuje, bo tabele dalszego trwania życia GUS są bezlitosne - te jego emerytury musiałyby byc nie "skromniejsze", jak piszesz, tylko głodowe.
                        • baltycki Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 14:48
                          > Świadczenie przedemerytalne oczywiście też jest głodowe, ale zakładam,
                          > że Pan który ma 25-30 lat młodszą żonę, do biednych nie należy.
                          Zalozenia potrafia byc bledne,
                          ja zakladalem, ze rozmawiamy o projekcie nowelizacji ustawy emerytalnej, a nie o konkretnym Panu.

Twoja propozycja nieuczciwego "chytrego zwolnienia" dla niektorych jest lepsza od uczciwej mozliwosci dla kazdego? (oczywiscie, kazdego spelniajacego warunki)
                          Podkresle, danie mozliwosci, a nie narzucenie obowiazku.

Ty twierdzisz, ze przejscie na wczesniejsza emeryture bedzie nieoplacalne, nikt z takiej mozliwosci nie skorzysta.. Ekspertow natomiast "przeraza" zbyt maly staz wymagany, zbyt duza liczba ewentualnych chetnych, woleliby, aby to bylo (jak w germanii) 45 lat.

(na marginesie, w germanii juz pojawiaja sie glosy domagajace sie zawieszenia tej mozliwosci z powodu zbyt duzej liczby chetnych w stosunku do liczby oczekiwanej, a tam wymagany staz 45 lat.. i wiem, ze to nieporownywalne warunki, kraje)
                          • riki_i Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 15:26
                            Każde założenia w praktyce potrafią byc błędne. Taki life, jak by powiedziała forumowiczka bi_scotti. Ja zakładam, ze każdy rozsądny człek woli sobie siedziec wygodnie na tarasie i popijac kawkę (jak np. ja w tej chwili), niż łazic do głupiej roboty. W Germanii zdaje się , również tak uważają, skoro w piątek po 12.00 nie sposób niczego załatwic (mój kumpel jak w piątki z rozpędu zadzwoni do swojego niemieckiego szefa, to się zazwyczaj dowiaduje, ze tenże jest na grillu, albo zakupuje właśnie piwo w markecie). Liczba rzekomych "pracusiów", z niewyobrażalnym stażem 45 lat pracy ciurkiem, też o tym świadczy.

Ludzie bez pracy, w desperacji, oczywiście skorzystają z każdego finansowego ochłapu, jaki im się rzuci i masz tu rację. Ja jednak wolę zawsze rozmawiac o konkrecie, o konkretnych ludziach, wiec skupiłem się w dyskusji na przykładzie owej forumowiczki i jej starszego o parę dekad męża. Dla niego zakładam, że lepsze jest to co jest dzisiaj i owe chytre (czy jak wolisz - nieuczciwe) możliwości, jakie daje dzisiejszy system.
                            • baltycki Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 16:05
                              Wlasnie po to podalem przyklad germanii, zeby pokazac, jak oczekiwania moga mijac sie z rzeczywistoscia.
                              W germanii wplywa ponad 20.000 wnioskow miesiecznie (w ciagu roku wplynelo ich 280.000), niech w Polsce wplynie 5.000, to jest 60.000 zwolnionych miejsc pracy rocznie.
                              I nie sa to bezrobotni, dlugoletnich bezrobotnych germania wysyla przymusowo na emeryture w wieku 63 lata potracajac 0,3% z kwoty emerytury za kazdy miesiac brakujacy do pelnego wieku emerytalnego. Potracenie obowiazuje "juz na zawsze". Poprawia w ten sposob statystyki bezrobotnych przerzucajac jednoczesnie finansowanie tych ludzi z budzetu miasta, panstwa na Kasy Emerytalne.

Dyskusja podobna do tej, jaka byla przy wprowadzaniu rocznych urlopow macierzynskich i strat jakie poniosa kobiety z powodu tak dlugiej nieobecnosci na rynku pracy, a i tu i tam przymusu nie wprowadzono, dano mozliwosc, skorzysta ten, kto widzi wiecej zyskow niz strat.
                            • baltycki Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 16:15
                              "W Germanii zdaje się , również tak uważają, skoro w piątek po 12.00 nie sposób niczego załatwic (mój kumpel jak w piątki z rozpędu zadzwoni do swojego niemieckiego szefa, to się zazwyczaj dowiaduje, ze tenże jest na grillu, albo zakupuje właśnie piwo w markecie)."
                              To inna sprawa, ale prawda..
                              Pracowalem w firmie w ktorej obowiazywal czas pracy pn-czw 8,5 godziny po to, by w piatek konczyc o 12. big_grin
                            • e-kasia27 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 18:12
                              riki_i napisał:

> Każde założenia w praktyce potrafią byc błędne.

Twoje też niestety są całkowicie błędne...

Ja jednak wolę zawsze rozmawiac o kon
                              > krecie, o konkretnych ludziach, wiec skupiłem się w dyskusji na przykładzie owe
                              > j forumowiczki i jej starszego o parę dekad męża. Dla niego zakładam, że lepsze
                              > jest to co jest dzisiaj i owe chytre (czy jak wolisz - nieuczciwe) możliwości,
                              > jakie daje dzisiejszy system.

Ani on starszy o parę dekad (skąd pomysł, że w nicku wszyscy umieszczają swój wiek??, mam dzieci, które właśnie studia kończą, i też pracują na etacie - syn zaczął w wieku lat 19, córka 18), ani on pracownik fizyczny(skąd pomysł, że jak się poszło do pracy wieku 17 lat, to jest się robolem?), ani nie schorowany, ani nie może być mowy o świadczeniu przedemerytalnym, bo to by na waciki nie starczyło, a co dopiero na życie i utrzymanie domu, ani ja nas utrzymywać nie będę, bo nie pracuję od wielu lat i nie zamierzam - mam co innego do roboty, a wcześniejsze pójście na emeryturę, byłoby bardzo korzystne, bo po pierwsze emerytura byłaby dużo większa, niż to co raczyłeś wyliczyć, co wynika z faktu, że zarobki etatowe były zawsze dużo powyżej średniej krajowej(z wyjątkiem paru lat zaraz po pierwszej szkole), więc wystarczyłoby z powodzeniem na siedzenie na tarasie i picie kawy, ale mój mąż siedzieć i nic nie robić nie umie, bo jest pracoholikiem, więc z pewnością zająłby się czymś pożyteczniejszym(dla nas, bo dla ludzkości/kraju, to co robi z pewnością jest pożyteczne), niż etatowa praca, co też przynosiłoby dochody.

Więc jak widzisz Twoje wyliczenia są nic nie warte, jeśli chodzi o jednostkowe przypadki.
                              Ale tak ogólnie to się z Tobą zgadzam.
                              • riki_i Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 18:53
                                1. No cóż, tak jak hasło do komputera dla wielu ludzi to "qwerty", tak samo cyfra w nicku najczęściej bywa wiekiem danej osoby w momencie zakładania danego konta. Choc jak widac na niniejszym przykładzie - nie zawsze wink

2. Pomysł, że jak ktoś idzie do pracy w wieku 17 lat, to jest robolem, nie jest do końca mój, również Prezydent Komorowski tak uważa - uzasadnienie projektu o którym mówimy w tym wątku było właśnie takie, że ma to byc ulga dla pracowników fizycznych harujących ciężko od maleńkości. Właśnie dlatego przyjęto, że w tym przypadku studia nie będą się liczyły do stażu. Tak to tłumaczyła prof. Wójcicka z kancelarii prezydenta. Tak na marginesie - ja nie znam nikogo spośród moich znajomych z okresu studiów, kto by pracował przed osiągnięciem pełnoletności, do tego jeszcze na etacie. Poza tym w końcówce komuny, wtedy gdy ja zaczynałem studia, płacono duże stypendia socjalne i naukowe, na pierwszych latach studiów nikt nie pracował - ja byłem jednym z wyjątków, ale oczywiście już wtedy proponowano raczej umowy o dzieło/zlecenia niż etaty.

3. To, że dziś , w 2015 roku, Twoje dzieci pracują NA ETACIE w tak młodym wieku, budzi zaś już moja najgłębsze zdumienie. Ale oczywiście gratuluję - i pracowitych dzieci, i tego, że mają etat.

4. Uwaga na marginesie. Twój Mąż mimo wysokich zarobków jest jednak beneficjentem PRL-u i koncepcji tzw. kapitału początkowego, która miała łagodzic reformę emerytalną Buzka. W rozwiązaniu tym grosiki peerelowskich składek do ZUS (pensja to wtedy było 20 dolarów), przeliczono na dzisiejsze realne pieniądze, do tego o wiele hojniej niż dla obecnych ubezpieczonych. Mój kumpel jest menadżerem i już w połowie roku przekracza limit maksymalnych składek do ZUS, a napisali mu, że jak tak dalej pociągnie do samej emerytury, to dostanie 2550 zł brutto ;-( A Twój Mąż , z nieistniejących składek w niewymienialnej i nic nie wartej walucie, ma dziś na wirtualnym koncie w ZUS pewnie około miliona złotych. To tak gwoli ścisłości i prawdy historycznej - zawistny nie jestem i nikomu niczego nie zazdraszczam. wink

5. Mąż pracoholik, przeniesiony do domowej rezerwy, bywa utrapieniem - ostrzegam wink

6. Pozdrawiam !
    • mw144 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 08:49
      Dla mnie rewelacja. Za kilkanaście lat mogłabym iść na emeryturę zamiast tyrać do 67.
      • kozica111 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 08:52
        Ty tak, ale taka pani co w wieku 20 lat zaszła w ciąże, odchowała 3 dzieci i w wieku lat 30 poszła sprzątać będzie musiała sprzątać do 70 tki...
        • mw144 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 08:58
          Ja swoje dzieci odchowałam chodząc cały czas do pracy, nie mogłam sobie pozwolić na kilkuletni wychowawczy, więc da się.
          • kozica111 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:00
            Oczywiście tylko co z tego smile
          • attiya Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 21:00
            da się też trzy dni po porodzie wrócić do pracy z dziecięciem przy piersi....
            rozumiem, że żadna ematka nie miała nigdy przerwy w pracy, wszystkie pracują od 18-stki itd itd
            • black_halo Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 21:06
              Oczywiscie, ematka po trzech miesiecach wraca do pracy na pelny etat (ale do 2 roku zycia dziecka karmi piersia na zadanie), dziecko idzie do panstwowego zlobka i nigdy nie choruje a ematka nigdy nie bierze opieki na dziecko bo to okradanie pracodawcy. Na forum mozna przeczytac rozne rzeczy ...
        • asia_i_p Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:05
          Jeżeli była na urlopie wychowawczym, to nie, bo urlop wychowawczy wlicza się do stażu emerytalnego. Jeżeli nie była na wychowawczym, to rzeczywiście problem, ale to jest powód do dopracowania ustawy w tym miejscu, a nie do jej wywalenia do kosza, bo ona załatwia problem tych ludzi, o których się martwiłaś w poprzednich wątkach - pracowników fizycznych, którzy wcześnie zaczęli pracę.
          Nie zdziwiłabym się zresztą, gdyby ustawa już brała to pod uwagę, w przypadku niskiego stażu emerytalnego jednak uwzględniając wiek emerytalny.
          • iwles Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:12
            asia_i_p napisała:

> Jeżeli była na urlopie wychowawczym, to nie, bo urlop wychowawczy wlicza się do
            > stażu emerytalnego.

w projekcie jest mowa o okresie składkowym, urlop wychowawczy wlicza się do stażu emerytalnego, ale jako okres bezskładkowy (niższy wskaźnik).
        • kai_30 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:14
          kozica111 napisała:

> Ty tak, ale taka pani co w wieku 20 lat zaszła w ciąże, odchowała 3 dzieci i w
          > wieku lat 30 poszła sprzątać będzie musiała sprzątać do 70 tki...

Zaszłam w ciążę w wieku lat 23, jeszcze na studiach, teraz mam 40 i 17 lat stażu pracy (samego składkowego). Urodziłam troje dzieci, jednocześnie pracując (tylko urlopy macierzyńskie, żadnych wychowawczych), chociaż to łatwe nie zawsze było. Mogłabym zatem przejść na emeryturę wcześniej niż opisana przez Ciebie Pani, która zaczęła pracę zawodową dopiero w wieku lat 30 i której będzie się i tak należała emerytura od 67 lat. Nie uważasz, że to sprawiedliwe, skoro mój staż pracy w wieku lat 67 będzie znacznie dłuższy, niż jej?
          • lauren6 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 11:09
            Uważasz, że to niesprawiedliwe, że Twój staz pracy do emerytury to 17 lat, a koleżanki wykonującej tą samą pracę na umowie o dzieło to 0 lat?
            Kolejna ustawa dyskryminująca osoby na umowach cywilnoprawnych.
        • baltycki Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:24
          > wieku lat 30 poszła sprzątać będzie musiała sprzątać do 70 tki...
          Mozesz uzasadnic?
        • gazeta_mi_placi Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:45
          Trójka dzieci zapewni jej zatem pomoc na stare lata, to dużo lepsza inwestycja na stare lata niż jakakolwiek emerytura państwowa.
        • zuleyka.z.talgaru Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 11:24
          A przeczytałaś w ogóle całość pomysłu? Rety...
    • asia_i_p Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 08:51
      A możesz dać linka, najlepiej do projektu ustawy, a nie do jego opisu?
    • mdro Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 08:52
      Źródło tych rewelacji poproszę.
      • dzikka Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 08:58
        Jak widać ma to być prawo a nie obowiązek, dla kobiet po 35 dla mężczyzn po 40 latach. Dla mnie korzystne o jakieś 6 lat do obecnych przepisów. Najlepiej od razu pluć na projekt zanim zamiast się z nim zapoznać.
        praca.gazetaprawna.pl/artykuly/469674,emerytura_po_35_lub_40_latach_pracy_niezaleznie_od_wieku_projekt_ponownie_w_sejmie.html
        • dzikka Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:08
          Sorry, ale przekierowało mnie chyba do pierwszego projektu tej ustawy. Teraz niestety nic o 35 latach pracy dla kobiet nie piszą. więc dla mnie wsio rybasmile
        • lady-z-gaga Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:11
          I to jest własnie system w obronie najbardziej zmęczonych i schorowanych ludzi, wykonujących pracę fizyczną. Oni wcześniej zaczynali pracowac i wcześniej pojdą na emeryturę.
    • pitahaya1 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 08:55
      Wczoraj o tym pisałambig_grin
      Czyżby sztab ematkę czytał?
    • fomica Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 08:55
      Ja jestem za. I to pomimo że kończyłam studia dziennie i mam dziecko. Nie jest normalne że ktoś odprowadza skladki przez 25 lat a potem przez również 25 lat chce żyć (godnie, a co!) z emerytury. Te proporcje muszą się w końcu zmienić i to radykalnie, i to nie jest chwilowa decyzja polityczna tylko efekt takiej a nie innej sytuacji demograficznej, już nieodwracalnej.
    • rasowa_sowa Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 08:56
      Ilość projektów tworzonych przez prezydenta pomiędzy pierwszą a drugą turą wyborów jest naprawdę śmieszna.
      • kozica111 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:01
        Dlatego nic mu to nie pomoże.
        • gazeta_mi_placi Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:47
          I znów zostanie prezydentem smile
      • bei Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:02

Dla mnie OK, moze powinni to razem zebrać- emerytura od 65 lat albo po 40 latach pracy.
        • kozica111 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:04
          Im bardziej ciśnie z tymi projektami tym bardziej pokazuje że można było tylko się nie chciało. No niestety.
    • lady-z-gaga czytanie ze zrozumieniem - trudna sztuka 20.05.15, 09:03
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,17948022,40_lat_pracy_umozliwi_nam_przejscie_na_emeryture_.html#Czolka3Img
      • nadia000 Re: czytanie ze zrozumieniem - trudna sztuka 20.05.15, 09:12
        Fakt, pospieszyłam się bo się zbulwersowałam smile Artykuł pojawił się teraz. Ja widziałam tylko krótką wypowiedź na tvn, i na pasku leciało. Nie było wzmianki o tym ,że będzie opcja wiek lub staż. W takim wypadku , jeśli to okaże się prawdą, to dobry pomysł.
        • lady-z-gaga Re: czytanie ze zrozumieniem - trudna sztuka 20.05.15, 09:25
          w takim razie dziękuję moderacji, ktora wywaliła moj pierwszy post smile
          bo ja tez się zbulwersowałam Twoim tendencyjnym wpisem i skomentowałam bardzo brzydko
          jak widać, emocje kampanii wyborczej wpływają na reakcje smile
    • black_halo Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:04
      Komisja polityki społecznej i rodziny wróci do projektu 15 grudnia.

Kluczowe zdanie - bedzie po wyborach prezydenckich i parlamentarnych i bedzie juz pozamiatane. Jak komisja sie do tego zabierze to sie okaze, ze nie 40 a 50 lat a wiek emerytalny nie 67 a 70 albo i wiecej lat.
      • baltycki Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:18
        "krejzimama

Weź idź być głupią gdzie indziej."
      • kk345 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 15:24
        > Kluczowe zdanie - bedzie po wyborach prezydenckich i parlamentarnych i bedzie j
        > uz pozamiatane. Jak komisja sie do tego zabierze to sie okaze, ze nie 40 a 50 l
        > at a wiek emerytalny nie 67 a 70 albo i wiecej lat.

Sugerujesz, ze PiS po przejęciu władzy nie ma zamiaru realizować obietnic Dudy? No ja to oczywiście wiem, ale że ty tak publicznie to przyznajesz? big_grin
        • black_halo Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 11:29
          > Sugerujesz, ze PiS po przejęciu władzy nie ma zamiaru realizować obietnic Dudy?
          > No ja to oczywiście wiem, ale że ty tak publicznie to przyznajesz? big_grin

Sugeruje, ze obaj rzucili wyborcza kielbase. Duda obnizy wiek emerytalny i to jest glownie dobre dla mlodszego elektoratu. Bronek zas chce obnizyc wiek dla duzej czesci starszego elektoratu. Jeden chce podebrac drugiemu glosy. Emerytura po 40 latach pracy nalezalaby sie duzej czesci panow, ktorzy dzisiaj maja 55-65 lat, w wieku 15-18 lat poszli do pracy i normalnie nalezalaby im sie juz emerytura ale musza pracowac do 67 lat. Dlatego nie wierze zadnemu ale uwazam, ze niektore swinie nalezy odsunac od koryta.
          • araceli Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 11:45
            black_halo napisała:
            > Sugeruje, ze obaj rzucili wyborcza kielbase. Duda obnizy wiek emerytalny i to j
            > est glownie dobre dla mlodszego elektoratu.

W jaki sposób dla mnie - osoby młodej obniżenie emerytury o 40% jest 'dobre'?

> niektore swinie nalezy odsunac od koryta.

Aaaa... tylko 'niektóre'? Reszta może się przy korycie paść.... bo?
            • black_halo Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 15:17
              > W jaki sposób dla mnie - osoby młodej obniżenie emerytury o 40% jest 'dobre'?

Zaawansowana matematyka. Dajmy na to w wieku 67 lat bedzie ci przyslugiwalo 2000 miesiecznie a w wieku 60 lat - 1200 miesiecznie. 7 lat x 12 miesiecy daje nam 84 miesiace pobierania emerytury i sto tysiecy w naszej kieszeni. Mozna dorabiac, przeciez prawda? Jesli od przejscia na emeryture w wieku 60 lat przezyjesz dajmy na to 20 lat (duze prawdopodobienstwo w wieku podobnym do twojego) to dostaniesz 288 tys. Jesli na emeryture bedziesz przechodzic majac 67 lat to pobierzesz tylko nieco wiecej. Jesli ci sie oczywiscie uda dozyc tego wieku. Jesli nie i kopniesz w kalendarz w wieku 75 lat co jest prawdopodobne po tak dlugim okresie aktywnosci zawodowej to dostaniesz 170 tys w sumie.

> Aaaa... tylko 'niektóre'? Reszta może się przy korycie paść.... bo?

Niektore juz sie napasly wystarczajaco i wiecej im nie trzeba.
              • black_halo Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 15:21
                Aha, pomijam jeszcze sytuacje, ze masz akurat 58 lat, wlasnie cie zwolnili z roboty, innej nie jestes w stanie znalezc i do emerytury masz jeszcze 9 lat. Jesli akurat dozyjesz bo wiadomo, ze zycie w stresie nie bardzo sluzy zdrowiu. Biorac pod uwage, ze jakas czesc spoleczenstwa pobrala kredyty na 35-40 a nawet 50 lat i stan sluzby zdrowia, no - bedzie sie dzialo. Ale ja wiem, poki jest sie mlodym, zdrowym i duzo sie zarabia to latwo byc zwolnennikiem Korwina i jemu podobnych. Mam takiego kolege. Dziecko mu na bialaczke zachorowalo i sie zdanie raz dwa zmienilo.
              • araceli Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 17:57
                black_halo napisała:
                > Zaawansowana matematyka. Dajmy na to w wieku 67 lat bedzie ci przyslugiwalo 200
                > 0 miesiecznie a w wieku 60 lat - 1200 miesiecznie. 7 lat x 12 miesiecy daje nam
                > 84 miesiace pobierania emerytury i sto tysiecy w naszej kieszeni. Mozna dorabi
                > ac, przeciez prawda?

'Można' dorabiać??????? Kobito! Jak dostanę 1200zł to będę MUSIAŁA dorabiać i to do usr..nej śmierci bo w wieku 67lat nie przeskoczę na 2000. Rozumiesz?? Do usr..nej śmierci będę w tym układzie pracować. Ale przecież lepiej!!! big_grin big_grin big_grin
                • black_halo Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 19:59
                  No ale napisz co zrobisz w sytuacji kiedy bedziesz miala jeszcze te 5-10 lat do emerytury, zwolnia cie i nigdzie wiecej nie zatrudnia? Albo zatrudnia na czarno? I w miedzyczasie podupadniesz na zdrowiu? Przwidujesz taki sceniariusz czy tez uwazasz, ze zawsze bedziesz zdrowa, piekna i mloda jak to mowi?
                  • araceli Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 20:06
                    black_halo napisała:
                    > No ale napisz co zrobisz w sytuacji kiedy bedziesz miala jeszcze te 5-10 lat do
                    > emerytury, zwolnia cie i nigdzie wiecej nie zatrudnia? Albo zatrudnia na czarn
                    > o? I w miedzyczasie podupadniesz na zdrowiu? Przwidujesz taki sceniariusz czy t
                    > ez uwazasz, ze zawsze bedziesz zdrowa, piekna i mloda jak to mowi?

A przed 60-tką to niemożliwy scenariusz?
                    • black_halo Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 20:24
                      Jest mozliwy nawet i w wieku 30 lat. Nadal nie odpowiadasz na pytania ...
                      • araceli Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 20:53
                        Odpowiadam - próbuję Ci uświadomić, że Twój scenariusz nijak ma się do kwestii wieku emerytalnego. To samo zrobię jako bezrobotna 55-cio czy 65-latka.

A odpowiedz mi w jaki sposób mam dorabiać do przeżycia jako 70-cio czy 75-lata?
                        • black_halo Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 20:59
                          No dokladnie tak samo jak pracowac do 70tki czy dluzej, co czeka cie juz niedlugo. Zeby potem placzu nie bylo bo jako wielka oredowniczka podnoszenia wieku, rozumiem ze bedziesz w pierwszym szeregu tych co zamierzaja zrezygnowac z emerytury i pracowac do smierci, co?
                          • gazeta_mi_placi Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 07:11
                            Skoro tu nie wracasz po co się wtrącasz i judzisz? Fora ze dwora.
                            • dyzurny_troll_forum Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 09:32
                              gazeta_mi_placi napisała:

> Skoro tu nie wracasz po co się wtrącasz i judzisz? Fora ze dwora.

Przypominam, że każdemu kto przepracował nawet miesiąc w Polsce będzie przysługiwała emerytura z polskiego systemu.
                              Ja rozumiem, że obecni emigranci wyjeżdzają na ostatnim roku lub zaraz po studiach - i ich ten temat nie dotyczy. Ale stara emigracja, z lat 2004-2008, miała zwykle przepracowane w Polsce nawet kilka lat.
                          • araceli Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 07:24
                            black_halo napisała:
                            > No dokladnie tak samo jak pracowac do 70tki czy dluzej,

Nadal za trudne?

Nie jest 'dokładnie tym samym' pracować do 67 roku życia i przejść na emeryturę, która pozwala przeżyć a pracować do 60-tego roku życia, przejść na głodową emeryturę i żeby móc jeść MUSIEĆ 'dorabiać' OD ŚMIERCI.

Twoje wypowiedzi w tym temacie są w ogóle szczytem impertynencji - rządzenie się Polakami jak samemu będzie się zgarniać belgijską emeryturkę. Zaznaczamy - emeryturkę w BOGATYM kraju, którego jakoś NIE STAĆ więc kobiety pracują normalnie do 65 roku życia.
                            • gazeta_mi_placi Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 08:19
                              Dziękuję za wsparcie.
    • filipianka Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:06
      jestem za
      to ma być opcja
      teraz dla 67 też jest 25 lat pracy dla emerytury minimalnej (a wiele osób nie ma ze składek nawet tego, wiec budżet będzie dopłacać)
      wersja z 40 letnim stażem jest dla chcących iść wcześniej
    • baltycki Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:08
      baltycki 18.05.15, 09:25

"Badz realistka i zauwaz, ze chyba zadna ustawa nie obowiazuje w wersji pierwotnie uchwalonej, jestem gleboko przekonany, ze w zaleznosci od sytuacji na rynku pracy i ta doczeka sie nowelizacji.
      Niemcy podniesli wiek emerytalny do 67 lat, a juz znowelizowali, pozwalaja przechodzic na pelna emeryture 63-latkom z 45-letnim stazem."
    • zlotarybka_1 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:11
      a studia nie sa wliczane do lat pracy?
      • iwles Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:13

do emerytury - nie.
        • milka_milka Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 12:26
          Owszem, wlicza się, jako okres nieskładkowy.
          • iwles Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 14:34

no własnie niskładkowy, a w tej propozycji mowa jest o 40-letnim okresie skladkowym.
            • milka_milka Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 15:27
              Ja jej nawet nie czytam, taka kiełbasa wyborcza.
    • wuika Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:15
      To jest albo albo - co się osiągnie pierwsze.
    • default Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:16
      40 lat pracy minie mi o dwa lata wcześniej niż osiągnę wyliczony dla mnie wiek emerytalny, więc zawsze coś.
      Ale tak czy owak, póki co mam zaledwie 29 lat pracy, zatem rząd/rządy kolejne mają jeszcze mnóstwo czasu na przeróżne zmiany - nie ma co się przywiązywać do tego co aktualnie mówią smile
      • nisar Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:50
        W moim przypadku 40 lat pracy minie mi, jak będę miała lat 60. Przy 35 jeszcze lepiej - 55. Pracuję od dwudziestego roku życia, nie miałam przerw, ani okresów nieskładkowych. I wreszcie coś bym na tej mojej nieprzerwanej pracy zyskała.
        Brawo Komorowski!!!
        • dankaimirek Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:15
          nisar napisała:

> W moim przypadku 40 lat pracy minie mi, jak będę miała lat 60. Przy 35 jeszcze
          > lepiej - 55. Pracuję od dwudziestego roku życia, nie miałam przerw, ani okresów
          > nieskładkowych. I wreszcie coś bym na tej mojej nieprzerwanej pracy zyskała.
          > Brawo Komorowski!!!
          >
          > lec głosuj na niego, i pracuj do grobowej dechy
          >
          • zlotarybka_1 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:21
            dankaimirek napisał:
            > lec głosuj na niego, i pracuj do grobowej dechy

Kobieto czy Ty mozesz raz a dobrze przeczytac o co w tym projekcie chodzi zamiast pluc na lewo i prawo?
          • iwles Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:23

55-latek to grobowa decha ? big_grin
            • dankaimirek Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:26
              iwles napisała:

>
              > 55-latek to grobowa decha ? big_grin
              jak zaczniesz prace jako 15 latka to na emeryture przejdziesz w wieku 55 lat, ale ile takich osób? jedna ty? nie znam dzieci w tym wieku pracujacych zawodowo, uahahahahahah głupia i durna
              • iwles Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:40

kup sobie elementarz do 1. klasy i naucz się czytać (albo taniej - ściągnij darmową wersję ze strony MENu)

dziewczyna napisała wyżej, że projekt zakłada 40 lat pracy, albo nawet i tylko 35 (dla kobiet), więc dla kogoś, kto rozpoczął pracę w wieku 20 lat to staż 35-letni przypadnie akurat w 55-e urodziny tongue_out
        • milka_milka Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 12:27
          I Ty w to wierzysz?
      • dankaimirek Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:14
        default napisała:

> 40 lat pracy minie mi o dwa lata wcześniej niż osiągnę wyliczony dla mnie wiek
        > emerytalny, więc zawsze coś.
        > Ale tak czy owak, póki co mam zaledwie 29 lat pracy, zatem rząd/rządy kolejne m
        > ają jeszcze mnóstwo czasu na przeróżne zmiany - nie ma co się przywiązywać do t
        > ego co aktualnie mówią smile

masz nadzieje ze nadal bedziesz pracowac?
        a co z ludźmi którzy tak samo myslą, ale pozbęda sie pracy? i nie znajdą np?
        • dziennik-niecodziennik Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 11:14
          no, jak ktos jest tak odważny ze sie POZBYWA pracy to znaczy ze ma jakis plan na siebie big_grin
      • nowi-jka Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 11:49
        pod warunkiem ze nie byłas na wychowawczym bo to tez nieskładkowy
    • ewa_mama_jasia Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 09:54
      Jestem za. To ma być opcja a nie konieczność. A wiadomo, co człowieka w przyszłości czeka? Jak sie nie op...lał w młodości tylko poszedł do pracy, potem pracował bez większych przerw, to niech ma wybór - czy mniejsza (bo pewnie tak będzie) emerytura po 40 latach pracy, czy większa w wieku 67 lat. Jeśli nic mnie złego nie spotka, to w wieku 62 czy 63 lat (bo tak jakoś wychodzi wiek emerytalny dla mojego rocznika) miała bym odpowiednio 42 czy 43 lata pracy. Jeśli jeszcze wydłużą i będę musiała pracować do 67, mój staż pracy wyniesie 47. A wiadomo, co będzie? Może zdrowie mi się sypnie tak, ze nie będę mogła pracować?
      Jestem za taką możliwościa, oczywiście przemyslaną a nie pisaną i uchwalaną "na kolanie".
      • agaja5b Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 15:41
        Dokładnie, dlatego to dobry pomysł, bo raz daje wybór a dwa ma na uwadze także tych którzy już teraz mają duzo lat pracy i np ze wzgledu na pogarszające się zdrowie nie sa w stanie dalej pracowac a tu im sie mówi to sie przekwalifikuj, wyjedź, ale przed 67 rokiem zycia po ponad 40 latach pracy choćbyś zdechł nic nie dostaniesz. Oni właśnie zostali potraktowani bardzo niesprawiedliwie, ale nikt nie brał tego pod uwagę jakby perspektywa młodych była jedyna słuszną. Pojawiały sie wcześniej takie głosy już przy wprowadzaniu wieku 67 lat ale zostały zakrzyczane.
    • nisar Do oponentek! 20.05.15, 09:57
      Ja naprawdę rozumiem, że chciałoby się:
      - najpierw długo studiować na garnuszku rodziców
      - potem wykorzystywać pełne trzy lata wychowawczego na każde z trojga dzieci
      a potem pójść na emeryturę w wieku 55 lat i mieć ją "godnie wysoką".

Tylko że toseneda, miłe panie. Emeryturę trzeba WYPRACOWAĆ. Oczywiście w dowolnym momencie - ale jeśli się nie pracowało za młodu, to trzeba pracować później. Naprawdę sądzicie, że komukolwiek "należy się" coś za nic? To już nie PRL. Na szczęście.
      • lauren6 Re: Do oponentek! 20.05.15, 11:14
        Bierzesz pod uwagę, że ktoś może pracować 40 lat płacąc składki od pensji minimalnej 1700 brutto, a ktoś inny w tym czasie przepracował zarabiając minimum 2x więcej? I co ta druga osoba, płacąca składki od bardzo wysokich zarobków, nie WYPRACOWAŁA sobie nawet tej minimalnej emerytury po 30-35 latach pracy? Kasjerka pójdzie na wcześniejszą emeryturę, ale lekarz jakby chciał już nie, bo w wieku 63 lat jej sobie nie WYPRACOWAŁ?

Dobre sobie.
    • dyzurny_troll_forum Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:00

Widze, że podniecenie jak wsród szczurów na otwarcie kanału. Swoją drogą ciekawie się obserwuje jak reagujecie na każdą rzuconą Wam bzdurę. Dyskusje, analizy, ja za, ja przeciw, odezwy od oponętek.... buhahhaah

A dwa tygodnie po wyborach wyjdzie jakiś rzecznik i powie, że jak się czegoś nie da no to się nie da... Jeżeli w ogóle ktokolwiek wróci do tematu.
      • hipinka Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:09
        a co tak Cię zabolało?
        ze Komorowski rzucił sensowny pomysł, który znalazł poparcie ? smile

"A dwa tygodnie po wyborach wyjdzie jakiś rzecznik i powie, że jak się czegoś nie da no to się nie da... Jeżeli w ogóle ktokolwiek wróci do tematu.'

taa, uważaj tylko, żebyś się swoi jadem nie udławił bo to śmiertelne smile
        • dyzurny_troll_forum Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:16
          hipinka napisała:

> a co tak Cię zabolało?

naiwność społeczeństwa

> taa, uważaj tylko, żebyś się swoi jadem nie udławił bo to śmiertelne smile

nie mam w sobie jadu, ba czekam cierpliwie na 3x15%, zniesienie Belki oraz likwidację fotoradarów, które stawiać może jedynie człowiek bez prawa jazdy! Natomiast temat emerytury to mnie tak trochę wali....
        • saraanna Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 14:24
          Komorowski czy Miller ,bo juz sie gubie tongue_out

wiadomosci.onet.pl/kraj/po-40-latach-pracy-na-emeryture-sporny-pomysl-prezydenta-komorowskiego/p0bgxg
      • kk345 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 15:28
        > odezwy od oponętek.... buhahhaah
        oponĘtek, mówisz? buhahhahbig_grin
    • dziennik-niecodziennik Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:11
      no ale to jest ALBO 67rż, ALBO 40 lat pracy. jak ktos ustuka 40 lat pracy przed osiągneciem 67 lat to moze isc na emeryture wczesniej. ajak skonczy 67 lat to pojdzie na emeryture nawet jak nie przepracował tych 40 lat.
      • dankaimirek Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:20
        a ja wole Dudę bo moze wróci wiek emerytalny i bedzie lepiej. Zresztą niech komoruski nie mówi ze będą niższe emerytury z tego powodu. Kazdy sobie wypracował emeryturę i taka dostanie. Cwaniak wprowadza w błąd.
        • hipinka Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:22
          "a ja wole Dudę bo moze wróci wiek emerytalny i bedzie lepiej"
          żenua
        • araceli Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:28
          dankaimirek napisał:
          > a ja wole Dudę bo moze wróci wiek emerytalny i bedzie lepiej. Zresztą niech kom
          > oruski nie mówi ze będą niższe emerytury z tego powodu. Kazdy sobie wypracował
          > emeryturę i taka dostanie.

Ależ dokładnie tak - krócej pracujesz = mniej sobie wypracujesz. Dłużej będziesz na emeryturze = to mniej będzie jeszcze mniejsze. Tobie 'komoruski' tak mówi tylko TY.
          • dyzurny_troll_forum Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:33
            araceli napisała:

> dankaimirek napisał:
            > > a ja wole Dudę bo moze wróci wiek emerytalny i bedzie lepiej. Zresztą nie
            > ch kom
            > > oruski nie mówi ze będą niższe emerytury z tego powodu. Kazdy sobie wy
            > pracował
            > > emeryturę i taka dostanie.

>
            > Ależ dokładnie tak - krócej pracujesz = mniej sobie wypracujesz.

Ja sobie wypracowałem całkiem sporo w OFE i mi rząd zaje*ał. Przecież wiesz, że emerytura nie zależy od tego ile masz odłozone, tylko od tego ile laskawa władza Ci przydzieli. Taka jest dola niewolnika.
            • dankaimirek Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:40
              dyzurny_troll_forum napisała:

> araceli napisała:
              >
              > > dankaimirek napisał:
              > > > a ja wole Dudę bo moze wróci wiek emerytalny i bedzie lepiej. Zresz
              > tą nie
              > > ch kom
              > > > oruski nie mówi ze będą niższe emerytury z tego powodu. Kazdy so
              > bie wy
              > > pracował
              > > > emeryturę i taka dostanie.

> >
              > > Ależ dokładnie tak - krócej pracujesz = mniej sobie wypracujesz.
              >
              > Ja sobie wypracowałem całkiem sporo w OFE i mi rząd zaje*ał. Przecież wiesz, że
              > emerytura nie zależy od tego ile masz odłozone, tylko od tego ile laskawa wład
              > za Ci przydzieli. Taka jest dola niewolnika.

no właśnie, ktos liczy na emeryture? bo ja nie
          • dankaimirek Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:40
            araceli napisała:

>
            > Ależ dokładnie tak - krócej pracujesz = mniej sobie wypracujesz. Dłużej będzies
            > z na emeryturze = to mniej będzie jeszcze mniejsze. Tobie 'komoruski' tak mówi
            > tylko TY.
            >
            po polsku napisz
            • morgen_stern Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 11:06
              Ale po co? Cały wątek jest po polsku, kilka razy dziewczyny pisały o co chodzi w tym projekcie, a ty nadal nie rozumiesz.
            • dziennik-niecodziennik Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 11:09
              no ale przeciez napisała.
              emerytura jest naliczana wedlug składek ktore płacisz. jak krócej pracujesz to mniej składek odłozysz - emerytura bedzie niższa. jak pojdziesz na emeryture wczesniej to Twój okres składkowania skraca sie jeszcze bardziej - składek odłożonych masz jeszczemniej, a trzeba to rozłożyc na dłuższy czas przebywania na emeryturze - ergo miesieczna emerytura spada.
          • arwena_11 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 22.05.15, 09:53
            Jesteś pewna?
            Ktoś na etacie zarabia 10000 netto a inny 2000 netto. Czyli ten pierwszy odłoży po ok 12 latach tyle co ten drugi pracując 40 lat. Może powinien móc przejść wcześniej ? po 30latach np? I tak będzie miał 1,5 razy więcej niż ta druga osoba?
        • kk345 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 15:33
          dankaimirek napisał:

> a ja wole Dudę bo moze wróci wiek emerytalny i bedzie lepiej.

Jaaasne, a brakujące w budżecie pieniadze Duda osobiście dorzuci na twoją emeryturkę z własnej kieszeni, w podziękowaniu za oddany głos. Tylko zrób zdjęcie karty do głosowania, bo to będzie warunek otrzymania doplatybig_grin
          Jak to słusznie ujął wczoraj Komorowski: pan Duda wiele obieca własnie dlatego, ze NIE JEST prezydentem i noc go te obietnice nie kosztują.
          A potem rozłoży rączki i powie- no ja chciałem, ale ten wstretny rząd mi nie pozwala, nic nie poradzębig_grin Magik, który jednocześnie obniży podatki, obniży wiek emerytalny i podniesie emerytury: że też ktokolwiek po podstawówce się jeszcze na te czary łapie...
          • asmarabis Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 16:03
            > Jak to słusznie ujął wczoraj Komorowski: pan Duda wiele obieca własnie dlatego,
            > ze NIE JEST prezydentem i noc go te obietnice nie kosztują.

A ty spijesz mu z ust wszystko co powie.....i on wlasnie tak myslal ze przez takich jak ty wygrana ma w kieszeni i juz NIC nie musi robic, nawet meczyc sie pustym obiecywaniem, bo i tak przeciez moze spoczac na laurach gdyby wygral swoje ostatnie piec lat.....o a teraz po pierwszej turze nagle obiecuje WSZYSTKO, no jeszcze ma troche przyzwoitosci zeby nie obiecac dokladnie tego samego co Duda, no ale jego zapalczywi zwolennicy tego nie widza oczywiscie wink)))
            • kk345 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 16:30
              Skoro wolisz kogoś, kto składa wyłącznie obietnice bez najmniejszych szans na realizację, to wolna drogabig_grin
              • asmarabis Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 16:35
                Ale skad wy tak wiecie na 100 % ze Duda swoich obietnic nie zrealizuje?????? Bo Bronek tak powiedzial czy tam eksperci przez Bronka oplaceni???
                Naprawde kupicie wszystko co on powie?
                • kk345 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 22:50
                  Bo mam między innymi świadectwo ukończenia podstawówki, a tam uczyli, ze z pustego to i Salomon nie naleje. Wiem więc, bez żadnych podpowiedzi, ze NIE DA się jednocześnie: obniżyć podatków, obniżyć wieku emerytalnego i podnieść świadczeń emerytalnych. No ni huhu, nie da rady- chyba, ze zlikwidujemy opiekę zdrowotną i bezpłatne szkolnictwo, a zaoszczędzone pieniądze przesuniemy na emeryturki- to tak. Myślisz, ze to jest właśnie tajny plan Dudy?big_grin
                  • 7ewa.krakowska Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 07:19
                    Jak wprowadzi podatki dla molochow to sie da jak najnardziej spelnoc oboetnice dudy
                    • araceli Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 21.05.15, 07:22
                      'Molochy' płacą podatki. To jedno z kłamstw na które nabiera Duda.
    • gazeta_mi_placi Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:43
      Osoba po studiach rzadko pracuje ciężko fizycznie, więc wieku 64 lat powinna sobie spokojnie poradzić, znam bardzo wielu ludzi w tym wieku którzy pracują i sami nie chcą odejść na emeryturę.
      • baltycki Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 10:57
        > znam bardzo wielu ludzi w tym wieku którzy pracują i sami nie chcą odejść na
        > emeryturę.

Niemcy wrecz zachecaja do pozniejszego przechodzenia na emeryture doliczajac 0,5% za kazdy przepracowany miesiac ponad wiek uprawniajacy.
        Rok dluzej pracy = 6% wyzsza emerytura, oplacalne dla pracownika (bedzie mial wyzsza emeryture) i dla wyplacajacego (rok krocej wyplaca emeryture).
        Oczywiscie, komu zdrowie pozwoli.
        • baltycki Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 11:01
          Sprostuje.
          Rok dluzej pracy = ponad 6% wyzsza emerytura, bo trzeba doliczyc ten dodatkowo przepracowany rok do obliczenia wysokosci emerytury podstawowej.
        • dyzurny_troll_forum Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 11:04
          baltycki napisał:

> > znam bardzo wielu ludzi w tym wieku którzy pracują i sami nie chcą odejść
          > na
          > > emeryturę.
          >
          > Niemcy wrecz zachecaja do pozniejszego przechodzenia na emeryture doliczajac 0,
          > 5% za kazdy przepracowany miesiac ponad wiek uprawniajacy.

Chyba zauważyłeś, że Niemcy mają troszkę inny system opieki zdrowotnej, który skutkuje tym, że obywatel niemiecki w wieku 60 lat jest w zupełnie innym stanie psychofizycznym niż polski.

Z tego co pamiętam różnimy się także skalą bezrobocia. Na liscie regionów UE o najmniejszym bezrobociu prawie same landy niemieckie.

• baltycki Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 11:12
            Co nie przeszkodzilo wprowadzeniu mozliwosci wczesniejszego przejscia na emeryture w wieku 63 lata po osiagnieciu stazu 45 lat.
      • skarolina Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 17:10
        Ja akurat jestem po takich studiach, po których nie dość, że praca jest TAKŻE fizyczna, to w dodatku naukę zawodu zaczyna się w podstawówce. W związku z tym w wieku lat 67 ma się za sobą 60 lat grania na instrumencie - nie chcesz wiedzieć, jak to wpływa na stan zdrowia. Co gorsza, nie ma w tej chwili dla nas czegoś takiego, jak choroba zawodowa, a co najmniej połowa z nas ma z racji wykonywanego zawodu dość poważne problemy zdrowotne. Ja chętnie przejdę na emeryturę, choćby niższą, po 35 latach pracy, bo będzie to oznaczało w moim przypadku wiek 57 lat, a nie 67, co dla mojego kręgosłupa i barku może się okazać zbawienne.

A swoją drogą, kolejny wątek, w którym widać, jak bardzo deficytową jest umiejętność czytania ze zrozumieniem...
    • ismenamalena Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 11:04
      To jest dobre rozwiązanie, ale zakładające że ludzie będą mieli ciągłość pracy, umów. A tak już w tej chwili nie jest w pokoleniu młodych, a będzie tylko gorzej. Bo nie ma wystarczającej ilości miejsc pracy, zwłaszcza tam gdzie jest największe bezrobocie, czyli na wsiach i w małych miasteczkach. Ludzie masowo, latami pracują w szarej strefie, na czarno, bo tylko takie są oferty. Nie mówiąc o tym jak trudno w takich regionach w jakikolwiek sposób pogodzić wykonywanie pracy z wychowaniem dzieci.
    • rosapulchra-0 Chciałam tylko przypomnieć, że to jest 20.05.15, 11:19
      PROJEKT, nie ustawa. Wiele już było różnych obietnic i kiełbas wyborczych rzucanych przed ostateczną rozgrywką. I co? Ile zostało zrealizowanych, a ile olanych lub całkowicie wyciszonych?

Dlaczego ten projekt nie powstał np. rok temu?
      • afro.ninja Re: Chciałam tylko przypomnieć, że to jest 20.05.15, 11:40
        Bo Komorowski i PO mysleli, ze wygraja w pierwszej turze.

• saraanna Re: Chciałam tylko przypomnieć, że to jest 20.05.15, 14:28
        Dlaczego ten projekt nie powstał np. rok temu?

Miller twierdzi ,ze powstal,tylko nikt sie nim nie interesowal tongue_out

wiadomosci.onet.pl/kraj/po-40-latach-pracy-na-emeryture-sporny-pomysl-prezydenta-komorowskiego/p0bgxg
        • baltycki Re: Chciałam tylko przypomnieć, że to jest 20.05.15, 14:36
          > Miller twierdzi ,ze powstal,tylko nikt sie nim nie interesowal tongue_out
          Nieprawda.
          - Pan prezydent Bronisław Komorowski w ostatnim czasie wypowiedział się za możliwością wprowadzenia korekty do systemu emerytalnego, uwzględniającą staż pracy. Prezydent oświadczył, że gdyby tego rodzaju projekt ustawy wpłynął do Sejmu i gdyby został przez Sejm uchwalony, to powita go z całą życzliwością. Właśnie składamy tego rodzaju projekt - powiedział szef SLD Leszek Miller na konferencji prasowej w Sejmie.

Informacja z dnia 01.04.2015
          • asmarabis Re: Chciałam tylko przypomnieć, że to jest 20.05.15, 15:09
            > Nieprawda.
            > [url=http://wiadomosci.radiozet.pl/Wiadomosci/Kraj/Wiek-emerytalny-w-Polsce.-Zm
            > iany-w-ustawie-o-emeryturach-i-rentach-00003245]- Pan prezydent Bronisław Komor
            > owski w ostatnim czasie wypowiedział się za możliwością wprowadzenia korekty do
            > systemu emerytalnego, uwzględniającą staż pracy. Prezydent oświadczył, że gdyb
            > y tego rodzaju projekt ustawy wpłynął do Sejmu i gdyby został przez Sejm uchwal
            > ony, to powita go z całą życzliwością

No szacun, to sie prezydent poswiecil i namachal, przeciez powitanie z cala zyczliwoscia wymaga mnostwo zachodu i energiii....po tej druzgocacej wiadomosci mam watlpiliwosci czy tak zapracowany prezydent ma jeszcze jakas energie zeby cokolwiek powitac gdyby wygral druga ture???????
        • bella43 Re: Chciałam tylko przypomnieć, że to jest 21.05.15, 11:49
          Ja bym miała 56 lat zamiast 65 o 9 miesięcy.
      • gogologog Re: Chciałam tylko przypomnieć, że to jest 20.05.15, 16:29
        Po to jest projekt - zeby zrobic co sie bedzie chcialo.
        Jakby co jest nieprawdopodobne wygral Bul to udupia
        a jak przegra to przez 5 lat bedzie pierd...lil i opublikuje to portal "Masz prawo wiedziec" ze on chcial, ale niedobry PiS/Macierewicz/Kaczynski/wyborcy niepotrzebne skreslic itd
    • matematryczka00 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 14:07
      A nie 40 lat pracy oprócz osiągnięcia 67 r. ż?
      • kk345 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 15:35
        Trudności z interpretacją tekstu czytanego?
        • matematryczka00 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 15:47
          Nie. Niekoniecznie. Przeczytalam tylko wątek autorki. Słyszałam o tym fakcie rano w formie 40 letni staż oprócz 67 r.ż. ale się nie zagłębiam bo do 40 lat pracy mi daleko a do 67 mi jeszcze dalej wiec ani mnie to nie martwi ani nie raduje wiec i nie zachęca do głębszego wczytywania się bo przed moją 40 letnią karierą zawodową i/lub 67 r. ż jeszcze sie to może z 50 razy zmienić i coś czuje że w kierunku + (
          Ze juz nie wspomnę o wysokości świadczenia po 40 latach.
          • kk345 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 15:52
            Rozumiem. Tylko po kiego grzyba wypowiadać się bez znajomości tematu dyskusji, kiedy w dodatku większość szczegółów została już w wątku omówiona? Po co zadawać podstawowe pytanie, skoro odpowiedź została już udzielona 10 razy?
            • matematryczka00 Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 16:00
              Ja się nie WYOWIEDZIAŁAM tylko zapytałam nie widzisz różnicy? A zapytałam bo z racji że temat w góle jak na razie mnie nie dotyczy nie mam ochoty czytać wątku od deski do deski czy innych publikacji n/t. Jednakowoż była ciekawa zaledwie jednego faktu,(- patrz pytanie) bez którego jednak dałabym radę żyć i które nie zachęciło mnie do czytania wszystkiego.
              A skoro tak to chyba logiczne, że nie przeczytałam tego wątku.
              A po jakiego grzyba? Bo to forum i mam do tego prawo. A skoro wszystko zostało omówione to po jakiego grzyba się czepiać? Bo już wszystko zostało omówione i nie masz czego?
    • salinas Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 15:02
      Proszę, proszę ... wystarczyła przegrana w pierwszej turze i już obywatelom lepiej się żyje. Młodzi będą mieli opłacane staże pracy, referenda będą nie tylko o JOW-ach, i wreszcie do śmierci nie będziemy pracować. I pan Prezydent dialog prowadzi z ludem. Panie dzieju ... cuda przed urną big_grin
      • gogologog Re: 40 lat pracy warunkiem emerytury- Komorowski 20.05.15, 15:08
        smile
        pan prezydent nie chce sie wyprowadzac, ot co

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka