moofka 27.05.15, 09:57 co za paskudny maj, naprawde i wieje i siapi kawek na tarasie nie ma, nasionka wschodzic nie chcą, spie w dlugiej pizamie, a biedne dziecko chodzi na spacery w czapeczce i rajstopach olaboga u Was tez tak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:05 Nie. Ja chodze w sandałach i sukienkach, młody w krótkich rękawkach, balkon ukwiecony, warzywa wzeszły - trzeba już pelić, bo z warzywami wzeszło też zielsko, dziś 14C - ideolo. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:13 W tych sandałach, to po domu biegasz? Bo patrzę własnie na termometr, 12 stopni i nie chce być więcej, jak na maj to zimno, jak cholera...Z płaszczem wiosennym się dziś przeprosiłam, a i tak nie powiem, zeby mi było w nim gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:14 Po domu chodzę boso w krótkich gaciach gimnastycznych i koszulce na ramkach. U mnie tak jak pisałam 14C i brak słońca, lekki wiatr - dla mnie pogoda idealna. Ale fakt - ludzie na targu byli bardziej poubierani. Co poradzić, że mi gorąco a teraz z tym brzuchem to już w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:19 To "u ciebie" to to samo, co "u mnie", a teraz na dodatek słońce zaciągnęły grube chmurzyska Stawiam na hormonu ciążowe, grzeją dodatkowo to i paskudny maj ci nie przeszkadza Ja muszę posiłkować się płaszczem BTW- rzadko kto w naszej okolicy używa określenia "na targu", jesteś napływowa? Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:21 A to Ty z Poznania? Hormony ciążowe raczej nie, bo ja mam tak od zawsze. Ludzie poubierani w puchy a ja krótki rękaw - raczej genetyczne to mam, bo rodzice mają podobne odczuwanie ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:23 Tak I tylko napływowi mówią, ze idą na targ, każdy prawdziwy Poznaniak idzie na rynek Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:28 hehe, no to ja rdzenna. Ale mój mąż dopiero tu od 2 pokoleń i jak mówię, że idę na rynek to mysli, że idę na stary rynek To przestawiłam się na "targ". Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:43 Czułam jakiegoś repatrianta Weź mu wyjaśnij, ze ma zacząć używać właściwych słów Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:44 BTW: znajomy z Wrocławia z rozmachem wsiadł na naszym dworcu do taksówki i rzucił "na rynek proszę"! Po pytaniu, który to ma być rynek, się lekko zacukał. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 12:03 Moja mama odwrotnie - we Wrocławiu jest obdarzana dziwnymi spojrzeniami, kiedy mówi, że idzie po warzywa na rynek Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 12:08 No, bo we Wro to się na halę chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 12:09 targową w sensie - na Nakiera. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 12:09 (no, w sumie to Piaskowa, ale przy Nakiera i instytucie fil pol) Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 16:12 zuleyka.z.talgaru napisała: > Po domu chodzę boso w krótkich gaciach gimnastycznych i koszulce na ramkach... Jak wygląda koszulka na ramkach? Nigdy nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 16:40 Na naramkach, nie na ramkach. Zulejko, na pewno jesteś z Poznania? Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 22:50 Jestem. Tak się u mnie mówi w domu - na ramkach. Rozumiem, że jak jesteś z Poznania to możesz używać jedynie słusznych słów inaczej musisz udowadniać swoje pochodzenie do 5 pokoleń wstecz. Na swoją obronę ew. mogę dodać, że studiowałam we Wrocławiu więc 5 lat żyłam w multikulti Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 23:10 zuleyka.z.talgaru napisała: > Jestem. Tak się u mnie mówi w domu - na ramkach. Rozumiem, że jak jesteś z Pozn > ania to możesz używać jedynie słusznych słów Tak. To się gwara nazywa i nie ma tu miejsca na dowolnosć- pyra, jaka jest, kazdy widzi, naramka też Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 22:58 Ani nie na ramkach, ani nie na naramkach. Koszulki są na ramiączkach. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 23:03 W Poznaniu są na naramkach. Akurat landora ma rację jeśli idzie o regionalizmy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 23:04 ramiączko to jest taki wątły facet. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 23:08 zuleyka.z.talgaru napisała: > ramiączko to jest taki wątły facet. Wątły facet to jest fiErana Taka powiewająca Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 23:10 www.poznan.pl/mim/slownik/words.html?co=word&word=rami%C4%85czko Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 23:12 Nic nie rozumiesz, to na pewno przez ten epizod wrocławski- zainfekowali Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 23:16 Mam skurczony mózg o 6% więc mogę nie rozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 23:38 Ale przecież dziś piękna pogoda była. Do wieczora na cytadeli urzędowaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 23:47 No fakt, czyżby maj się próbował rehabilitowac na wyjsciu? Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 29.05.15, 07:16 31 ma być pięknie. Bo ja tu świętować zamierzam, więc ma być i już. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:18 zuleyka jako ciezarna u progu nie liczy sie jako reprezentacyjna ja w styczniu rodzilam i tez mi bylo goraco Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 12:01 Gorzej, że ja to mam i bez ciąży ;/ choć fakt - teraz jeszcze mocniej odczuwam. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:09 U nas też tak Z wyjątkiem wschodzenia roślinek, którym najwyraźniej deszcz majowy służy i rosną jak szalone - zarówno warzywa i kwiatki posiane intencjonalnie, jak i chwasty. Ale ziąb dla mnie, upałolubnej, przeraźliwy. W sumie mogłabym chodzić w tym samym, co w styczniu i nie budziłabym zdziwienia na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:20 chwasty tez rosna, gorzej z trawa czekam na wschody z siewu - perz idzie jak zloto, trawa niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:24 Perz zawsze idzie jak złoto, niestety. I przygłusza resztę. Ale zasiew zasiewem, a ja chyba zwariuję z tego zimna. I jeszcze ten deszcz - w styczniu więcej roweru używałam do poruszania się po mieście niż w maju tego roku Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:10 Temperatura komfortowa, nienawidzę upałów. Gdyby nie ten cholerny deszcz, byłoby super... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:17 U mnie 12 to jest przy oknie Ledwo przestało padać i wieje. Wszystko rośnie jak szalone tylko wyjść się nie da. Chyba, że w kaloszach. Chyba napalę w kominku. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 11:11 O, gdybym miała kominek to bym napaliła W mieszkaniu zrobiło się chłodno. Wczoraj wybrałam się na wycieczkę i koniec końców było mi ciepło mimo zimna na zewnątrz. Mnie męczy raczej szaruga. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:25 Zimno zimnem, ale na balkonie wszystko rośnie jak złoto, aż miło popatrzeć. Żeby jeszcze dało sie na tym balkonie posiedzieć bez koca... Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:28 Szmata na niebie od, lekko licząc, tygodnia. Lodowato, koszmarnie, rośliny nie chcą mi rosnąć. Rok temu przyjaciółka brała ślub - byłam w sandałkach i lekkiej sukience, a i tak myślałam, że się ugotuję. W tym roku o taki stroju mogę zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:41 u mnie 14 i wiatr, dziecko bez czapeczki ale za to ja w kurtce jeszcze smigam. Trawa mi rosnie chwasty tez A kawka na tarasie to bedzie jak krzesla i stol wystawie Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:39 Witam Aaaa.. tam, zimno. Wojna idzie! Ze ślimakami. Dobrze, że trawy nie jedzą oraz betonu i szkła Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: ciagle mi zimno :( 30.05.15, 00:57 Najlepsze na slimaki oczywiscie (na sobie tez mozesz poprobowac, czemu nie? cieplej Ci bedzie ). Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: ciagle mi zimno :( 27.05.15, 10:48 u nas tez tak, w wiekszosci, bo dzis zapowiada sie ladny dzien. od rana slonce i w ciagu dnia ma byc nawet do 15 stopni. zapowiadaja, ze do konca tygodnia ma tak byc, a nawet cieplej. mam nadzieje, ze to sie sprawdzi, bo tez mi ciagle zimno i nawet w domu, jak na kanape siade, to koc naciagam. nawet pranie rano nastawilam, z tej radosci, ze slonce dzis Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 10:57 ha, czyli nie tylko ja tak mam? wczoraj slonce ani na chwile nie wyszlo a w nocy 6 stopni dobre wiesci sa takie, ze trawa wschodzi. a dziecku na majowe spacery uszylam cieply koc leci do mnie kurierem 200 dzdzownic, mam nadzieje ze nie wyzdychaja w nocy Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 11:01 A te dzdzownice to na co?? co do koca to mloda spi jeszcze w gondoli i tez kocem przykrywam jak mocno wieje Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 11:06 U mnie też koszmarnie zimno i wietrznie Ale słonecznie. I w ogrodzie nawet wszystko pięknie kwitnie Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 11:10 na kompost dzdzownice, ale to ponoc imigrantki ze slonecznej kaliforni to im moze byc za zimno a jak Twoje dziecko teraz? moje ze slodkiego gugajacego stworzenia zamienilo sie w terroryste i ma za cel wykonczyc matke, z rak nie schodzi tez tak macie? Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki moofka 28.05.15, 11:13 ja na moje dziecko znalazlam fachowe okreslenie w necie: HNB i to jest to starsza tez taka byla, wiec ten tego ten... Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 11:03 Matko, myślałam że tylko ja tak mam. Wczoraj nawet w domu podgrzewałam bo jakoś tak nie przyjemnie było. A w nocy spałam w zimowych skarpetach. Masakra... Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 11:12 Zimno dziś ubrałem sweter po domu, na wyjście oczywiście kurtka, pełne buty i parasol w pogotowiu Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 11:05 Napisałam już raz, ale wcięło gdzieś tam, heh Nic to - po raz drugi więc: ano zimno, na pd PL już od dobrego tygodnia. Szczęśliwie (ehehehhehe) wygrzałam stare kości w azjatyckim suoneczku niedawno - może mi na trochę jeszcze starczy. Pożyjemy, zobaczymy.. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 11:31 U nas chłodnawo, jakieś przelotne opady się trafiają, ale tragedii nie ma. Dziecko na spacerach wprawdzie w czapce, ale ja na przekór e-matkowej histerii antyczapkowej mam postanowienie, że cały rok w czapkach przechodzi Odpowiedz Link Zgłoś
ja27-09 Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 11:56 O to to, też tak mam. Z moich notatek wynika, że w zeszłym roku o tej porze było 27 stopni!! To co w tej chwili się dzieje za oknem to pomyłka jest. 15 stopni i wiecznie silny wiatr. Mieszkam na Pomorzu i może opadów tyle nie ma, ale skandaliczna temperatura w połączeniu z silnym zimnym wiatrem zniechęca do aktywności na zewnątrz. Rower niedługo mi pajęczyną zarośnie Śpię w długiej koszuli z długim rękawem, po domu chodzę w ciepłych skarpetach i swetrze, a kurtkę jak założyłam w lutym, to do dziś nie zdjęłam Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 12:00 Fakt, było cieplej. 31 maja wychodziłam za mąż i były 23C Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 12:01 Mnie też, w sobotę jedziemy na wesele i jestem w rozterce - miałam zaplanowane sandały, a tu zapowiadają ledwie 20 stopni. Dla mnie to jest pogoda na rajstopy Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 13:35 przylaczam sie do narzekan. Mjieszkam przy lesie - zimno, wilgos, pranie nie schnie, 17 st. w domu Zawsze w maju byl grany juz taras, cieplo, slonecznie, moj ulubiony miesiac a teraz? Zimno, ponuro, deszczowo do tego Dude wybrali na prezydenta Jak zyc? Ale i tak nosze gole nogi - od maja do wrzesnia nie chodze w skarpetkach, chyba ze nosze buty sportowe ale to rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 15:43 Na balkonie z piwkiem może dwa razy w maju w tym roku dało się siąść Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 15:56 U nas też zimno, trzeba włączać codziennie farelkę Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 16:37 Zimno A nawet, jak niby ciepło, to wiatrzysko takie, że i tak zimno... dupa, nie wiosna Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: ciagle mi zimno :( 28.05.15, 21:20 Moje też chodzi w rajstopach i czapeczce, a o wiele większe Wczoraj +12 i porywisty wiatr, chmurzyska - i to w same 9-te urodziny! Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: ciagle mi zimno :( 30.05.15, 16:32 Jakbyś za niemowlaka wypędzała ją nago w zimę na śnieg to by tak nie chorowała. Zimna woda (śnieg) zdrowia doda. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: ciagle mi zimno :( 29.05.15, 02:31 To i tak ok bo mi jest cieplo tylko jak jest dla wszystkich innych upal czyli jakies 30stopni. Ogrzewanie u mnie w domu nadal wlaczone i maz mi codziennie w kominku pali. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: ciagle mi zimno :( 29.05.15, 06:18 O tak, ja też marznę strasznie. Prania nie ma jak robić, bo ciągle pada. Choć wczoraj trochę słońca się pokazało, to od razu dwa wsady machnęłam. Dziś kolej na trzeci, ale idę do pracy to musi poczekać do wieczora. Szkoda mi słońca. Powiem Wam jednak szczerze, że wolę chłody niż upały, bo 27 stopni wzwyż jest dla mnie nie do przejścia. Po prostu umieram wtedy. Boli mnie głowa, jestem słaba - podziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: ciagle mi zimno :( 29.05.15, 06:59 Az sprawdziłam, czy ten wątek to aktualny jest czy ktos go wyciagnal z przeszlosci.Jakie kurcze zimno?Upałow nie ma(na szczescie),troche wieje i owszem,codziennie spedzam na dzialce po wiele godzin i ciesze sie,ze pogoda fajna.Spodnie, bluzka z krótkim lub długim rekawem, wieczorem dorzucam polar.Mnie ciepło, ale to pewnie dlatego, ze ja non stop cos robię- kopie, koszę, wynosze, przynosze, w ciągłym ruchu to i mi ciepło. Mogłoby w nocy popadac, bo sucho i podlewac trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: ciagle mi zimno :( 29.05.15, 22:45 no zimno dzis i zimno wczoraj u mnie rano 13 stopni i tez cholera padac nie chce, wiec podlewamy codziennie jak slonce przygrzeje, przez chwile jest cieplo, ale jednak wiatr chlodny wciaz i w sumie - ja tez nie siadam, przy trojce mam co robic, ale i w ciaglym ruchu zimno dziecko najstarsze przeziebione i gardlo leczymy dzdzownice przyszly, mile stworzenia, chwile sie pokrecily po nowym domu i juz ich nie bylo mamy wiec swoje zwierzatka wczoraj postanowilismy dokarmiac okoliczne kotki, zamiast kotkow posilily sie dziczki i troche podeptaly pierwsze trawiane wschody, ojciec zabronil kotki karmic Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: ciagle mi zimno :( 29.05.15, 08:42 U mnie słońce i ciepło. Wczoraj cały dzień spędzony z dzieciakami na wycieczce survivalowej, wszyscy w krótkich rękawkach, a ja przyjarałam słońcem twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 29.05.15, 08:46 U nas wczoraj było bardzo ciepło - 20C. Dziś już 15C w cieniu - więc pewnie przywali znów z 20. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: ciagle mi zimno :( 30.05.15, 09:38 Wczoraj w Poznaniu chodziłam w kamizelce i cienkiej bluzce z długim rękawem. Wieczorem już w bluzie i kamizelce, w dodatku padało. Jest zimno, dzisiaj pochmurno, a ja właśnie odkryłam, że nie mam rajstop Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: ciagle mi zimno :( 30.05.15, 14:40 No ja wczoraj chodziłam w sandałach i sukience z krótkim rękawem. Dziś fajnie, tylko ten wiatr łeb urywa, więc leżę. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: ciagle mi zimno :( 29.05.15, 22:51 U nas niestety tez. Ale wietrznie wiec mi pranie szybko schnie. Odpowiedz Link Zgłoś