Dodaj do ulubionych

polityka prorodzinna - można :)

21.05.15, 15:39
w moim miescie uruchomili lokalny program duzej rodziny
i o ile projekt jest bardzo mlody - to juz znizki sa sensownie ukierunkowane i calkiem znaczne
50% na zlobek (a rodziny 3+ maja pierwszenstwo w przyjeciu)
50% na baseny i inna rekreacje sportowa
zupelnie za darmo muzea i biblioteki
na zatwierdzenie czekaja znizki na wode
dla mnie super
to jest realna pomoc i wsparcie, oby jak najwiecej takich inicjatyw smile
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 16:22
      Super, zastanowiło mnie tylko:
      Cytat zupelnie za darmo muzea i biblioteki
      - to u was biblioteki publiczne są odpłatne? Bo u mnie można pożyczać za darmo książki i korzystać z organizowanych imprez (oraz internetu) bez względu na sytuację rodzinną i finansową.
      • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 16:48
        no do muzeow wstep byl
        a oplaty biblioteka ma - czlonkowskie np
        • iwoniaw Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 16:59
          A, to u nas nie ma żadnych opłat członkowskich ani innych. Jedynie karę za przetrzymywanie można zapłacić, no ale to inna bajka.
          Muzea opłatę za wstęp pobierają, ale - wszystkie, które są państwowe - mają jeden dzień w tygodniu za darmo dla wszystkich (nie tylko mieszkańców gminy). Ten punkt mnie więc nieco zdziwił.

Ale basenu za 50% to wam zazdroszczę.
          • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:01
            Zwalniają tez z kar regulaminowych i za powielanie do jakiegoś limitu
            • pani.mysz Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:53
              Zwolnienie z kar uważam za niemoralne.
              Niby czemu to ma służyć?
              • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:22
                Tez nie rozumiem.
              • mejerewa Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:05
                Jak ma kobieta kilkoro dzieci, to nie ma czasu na czytanie, potem na przyjście żeby oddać książkę, więc pożycza jedną raz na pół roku. Może o to chodzi? Choć to nie wychowawcze.

• moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:08
                  mejerewa napisała:

> Jak ma kobieta kilkoro dzieci, to nie ma czasu na czytanie, potem na przyjście
                  > żeby oddać książkę, więc pożycza jedną raz na pół roku. Może o to chodzi? Choć
                  > to nie wychowawcze.
                  >

a dzie tam
                  ja w ogole nie wypozyczam, nawet sie nie łudze, ze cos przeczytam big_grinbig_grin
                  moje dzieci pozyczaja i czasem za dlugo lezy bo zapominaja
                  dotychczas jako ułaskawiacz kary działała koleżanka za biurkiem, która machała ręką i mówiła "luzik"
                  jak to za dzieci, to już w oczy kłuje smile
                • mum2004 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:19
                  Akurat co miesiąc z biblioteki wynoszę pełną torbę biedronkową książek. Kartę biblioteczną mają wszystkie dzieci, łącznie z niemowlakiem. No ale u nas biblioteki zawsze były i są darmowe DLA WSZYSTKICH. Tak samo jak zajęcia bibliteczne.
                • pani.mysz Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:26
                  Mam kilkoro dzieci, teraz już duże, ale nigdy nie przestałam czytać.
                  Książki w terminie odnosiłam i ja, i dzieci.
                  U mnie bibliotek jest bezpłatna i tak powinno być, by ludzie czytali.
                  Jednak zwolnienia z kar nie rozumiem, to jest zakładania z góry, że tacy ludzie nie oddadzą książek, inni przez to nie mogą z nich korzystać.
            • natalia.nat Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 21:13
              Zwalnianie z kar dlatego tylko, że się jest rodziną wielodzietną. Co za kuriozum.
    • mildenhurst Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 16:56
      Jesli gdzies ktos ma pierszenstwo to inni sa juz dyskryminowani. Nie ladnie.
      • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 16:59
        Nie, przywilej to przywilej, a nie dyskryminowanie
        • pani.mysz Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:54
          Ale przywilej dla jednych sprawia, że danego dobra (miejsce w żłobku) nie starczy dla innych.
      • cosmetic.wipes Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:02
        W publicznej służbie zdrowia pierwszenstwo mają honorowi krwiodawcy. W zależności od tego gdzie chcesz być pierwsza, zacznij oddawać krew lub dorób sobie dzieci. Albo jedno i drugie.
      • minor.revisions Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:56
        > Jesli gdzies ktos ma pierszenstwo to inni sa juz dyskryminowani. Nie ladnie.

Zazwyczaj pierwszeństwo mają silniejsi i bogatsi. Więc dyskryminowana jest reszta, z automatu. I to z tym walczą takie programy.
        • ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:21
          Gorzej jak to bogaty ma 3+ dzieci...
          • gazeta_mi_placi Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:32
            I jest honorowym krwiodawcą, w dodatku wojskowym.
    • milka_milka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 16:59
      A dlaczego rodziny +3 maja pierwszeństwo w żłobkach? Ci z jednym bądź dwojgiem dzieci mniej potrzebują miejsc?
      • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:04
        Nie wiem, ale podoba mi sie, jako matka podwójna nie miałam miejsca w panstwowym przedszkolu przez 3 lata i płaciłam ponad 700 za prywatne. Łatwiej rodzinie 2 plus jeden czy 2 plus dwa taki koszt ponieść. Państwo powinno wspierać dzietność i preferować wielodzietne rodziny w państwowych placówkach uważam, skoro już nie stać go na zapewnienie opieki dla każdego dziecka, co byłoby ideałem rzecz jasna smile
        • 18lipcowa3 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:46
          Nadal nie rozumiem dlaczego mają być preferowani. Ja z mężem też pracuje. Moje dzieci też potrzebują miejsc i dla mnie też 700 to dużo.
          --
          > Na hasło naturalnie włącza się czerwona lampa. Na hasło antyszczepion
          > kowcy włącza się halogen, bo to oznacza, że na 100% ludzie są powaleni i ni
          > ebezpieczni.
          • aneta-skarpeta Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:54
            ale panstwu zalezy aby urodzilo sie jak najwiecej dzieci- dlatego pomaga wielodzietnym, aby ludzie chętniej mieli wiecej dzieci

bo to nie do końca chodzi o to, aby tobie czy wielodzietnej bylo lzej, tylko żebysmy nie byli panstwem starców- jakos trzeba zachecac ludzi do rozmnazania
            • gazeta_mi_placi Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:34
              Niestety normalnej jednostki mającej dostęp do skutecznej i ogólnodostępnej antykoncepcji niezwykle rzadko można przekonać do rozmnażania, jeżeli sama zainteresowana tego po prostu nie chce. Nie znam przypadku zdeklarowanego bezdzietnego, który po tym jak dostał zapewnienie, nawet na piśmie, że po urodzeniu dziecka dostanie suty zasiłek wziął się do "roboty".
              • ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:38
                A ja znam. Brat mojej sprzataczki (Ukrainki) z zona radosnie sie rozmnazali w celu zycia z tamtejszego becikowego - przed kolejnymi dziecmi powstrzymala ich natura -zona juz nie moze.
                • ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:44
                  Tym niemniej chyba lepiej byloby zachecac do posiadania dwojki dzieci - jak ma sie dwoje to i moze 3 sie zdarzy jak ma sie 3 to przewaznie i bez pomocy panstwa byloby wiecej (a takich rodzin jak slusznie zauwazono jest malo bo to albo trzeba byc beztroskim albo zamoznym) tymczasem gdyby ci co maja jedno dzuecko dokombinowali drugie to i troszke przyciskajac sie sa w stanie je utrzymac wyksztalcic i jeszcze do parku zabrac (karanie ich to ju w ogole paranoja) nigdy nie bedzie tak ze wszyscy beda mieli plus 3 za to wszyscy z 2 to przy odpowiedniej zachecie zupelnie realne. Dlaczego sie nie promuje? Bo kasy nie ma. Takie wsparcie dla 3+ to udawanie ze cos sie robi.
                  • aneta-skarpeta Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:10
                    zgadzam sie ze nie ma kasy aby promowac 2 dzieci, czy nawet 1- bo przeciez wielu nie stac nawet na 1- a gdyby mieli gwarancje bezplatnego zlobka to byloby im duzo latwiej

natomiast pomoc rodzinom wielodzietnym to realna pomoc dla tych rodzin0 wiec to nie jest tak, że to udawanie
                    • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:14
                      ale model 2+1 i 2+2 jest bardzo typowy i najpowszechniejszy
                      nie ma wiec potrzeby go promowac
                      promuje sie cos, o tym juz pisalysmy, co jest panstwu potrzebne i nie takie czeste
                      • aneta-skarpeta Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:30
                        masz racje- w obecnej sytuacji gdy generalnie trzeba promowac dzietnosc to promowanie wielodzietnosci jest najrozsadniejsze
                      • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:39
                        Co z tego, że typowy. Ja rozumiem politykę państwa, ale warto na to popatrzeć z innej strony: dziecko z rodziny 2+2 nie dostanie się do przedszkola, czyli rodzice zatrudnią nianię. Jeśli zatrudnią nianię, nie wydadzą pieniędzy na inne zajęcia dla dziecka. Koszt niani jest wyższy od opłaty za przedszkole. Na basen dziecko też nie pójdzie, bo rodziców nie będzie stać. Tak samo do zoo i do muzeum. Czyli to dziecko będzie poszkodowane, nie rodzice. Ono nie otrzyma tego, co otrzymają wszystkie dzieci z rodziny 2+3.
                        Co do częstości rodziny 2+3. Jest ich bardzo dużo. Ja znam więcej rodzin z 3 dzieci niż z 2.
                        • mum2004 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:40
                          Czy tak trudno zrozumieć że rodzina z trójką też kiedyś miała dwójkę? I nie miała zniżek, preferencji przy przyjęciu itp.
                          • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 14:27
                            Mnie w ogóle nie jest trudno zrozumieć, bo nigdy zniżek czy preferencji nie miałam.
                            • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 15:48
                              pade napisała:

> Mnie w ogóle nie jest trudno zrozumieć, bo nigdy zniżek czy preferencji nie mia
                              > łam.
                              >
                              No ale dlaczego miałabyś miec? Nie masz trójki dzieci smile
                              • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 16:03
                                Bo moje dzieci nie są gorsze od Twoich.
                                • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 16:06
                                  wrocmy do poczatku watku
                                  jest o wsparciu dla rodzin wielodzietnych realizowanym na poziomie samorzadow lokalnych
                                  ty placzesz ze nie dostalas wsparcia, choc kryteriow nie spelniasz
                                  dzieci nie sa gorsze i nikt ich nie wartosciuje
                                  nikt twoim wstepu na basen nie broni
                                  • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 16:19
                                    Oczywiście, jedynakom też nikt nie broni. Ale chyba mowa w wątku o tym, że ulgi powinny być dla wszystkich dzieci? I jedynaków i tych, co mają rodzeństwo.
                                    Mowa jest o niesprawiedliwych kryteriach. Rozumiem, ze ich bronisz, bo są w Twoim interesie.
                                    • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 16:23
                                      sa ulgi. bilety dla dzieci i mlodziezy sa ulgowe z racji wieku i korzystasz z nich - to nie jest niesprawiedliwe?
                                      dlaczego zalujesz rodzinom wielodzietnym, skoro sama masz tylko dwojke i nie skorzystasz
                                      co ci szkodzi ze inni skorzystaja?
                                      pies ogrodnika mi sie kojarzy
                                      koniecznie chcesz zebym placila wiecej od ciebie?
                                      • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 16:32
                                        tylko dwójkę...
                                        • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 16:44
                                          w kontekscie dyskusji tylko - nie musisz sie obrazac
                                          mowa o wielodzietnych, czyli 3 i wiecej
                                          jest urlop macierzynski dluzszy z okazji urodzenia dzieci z ciazy mnogiej
                                          ja korzystam z pojedynczych bo rodze po jednym dziecku i nie mam pretensji do tych co maja dwojke, za jednym zamachem, bo sie na to kryterium nie pisze
                                          • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 16:52
                                            Ja się nie obrażam. Tylko to co piszesz jest przykre. Bo wychowanie dwójki dzieci też wymaga wysiłku i kosztów. A jest deprecjonowane.
                                            Uważam, że wejścia na baseny, do parków rozrywki, muzeów, etc powinno być w tej samej cenie i dla rodziny z jedynakiem i dla tych z pięciorgiem dzieci. Żeby wszystkie dzieci mogły skorzystać.
                                            Tak samo jest z dostępem do przedszkoli, szkół. Wielodzietność nie powinna być kryterium. To niesprawiedliwe wobec dziecka, które nie ma wpływu na to czy posiada rodzeństwo czy też nie.
                                            • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 16:54
                                              nic nie zrozumialas
                                              eot
                                              • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 16:57
                                                Ty chyba też nie.
                                            • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:10
                                              pade napisała:

> Uważam, że wejścia na baseny, do parków rozrywki, muzeów, etc powinno być w tej
                                              > samej cenie i dla rodziny z jedynakiem i dla tych z pięciorgiem dzieci. Żeby w
                                              > szystkie dzieci mogły skorzystać.

wiec wlasnie temu sluzy ulga
                                              a ty chcesz zeby wielodzietni placili wiecej
                                              w tej samej cenie dla rodziny z 1 i 5
                                              czy jednak razy 5?
                                              bo wtedy nie skorzystaja dzieci z rodzenstwem
                                              czyli klocisz sie dla zasady?
                                              czy taka jestes nielogiczna?
                                              > Tak samo jest z dostępem do przedszkoli, szkół. Wielodzietność nie powinna być
                                              > kryterium. To niesprawiedliwe wobec dziecka, które nie ma wpływu na to czy posi
                                              > ada rodzeństwo czy też nie.
                                              >
                                              • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:13
                                                Jaka nielogiczna? Miałaś już podane ceny biletów rodzinnych w tym wątku. U mnie jest tak samo, 2+1 -25zł, 2+2 -30zł, 2+3 - 20zł.
                                                To jest fair?
                                                • kropkacom Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:16
                                                  Pade, jeśli rodziców stać aby tej trójce kupić bilety to nie jest ok. Bo co jak już przy dwójce wiele polskich rodzin ma problem aby takie wyjście na basen zrobić? A na pewno ma problem.
                                                  • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:18
                                                    Zrobić czy zarobić? Bo nie zrozumiałam?
                                                  • kropkacom Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:21
                                                    Możesz jaśniej?
                                                  • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:24
                                                    zrobić wyjście czy zarobić na wyjście
                                                  • kropkacom Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:28
                                                    Nie rozumiem nadal. Oczywiście byłoby super aby każdy pracujący mógł zarabiać tak aby myśli czy stać go na wyjście nie było. Co ciekawe zagrożenie ubóstwem jest tez w rodzinach gdzie oboje rodziców pracuje. Problem z ulgami jest taki, ze te rodziny 2+3 mogą być w lepszej sytuacji niż 2+2 czy 2+1.
                                                  • shell.erka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 18:55
                                                    I dlatego mimo, ze zaraz rodze trzecie, uwazam ze promowanie rodzin 2+3 i wiecej to dyskryminacja. Zwlaszcza jest to chamstwo wobec rodzin z dwojka. Rodzina z jednym zawsze ma latwiej - logistycznie i finansowo. Taka z trojka i wiecej dostaje jakies bo jakies, ale wsparcie typu chocby karta duzej rodziny.
                                                    A dwa plus dwa? Guano dostaje.
                                                    Zawsze uwazalam i uwazam ze to mocno nie fair.
                                                  • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 19:07
                                                    Wiesz przynajmniej co daje Karta Dużej Rodziny?
                                                  • wuika Re: polityka prorodzinna - można :) 25.05.15, 12:52
                                                    Mogą, ale statystycznie nie są. Statystyka w połączeniu z ekonomią są nieubłagane: im więcej dzieci, a więcej to już i 2 i 3, tym sytuacja finansowa rodziny gorsza. Wymyślanie przypadków, kiedy akurat ktoś z 3 dzieci ma lepiej niż ileś tam osób z 1, bez bezsensowne i na miarę dowodu anegdotycznego.
                                                  • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 25.05.15, 21:48
                                                    Ale to chyba nadal nie o to chodzi, ile duża rodzina ma do zagospodarowania, tylko zeby ze stosunkowo niedużych kwot dla rodziny małej (żłobki, przedszkole, wstępy, przejazdy opłaty) nie robiły sie duze kwoty tylko dlatego ze sa razy 3 4 6 i wiecej tego co płaci rodzina mniejsza
                                                • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:17
                                                  tylko takich okazji, że rodzina z trójką dzieci płaci mniej, jest mało. W większości przypadków płaci się więcej, jesli osób w rodzinie jest więcej.
                                            • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:15
                                              pade napisała:

> Uważam, że wejścia na baseny, do parków rozrywki, muzeów, etc powinno być w tej
                                              > samej cenie i dla rodziny z jedynakiem i dla tych z pięciorgiem dzieci.

No widzisz, a nie są. Rodzina pięcioosobowa w większości przypadków zapłaci więcej, bo, mimo, że jest bilet rodzinny, to on obejmuje 2 + 2, a za 5. osobe trzeba wykupić dodatkowy bilet.

• agni71 Re: pade 22.05.15, 17:21
                                                Mam wrażenie, że strasznie kłują cię w oczy te nieliczne sytuacje, gdy rodzina 2 + 3 zapłaci za coś sumarycznie mniej niż mniejsza rodzina. A nie chcesz widzieć tej ogromnej większości sytuacji, kiedy większa rodzina płaci więcej. Może poczujesz się lepiej, gdy ci powiem, że w sumie i tak wydam pewnie więcej na dziecięce: ciuchy, zabawki, książki, gadżety, edukację, wakacje, jedzenie, rozrywki....
                                                • pade Re: pade 22.05.15, 17:31
                                                  Stać Cię to wydajesz.
                                                  • a1ma Re: pade 23.05.15, 11:06
                                                    W ustach osoby, która od kilkunastu wpisów wykloca się o zniżki dla swoich dzieci, brzmi to wyjątkowo bezczelnie. Może do siebie odnieś ten komentarz.
                                                • zuleyka.z.talgaru Re: pade 22.05.15, 17:37
                                                  Narobiłaś tyle dzieci to płacisz, tylko nie wiem dlaczego ulgi dla Twojej rodziny mają iść z podatków całego społeczeństwa.
                                                • najma78 Re: pade 22.05.15, 18:22
                                                  agni71 napisała:

Może p oczujesz się lepiej, gdy ci powiem, że w sumie i tak wydam pewnie więcej na dzi
                                                  > ecięce: ciuchy, zabawki, książki, gadżety, edukację, wakacje, jedzenie, rozrywk i....

Jakie ma to znaczenie, zdecydowalas sie na wiecej dzieci, ponosisz wieksze koszty.
                                                  Jednak dlaczego masz miec pierwszenstwo dostania miejsca w przedszkolu panstwowym albo za nie placic o polowe mniej lub wcale?
                                                • ichi51e Re: pade 22.05.15, 18:30
                                                  Albo i nie - bo bedzies miec uzywane po starszych dzieciach...
                                                  • iwoniaw Re: pade 22.05.15, 20:54
                                                    Tak, zwłaszcza jedzenie, edukację i rozrywki będą mieć po tych starszych dzieciach. Toś wymyśliła big_grin
                                                • edelstein Re: pade 22.05.15, 20:14
                                                  To,ze wydasz wiecej bylo twoim swiadomym wyborem.Koszty Twoich wyborow ponos sama,a nie zerujac na 2+1,2+2.
                                                  • triss_merigold6 Re: pade 22.05.15, 20:47
                                                    Najbardziej na systemie będą żerować za te 25-30 lat bezdzietni. A bezdzietnych 40-latków znam do cholery i trochę, panny już sie nie rozmnożą, oni wszyscy będą obciążeniem.
                                                  • moofka Re: pade 22.05.15, 21:01
                                                    edelstein napisała:

> To,ze wydasz wiecej bylo twoim swiadomym wyborem.Koszty Twoich wyborow ponos sa
                                                    > ma,a nie zerujac na 2+1,2+2.

w jaki sposob zeruje na rodzinach 2+1? ze mam family ticket ze znizka?
                                                  • edelstein Re: pade 22.05.15, 21:07
                                                    Serio myslisz,ze ta kasa z nieba spadnie na wyrownanie strat?zostania podniesione ceny biletow dla rodzin z jednym lub dwojka dzieci,reszte dorzuca z podatkow.Zeby dac trzeba miec z czego dac,w tym przypadku da sie z tego co sie uzyska na innych.
                                                • natalia.nat Re: pade 23.05.15, 21:23
                                                  Faktycznie bardzo dziwne, że za więcej osób płaci się więcej. Zaskoczona?
                                                  • agni71 Re: pade 24.05.15, 10:33
                                                    nie zrozumiałaś
                                              • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:23
                                                Dlatego piszę, że polityka rodzinna a nie pro wielodzietna, powinna uwzględniać potrzeby każdej rodziny, tzn. każdego dziecka. A nie uzależniać pomoc od liczby dzieci. Nierzadko rodziny z trójką czy czworką mają lepszą sytuację finansową od rodzin z dwójką czy z jednym dzieckiem.
                                                • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:25
                                                  dla najbiedniejszych jest pomoc socjalna, a promowanie wielodzietności, to promowanie wielodzietności, a nie udzielanie zasiłku dla najbiedniejszych
                                                  • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:30
                                                    no patrz, a tytuł wątku brzmi "polityka prorodzinna"
                                                  • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 21:08
                                                    no tak, moofka tak zatytułowała swój post

a z jego treści wynika, że program dotyczy wspierania rodzin wielodzietnych
                                                  • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 21:11
                                                    A co jest dla tych co sa "za bogaci"na pomoc socjalna,a za malo dzieci posiadaja.Kop w doope.
                                  • natalia.nat Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 18:06
                                    Skoro nie stać Cię mając trójkę dzieci na wizytę w muzeum czy pójście na basen to nie powinnaś mieć tyle dzieci. Co to zresztą za kryterium liczba dzieci?Nierzadko rodzina wielodzietna ma większe dochody niż ta z jednym dzieckiem. W tym kontekście najbardziej poszkodowana jest rodzina z dwójką dzieci. Jakby się wiele różniła od tej z trójką. Paskudna dyskryminacja.
                                    • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 18:17
                                      I tak właśnie jest z Moofką i Agni. Że się jedna z drugą w palce nie ugryzą...
                                      • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 19:12
                                        Jak się chce dowalić, to zawsze się kij znajdzie. Jak wielodzietna napisze, że jej nie starcza pieniędzy, to atak, po co tyle dzieciaków narobiła. Jak napisze, że starcza na życie, to atak, że po co jej przywileje jakiekolwiek.
                                        Moja rodzina nie jest ani bogata, ani biedna, a jeśli jakieś bonusy mi się należą, to chętnie korzystam, o ile potrzebuję - nie mamy na nazwisko Kulczyk, żeby wszelkie przywileje obniżające koszt czegokolwiek były mi obojętne.
                                        To, że niektórym starcza, a innym nie, to jest też efekt szeroko rozumianej gospodarności albo jej braku, w tym umiejętności korzystania z promocji, ulg, przecen, itp.
                                        • natalia.nat Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 21:09
                                          Ja nie mówię, że masz nie korzystać z ulg, skoro są i Ci się należą. Jedynie o tym, że WEDŁUG MNIE nie jest to sprawiedliwe. Chyba mogę wyrazić własne zdanie.
                                      • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 19:36
                                        a dlaczego przepraszam mam sie gryzc w palce?
                                        ja kogos zwyzywalam niecenzuralnie?
                                    • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 19:04
                                      Każde muzeum na dni darmowego zwiedzania dla wszystkich obywateli. Żadna łaska że dla wielodzietnych rodzin dali darmowe wejścia. Zrobiła sie z tego jatka jak pod mięsnym w dniu dostawy.
                        • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 14:00
                          pade napisała:

> Co z tego, że typowy. Ja rozumiem politykę państwa, ale warto na to popatrzeć z
                          > innej strony: dziecko z rodziny 2+2 nie dostanie się do przedszkola, czyli rod
                          > zice zatrudnią nianię. Jeśli zatrudnią nianię, nie wydadzą pieniędzy na inne za
                          > jęcia dla dziecka. Koszt niani jest wyższy od opłaty za przedszkole. Na basen d
                          > ziecko też nie pójdzie, bo rodziców nie będzie stać. Tak samo do zoo i do muzeu
                          > m.

Ta rodzina tez kiedys była 2+2 i może wtedy tez nie korzystała z zoo, muzeów i innych atrakcji, to niech chociaz teraz skorzysta, jak tych dzieci jest troje i wychodzi taniej

Czyli to dziecko będzie poszkodowane, nie rodzice. Ono nie otrzyma tego, co
                          > otrzymają wszystkie dzieci z rodziny 2+3.

• edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 21:13
                            A ci z dwojka nigdy nie skorzystaja,alez cudnie.
                            • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 21:15
                              Zanim ktoś urodził trzecie to miał dwójke na kórą też bonusów nie miał.
                              • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 21:20
                                przeciwcialo napisała:

> Zanim ktoś urodził trzecie to miał dwójke na kórą też bonusów nie miał.

To raz, a dwa - ten z trójką i tak wyda w ogólnym rozrachunku więcej na dzieci niż ten z dwójką, więc nie biadol tak, edel; i tak "masz lepiej" wink
                                • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 21:31
                                  To twoj problem,ze wydasz wiecej,trzeba bylo nie robic.
                                  • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 21:50
                                    najwięcej na te koszty utrzymania dziecka jęczycie wy, jedno i dwudzietne

a jak ktos wielodzietny cieszy się, bo mu gmina daje ulgi, to zagryzłybyście
                                    • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 22:59
                                      To ty jeczysz,ze musisz wszystko 3razy kupowac.
                                      • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 23:02
                                        to ty wypominasz wielodzietnym, że zapłacą taniej za basen - to ci tłumaczę, że może za basen zapłacą taniej (choć to przeciez lokalna zniżka, i ja z niej nie skorzystam), ale na różne inne rzeczy wydadzą więcej

więc juz tak im tego basenu nie zazdrość wink
                                        • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 23:05
                                          Wydadza wiecej?bzdra.Zaloze sie,ze na mojego syna wydaje wiecej niz ty na trojke.
                                          • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 23:08
                                            oczywiście jest to możliwe, choć wątpię

no, ale rachunków i paragonów ci nie będę pokazywac, chyba rozumiesz?
                                          • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 09:10
                                            O la, la...kompleksy leczysz?
                                        • natalia.nat Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 21:33
                                          Ale to właśnie o ten basen chodzi. Z jakiej racji wielodzietni mają płacić mniej? Twoje dzieci stać na basen bez ulg. A innych rodziców z jednym lub z dwójką nie stać. Tobie dadzą zniżkę, a tamtym rodzinom nie. Tak obiektywnie, nie widzisz, że coś jest nie tak?
                                          • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 24.05.15, 10:35
                                            ale skąd wiesz, że mnie stać?

Na pewno wyjście na basen jest wyraźnym wydatkiem w budżecie mojej rodziny.... Jakbym miała zniżkę (a nie mam, bo zdaje się, że dyskutantki zapominają, że takie zniżki tylko u moofki), to może chodziłabym częściej?
                • gazeta_mi_placi Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:45
                  Tak dobrze znasz żonę brata swojej sprzątającej? Założę się, że nigdy bezpośrednio z nią nawet nie rozmawiałaś (mówię o rozmnażającej się bratowej), to są opowieści z cyklu "mojego szwagra sąsiada bratowa powiedziała..... i na pewno to prawda, w końcu jest to mojej sąsiadki kuzynki szwagierka".
                  • rosapulchra-0 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 11:17
                    gazeta_mi_placi napisało:

> Tak dobrze znasz żonę brata swojej sprzątającej? Założę się, że nigdy bezpośred
                    > nio z nią nawet nie rozmawiałaś (mówię o rozmnażającej się bratowej), to są opo
                    > wieści z cyklu "mojego szwagra sąsiada bratowa powiedziała..... i na pewno to p
                    > rawda, w końcu jest to mojej sąsiadki kuzynki szwagierka".

>

Ale przeca ty jesteś specjalistom w uskutecznianiu takich właśnie niusiów, więc o co te pretensje?
                    • gazeta_mi_placi Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 13:43
                      Kto niedawno pisał o sprzątającej z piątką dzieci, która dzięki samej tylko swojej pracy (samotna matka) zakupiła kilkupokojowe mieszkanie i co roku wyjeżdża z dziećmi na wakacje? Osoba ta argumentowała, że na pewno tak jest bo tak jej powiedziała jej właścicielka mieszkania - jej kuzynka jest właśnie tą sprzątającą, zatem musi to być prawda. Bo tak powiedziała smile
                  • ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 18:33
                    Ale to zadna jest tajemnica - zobacz sobie jakie sa pensje na Ukrainie i ole sie na dziecko dostaje a wszystko bedzie jasne.
                    • ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 18:43
                      kresy24.pl/25521/ukraincow-bedzie-wiecej-becikowe-nawet-12-tys-euro/
                • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:47
                  jakby dalej krażymy koło zasiłków, proste myslowe schematy - zasilki i doplacanie
                  a ja podalam tych kilka prostych rozwiazan, jako przyklad tego, ze nie trzeba dawac i siegac do kieszeni podatnika, zeby promowac i wspierac duze rodziny (bo - powtorze - z podatnika reszty basenowej ulgi do plenj ceny biletu np nie sciagna)
                  ja idac na ten basen za niego zaplace - wplynie wiec nie mniej niz za innych (dodatkowo zaplace tez vat jak i inni)
                  ja zatankuje (kilka podatkow w cenie benzyny)
                  kazdemu z dzieci kupie recznik, klapki i kapielowki (znow vat- wiecej niz za 1 komplet np smile)
                  nic nie chce od podatnika (jak mowie, nawet becikowego mi nie dano i tez zamierzam wrocic do pracy za kilka miesiecy)
                  wiec basen nie zbiednieje, bo mu i tak obrot rosnie, a dzieci wody nie wypiją
                  a dla rodzicow nie bedzie to az takie obciazenie jak pisze edel 26 plus 12 razy trzy, no chyba ze jeszcze tata (wszak powinnismy promowac wspolne spedzanie czasu)
                  to sie robi z tego 88 zł
                  za wypad na basen, teraz prosze do tego zalinkowac watek o zarobkach w polsce (bo edel moze nie wie, ze sa inne niz w niemczech)
                  • aneta-skarpeta Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:13
                    duzo zalezy od gminy. u nas np latem byla mega znizka dla uczniow- koszt wizyty na basenie dla mojego syna to 2-3 zł

korzystalismy bardzo

beataj1, ale nie tylko o sobiewink
                    "Mam za to dużo średnio jędrnego cellulitu - wychodzę z założenia że mniej się rzuca w oczy jak jest wszędzie"
                    • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:15
                      aneta-skarpeta napisała:

> duzo zalezy od gminy. u nas np latem byla mega znizka dla uczniow- koszt wizyty
                      > na basenie dla mojego syna to 2-3 zł
                      >
                      > korzystalismy bardzo

tak, u nas dzieciaki tez maja za grosze w wakacje i jakos nikt nie placze, ze to podatnika kosztuje, bo nie kosztuje

>
                      > beataj1, ale nie tylko o sobiewink
                      > "Mam za to dużo średnio jędrnego cellulitu - wychodzę z założenia że mniej się
                      > rzuca w oczy jak jest wszędzie"
                      • kai_30 Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 09:12
                        U nas dzieci przedszkolne i szkolne z terenu miasta mają cały rok wejście na basen za złotówkę. Bilety uwzględniające kartę dużej rodziny też są - chyba 10 czy 15% ulgi na każdego członka rodziny, wychodzi drożej niż przy kupowaniu dla rodziców biletów "normalnych", a dla dzieci tych za złotówkę big_grin (bo albo ulga na kartę, albo wejście za złotówkę).
                  • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 19:32
                    Becikowego nie dostałaś bo przekroczyłaś próg dochodowy?
                    • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 20:58
                      a jakie to ma znaczenie czy przekroczylam? nie spelnilam kryterium czarno na bialym, nie wnioskowalam,
                      natomiast karty duzych rodzin sa niezalezne od dochodow, jedynym kryterium jest co najmniej troje dzieci na utrzymaniu
              • aneta-skarpeta Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:07
                oczywiscie ale jest sporo ludzi z dwojka, ktorzy chca miec jeszcze jedno i np gwarancja miejsa w przedszkolu czy inne znizki sa tylko zacheta do przyspieszenia decyzji

natomiast zdeklarowani bezdzietni to inna sprawa i ich trzeba zostawic w spokoju
          • nowi-jka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:55
            no to weż teraz 700zł x 3, z "dla mnei to dużo" okaże się ze "nie zrabiam tyle"
            rodziny wielodzietne powinny miec przywileje ale nie kase po 500zł na dziecko z automatu bo to pogłebia patologie
            • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:56
              a to jest jakies 500 zl z automatu?
              • wuika Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:58
                Duda obiecuje, czyli nie ma i nie będzie.
                • kleo881 Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 23:08
                  Ale to ma być Raczej dla tych co mają dochód na osobę niZszy niż pięćset parę złotych wiec nie dla wszystkich.
      • triss_merigold6 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:51
        Przede wszystkim pierwszeństwo w żłobkach mają pracujący rodzice.
        • to_ja_caryca_katarzyna Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:59
          ale w przedszkolach juz nie
          • triss_merigold6 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:07
            W przedszkolach są punkty za meldunek w danej gminie, wielodzietność, pracę rodziców, niepełnosprawność etc.
            Nie wiem, mam dwoje dzieci, najpierw starsze chodziło, a teraz młodsze dostało się do wybranego przedszkola na osiedlu.
      • anorektycznazdzira Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:01
        >A dlaczego rodziny +3 maja pierwszeństwo w żłobkach?
        bo to kolejny idotyczny program, w którym trzecie dziecko jest dzieckiem bardziej niż pierwsze i drugie.
        • 18lipcowa3 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:31
          anorektycznazdzira napisała:

> >A dlaczego rodziny +3 maja pierwszeństwo w żłobkach?
          > bo to kolejny idotyczny program, w którym trzecie dziecko jest dzieckiem bardzi
          > ej niż pierwsze i drugie.

jakaś kara za to że nie chce sie mieć wiecej dzieci niz 2?
          • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:36
            Dlaczego? Wydaje mi sie, ze podobnie jak z ulga podatkowa - promuje sie coś, co sie państwu opłaca. Czy to społecznie, czy inaczej - ulgi kiedyś budowlane np czynna zakup technologii. Jedno dziecko dla państwa to nie korzyść, dwojebledwp,starczy na zastepowalnosc pokoleń, trzecie i wiecej dopiero moze dawac szanse na przyrost, a na tym niby państwu zależy, oczywiście - ja sie zgadzam, że to niewiele i tam gdzie jest dobrobyt dzieci sie rodzą bez specjalnych zachęt, natomiast jeśli nie ma nic to,i takie małe przebłyski cieszą
            • aneta-skarpeta Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:56
              dokładnie- a przy tym, że wiele osób poprzestaje na 1 to inni muszą to nadrobic wiekszą ilością dzieci i panstwu nie zalezy na dotowaniu modelu 2+1, panstwu zalezy na dotowaniu modelu 2+wiecej niz 2, bo to przyniesie panstwu, a takze nam wymierne korzysci i moze nie podniosą nam wieku emerytalnego do 75
              • ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:53
                Panstwa nie stac na realna pomoc jaka bylaby promocja 2/1 wiec udaje ze cos robi raczej.
                • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:55
                  jest darmowa edukacja, urlopy macierzynskie i sluzba zdrowia
                  promowac rodziny 2/1?
                  nie bardzo rozumiem
            • anorektycznazdzira Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 19:15
              Ja się powtórzę: jeśli państwu zależy na tym, żeby było dużo dzieci, to jest mu potrzebne każde dziecko, pierwsze i drugie również. A nawet przede wszystkim, bo jeśli ktokolwiek na "dobić" do trójki, to najpierw musi wyprodukować i dać rade z pierwsza dwójką. Założenie, że dwójkę każdy trzaska bez problemu i z pieśnią na ustach jest, jakby to powiedzieć, głupawe... suspicious
              • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 19:29
                No daj spokój, nie ma już polityki rodzinnej, jest pro wielodzietna, a TYLKO dwójkę dzieci to byle kto robi i obrabiatongue_out
              • makoc Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 19:30
                Teraz jest modny model 2+2, więc wiele par na tym poprzestaje. A jeśli pary ograniczą się tylko do 2 dzieci, to zastępowalności pokoleń nie będzie. Stąd promowanie wielodzietnosci, bo ostatnio była niemodna i niestety wskaznik dzietnosci w Polsce nie był zadowalajacy.
                • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 19:38
                  Modny?
                  A może sensowne wychowanie - wykształcenie, właściwa opieka zdrowotna, dodatkowe zajęcia, języki, wypoczynek- kosztuje tyle, że na trzecie już nie starcza?
                  A może wiek nie ten, albo zdrowie szwankuje?
                  • makoc Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 19:51
                    > A może sensowne wychowanie - wykształcenie, właściwa opieka zdrowotna, dodatkow
                    > e zajęcia, języki, wypoczynek- kosztuje tyle, że na trzecie już nie starcza?

no i wlasnie dlatego sa przywileje, zeby to trzecie dziecko juz tyle nie kosztowalo, zeby bylo mniejszym obciazeniem niz dwojka pierwszych i zeby zachecic tych co mogą, ale jest im wygodnie z dwójka i sie nie decyduja. Taki marketing tongue_out

A biorac pod uwage koszty ktore wymienilas - wyksztalcenie, opieka zdrowotna, zajecia dodatkowe itp. to te przywileje sa naprawde smiesznie małe i nie wiem o co tyle krzyku robicie. Ale marketing dobry dla zwiekszenia wielodzietności jest!
                    • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 20:11
                      Z powodu ulgi decydowac sie na trzecie dziecko,wow.
                      Na serio trzeba byc glupim, by nie widziec razacej niesprawiedliwosci.
                      • mum2004 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 21:41
                        Śmieszne jesteście z ta sprawiedliwością. Bezdzietny tez może powiedzieć ze niesprawiedliwe są przejazdy ze zniżka dla dzieci, ulgowe bilety wstępu itp. Po prostu państwa juz dawno zrozumiały ze dzieci to przyszłość, dlatego też promują trudy wychowywania trojki dzieci. Ktoś będzie musiał na emerytury pracować.
                        • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 23:02
                          Trudy wychowania?buhahahahaha .Jak tylko urodzisz to w zlobku upychasz,bo co bedziesz sie dzieckiem zajmowac.Typowa patola.
                          • mum2004 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 23:20
                            Nie pracuje- patologia. Pracuje - patologia. Do żłobka da- patologia. Mojemu dziecku żłobek zabieRa - źle. Lecz się kobieto.
                  • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 21:04
                    pade napisała:

> Modny?
                    > A może sensowne wychowanie - wykształcenie, właściwa opieka zdrowotna, dodatkow
                    > e zajęcia, języki, wypoczynek- kosztuje tyle, że na trzecie już nie starcza?
                    > A może wiek nie ten, albo zdrowie szwankuje?

I dlatego trzeba zgnoić wielodzietnych
                    • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 21:24
                      dowcipna jesteś
                • triss_merigold6 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 20:05
                  Ściślej rzecz biorąc, w długofalowym interesie państwa leży, by więcej dzieci mieli płatnicy podatków, ta aspirująca lub istniejąca klasa średnia. Do niedawna wielodzietność automatycznie kojarzyła się z biedą, a wspieranie ulgami podatkowymi i zniżkami od ponoszonych kosztow ma szansę to zmienić.
                • anorektycznazdzira Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 20:24
                  Mogę powiedzieć za siebie: miałam sporą ochotę być wielodzietna, ale zylion problemów i 10 zylionów kosztów związanych z jednym dzieckiem skutecznie odwlokły w czasie posiadanie drugiego, a to z kolei spowodowało, że na trzecie stwierdziliśmy że jest za późno (w sensie biologicznym). I żadna kretyńska zniżka na basen ani pierwszeństwo w żłobku mi tego nie zmieni. Trzeba mi było dawać zniżki i żłobki jak nie wyrabiałam z pierwszym potomkiem.
                  • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 20:59
                    a dlaczego nie wyrabialas z pierwszym potomkiem?
                • ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 21:08
                  Imho modny modwl to 2-1 nikt ze znajomych nie ma wiecej dzieci wsYscy sa dostatecZnie poseani z tym jednym . A sory jest jedna wpadka - ci maja dwoje z mala roznica i sa tez raz blizniaki.
        • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:57
          święte słowa!
      • kleo881 Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 23:06
        No mniej bo mniej dzieci mają.
    • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:03
      Ile trzeba miec dzieci,by sie zalapac?
      • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:05
        Troje i wiecej
        • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:08
          Czyli nie prorodzinna tylko prowielodzietna.Rodziny z 1 dzieckiem czy dwojka to tez rodziny.Jest absolutnie niesprawiedliwe,ze dostaja ci co wiecej dzieciakow narobia.
          • kota_marcowa Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:13
            O ile jeszcze zniżki rozumiem, o tyle pierwszeństwo w żłobkach, czy tam przedszkolach jest bardzo krzywdzące dla mniej dzietnych.
            • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:19
              kota_marcowa napisała:

> O ile jeszcze zniżki rozumiem, o tyle pierwszeństwo w żłobkach, czy tam przedsz
              > kolach jest bardzo krzywdzące dla mniej dzietnych.

Nie jest, rożne sa powody pierwszeństwa - wielodzietność jest jednym z nich.
              • kota_marcowa Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:57
                W ogóle nie powinno być czegoś takiego, jak pierwszeństwo przy przyjęciu do przedszkola, bo to jest z założenia niesprawiedliwe. Jak rodzice muszą iść do pracy, to im zwisa, czy mają jedno dziecko, czy 10, czy są samotni.
                • anorektycznazdzira Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:02
                  Zostawiłabym pierwszeństwo w wypadku niepełnosprawności w rodzinie. W tym kraju to przegibane...
                  • aneta-skarpeta Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:59
                    tyle tylko, ze miejsc mniej niz chetnych i muszą wprowadzic jakies zasady- nawet zasada kto pierwszy ten lepszy nie jest sprawiedliwa bo dochodzi wtedy do absurdów typu zapisuję dziecko jak jestem w ciazy, zeby byc pierwszym

natomiast niewątpliwie trudniej zorganizowac opiekę dla 3 dzieci niz dla 1
            • anorektycznazdzira Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:07
              >O ile jeszcze zniżki rozumiem, o tyle pierwszeństwo w żłobkach, czy tam przedszkolach jest bardzo krzywdzące dla mniej dzietnych.

A poza tym jest głupie bo zakłada, że dopiero nad posiadaniem trzeciego dziecka ktoś się zastanawia. Tymczasem żeby zaistniało trzecie dziecko, najpierw ktos się musi zdecydowac na pierwsze a następnie jeszcze na drugie. Jak ma ciągle pod górkę, to prawdopodobieństwo decyzji spada- i nie będzie nie tylko trzeciego, ale i drugiego może nie być.
          • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:13
            Mylisz pojęcia, nic nie dostają. To,sa ulgi nie darowizny. Jak idę na basen z jednym dzieckiem to płace dajmy na to 30 zł, jak idę z trojka to zapłacę 60. Rodziców jest dwóch niezależnie od liczby dzieci i wypłaty tez dwie, lub wręcz jedna.
            Ja dotychczas niezależnie od liczby dzieci nic nie dostalam a zniżki w państwowych tym bardziej instytucjach (choć widze ze i prywatnym sie opłaca włączać do programowow) uważam za społecznie uzasadnione
            • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:20
              Nikt ci nie zabrania miec jednego dziecka i placic 30zl.Pod przymusem zapladniana nie bylas.
              Teraz rodzina z trojka dzieci ma dwie wyplaty plus ulgi, a samotna matka 1wyplate i ulg zadnych.Bardzo to prorodzinne.
              • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:22
                Nic nie zrozumiałas smile
                • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:25
                  Dlaczego rodzina z 3dzieci ma miec ulgi na basen a z 1nie?
                  • minor.revisions Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:03
                    Bo to się wszystkim opłaca.
                    Na trójkę rodzicom może być trudniej wyskrobać kasę niż na jedno czy dwójkę.
                    Więc bez zniżki nie pójdzie nikt.
                    I się nie nauczy pływać.
                    A to jednak ważna umiejętność.
                    Póxniej takiego jedynaka może uratować taki dzieciak z wielodzietnej, który dzięki zniżkom nauczył się pływać. Pewnie będziesz usiłowała udowodnić, że to demagogia, ale w USA już to dawno zauważono, że czarne dzieci często nie umieją pływać - oczywiście wieść gminna neisie, że to w genach majo, bo są genetycznei przerażeni wodo, bo jak ich wieźli z Afryki to za nieposłuszeństwo ich do wody wrzucali (nie wymyśliłam tego), a fakty są takie, że w bogatszych dzielniach, gdzie mieszkają biali, często są baseny przy domach, a czarni raczej tak nie mieli, więc jest ważne, żeby był dostęp do publicznych basenów również dla tych, co mają mniej hajsu.
                    • triss_merigold6 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:11
                      W Polsce, w pokoleniu moich rodziców, częściej nie potrafiły pływać dzieci i młodzież ze wsi. Prozaiczny brak dostępu do basenu był tego przyczyną.
                      • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:18
                        Za to były stawy i rzeki.
                        • undoo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:12
                          Jasne, bo te dzieci pomagajac rodzicom na gospodarstwie mialy czas na plywanie w stawach i rzekach. Ile wiejskich dzieci tonelo w czasie kazdych wakacji? Prosze Cie, Przeciwcialo, zejdz na ziemie.
                          • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:24
                            Wies juz dawno nie przypomina takiej z "Chlopow".Cale lato spedzalismy nad woda.Za moich czasow nikt nie utonal.
                            • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:26
                              Ja mieszkalam w mieście z basenem wink i rokrocznie topiły się tam dzieciaki, z różnych powodów.
                      • mamaemmy Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:43
                        Co Ty piszesz?
                        Kto wtedy uczyl sie pływac na basenie smile ? 40-50 lat temu smile
                        Większosc w rzekach..nie znam nikogo z pokolenia moich rodzicow,kto by plywac nie umial,,za to z mojego pokolenia...ojoj..sporo..Ja nauczylam sie w rzece plywajac..
                    • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:18
                      Mi sie to nie oplaca wcale Wole by moja kasa zostala w mojej kieszeni,wtedy wydam ja na moje dziecko.Zalozenie,ze to wielodzietnym jest trudna ej tylko dlatego, ze sie rozmnozyli jak kroliki jest falszywe.
                      • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:21
                        edel chociaz w tym watku sobie odpusc, dotajesz na to swoje dziecko duzo wiecej niz wydasz z tej swojej pozal sie boze emigranckiej kieszeni
                        z tego co wiem macie w niemczech za gorsze przedszkole dla kazdego dziecka, darmowe leki, podreczniki i kindergelt
                        wstepy nizsze niz u nas, wiem bo mieszkam w strefie przygranicznej i wyprawa do zoo, na basen czy jakakolwiek atrakcje jest tansza niz w polsce
                        • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:22
                          No ale pojęczeć może .
                        • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:41
                          Nie kotku,oplaty za przedszkole zalezy od miejsca zamieszkania.Jesli zarabiaja wiecej wiecej placisz.
                          Leki za darmo,maja panstwowo ubezpieczeni prywatnie musza najpierw ta kase z wlasnej kieszeni wylozyc.
                          Podrecznik wcale nie sa darmowe,wyprawka tez nie.
                          Kindergeld to oszalamiajaca suma 184euro miesiecznie z czego 80 idzie na obiady w przedszkolu,tylko obiady,sniadania przynosi sie z domu.Obiady sa platne.Dziecko oddzielnie,a nie zawarte w oplacie na przedszkole.
                          Nie masz zielonego pojecia ile daniny panstwu place,wiecej niz wyciagam.
                          • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:42
                            A skąd wiesz ile płaci podatków rodzina wielodzietna i ile "wyciąga". Może to działać na twoją niekorzyść.
                            • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:55
                              Logiczne,ze wiecej,wiecej ludzi korzysta sluzby zdrowia,doplat za p-kole,szkolnictwa i tak dalej.
                              • srebrnarybka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:47
                                zawsze możesz wrócić do Polski, poszukać lepiej płatnej pracy i wziąć kredyt.
                                • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:55
                                  Alez mi sie swietnie powodzi,jedynie nie lubie jak ktos opowiada mity o mega tanich,dostepnych przedszkolach itd.
                        • minimikro Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:43
                          A mogłabyś podać cenę wstępu do zoo w Polsce? Zoo we Frankfurcie - 10€ za osobę dorosłą. Trudno mi uwierzyć, że w Polsce jest drożej.
                          • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:57
                            Zwykly bilet Zoo w Oliwie 20zl.Ulgowy 10zl.
                            www.zoo.gd.pl/index.php?mod=article&aid=35
                          • klamkas Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:04
                            Wrocław - 40 zł za osobę dorosłą, 30 zł za dziecko.
                            • ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:48
                              Wroclaw jest najdrozszym zoo w pl. wszedzie ok 20 jest.
                              • klamkas Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:52
                                I możliwe, że najbardziej warte odwiedzenia smile. Naprawdę podziwiam jak nasze zoo się rozwinęło w ostatnich latach i ile można było zrobić w taki krótkim czasie, z ograniczonymi dotacjami miasta (które teraz szumnie się chwali udziałem w sukcesie).

Ja się nie chwalę, odpowiadam na zarzut, że u nas w Polsce to taka tanizna. Niekoniecznie.
                      • minor.revisions Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:36
                        Ale zrozum ciemnoty, że nie opłaca się utrzymywać basenu tylko dla twojego jedynaka. Dlatego tobie również się opłaca, że rodzina z trójka dzieci wejdzie, nawet, jeśli zapłacą jedynie za cztery bilety a nie za pięć. Bo dla nich i dla basenu alternatywa to nie pięć biletów tylko zero biletów. No chyba, że chcesz płacić pięć razy tyle za swój bilet.
                        • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:43

• ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:32
                          Jak na razie rodzin z jedynakami jest wiecej i to oni utrzymuja te baseny a nie trzecie dzieci ktore wchodza za darmo. Smiem twierdzic ze jedt ich tak malo ze to czy zaplaca czy nie w ogole nie ma znaczenia.
                          • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:37
                            ichi51e napisała:

> Jak na razie rodzin z jedynakami jest wiecej i to oni utrzymuja te baseny a nie
                            > trzecie dzieci ktore wchodza za darmo.

no dlatego oni ulgi nie maja smile

Smiem twierdzic ze jedt ich tak malo ze
                            > to czy zaplaca czy nie w ogole nie ma znaczenia.
                            • ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 10:33
                              Tylko ze jak oni przestana przychodzic to basen zamkna - mimo tlumow ktore na nim byly bo obiekt nie zarabia big_grin
                    • pani.mysz Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:56
                      Nauka pływania jest w szkole w ramach obowiązkowych zajęć na basenie.
                      • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:23
                        gdzie? w każdej szkole?
              • undoo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:41
                Samotna matka moze sie rozliczac z podatku z dzieckiem.

Ulgi na dzieci sa smiesznie niskie.

Wszystkie dzieci powinny byc traktowane rowno - dla wszystkich powinny byc ulgi i miejsca w przedszkolach i zlobkach - wtedy nie bedzie durnych dyskusji o przymusie zapladniania czy uprzywilejowaniu samotnych rodzicow.
              • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:17
                Samotna matka może rozliczyć się z dzieckiem i zyska wiecej niz wielodzietna rodzina z tymi ogromniastymi ulgami.
                • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:19
                  Szczegolnie jak zarabiaja najnizsza krajowa.Ulgi powinny byc dla wszystkich posiadajacych dzieci,albo dla nikogo.
                  • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:22
                    Każde dziecko ma ulgę na basen, trzecie wchodzi za darmo, taka promocja 2+1 gratis. Rodzic placi bilet.
            • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:53
              Jeżeli ulga jest 50%, to problem polega na tym, że co prawda płacisz więcej niż rodzina z jedynakiem, ale mniej niż rodzina z dwójką dzieci. Jeżeli bilet dziecięcy to 10 zł, to za jedynaka jest 10 zł, za dwójkę dzieci 20 zł, a za trójkę 15 zł. Tak samo przy żłobku, itd. Rozumiem, że ulga dla rodzin wielodzietnych mogłaby obniżać cenę do takiej samej jak płacą mniejsze rodziny, ale w takiej wysokości ona ją obniża poniżej tej, jaką płacą mniejsze rodziny.
          • miodowa2 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:16
            Oczywiście, że niesprawiedliwe i jawne dyskryminowanie np. gorzej sytuowanych rodzin z dwójką dzieci.
            Poza tym można się za jakiś czas spodziewać podwyżek biletów na basen dla płacących normalne bilety...

• moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:17
              A to dlaczego? Wiecej wody musza dopuścić czy jak?
              • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:22
                Musza tyle zarobic by ten basen utrzymac.
                • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:26
                  No i zarobią, naprawdę nie jest tak wiele rodzin 3 plus. Zreszta nie mądrz sie, za niemiecki schwimmbad miejski nie płace nawet połowy tego co w Polsce i tez z podatków go finansują, w Niemczech macie tyle wsparcia dla dzieci, ze my tu pomarzyć możemy
                  • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:28
                    To ciekawe,bo Schwimmbad w moim miescie kosztuje 9,70€ za mnie i za dziecko razem na 1,5h.Wodny Park w Wawie 26zl doroslych 12zl dziecko pol dnia.
                    • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:35
                      26 plus 12 to tez ponad 9 euro
                      • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:39
                        O godzinówki się czepi.
                      • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:44
                        Za pol dnia,a nie za 1,5h.
          • wioskowy_glupek Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:15
            Jak raz się z tobą zgodzę smile
    • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:11
      Kraków rodzinom z trójką dzieci finansuje np. roczny bilet komunikacji miejskiej. To spora ulga.
    • undoo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:12
      W swietle konstytucji dziecko z rodziny wielodzietnej jest rowne jedynakowi, dlatego miejsc w zlobkach i przedszkolach powinno starczac dla wszystkich dzieci. Zamiast definiowac grupy, ktore maja pierwszenstwo w przyjeciu gdziekolwiek, trzeba stworzyc system gwarantujacy dostep do uslug, za ktore placimy wszyscy z podatkow, dla tych, ktorzy ich potrzebuja.
      Czemu maja byc rowni i rowniejsi w dostepie do edukacji vide przedszkola?

Jako wielodzietna serdecznie dziekuje za 'polityke prorodzinna,' a poprosze o podatek liniowy, czy podatek liczony na liczbe osob w rodzinie. Watpliwych przywilejow nie chce, chce miec mozliwosc uczciwie zapracowac na rodzine, a nie brac, co skapnie w ramach kielbaski wyborczej. Nie chce takich inicjatyw, chce miejsc pracy na godnych warunkach.
      • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:16
        Ja tez, ale złodziejskie państwo póki jest po podatku liniowego ci nie zrobi, ani podatku dzielonego na dzieci tez nie, miejsc w żłobkach jest wciąż za mało. Jeśli wiec realnie na swoim podwórku władza może zrobic choć to i to jest ok. Ja za te wodę i te bilety i tak płace sporo, wiec fajnie jeśli mozna mniej. Oni nie zbiednieje, a rodzinom lzej
        • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:23
          Rodzinom wielodzietnym lzej,rodziny z 1 czy 2 dzieci ulg nie maja.
          • undoo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:48
            Jasne od 2 czy 3 tysiecy zlotych od razu robi sie lzej. Policz, ile kosztuje kolejne dziecko w rodzinie i odejmij od tego sume ulgi za wszystkie dzieci. Ta cala ulga to jest smieszna suma. To nawet nie jest roczny koszt przedszkola dla jednego dziecka, a dzieci musi byc wiecej, zeby dostac ten zwrot.
            • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:29
              Pistolet cu przylozyli do skroni i kazali dzieci robic?
              • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:38
                Nikt dzieci dla ulgi na basen nie robi big_grin
                NIgdy nie dostałam od państwa becikowego ani innego gratisu, nie biorę zasilków. Odpisujemy od wpłaconego podatku ulge należna każdemu dziecku.
                Dzieciom ulga sie nalezy i na ten mityczny juz basen czy do zoo każde dziecko placi wstęp ulgowy.
                Bilety rodzinne obejmuja rodziny 2+1, 2+2 , 2+3 i wieksze. Róznią się ceną. W pakiecie zawsze jest taniej zawsze. Bilety grupowe, rodzinne czy inne funkcjonują od zawsze a teraz raban za gratisowe wejście dla trezciego dziecka.
                • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:46
                  Z jakiej Paki to 3dziecko ma miec za darmo?A drugie to gorsze jest?poza tym nie chodzi o basen,ulg jest wiecej.
                  • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:48
                    Jak idziesz ty to placisz za 2 bilety. Jak pójdzie rodzina wielodzietna zaplaca za 4 . Kto komu utrzymuje basen big_grin
                    • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:52
                      Jak ide ja to place jeszcze ekstrasy na które rodziny wielodzietnym nie stac.
                      • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:53
                        big_grin
                        • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:59
                          Sama pisalas,ze gdyby nie ulga to wcale by na ten basen nie poszli.Nagle maja w uj kasy,to po co im ulgi?
                          • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:00
                            Dlaczego, poszliby ale nie 4 razy w tygodniu a np. 2.
                            Ich cztery wysćia ze znizką sa wiecej ważne niz twoje cztery wink
                            • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:07
                              Jak wiadomo tyle sie czasu ma w tygodniu,ze pojdzie 4razybig_grin
                              • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:10
                                Nie wiem jak w NIemczech ale w Polsce mamy 4 weekendy w miesiącu. Spokojnie mozna 4 razy na basen wyskoczyc ;D
                                • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:27
                                  No coz,znam duzo lepszych rozrywek niz basen co tydzien.
                  • milka_milka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 20:43
                    Tak jest (a przynajmniej było w zeszłym roku ) w Tropical Island pod Berlinem. Za dwoje płaciłam, trzecie za darmo.
              • undoo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:17
                Probuje Ci pokazac, ze dzieci dla ulgi nikt nie robi. A z drugiej strony wszelkie ulgi i przywileje nie sa fair. Nie lepiej by bylo, by kazdy mogl zarobic na godne zycie bez rzucania sie na ochlapki w postaci ulgi?

Nawet za ten krakowski roczny bilet na komunikacje miejska wydano przeciez pieniadze z podatkow.

Mysl smile
                • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:22
                  Z podatków które płacimy.
                  na pocieszenie dodam że maja wprowadzic bezpłatną komunikacje dla wszystkich uczniów których rodzice placa podatki w Krakowie.
                • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:29
                  Czy ja twierdze,ze ktos robi dla ulg?chociaz owszem widzialam patole zyjaca z robienia dzieci.Zwyczajnie te ulgi sa niesprawiedliwe,najbardziej trafia to w rodziny z 2 dzieci.
          • kleo881 Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 23:20
            Głupoty piszesz. Przecież nawet z jednym dzieckiem mają prawo do ulgi podatkowej.
        • undoo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:46
          No dobrze, ale nie rozumiem, czemu sie krotkowzrocznie cieszysz, ze Twoim dzieciom lepiej kosztem innych dzieci, bo tak to wlasnie wyglada? Komus musza zabrac, zeby Tobie dac (mi tez i wcale mnie to nie cieszy).
          Poki nie zaczniemy sie glosno upominac o realne dzialania, a nie tania kielbase wyborcza, to tak bedzie.
          • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:49
            Komu musza zabrać?
            • undoo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:57
              NIe widzisz, ze ktos doplaca roznice do pelnej kwoty? Ta roznica jest pokrywana z podatkow, ktore placisz Ty i ojciec Twoich dzieci oraz mniej dzietni. Przedszkola i zlobki tez sa dofinansowywane z podatkow, wiec ktos inny lozy na Twoje dzieci. To nie sa pieniadze lane z nieba, tylko z podatkow, ktore kazdy z nas placi. Zatem korzystajac z przywileju pierwszenstwa w przyjeciu do zlobka zabierasz miejsce placacej podatki rodzinie, ktora jest mniej dzietna, ale placi podatki, z ktorych jest dofinansowywane przedszkole Twojego dziecka, a oni musza placic extra - za prywatne. NIe ma sie z czego cieszyc, ze zlodziejskie panstwo tak funkcjonuje. Kazde dziecko powinno miec miejsce w przedszkolu i zlobku.
              • kota_marcowa Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:02
                Albo muszą płacić za prywatne, czy nianię albo, co bardzo często się zdarza jedno rezygnuje z pracy i wtedy żadnych podatków nie płaci, a z takiej służby zdrowia np korzysta więc nie wiem czy to taki super interes dla państwa.

NIe ma sie z czego cieszyc, ze zlodziejskie panstwo t
                > ak funkcjonuje. Kazde dziecko powinno miec miejsce w przedszkolu i zlobku.

Dokładnie.
                • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:05
                  Wiec wracamy do punktu wyjścia. Skoro nie ma możliwości zaopiekowania wszystkich dzieci (szkoda) to łatwiej poradzi sobie rodzina mniej dzietna niz bardziej dzietna, jest to zatem uzasadnione, z niań korzysta bardzo wiele mam, choć nie musi, to jest ich wybór i preferencja
                  • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:56
                    Ale to, jak załatwia to twoje miasto, zamiast wyrównywać sytuację, odwraca tę sytuację. Przy cenie żłobka 1000 zł za miesiąc matka jednego dziecka płaci 1000 zł, matka dwójki dzieci 2000 zł, a matka trójki dzieci 1500 zł. Trochę to nie jest w porządku.
                    • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:59
                      Z reguły drugie dziecko juz ma zniżkę, trzecie tez.
                      Tak jest w wiekszości prywatnych żłobków, szkół czy przedszkoli.
                      • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:02
                        Ale nie w innych przypadkach ulgi na kartę dla dużej rodziny i nie w sytuacjach opisywanych przez Moofkę.
                        U nas w gminie też wielodzietni mają zniżkę 50% na płatne szczepienia, więc za trójkę płacą mniej niż ja za dwójkę.
                        • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:09
                          Ta znizka to chyba na trzecie. Za dwójkę zapłacic muszą normalnie wink. Żeby trzecie skorzystało z tej znizki dwoje musi być zaszczepione bez ulgi.
                          No chyba że komuś sie trafa trojaczki.
                          • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:32
                            Cytuję z naszego opisu karty rodziny 3+
                            Pakiet zniżek

Rodziny wielodzietne, które złożą odpowiedni wniosek w Urzędzie Miejskim, otrzymają Kartę Trzebnickiej Rodziny 3+. Wraz z kartą czekają na nich: 50-procentowa zniżka przy zakupie biletów wstępu do Trzebnickiego Parku Wodnego ZDRÓJ, na miejskie lodowisko, na płatne imprezy kulturalne, w tym seanse filmowe organizowane przez Trzebnickie Centrum Kultury i Sportu. Ponadto karta upoważnia do 50–procentowej ulgi za opłaty na szczepienia przeciw pneumokokom i meningokokom.

Członkowie rodzin wielodzietnych, którzy posiadają Kartę, mogą bezpłatnie korzystać z przejazdów komunikacją miejską w Trzebnicy oraz z 50-procentowej zniżki na dojazdy komunikacją miejską do okolicznych miejscowości naszej gminy: Szczytkowic, Księginic, Jaszyc, Świątnik, Węgrzynowa, Boleścina, Skarszyna i Piersna. Natomiast dzieci w wieku przedszkolnym otrzymują 20 dodatkowych punktów podczas rekrutacji do gminnych przedszkoli.

Nikt tu nie pisze o uldze dla trzeciego dziecka, tylko o uldze na podstawie karty Rodzina 3+, szczepienia na pneumokoki i meningokoki nie dotyczą tylko niemowląt, na meningokoki będę niedługo szczepiła 10-latkę (tylko czekam, aż się wyjaśni sytuacja z typem B), bo kiedy była niemowlakiem, nie było mnie stać.
                        • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:07
                          a jak parę lat temu, przed wyborami, pisalam o tej niesprawiedliwości, (dwoje dzieci a troje), to okrzyknięto mnie tu zazdrośnicą
                          • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:16
                            Dzis ja robie za zazdrosnice,basen dzoeciatkom zazdroszcze,a basen to ogólnie nie dla mnie,bo jedynak targetem nie jest tylko wielodzietni
                  • 18lipcowa3 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:29
                    to łatwiej poradzi sobie rodzina mniej dzietna niz bardziej d
                    > zietna, jest to zatem uzasadnione,

ale jak uzasadnione?babcie mi sie rozmnożą?
                    zarobki poprawią nagle dla zasady ? czy co bo nie rozumiem jakim cudem?
                    jak sobie rodzina dzietna nie radzi to nie powinna sie rozmnażać.
              • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:03
                Powinno, ale nie jest, nie do końca rozumiesz jak funkcjonuje opieka nad dziećmi na poziomie samorządów, za dzieckiem idzie dofinansowanie dla placówki, to stwarza miejsca pracy dla nauczycieli, w tym roku przedszkola wręcz biją sie o dzieci.
                Ja sobie poradziłam bez miejsca w przedszkolu a ze żłobkow korzysta jakieś 20 % dzieci, wiec nie jest to koniec swiata jeśli sie nie załapią, każdy pięciolatek ma miejsce obligatoryjnie
                • kota_marcowa Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:14
                  To chyba u ciebie się biją, w moim sporym mieście wojewódzkim są 3, słownie trzy żłobki publiczne i jakieś 40 osób chętnych na 1 na miejsce.
                  • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:16
                    nie wiem jak ze zlobkiem
                    mialam tam inne preferencje niezaleznie od liczby dzieci i skwapliwie z nich korzystalam
                    w przedszkolach sie bija
                    drugi raz po poltora rocznika traca i dla nich to kwestia utrzymania etatow
                • undoo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:23
                  B ciekawe, bo ja znam odwrotna sytuacje - miejsc w przedszkolach brak, zaden 3-latek sie nie dostal. Ty sobie poradzilas, ale nie kazdy rodzic sobie poradzi. Rozne sytuacje sie zdarzaja i przestan patrzec na sytuacje przez pryzmat tego, ze Ty sobie poradzilas. Dosc to krotkowzroczne sad

Dziecko jest dzieckiem niezaleznie czy z rodziny wielodzietnej czy nie i kazde powinno miec zapewnione te same 'przywileje.' Naprawde tego nie rozumiesz? To jest troche jak system punktow za pochodzenie, gdy sie na studia startowalo za komuny.
              • minor.revisions Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:08
                > NIe widzisz, ze ktos doplaca roznice do pelnej kwoty?

Nie, bo ta woda w basenie stoi i ten ratownik tam siedzi niezalenie od tego, czy tam się tapla tylko twój jedynak czy jeszcze trójka dzieci. A bez tej ulgi ta rodzina nei wyda W OGÓLE tych pieniędzy, bo przecież nie zostawią jednego dziecka w domu. A jeśli dzieci się nei nauczą pływać, to NIE BĘDĄ WYBIERAĆ BASENU jako rozrywki gdy dorosną i będą zarabiać. Tu chodzi też o kształtowanie nawyków i o pewną promocję. Ematka to jednak debikla czasami.
                • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:10
                  No chyba, idąc z trojka nawet z duża ulga wydam wiecej niz ci z jednym, kto wiecej daje do budżetu?
                  • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:16
                    wink
                  • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:57
                    Ale przy uldze 50% wydasz mniej niż ten, kto idzie z dwójką dzieci.
                    • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:29
                      ale w wielu innych aspektach życia wyda więcej, tak, że spoko - i tak będziesz na plus wink
                      • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:54
                        No gdzie będę, tam będę.
                        Przejrzałam zasady rekrutacji do przedszkola.
                        Są tak skonstruowane, że po moim powrocie do pracy mój syn będzie miał 20 punktów (za obydwoje rodziców pracujących), a jego rówieśnik z rodziny trzydzietnej, gdzie pracuje jeden rodzic, 30 punktów (20 za wielodzietność + 10 za jednego rodzica pracującego). Mam nadzieję, że do tego czasu będzie taki niż demograficzny, że miejsce będzie dla wszystkich, bo jeśli nie, to znowu jestem na szarym końcu kolejki.
                        • 18lipcowa3 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:34
                          . Mam nadzieję, że do tego czasu będzie taki niż demograficz
                          > ny, że miejsce będzie dla wszystkich, bo jeśli nie, to znowu jestem na szarym k
                          > ońcu kolejki.

Dokładnie, promowane jest patolstwo a nie normalni ludzie
                          • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:49
                            Bez przesady z tym patolstwem, nie ma co obrażać ludzi.
                            Po prostu kryteria promowania są nieprzemyślane, a zastanawiam się, czy gdyby zrezygnować z całego tego rozdmuchanego systemu rekrutacji, to oszczędność na informatykach i pracogodzinach rekrutujących pracowników nie byłaby wystarczająca na stworzenie miejsc dla wszystkich. wink
                            • 18lipcowa3 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:54
                              asia_i_p napisała:

> Bez przesady z tym patolstwem, nie ma co obrażać ludzi.

No jak nie?
                              Opieka MOPS, wielodzietność, samotne matki- patolstwo.
                              • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:56
                                Jestem wielodzietna i nie jestem klientem MOPS.
                              • undoo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:22
                                Rozumu jeszcze dzis nie wyjelas ze szklanki i nie wlozylas do czaszki?
                            • minor.revisions Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:58
                              kurde, ale to są naczynia połączone. Jak się zrezygnuje z tych informatyków i rekruterów to oni pójdą na bezrobocie i tym razem to oni będą korzystać z różnych świadczeń. nie ma tak, że rezygnacja z czegoś tam jest automatyczną oszczędnością.
                              • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:17
                                Ale ty zgubiłaś emotikonkę, prawda?
                                Bo nie uwierzę, że na poważnie sugerujesz, że dla przedszkola ważniejszą funkcją jest zapewnienie miejsc pracy niż zapewnienie edukacji i opieki jak największej liczbie dzieci.
                                • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:19
                                  A tys pytaj pan przedszkolanek smile
                                  • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:21
                                    Tu jest akurat proste przełożenie - im więcej dzieci ma zapewnioną opiekę, tym dla nauczycielek jest więcej etatów. Win - win.
                              • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:50
                                A tak w zasadzie to ma nawet swoją logikę. W zasadzie powinno się przesunąć wszystkie dzieci dwojga rodziców pracujących na koniec kolejki, to wtedy są zmuszeni zatrudnić nianię i tworzą nowe miejsce pracy. Bardzo korzystne społecznie.
                                • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:54
                                  Wszystkie 5 łatki,maja zapewniona opiekę. W Niemczech już 2 i pół latki. Jeśli.nie na dla wszystkich wcześniej, ktoś musi miec pierwszeństwo. Wielodzietność powtarzam,to.jedno,z kilku kryteriów
                                  • 18lipcowa3 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 23:00
                                    Wielodzietność p
                                    > owtarzam,to.jedno,z kilku kryteriów

i to błąd
                                  • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:15
                                    big_grin to jest bzdura kompletna.W Niemczech oficjalnie kazdy 3latek ma miec miejsce w p-kolu.Tylko,ze tych miejsc nie ma.1,5roku zajelo mi szukanie przedszkola w efekcie udalo mi sie zdobyc miejsce w p-kolu na drugim koncu miasta i nie panstwowym.
                                    • wuika Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:18
                                      A to podobno tylko w Polsce miejsc w przedszkolach nie ma suspicious
                                      • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:22
                                        Juz pare razy pisalam,ze w Niemczech tez nie ma,ba nawet watek popelnilam na ten temat.
                                • mum2004 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:55
                                  Nie znam takiego przypadku rodziny wielodzietnej ze jedna osoba pracuje a dziecko jest w żłobku. To jakieś pojedyncze przypadki. Najczęściej do żłobka dają oboje rodzice pracujący. Co innego przedszkole.
                                  • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:58
                                    Ja mówię w tej chwili o przedszkolu, bo do żłobka nie planuję dawać. W planach byłam ja rok na wychowawczym, niania, potem przedszkole. Lata chude to miał być wychowawczy i niania, czyli dwa lata (bo jeżeli chcę niani zapłacić uczciwie, to z mojej pensji zostają grosze). Teraz widzę, że lat chudych może być cztery, czyli właśnie do ukończenia przez dziecko piątego roku życia.
                            • ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 23:11
                              Sa tak przemyslane zeby promowac patologie. Na przedszkolu najbRdziej korzystaja dzieci z marginesu i zaniedbane (edukacyjnie) tak pokazuja badania i po pierwsze dla takich dzieci powstaly przedszkola. Dla rodzicow normalnych i ich dziecka przedszkole jest gl przechowalnia.
                          • undoo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:21
                            Wypraszam sobie patolstwo.
                          • ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 23:08
                            Warto pamietac ze jedynak bardziej potrzebuje przedszkola niz dziecie ktore ma 2 czy 3 rodzenstwa...
                            • makoc Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 00:19
                              Ale tu nie chodzi o to, komu się należy bardziej i co jest sprawiedliwe. Chodzi tylko i wyłącznie o to, by w Polsce zwiększyła się dzietność. To jedyny cel polskiej polityki prorodzinnej. Dużo dzieci teraz to dużo siły roboczej za 20-30 lat, gdy nasze społeczeństwo w 1/3 będzie składało się z emerytów i polski system emerytalny/zdrowotny i ogólnie budżet nie wyrobi. Jeśli każda para emerytów wychowa tylko 1 dziecko, to to jedno dziecko będzie musiało pracowac na ich dwie emerytury. Jeśli para emerytów bedzie miała 4 dzieci, to każde z tych dzieci będzie pracować tylko na pół emerytury. Czy to jest naprawdę takie trudne do zrozumienia?Czy to nie tłumaczy dlaczego dla ustawodawcy pożądane są rodziny wielodzietne, które zapewniają zastępowalność pokoleń???
                              A poza tym jak moje trzecie, piąte czy ósme dziecko ma pracować na cudzą emeryturę, to ja chcę miec teraz dla niego darmowy żłobek, przedszkole i basen tongue_out Ktos mi kiedys powiedział, że wychowanie 1 dziecka kosztuje tyle co Maybach. No więc ja teraz zamiast rozbijac się tym Maybachem, płacę za korepetycje, obozy i nowe buty, a jakiś bezdzietny emeryt będzie sobie potem z tego korzystał? tongue_out
                              Moje trzecie dziecko od września idzie do publicznego żłobka (po macierzyńskim wracam do pracy), tylko dzięki punktom za wielodzietność, ale nie mam żadnych skrupułów, bo dwójka starszych dzieci nie miała szans na żłobek publiczny i płaciłam duze pieniądze za prywatny. I wcale nie uważam, że jedynaki powinny mieć przed nami pierwszeństwo. Ja już swoje zapłaciłam za prywatne placówki. Jak komuś niesprawiedliwie, to niech wychowa najpierw dwoje, opłaci wszystko, a trzecie już będzie miało przywileje.
                              • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:53
                                makoc napisała:

> Moje trzecie dziecko od września idzie do publicznego żłobka (po macierzyńskim
                                > wracam do pracy), tylko dzięki punktom za wielodzietność, ale nie mam żadnych s
                                > krupułów, bo dwójka starszych dzieci nie miała szans na żłobek publiczny i płac
                                > iłam duze pieniądze za prywatny. I wcale nie uważam, że jedynaki powinny mieć p
                                > rzed nami pierwszeństwo. Ja już swoje zapłaciłam za prywatne placówki. Jak komu
                                > ś niesprawiedliwie, to niech wychowa najpierw dwoje, opłaci wszystko, a trzecie
                                > już będzie miało przywileje.

otoz wlasnie
                                to jest jakby jasne, ja tez bylam na koncu listy i tez placilam (prawie 200 euro z moich opodatkowanych juz pieniedzy, a edel ubolewa ze tyle w niemczech dostaje - to jest ta subtelna roznica i trzeba nie miec wstydu, zeby sie porownywac do polskich matek)
                                wraz z nowym dzieckiem przesunelam sie na poczatek kolejek i to jest spolecznie uwazam sprawiedliwe smile
                                • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:30
                                  Czytalas co napisalam?te mity o tanich,dostepnych przedszkolach w moim kraju sa mitami.
                              • ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:37
                                Dzietnosc nie zwieksza sie dzieki promowaniu r wielodzietnych - te tak czy siak pewnie by szly w ilosc. Zeieksza sie przez promowanie dwojki dzieci.
                                • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:46
                                  ichi51e napisała:

> Dzietnosc nie zwieksza sie dzieki promowaniu r wielodzietnych - te tak czy siak
                                  > pewnie by szly w ilosc. Zeieksza sie przez promowanie dwojki dzieci.

wokol mnie wszyscy maja dwojke
                                  dopiero trzecie wywoluje ogromne zdziwienie i wydaje sie byc wyzwaniem smile
                                  • ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 10:31
                                    Sory ale mozesz mi napisac orientacyjnie gdzie mieszkasz? Nie dosc ze wszyscy maja po 2 dzieci to jeszcze wolne miejsca w przedszkolach i przedszkola sie bija o dzieci..
                              • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:15
                                makoc napisała:

I wcale nie uważam, że jedynaki powinny mieć przed nami pierwszeństwo.

A dlaczego ktos musi zawsze miec pierwszenstwo przed kims innym? Dlaczego musza byc grupy uprzywilejowane i to w dodatku wg nielogicznych kryteriow?
                                Miejsc w przedszkolach finasowanych z podatkow powinno wystarczyc dla wszystkich dzieci, bo te podatki placa rodziny ktore maja jedno i dwoje dzieci a takze bezdzietni i emeryci tez prawda? Tak wiec na jedno dziecko pracuje dwoje rodzicow jesli dwoje ma prace, na dwoje po jednym ale na na 3 i wiecej pracuja inni w tym bezdzietni i emeryci.
                                • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:21
                                  Bo to nie Anglia. Kołderka za krótka.
                                • makoc Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 19:15
                                  > Miejsc w przedszkolach finasowanych z podatkow powinno wystarczyc dla wszystkic
                                  > h dzieci, bo te podatki placa rodziny ktore maja jedno i dwoje dzieci a takze b
                                  > ezdzietni i emeryci tez prawda? Tak wiec na jedno dziecko pracuje dwoje rodzic
                                  > ow jesli dwoje ma prace, na dwoje po jednym ale na na 3 i wiecej pracuja inni w
                                  > tym bezdzietni i emeryci.

chyba nie przeczytałaś mojej poprzedniej odpowiedzi do końca. Więc cytuję:
                                  "Ale tu nie chodzi o to, komu się należy bardziej i co jest sprawiedliwe. Chodzi tylko i wyłącznie o to, by w Polsce zwiększyła się dzietność. To jedyny cel polskiej polityki prorodzinnej. Dużo dzieci teraz to dużo siły roboczej za 20-30 lat, gdy nasze społeczeństwo w 1/3 będzie składało się z emerytów i polski system emerytalny/zdrowotny i ogólnie budżet nie wyrobi. Jeśli każda para emerytów wychowa tylko 1 dziecko, to to jedno dziecko będzie musiało pracowac na ich dwie emerytury. Jeśli para emerytów bedzie miała 4 dzieci, to każde z tych dzieci będzie pracować tylko na pół emerytury. Czy to jest naprawdę takie trudne do zrozumienia?Czy to nie tłumaczy dlaczego dla ustawodawcy pożądane są rodziny wielodzietne, które zapewniają zastępowalność pokoleń???
                                  A poza tym jak moje trzecie, piąte czy ósme dziecko ma pracować na cudzą emeryturę, to ja chcę miec teraz dla niego darmowy żłobek, przedszkole i basen tongue_out Ktos mi kiedys powiedział, że wychowanie 1 dziecka kosztuje tyle co Maybach. No więc ja teraz zamiast rozbijac się tym Maybachem, płacę za korepetycje, obozy i nowe buty, a jakiś bezdzietny emeryt będzie sobie potem z tego korzystał? tongue_out
                                  Moje trzecie dziecko od września idzie do publicznego żłobka (po macierzyńskim wracam do pracy), tylko dzięki punktom za wielodzietność, ale nie mam żadnych skrupułów, bo dwójka starszych dzieci nie miała szans na żłobek publiczny i płaciłam duze pieniądze za prywatny. I wcale nie uważam, że jedynaki powinny mieć przed nami pierwszeństwo. Ja już swoje zapłaciłam za prywatne placówki. Jak komuś niesprawiedliwie, to niech wychowa najpierw dwoje, opłaci wszystko, a trzecie już będzie miało przywileje."

>Tak wiec na jedno dziecko pracuje dwoje rodzic
                                  > ow jesli dwoje ma prace, na dwoje po jednym ale na na 3 i wiecej pracuja inni w
                                  > tym bezdzietni i emeryci.
                                  Skąd takie wyliczenie? przeciez to sie ma nijak do placonych podatków? To że ktoś ma 1 dziecko nie znaczy, ze wiecej podatku w przeliczeniu na osobę Państwo mu zabiera niż rodzinie z 3 dzieci. To zależy tylko i wyłącznie od zarobków rodziców. No a już wątpię żeby emeryt z podatku od emerytury pokrywał koszty utrzymania mojego dziecka w żłobku czy przedszkolu, bo jego podatek to nie pokrywa nawet kosztów jego leczenia. Śmiem twierdzić, że to my z mężem z naszych składek zdrowotnych pokrywamy jego wizyty u lekarza (zwlaszcza ze sami leczymy sie prywatnie), a na moje dzieci pracuję tylko ja i mąż!. A co jeśli powiem, że np. nie dostajemy zwrotu całej ulgi na dzieci, bo przy rocznym rozliczeniu wkraczamy w wyzsze progi podatkowe i pożera ją podatek? A na dodatek, jak pisałam wyzej, nasze dzieci będą później pracować na emerytury i publiczne domy opieki dla bezdzietnych emerytów.
                                  • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 22:12
                                    makoc napisała:

> Skąd takie wyliczenie? przeciez to sie ma nijak do placonych podatków? To że kt
                                    > oś ma 1 dziecko nie znaczy, ze wiecej podatku w przeliczeniu na osobę Państwo m
                                    > u zabiera niż rodzinie z 3 dzieci. To zależy tylko i wyłącznie od zarobków rodz
                                    > iców.

No wiec z innej strony bo nie zrozumialas. Oboje pracujacych rodzicow z jednym lub dwojgiem dzieci utrzymuja je samodzielnie, placa tez podatki, w rodzinie wielodzietnej zwlaszcza takiej w ktorej pracuje tylko jeden rodzic utrzymuja dzieci sami albo z pomoca panstwa plus tylko jedna osoba placi podatki. Tak wiec inicjatywy takie jak zlobek za zlotowke czy 50% znizki na basen (abywa ze i pomoc socjalna) sa ida z podatkow m.in tych bezdzietnych, z 1, 2 dzieci, emerytow.

No a już wątpię żeby emeryt z podatku od emerytury pokrywał koszty utrzym
                                    > ania mojego dziecka w żłobku czy przedszkolu, bo jego podatek to nie pokrywa na
                                    > wet kosztów jego leczenia.

Skladki na opieke zdrowotna sa osobno, poza tym wielu emerytow korzysta z prywatnej opieki zdrowotnej bo kolejki dlugie, placa za leki itp. Podatki ida do wspolnej kasy z ktorej takie zlobki dla wielodzietnych w ktorych w dodatku jeden rodzic nie pracuje jak najbardziej sa finasowane.

A co jeśli powiem, że np. nie dostajemy zwrotu całej ulgi na dzieci, bo przy rocznym rozliczeniu wkraczamy wwyzsze progi podatkowe i pożera ją podatek?

Jesli tak to po co wyciagasz lapy po jalmuzne?

A na dodatek, jak pisałam wyzej, n asze dzieci będą później pracować na emerytury i publiczne domy opieki dla bezdzietnych emerytów.

Czy beda to sie dopiero okaze, a ci emeryci beda pracowac do 67 roku zycia i placic podatki, skladki na opieke zdrowotna, beda placic za leki i beda korzystac z prywatnej opieki zdrowotnej m.in na to aby twoje dzieci mogly np studiowac.
                                    • makoc Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 00:10
                                      > No wiec z innej strony bo nie zrozumialas. Oboje pracujacych rodzicow z jednym
                                      > lub dwojgiem dzieci utrzymuja je samodzielnie, placa tez podatki, w rodzinie wi
                                      > elodzietnej zwlaszcza takiej w ktorej pracuje tylko jeden rodzic utrzymuja dzi
                                      > eci sami albo z pomoca panstwa plus tylko jedna osoba placi podatki.
                                      błędne założenie - dlaczego jak rodzina wielodzietna to tylko 1 rodzic pracuje??? I od razu musi mieć pomoc państwa? czy tylko rodziny wielodzietne dostają pomoc państwa/społeczną?skąd ten pomysł?

> Skladki na opieke zdrowotna sa osobno, poza tym wielu emerytow korzysta z prywa
                                      > tnej opieki zdrowotnej bo kolejki dlugie, placa za leki itp. Podatki ida do wsp
                                      > olnej kasy z ktorej takie zlobki dla wielodzietnych w ktorych w dodatku jeden r
                                      > odzic nie pracuje jak najbardziej sa finasowane.
                                      tak jak emeryt korzysta z moich skladek zdrowotnych, tak ja korzystam z jego podatkow. a gdyby nie odliczenie skladki zdrowotnej od podatku to wszystko trafiloby do wspolnej puli. na tym polega funkcjonowanie panstwa. nie rozumiem nadal skąd to zalozenie, ze w rodzinie wielodzietnej tylko 1 rodzic pracuje.
                                      > Jesli tak to po co wyciagasz lapy po jalmuzne?
                                      A ktoś daje jalmużne wielodzietnym? Przywileje dla wielodzietnych są po to by promować wielodzietnosc. A ta ma z kolei poprawiac finanse państwa w przyszlosci.
                                      Oplacalam zlobki prywatne dwojce moich dzieci. teraz chce zeby trzecie dziecko w koncu skorzystalo z tej wspolnej puli, do ktorej sama tez sie dokladam. zwlaszcza, ze tak jak ciagle podkreslam, to trzecie dziecko bedzie "nadrabialo" braki dzietnosci innych w przyszlosci.

emeryci beda pracowac do 67 roku zycia i pl
                                      > acic podatki, skladki na opieke zdrowotna, beda placic za leki i beda korzystac
                                      > z prywatnej opieki zdrowotnej m.in na to aby twoje dzieci mogly np studiowac.
                                      ja tez bede pracowac do 67 roku zycia, a moze nawet i dluzej. a im mniej bedzie dzieci, czytaj siły roboczej w przyszłosci, tym dluzej bedziemy pracowac, bo panstwowy budzet nie udzwignie naszych emerytur. A moje dzieci beda studiowac po to, zeby potem pracowac na emeryture tego biednego bezdzietnego, ktorego podatki teraz niby ida na ich zlobek (bo rodzice tego dziecka leza brzuchem do gory i nie placa podatkow). Koło sie zamyka.
                          • kleo881 Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 23:24
                            Szkoda ze nie głupota bo miałbyś pierwszeństwo.
                            A nazywanie wielodzietnych patologia to czyste chamstwo.
                    • minor.revisions Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:52
                      > Ale przy uldze 50% wydasz mniej niż ten, kto idzie z dwójką dzieci.

Ale docelowo przynosi firmie trojkę potencjalnych przyszłych płacących full-price klientów, a nie dwójkę.
                • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:15
                  Do tego jeszcze zazdrosna o zniżke na basen wink
                • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:34
                  Nie bedzie sie taplac,bo zabiora mi kase ktora moglabym wydac na bilet na basen w podatkach.To ja sfinansuje tym wielodzietnym taplanie,a czy moje dziecko bedzie sie taplac to zalezy od tego ile mi zostanie na reke,bo mi ulgi nikt nie da.
                  Jako dziecko nie chodzilam na basen,bo basen nie bylo,plywalo sie w morzu,jeziorach,rzekach za darmo.
                  • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:40
                    Ty i twój jedynak nie jesteście targetem dla instytucji typu basen bo z twoich 9 euro basenu nie utrzymają.
                    • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:48
                      Skoro targetem sa wielodzietni,to niech placa i utrzymuja,ale nie z mej kasy tylko z wlasnej.
                      • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:54
                        Oj Edel. To walcz w Niemczech.
                        • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:02
                          Ale o co?to w Pl sie dyskryminuje rodziny z 1 lub dwojka dzieci.Szumne nazywanie tego polityka prorodzinna wolalam o postepow do nieba.To nawet katole uznaja 2+1za rodzine.
                          • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:06
                            Jakie dyskryminuje.
                            Bilety 2+1 funkcjonuja. I ten jedynak wchodzi za friko.
                            • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:32
                              W którym to miescie Jedynacy powyzej lat 6 maja basen za free?
                            • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:44
                              Na naszym basenie bilet 2+1 to 26 zł, 2+2 31 zł, 2+3 jeżeli mają kartę dużej rodziny 23 zł, przed chwilą sprawdziłam.
                              Ja zdaję sobie sprawę, że trójka dzieci to dużo innych wydatków, ale w obrębie usług objętych zniżkami z karty dużej rodziny, rodzina z dwójką dzieci, a czasem nawet z jednym będzie płaciła więcej niż rodzina z trójką dzieci, odprowadzając do gminnej kasy takie same podatki.
                    • ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 23:14
                      Oczywiscie ze sa - wieksza szansa ze po basenie zjesc pojda.
              • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:14
                Wielodzietni też płacą podatki i to czasami spore. I też dokladają się do zasiłków dla innych.
                • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:50
                  Placa podatki które nie pokrywaja nawet kosztow przez nich genwrowanych.Szkola,lekarz.
                  • undoo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:25
                    Tego nie wiesz, jakie podatki placa big_grin
                    • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:27
                      Edel wie najlepiej jakie podatki płaca wielodzietni.
                    • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:33
                      Na pewno mniejsze niz bezdzietni.
            • black.emma Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:16
              Np. bezdzietnym co płacą 3 x tyle co ty i ulg nie maja wink a ty myślałaś ze radni to tak ze swojej kieszeni dają?
              • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:19
                Ale nikt nie dopłaca,do pełnego,biletu na basenie. Czy jak ty płacisz,normalny, a twoje dziecko ulgowy, to komuś za to zabierają? Naprawdę pojęcie macie
      • ashraf Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:08
        Zgadzam sie. Panstwo nie musi dawac stu zasilkow i znizek, wystarczy, ze dostrzeze fakt roznic w wydatkach ponoszonych przez rodziny z 1 i z 4 dzieci. Rozliczanie podatku z dziecmi "oplaca sie" wielodzietnym pracujacym, a wiec nie motywuje do rozmnazania sie czekajacej na zasilki patologii.
    • aneta-skarpeta Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 17:31
      moja kuzynka w ramach projektu korzysta z przedszkola za zltowke

ma tez inne ulgi
    • izak31 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:55
      Dla mnie takie karty są dyskryminujące a ich wprowadzenie niezgodne z Konstytucją. Jest to nierówność wobec prawa. Co innego zniżka na dziecko. Wtedy nawet osoby z jednym dzieckiem mają korzyści. Pomysł bardzo populistyczny.
      • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 18:57
        Ale dzieci mają ulgi, jedynacy także. Płaca połowę za bilety mpk, do kina, na basen itd.
        • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:05
          Dzieci z rodzin wielodzietnych maja tych ulg wiecej.Juz widze jaka bys byla zadowolona gdyby wprowadzono Karte malej rodziny.Ulgi dla rodzin do 2dzieci.Rzadzacy robia was w bambuko,a wy lykacie jak gesi.
          • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:11
            Wolałabym mozliwośc rozliczania podatku na 5 osob a nie na 2.
            • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:39
              Przestaje sie dziwic,ze na prezydentow sa kandydaci jak koszmarow.Ludzie w Pl zadowalaja sie ochlapami i ciesza sie jak dzieci z przywileju dostania sie ich piciech z pierwszenstwem do przedszkola.
              • undoo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 20:19
                No wlasnie sie nie ciesza. Mnie to nie cieszy. Tylko przeraza, bo takie 'ochlapki z panskiego stolu' tylko powoduje konflikty spoleczne vide 'uprzywilejowani wielodzietni' czy 'mopsowi wielodzietni'
                • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 20:22
                  Oprocz ciebie wszystkie wielodzietne sa zadowolone.
                • minor.revisions Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:48
                  Ale to jest kwestia tego, że społeczeństwo durne i nie rozumie, że to nie jest opozycja "bogaci, świadomi, pracowici i rozsądni, no jednym słowem ematka vs patole".
          • grzalka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:16
            Korzystam zarówno z karty lokalnej jak i ogólnopolskiej. Fajnie, ze jest coś takiego.
          • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 20:37
            w bambuko robia caly czas
            nie zamierzam drzec szat, przyzwyczailam sie i po prezydencie bulu i zlodziejach z po nie spodziewam sie niczego wiecej
            na moim malym podworku te inicjatywe oceniam jako realna pomoc dla duzych rodzin, bo polowe oplaty za zlobek zobacze w portfelu i rachunki za wode mam wieksze niz 2+1, wiec nawet jak zostanie na czekolade dla dziecka to bedzie smile
            • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:22
              moofka napisała:

> na moim malym podworku te inicjatywe oceniam jako realna pomoc dla duzych rodzi
              > n, bo polowe oplaty za zlobek zobacze w portfelu i rachunki za wode mam wieksze
              > niz 2+1, wiec nawet jak zostanie na czekolade dla dziecka to bedzie smile

Ale bierzesz pod uwage ze sa rodziny z 3 dzieci ktore maja wyzsze dochody niz rodziny z 2 albo 1 dzieckiem?
              • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:27
                Ale pri cziom tu dochody? To nie jest pomoc socjalna, mylisz pojecia
                • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:44
                  moofka napisała:

> Ale pri cziom tu dochody? To nie jest pomoc socjalna, mylisz pojecia

A co to jest? Jak myslisz kto doplaca roznice? Jesli wlasciciel (konkretna firma) zdecyduje sie robic deal dla rodzin 2+2, 2+3, grup to jest to ich sprawa, maja tak skalkulowane ze nie straca ale jesli mowa o np zlobkach, bibliotekach, muzeach, basenach itp to sa to pieniadze z podatkow. Uwazasz ze to ok aby rodziny o nizszych dochodach z 2 dzieci placily wiecej niz rodziny z 3 dzieci o wyzszycn dochodach np za zlobek?
            • black.emma Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:24
              A dla dzieci z mniejszych rodzin nie będzie bo dopłaca twoim. Super. Fajnie sie wyciąga z cudzej kieszeni?
      • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 20:40
        izak31 napisała:

> Dla mnie takie karty są dyskryminujące a ich wprowadzenie niezgodne z Konstytuc
        > ją. Jest to nierówność wobec prawa. Co innego zniżka na dziecko. Wtedy nawet os
        > oby z jednym dzieckiem mają korzyści. Pomysł bardzo populistyczny.
        >

znizki dla studentow tez sa niekonstytucyjne czy innych seniorow?
        bzdury gadasz - niekonstytucyjne by bylo, jakby czrnoskorych nie wpuszczali, a nie rodzinom ulge dawali
        • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 20:44
          wink
    • agus-ka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:21
      Mnie takie inicjatywy się podobają z wyjątkiem tych, gdzie stawiają dzieci z rodzin wielodzietnych przed te z rodzin z jednym lub dwójką potomstwa. Co innego dać ulgę co innego przywilej.
      A w ogóle to czekam na podatek liczony na wszystkie osoby w domostwie, choć pewnie się nie doczekam. Ciekawe czy chociaż zmniejszą VAT, zwłaszcza ten na artykuły dziecięce.
    • 18lipcowa3 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 19:26
      Nie rozumiem dlaczego 3+ mają pierwszeństwo przy przyjęciach do żłobków i przedszkoli.
      Na szczęście to już za mną.
    • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 20:24
      moofka napisała:

> 50% na zlobek (a rodziny 3+ maja pierwszenstwo w przyjeciu)
      > 50% na baseny i inna rekreacje sportowa
      > zupelnie za darmo muzea i biblioteki
      > na zatwierdzenie czekaja znizki na wode
      > dla mnie super
      > to jest realna pomoc i wsparcie, oby jak najwiecej takich inicjatyw smile

Szczerze to bardzo niesprawiedliwe. Ulgi w oplatach korzystania z miejsc rekreacyjnych, doplaty do opieki nad dziecmi itp powinny zelezec od dochodow roxziny a nie od ilosci dzieci w rodzinie. Pomysl z pierwszenstwem miejsc w zlobkach dla rodzin z 3 + dzieci jest wogole poroniony.
      >
      • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 20:38
        nie jest
        preferencje w zlobkach maja dzieci z niepelnosprawnoscia, matki samotne, dzieci z rodzin zastepczych i wielodzietne
        matce 2=1 jest latwiej niz matce 2+3
        • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:06
          moofka napisała:

> matce 2=1 jest latwiej niz matce 2+3
          >

serio? A jak konkretnie jest lepiej?
        • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:17
          Moofka, jeszcze raz powtórzę to, co napisałam wyżej.
          W przedszkolu, do którego chcę posłać syna, dziecko rodziny z trojgiem dzieci, w której tylko jedno z rodziców pracuje, ma więcej punktów (30 - 20 za pochodzenie z rodziny wielodzietnej, 10 za jednego pracującego rodzica), niż dziecko rodziny z dwojgiem dzieci, w której pracuje obydwoje rodziców (20 punktów za tych pracujących rodziców). Czy uważasz, że pięcioosobowa rodzina, w której jedno z rodziców pracuje, bardziej potrzebuje tego przedszkola niż czteroosobowa rodzina, w której dwoje rodziców pracuje?
          • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:32
            Przedszkola dofinasowane z publicznych pieniedzy powinny zapewnic miejsca wszystkim dzieciom ktorych rodzice chca korzystac. Niesprawiedliwe jest ograniczanie miejsc jednoczesnie tworzac grupy uprzywilejowane. Jesli pieniedzy na dofinasowanie miejsc dla wszystkich chetnych nie wystarcza to lepiej z tego zrezygnowac i stworzyc np dostep dla wszystkich w okrwslonej grupie wiekowej a dofinasowanie uzaleznic od dochodow rodzin.
          • minor.revisions Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:45
            > Czy uważasz, że pięcioosobowa rodzina, w której jedno z rodziców pracuje, bardziej potrzebuje tego
            > przedszkola niż czteroosobowa rodzina, w której dwoje rodziców pracuje?

Nie generalizowałabym. Bo jedno z rodziców może nie pracować, bo sobie taki model wybrali, a może nie pracować, bo nie miała co zrobić z dziećmi, żeby skończyć studia/ zrobić jakiś kurs/ opisać listy motywacyjne i porozsylać i pojeździć na rozmowy kwalifikacyjne (znasz powiedzenie, że szukanie pracy to jest full time job?)
            • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:52
              Ja nie generalizuję. Ja przewiduję, że rodzeństwo koleżanek mojej córki, których matki nie pracują od początku małżeństwa, bo taki model wybrały, wykosi mojego syna, a ja będę oddawała 80% pensji niani o dwa lata dłużej niż planowałam.
            • undoo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:28
              Ja uwazam, ze powod, dla ktorego dziecko przedszkola potrzebuje nie powinien byc istotny, bo jesli potrzebuje, to miejsce powinno byc i kropka. Powinno sie nalezec jak psy micha. Wtedy skonczy sie kombinowanie. Przedszkole dla kazdego dziecka to nie jest zadne ajwaj. To powinien byc wybor rodzicow, czy posylaja, czy nie.
              • ashraf Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:21
                Przedszkole tak, ale zlobek powinien byc juz zarezerwowany w pierwszej kolejnosci dla pracujacych, bo przy jednym rodzicu niepracujacym nie ma sensu...
        • 18lipcowa3 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:33
          moofka napisała:

> nie jest
          > preferencje w zlobkach maja dzieci z niepelnosprawnoscia, matki samotne, dzieci
          > z rodzin zastepczych i wielodzietne
          > matce 2=1 jest latwiej niz matce 2+3
          >

wybacz ale nie tobie o tym decydować
          jak nie jest matce 3 łatwo, to było pozostać na 2
          • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:39
            Ależ normalnie, logicznie i bez utyskiwanie, kazde dziecko to inne nowe obowiązki. Czy skoro człowiek ma 3 to ma udawać ze jest cyborgiem, bo sie zdecydował? Skoro zdecydował ku chwale ojczyzny, to chyba fajnie ze chociaz taki bonusik ma, jak zapewnione miejsce w żłobku. Ja mam i sie cieszę, dlaczego mam nie miec?
            • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:44
              Bij się w piersi i przepraszaj te mniej dzietnewink
              Jakoś ulgi i pierwszeństwo dzieci samotnych matek które często gęsto samotne nie są nikogo nie razi a korzystanie z nich świadczy o obrotności.
              • atena12345 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:21
                przeciwcialo napisała:

> Jakoś ulgi i pierwszeństwo dzieci samotnych matek które często gęsto samotne ni
                > e są nikogo nie razi

Mnie razi, bo znów zabierają miejsca moim dzieciom w przedszkolach
            • 18lipcowa3 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:46
              moofka napisała:

> Ależ normalnie, logicznie i bez utyskiwanie, kazde dziecko to inne nowe obowiąz
              > ki. Czy skoro człowiek ma 3 to ma udawać ze jest cyborgiem, bo sie zdecydował?
              > Skoro zdecydował ku chwale ojczyzny, to chyba fajnie ze chociaz taki bonusik ma
              > , jak zapewnione miejsce w żłobku. Ja mam i sie cieszę, dlaczego mam nie miec?

No ale ja tez sie zdecydowałam na 2 i dlaczego mam nie miec miejsca w zlobku ,albo dlaczego twoje 3 ma miec pierwszenstwo przed moim 2?
              • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:49
                Moje 1 ani drugie tez nie miało, wiec jedyna sprawiedliwość, której tak pragniecie smile
                • 18lipcowa3 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:57
                  moofka napisała:

> Moje 1 ani drugie tez nie miało, wiec jedyna sprawiedliwość, której tak pragnie
                  > cie smile

Wisi mi taka sprawiedliwosc. Miejsca powinny byc dla wszystkich ,a jak nie to krytettum powinno byc - PRACUJĄCY RODZICE , potem niepełnosprawni, potem cała reszta bez kryteriów juz.

Moje dzieci juz po rekrutacjach, na szczęscie bo widzę że karą zaraz bedzie miec TYLKO dwoje.........
                  • zuleyka.z.talgaru Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 10:36
                    A z tą niepełnosprawnością to już różnie. Bo ok - jeśli niepełnosprawny rodzic pracuje to niech sobie ma to przedszkole, ale jak nie pracuje to dlaczeog niby? przecież siedzi w domu to swoim dzieckiem może się zająć jak już je sprowadzono na ten świat.
            • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:46
              Oczywiście, ale praca to też nowe obowiązki.
              Jeżeli rodzina z trojgiem dzieci i jednym rodzicem pracującym nie uzyska dla dziecka miejsca w przedszkolu, to traci na tym dziecko, rozwojowo. Jeżeli rodzina z dwojgiem dzieci i dwojgiem rodziców pracujących nie uzyska dla dziecka miejsca w przedszkolu, to traci dziecko, rozwojowo, ale oprócz tego bardzo konkretnie cierpią finanse tej rodziny, bo albo jedno z rodziców musi jednak zrezygnować z pracy (co nie jest w niczyim interesie) albo rodzina musi opłacić nianię.
            • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:48
              moofka napisała:

> Ależ normalnie, logicznie i bez utyskiwanie, kazde dziecko to inne nowe obowiąz
              > ki. Czy skoro człowiek ma 3 to ma udawać ze jest cyborgiem, bo sie zdecydował?
              > Skoro zdecydował ku chwale ojczyzny, to chyba fajnie ze chociaz taki bonusik ma
              > , jak zapewnione miejsce w żłobku. Ja mam i sie cieszę, dlaczego mam nie miec?

A tym ktorzy zdecydowali sie na dwojke bonusik sie juz nie nalezy? A czemu wlasciwie 3 a nie 4 albo 5 albo 6 jako minimim ma ulrawniac do bonusika?
              • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:51
                Bo socjologowie piszą ze dopiero 3 i wiecej jest korzystne z punktu widzenia społeczeństwa smile
                • 18lipcowa3 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:54
                  moofka napisała:

> Bo socjologowie piszą ze dopiero 3 i wiecej jest korzystne z punktu widzenia sp
                  > ołeczeństwa smile

aha i zaplanowalas 3 bo socjologowie.......
                  • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:58
                    Bynajmniej, odpowiedziała, na pytanie najmy, dlaczego 3 i wiecej smile
                • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:58
                  moofka napisała:

> Bo socjologowie piszą ze dopiero 3 i wiecej jest korzystne z punktu widzenia sp
                  > ołeczeństwa smile

Ale 4, 5 i kolejne jest jeszcze bardziej oplacalne, czyz nie? Poza tym swiat jest przeludniony uncertain
                  • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:00
                    To po co rodzilaś jakiekolwiek dziecko skoro przeludnienie tak cię martwi?
                    • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:14
                      przeciwcialo napisała:

> To po co rodzilaś jakiekolwiek dziecko skoro przeludnienie tak cię martwi?

Dyskusja nie jest o mnie i to dlaczego ja mam dzieci nie ma zadnego znaczenia. Faktem jest ze promowanie wielodzietnosci w obecnym swiecie jeste kiepskim pomyslem.
                • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:05
                  Sytuacja, kiedy matka wraca do pracy, też jest korzystna z punktu widzenia społeczeństwa.
            • black.emma Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:26
              Ku chwale ojczyzny? Bo?
          • grzalka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:46
            18lipcowa3 napisała:

> jak nie jest matce 3 łatwo, to było pozostać na 2

czasem się nie da, bo przy pierwszym podejściu od razu troje się rodzi...a w planach było jedno smile
        • undoo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:49
          W ktorym konkretnie momencie jest jej latwiej? Prosze Cie, powstrzymaj sie od pisania takich bzdur.
          • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:56
            undoo napisała:

> W ktorym konkretnie momencie jest jej latwiej? Prosze Cie, powstrzymaj sie od p
            > isania takich bzdur.

W każdym, 3 dzieci to 3 ciąże 3 porody 3 przerwy w pracy, albo mniej. Ale z blizniakami, nie zazdroszczę.
            To razy trzy wszystkie zakupy, urodziny, edukacja i zajęcia,pozalekcyjne, razy 3 fotelik w samochodzie i wszystko inne. 3 miejsca rano do odstawienia dzieci. I komplet wiecej w zmywarce. Naprawdę trzeba takie rzeczy tłumaczyć?
            • 18lipcowa3 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:58

> W każdym, 3 dzieci to 3 ciąże 3 porody 3 przerwy w pracy, albo mniej. Ale z bli
              > zniakami, nie zazdroszczę.
              > To razy trzy wszystkie zakupy, urodziny, edukacja i zajęcia,pozalekcyjne, razy
              > 3 fotelik w samochodzie i wszystko inne. 3 miejsca rano do odstawienia dzieci.
              > I komplet wiecej w zmywarce. Naprawdę trzeba takie rzeczy tłumaczyć?

Ale to jest TWOJ problem i TWOJ wybor. Nikt cie nie zmuszał do rodzenia dzieci.
              Dlaczego dzieci z rodzin 2+1 albo 2+2 maja byc poszkodowane przy rekrutacji bo TY MUSISZ mnożyc przez 3.
              • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:01
                W złym,kierunku żale, do.samorzadow, niech,robią,miejsca, skoro,ich,nie starczy dla wszystkich to.jakies kryteria przyjąć musza i wielodzietność jest jednym nich. Zniżka to,ulga, czyli jak,sama nazwa wskazuje ma ulżyć w trudach wychowania trójki o wiecej dzieci.
                • 18lipcowa3 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:04
                  moofka napisała:

> W złym,kierunku żale, do.samorzadow, niech,robią,miejsca, skoro,ich,nie starczy
                  > dla wszystkich to.jakies kryteria przyjąć musza i wielodzietność jest jednym n
                  > ich. Zniżka to,ulga, czyli jak,sama nazwa wskazuje ma ulżyć w trudach wychowani
                  > a trójki o wiecej dzieci.

NO ja wiem że troje dzieci to trudy dlatego tego nie podjęłam.
                  Moze trza isc w tym kierunku a nie się ciskać o wszystko za darmo, za 50& , za pierwszeństwo ?

Kryteria ok. Praca, niepełnosprawność. Ale nie wielodzietność.
                • natalia.nat Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 22:00
                  Mówimy, że wielodzietność to złe kryterium. Taki szczegół. Ale widzę, że nie stać Cię na obiektywizm. No i musisz popracować nad interpunkcją i spójnością wypowiedzi, bo tego nie da się czytać
            • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:07
              moofka napisała:

> W każdym, 3 dzieci to 3 ciąże 3 porody 3 przerwy w pracy, albo mniej. Ale z bli
              > zniakami, nie zazdroszczę.
              > To razy trzy wszystkie zakupy, urodziny, edukacja i zajęcia,pozalekcyjne, razy
              > 3 fotelik w samochodzie i wszystko inne. 3 miejsca rano do odstawienia dzieci.
              > I komplet wiecej w zmywarce. Naprawdę trzeba takie rzeczy tłumaczyć?

tobie sie cos zupelnie pokrecilo. Uwazasz ze rodziny ktore maja dwoje dzieci lub mniej i takze czesc z nich nizsze dochody niz niz rodziny z 3 dzieci i wiecej maja byc karani finansowo bo rodziny z trojka dzieci maja wiecej fotelikow w aucie? Takie abdurdy to tylko na ematce big_grin
              • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:10
                O, a dopiero co było że wielodzietni to patologia na garnuszku państwa a teraz że bogatsi niz ci mniej dzietni.
                • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:22
                  przeciwcialo napisała:

> O, a dopiero co było że wielodzietni to patologia na garnuszku państwa a teraz
                  > że bogatsi niz ci mniej dzietni.

Nie rozumiesz czy udajesz? Czesc rodzin z 3 dzieci moze byc w lepszej sytuacji finasowej niz czesc rodzin z 2 dzieci ale bedzie placic mniej np za przedszkola czy rekreacje, uwazasz ze to fair? Podobnie jak rodzina z 3 dzieci i jednym rodzicem pracjacym bedzie miala wieksze szanse na miejsce w przedszkolu dla dzieci niz rodzina z 2 dzieci i dwojgiem rodzicow pracujacych.
                  • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:29
                    Ale zapłacą wiecej za prąd, buty i mleko smile
                    • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:39
                      moofka napisała:

> Ale zapłacą wiecej za prąd, buty i mleko smile

Oczywiscie ze zaplaca jesli ich stac a jesli nie to niech soleczenstwo pomoze. Z tym ze pomoc uzalezniona od dochodow a nie ilosci dzieci i jednak nacisk na prace i samofinasowanie. To jest dla spoleczenstwa bardziej oplacalne niz promowanie rodzin wielodzietnych z jednym rodzicem niepracujacym.
                      Rodzicielstwo jest wyborem, ilosc dzieck tez. Istenieje cos takiego jak planowanie rodziny. Sa ludzie ktorzy planuja, decyduja sie na tyle dzieci ile chca i nie oczekuja ze skoro maja trzy foteliki i musza kupic trzy pary butow to naleza im sie ulgi i ci ktorzy maja jeden albo dwa foteliki maja im doplacac. Takie myslenie jest niedorzeczne.
                      • mum2004 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:43
                        Ale nikt nie buduje się dlatego ze zwracają VAT, nie korzysta z netu bo jest ulga, nie rodzi dzieci bo liczy na ulgi. Ale jeśli jest to miło się korzysta.
                        Istenieje cos takiego jak planowa
                        > nie rodziny. Sa ludzie ktorzy planuja, decyduja sie na tyle dzieci ile chca i n
                        > ie oczekuja ze skoro maja trzy foteliki i musza kupic trzy pary butow to nalez
                        > a im sie ulgi i ci ktorzy maja jeden albo dwa foteliki maja im doplacac. Takie
                        > myslenie jest niedorzeczne.

otototo
              • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:15
                Dlaczego karami? Nie płaca kar. Maja ulgę podatkowa rownież i normalne prawo do opieki zlobkowej czy przedszkolnej. Po prostu bez preferencji, bo nie ma dla nich uzasadnienia w przypadku zwykłej rodziny z 1 czy 2 dzieci
                • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:20
                  Moofka, ale ja cierpliwie nadal będę cię prosić o porównanie sytuacji rodziny z dwojgiem dzieci, gdzie pracuje obydwoje rodziców z sytuacją rodziny z trojgiem dzieci, gdzie pracuje tylko jeden rodzic. Dla mnie jest to sytuacja porównywalna, nawet z lekkim przechyleniem w stronę, że ta rodzina, gdzie jest dwoje pracujących przedszkola potrzebuje bardziej, tymczasem system rekrutacyjny uprzywilejowuje tę rodzinę z jednym rodzicem niepracującym.
                  • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:35
                    Nie wiem, moze ustawodawca zakłada, ze 3 i wiecej rodziny sa mniej stymulującewink
                • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:28
                  moofka napisała:

> Dlaczego karami? Nie płaca kar. Maja ulgę podatkowa rownież i normalne prawo do
                  > opieki zlobkowej czy przedszkolnej. Po prostu bez preferencji, bo nie ma dla n
                  > ich uzasadnienia w przypadku zwykłej rodziny z 1 czy 2 dzieci

Maja ulge podatkowa ale nie maja dodatkowo znizek w oplatach za przedszkola, rekreacje itp. Nie maja tylko dlatego ze maja 2 czy 1 dziecko.
                  Poza tym jakiego uzasaenienia nie ma dla nich? A jakie uzasadnienie jest dla pierwszesntwa w uzyskaniu w miejsca w przedszkolach dla rodzin z 3 dzieci? Mowa o przedszkoalch finansowanych z publicznych pieniedzy a wiec i podatkow rodzicow 1 czy 2 dzieci. Dolrawdy w poziom absurdu takiego rozumowania szokuje.
                  • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:33
                    Ależ pokretńie rozumiana sprawiedliwość. Ja na przy,ład nie zapalalam sie na rodzine na swoim, i na żadne odliczenia VAT za materiały budowlane, bo miałam swoje mieszkanie (zreszta za własne pieniadze kupione) a inni go n mieli i zyskali kilkadziesiąt tysięcy, czy mi by sie nie przydało? By sie przydało.
                    • pade Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:40
                      Ja też się na to nie załapałam. Również na roczny, czy półroczny macierzyński, becikowe, etc.
                      Na nic się nie załapaliśmy oprócz ulgi podatkowej na dzieci.
                      Czy dwójka nastolatków jest gorsza od trójki niemowląt?
                    • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:46
                      moofka napisała:

> Ależ pokretńie rozumiana sprawiedliwość. Ja na przy,ład nie zapalalam sie na ro
                      > dzine na swoim, i na żadne odliczenia VAT za materiały budowlane, bo miałam swo
                      > je mieszkanie (zreszta za własne pieniadze kupione) a inni go n mieli i zyskali
                      > kilkadziesiąt tysięcy, czy mi by sie nie przydało? By sie przydało.
                      >
                      Dlatego tez nalezy dazyc do zminimalizowania ustawodwastwa niesprawiedliwego polecznie a nie tworzyc wiecej takich uregulowan.
                      Inicjatywa ktora wychwalasz w poscie tytulowym nie jest prorodzinna a prowielodzietna. Rodziny z 1 czy 2 dzieci nie zyskaja a nawet straca.
                      • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:49
                        Co stracą? Członkowie wopr tez maja ulgi, a ratownicy wchodzą na basen za darmo. Co tracą twoje dzieci z tego tytułu?
                        • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:53
                          W przypadku, jeśli się nie dostanę do przedszkola, tracę około 1700-1800 miesięcznie (różnica między nianią a przedszkolem).
                        • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 23:11
                          moofka napisała:

> Co stracą? Członkowie wopr tez maja ulgi, a ratownicy wchodzą na basen za darmo
                          > . Co tracą twoje dzieci z tego tytułu?

O czym ty piszesz? Napisz wreszcie dlaczego wg coebie sprawiedliwe jest ograniczanie dzieciom ktore nie maja rodzenztwa albo maja tylko jedno dostepu do zajec w przedszkolach i zmuszanie obojga pracujacych rodzicow dwojki lub jednego dziecka do ponoszenia wyzszych kosztow opieki nad dziecmi bo priorytetem sa m.in rodziny z trojka dzieci i jednym rodzicem niepracujacym.
                          • 18lipcowa3 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 23:15
                            Napisz wreszcie dlaczego wg coebie sprawiedliwe jest ogranic
                            > zanie dzieciom ktore nie maja rodzenztwa albo maja tylko jedno dostepu do zajec
                            > w przedszkolach i zmuszanie obojga pracujacych rodzicow dwojki lub jednego dzi
                            > ecka do ponoszenia wyzszych kosztow opieki nad dziecmi bo priorytetem sa m.in r
                            > odziny z trojka dzieci i jednym rodzicem niepracujacym.

też mnie to ciekawi
                        • atena12345 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:27
                          moofka napisała:

> Co stracą? Członkowie wopr tez maja ulgi, a ratownicy wchodzą na basen za darmo
                          > . Co tracą twoje dzieci z tego tytułu?

Moje dziecko - miejsce w przedszkolu = dodatkowe 800 zł wydane z mojej kieszeni. A oboje z mężem podatki opłacamy od lat.
                          • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:42
                            ale ta moofka z trójką dzieci, jak miała dwoje, to też nie miała ulg, a podatki opłacała
                            • atena12345 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:46
                              agni71 napisała:

> ale ta moofka z trójką dzieci, jak miała dwoje, to też nie miała ulg, a podatki
                              > opłacała

Ale ja się moofki nie czepiam. Stwierdzam fakt, że rodziny z 1 i 2 dzieci są dyskryminowane.
                              • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 10:36
                                no dobra, to ja z trójka dzieci czuje sie dyskryminowana, bo nie mieścimy się w małym samochodzie i musimy wydac więcej na zakup większego

jestem też dyskryminowana, bo muszę więcej wydać na ubrania dla trójki dzieci niż musiałabym dla dwójki

wycieczki szkolne i kolonie też mam x 3 - czuję się dyskryminowana

a nawet w niektórych restauracjach czuję się dyskryminowana, bo maja tylko 4-osobowe stoliki

w warszawskim zoo (i wielu muzeach) jestem dyskryminowana, bo bilet rodzinny to max. 2 + 2
                                • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 10:38
                                  a tak w ogóle, to czuje się dyskryminowana, bo w mojej gminie nie ma takich zniżek jak u moofki wink
                                • atena12345 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 10:43
                                  agni71 napisała:

> no dobra, to ja z trójka dzieci czuje sie dyskryminowana, bo nie mieścimy się w
                                  > małym samochodzie i musimy wydac więcej na zakup większego

moja dwójka się na skuterze nie mieści big_grin

> jestem też dyskryminowana, bo muszę więcej wydać na ubrania dla trójki dzieci n
                                  > iż musiałabym dla dwójki

masz odliczenie od podatku za KAŻDE dziecko

> wycieczki szkolne i kolonie też mam x 3 - czuję się dyskryminowana

patrz wyżej

> a nawet w niektórych restauracjach czuję się dyskryminowana, bo maja tylko 4-os
                                  > obowe stoliki

a za przestawienie krzesła oczywiście wyrzucają z restauracji uncertain

> w warszawskim zoo (i wielu muzeach) jestem dyskryminowana, bo bilet rodzinny to
                                  > max. 2 + 2

Chodzisz do zoo każdego dnia w ciągu roku?
                                  Ja przedszkole prywatne musiałam opłacać przez 3 lata i dowozić dziecko do innego miasta - każdego dnia.
                                  Licytowanie się jest bez sensu. Każdy ma tyle dzieci ile chce/może/tak wyszło. Dziecko jest dziecko. Każde powinno być tak samo traktowane i mieć taką samą szansę na placówkę publiczną
                                  • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 10:50
                                    > > wycieczki szkolne i kolonie też mam x 3 - czuję się dyskryminowana
                                    >
                                    > patrz wyżej

ale co wyżej, mam odliczenia za wycieczki szkolne i kolonie? Pierwsze słyszę.

> > a nawet w niektórych restauracjach czuję się dyskryminowana, bo maja tylk
                                    > o 4-os
                                    > > obowe stoliki
                                    >
                                    > a za przestawienie krzesła oczywiście wyrzucają z restauracji uncertain

powodzenia w wygodnym zjedzeniu obiadu przy czteroosobowym stoliku w 5 osób (stolik kwadrat)

> > w warszawskim zoo (i wielu muzeach) jestem dyskryminowana, bo bilet rodzi
                                    > nny to
                                    > > max. 2 + 2
                                    >
                                    > Chodzisz do zoo każdego dnia w ciągu roku?

No wiesz, myślałam, że chodzi o zasadę, sprawiedliwość i te rzeczy. W wielu instytucjach rodzina to wciąż tylko 2 + 2, dlatego czuję się dyskryminowana.

> Ja przedszkole prywatne musiałam opłacać przez 3 lata i dowozić dziecko do inne
                                    > go miasta - każdego dnia.

ale osoba w twojej sytuacji, ale mająca trójkę dzieci, też przez 3 lata opłacałaby to prywatne przedszkole, dlatego by jej ulżyć wprowadzono preferencyjne warunki od 3. dziecka.

> Licytowanie się jest bez sensu. Każdy ma tyle dzieci ile chce/może/tak wyszło.
                                    > Dziecko jest dziecko. Każde powinno być tak samo traktowane i mieć taką samą sz
                                    > ansę na placówkę publiczną

tu się zgadzam

trochę się kłócę z przymrużeniem oka, wiesz?
                                    • atena12345 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 11:00
                                      agni71 napisała:

> trochę się kłócę z przymrużeniem oka, wiesz?

wiem wink
                                      każdy ma swoje racje po prostu.
                            • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 10:07
                              No dokładnie o tym samym mówimy, tylko chyba inaczej rozumiemy cel tego systemu.

Ty, jeśli dobrze rozumiem, uważasz, że celem jest nagrodzenie rodziny, która zdecydowała się na trójkę i więcej. Wtedy OK, system działa.

Ja jednak zakładam, że celem systemu ma być zachęcenie kogoś, żeby tę trójkę miał. W takim razie system jest do niczego, jeśli karze za dwójkę, bo przeskok z jeden na trzy jest rzadki i nie do zaplanowania, nie można mieć też gwarancji, że z przyczyn zdrowotnych nie zostanie się na tym "karanym" etapie 2+2. Więc nie opłaca się nam odstraszać wszystkich rodzin 2+1 od zostania rodzinami 2+2.
                              • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 10:25
                                Wielodzietni uwazaja,ze to z zazdrosci.Tu nie chodzi o zazdrosc tylko sprawiedliwosc.Rodzina 2+1,2+2 to tez rodzina.Prorodzinnie jest wtedy gdy kazdy z dzieckiem ma ulge,a nie gdy maja ja tylko ci 2+3 i wiecej.
                                Napisze jak to jest rozwiazanie w moim miescie,istnieje karta rodziny.Rodzina jest tez 1+1dziecko.Warunek zameldowanie na terenie miasta w jednym domu z dzieckiem.Nie sa to przywileje przy przyjmowaniu do przedszkola tylko znizki na obiektx typu muzeum,basen,plus prywatne przedsiebiorstwa typu retauracje robia ulgi na dany miesiac.Rodziny dostaja przezmaila,poczte info o aktualnych akcjach.I to jest sprawiedliwie.Wychodzi sie z zalozenia,ze kazde dziecko to przyszlosc dla miasta.Postepowanie w miescie moofki jest niesprawiedliwe i krzywdzace.
            • undoo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:31
              Samotnej jest latwiej? Zamienisz sie z nia?
        • ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 23:19
          Chyba zezy od roznicy wieku miedzy dziecmi - jak co 5 lat np (albo 10) to podobnie albo i latwiej
      • triss_merigold6 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 20:41
        Liczby. Dzieci są policzalne.
        Punktem wyjścia do ubiegania się o miejsce w publicznym samorządowym żłobku jest praca obojga rodziców. Bezrobotni nie mają szans na miejsce, chyba że gmina realizuje jakiś program razem z MOPS.
        Rodziny wielodzietne mają punkty przy rekrutacji, ale punkty mają też samotne matki, niepełnosprawni, dzieci z rodzin z nadzorem kuratorskim.
        • atena12345 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:30
          triss_merigold6 napisała:

> Bezrobotni nie mają szans na miejsce,

To nie jest prawda, ponieważ nikt zatrudnienia nie sprawdza. Wystarczy wpisać w kartę zgłoszenia, że się pracuje
          • triss_merigold6 Co Ty pleciesz... 22.05.15, 17:43
            Co Ty pleciesz...
            Moje młodsze było w żłobku samorządowym, w pakiecie zaswiadczeń i kwitów musiałam dostarczyć zaświadczenie od pracodawcy, ojciec dziecka tak samo. Nic na gębę, co roku od nowa podpisywanie umowy rodziców ze żłobkiem.
            • 18lipcowa3 Re: Co Ty pleciesz... 22.05.15, 18:39
              U mnie w Gdansku do żłobka po prostu były zapisy i kolejka i dziecko spadało na liście. Nie było próśb o kwity z pracy, nawet nie wiem czy we wniosku to było.
              W przedszkolu owszem- w tym roku w rekrutacji żądali kwitów, jak szła starsza- nie.
            • murwa.kac Re: Co Ty pleciesz... 22.05.15, 19:03
              potwierdzam - w Gdansku zadnych papierow nie wymagaja.
              wystarczy zapisac dziecko i wsio.
    • wuika Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 21:30
      Mi się podoba polityka prowielodzietnościowa w naszym przedszkolu (prywatnym suspicious) - za trzecie dziecko z rodziny płaci się tylko za jedzenie, czesne, wpisowe etc., jest za 0zł.
      Lokalny program 3+ też jest, basen za pół ceny, kino i teatr trochę taniej. Nie interesowałam się dokładniej, bo na razie nie mamy 3.
    • inguszetia_2006 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:24
      Witam
      No to fajno, na zdrowie. A możesz napisać, kto tam u was rządzi w samorządzie? Tzn. co to za koalicja?wink
      Pzdr.
      Ing
      • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:28
        Inicjatorzy w ty, burmistrz ze stowarzyszenia lokalnego, nie partyjni smile
    • mum2004 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:31
      Wierzyć się nie chce ze właśnie na forum poświęconym mamom jest taka wrogość do większych rodzin. W realu spotykam się z ogromną sympatią ludzi. Zazdrość? Zawiść? Przykre.
      • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:45
        Bardzo lubię rodziny wielodzietne.
        Lubię, kiedy fakty są jasne - i dlatego w przypadku dyskusji o zniżkach na basen pokazałam, że to nie prawda, że i tak wielodzietni zawsze płacą więcej - nie tylko płacą mniej w przeliczeniu na głowę, ale też w przypadku rodziny trzydzietnej bezwzględnie mniej niż dwudzietna.

Natomiast kwestie rekrutacji mnie zbulwersowały, bo kiedy córka nie dostała się do przedszkola dwa razy z rzędu, w kolejce przede mną były tylko dzieci z obowiązkowym przygotowaniem przedszkolnym, dzieci matek samotnych, niepełnosprawnych i mających rodzeństwo w przedszkolu. Teraz dołączyły do nich dzieci z rodzin wielodzietnych, także tych, w których pracuje tylko jedno z rodziców. Co najprawdopodobniej oznacza dla mnie cztery lata chude zamiast dwóch lat chudych, czyli bardzo konkretnie zaboli.
        • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:52
          I najbardziej cię boli kryterium wielodzietności?
          • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 22:55
            Nie, najbardziej mnie boli jak małe znaczenie ma fakt, że obydwoje rodziców pracuje.
            • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 07:55
              Znalazłam jeszcze jeden kwiatek. Jeśli dziecko z rodziny wielodzietnej, w której jeden rodzic pracuje, ma rodzeństwo w przedszkolu, ma więcej punktów (20 za wielodzietność + 10 za rodzica pracującego + 10 za rodzeństwo w przedszkolu = 40) niż dziecko pracującej samotnej matki (20 za samotne macierzyństwo + 10 za rodzica pracującego = 30). Nawet jeśli ona dołoży konieczność zapewnienia opieki przez dłużej niż 6 godzin (5 punktów), a rodzice dziecka z rodziny wielodzietnej tego uczciwie nie zaznaczą - wtedy jest 40 do 35.

Rozumiem, acz mnie wkurza, założenie, że jeśli ja mam tylko dwójkę dzieci i obydwoje pracujemy, to jakoś sobie zarobimy na nianię, ale jakie założenie stoi za tym ustawieniem kolejki?
              • agni71 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:44
                zapominasz, że ten, kto ma teraz trojkę, kiedyś miał tylko dwójkę i był w dokładnie takiej samej sytuacji, jak ty
                • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:03
                  Dokladnie.
            przeciwcialo napisała:

> I najbardziej cię boli kryterium wielodzietności?

a dlaczego ma nie bolec?
      • 18lipcowa3 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 23:02
        mum2004 napisała:

> Wierzyć się nie chce ze właśnie na forum poświęconym mamom jest taka wrogość do
        > większych rodzin. W realu spotykam się z ogromną sympatią ludzi. Zazdrość? Zaw
        > iść? Przykre.

Zawiść o co?
        Pracujemy z mężem całe dorosłe zycie.
        Dzieci poczęlismy z planem i tyle na ile nas stac.
        Płacimy podatki i chcemy miec miejsce przedszkolu i zlobku.
        Dlaczego rodzina z 3 dzieci jest lepsza od mojej?
        Nie korzystam z mops, mamy slub, pracujemy.
        • mum2004 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 23:09
          W tym jest lepsza ze przynosi większą korzyść dla starzejacego sie społeczeństwa. I dobrze że państwo to dostrzega.
          • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 23:15
            Dostrzega, ale promuje w bardzo krótkowzroczny sposób.
            Jeżeli nie wspiera powrotu matek do pracy, to powoduje, że na więcej dzieci zdecydują się tylko te, które nie zamierzają pracować. Czyli z punktu wyklucza ponad połowę targetu tej reklamy.
            • mum2004 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 07:32
              asia_i_p napisała:

> na więcej dzieci zde
              > cydują się tylko te, które nie zamierzają pracować.

Wręcz przeciwnie, na trzecie dziecko decydują się ci, którzy mają ugruntowaną pozycję zawodową, stałą umowę, pewność że ich miejsce na nich czeka. I szybko wracają do pracy, bo ciężko utrzymać dużą rodzinę z jednej pensji.

Nigdy nie byłam nawet dnia na wychowawczym, to prędzej matki jedynaków mogą sobie siedzieć w domu przez 2-3 lata.
              • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 07:44
                Mówię w tej chwili o stanie, który promuje system rekrutacji w moim mieście.
                • mum2004 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 07:55
                  U mnie są punkty dla OBOJGA pracujących rodziców. Owszem - rodzina wielodzietna z jednym pracującym rodzicem mimo wszystko będzie miała więcej punktów niż rodzina jedynaka czy dwójki z obojgiem rodziców pracujących. Ale najwięcej ma rodzina wielodzietna z obojgiem pracujących rodziców.
                  I nie sądzę że te rodziny wielodzietne z matką w domu akurat wydzierają te miejsca w żłobkach...
                  • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:56
                    Nie mówię o żłobkach, mówię o przedszkolach. W których rodziny wielodzietne z jednym rodzicem pracującym są uprzywilejowane nie tylko przed rodzinami z jednym i dwojgiem dzieci i obydwojgiem rodziców pracujących, ale także, jeżeli mają w przedszkolu więcej niż jedno dziecko, przed samotnym pracującym rodzicem.
              • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:25
                To znaczy,ze kase macie i ulgi wam zbyteczne.To byl twoj wybor by sie rozmnozyc,trzeba bylo po zostac przy jednym to i na wychowawczym moglaby pobyc.
                • mum2004 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:29
                  Akurat wcale nie miałabym ochoty siedzieć na wychowawczym. Ulg żadnych nie dostaje.
                  • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:25
                    To o co ci chodzi?
                • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:38
                  jasne, bardzo prospoleczna postawa, twoj wybor to sie teraz nie ciskaj
                  otoz bzdura i sama jej nie prezentujesz w innych tematach
                  bo uczciwy obywatel w sercu europy ma prawo oczekiwac
                  moim wyborem bylo, ze kupilam sobie samochod, ale oczekuje bezpiecznych i dobrze oznakowanych drog
                  a panstwo ma obowiazek to zapewnic, skoro lupie nas podatkami
                  wyborem matki (obojetnie ilu dzieci) bylo zajscie w ciaze, ale oczekuje wysokich standardow okoloporodowych i bezpiecznego porodu
                  wyborem wielu jest pojscie do pracy i opczekuja w zamian przestrzegania prawa pracownika i uczciwej zaplaty
                  najpierw piszesz, ze sie w kraju buraka i ziemniaka zadowalamy ochlapami, potem ze wasz wybor i siedzcie cicho
                  gornicy nie siedza i dobrze na tym wychodza, a to tez ich wybor
                  • gazeta_mi_placi Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:42
                    Śmiertelność matek przy porodzie w Polsce jest na tym samym niskim poziomie co w Szwajcarii i dużo niższym niż w kilka razy bogatszym kraju jakim są Stany Zjednoczone. Śmiertelność noworodków jest też niższa niż w innym bogatszym kraju UE jakim jest Holandia.
                    A sam poród? Przy naturalnym baby tak samo się drą czy są Angielkami, Polkami czy Francuzkami. Nigdzie poród nie jest przyjemnością czy choćby tylko neutralną czynnością.
            • wuika Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 07:47
              Bzdura. Dla mnie ułatwienia, które dostaniemy, kiedy nas w końcu będzie 5, to jeszcze jeden przyczynek do tego, żeby się na dwójce nie zatrzymywać. Bo będzie trudniej, ale w innych dziedzinach państwo nakłoniło przedsiębiorców do ułatwiania życia. I nie zamierzam zrezygnować z pracy - zamierzam mieć nieco łatwiej, niż mogłabym. Dwójka to przecież minimum dla zachowania wymiany pokoleniowej, ktoś musi i trójkę urodzić.
              • asia_i_p Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 07:58
                Ten, kto ma dwójkę, temu się zdecydowanie opłaca w takim układzie urodzić trzecie. Szkopuł w tym, że temu, kto ma jedynaka i już raz przebrnął przez opłacanie niani, nie opłaca się w takim układzie urodzić drugiego. A po drodze do trójki w pewnym momencie zazwyczaj ma się dwójkę.
                • wuika Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:14
                  Mi się trafiły bliźniaki wink
                • atena12345 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:24
                  asia_i_p napisała:

> Ten, kto ma dwójkę, temu się zdecydowanie opłaca w takim układzie urodzić trzec
                  > ie. Szkopuł w tym, że temu, kto ma jedynaka i już raz przebrnął przez opłacanie
                  > niani, nie opłaca się w takim układzie urodzić drugiego. A po drodze do trójki
                  > w pewnym momencie zazwyczaj ma się dwójkę.

nic dodać, nic ując
            • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:04
              Matki wielodzietne pracją zawodowo.
          • najma78 Re: polityka prorodzinna - można :) 21.05.15, 23:24
            mum2004 napisała:

> W tym jest lepsza ze przynosi większą korzyść dla starzejacego sie społeczeństw
            > a. I dobrze że państwo to dostrzega.

Jeszcze nie przynosi. Na razie jest obciazeniem bo korzysta z ulg plus promuje nieaktywnosc zawodowa jednego z rodzicow co jest niekorzystne dla spoleczenstwa. Nie ma tez zadnych gwarancji ze te korzysci bedzie przynosic.
          • kawka74 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:21
            2/3 dzieci w Polsce wychowuje się w rodzinach 2+1 lub 2+2. Kto przynosi większą korzyść?
            • wuika Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:23
              Ale to już jest najpopularniejszy model rodziny, z przeniesieniem na 2+1. Nie trzeba tego modelu wspierać w sensie pokazywania: tak, ten model i na tym koniec, bo dla demografii i ekonomii potrzebne są też rodziny 2+3 i 2+więcej, a tych jest b. mało. I trzeba pokazywać, że przy 2+3 też jest życie.
              • kawka74 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:40
                To może lepiej było nakręcić film propagandowy wink O ile zniżki dla wielodzietnych to małe miki, niech sobie będą, o tyle pogarszanie sytuacji rodzin 2+1 czy 2+2 (bo tym jest pierwszeństwo wielodzietnych w przyjmowaniu do przedszkola czy żłobka) raczej nikogo nie zachęci do rozrodu. Rozumiem, że sytuacja w rodzinach wielodzietnych się pogarsza i zniżki czy innego rodzaju ulgi są OK (aczkolwiek lepsze tu byłoby kryterium finansowe, a nie liczba dzieci), ale nie znajduję żadnego uzasadnienia dla pierwszeństwa w przedszkolu - poza mnożeniem kryteriów i utrudnianiem dostępu.
                • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:49
                  kawka74 napisała:

> To może lepiej było nakręcić film propagandowy wink O ile zniżki dla wielodzietny
                  > ch to małe miki, niech sobie będą, o tyle pogarszanie sytuacji rodzin 2+1 czy 2
                  > +2 (bo tym jest pierwszeństwo wielodzietnych w przyjmowaniu do przedszkola czy
                  > żłobka) raczej nikogo nie zachęci do rozrodu.

pierwszenstwo maja dzieci niepelnosprawne, z nadzorem kuratorskim i z rodzin zastepczych, oraz rodzicow samotnych
                  chcesz powiedziec, ze to nie zacheca do rodzenia zdrowych dzieci w regularnych rodzinach?

Rozumiem, że sytuacja w rodzinach
                  > wielodzietnych się pogarsza i zniżki czy innego rodzaju ulgi są OK (aczkolwiek
                  > lepsze tu byłoby kryterium finansowe, a nie liczba dzieci), ale nie znajduję ż
                  > adnego uzasadnienia dla pierwszeństwa w przedszkolu - poza mnożeniem kryteriów
                  > i utrudnianiem dostępu.
                  • kawka74 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:54
                    > chcesz powiedziec, ze to nie zacheca do rodzenia zdrowych dzieci w regularnych
                    > rodzinach?

Odnoszę się do tego: ' I trzeba pokazywać, że przy 2+3 też jest życie.'.
      • edelstein Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:09

• kropkacom Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:34
      Nikogo to jednak nie zachęci chyba do urodzenia trzeciego dziecka. Chyba, że się mylę. smile Fajny bonus, który dla jednych będzie znaczył więcej dla innych pozostanie tylko fajnym bonusem. Myślę, ze nawet w Polsce sytuacja rodzin z trójką i więcej dzieci jest różna. Nawet te nieszczęsne bilety na basen dla jednej rodziny oznaczałyby, że trzeba będzie z czegoś uszczknąć, a dla drugiej będą tylko stałym miejscem w budżecie domowym. Tak samo jest z rodzinami z dwójką dzieci, czy nawet z jednym. Fakt, ubóstwo dotyka częściej rodziny z dużą ilością dzieci, ale też samotne matki z dwójką. Zresztą jak rozumiem kryteria dochodowego nie ma. Co do placówek takich jak żłobki to zakładam, ze najbardziej potrzebują je rodziny, gdzie oboje rodziców pracuje. Nie tam gdzie jest akurat trójka dzieci. I tak dalej...
    • memphis90 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:50
      Jako przedstawiciel rodziny 2+2- zazdroszczę. Szczególnie basenów. U nas rodzina z kartą rodziny dużej płaci za basen mniej, niż nasze 2+2. Przyznaję, nieco mnie to boli, bo standardowy bilet "rodzinny" obejmuje 3 osoby, za drugie dziecko płaci się normalnie, a przy trzecim- znów mega zniżka....
    • sonniva Moja siostra 22.05.15, 08:52
      w ramach polityki prorodzinnej otrzymała zwrot z podatku ok 5000 zł (ma 4 dzieci) i ... dołożyła sobie i kupiła samochód smile.
      Tak, polityka prorodzinna jest naprawdę skierowana do tych najbardziej potrzebujących w kraju. big_grin.
      • atena12345 Re: Moja siostra 22.05.15, 09:08
        sonniva napisała:

> Tak, polityka prorodzinna jest naprawdę skierowana do tych najbardziej potrzebu
        > jących w kraju. big_grin.

a nie ? wink
      • moofka Re: Moja siostra 22.05.15, 09:10
        sonniva napisała:

> w ramach polityki prorodzinnej otrzymała zwrot z podatku ok 5000 zł (ma 4 dziec
        > i) i ... dołożyła sobie i kupiła samochód smile.
        > Tak, polityka prorodzinna jest naprawdę skierowana do tych najbardziej potrzebu
        > jących w kraju. big_grin.

ulga podatkowa nie jest dla potrzebujacych i glodujacych
        ponioslas uzasadnione koszty i panstwo ci zwraca
        wynika to z ustawy
        • triss_merigold6 Re: Moja siostra 22.05.15, 09:28
          Dokładnie. Dostałam zwrot podatku za dwójkę - przeznaczam na wakacje.

A samochód przy dzieciach jest niezbędny więc to bardzo dobrze zainwestowana kasa.
      • anorektycznazdzira Re: Moja siostra 23.05.15, 19:59
        Ale nie należy mylić polityki prorodzinej z MOPSem.
    • atena12345 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 08:59
      Jestem za ulgami dla rodzin "wielodzietnych" - celowo piszę w cudzysłowie, bo dla mnie 2 dzieci w tym kraju już jest wielodzietnością, a czasem tym z 1 dzieckiem jest bardziej pod górkę nawet. Ale.. No właśnie. Szlag mnie trafia jasny, gdy czytam o preferencjach żłobkowych i przedszkolnych.

-
      A co to za demokracja, gdzie każdy może mieć swoje zdanie?
      • przeciwcialo Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 17:12
        Zanim rodzina stała się wielodzietna miala najpierw jedno dziecko i zero preferencji, potem drugie dziecko i zero lub mini preferencje. To przy trzecim moga odetchnąc. Swoje juz zaplacili.
    • olewka100procent Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:04
      u mnie w mieście mam zniżkę do heliosa, almy ( 5% haha) i C&A i na tym się kończy uncertain
      • apfelstrudel Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 10:52
        Czyżby Gdynia?
    • mejerewa Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:07
      Uważam, że nie powinno być nic za darmo, jeśli inni płacą. Czyli jeżeli przewidziano gdzieś bilety, to niech dla dużych rodzin będą zniżki, nawet maksymalne. Czyli bilety nawet po 1 zł. Ale niech będą, żeby nie wpajać postawy, że "mamy za darmo", "nam się należy".
      Oczywiście politycznie lepiej brzmi, gdy wspaniały burmistrz dał za darmo, niż za złotówkę.
      • wuika Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:11
        U nas jest dużo zniżek, niektóre nawet duże, ale nie ma nic za darmo.
      • mum2004 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:13
        mejerewa napisała:

> Uważam, że nie powinno być nic za darmo, jeśli inni płacą. Czyli jeżeli przewid
        > ziano gdzieś bilety, to niech dla dużych rodzin będą zniżki, nawet maksymalne.
        > Czyli bilety nawet po 1 zł. Ale niech będą, żeby nie wpajać postawy, że "mamy z
        > a darmo", "nam się należy".

Ale co jest za darmo? Nigdy nie dostałam nic za darmo - jeśli inni za to płacą. Ulgi na kartę dużej rodziny są procentowe i w niewielu obiektach, przyznam że nigdy nie korzystałam.
        • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:17
          mum2004 napisała:

>
          > Ale co jest za darmo? Nigdy nie dostałam nic za darmo - jeśli inni za to płacą.
          > Ulgi na kartę dużej rodziny są procentowe i w niewielu obiektach, przyznam że
          > nigdy nie korzystałam.

ja dotychczas skorzystalam z ulgi paszportowej
          i 5 groszy na litrze na lotosie
          ogolnopolska karta duzej rodziny zbyt wiele nie daje, stad ucieszyla mnie lokalna inicjatywa, ktora daje juz wymierne odczuwalne na codzien korzysci
    • kawka74 Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:29
      Bardzo miła inicjatywa. Jednak, o ile zniżki na basen czy tego typu rzeczy zupełnie mnie nie bolą, o tyle pierwszeństwo dzieci z rodzin wielodzietnych do przedszkola jest czymś kompletnie pozbawionym sensu. Trudno jednak winić wielodzietnych, że z tego korzystają; w końcu problemem jest nie wielodzietność, nie samotne matki czy niepełnosprawność, tylko brak miejsc w przedszkolach i tworzenie mniej lub bardziej idiotycznych kryteriów po to, żeby ograniczyć dostępność tych miejsc.
      • olewka100procent Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:35
        patrze teraz na partnerów akcji , widzę lotos , akurat mi nie po drodze ale ok . Ale najlepszy jest kruk haha, no faktycznie ulżą mi jak cholera , bo rodzina wielodzietna obkupuje się w Kruku big_grin
        • moofka Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 09:38
          ten lotos to dla zartu wymienilam
          na 20 litrach to zlotowka smile
    • zuleyka.z.talgaru Re: polityka prorodzinna - można :) 22.05.15, 10:08
      Tak czy siak - nie zachęca do płodzenia.
    • moofka na podsumowanie 22.05.15, 21:15
      bo to moj watek, wiec sobie pozwole smile
      regularna polska rodzina ma w polsce przerabane, o czym nieraz na forum pisalam
      niby cos robia, zeby los rodzin poprawic, ale jak przeciwcialo pisze "kolderka za krotka"
      w interesie nas wszystkich jest, zeby dzieci sie rodzily i nie trzeba byc mistrzem intelektu, zeby rozumiec, ze jedno dziecko to klopot wydatki i obowiazki, a z kazdym mnozy sie to i zwielokratnia
      ale - sa tacy, ktorzy ten trud podejmuja - wszystko jedno z jakiego powodu
      pojawiaja sie od lat inicjatywy jak karta duzych rodzin - ogolnopolska 9wiele nie daje, pisano juz o smiesznych znizkach do kruka)
      i lokalne, w zaleznosci od specyfiki regionu i tego co rady uchwala
      to nie kosztuje budzetu, a jest milym ulatwieniem zycia duzych rodzin
      poniewaz jak dotad nic a nic (oprocz ulg podatkowych) nie mialam latwiej, przy pierwszym drugim i dotychczas trzecim przyszlam pochwalic i dowiedziec, co ine miasta, gminy wojewodztwa daja innym
      o czym bito piane w 400 postach?
      ze ni cholery nie powinni miec latwiej nawet o to 100 zl znizki za zlobek
      złotą mendę tego watku przyznaje pade za wyliczenie 1 dziecko 23 zł, 2 dzieci 25 zł i 3 dzieci 20 zł za wesjciowke na basen
      rażaca zaprawde krzywda i zal sciskajacy nie powiem przez grzecznosc co za 3 zł
      oraz srebrną mendę dla edelstein, ktora dostaje zaledwie 186 euro kindergelt, wiec niech polskie wielodzietne bulą ful stawkę, za kazde dziecko ktore splodzila, chociaz nie musiala
      na uwage zasluguje fakt, ze ani grosza ich nie kosztuje to, ze czyjes dzieciaki dostana cos taniej per głowa, bo suma sumarum wcale nie taniej
      na zakonczenie dowcip stary ale wciaz jary smile
      Lucyfer w piekle przeprowadza inspekcje. Podchodzi do pierwszego kotła, którego pilnuje aż 10 diabłów i pyta:
      -dlaczego aż 10 diabłów pilnuje tego kotła?
      -bo w tym kotle gotują się Amerykanie, oni są ambitni i każdy co chwilę usiłuje wyskoczyć
      Lucyfer idzie dalej i zauważa kocioł, a przy nim 5 diabłów. Podchodzi i pyta:
      -czy tu tylko 5 diabłów wystarczy?
      -tak, w kotle gotują się Anglicy, są ambitni, ale przy tym trochę flegmatyczni więc 5 wystarczy
      Następnie lucyfer podchodzi do kotła przy którym stoi jeden diabeł i zadaje mu pytanie:
      -czy Ty tu sam wystarczysz, aby przypilnować kotła?
      -tak bo w kotle gotują się Niemcy, to zdyscyplinowany naród, więc jeden diabeł wystarczy
      Lucyfer idąc dalej zauważa kocioł, którego nikt nie pilnuje. Chodzi i szuka jakiegoś diabła, który by mu wyjaśnił zaistniałą sytuację, aż w końcu znajduje gdzieś odpoczywającego diabła, więc podchodzi i pyta:
      -dlaczego nikt nie pilnuje tego kotła?
      -bo w nim znajdują się Polacy
      -Czy Ci ludzie nie chcą wydostać się z tego kotła?
      -ależ chcą, tylko jak już jeden próbuje się wydostać i wspina się na ściankę, to reszta go łapie i ściąga z powrotem na dół.
      • pade Re: na podsumowanie 22.05.15, 21:25
        nie zniżę się do twojego poziomu ale może dam do myślenia: m.in za taką postawę jak twoja, wielodzietni nie są darzeni szczególną sympatią
        • moofka Re: na podsumowanie 22.05.15, 21:28
          big_grin
          no musialas miec ostatnie slowo,
          jak na straganie smile
          tam tez 3 zł robi wielką roznice

Częsta praca w kuchni zwiększa szanse na zdrowie, bogactwo i miłość.
          • pade Re: na podsumowanie 22.05.15, 21:33
            weź Ty się lepiej liczyć naucz albo kup sobie okulary
            albo po prostu nie kłam
            • edelstein Re: na podsumowanie 22.05.15, 21:48
              Liczenie,jak liczenie,ale twierdzenie,ze za ulgi dla wielodzietnych nikt nie zaplaci to dopiero hardcore.Nie rozumiem czemu nie zrobia calkiem za free dla 2+3 koncu nikt za to nie placiwink
              • moofka Re: na podsumowanie 22.05.15, 21:50
                edelstein napisała:

> Liczenie,jak liczenie,ale twierdzenie,ze za ulgi dla wielodzietnych nikt nie za
                > placi to dopiero hardcore.

za te konkretne wymieniowe przeze mnie nie

Nie rozumiem czemu nie zrobia calkiem za free dla 2+3
                > koncu nikt za to nie placiwink
                • mum2004 Re: na podsumowanie 22.05.15, 21:52
                  A nawet jeśli płaci to co? Za ulgę na jedynaka tez ktoś płaci, nie?
                  • edelstein Re: na podsumowanie 22.05.15, 22:46
                    Owszem panstwo.Tylko panstwo nie ma,a chce rozdawac.Zeby komus dac,trzeba komus zabrac.
                • edelstein Re: na podsumowanie 22.05.15, 22:43
                  Ty myslisz,ze utrzymanie basenu nagle stanieje?big_grin
                  Na przykladzie:
                  3dzieci idzie na basen aktualnie placa po 10zeta na glowe.Po uldze 2 placi po 10 trzeci 5. Skad bierzesz te 5zeta? Koszty uttzymanie basen nie maleja cudownie.
      • edelstein Re: na podsumowanie 22.05.15, 21:42
        Kindergeld nie wynosi 186euro.Nic nie stoi na przeszkodzie bys sie przeprowadzila do Niemiec,tez bedziesz dostawac.Jak ktos robi dzieci,a potem jeczy,ze musi wszystko kupowac razy trzy to nie wiem czy smiac czy plakac,bo z przymusu dzieci nie robil.
        Nie chodzi o to by 2+3 nic nie dostali,ale o to by 2+1i2+2 tez dostali,bo maja dzieci.Wmowienie,ze rodziny z 3maja zawsze ciezej jest klamstwem.2+3 z pensja mi 4i3tys na reke beda mieli duzo lepiej niz matka z dzieckiem majaca1200zl na reke.Mimo tego to ci z trojka dostania ulge.Sprawiedliwie bardzo.
        • mum2004 Re: na podsumowanie 22.05.15, 21:50
          Ale ci z jednym o dwojka tez dostają. Wszędzie prawie są bilety ulgowe, ulga podatkowa, becikowe, roczne urlopy - dokladnie tak samo jak przy trzecim dziecku. Drugie dziecko ma punkty w przedszkolu za rodzeństwo. No ale i tak bierze zazdrość bo ktoś ma większą ulgę na basen...
          • przeciwcialo Re: na podsumowanie 22.05.15, 21:58
            I 5% znizki w Almie i Kruku wink
            • pade Re: na podsumowanie 22.05.15, 22:08
              punkts.blog.polityka.pl/2014/09/12/czy-mozna-miec-od-razu-trojke-dzieci/
              kolejna zazdrośnicatongue_out
          • edelstein Re: na podsumowanie 22.05.15, 22:37
            Kapujesz,ze te ulgi sa mniejsze niz dla 3dzieci i spadaja na liscie kolejkowej w przedszkolu czy nie dociera?w sumie nic dziwnego wielodzietni mysla macica i ch. em.
            Skoro sa wystarczajace ulgi z okazji posiadania 2dzieci to ulgi dla trojki sa zbyteczne.W koncu tez macie punkty za rodzenstwo itd.
            • mum2004 Re: na podsumowanie 22.05.15, 22:45
              No cóż, zalewaj się dalej jadem. Ja idę opijac dzisiejsze przyjęcia dziecka do wybranego, bardzo dobrego żłobka ☺
              • edelstein Re: na podsumowanie 22.05.15, 22:52
                Tak idz uchlaj sie ,tylko to potraficie oprocz mnoznia sie jak kroliki i wyciagania rak po wiecej.Biedne dziecko,sluzy tylko do ulg,matula upycha go w placowce,bo tylko na piep...nie czasu i sil starcza,a wychowywac i przechowywac maja zlobki.
                • saphire-2 Re: na podsumowanie 23.05.15, 09:01
                  Zastanawiam się dlaczego edelstein tak tępi rodziny z 3 dzieci i uważa, że wydaje więcej na swoje jedno dziecko niż inni na troje. Weźcie pod uwagę, że ona pochodzi z rodziny gdzie jest 3 dzieci i żyli bardzo skromnie w jakiejś pipidówie w biednym rejonie Polski. Wyjechała do Niemiec bo tam jest łatwiej żyć. Uważa, że w każdej rodzinie z 3 dzieci jest tak samo biednie jak w jej rodzinnym domu.
                  • przeciwcialo Re: na podsumowanie 23.05.15, 09:05
                    A to możliwe. Poza tym wyciągnięto jej że tatuś dziecka zmył się tuż po urodzeniu małego więc i motywacja do kolejnej próby marna. W Niemczech samotne matki są bardzo wspierane przez państwo o czym nie raczyła wspomnieć a rzuca się o zniżki na biletach rodzinnych.
                    • edelstein Re: na podsumowanie 23.05.15, 09:25
                      Nie martw sie,tatus wywiazuje sie ze swych obowiazkow,a brak kolejnego dziecka jest wylacznie moim wyborem.Nie jestem samotna matka,musze jakos to przezycbig_grin
                    • edelstein Re: na podsumowanie 23.05.15, 10:46
                      A i tak na marginesie,to ja odeszlam od ojca dziecka.Dziekuje za uwage.
                  • ichi51e Re: na podsumowanie 23.05.15, 09:09
                    No i jak sadze wysaje na swoje jedno dziecko wiecej niz cala rodzina na troje. Wydaje sie tyle ile sie ma - mam wolne 2k i dziecko - wydam na jedno dziecko. Mam wolne 2k i trojke wydam na trojke. Kazde z trojki ma mniej niz jedynak (albo tansze) panstwu wsjo rawno. Za to np kupione dla jesynaka sa ubrania z ekobawelny recznie robione w eu wiec wspieram bizes przyszlosci i daje zarabiac ludziom w eu a nie bangladeszu.
                    • kropkacom Re: na podsumowanie 23.05.15, 09:18
                      A to jakaś niespodzianka, ze trójka dzieci kosztuje więcej? Nie, prawda? Nadal to jednak rodzina z trójką małolatów może być w lepszej sytuacji niż ta z dwójką. Zwłaszcza w takim kraju jak Polska gdzie zarobki są stosunkowo niskie, a różnice w zarobkach w zależności os tego gdzie kto mieszka i co robi, duże. To nie jest tak, ze ci z trójką mają na swoje dzieci tyle co ci z jednym. Bywa, ale to nie jest żadna norma.
                    • edelstein Re: na podsumowanie 23.05.15, 09:27
                      Oczywiscie,ze na jedynaka mozna wydawac wiecej niz na trojke kupie dziecku kurtke za 200€,a matka trojki kupi 3za 100€.
                      • agni71 Re: na podsumowanie 23.05.15, 17:22
                        edelstein napisała:

> Oczywiscie,ze na jedynaka mozna wydawac wiecej niz na trojke kupie dziecku kurt
                        > ke za 200€,a matka trojki kupi 3za 100€.

w twoim wszechświecie więc 300 euro to mniej niż 200 euro smile
                        • edelstein Re: na podsumowanie 23.05.15, 17:30
                          Naucz sie czytac.Widzisz po 100 slowo "kazda"?
                          • agni71 Re: na podsumowanie 23.05.15, 17:46
                            ok, załozyłam, że piszesz co 3 kurtkach po 100 euro. tylko skąd założenie, że wielodzietni kupują aż tak duzo tańsze ubrania dla swoich dzieci niż jednodzietni?
                            • edelstein Re: na podsumowanie 23.05.15, 17:51
                              Bo takie sa realia,no chyba,ze jest rodzina ybogaczy,ale oni maja w 4literach ulgi.
                              • przeciwcialo Re: na podsumowanie 23.05.15, 17:56
                                No fakt , na 10 % w C&A mozna machnąc reką bo własnie tego typu sa ulgi o które tak sie rzucasz.
                                • edelstein Re: na podsumowanie 23.05.15, 18:00
                                  Nie,nie chce mi sie juz tlumaczyc.Jak nie zrozumialas 500postow temu to tym bardziej nie pojmiesz teraz.
                              • agni71 Re: na podsumowanie 23.05.15, 18:53
                                nie jesteśmy bogaczami, nie jesteśmy tez biedni, jeśli jakaś ulga mi się należy, i jest dla mnie przydatna, to chętnie z niej korzystam
                            • przeciwcialo Re: na podsumowanie 23.05.15, 17:51
                              Dokladnie tak samo odczytałam.
                            • ichi51e Re: na podsumowanie 23.05.15, 18:03
                              bo maja tyle samo do wydania moreless jak jednodzietni. jak na razie pensja nie jest powiazana z iloscia dzieci. wiec jesli ktos ma do wydania 2k na dzieci to je wyda - tyle ze jeden podzieli na 3 a drugi kupi drozsze.
                        • przeciwcialo Re: na podsumowanie 23.05.15, 17:31
                          Może ma problemy z matematyka prostą wink
                          • edelstein Re: na podsumowanie 23.05.15, 17:50
                            Nie szczekaj juz czilalko.Nic nie uzyskasz.
                            • przeciwcialo Re: na podsumowanie 23.05.15, 17:53
                              Fju, fju, fju...
                  • edelstein Re: na podsumowanie 23.05.15, 09:18
                    O znow sie uaktywnilas.Nie zrozumialas nic z tego co tutaj napisano.Zylismy b.skrom ie skad to wytrzasnelas?mielismy wlasnosciowe mieszkanie,kazdy swój pokoj,auto,komputery,komorki,szkole muzyczna,wycieczki i wakacje.Faktycznie,bieda az piszczy.Przestan wreszcie klamac .
              • mum2004 Re: na podsumowanie 22.05.15, 23:18
                opijać herbata oczywiście, karmie piersią. Reszta bez komentarza, naprawdę współczuję frustracji.
                • edelstein Re: na podsumowanie 22.05.15, 23:23
                  Taaa herbataaa,za duzo sie powiedzialobig_grin frustracja z powodu tego,ze twoje dziecko musi isc do zlobka zamiast byc z matka.No coz b.mu wspolczuje.To musi byc straszne tak od urodzenia byc niechcianym i oddawanym z rak do rak .
                  • mum2004 Re: na podsumowanie 22.05.15, 23:26
                    O skąd ta zazdrość o zlobki skoro to taki koszmar? Tak naprawdę to wybawiamy jedynaków przed tym złem smile
                    • edelstein Re: na podsumowanie 23.05.15, 08:50
                      Ja nie jestem wyrodna matka jak ty,do zlobka mozesz upakowac cala trojke,skoro ci szkoda czasu na Zajmowanie sie wlasnymi dziecmi.Tylko pierwszenstwo ci sie nie nalezy przed innymi rodzicami.
                      • przeciwcialo Re: na podsumowanie 23.05.15, 08:57
                        Wyluzuj.
                        Rzucasz się o rzeczy które kompletnie ciebie ani twojego dziecka nie dotyczą.
                        • edelstein Re: na podsumowanie 23.05.15, 09:21
                          Moofki tez nie dotyczy mój kindergeld.Mam prawo sie wypowiadac i uwazam te ulgi za dyskryminacje rodzin 2+1,2+2.
                    • ichi51e Re: na podsumowanie 23.05.15, 09:53
                      Bo ludzie musza pracowac?
                      • przeciwcialo Re: na podsumowanie 23.05.15, 10:18
                        Matki wielodzietne tez muszą pracować .
      • ichi51e Re: na podsumowanie 22.05.15, 22:10
        Caly czas chodzi o to ze jak chyba asia napisala model pt "dostajes nagrode za to ze masz 3+ dzieci" nikogo do rozmnozenia nie namowi - z punktu widzenia promocji rozmnazania sie nalezaloby wspierac tych z jednym czy dwojka maks trojka dzieci - malo kto przeciwtny jest w stanie wychowac wyposazyc i wyksztalcic wiecej (a kto jest temu nedzne ochlapki w typie wyjscia na publiczny basen na grzyba) wiec tak naprawde nie jest w interesie panstwa zeby kazdy cY wiekszosc miala 3+ tylko zeby kazdy mial planowo 2+
    • piepe Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 00:04
      E tam, o kant tyłka potłuc. Biblioteki są darmowe, do muzeów się rzadko chodzi, a i tak są bezpłatne dni. Jedynie ten basen, znajdz mi jednak laske, której sie chce ciągać 3+ dzieci na basen co weekend, to jest hardkorowa operacja logistyczna. Basen nie jest najlepszym sportem dla rodziny wielodzietnej - kupno strojów kąpielowych, klapek, okularków, masek co roku, bo dzieci rosną. Wstęp na basen to tylko nikły procent kosztów. Do tego dochodzi jeszcze pełna gotowość mamy - depilacja. Czasmi czasochłonna.
      • ichi51e Re: polityka prorodzinna - można :) 23.05.15, 09:26
        I powiedzmy ze masz dzieci 5 3 i roczniak suspicious zadeptuja sie tam te matki w kolejkach... big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka