Dodaj do ulubionych

obóz - wiek dziecka

25.06.15, 23:12
W jakim wieku wasze dzieci wyjechały po raz I-y na obóz/kolonie ect. A i czy wyjechały same, samiusieńskie bez koleżanki/kolegi czy jednak z kimś?

Tak sobie dumam czy znajdzie się tu jakaś druga tak wyrodna jak ja, która puściła/puszcza niespełna 7 latka na obóz (8 dni - aż/tylko?), który jutro kończy przedszkole, a na obozie nikogo nie będzie znało..

Dziadkowie chcą mi odebrać prawa rodzicicielskie i ubezwłasnowolnić, a większość matek w realu puka się w czoło. Ba, nie puściłyby dzieci - samych - na wakacje z biologicznym ojcem..

Czy znajdzie się ktoś tu równie okropny jak ja?
Obserwuj wątek
    • super-mikunia Re: obóz - wiek dziecka 25.06.15, 23:14
      obóz prawie 400 km od domu..
      • minerallna Re: obóz - wiek dziecka 25.06.15, 23:25
        Taka odległość wyklucza wyjazd na wszelaki obóz w tym wieku. Bliżej- tak żebym w godzinę czy dwie dojechała- owszem.
        • super-mikunia Re: obóz - wiek dziecka 25.06.15, 23:39
          ale obóz trwa tylko 8 dni...
      • mamaa3d Re: obóz - wiek dziecka 25.06.15, 23:26
        Ja bym swoją puściła na obóz taneczny, zna dwie starsze koleżanki ( ma 6,5 roku),miała jechać, rezerwacja była, też różni pukali się w głowę, nawet mąż miał obawy. Ale uważam, że na tyle jest duża. by sobie bez problemów sama poradzić. Nie jedzie tylko i wyłącznie z jednego powodu: dzień powrotu z obozu to dzień naszego wspólnego wylotu na wakacje, inne terminy nie były możliwe. Ma obiecane za rok.
        • phantomka Re: obóz - wiek dziecka 25.06.15, 23:36
          Moja była w wieku 6,5, ale mieliśmy do niej 2 h. Jechała bez koleżanek. Generalnie była dużo młodsza od reszty grupy, co przez niektórych było wykorzystywane (posprzątaj, itp) Natomiast ona była bardzo dumna z tego, że się odważyła, dobrze bawiła i nie zraziło jej to do dalszych obozów.
          • super-mikunia Re: obóz - wiek dziecka 25.06.15, 23:37
            i nie zraziło jej to do dalszych obozów

boję się, że wylejemy dzieckoz kąpielą..ale on tak chce jechać i odpocząć od nas..
        • super-mikunia Re: obóz - wiek dziecka 25.06.15, 23:36
          Nie no moj starszy w dniu wyjazdu będzie miał prawie 6 i 9 m-cy wink I zna dobrze treneera (obóz sportowy) smile
        • bi_scotti Re: obóz - wiek dziecka 25.06.15, 23:39
          Najstarsza miala 6 - najpierw byl oboz jakis 550-600 km od domu, potem lot do PL na reszte wakacji; Najmlodszy tez mial 6 (nawet niecale, bo on jesienne dziecko) gdy byl na pierwszym obozie mniej-wiecej w tej samej odleglosci od domu, co Najstarsza. Sredni na oboz pojechal pierwszy raz gdy mial 9 lat i to byl oboz dla takich dzieci jak on wiec pewnie nie za bardzo sie to liczy wink Najstarsza pierwszy oboz w PL zaliczyla majac 8 lat, Najmlodszy majac 7, Sredni na obozie w PL nie byl nigdy, bo nie udalo sie znalezc nic sensownego na jego potrzeby ale za to majac 12 lat byl na wysmienitym obozie na Wegrzech. To mial byc oboz po angielsku ale w sumie byl glownie po wegiersku, co Sredni do dzis wspomina jako najwieksze wyzwanie jego lat dziecinnych big_grin
          • super-mikunia Re: obóz - wiek dziecka 25.06.15, 23:48
            To mial byc oboz po
            > angielsku ale w sumie byl glownie po wegiersku, co Sredni do dzis wspomina jako
            > najwieksze wyzwanie jego lat dziecinnych

dobre big_grin nie no to mój da radę w Polsce po polsku smile
    • minerallna Re: obóz - wiek dziecka 25.06.15, 23:39
      Nie jestem matką kwoką ale ta odległość- 400km przesądza o wszystkim.
      Nawet jakby jechało z znajomymi. Dzieciaki ze stresu potrafią się rozchorować i co wtedy?
      Jak niżej napisałam, wyjazd na 8 dni ok, nawet bez znajomych ale z możliwością w razie "atrakcji" szybkiego odebrania dziecka lub chociaż kontroli dlaczego coś tam, coś tam ... jest ok.
      Odległość 400km- zdecydowanie nie.
      • bi_scotti Re: obóz - wiek dziecka 25.06.15, 23:45
        minerallna napisała:

> Nie jestem matką kwoką ale ta odległość- 400km przesądza o wszystkim.

Jestes matka-kwoka smile Ale nic w tym zlego, takie tez musza byc. Life.
        • minerallna Re: obóz - wiek dziecka 26.06.15, 00:08
          Niestety ale nie jestem.
          Wiem tylko co potrafi się dziać na obozach czy koloniach.
          Jedno dziecko zacznie z czymkolwiek, poważnie lub nie, ma zły humor i płacze, nakręca pozostałe dzieci. Potem do akcji wkraczają rozhisteryzowani rodzice. W efekcie ja muszę jechać i sprawdzać czy moje też tak choruje lub świruje. A telefony i opisy rodziców powalają na kolana. Ich biedne dziecko tak płacze to czemu ja bezduszna nie zabiorę dziecka z tej męczarni. Nie zabieram, ale sprawdzam.
      • sabina211 Re: obóz - wiek dziecka 25.06.15, 23:52
        Moja córka była po skończeniu zerówki. Miała 7 lat i miesiąc. Obóz 12-dniowy ok. 300 km od domu. Wcześniej dwa razy - jako 6 i 7-latka - była na 4-dniowych zielonych szkołach. Ale był to obóz organizowany przez jej szkołę (na tyle małą, że dzieci nie są anonimowe), opiekunkami były nauczycielki stamtąd. Byłam spokojna, dziecko jechać chciało i wróciło zadowolone. Bardziej niż rok później, kiedy pojechała na obóz taneczny z obcą grupą. Za tydzień też jedzie na szkolny i się już cieszy.
        • super-mikunia Re: obóz - wiek dziecka 25.06.15, 23:58
          Moja córka była po skończeniu zerówki. Miała 7 lat i miesiąc. Obóz 12-dniowy ok
          > . 300 km od domu. Wcześniej

To mnie pocieszyłaś - możemy sobie przybić piątkę, mam nadzieję, że Młody równie dobrze zniesie całą tą przygodę smile
      • super-mikunia Re: obóz - wiek dziecka 25.06.15, 23:53
        Odległość 400km- zdecydowanie nie

jego tata i mama szybko jeżdżą wink

oddaję dziecko zaufanemu człowiekowi - instruktorowi, który zna dziecko od 3 lat, a sam w sobie jest osobą niezwykle rozsądną, opanowaną, spokojną...
    • maanki Re: obóz - wiek dziecka 26.06.15, 00:23
      Młodsza (8lat) jedzie w środę na swoje pierwsze 14-dniowe kolonie oddalone od domu o 448km. Nie zna tam nikogo. Kolonie sama sobie wybrała i zażyczyła wyjazdu. Jest zdecydowana i mówi, że będzie fajnie.
      Zobaczymy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka