Dodaj do ulubionych

olejowanie twarzy

19.06.15, 10:53
Stosuje któraś z was? chciałabym zrezygnować z kremów, które pogarszają mi stan mojej niestety tłustej cery. Ostatnio znalazłam niby idealny sposób. Stosowanie olejów organicznych na twarz. Nie chodzi mi o metodę ocm, tylko o normalne wcieranie olejków zamiast kremów. Np lniany-czy może być ten sklepowy tłoczony na zimno? Są też inne np. tamanu, z pestek truskawki, sezamowy itd. Stosowała któraś z was z powodzeniem? Jeśli tak to czy można używać tych olejów i rano i wieczorem tak jak normalny krem? Oczywiście z dodatkiem kwasu hialuronowego1%.
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 11:06
      Mam cerę mieszaną, ale strefę T bardzo tłustą, skłonność do zaskórników, rozszerzone pory.

Stosowałam same oleje kilka miesięcy, była bardzo duźa poprawa, mniejsze pory, mniej sebum itd. Po pewnym czasie jednak skóra była za bardzo przesuszona. Teraz stosuję oleje z witaminą C, a na noc krem z kwasem migdałowym. I to jest chyba dla mnie najlepszy zestaw.
      • aqua48 Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 11:11
        Od dłuższego czasu stosuję naturalny 100% olejek z róży (nie różany), marula, babassu zamiast kremów i balsamów. Także rano pod makijaż. Mam suchą skórę i bardzo dobrze mi te olejki robią - nie uczulają, wygładzają i nawilżają skórę. Polecam, trzeba tylko dobrać odpowiedni olejek do cery.
      • asiula1987 Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 11:19
        mary_lu a jakich olejów używasz konkretnie?
        • mary_lu Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 12:00
          Najczęściej arganowego, kokosowego, z masła shea, z róży, z truskawki, maliny... Ciągle robię nowe zakupy w sklepach internetowych, oleje są tanie, jak mi coś nie pasuje na twarz, to używam do reszty ciała/włosów.
          • livia.kalina Re: olejowanie twarzy 26.09.24, 19:53
            A możesz polecić sklep z takimi olejami?
    • thea19 Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 11:24
      A nie uzywalas samego 100% kwasu hialuronowego? tlusta cera wymaga raczej samego nawilzania niz natluszczania. olekow uzywam do suchych wlosow - sa bardziej elastyczne i moge je latwiej rozczesac, mojej twarzy nie sluza bo od razu wychodzi mi pot na twarz. wole mikrodermabrazje co tydzien i aplikacje stezonego hialuronu.
      • asiula1987 Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 12:08
        sam kwas hialuronowy wysusza skórę, poza tym nie wiem co to jest 100% kwas hialuronowy. jest 1% w postaci żelu i 3%-jakaś tam mieszanina. nie spotkałam się ze 100%, no chyba, że w jakichś drogeryjnych mazidłach, które mają parafinę itd. a nie o to chodziło.
        też byłam zaskoczona tymi olejami, ale jak więcej poczytałam to faktycznie ma to sens. Oleje dobrze dobrane nie natłuszczają ale nawilżają skórę właśnie po to, żeby nie była tłusta. Dlatego piszę o konkretnych olejach
        • mary_lu Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 12:11
          Moim zdaniem hamują wydzielanie sebum, natłuszczają, uelastyczniają, zapobiegają uciekaniu wody ze skóry. Ale nie nawilżają.
        • thea19 Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 12:14
          pierwszy lepszy z brzegu
          https://cofamyczas.com/userdata/gfx/c1e6790e6b1aa6faca490309227bc92a.jpg
          poza tym jak moze wysuszac skoro wiaze wode w skorze?
          • asiula1987 Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 12:27
            wychodzi na to, że piszemy o tym samym. 100% kwas hialuronowy to inaczej 1% roztwór kwasu hialuronowego. nie zaleca się go używać samodzielnie bo może wysuszać najlepiej łączyć właśnie z olejami. a jak to się dzieje-nie wiem trzeba by się zagłębić bardziej albo spytać kosmetologa
    • nihiru Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 13:23
      Ha, ja też mam tłustą cerę i sobie niezłe kuku zrobiłam olejami.
      Tak konkretnie to olejem arganowym Bielendy. Jak go kupowałam, to nie było jeszcze wersji dla cery tłustej.
      Stosowałam ten olejek do robienia masażu twarzy, czyli nie codziennie i po jakichś dwóch miesiącach stwierdziłam że mam masakrycznie rozszerzone pory i problem z zaskórniakami, który wcześniej był właściwie rozwiązany.
      Teraz już kolejny miesiąc złuszczam, pilinguję ogólnie staram się zmniejszyć te pory - jak na razie bez skutków.

Także zalecam ostrożność.
      • klamkas Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 21:08
        Bo "olejek arganowy" z Bielendy to parafina z dodatkiem oleju arganowego plus mnóstwo niepotrzebnych składników. Szkoda, że się zraziłaś do olejów przez niewłaściwy produkt.
        • znowu.to.samo Re: olejowanie twarzy 26.09.24, 12:26
          Też kiedyś miałam ten olejek
          Do niczego się nie nadawał
    • aagnes Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 14:39
      Od jakis dwoch miesiecy olejuje smile twarz. Uzywam oleju ryżowego - kupionego w sklepie spożywczym. Mam cerę tłusto-mieszaną ze skłonnością do: przesuszania, zatykania porów i krost wulkanicznych - pojedynczych, za to szalenie bolesnych.
      teraz robie tak: do mycia mam emulsje rossmannowa attery z granatem za całe 8 zł, na noc smaruje sie olejem ryżowym, na dzień kremem mixa - ta seria dla czerwonej twarzy, jezeli podklad to jedynie kolagenowy paese. mam twarz nieskazitelna jak pupcia niemowlaka. Moim zdaniem to zaslyga oleju, ktorym przez pierwsze dwa tygodnie smarowalam sie i rano i wieczorem. Bardzo poelcam eksperymenty z olejami, tym bardziej, ze jak nie pasują do twarzy to można je po prostu zjeść.
      • anilka Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 16:16
        na skutek jakichś zmian zrobiła mi się potwornie tłusta cera, po kremach było gorzej, a olejki bardzo mi pomogły. Nie kupuję drogeryjnych tylko czyste, na zimno tłoczone oleje w sklepie ze zdrową żywnością - kokosowy, arganowy, z pestek truskawek, migdałowy, choć on akurat mi najmniej pasowal. Smaruję tylko na noc.
    • klamkas Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 21:12
      Tak, stosuję od hm... ze 2-3 lata. Na noc arganowy, na dzień ze słodkich migdałów + żel hialuronowy. Dodaję też do balsamów do ciała, olejuję włosy, używam odrobinki zamiast nabłyszczacza do włosów jak trzeba.

Jestem alergiczką, kremy mnie uczulają, oleje rozwiązały odwieczny problem jak nawilżać nie wywołując zmian alergicznych.
      • 71tosia Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 22:13
        mam pytanie gdzie kupujecie te oleje?
        • klamkas Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 22:31
          Ja robię zakupy w aptece tanie-leczenie (internetowej). Z moich badań wychodzi, że mają najtańsze, dobrej jakości i w wygodnych pojemnikach.
        • lady-z-gaga Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 22:41
          arganowy w mydlarni u franciszka (sklep internetowy)
          • klamkas Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 22:43
            Też kupowałam. Na tanie-leczenie mają tą samą pojemność za 50% ceny i w butelce z atomizerem, co ułatwia aplikację (że tak zaspamuję wink).
      • lady-z-gaga Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 22:39
        Ja tez stosuję olej arganowy na noc. Mam wrażenie, że "zagęściła" mi się skóra, stała się mniej wiotka, odwodniona i skłonna do zmarszczek. W moim wieku niczego więcej nie mogę się spodziewac smile
    • mia_siochi Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 22:15
      Ja mam tłusta, używam rożnych olejów od zawsze. Ale olejów, nie mazidel typu Bielenda.
    • pade Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 22:37
      ja kupiłam Loreala nutri gold, bardzo polecany na wizażu
      i się nie zawiodłam, mam gładziuteńką skórę, a nastolatką już dawno nie jestemsmile
      tu masz zastosowania olejów w kosmetyce, a kupić można np na zrobsobiekrem
      www.sztuka-kosmetologii.pl/oleje-w-kosmetyce/
      • pade Re: olejowanie twarzy 19.06.15, 22:41
        aha i do tłustej cery polecany jest olej z wiesiołka
        zawierają go np. kapsułki rybki z Dermogala, do kupienia w aptece (A+E)
    • cytrynamalina Re: olejowanie twarzy 16.10.15, 17:24
      Ja stosuję olejek arganowy naprzemiennie z olejem z pestek malin. Najlepiej olejowac po kazdym dniu innym olejem zeby wiecej wartosci odzywczych skorze dostarczyc. Dla mnie rewelacja skora gladka, napieta bez podraznien i przebarwien. Uzywam tez naturalnego antyperspirantu olej kokosowy + soda wysokooczyszczona- kupuje na alegro i naprawde ten zdrowy, naturalny antyperspirant z powodzeniem zastepuje sklepowy
    • estelka1 Re: olejowanie twarzy 16.10.15, 20:18
      Ja w tej chwili używam wyłącznie olejów (kokosowy, arganowy, awokado, marchwiowy) plus kolagen i kwas hialuronowy. Jestem po raz pierwszy zadowolona i nie mam żadnych problemów z cerą. Olej kokosowy używam też zamiast balsamu do ciała.
    • mynia_pynia Re: olejowanie twarzy 16.10.15, 21:24
      Przy okazji olejowania włosow smaruje sobie twarz. Dwa razy w tygodniu, pogorszenua nie zaobserwowalam. Natomiast po maseczce z Amli na włosy i twarz zauwazylam spora roznice na +.
    • kamunyak Re: olejowanie twarzy 16.10.15, 23:12
      ja stosuję olej z pestek winogron (zwykly spozywczy) bo on szybko sie wchłania i nie zostawia tłustego filmu na twarzy. Na dzien jednak stosuję kremy bo żaden olej raczej nie ma filtrów i mam watpliwosci czy nadaje się na skrajne warunki pogodowe, np. mróz. A ja nie maluje się wiec krem to jedyne co mam na twarzy.
      Olej zresztą stosuję na całe cialo, na noc po prysznicu..
      Swoją drogą to wcale nie uważam, że oleje są tańsze od kremow. Dobre oleje, zimnotłoczone (nierafinowane) i z upraw ekologicznych, potrafia być kosztowne.
      • cytrynamalina Re: olejowanie twarzy 17.10.15, 12:50
        Olejek z nasion malin na poziomie filtra 28-50
        www.ufranciszka.pl/oleje_naturalne/olej_z_nasion_malin.html
        • cytrynamalina Re: olejowanie twarzy 17.10.15, 12:51
          Badania naukowe:
          Olej malinowy został bardzo dobrze przebadany od strony składu i efektywnego działania na skórę przez naukowca i publicystę, pracownika Uniwersytetu Manitoba w Kanadzie. B. Dave Oomah, który w swojej publikacji potwierdza, że olej ten posiada właściwości absorbowania promieniowania UV na poziomie SPF 28-50 i PFA 6,75-7,5, tak jak dwutlenek tytanu.
          Wszystko to dzięki odpowiedniemu kompleksowi antyoksydantów oraz kwasów tłuszczowych.

Pojemność: 50ml
          • kamunyak Re: olejowanie twarzy 17.10.15, 14:53
            mozliwem, że akurat ten olej absorbuje, a inne? jak zachowują sie przy ujemnych temperaturach? wietrze?
            W kremie to wszystko jest wyszczególnione a kremów i tak uzywam najczęściej Lavery bo mam sklonnosci do alergii, przy obecnej kosmetyce, napakowanej chemia (kiedyś nie miałam).
            A sama wole olej winogronowy bo ma wlaściwosci, ktore mi odpowiadają, mozna go kupic w sklepie i jest zdecydowanie tańszy, przy okazji.
      • znowu.to.samo Re: olejowanie twarzy 26.09.24, 12:24
        Dokładnie tak samo stosuję: wieczorem i na twarz i całe ciało
    • emiemilka90 Re: olejowanie twarzy 17.10.15, 16:24
      ten olejek z bielendy także nie wysusza skóry a to jest w moim przypadku duży problem bo większość kosmetyków jednak wysusza mi skóre. Dobrze się aplikuje i nie pieni się
    • znowu.to.samo Re: olejowanie twarzy 26.09.24, 12:21
      Ja olejuje codziennie od dobrych paru lat, po jodze twarzy i szczotkowaniu na sucho
      Rewelacja
      Wypróbowałam większość popularnych olejków jak arganowy, macadamia, ze słodkich migdałów i podobne i najlepszy u mnie okazał się olej jojoba. Cudo po prostu
      • znowu.to.samo Re: olejowanie twarzy 26.09.24, 12:23
        Acha j nie stosuje żadnych mieszanek ani ze sztucznymi dodatkami, tylko ekologiczne naturalne 100% i najlepiej tłoczone na zimno
    • klaramara33 Re: olejowanie twarzy 26.09.24, 12:55
      Tak ,często na serum po jakimś czasie zamiast kremu 3 krople i wklepuję.
    • aandzia43 Re: olejowanie twarzy 26.09.24, 13:08
      Stosuję od lat, najczęściej arganowy. Raz albo dwa razy dziennie, ale nie zamiast kremu tylko pod krem, mam cerę suchą. Bardzo sobie chwalę.
      • klaramara33 Re: olejowanie twarzy 26.09.24, 13:25
        aandzia43 napisała:

> Raz albo dwa razy dziennie, ale nie zamia
        > st kremu tylko pod krem, mam cerę suchą. Bardzo sobie chwalę.
        >
        No właśnie to jest polecany sposób przez skinekspertkę, ja jednak po kilku próbach zrezygnowałam. Wolę na serum al e ja nie mam problemu z suchością skóry.
    • salatka_z_cynamonem Re: olejowanie twarzy 26.09.24, 13:11
      Ja stosuję olej rycynowy ale nie codziennie- jest ciężki, przed położeniem sie spać trzeba troche poczekać aż się wchłonie, ale nie zapycha mimo, że mam cerę problematyczną i rano buzia wygląda ładnie. Stosuję też na dłonie, stopy, kolana i łokcie
    • memphis90 Re: olejowanie twarzy 26.09.24, 14:05
      Mam serum do cery suchej oraz do cery dojrzałej z phytopharm, seria phytoderma. Nazywa się serum, ale w składzie jest olej migdałowy, arachidowy, sezamowy, wit A, Wit E. Testowałam też serum do cery problematycznej z malina, ale mi zapach nie pasował.
    • widosna Re: olejowanie twarzy 26.09.24, 17:51
      Regularnie używam olejku Clarinsa ale jest drogi. Ostatnio smaruję twarz masłem shea rafinowanym. Jest twarde gdy się nakłada ale zaraz pod wpływem ciepła się rozpuszcza i ładnie rozsmarowuje ale stosuje tylko na noc bo jednak się świecę po nim ale jest cudowne. Buzia gładziutka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka