Dodaj do ulubionych

Usługi akwarystyczne

19.06.15, 01:15
Czy któraś emama ma duże akwarium i korzysta z usług akwarystycznych, albo się na tym zna?

Dziecko marzy o akwarium w domu, ja też nic bym przeciwko temu nie miała.
Mam takie jedno miejsce w domu, gdzie akwarium by fajnie wyglądało.
Zmieściłoby się spore, bo jest 1,5m ściany do wykorzystania, ale... nie znam się na rybkach i nie mam najmniejszej ochoty się poznawać.
Dziecko za małe, żeby to mogło samo ogarnąć, może kiedyś, więc sobie pomyślałam, że taki akwarysta by mi to zrobił i doglądał, ale jest znowu ale - piszą, że to doglądanie, to dwa razy w miesiącu.
To dla mnie zdecydowanie za dużo. Nie cierpię, jak mi się obcy fachowcy po domu plączą.
Raz na dwa miesiące, no raz na miesiąc, to mogłabym te wizyty akwarysty przetrzymać.

Dlatego mam pytanie, do tych, co mają akwaria, czy to rzeczywiście koniecznie, tak dwa razy w miesiącu trzeba coś przy tym robić, nie da się rzadziej?
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Usługi akwarystyczne 19.06.15, 01:38
      Mozna raz na rok zdechle ryby wymienic,czy ty wiesz,ze te ryby tam zyja i musza miec odpowiednie warunki,mam akwarium duze takie w scianie i tak trzeba o nie dbac,co dwa tygodnie przychodza do domu. Akwarium to nie obraz tam jest zycie. Powod,ktory podajesz jest smieszny nie kupuj akwatium.
      • e-kasia27 Re: Usługi akwarystyczne 19.06.15, 01:47
        No właśnie się zastanawiam, czy kupić, czy nie, bo owszem ładnie wygląda, ale to dbanie o to mnie przeraża.
        I co wtedy robią, jak przyjdą?
        Ja długo to trwa?
        • jola-kotka Re: Usługi akwarystyczne 19.06.15, 02:34
          Czyszcza ,zmieniaja wode itd. Godzine tak mniej wiecej. Przeciez ty nic przy tym nie robisz oprocz karmienia. A jak przychodzi np.ktos kto sprzata albo jakis hydraulik to tez to taki dla ciebie problem?
          • e-kasia27 Re: Usługi akwarystyczne 19.06.15, 10:13
            W życiu bym nie zatrudniła nikogo do sprzątania - żeby mi po całym domu łaził, we wszystkie kąty zaglądał i dotykał MOICH rzeczy? - NIGDY!
            W zasadzie to fachowcy u mnie niewiele zarabiają, wszystkie prace w domu: remontowe, hydraulika, gaz, elektryka, okna, podłogi, i wszelkie nieskomplikowane naprawy robimy sami, czasem jak się poważnie zepsuje jakiś sprzęt typu pralka, kuchnia, piec CO..., to się woła fachowca, ale to się zdarza raz na jakiś czas, a nie bez przerwy.
            Jakby mi fachowiec do pralki musiał co dwa tygodnie do domu przychodzić, to chyba bym już wolała prać ręcznie.
            Może to i śmieszne - zależy, co kto woli.
            Dla mnie śmieszne jest wołanie fachowca do wymiany gniazdka, cieknącego kranu, zamka w drzwiach, czy paska w pralce skoro to robota na 5 minut.
    • ichi51e Re: Usługi akwarystyczne 19.06.15, 03:45
      Im wieksze akwarium tym mniej roboty. Zalezy tez co chcesz w nimmiec - inne sa wymagania dla slodkowodnych inne dla slono. Nasze akwarium jest specyficzne i wymaga cotygodniowej podmiany wody (czesciowej). W jakim wiek jest dziecko - fizyka kwantowa to nie jest ale trzeba pamietac ze trzeba to robic co te 2 tygodnie latami - nasze akwarium juz z ponad 15 lat ma i jeszcze pozyje wink w wakacje rowniez trzeba dbac i karmic wiec uwzglednij ze ktos ci sie bedzie nim opiekowal/wpuszczal fachowca jak wyjedziesz.
      • ichi51e Re: Usługi akwarystyczne 19.06.15, 03:47
        Do tego filtry i lampy jak sie zuzyja trzeba wymienic. Im wieksze akwarium tym koszt wiekszy. Do tego (mam teraz ten problem) w razie remontu gigantyczne akwarium jest mega klopotliwe bo zeby je przesunac (czyli np przy wymianie podlogi czy malowaniu) musisz je praktycznie cale spuscic...
      • e-kasia27 Re: Usługi akwarystyczne 19.06.15, 10:35
        Właśnie nie wiem jeszcze, co chcę w nim mieć, bo nie bardzo wiem, co można mieć - tyle wiem, co w sklepie zoologicznym oglądałam, bo mnie dziecko tam ciągnie. Dziecko siedmioletnie, więc samo niewiele zrobi - może poczekam, aż podrośnie i wtedy niech samo działa, jak mu chęć nie minie. A na razie może kupię psa (o to też męczy).
        Chociaż po tym, jak trzeba było uśpić najpierw dwa psy, a potem kota z powodu nowotworów, to nie bardzo mam w ogóle ochotę na posiadanie nowych zwierzaków, zwłaszcza, że jeszcze jeden stary kot w domu jest i też już zaczynają się problemy z zębami, tak jak u poprzedniego, u którego się to marnie skończyło. A to wnuczka tamtej, więc predyspozycje do tej samej choroby mogą być. W przyszłym tygodniu ma iść na czyszczenie kamienia, a potem na prześwietlenie.
        Myślałam, że z rybkami będzie łatwiej, w końcu do rybek się człowiek tak nie przywiązuje uczuciowo, jak do kota, tak myślę.
        • ichi51e Re: Usługi akwarystyczne 19.06.15, 10:45
          Przywiazywac sie moze nie przywiazuje ale znalezienie trupa plywajacego czy na dywanie (jak za male akwarium to moga wyskoczyc) tez nie jest mile.
    • edelstein Re: Usługi akwarystyczne 19.06.15, 07:52
      Mamy dwa akwariumytongue_out to nie jest hobby dla leniwcow.2razy w miesiacu?jak ryby zachoruja to trzeba dzialac od razu.Ja tam osobiscie wole raka ogladac niz ryby.
      • e-kasia27 Re: Usługi akwarystyczne 19.06.15, 10:38
        Może to jest myśl, jakiś rak, albo żółwie?
        Z tym też tyle roboty i fachowiec potrzebny co dwa tygodnie?
    • thea19 Re: Usługi akwarystyczne 19.06.15, 09:19
      zacznij od malego 50l zbiornika z paroma gupikami. w sklepie skompletuja sprzet, dadza ulotki, podziela sie wiedza. jak akwarium przezyje rok, to wtedy zastanow sie nad wydaniem 10tys na duze akwarium.
      • agniecha_26 Re: Usługi akwarystyczne 19.06.15, 10:40
        mam w scianie akwarium na 450 l, nie mamy zadnej specjalistycznej firmy. Wszystkim zajmuje sie maz, przycina roslinki, sadzi, mierzy wode jakimis odczynnikami czy twarda czy nie i tym podobnesmileteraz mamy wiecej roslinek niz rybeksmileja tez uwazam ze lepiej kupic na pocztek male akwaium i zobaczyc jak to sie wszystko. Male dziecko na poczatku pewnie chcialo by tylko karmic rybkismile
        • e-kasia27 Re: Usługi akwarystyczne 19.06.15, 10:54
          Nie tylko dziecko, ja też chciałabym tylko karmić rybki.
          A mój mąż to pewnie nawet i karmić by ich nie chciał - problemem jest karmienie kota, jak sam z nim w domu jest, ale kot sobie krzywdy zrobić nie da, bo miauczy aż dostanie, co chce.
          Z rybkami mógłby być problem, bo się dopominać nie będą, więc by pewnie zapomniał.
      • e-kasia27 Re: Usługi akwarystyczne 19.06.15, 10:45
        Ale żeby przeżyło, to ja się będę musiała osobiście tym zajmować, a ja naprawdę nie mam ochoty o rybkach się uczyć, no nie mam i już, jakoś mnie to kompletnie nie interesuje, dlatego pomyślałam o fachowcach.
        Ale jak widać, to też nie najlepszy dla mnie sposób na posiadanie akwarium.
        Muszę to jeszcze przemyśleć i z dzieckiem obgadać.

• e-kasia27 Bardzo dziękuję 19.06.15, 10:57
      wszystkim, za cenne uwagi i opinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka