Dodaj do ulubionych

Sen o zębach

19.06.15, 10:05
Witam, temat może śmieszny dla niektórych ;p

Często uważa się, że sen związany z zębami zapowiada coś niemiłego dla śniącego. W moim wypadku często to się "sprawdzało".

Dziś śniło mi się coś naprawdę dziwnego i nieprzyjemnego.

Jadłam coś i czułam jakby piasek trzeszczał mi w zębach. W pewnym momencie poczułam ucisk w prawej górnej jedynce. Poszłam do lustra i zobaczyłam z tyłu tego zęba dużą szczelinę. Gdy szerzej otworzyłam usta trysnęło mnóstwo ropy z krwią. I było tak kilka razy w tym śnie. Nie mogłam od razu dostać terminu u dentysty, obawiałam się zakażenia i bólu.

Ten sen był tak realistyczny, odczułam ogromną ulgę, gdy się obudziłam. Ale martwi mnie wydźwięk tego snu. Czy ktoś miał podobny? Trochę się martwie, zwłaszcza, że jutro czeka mnie długa podróż.

Nie mam i nie miałam ostatnio problemów z zębami.
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: Sen o zębach 19.06.15, 10:11
      Moja mama, która bardzo wierzy w różne przesądy (co mnie czasem przeraża! a czasem powoduje totalny opad rąk)
      od zawsze twierdzi, ze jak się śnią zęby to na chorobę.
      I nie wiem, czy ona "wywołuje" te sny z zębiskami, czy jak,
      ale w stosunku do mamy to się sprawdza. i to jak!
      • kokoryczko Re: Sen o zębach 19.06.15, 10:20
        Wierzę, że sny mogą przed czymś ostrzegać, widziałam to u innych osób.
        Nie mówie, że chodzi o jakieś czary mary, ale mózg w sumie do końca nie jest poznany.

Np gdy mojej babci śni się jej mama to oznacza, że babcia będzie miał jakąś chorobę.
        • arwena_11 Re: Sen o zębach 31.08.15, 12:16
          Mnie jak się śni moja babcia to zawsze ostrzega przed chorobą moich dzieci. Niestety sprawdza sięsad
    • inguszetia_2006 Re: Sen o zębach 19.06.15, 10:39
      Witam
      Nieśmieszny. Zęby śnią mi się jak mam stres. Jestem w czarnej d...pie. Wypadają, kruszą się podczas jedzenia. Mówi się, że ktoś zgrzyta zębami ze złości. Zdrowe zęby służą do gryzienia, są symbolem siły. Ludzie bez zębów tracą możliwość odgryzania się(symbolicznie) i spożywania pokarmów. Są słabi. Pomyśl, co cię tak gnębi ostatnio i zrób z ty porządek.
      Pzdr.
      Ing
    • kamunyak Re: Sen o zębach 19.06.15, 13:10
      kiedys miałam sen zębami w roli głównej. Także bardzo realistyczny i bardzo nieprzyjemny. Zęby wypadały mi z ust, po kolei wszystkie a na ich miejsce wyrastały nowe, które przesuwały sie do przodu i także wypadały. W koncu te nowe wyrastały szybciej niz te, które wypadały i miałam pełne usta zębów, które zaczynały mnie dusić.
      Obudziłam się z lekka zlana potem i spodziewałam sie najgorszego kataklizmu.
      Na szczęście nic sie nie stało a minęło już wiele lat wiec chyba nic sie nie stanie. Przynajmniej nie z powodu tego snu.
      • karme-lowa Re: Sen o zębach 19.06.15, 13:17
        Mnie się zawsze sprawdza jeden sen. Jak śni mi się brudna woda to na bank do 2 dni dziecko się rozchoruje.
        Zawsze się sprawdzatongue_out
        • agjot Re: Sen o zębach 19.06.15, 14:08
          U mnie sen o zębach był zawsze ściśle związany z osobą mojego taty. Za każdym razem jak śniły mi się zęby, mój tata miał problemy zdrowotne, pierwszy raz trafił do szpitala z zapaleniem woreczka żółciowego, za drugim prawie obcioł sobie palec piłą tarczową, za trzecim pogryzł go pies. Gdy ten sen nawiedził mnie ostatni raz, po miesiącu mój tato juz nie żył...Zmarł nagle, nic tego nie zapowiadało. Od tamtej pory zęby mi się nie śnią.
    • kati19775 Re: Sen o zębach 30.08.15, 23:15
      w ubiegłym tygodniu przyśniło mi się, że zęby kruszyły się i wypadały mi z buzi, obudziłam się trochę niespokojna bo babcia zawsze mawiała, że jak śnią się zęby to oznacza chorobę lub śmierć w rodzinie, jednak śmierci taty, który zmarł dwa dni później się nie spodziewałam
    • peonka Re: Sen o zębach 30.08.15, 23:27
      Miałam ostatnio sen o zepsutych zębach, bardzo nieprzyjemny. Nie wydarzyło się potem nic złego jednak, a minął już z miesiąc.
      • lidka73 Re: Sen o zębach 31.08.15, 09:27
        Zawsze, ale naprawdę zawsze, kiedy śnią mi się chore, ruszające się czy leczone zęby, to albo ja, albo ktoś z rodziny w ciągu najbliższych dwóch dni jest chory. Nie jestem przesądna, raczej bardzo rzeczowa, ale ta reguła sprawdza się tak bardzo, że trochę mnie to przeraża. Kiedyś czytałam też wywiad z Ewą Błaszczyk, która opowiadała, że w kilka dni po tym jak przyśniło jej się, że wypadły jej na raz wszystkie zęby, umarł nagle jej mąż, a trzy miesiące później córka zapadła w śpiączkę. Potwierdziło to tylko moją pewność, że sny o zębach i choroby w rodzinie to nie przypadek.
    • kozica111 Re: Sen o zębach 31.08.15, 10:18
      Jak się śnią zęby to wygra PiS.
      • astomi25 Re: Sen o zębach 31.08.15, 12:00
        Tak jak nie jestesm przesadna i nie wierze w rozne zabobony i gusla, tak sny o zebach mnie przerazaja.
        Nie doszlam dlaczego tak jest i ciagle chce wierzyc w glupi przypadek. ale zawsze, zawsze jak snia mi sie zeby (chore czy wypadajace) to ktos w najblizszej rodzinie ciezko choruje.
        Az mi dziwnie piszac to, ale naprawde tak jest uncertain
    • sanrio Re: Sen o zębach 31.08.15, 15:12
      mam pytanie do tych, którym śniące się zęby przyniosły chorobę lub śmierć w rodzinie. Jak skojarzyłyście te 2 rzeczy? Ktoś zmarł, a wy nagle " olaboga, a w zeszłym tygodniu śniły mi się zęby"? Czy raczej sen o zębach pamiętałyście na tyle długo aż w końcu ktoś zachorował lub zmarł?
      • arwena_11 Re: Sen o zębach 31.08.15, 15:24
        Mnie babcia mówiła, że jak się jej matka śniła to ostrzegała ją przed chorobą dzieci. Jak się mnie babcia śni to też ostrzega i to zazwyczaj kwestia 2-3 dni od snu
        • kozica111 Re: Sen o zębach 31.08.15, 16:30
          A takie ostrzeżenie jaki ma sens? Jakaś prewencja?
          • arwena_11 Re: Sen o zębach 31.08.15, 16:57
            W moim przypadku tak, obserwowałam dzieciaki, zwłaszcza córkę. Jeżeli zaczynała być marudna, pokładała się to nie braliśmy tego jako zmęczenie tylko jako początek choroby ( sprawdzało się w 100% ) i prewencyjnie dostawała środki na zapalenie stawów, żeby uprzedzić atak bólu w nocy.
            Córka choruje na MZS, ale na szczęście ataki ma tylko w przypadku osłabienia organizmu właśnie przez chorobę, to taki pierwszy objaw.
    • joanekjoanek Re: Sen o zębach 31.08.15, 16:36
      Czasem mi się śnią zęby, wiele razy mi się śniły, moje albo cudze.
      I wiesz, co się potem działo?
      NIC SIĘ NIGDY NIE DZIAŁO.
      To znaczy działy się różne rzeczy, pewnie się ktoś czasem rozchorował albo kasy zabrakło, albo spotykałam bruneta wieczorową porą, więc jakbym nie lubiła swoich szarych komórek, to szukałabym związków i natychmiast by mi wyszło, że proroctwo.

Jaaaak ja nie znoszę zabobonów!!! No nie cierpię, jak ktoś opowiada, że mu się "sny sprawdzają", to ja dostaję piany na ustach, mimo że mnie to najczęściej w ogóle nie dotyczy przecież. Do tego spokojny człowiek jestem i naprawdę mało co mnie wyprowadza z równowagi, a zabobony strasznie.
    • rozwiane_marzenie Re: Sen o zębach 31.08.15, 16:44
      Tak jak już dziewczyny napisały, sen o zębach zapowiada chorobę, jeżeli widzisz krew to znaczy, że ktoś z krewnych (rodziny) zachoruje. To takie przesądy smile, każdy wierzy lub nie, jak uważa. Mnie się śnią zęby jak mam duży stres na co dzień
      • ola_dom Re: Sen o zębach 31.08.15, 17:03
        rozwiane_marzenie napisała:

> Tak jak już dziewczyny napisały, sen o zębach zapowiada chorobę, jeżeli widzisz
        > krew to znaczy, że ktoś z krewnych (rodziny) zachoruje.

To nie do końca tak jest.
        Każdy ma swój własny "kod" znaczenia snów.
        One się czasem pokrywają - jak ten o zębach - może dlatego, że jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych (że sen o zębach zwiastuje nieszczęście). I najprawdopodobniej podświadomość zapamiętuje ten kod, a potem przekazuje nam go w snach, kiedy coś ma się wydarzyć. Bo prawie każdy gdzieś tam kiedyś słyszał, że taki sen oznacza to i tamto. I podświadomość wsadziła do szufladki, żeby w stosownym momencie przypomnieć.
        Ale to nie znaczy, że zawsze i u każdego zęby oznaczają nieszczęście, a np. pożar/ogień złodzieja. Ja miałam przez kilka lat tak, że jak śnił mi się pożar, to w ciągu max dwóch dni byłam chora (z gorączką) - dość łatwo wytłumaczyć, co podświadomość dawała mi do zrozumienia. Ale to minęło i teraz już sen o ogniu tak nie działa.
        Więc nie ma sensu przejmować się na zapas, ale na pewno warto przyglądać się, co się nam śni - bo czasem tylko przez sny podświadomość ma szanse dotrzeć do świadomości. Senniki są fajne, ale najlepiej działa indywidualny sennik każdej osoby.
        • 3-mamuska Re: Sen o zębach 31.08.15, 17:14
          Mnie sie nigdy nie sprawdziło.
          Natomiast zeby mi sie śnią jeśli przez sen zaciska mocno szczęki , wynik stresu czy nerwów.
          I jakoś ból zaciskaniem szczęki wkrada sie do snu.
          Po przebudzeniu czuje ze znow zaciskałam zeby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka