Dodaj do ulubionych

Idę na Polskę robić porządek .

26.05.15, 00:10
Teraz sie rozsiadam wygodnie i czekam co nam Nowy Pan Prezydent zaoferuje : )))) Według prasy miedzynarodowej tzn.ja znam tylko cztery jezyki i wspieram sie corka z DE tenże Pan Prezydent jest widziany jako polityk ultrakonserwatywny , eurosceptyk , przeciwnik in vitro plus prasa międzynarodowa wie o tym o czym nie wie Jan Kowalski z Pcimia Dolnego główny elektorat Pana Anrzeja Dudy ze to co naobiecywal nie należy do kompetencji Prezydenta Rzeczpospolitej.
Chcieliście Polski no to ja macie. smile)))

m.youtube.com/watch?v=jPG4t-BSY_U

Obserwuj wątek
    • czar_bajry Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 00:52
      masz rację ...niestetysad
      Co poradzisz na ciemnotę i zacofanie ...nic.
      • little_fish Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:39
        z analiz wynika, że Polonia jest równie mocno zacofana - w większości głosowała na A. Dudę.
        • snakelilith Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 10:54
          Oczwiście, teraz wszystkiemu winna Polonia. wink A gazeciarz tak się cieszył, że patologia opuściła kraj i nie liczył się ze zemstą wypędzonych z kraju, by ci co zostali nie mieli przypadkiem lepiej. wink
          I tak w ogóle miło przekonać się, że w Polsce NIC się nie zmieniło, zawsze winni są jacyś oni, jakieś ZOMO, jacyś obcy, nigdy my sami.
          • lily-evans01 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 10:57
            Sorry, ale to jan.kran zaczęła te narzekania - nie z Polski wink.
            • snakelilith Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 11:05
              Acha, a odebrać emigrantom głosy po raz fefnasty w sąsiednim wątku, to tak tylko z nudów. wink
              • lily-evans01 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 12:17
                Czy ktokolwiek postulował, żeby odebrać prawa wyborcze emigrantom, bo wynik tych akurat wyborów był "niesłuszny"? I że na pewno zadecydowało o nim te parę forumek z Irlandii, UK czy innej Kanady?

Oprócz opcji kwitującej wynik wyborów tym, że zagłosowali emeryci, bezrobotni i studenci, jest jeszcze ta druga, realistyczna - która widzi, że wybierając Dudę część społeczeństwa pokazała wielkiego f*cka samozadowoleniu rządzących do tej pory.
                I powiem więcej, to zrozumienie stanu rzeczy jakby przeważa w komentarzach wink.

Natomiast wątkodajka jak zwykle oderwana od reala... Jakiegokolwiek wink.
          • little_fish Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 11:22
            polonia niczemu nie jest winna - ale zarzuty że na Dudę głosowały jedynie bezrozumne osoby z Pcimia Dolnego lekko nietrafione
          • menodo Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 12:06
            I tak w ogóle miło przekonać się, że w Polsce NIC się nie zmieniło, zawsze winni są jacyś oni, jakieś ZOMO, jacyś obcy, nigdy my sami.

Typowa emigrantka z opcji " gazetowa inteligencja".
            Kompleksy, fioł na punkcie wizerunku Polaków "na Zachodzie", wiedza o Polsce czerpana z gazetowych nagłówków.
            A przede wszystkim : "miło przekonać się, że w Polsce NIC się nie zmieniło, zawsze winni są jacyś oni, jakieś ZOMO, jacyś obcy, nigdy my sami.".
            Czyli - miło mi , że moje zasrane życie nie jest tak beznadziejne, bo na gazecie przeczytałam, że w Polsce jest jeszcze większy syf big_grin
    • aniani7 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 01:11
      Ciekawam co zrobi prezydent PiS z frankiewiczami (oczywiście w przypadku wygranej PiS w wyborach parlamentarnych). Będzie chciał przewalutować kredyty czy powie, że sojusznicy partyjni jego partii mu przeszkodzili w dokonaniu zmian? Słyszałam, że na Węgrzech przez wspaniałomyślny gest Orbana wszystkie kredyty są oprocentowane po kilkanaście %.
      • aniani7 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 01:16
        Frankowiczamismile
        • annajustyna Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:11
          Ty chyba mylisz prezydenta z premierem i ministrem finansow (o sejmie i senacie nie wspomne)?
          • lady-z-gaga Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 10:38
            annajustyna napisała:

> Ty chyba mylisz prezydenta z premierem i ministrem finansow (o sejmie i senacie
            > nie wspomne)?

To Duda pomylił. Może nie pamietał, na jaki urząd startuje?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,143907,17983716,500_zl_na_dziecko_i_cofniecie_reformy_emerytalnej_.html#Prze
    • minerallna Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 04:04
      Gdzie Ty chcesz się rozsiadać?
      Dzieci czekaja!

jan.kran napisała:
      Chcieliście Polski no to ja macie. smile)))
      Idę na Polskę robić porządek-.

Jak to? Przcież starsze dopiero dobiega trzydziestki!
      Jak mozna mieć takie myśli przy tak małym dziecku!
    • moofka Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 04:51
      Nasze Ty okno na świat smile
      • lily-evans01 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 07:06
        Prawda?
        Sama bym nic z tego nie wiedziała, no ale cóż, znam dobrze jedynie 3 języki i jak na razie nie mogę się wysłużyć córką, bo to ona perfidnie wysługuje się mną tongue_out.
        • annajustyna Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 07:54
          A ja w sumie nie wiem, ile znam jezykow - moj ojciec zna 8, ale cos malo sie na tematy polskie wypowiada (wlasciwie od 5 lat milczy wink).
    • emigrantkaaa Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 05:39
      > eurosceptyk

Eurodeputowany eurosceptyk, gwoli ścisłości big_grin
    • iskierka3 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 07:01
      Kto chcial ten chcial. Jak mnie okropnie wkurzaja te usmieszki w najmniej stosownych miejscach.
      • little_fish Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 07:18
        nie ma to jak odczuwać dziką satysfakcję trzymając tyłek z daleka od polskiego bigosu. Lepiej niech ta twoja córka tu nie przyjeżdża, co się taka wykształcona osoba będzie męczyć wśród tych beznadziejnych Janów Kowalskich
        • annajustyna Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 07:35
          Ja tylko dodam, ze w Bawarii osobie z wyzszym wyksztalceniem - o ile nie zostanie na uczelni badz nie jest inzynierem/lekarzem - bardzo ciezko o sensowna prace. A juz dziennikarstwo (bo chyba to studiuje latorosl Jana?) i inne humanistyki to juz w ogole uchodza za cos jak kursy jezykowe i inne fanaberie, ktorych nikt nie potrzebuje. Lepiej wiec sie skoncentrowac na tym, co istotne, a nie patrzec z wyzszoscia na kraj, ktory nas juz w sumie nie dotyczy.
          • lily-evans01 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 10:55
            A to całkiem jak u nas big_grin.
            Codziennie, kiedy wiozę młodą do szkoły i mijamy uniwersytet - mój wydział filologiczny - to mam dokładnie takie same spostrzeżenia nt. kierunków humanistycznych i dziennikarstwa wink.
            • annajustyna Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 19:57
              Tylko ze w PL w ostatecznosci mozna sie zglosic na sekretarke/kasjerke/listonosza. Albo nauczycielke. Tutaj nie.
        • rosapulchra-0 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 08:31
          To w końcu który został bigosem, a który budyniem?
          • little_fish Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 08:45
            a jakie to ma dla ciebie znaczenie? przecież ciebie to nie dotyczy!
            Pisząc bigos miałam na myśli sytuacje w kraju a nie któregoś z kandydatów
            • rosapulchra-0 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 08:46
              Pewnie się zdziwisz, ale dotyczy, jak najbardziej dotyczy.
              • little_fish Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 08:49
                wracasz? Bo tylko w takiej sytuacji by cię dotyczyło
                • rosapulchra-0 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:05
                  Aż tak wąskie masz horyzonty myślowe? Bo akurat o to ciebie nie podejrzewałam.
                  • little_fish Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:15
                    nie mam wąskich horyzontów i zdaję sobie sprawę, że sytuacja polityczna poszczególnych krajów ma odbicie w stosunkach międzynarodowych. Jednakże skoro nie zamierzasz wracać do kraju to sytuacja w Polsce dotyczy ciebie w takim samym stopniu jak przeciętnego mieszkańca Europy. Czy wszyscy są tak zaangażowani w przezywanie wyników wyborów? Nie sądzę. Zdecyduj się który kraj jest twoją aktualną ojczyzną. No chyba, że jesteś patriotką i altruistycznie martwisz się o losy rodaków
                    • rosapulchra-0 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:22
                      Nie mam zamiaru wchodzić w szczegóły i ci tłumaczyć oczywistych rzeczy. Przyjmij do wiadomości, że życie nie jest czarno - białe.
                      • little_fish Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:38
                        Doprawdy???? A to mnie zaskoczyłaś! Uwielbiam rozmowy w stylu "wiem,ale nie powiem", "nie chce mi się wchodzić w szczegóły"
        • dziennik-niecodziennik Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:58
          Januszów. Januszów Kowalskich.
          big_grin
    • annajustyna Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 07:26
      W Bawarii rzadza chrzescijanscy demokraci (a nawet socjalisci wink) od lat i kraina splywa miodem i mlekiem wink.
      • annajustyna Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 07:27
        Dodam, ze to zakrawa na dowcip, ze liberalowie bez skonkretyzowanych pogladow jakim jest PO wcisneli sie do wspolnego klubu z chadekami w Europarlamencie.
    • fadilla Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 07:44
      Przecież Ciebie żadna z obiecanek nie dotyczy, skąd ten "bul"?
    • sumire Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 07:51
      Tobie raczej niewiele zaoferuje, jak sądzę. I nie "chcieliście", bo wielu - w tym ja - nie chciało. Mimo wszystko nawet jako niezadowolona z prezydenta elekta uważam, że wyjątkowo niefajny wątek popełniłaś. Nawiasem mówiąc, to Jan Kowalski z Pcimia, czy ci się to podoba czy nie, ma prawo wyborcze w tym kraju, w przeciwieństwie do prasy międzynarodowej.
      • little_fish Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 08:20
        poza tym Jan Kowalski z Pcimia przynajmniej w założeniu przyczynia się do rozwoju tego kraju, w przeciwieństwie autorki wątku,która nie poradziwszy sobie z polską rzeczywistością wyemigrowała, a teraz z wyższością patrzy na tych, którzy w kraju zostali
    • salinas Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 08:14
      Na forum histeria sięgnęła zenitu. Mało kto zauważył, że nowy prezydent został wybrany w wolnych, demokratycznych wyborach, a nie w wyniku zamachu stanu.

Tu jakiś rozsądny głos:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17982478,Meller__Duda_moze_okazac_sie_marionetka__ale_moze.html#MT
      • iskierka3 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 08:24
        A jak to sie ma do tematu watku? Poza tym, ze nie widze zadnej histerii. A w demokratycznym kraju - polowa wybrala, druga polowa narzeka. Narzekanie i niezadowolenie to nie histeria.
        • salinas Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 08:44
          iskierka3 napisała:

> A jak to sie ma do tematu watku? Poza tym, ze nie widze zadnej histerii.

Nawet emigrantki szaty drą i idą po wyborach na Polskę porządek robić ( tu emotikonek wink coby zabrzmiało wyraźnie jak żart). A ja histerię widzę w nadużywaniu np. wyrażeń - ciemny lud wybrał . Złorzeczenie nowemu prezydentowi przez dobrze znanego forumowicza ( dobrze ,że wątek wyleciał). Tu cytat kolejnej histeryczki ,,> Dziw bierze, że Polacy zagłosowali na kogos, kto nie potrafi mysleć samodzielni
          > e, a w gaciach zdaje sie nie ma jaj." Kolejny wpis tej pani został wycięty, bo był bardziej obraźliwy.
          Krytykowanie urody żony i córki w sposób jaki robią to niektóre panie, to dno i trzy piętra mułu. Długo można byłoby wymieniać...
          • iskierka3 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 08:56
            Z drugiej strony byly jeszcze bardziej obrazliwe slowa. Ruscy agenci, funkcjonariusze, komuchy, bredzislaw, brak samodzielnego myslenia, zlodzieje i ubolewanie nad tusza pierwszej damy. Albo pietnujmy wszystko albo nie obrazajmy sie za krytyke swoich.
            Moim zdaniem prezydent elekt mysli zupelnie samodzielnie - z ktorej strony wiatr koniungtury zawieje, w ta sie uda. Czy to objaw histerii?
            • iskierka3 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 08:57
              Koniunktury, przepraszam najuprzejmiejsmile
              • iskierka3 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:00
                Poza tym, w tym watku, jesli Ci to umknelo, autorka zostala solidarnie zjechana - w tym przez oponentow Dudy, tym bardziej nie rozumiem zarzutow akurat tutaj.
    • rosapulchra-0 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 08:18
      Poland is gradually catching up to Western Europe's living standards but youth unemployment is high and Poles can still earn much more in the UK or Germany. Many Poles simply do not feel the benefit of 25 years of near uninterrupted growth and Mr Duda appeals to them. - BBC

Komorowski left the pro-EU Civic Platform party when he won the presidency in 2010, but remained closely tied to it. Observers say this was a key factor in his undoing, with voters punishing him for government corruption scandals and unpopular measures, such as a rise in the retirement age. - The Guardian
      • ruda.anka2 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 08:57
        > Poland is gradually catching up to Western Europe's living standards but you
        > th unemployment is high and Poles can still earn much more in the UK or Germany
        > .

Nie jesteśmy krajem, który miał kolonie. Mieliśmy zabory, dwie dewastujące wojny i komunę. Trzeba być ekstremalnie tępą dzidą, żeby wciąż porównywać Polskę do Anglii, nie zważając kompletnie na to, czym finanse angielskie zostały zbudowane. Zrujnuj im kraj i każ się odbudować w ciągu 25 lat- wtedy pogadamy.
        • triss_merigold6 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:01
          Nie jestem do końca pewna czy Rosa rozumie to, co usiłuje przeczytać w pogańskim języku.
          • rosapulchra-0 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:08
            Pogański mam na co dzień. W przeciwieństwie do ciebie.
            • triss_merigold6 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:10
              To jeszcze nie znaczy, że rozumiesz cokolwiek poza prostymi słowami potrzebnymi do robienia zakupów. No i hasło emergency.
              • rosapulchra-0 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:23
                Dawno się tak nie ubawiłam czytając te twoje wypociny big_grinbig_grinbig_grin
                • cosmetic.wipes Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 10:42
                  A to niedobrze rosencjo, twoja nieznajomość angielskiego powinna cię martwić, a nie bawić.
        • black_halo Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:12
          Jesli juz chcesz sie tlumaczyc zaborami to miej swiadomosc, ze takie Niemcy wybodowaly na swoich terenach tysiace kilometrow linii kolejowych, ktore sie dzisiaj zamyka. Po wojnie kraj odbudowali komunisci i to nie jest tak, ze w 1990roku bylo w Polsce "lyse pole" i chlopki z jednym koniem i furmanka. Natomiast praca dwoch pokolen Polakow zostala wtedy rozprzedana za bezcen, rozkradziona i zlikwidowana. I dlatego Polska jest teraz krajem montowni i call-centers. W takiej Motoroli w Krakowie zarabialo sie na start tak z 5 tysiecy brutto i to 10 lat temu a sama Motorola juz wtedy twierdzila, ze im sie to oplaca bo w USA czy na zachodzie Europy musieliby zaplacic 3 razy tyle.
          • ruda.anka2 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 12:01
            Powiedziałam: zabory+ wojny+ komuna.
            Polska nie jest krajem montowni i call-center. Przykro mi, że taka jest Twoja rzeczywistość.
            • hipinka Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 19:14
              ale black wie wszystko i wypowiada się na każdy temat
              zwłaszcza na tematy dotyczące Polski, życia w Polsce i realiów
              a sama tymczasem siedzi za granicą i, szczerze mówiąc tak naprawdę całe guano wie

black, skoro taka z Ciebie ekspertka to wracaj, takich ludzi tu potrzeba, zeby odbudowali ten kraj z ruiny, w jakiej podobno sie znajduje
              • black_halo Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 20:33
                Widzisz, bywam w Polsce na tyle czysto, ze doskonale wiem co sie w Polsce dzieje. I nie dzieje sie dobrze a najbardziej z tego wszystkiego denerwuja mnie zapewnienia malej grupki osob na forum, ze jest tak zajebiscie bo im jest zajebiscie, bo pracuja w szklanych biurowcach na Placu Bankowym i stamtad nie widac biedniejszej czesci spoleczenstwa. Tych 70% co zarabia ponizej sredniej krajowej.
                • hipinka Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 21:05
                  weź, skończ już
                • larrisa Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 21:07
                  black_halo napisała:

> Widzisz, bywam w Polsce na tyle czysto, ze doskonale wiem co sie w Polsce dzieje

Może coś tam wiesz, ale nie da się ukryć, że mocno dołujesz.
                • ruda.anka2 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 21:25
                  Przejedź się dziewczyno z tej swojej emigracji do naprawdę biednego kraju i przestań się wygłupiać. Królewny uważają, że każdy powinien być księciem na włościach bo inaczej to bieda z nędzą po prostu.
    • triss_merigold6 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 08:54
      Jak już się rozsiadłaś wygodnie to jeszcze świeczuszkę zapal i poszukaj stosownej melodyjki. Będzie zupełnie jak podczas pogrzebu mamusi.
      • iskierka3 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 08:58
        smile
      • rosapulchra-0 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:08
        tris, napisałabym ci bardzo szczerze, co myślę o tobie i twoim zachowaniu, ale mnie wytną.
        • cosmetic.wipes Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:10
          A ja napiszę co sądzę o zachowaniu triss - ma rację dziewczyna tongue_out
        • triss_merigold6 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:22
          Ależ nie krępuj się, może to napisać nie używając wulgaryzmów.
          • rosapulchra-0 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:24
            Nie. Nie mam ochoty się zniżać do twojego poziomu po prostu. Nie osiągnęłaś dna, pukasz w nie od spodu. EOT.
            • cosmetic.wipes Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:38
              Ty się pion staraj trzymać, o poziomie nie masz nawet co marzyć big_grin
      • lily-evans01 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 10:56
        Coś nostalgicznego big_grin big_grin big_grin.
        Góralu, czy ci nie żal ... wink.
    • ruda.anka2 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 08:58
      > Teraz sie rozsiadam wygodnie i czekam co nam Nowy Pan Prezydent zaoferuje : )))
      Tobie nic nie zaoferuje, nie wiem, po co się rozsiadasz.
    • black_halo Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:01
      www.standaard.be/cnt/dmf20150524_01696638

O tak, z jednego z najwiekszych belgijskich dziennikow o wyborach w Polsce. Tytul "Polski prezydent Komorowski nie zostal ponownie wybrany". W artykuje prezydenta Dude okresla sie jako "nacjonalistyczno-konserwatywnego". Ale zupelnie nie rozumiem tej histerii, jak we Francji wybory do PE wygral front narodowy to nie slyszalam, zeby tysiace Francuzow zaczelo sie zrzekac obywatelstwa i uciekac nagle z kraju?
      • black_halo Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:29
        www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2336293/2015/05/25/Uitdager-Duda-wint-Poolse-presidentsverkiezingen.dhtml

A tu jeszcze jeden artykul, Duda jest okreslany jako "konserwatywny". Ale czego to sie czlowiek nie dowie z ematki.

Tu z francuzkojezycznej gazety: konserwatywny eurosceptyk.
        www.lesoir.be/887815/article/actualite/union-europeenne/2015-05-24/l-eurosceptique-andrzej-duda-remporte-presidentielle-polonaise

Nawet Niemcy jakos nie bardzo histeryzuja.
        www.allgemeine-zeitung.de/politik/ausland/duda-sieg-soll-konservative-renaissance-in-polen-bringen_15448425.htm
        • triss_merigold6 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:44
          Przecież "Le Soir" to ciężko lewicowy dziennik, według jego kryteriów Komorowski również jest konserwatywny.
          • annajustyna Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:45
            Kwasniewski pewnie tez wink.
    • afro.ninja Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:07
      Skoro Szwedzi juz posadzili Kaczynskiego na fotelu prezydenckim, uwazam, ze poziom wiedzy miedzynarodowych dziennikarzy na temat Polski jest dosc zabawny.

A na serio, ty w kazdym watku podkreslasz, ze znasz cztery jezyki, dlaczego wciaz o tym wspominasz?
      • ruda.anka2 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:15
        W każdym wątku podkreśla "zalety" swoje i dzieci. Nie wiem, może szuka tatusia. Albo zatrudnienia. A może leczy kompleksy. Inne nie piszą, ile znają języków i jakie mają wykształcenie - to może ni gadate ni kumate?big_grin
        • triss_merigold6 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:21
          Chce je ożenić/wydać za mąż i reklamuje.
        • rosapulchra-0 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:25
          I co z tego? Boli cię to jakoś?
          • ruda.anka2 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:50
            To z tego co napisałam. Przetłumaczyć? Napisać drukowanymi? Streścić? Za trudne?big_grin
    • cosmetic.wipes Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:09
      > Teraz sie rozsiadam wygodnie i czekam co nam Nowy Pan Prezydent zaoferuje

Chyba ci się coś pozajączkowało, Norwegia jest monarchią konstytucyjną i nie ma prezydenta tongue_out
      • annajustyna Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 13:27
        A propos - 13 czerwca slub ksiecia Carla Philipa! Ok, troche inna monarchia wink.
    • inguszetia_2006 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:23
      Witam
      Widzę, że cztery języki nie wystarczą, by zrozumieć, że na Andrzeja Dudę głosowali ludzie, którzy mają i mieli od samego początku gdzieś jego obietnice;-P W ogóle o to nie chodzi. Pobudka!!! Musiałam to napisać, bo widzę Kran, że tego nie trybisz ni hu, hu...
      Ale nie przejmuj się, nie jesteś jedyna. PO do tej pory tego nie rozumie;-D
      Pzdr.
      Ing
      • ruda.anka2 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:26
        Wczoraj podano, że 80% głosujących na Dudę nie wierzy w spełnienie jego obietnic.
        • sumire Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:29
          I za 5 lat będzie głosowała przeciwko kolejnemu prezydentowi smile eechhh...
      • triss_merigold6 O toto 26.05.15, 09:27
        Ile razy mam pisać, że znakomita większość głosujących na Kukiza miała głęboko w odwłoku JOW-y i samego Kukiza, a większość głosujących na Dudę w ogóle nie skupiała się na obietnicach.

Rozumiem, że wygodniej przyjąć tezę, że ciemny lud kupił obietnice, a nie pokazał gigantycznego fucka rządzącym od 8 lat.

PO tego nie zrozumie do wyborów jesiennych, SLD nie rozumie od 10 lat i właśnie chyba nie dostanie ani pół mandatu (czego im z całego serca życzę).
        • black_halo Re: O toto 26.05.15, 09:31
          Amen. Ja bym jeszcze chciala, zeby z sejmu wylecialo PSL, przez ktore nie mozna przeprowadzic zadnych reform ...
          • triss_merigold6 Re: O toto 26.05.15, 09:32
            Anienienie. PSL jest najbardziej skuteczną partią w terenie i ma największą zdolność koalicyjną. tongue_out
          • ruda.anka2 Re: O toto 26.05.15, 09:46
            > Amen. Ja bym jeszcze chciala, zeby z sejmu wylecialo PSL, przez ktore nie mozna
            > przeprowadzic zadnych reform …
            Na Dudę głosowała wieś. Nie miej złudzeń, że będą jakieś reformy. Krus będzie święty i nietykalny.
          • martishia7 Re: O toto 26.05.15, 16:15
            Nie ma szans. Ktoś już porachował, że twardy elektorat PSL to w zasadzie działacze w terenie (samorządowi), ci, których owi działacze zatrudniają w samorządach oraz ci, którym działacze pozwalają zarobić. Plus rodziny. Nie podcina się gałęzi, na której się siedzi. Ja będę już starutka i siwiutka, a rolnicy z Wiejskiej zawsze będą.
        • iuscogens Re: O toto 26.05.15, 09:36
          Praktycznie to samo napisałam w wątku "a dlaczego nie żądacie od..." smile
        • katrinaaa81 Re: O toto 26.05.15, 09:38
          Święta racja.
          To już naprawdę nie pierwsze wybory w wolnej Polsce, tu nawet ten "najgłupszy wyborca z głębokiej wsi" wie, że obietnice wyborcze nic nie znaczą. I średnio inteligentny człowiek nie będzie oczekiwał spełnienia tych obietnic, tylko będzie rozliczał władze z tego czy traktuje nas, wyborców jak rozumnych ludzi, a nie ciemnotę, której TVN powie co ma myśleć (bez względu na to jak faktycznie wygląda rzeczywistość)
        • aalex7 Re: O toto 26.05.15, 12:04
          A tak trudno przyjąć, że głosując "przeciw wszystkim" zaakceptowałaś nie tylko kandydata ale i jego pogląd, sposób prowadzenia polityki, wizję kraju itd. ?
          Nie da się, głosując za danym kandydatem, odrzucić konsekwencję tego wyboru.
          I co z tego, że nie wierzysz w obietnice, jowy-y czy też w co innego - skoro Twoim głosem zmienił się prezydent a wraz z nim sposób rządzenia krajem.
          Kuriozalne jest to tłumaczenie -" nie głosowałam za Dudą byłam przeciw..."
          • triss_merigold6 Re: O toto 26.05.15, 17:21
            A kto Ci powiedział, że ja gosowałam przeciw? Akurat w obu turach głosowałam na Komorowskiego. Niemniej, nie jestem na tyle głupia, żeby nie rozumieć z jakich powodów ludzie głosowali na Kukiza czy Dudę.
            • jan.kran Re: O toto 26.05.15, 19:00
              Moja corka nie stadiuje dziennikarstwa , pisałam pierdylion razy co studiuje i nie będę sie powtarzać.Cztery jezyki wzięły sie z sąsiedniego wątku .
              Moze rzeczywiście Jan Kowalski z Pcimia to troche niezręczny skróty myślowy .
              Ja jestem bardzo zadowolona ze w Polsce demokracja i naród wybrał.To jest ok. To co mi przeszkadza to ze Polacy , wyborcy Pana Dudy nie rozumieją jakie możliwości ma prezydent Rzeczpospolitej . To ze dają sie nabrać na obietnice osoby która ma problemy z równowaga bo sie potyka o własny nos wydłużony o kłamstwa.. Dla mnie to jest troche tak ze według połowy polskich wyborców Pan Komorowki i PO na złość narodowi polskiemu nie dali Polakom kasy , niskiego wieku emerytalnego , kredytów i mieszkań dla młodych a teraz przyjdzie Pan Prezydent Duda i z rękawa wytrzasnie świetne zarobki, mieszkania za grosze dla wszystkich , obniżenie wieku emerytalnego. O ile tak stare demokracje jak DE i Francja podwyższają wiek emerytalny a ta wiecznie cytowana zamożna Norwegia ma wiek emerytalny lat 67 to Polski Prezydent ma zamiar obniżyć wiek emerytalny. Swietnie , tylko skąd sfinansuje emerytury naszego
              pokolenia ?
              • larrisa Re: O toto 26.05.15, 20:27
                No widzisz, jan.kran, niestety tak się kończy oderwanie od reala, choć z drugiej strony to nie poczytaj może o czym pisze triss_merigold6, dlaczego ludzie głosowali, a nie czytaj wyłącznie nagłówków w Wyborczej. Masz bardzo niskie mniemanie o polskim wyborcy.
              • katrinaaa81 Re: O toto 26.05.15, 21:02
                To Ty nie rozumiesz, a nie wyborcy pana Dudy.
                A Polacy nie spodziewali się podwyżki podatku, wieku emerytalnego i braku ochrony bo PO obiecywała nam zupełnie co innego. I w końcu dostała zasłużonego kopa.
                Ale rozumiem, głosujący na Komorowskiego chcą się czuć mądrzejsi, ok, daj im na zdrowie. Skoro przez chwilę poczują się lepsi, niech mają.
            • aalex7 Re: O toto 26.05.15, 20:58
              Nie chodzi o Twoją "głupotę",
              lecz o głupotę tych, co twierdzą , że głosowali "przeciw".
              Nie ma możliwości głosowania "przeciw" tylko jedynie "na kogoś" wraz z całym dobrodziejstwem inwentarza wybranego kandydata.
              Już tak "łopatologicznie" - na kartach wyborczych jest prośba o zakreślenie znaku przy osobie, którą się WYBIERA, nie zaś prośba o wskazanie osoby, przeciwko której się głosuje. Niewielka różnica ale jakże doniosła w skutkach...
              Wyjątkowo irytuje mnie - ostatnio modne - stwierdzenie, "głosowałam przeciw".
              Już tak na marginesie - czyżby wyborcom Dudy brakowało odwagi do jawnego przyznania, że wybrali jego wizję Polski?
              • triss_merigold6 Re: O toto 26.05.15, 21:12
                Kobieto, mogę Ci wskazać dziesiątki czynników wpływających na decyzję o oddaniu głosu. Wybory są emocjonalne, a nie racjonalne. Możesz tego nie akceptować, ale tak jest. I nawet te emocje muszą być w jakiś sposób prawdziwe, bo wyborca odrzuci zbyt nachalną i niewiarygodną kreację.
                Wskazać przykłady ugrupowań i kandydatów, którzy koncertowo przerżnęli albowiem nie zrozumieli ABC marketingu politycznego?
                Możesz oczywiście się zżymać na głupotę wyborców, niedostatki świadomości, brak wiedzy na temat wizji i programów, karmienie się iluzjami etc. ale life is brutal - oni decydują i jeśli chce się coś ugrać, nalezy grać skutecznie.
                A wcześniej - prawidłowo rozpoznać nastroje, trendy, sympaite.
                • aalex7 Re: O toto 26.05.15, 21:25
                  Ależ nie tylko to wiem ,ale i znam.
                  Niemniej jednak zawsze będzie mnie irytowało doszukiwanie się ideologii w wyborze kandydata tylko "przeciw".
                  I nigdy nie będę godziła się na zarządzanie krajem w sposób ustalony jedynie chwilowymi emocjami.
                  Taka ze mnie idealistka....
                  • triss_merigold6 Re: O toto 26.05.15, 21:32
                    Irytacja nie jest konstruktywna.
                    Nie widzę tu doszukiwania się ideologii, przeciw to przeciw, dość jednoznaczny gest.

Ależ możesz się nie godzić, Unia Demokratyczna świętej pamięci też się nie godziła, bo przecież wiedzieli lepiej, mądrzej, dostojniej.
                    Nie chwilowymi. Trend niechęci do obecnej władzy narastał od 2 lat. Ostatnie pół roku było ofensywą sztabów PiS i Kukiza i mało wyrazistą (żeby nie powiedzieć - żadną) kampanią Komorowskiego wobec którego w dodatku PO się dystansowało.
                    • aalex7 Re: O toto 26.05.15, 23:13
                      Nie widzę tu doszukiwania się ideologii, przeciw to przeciw, dość jednoznaczny
                      > gest.
                      Lecz nie w omawianych okolicznościach. O ile, co do zasady, sprzeciw jest tylko sprzeciwem, o tyle w procedurze wyboru kandydata na prezydenta łączy się nierozerwalnie z wyborem konkretnego kandydata i jego akceptacją. I właśnie obecne tłumaczenie, że "tylko się sprzeciwiam bez akceptacji wybranego" jest tą "powyborczą" ideologią.

Ależ możesz się nie godzić, Unia Demokratyczna świętej pamięci też się nie godz
                      > iła, bo przecież wiedzieli lepiej, mądrzej, dostojniej.<
                      Społeczny trend sprzeciwu nie jest powodem, dla którego mogłabym zrezygnować z własnych poglądów i jednocześnie zaniechać racjonalnej oceny sytuacji. I nie powinien także wyznaczać toru kampanii. Zaś od kandydata na prezydenta należałoby przynajmniej wymagać zastanowienia się nad zgłaszanymi postulatami (od wyborcy także).

>Nie chwilowymi. Trend niechęci do obecnej władzy narastał od 2 lat. <
                      Jeżeli uwzględnić sondaże z początku roku, wskazujące na 70% poparcie Komorowskiego - to raczej chwilowe w odniesieniu do 5 letniej (a w przypadku PO 8 letniej) kadencji. Ale abstrahując od czasu - dalej są to tylko emocje
              • katrinaaa81 Re: O toto 26.05.15, 21:18
                Ale tym razem część społeczeństwa głosowała "przeciw" bo w drugiej turze nie ma za dużego wyboru. A Duda przedstawił się szerokiej publiczności jako zwykły prawicowiec, a nie pisowski beton. W tym momencie dla mnie zrealizowało się pojęcie "mniejsze zło".
                I zapominacie, drogie mądrzejsze koleżanki, że to były wybory prezydenckie, a nie parlamentarne. Jak byście nie zaklinały rzeczywistości, prezydent ma w przeważającej części funkcje reprezentacyjne, i bez parlamentu żaden jego pomysł nie przejdzie. Więc znów, głosowanie "przeciw" ma sens bo wybierając kogoś innego niż Komorowski, nie ryzykuję zmiany na kościelne państwo.
                • triss_merigold6 Re: O toto 26.05.15, 21:33
                  To też. Władza prezydenta jest bardzo silnie hamowana przez instrumenty wbudowane w konstytucję.
      • dyzurny_troll_forum Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:36
        inguszetia_2006 napisała:

> Ale nie przejmuj się, nie jesteś jedyna. PO do tej pory tego nie rozumie;-D

Całe stado "wybitnych" profesorów od polityki z UW i nie tylko też nie... Tylko siedza z rozdziawionymi gębami i paczom...
        • triss_merigold6 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:40
          To się nazywa syndrom Unii Demokratycznej.
    • lady-z-gaga Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:33
      Ja co prawda na Dudę nie głosowałam, ale mam głęboko w tyle, co prasa międzynarodowa sądzi na ten temat. I nawet gdyby prasa to międzynarodowa plus przedstawiciele całej Europy wybrali nam prezydenta wg własnych kryteriow, to i tak z naszymi problemami musielibyśmy radzić sobie sami. Nikomu nie zadrży ręka przy podpisywaniu decyzji, ktore nas udupią, o ile będzie tego wymagał interes ICH kraju. Więc nie podniecaj się tak mocno opinią Polski w świecie, skoro potrafisz nie przejmowac się opinią o sobie.
      "rozsiadam się wygodnie i czekam" -brzmi znajomo wink
    • dziennik-niecodziennik Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:55
      moja kuzynka siedzi we Francji, ponoć szok ze wygrał "ultranacjonalista".
      to chyba jednak przegięte określenie. żeby az "ultra-"?
      Brauna widac nie widzieli...
      • triss_merigold6 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 09:57
        O, a Le Pena jak określają?
        • dziennik-niecodziennik Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 10:02
          nie mam zielonego pojęcia.
          widac nasz ultranacjonalizm jest gorszy niz ich big_grin

nie, ale serio - jak myslisz, jak Duda jest ultranacjonalistą to kim bylby dla nich Braun? bo mi skali zabrakło big_grin
      • lady-z-gaga Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 10:01
        ha ha, Francuzi gorszący się nacjonalizmem, lepszego dowcipu nikt by nie wymyslił big_grin
        • dziennik-niecodziennik Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 10:03
          tez sie usmiałam smile
    • atena12345 Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 10:13
      Było mi Cię żal za hejt na forum. Aż do tego wątku...
    • klamkas Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 10:18
      My chcieliśmy, ale ty czekasz na oferty?
    • dyzurny_troll_forum Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 11:10

Z głową sobie porządek zrób!
    • anusia_magda Re: A gdzie gazeciarz 26.05.15, 12:09
      chyba sobie nie zrobił czegoś ?
    • fadilla Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 12:28
      Dziewczyny, a jak rozumiecie tytuł watku? "Idę na Polskę..." to prawie jak najazd, podbój, aneksja (?) big_grin Dlaczego taki tytuł? Tokio w głowie autorki. Czy ktos potrafi to w miare dobrze zdiagnozować?
      • menodo Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 12:36
        Czy kt
        > os potrafi to w miare dobrze zdiagnozować?

Alkoholiczka moim zdaniem.

• dyzurny_troll_forum Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 14:05
        fadilla napisała:

> Dziewczyny, a jak rozumiecie tytuł watku? "Idę na Polskę..." to prawie jak naja
        > zd, podbój, aneksja (?) big_grin Dlaczego taki tytuł? Tokio w głowie autorki. Czy kt
        > os potrafi to w miare dobrze zdiagnozować?

Podstawowe braki w wyszkoleniu wojskowym i sporcie!
      • lady-z-gaga Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 15:46
        fadilla napisała:

> Dziewczyny, a jak rozumiecie tytuł watku? "Idę na Polskę..."

Nietrudno domyslić się, że to cytat.
        Po obejrzeniu tego, co pod linkiem domysł zamienia się w pewność.
        Zajmijcie się lepiej diagnozą własnego IQ.
        • przystanek_tramwajowy Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 16:12
          SKUMBRIE W TOMACIE

Raz do gazety „Słowo Niebieskie”
          (skumbrie w tomacie skumbrie w tomacie)
          przyszedł maluśki staruszek z pieskiem.
          (skumbrie w tomacie pstrąg)

— Kto pan jest, mów pan, choć pod sekretem!
          — Ja jestem król Władysław Łokietek.

Siedziałem — mówi — długo w tej grocie,
          dłużej nie mogę… skumbrie w tomacie!

Zaraza rośnie świątek i piątek.
          Idę w Polskę robić porządek.

Na to naczelny kichnął redaktor
          i po namyśle powiada: — Jak to?

Chce pan naprawić błędy systemu?
          Był tu już taki dziesięć lat temu.

Także szlachetny. Strzelał. Nie wyszło.
          Krew się polała, a potem wyschło.

— Ach, co pan mówi? —jęknął Łokietek;
          łzami w redakcji zalał serwetę.

— Znaczy się, muszę wracać do groty,
          czyli że pocierp, mój Władku złoty!

Skumbrie w tomacie, skumbrie w tomacie!
          Chcieliście Polski, no to ją macie!

---
          Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
          • dyzurny_troll_forum Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 16:21
            przystanek_tramwajowy napisał:

> Idę w Polskę robić porządek.

Dostrzegasz różnicę między wytłuszczonym a tytułem?!
          • lady-z-gaga Re: Idę na Polskę robić porządek . 26.05.15, 16:21
            ja w zalinkowanym nagraniu słyszałam wyraźnie "idę na Polskę" - może tak łatwiej było zaspiewać smile
            poza tym to niczego nie zmienia w kwestii komentarzy pod ktorymi pisałam
          • jan.kran Re: Idę na Polskę robić porządek.Przystanek. 26.05.15, 19:33
            W wersji z Kabaretu Olgi Lipinskiej jaki podałam jest wyraźnie ...idę na Polskę robić porządek.

m.youtube.com/watch?v=jPG4t-BSY_U

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka