Dodaj do ulubionych

CV mailem?

09.06.15, 09:33
Zostałam zapytana czy można CV i LM wysłac mailowo. Odradziłam. I teraz nie wiem czy slusznie.
O tyle inaczej niż normalnie, że to CV wysyłane w ciemno, tak a nuż widelec.

Wiecie jak to jest z drugiej strony? Jak odbierana jest taka korespondencja w formie mailowej?
Obserwuj wątek
    • wuika Re: CV mailem? 09.06.15, 09:34
      Normalnie. CV wysłanego tradycyjną pocztą / przyniesionego w łapkach nie widziałam długo, a zajmuję się rekrutacjami do mojego działu od dłuższego czasu.
    • stacie_o Re: CV mailem? 09.06.15, 09:36
      A jak inaczej?
      Pracuję w rekrutacjach, 99,5% cv przychodzi mailem, pozostałe 0,5% dostarczają kandydaci:
      -osobiście
      -pocztą
      -przez znajomego.
      • niktmadry Re: CV mailem? 09.06.15, 09:42
        Tak, tak u nas się zdarzyło jeszcze przez mamę. I co ciekawe z telefonem - do mamy - bo w przypadku zatrudnienia mama chciałaby porozmawiać z pracodawcą. Kandydatka do pracy lat 24. Nie wiem jak to dalej wyglądało - rozbawiło to nasz cały zespół ale na rozmowę nikogo nie zapraszaliśmy.
      • aknaszilak Re: CV mailem? 09.06.15, 09:45
        No to dzwonię odkręcąćsmile
        Dobrze, że świat poszedł do przodu
      • martishia7 Re: CV mailem? 09.06.15, 09:51
        Różne instytucje państwowe życzą sobie często na wstępie CV razem z poświadczonymi (!) kopiami wszelkich dokumentów, poczynając chyba od kartki od spowiedzi z pierwszej komunii. I to na jakieś śmiesznie płatne stanowiska młodszoreferendarskie. Cud, że ktoś tam w ogóle startuje.
    • zuleyka.z.talgaru Re: CV mailem? 09.06.15, 09:49
      A jak poleciłaś? Wysłanie gołębiem?
      • aknaszilak Re: CV mailem? 09.06.15, 10:55
        Ha ha, very funnytongue_out
        Pracowałam długo w sektorze państwowym, tam, mam wrażenie, jest umiłowanie do papieru.
        • zuleyka.z.talgaru Re: CV mailem? 09.06.15, 11:06
          No tak, budżetówka nadal śmierdzi prlowskim betonem także tam to rzeczywiście nadal trzeba przesyłać papierowe wersje.
    • kocianna Re: CV mailem? 09.06.15, 10:28
      Do instytucji, w których ja szukam pracy, mailem nie można. Wysyła się pocztą albo przynosi osobiście i zostawia na specjalnym okienku. Ale droga jest zapewne podana w ofercie pracy?
      • aknaszilak Re: CV mailem? 09.06.15, 10:56
        Nie ma oferty pracy właśnie, Cv wysyłane tak na przyszłość, w ciemno.
        • mozambique Re: CV mailem? 09.06.15, 11:41
          a co sądzicie o "anonimowych" ofertach parcy , takich bez podanej nazwy pracodawcy , , gdzie "firma poszukujue sie kogosc takiego a takeigo" i a prosi sie aby cv wysłał mailem z zalaczneiem tej klauzuli o przetwarzaniu danych ?

przyznam ze jak zoabczyalm takei oglosznenie to mnei niezle zaskoczyło - ktos w w ogole mysli piszac to ogłosznie? taka klauzula upowazniajaca NIKOGO jest w ogoel gdzies istotna , wazna?
          bo ze ludzie szukajac roboty wyslą i "podpiszą" upowąznienie do wszystkeigo to jzu wiadomo
          • myfaith Re: CV mailem? 09.06.15, 12:06
            No ale w cv wpisujesz tylko imię i nazwisko swój telefon ( mozesz go przecież zmienić) i adres mailowy ( tez mozesz zmienić/usunąć) wiec za wiele tych danych nie jest - nawet jak zaczną przysyłać spam na skrzynkę to mozesz usuwać, tak samo w tel. I włączyć zastrzeżenie anonimowych telefonów.
            • mozambique Re: CV mailem? 09.06.15, 12:15
              wiesz - tez myslałam ze tak wszyscy myslą
              ale ostatnio w procesei rekrutacyjnym przekonalam sie ze nagminnie ludzie przysylaja w cv swoje adresy zameldowania ( chyba aktulane) , czasami kopie jakich dokumentów gdize jest pesel itp
              nie pilnują tego , nie usuwają danych wrazliwych , pewnie w oogole tym sobienie zawracają glowy
              ja oczywiscie nie wykorzystam tego do niecnych celów ale inni ? tacy z firmy- widmo ogałszajacej sie na olx ?
    • slonko1335 Re: CV mailem? 09.06.15, 12:19
      Takie rozsyłane w ciemno cv bez odpowiedzi na konkretne ogłoszenie po prostu usuwam i nawet do nich nie zaglądam. Takie maile przychodzą codziennie.
    • angazetka Re: CV mailem? 09.06.15, 13:18
      A niby jak je wysłać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka