Dodaj do ulubionych

kwiaty na pogrzeb

17.06.15, 19:30
Wolałabym uniknąć jakichś gerber czy innych lilii, myslalam o białych rozach ale podobno nie daje się zameznym kobietom po 30 tylko młodym, w sensie bardzo młodym, nie wiem czy to prawda
Mogą być białe roze?
Obserwuj wątek
    • mama-tyma Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 19:40
      kolor fioletowy jest dobry na takie okazje, wiec wybrałabym mix kolorów, np fiolet żółć
    • annajustyna Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 19:43
      Ale ze kiedy sie nie daje?! Biale roze jak najbardziej pasuja do wiazanki pogrzebowej.
      • aqua48 Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 20:28
        Przesądy, przesądy, Każde się daje, przewiązane fioletową wstążką i tyle.
    • doral2 Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 20:12
      osobie zmarłej jest dokładnie wszystko jedno jakie kwiaty będą i czy w ogóle będą.
      to pozostali przy życiu strzelają fochy i w obliczu śmierci wydłubują problemy z tyłka.
      • mirmunn Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 20:30
        Biel na pogrzebie to kolor zgodnie z tradycją dla bardzo młodych zmarłych, zwłaszcza dzieci. Z drugiej strony- kalie tradycyjnie uznawane za kwiaty wyłącznie na wiązanki pogrzebowe- są białe.
        Ja zdecydowałabym się na jasne róże- np są tak bladoróżowe, ze prawie białe. I zgadzam się, po co rodzina w żałobie ma wysłuchiwać ewentualnych głupich komentarzy- jakiś "dyżurny idiota" zawsze się znajdzie i skomentuje te białe kwiaty.
        Ale jeśli np osoba zmarła byłaby mi bliska, i wiedziałabym, że kochała białe róże czy inne nawet najdziwniejsze kwiaty- taką właśnie wiązankę bym jej zamówiła.
    • zuleyka.z.talgaru Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 21:46
      Ostatnio kupowałam dla 89-letnije zmarłej wiązankę z białych lilii i fioletowych dąbków. Do tego czarna szarfa i git. Zależało mi na w miare trwałych kwiatach.
    • thea19 Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 22:03
      mozesz dac jakie chcesz. Przybylskiej Gdansk udekorowano bialymi rozami a byla prawie zamezna i po 30tce. z bialych roz najladniejsza jest avalanche.
    • buuenos Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 22:23
      Biale roze jak najbardziej. Mala dagresja,bylam ostatnio z mama w kwiaciarni,mama kupowala wiazanke pogrzebowa dla zmarlej sasiadki.Bukiet byl z bialych lilii i florystka zwiazala to czerno-zlota wstazka.Mama na to: a moze cos weselszego, kolorowego smile No nie powiem, w kwiaciarni zrobilo sie wesolosmile
    • tomelanka Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 22:35
      O to w stylu i mojej mamy wink dziękuję za odzew, zobacze jeszcze co w kwiaciarni doradza, ja wiem że to już może i wszystko jedno ale tak jak ona była piękna osobą, wewnątrz i na zewnątrz tak chce jej dac piekne kwiaty, oprócz modlitwy tyle tylko moge zrobić sad
      • aka10 Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 22:44
        Na pogrzeb mojej przyjaciolki kupowalam czerwone kwiaty. Takie za zycia lubila.
      • kota_marcowa Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 22:56
        Ja się zdawałam na kwiaciarnię, ale miałam taką, w której panie robiły naprawdę piękne wiązanki, zawsze wypytywały o płeć, wiek, preferencje zmarłego i widełki cenowe, które gotowi jesteśmy zapłacić, także praktycznie na każdy pogrzeb miałam inny zestaw kolorystyczny, do tego ważny był dobór odpowiednich kwiatów sezonowych, na których ja się kompletnie nie znam, bo zależało mi na takich, które nie padną po kilku godzinach na upale albo mrozie.
    • klamkas Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 22:50
      Na ostatni pogrzeb (mężczyzna, 40+) zaniosłam wiązankę z białych róż i mieszanki delikatniejszych kwiatów (frezje plus jakieś bardziej polne w wyglądzie) w różnych odcieniach fioletu. I w nosie mam, że białe róże są tylko dla delikatnych panienek (szczerze - nigdy o tym nie słyszałam).

Jak chcesz dać piękne kwiaty to daj, te które uważasz za piękne i nie przejmuj się głupotami (na tym samym pogrzebie widziałam jak jeden pan w panice ściągał krawat przed wejściem do kaplicy, bo ktoś życzliwy uświadomił go, że nie wypada (zmarły się powiesił)). Zrób tak, żeby było pięknie i kojarzyło się ze zmarłą osobą.
      • kota_marcowa Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 22:57
        (na tym samym pogrzebie widziałam jak jeden pan w panice ściągał
        > krawat przed wejściem do kaplicy, bo ktoś życzliwy uświadomił go, że nie wypada
        > (zmarły się powiesił)).

Poważnie?? Pierwsze słyszę o takim dziwactwie.
        • zuleyka.z.talgaru Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 23:06
          W jakim regionie takie zabobony?
          • klamkas Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 23:23
            Niezależnie od regionu. Zależnie od dopuszczalnego poziomu absurdu w rodzinie.
            • zuleyka.z.talgaru Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 23:34
              Spoko. Krawat z powieszeniem mnie nie kojarzy się.
              • kota_marcowa Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 23:40
                Chyba, że się powiesił na krawacie wink

*przepraszam jeżeli kogoś uraziłam.
    • feniks_z_popiolu Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 23:15
      Białe róże mogą być. Każde kwiaty właściwie.
    • kamunyak Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 23:16
      a to nie robi się tak, że idzie się do kwiaciarni i mówi "poprosze wiazanke na pogrzeb dla kobiety/mezczyzny, do 50, 70, 100 zł"?
      bo ja tak zawsze robię. I nie tylko w sensie pogrzebu ale na wszelakie okolicznosci, np. ślub, koniec roku. Mąż podobnie. I te wiazanki zawsze zachwycaly, co np. na zakończenie szkoły podst. powiedziała mi wychowawczyni syna, że "zawsze dostawała od niego piekne kwiaty'. Czyli zapamietała, mimo, ze nauczyciele nienawidzą kwiatów, jakoby....
      I nie martwie sie co pasuje, co nie, od tego sa kwiaciarnie i "kwiaciarki".
      No, chyba, że kupujesz "u pani Zosi na targu", to nie wiem.
      • andaba Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 23:25
        Byle nie miały wstążeczki "wszystkiego najlepszego"...

Co za róznica jakie kwiatki? byle nie sztuczne.
        • zuleyka.z.talgaru Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 23:44
          A właśnie może na przekór "wszystkiego dobrego na nowej drodze...(życia - tu już dowolnie). To by było fajne, aczkolwiek pewnie nie dla wszystkich zrozumiałe.
        • zona_mi Andaba 08.06.16, 09:57
          Dlaczego nie sztuczne?
      • kota_marcowa Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 23:26
        No dokładnie, tylko kwiaciarnia kwiaciarni nie równa, dobrze iść do takiej sprawdzonej albo z polecenia, żeby nie trafić właśnie na panią Zosię standardowo wtykającą kalie w choinkę.
    • hemp_plant Re: kwiaty na pogrzeb 17.06.15, 23:32
      przyjaciółce dalam "polne"- takie jej by sie podobały sad
      odrzuć konwenanse- daj jakie masz ochotę
    • wafleryzowe123 [...] 08.06.16, 09:35
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kk345 Re: kwiaty na pogrzeb 08.06.16, 10:17
        Spam w wątku pogrzebowym to już wyższa szkoła jazdy...
    • lilly_about Re: kwiaty na pogrzeb 08.06.16, 09:38
      Najbardziej uniwersalne są mimo wszystko bordowe róże.
    • melancho_lia Re: kwiaty na pogrzeb 08.06.16, 10:01
      Białe roze sa ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka